Nezavsinost rs?? Od koga to?
-
zemo_online
Istocna rs je pustos,a koliko tacno ima stanovnika niko ne zna.Postoje podaci da u rs zivi oko 100.000 Bosnjaka,a Hrvata 14.000 i to uglavnom starijih ljudi.Od Trebinja do Zvornika,koliko ja znam je pustos,dok je semberija gusce naseljena.
Koliko stvarno Bosnjaka zivi u rs,a koliko ih je samo registrovano,a zive u federaciji zbog veceg standarda ili u inozemstvu?
Koliko stvarno Bosnjaka zivi u rs,a koliko ih je samo registrovano,a zive u federaciji zbog veceg standarda ili u inozemstvu?
- hik--meta
ld wrote:george soros je nedavno izjavio da se crno pise americi
amerika ima problema zescih,u new yorku imaju oko milion beskucnika koji zive od javnih kuhinja
godisnje oko 15 000 ljudi strada od vatrenog oruzija,imaju oko 2 miliona zatvorenika,imaju deficit oko 9 000 milijardi dolara
trebaju da zaplijene oko 2 miliona kuca,jer ljudi nemogu da vracaju kredite
ova gospodja radi ko singerica,vjerovatno nije ni osigurana,jer je to tamo skupo,a ako i jeste nek pogleda sicko,ljudi placaju skupa osiguranja i kad im se nesto dogodi osiguranje ih izvara,ne plati troskove bolnicke
ne znam na koju foru moze da provede citavo ljeto u bosni,jer tamo su godisnji odmori oko 2 do 3 sedmice
bolovanje jako tesko mozes da dobijes,meni rodice je bila uzasno bolesna i morala je ici na posao da ga ne izgubi
smrsala je oko 30 kila,ja kad sam je poslije vidjeo,nisam je mogao prepoznati,kost i koza
i ima jos puno toga o americi,neka hjvala,mogao sam ja otici davno tamo,ali ja vise volim socijalisticku evropu![]()
svi mi volimo ili smo voljeli socijalizam, ali toga kao sto si i primjetio, nazalost nema ovdje. mada u evropi malo pretjeruju kad spominju krizu u americi. kao da su svi gladni ovdje.
putujem vec 5-6 godina zaredom po cijeloj evropi i ljeti i zimi kad imam slobodno i ne vidim da ni svabe ni englezi, a ni talijani ni francuzi imaju nesto bolji standard od nas ovdje. za svicu i skandinaviju ne znam, ostatak evrope su daleko iza.
bili smo i u australiji i na nz prosle zime, pa ni tamo ne vidjeh nista posebno.
ovdje se radi, to je istina, kao i u svakom kapitalistickom sistemu, ali se i ima, i ako se dobro covjek izorganizuje, moze fino zivjeti. ja radim u prosvjeti, mada i nemam previse potrebe da radim, ali radila sam i kod nas jos prije rata nakon faksa pa mi nije tesko, muz ono sto je i kod nas radio u energoinvestu prije rata, i ako vrijedno radis, moze se zaraditi i otplatiti kredit i za 10-15 godina. djeca rastu, i mi smo ovdje prvenstveno zbog njih, da ne upadaju u lose drustvo u sarajevu i da mogu mrdnuti malo dalje od makarske ljeti.
sve je subjektivno, odnosno ovisi i od licnih prohtjeva. nemam nista protiv onih kojima je milja maraka dosta u sarajevu. nije ni atlanta neko ekstra mjesto za zivot, ima svojih problema, od medjurasnih do cinjenice da je daleko od neke svjetske metropole, ali je drustvo kudikamo zdravije od onog u bosni.
a ti se momak vracaj ako se opet zapuca, mada sumnjam da ces to uraditi, kad si toliki patriota. tvoj izbor.
ja sam dosta slusala pucnjavu koja mi je unistila punih 6 godina zivota dok nismo dosli ovamo i u sarajevo cu se mozda i vratiti u penziju, ako mi se bude dalo provoditi maglovite zime tamo, odnosno ako mi u palm beachu ili ft lauderdaleu, ili na nekom trecem mjestu bude prevruce.
