nije agresija nego tragicni sukob

jaskoxy

#51 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by jaskoxy »

Nasi levati nepismeni neznaju da im kazu definiciju agresije,i da BiH nije tuzila Srbiju za agresiju nego za genocid.
Real Khan

#52 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by Real Khan »

veselo wrote:
bonik wrote:Citav svijet je svjedocio podmuklom napadu od strana Jna i četnika na goloruke Bosnjake i Hrvate i moze taj konj hrzat sto god hoce.Bio je rat i velika agresija.
Vidili smo kako je taj svijet svjedocio u Hagu. Srbija je kriva samo za nesprecavanje genocida (iako je Holandija jos krivlja), za genocid su krivi pojedinci (i to se svakodnevno ponavlja) iz VRS a zlocince na sve tri strane treba kazniti.
Tj. nije bilo agresije, bio je gradjanski rat i kao takav ce uci u istoriju.
Onda po ovakvoj logici bosanske patriote imaju pravo napasti RS, počiniti (pojedinačni) genocid i proglasiti zauzete teritorije reintegrisanim dijelom Republike Bosne i Hercegovine. Evo, ja ću se dobrovljno predati u Haag i pisati knjige memoara, uzimati tantijeme, i kajati se iz dna duše zbog zločina... Pa da vidimo da li je sve OK!
milivoje

#53 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by milivoje »

Onda po ovakvoj logici bosanske patriote imaju pravo napasti RS, počiniti (pojedinačni) genocid i proglasiti zauzete teritorije reintegrisanim dijelom Republike Bosne i Hercegovine. Evo, ja ću se dobrovljno predati u Haag i pisati knjige memoara, uzimati tantijeme, i kajati se iz dna duše zbog zločina... Pa da vidimo da li je sve OK!
:thumbup: :thumbup:
Mogi li ti se pridruziti? Makar kao koautor memoara? :mrgreen:
Fair Life

#54 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by Fair Life »

signature wrote:...
"A nije ona ono što jedan broj ljudi sada predstavlja kao istinu i zato to jeste destruktivno po čitavu BiH", rekao je Radmanović i dodao da je jedina službena istina u ovom trenutku ono što piše u Daytonskom sporazumu da se radi o tragičnom sukobu.

Radmanović tvrdi da sve priče "povjesničara da se radi o agresiji i ostalom nisu točne i ne mogu se tako lako dokazivati".

17.3.2008.
-----------------------------------------------------------------------------------
eto,jos Radmanovic samo da utvrdi ko je zapoceo taj tragicni sukob i Bosnjaci se mogu polaHko pakovati za Haag.
Radmanovic agresiju naziva tragicnim sukobom, a Tunjo Filipovic u Nezavisnim Novinama etnicko ciscenje naziva obimnijim emigriranjem.

:shock: :sad:

Muhamed Filipovic Tunjo
citat:

"Ima jedna čudna i magična riječ , koja se u ljetne dane ponajčešće čuje po našim bosanskim
gradovima i selima, osobito onima iz kojih je tokom proteklog rata bilo obimnijeg emigriranja u
inozemstvo
."

:?

A tek reisova izjava... istina starijeg datuma:

"Karadzic je uradio za islam u Bosni vise nego ja za pet decenija!"
(Reisul-ulema Mustafa Ceric za austrijski magazin Zeitschrift)

:shock:
zrikavac48

#55 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by zrikavac48 »

Fair Life wrote:
signature wrote:.:?

Sta je reis M. Ceric ucino za Islam ne znam, ali znam za covjeka, covjeka BiH, svakako i Bosnjaka, nije ucinio ama bas nista pozitivno.
Fair Life

#56 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by Fair Life »

Fair Life wrote:
"A nije ona ono što jedan broj ljudi sada predstavlja kao istinu i zato to jeste destruktivno po čitavu BiH", rekao je Radmanović i dodao da je jedina službena istina u ovom trenutku ono što piše u Daytonskom sporazumu da se radi o tragičnom sukobu.

Radmanović tvrdi da sve priče "povjesničara da se radi o agresiji i ostalom nisu točne i ne mogu se tako lako dokazivati".

17.3.2008.
-----------------------------------------------------------------------------------
eto,jos Radmanovic samo da utvrdi ko je zapoceo taj tragicni sukob i Bosnjaci se mogu polaHko pakovati za Haag.
Radmanovic agresiju naziva tragicnim sukobom, a Tunjo Filipovic u Nezavisnim Novinama etnicko ciscenje naziva obimnijim emigriranjem.

Muhamed Filipovic Tunjo
citat:

"Ima jedna čudna i magična riječ , koja se u ljetne dane ponajčešće čuje po našim bosanskim
gradovima i selima, osobito onima iz kojih je tokom proteklog rata bilo obimnijeg emigriranja u
inozemstvo
."

A tek...

- "JNA nije agresor u BiH" (I.A., April 1992, izjavljuje upravo nakon sto je Predsjednik SAD-a ultimativno zatrazio povlacenje srpskog agresora, kad je JNA zauzela repetitor, blokirala mnoga industrijska postrojenja i prometnice).
Vodenjak

#57 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by Vodenjak »

Fair Life wrote:
Fair Life wrote:

17.3.2008.

Muhamed Filipovic Tunjo
citat:

inozemstvo
."

A tek...

- "JNA nije agresor u BiH" (I.A., April 1992, izjavljuje upravo nakon sto je Predsjednik SAD-a ultimativno zatrazio povlacenje srpskog agresora, kad je JNA zauzela repetitor, blokirala mnoga industrijska postrojenja i prometnice).
Ma vala kad bi neko imao vremena, volje, zivaca i cega sve ne, sjeo bi, skupio, a onda i na jednom mjestu objavio sve izjave svih nam slavnih protagonista i glavnih aktera u proteklih 20 godina pa bi valjda to, barem malo otvorilo oči ovima sto jos uvijek imaju "svoje" I "njihove" medju ološem koji i dan danas vlada...

Mada sumnjam i to, s obzirom na krečanu koja vlada u glavama stanovnika BiH!
Svi ih gu3e a oni se kunu u svoju nevinost!
I jos se diče sa istom! :-) :oops:
Air Ramiz

#58 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by Air Ramiz »

veselo wrote: Vidili smo kako je taj svijet svjedocio u Hagu. Srbija je kriva samo za nesprecavanje genocida (iako je Holandija jos krivlja), za genocid su krivi pojedinci (i to se svakodnevno ponavlja) iz VRS a zlocince na sve tri strane treba kazniti.
Tj. nije bilo agresije, bio je gradjanski rat i kao takav ce uci u istoriju.
Čitajući komentare na nekim temama shvatio sam da ljudi jednostavno nisu dovoljno upoznati sa nekim terminima u međunarodnom pravu.

Naime, Srbi sada govore da je Sud pravde dokazao da Srbija nije agresor jer su Srbi iz BiH počinili genocid. To je jedna obična laž i novi mit koji pokušavaju napravit, ali ovaj put to je naprosto nemoguće. Kao prvo Sud pravde o tome nije ni odlučivao jer to nije u njegovoj nadležnosti. Sud pravde sudi samo prema Konvenciji o genocidu i razmatra pitanje zločina, a ne karaktera rata. Nažalost i neki naši građani potpuno neosnovao krive pravni tim BiH jer "nije tužio Srbiju za agresiju nego samo za genocid". I ovo je jedna floskula nastala na neznanju, jer se tužba ne može podnijeti za agresiju, nego samo za one tačke navedene u Konvenciji o sprečavanju genocida.

Druga stvar je pojam agresija. To je kolokvijalni pojam, a ne pravni. Ispravan pravni termin je internacionalni rat, rat u kome učestvuje više zemalja. A rat u BiH je bio upravo takav. To je do sada dokazano u pet predmeta u onom drugom Tribunalu koji sudi ratnim zločincima (ICTY), evo sažetka tih presuda, i molim da svi Bosanci i Hercegovci sačuvaju ove linkove, jer su to nepobitni dokazi agresije na BiH verifikovani na međunarodnom nivou:
http://hrw.org/reports/2004/ij/icty/2.htm#_Toc62882595

Conflict between Bosnia and Herzegovina and the Federal Republic of Yugoslavia (FRY):

Tadic, (Appeals Chamber), July 15, 1999, para. 156, 162: “It is sufficient to show that [the Yugoslav Army] exercised overall control over the Bosnian Serb Forces. Such control manifested itself not only in financial, logistical and other assistance and support, but also, and more importantly, in terms of participation in the general direction, coordination and supervision of the activities and operations of the VRS [the Army of the Serbian Republic of Bosnia and Herzegovina/Republika Srpska]. This sort of control is sufficient for the purposes of the legal criteria required by international law.” “[F]or the period material to this case (1992), the armed forces of the Republika Srpska were to be regarded as acting under the overall control of and on behalf of the FRY [the Federal Republic of Yugoslavia (Serbia and Montenegro)]. Hence, even after 19 May 1992 the armed conflict in Bosnia and Herzegovina between the Bosnian Serbs and the central authorities of Bosnia and Herzegovina must be classified as an international armed conflict.” See also Tadic, (Appeals Chamber), July 15, 1999, para. 87.

Mucic et al., (Appeals Chamber), February 20, 2001, para. 33, 48, 50: “The Trial Chamber’s finding as to the nature of the conflict prior to 19 May 1992 is based on a finding of a direct participation of one State on the territory of another State. This constitutes a plain application of the holding of the Appeals Chamber in Tadic that it ‘is indisputable that an armed conflict is international if it takes place between two or more States,’ which reflects the traditional position of international law. . . .” “Although the Trial Chamber did not formally apply the ‘overall control’ test set forth by the Tadic Appeal Judgement, . . . the Trial Chamber’s legal reasoning is entirely consistent with the previous jurisprudence of the Tribunal.” “The Trial Chamber came to the conclusion, as in the Tadic case, that the armed conflict taking place in Bosnia and Herzegovina after 19 May 1992 could be regarded as international because the FRY remained the controlling force behind the Bosnian Serbs armed forces after 19 May 1992. . . [T]his Appeals Chamber is satisfied that the facts as found by the Trial Chamber fulfil the legal conditions as set forth in the Tadic case.”

http://hrw.org/reports/2004/ij/icty/2.htm#_Toc62882594

Conflict between Bosnia and Herzegovina and Croatia

Prosecutor v. Rajic, Case No. IT-95-12 (Trial Chamber), Review of the Indictment pursuant to Rule 61 of the Rules of Procedure and Evidence, September 13, 1996, para. 13, 26, 32: “[F]or purposes of the application of the grave breaches provisions of Geneva Convention IV, the significant and continuous military action by the armed forces of Croatia in support of the Bosnian Croats against the forces of the Bosnian Government on the territory of the latter was sufficient to convert the domestic conflict between the Bosnian Croats and the Bosnian Government into an international one.” “between 5000 to 7000 members of the Croatian Army, as well as some members of the Croatian Armed Forces (‘HOS’), were present in the territory of Bosnia and were involved, both directly and through their relations with Croatian Community of Herceg-Bosna (‘HB’) and the Croatian Defence Council (‘HVO’), in clashes with Bosnian Government forces in central and southern Bosnia. [T]he Bosnian Croats can, for the purposes of these proceedings, be regarded as agents of Croatia in respect of discrete acts which are alleged to be violations of the grave breaches provisions of the Geneva Conventions. It appears that Croatia, in addition to assisting the Bosnian Croats . . . inserted its own armed forces into the conflict on the territory of Bosnia and exercised a high degree of control over both the military and political institutions of the Bosnian Croats.”

Blaskic, (Trial Chamber), March 3, 2000, para. 83-123: The Trial Chambers concluded that “based on Croatia’s direct intervention in BH [Republic of Bosnia and Herzegovina]” there was “ample proof to characterise the conflict as international,” and that Croatia’s “indirect control over the HVO [Croatian Defence Council] and HZHB [Croatian Community of Herceg-Bosna]” and “indirect intervention” would “permit the conclusion that the conflict was international.” The Trial Chamber found that “Croatia, and more specifically former President Tudjman, was hoping to partition Bosnia and exercised such a degree of control over the Bosnian Croats and especially the HVO that it is justified to speak of overall control. [T]he close ties between Croatia and the Bosnian Croats did not cease with the establishment of the HVO.”

Kordic and Cerkez, (Trial Chamber), February 26, 2001, para. 108-146: The Trial Chamber concluded that the relevant issues were (a) whether Croatia intervened in the armed conflict between the Bosnian Muslims and the Bosnian Croats in Bosnia and Herzegovina through its troops and, alternatively, (b) whether the HVO [Croatian Defence Council] acted on behalf of Croatia. “The Chamber concludes that the evidence in this case satisfies each of the alternative criteria set forth . . . for internationalising an internal conflict.
Što se tiče odgovornih za genocid, i teze da su krivi pojedinci to je još jedna floskula. U presudi međunarodnog suda pravde stoji da su VRS i Policija RS, i posebno Ratko Mladić odgovorni za genocid.
Frane-x

#59 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by Frane-x »

Zašto BiH nije tužila Srbiju za agresiju?
Air Ramiz

#60 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by Air Ramiz »

Frane-x wrote:Zašto BiH nije tužila Srbiju za agresiju?
Zato što Sud pravde sudi samo za zločin genocida, a ne za karakter rata. Karakter rata je samo okvir u kojem se dešava zločin. Pročitaj prethodni post. Ili jednostavno uguglaj Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide i dobićeš cijelu konvenciju u kojoj je navedeno za šta je sve sud nadležan.
G@ss

#61 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by G@ss »

zašto naši političari uvijek budu zatečeni nekim pamfletima ili odurnim stvarima koje dolaze iz rs? zar nemaju neku dugoročnu politiku?
dokle će ovoga biti? upravo dotle dok se mi obaziremo na ovakve i slične gluposti.
dajte ljudi okrenite se sebi i pozitivi, jer je to i individualno i kolektivno rješenje problema. bih je uvijek bila rasadnik talenata u svim sferama života, zar ne? onog trenutka kada ovi idioti izgube na značaju (ne priča se o njihovim glupostima, ignorišu se njihove inicijative, ne pali se niko normalan na to), tad smo mi pobijedili (mi=normalni ljudi, bosanci).
na taj način će bih imati više prostora u srcu i životu, te je to poraz određenih ideja i stremljenja.
:bih:
savrseni krug

#62 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by savrseni krug »

G@ss wrote:zašto naši političari uvijek budu zatečeni nekim pamfletima ili odurnim stvarima koje dolaze iz rs? zar nemaju neku dugoročnu politiku?
dokle će ovoga biti? upravo dotle dok se mi obaziremo na ovakve i slične gluposti.
dajte ljudi okrenite se sebi i pozitivi, jer je to i individualno i kolektivno rješenje problema. bih je uvijek bila rasadnik talenata u svim sferama života, zar ne? onog trenutka kada ovi idioti izgube na značaju (ne priča se o njihovim glupostima, ignorišu se njihove inicijative, ne pali se niko normalan na to), tad smo mi pobijedili (mi=normalni ljudi, bosanci).
na taj način će bih imati više prostora u srcu i životu, te je to poraz određenih ideja i stremljenja.
to je kao ono nesto od dubioze SUTI I TRPI
kako bolan da se ne obazirem kad me pojedose ti isti idioti i fizicki i psihicki
zbogtakvih zivim u svom toru,trebam vizu da odem dalje od kaknja,slusam nake goge sekulic i pokusavam mutavom komsiji objasnit zasto je more slano...
upravo zato treba pricati,upravo zato treba donijeti arhivu da se tim idiotima crno na bijelo objasni ono sto svi dobro znaju
upravo zbog pomirenja i suzivaota sto ga veseli i cogne kao fol traze retorikom milorada dodika i beograda
alfomi

#63 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by alfomi »

...koliko ja znam,a znam bar ponesto, na ovim prostorima ,se ,,igralo,,po kup sistemu,dakle svako sa svakim.
SRBI-HRVATI
SRBI-MUSLIMANI
MUSLIMANI-MUSLIMANI + revans ,,utakmice,,
pa par ne fer ,,utakmica,,
SRBI-MUSLIMANI+HRVATI
HRVATI+SRBI-MUSLIMANI
MUSLIMANI+SRBI-HRVATI ... nesto sam nacuo,mada mislim da ta utakmica nije ,,igrana,,al opet...
Jedno je sigurno ,u kuci fudbala zvanoj ,,Dejton,,krajnji rezultat dugogodisnjeg ,,takmicenja,, je proglasen tragicnim sukobom.
To je bila odluka svih mjerodavnih svjetskih sudija(Kolina nije bio prisutan zbog gripe)...LJudi tako je bilo,bez veze se praviti mutav pa vecina nas je bila na ,,terenu,,.
Toliko o tzv. agresiji.
and

#64 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by and »

alfomi wrote:...koliko ja znam,a znam bar ponesto, na ovim prostorima ,se ,,igralo,,po kup sistemu,dakle svako sa svakim.
SRBI-HRVATI
SRBI-MUSLIMANI
SRBI-MUSLIMANI+HRVATI
HRVATI+SRBI-MUSLIMANI
MUSLIMANI+SRBI-HRVATI ... nesto sam nacuo,mada mislim da ta utakmica nije ,,igrana,,al opet...
Jedno je sigurno ,u kuci fudbala zvanoj ,,Dejton,,krajnji rezultat dugogodisnjeg ,,takmicenja,, je proglasen tragicnim sukobom.
To je bila odluka svih mjerodavnih svjetskih sudija(Kolina nije bio prisutan zbog gripe)...LJudi tako je bilo,bez veze se praviti mutav pa vecina nas je bila na ,,terenu,,.
Toliko o tzv. agresiji.
ne znaš
popajic

#65 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by popajic »

G@ss wrote:zašto naši političari uvijek budu zatečeni nekim pamfletima ili odurnim stvarima koje dolaze iz rs? zar nemaju neku dugoročnu politiku?
Tacno,talenata imamo u izobilju.Na primjer:

"Ministar Murphy posjetio Sarajevo

Tokom protekla tri dana u posjeti nam je boravio britanski ministar za Evropu, Jim Murphy, sa kojim smo imali niz zanimljivih sastanaka sa bh. političarima, posjete nekim projektima koje finansira britanska Vlada.
Jedan posebno zanimljiv događaj bila je fudbalska utakmica koju smo jučer odigrali kao tim britanske ambasade protiv tima sačinjenog od zvaničnika BiH. institucija. Igrali smo u sportskom centru Skenderija, sa ciljem da se opustimo, zabavimo, ali i na ovaj način nastavimo razvijati prijateljske odnose koje imamo sa BiH zvaničnicima. Izgubili smo rezultatom 4:3 ali mislim da smo dobili mnogo više u smislu druženja i razvijanja prijateljstava."

Znaci,nije sve tako crno!Nije mala stvar nadigrati fudbalski tim britanske ambasade.BAR u fudbalu smo jos neko i nesto.
alfomi

#66 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by alfomi »

and wrote:
alfomi wrote:...koliko ja znam,a znam bar ponesto, na ovim prostorima ,se ,,igralo,,po kup sistemu,dakle svako sa svakim.
SRBI-HRVATI
SRBI-MUSLIMANI
SRBI-MUSLIMANI+HRVATI
HRVATI+SRBI-MUSLIMANI
Toliko o tzv. agresiji.
ne znaš
...naprimjer,sta ?
and

#67 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by and »

npr.šta je u bih radila specijalna jedinica mup-a srbije.možeš pogledati film "jedinica"
alfomi

#68 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by alfomi »

and wrote:npr.šta je u bih radila specijalna jedinica mup-a srbije.možeš pogledati film "jedinica"
...,,igrala,, za Srbe (mada mislim lose,sa puno autogolova)nesto kao i muzahedini koje ste vi uveli na teren.Ili mnoge formacije iz Hrvatske, kojima su se,,nasi Hrvati,,dobro pojacali.
Habiga nailazio sam na sve gore navedene.Ne moze mi niko prodavati suplju pricu o agresiji. Ali zamislite da se izbjegao rat i da smo to vrijeme proveli u ucenju sviranja gitare,kakvi bi mi sada virtouzi bili.
Zato mislim da je stvarno vrijeme da se prestane sa jeftinim stereotipima.Bojim se da cemo zaigrati novo kolo . Samim tim, jos koja generacija izgubiti priliku da se bavi muzikom.
signature

#69 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by signature »

and wrote:npr.šta je u bih radila specijalna jedinica mup-a srbije.možeš pogledati film "jedinica"
dobro,sto su tad radili ali sto rade danas?
signature

#70 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by signature »

alfomi wrote:
...,,igrala,, za Srbe (mada mislim lose,sa puno autogolova)nesto kao i muzahedini koje ste vi uveli na teren.Ili mnoge formacije iz Hrvatske, kojima su se,,nasi Hrvati,,dobro pojacali.
Habiga nailazio sam na sve gore navedene.Ne moze mi niko prodavati suplju pricu o agresiji. Ali zamislite da se izbjegao rat i da smo to vrijeme proveli u ucenju sviranja gitare,kakvi bi mi sada virtouzi bili.
Zato mislim da je stvarno vrijeme da se prestane sa jeftinim stereotipima.Bojim se da cemo zaigrati novo kolo . Samim tim, jos koja generacija izgubiti priliku da se bavi muzikom.
pisanja uz vjetar i sviranja uz qurac ni jednoj generaciji u Bosni nije falilo.
and

#71 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by and »

alfomi wrote:
mudžahedine možeš porediti sa grcima,rusima...koji su dolazili i borili se na srpskoj strani,nikako sa zvaničnom jedinicom druge države.
ne ide ti ovo baš najbolje,još sam se trudio da ti dam jednostavniji primjer.ufati se ti muzike,pusti politiku
alfomi

#72 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by alfomi »

and wrote:
alfomi wrote:
mudžahedine možeš porediti sa grcima,rusima...koji su dolazili i borili se na srpskoj strani,nikako sa zvaničnom jedinicom druge države.
ne ide ti ovo baš najbolje,još sam se trudio da ti dam jednostavniji primjer.ufati se ti muzike,pusti politiku

...ne mozes porediti arapske dobrovoljce sa grcima i rusima.Arapa je bilo mnogo vise.Ali cinjenica je da ste ih pozvali.
Svako u igru uvodi koga ima kao pojacanje.Pa valjda je svakom jasno da ce u svakom ratu (daleko bilo) kao sto je bio i prosli, sigurno na neki nacin biti upetljana i Srbija i Hrvatska. Tu ne vidim nista nelogicno...nemoj mi reci da iz Srbije nije bilo i mnogo sandjaklija
and

#73 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by and »

quote="and"]
alfomi wrote:
ne ide ti ovo baš najbolje,još sam se trudio da ti dam jednostavniji primjer.ufati se ti muzike,pusti politiku[/quote]

...
ne mozes porediti arapske dobrovoljce sa grcima i rusima.Arapa je bilo mnogo vise.Ali cinjenica je da ste ih pozvali.
Svako u igru uvodi koga ima kao pojacanje.Pa valjda je svakom jasno da ce u svakom ratu (daleko bilo) kao sto je bio i prosli, sigurno na neki nacin biti upetljana i Srbija i Hrvatska. Tu ne vidim nista nelogicno...nemoj mi reci da iz Srbije nije bilo i mnogo sandjaklija
[/quote]

bilo je raje iz cijelog svijeta,dolazio je i bono vox da podrži pravednu borbu građana bih.govorimo o zvaničnim jedinicama,praviš se lud,specijalna jedinica mupa srbije u bih može doći samo po naređenju vlasti srbije.
brdo

#74 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by brdo »

Real Khan wrote:
Ne boji se istine vec potencijalne manipulacije. Istina se ne moze sakrit i ta arhiva ce uvijek biti dostupna javnosti.
Aha :zzzz: , kad je već tako, zašto onda nije bila dostupna na suđenju protiv SCG? Dajte ljudi budite ozbiljni i nemojte se ljudi praviti glupim. Ili još bolje, nemojte nas praviti glupanima. Više je nego očito da Radmanović nije nikakav član BiH Predsjedništva, nego je dokazani agent Srbije na privremenom radu u Bosni (i na našu žalost, parazitira na budžetu Bosne i Hercegovine). Pa on do sada ništa nije izglasao u korist Bosne! Ništa ga drugo ne zanima nego samo kao lešinar vreba ima li šta protiv Srbije i onda počne prosipati demagoški proljev. Tako nam je nekoliko puta skinuo čisti zicer protiv njegove "majčice" Srbije. Hebem li mu majčicu... :dance: :bih:
sigurno je i on bio ucesnik genocida dok se tako naglo i bezobrazno ogradjuje od mogucih pokaza svih zlocina. :x
Air Ramiz

#75 Re: nije agresija nego tragicni sukob

Post by Air Ramiz »

Ko kaze da je arapa bilo mnogo vise? Risto Djogo? SRNA? Od 10.000 arapa se u hagu broj sveo na 400 arapa. Ako se nastavi ovim trendom do kraja sudjenja Rasimu Delicu ce bit 100.

Sto se tice Rusa, Grka, Ukrajinaca, ruskih pesnika koji gadjaju Sarajevo puskomitraljezom sa Radovanom, oni jos nisu ni dosli na dnevni red, a morace.

Kako god, haske presude su jasne kao dan. Rat u BiH je medjunarodni, u kojem Srbija i Hrvatska ratuju protiv BiH.

Kad je rijec o ulasku bilo kojih dobrovoljaca u zemlju, notorna cinjenica jeste da je BiH imala kontrolu nad samo 10-15% teritorije, i to okruzene Srbima i Hrvatima. Nije kontrolisala ni pedalj granice osim mali dio kod Bihaca.

Evo najnoviji podatak sa sudjenja za mudzahedine, je taj da su dosli u BiH zajedno sa Zengama iz Zagreba. Ranije je dokazano da su dobili putovnice u Hrvatskoj. Ocigledno je Tudjman odradio majstorski posao. Da su mu smetali tada ne bi ih pustao kroz citavu hrvatsku, ne bi im davao pasose, ne bi ih Boban pustao kroz Herceg-Bosnu, a pri tome je zaustavljao bilo kojeg pripadnika Armije BiH. I sta onda ako su dosli? Nisu pocinili ni genocid ni bilo koji zlocin protiv civila koji bi se mogao poredit sa zlocinima srpske i hrvatske vojske. Sada im se sudi za ubistvo 60 srpskih vojnika, za koje oni tvrde da su ih pobili u borbi prsa u prsa u bitki kod Vozuce. Vidjecemo sta ce sud rec. S druge strane bosanski vojnici koji su pobijeni od srpskih ili hrvatskih nisu ni dosli na tapet, jer niko ni smatra da se nekom treba sudit za pogibiju vojnika posto mu je taj rizik u opisu posla. Svaki sud na svijetu razlikuje vojne zrtve od civilnih. Problem je samo sto se majstori relativizacije nemaju vise uhvatit ni za jedan "argument" pa onda kukaju sto im je vojnik koji je ratovao poginuo?!

S druge strane genocid i etnicko ciscenje su dokazani, to su najtezi zlocini koje poznaje civilizacija Pocinioci: srpska i hrvatska vojska/politika.

I jos nesto, niko ti ne prodaje pricu o agresiji, ona je crno na bijelo napisana u pet presuda ICTY-a.
Post Reply