-
ld
sto se tice amerike ja imam svoje misljenje o toj zemlji.trudim se da budem objektivan,citam noel malcoma,pratim pisanje altrneta i ostalih ljevicara iz USA,pa mozda sam pod njihovim utjecajem,u jednu ruku,ali kad saberem i oduzmem,to je to
nedavno se vratio tip sa floride sa porodicom nazad za sarajevo,tip je inzenjer,radio je ok u USA,a znas kako su placeni tamo ti ljudi,ali se vratio
imam poznanika u texas instrumentsmkoji je doktor elektronike,plata da ta se zavrti i on ima namjeru da se vrati
pazi mnogo jakih ekonomista i politicara daje crne prognoze americi,jer njima je ranije bilo puno lakse da prevladaju krize poput one iz 80-tih i ranije,ali tada su oni maltene drzali monopol nad tehnologijom i proizvodnjom,danas vise ne
pa pogledaj koliki je deficit USA u zadnjih 10 godina
u prosjeku 800 milijardi dolara godisnje
do sada su potrosili u iraku i afganistanu oko 2 000 milijardi,to im je sracunao onaj amer nobelovac za ekonomiju
nevjerovatno koliko ljudi radi u military industrial kompleksu
itd,itd...
sto se tice sigurnosti sve je to u pet deka,lave moj
15 000 ubistava u americi nije sala
koliko pljacki,silovanja,droge i nasilja u skolama
ali naravno ako imas love platices da zivis u predgradju gdje je sve lijepo i sigurno
ali tako ti je i u sarajevu,imas privatne skole,osnovne,srednje,fakultete
ima likova odavde idu na onaj ganicev faks
ti tu jedes GMO hranu,koja je jeftina,ali kako ce se odraziti poslije
ma joj,bjezi,to tamo je strogi kapitalizam i izrabljivanje ljudi do bola
zrakni onaj link malo i pogledaj film,pogledaj sa druge strane,malo objektivnosti,nadam se da nisi od onih koji su navuceni na fox news
a sto se tice povratka dole
lave moj,dole mi je familija,cetnici su mi ubili par jarana,da ne napominjem 1600 djece sarajeva i ostali nevin narod
i meni su uzeli par godina mog zivota,ali u ja zelim da uspravno hodam zemljom,musliman sam i ponosim se time sto sam bosnjak,ponekad pricam sa ovim englezima ovdje,pa me pitaju o nasem porijeklu,kako to da smo muslimani,o ratu itd...
uvijek onom michael roosu j... mater,a oni ga cijene ovdje,i to pred njima
i znas sta
imam svoj ponos i osjetim da me postuju,inace je to tako,ako se stidis ko si,pa glumis nesto ovo,ono,i oni ti iza ledja se smiju i nepostuju te
i da me ne postuju,sta me briga,ko su oni u mom zivotu,bolje radim od njih,imam jacu platu,sef me cijeni
nego da se vratimo na temu
ja nesto kontam,sad mozda se varam u procjeni
ovo sto dodik radi je odraz panike,trazi da mi priznamo rs kao trajnu kategoriju,jer koliko je meni poznato,u parlamentu rs nikad nije priznat
npr.opcija da izazove rat je totalno losa po srbe
sam teritorij rs je neodbranjiv,plus sto je prekinut kod brckog,nema kontuiniteta,oruzija imaju,kao sto ga i mi imamo sada,ali ja im nista ne vjerujem,tako da je i to moguce
ako ostane ovako,dugorocno gledajuci rs gubi mnogo,jer strucnjaci,obrazovani ljudi odlaze za srbiju
proizvodnja i privreda generalno su im u zalosnom stanju
prodali su haman sve i gdje su ta kapitalna ulaganja
nema ih nigdje
ovi nasi ako budu pametni pa da se maksimalno angaziraju po dijaspori koja je iz opstina rs-a,pa da im se omoguci registracija i glasanje preko ambasada elektronskim putem i postom,to bi bio pun pogodak
bas citam clanak da u svedskoj ima nasih 50 000 sa pravom glasa i da je na proslim izborima bilo prijavljeno samo oko 4500 i da je od tih glasalo 3 000 i nesto,pa to je uzas
pa sad su u posjeti svedskoj neka delegacija iz CIKa
a gdje je njemacka,svica,austrija,holandija,amerika
pa imamo oko pola miliona ljudi vani sa pravom glasa i to mahom iz opstina privremnog bosanskog entiteta rs-a
pa ako ima oko 100 000 povratnika u rs,a moguce da ima i vise,prijedor,kozarac,janja,zvornik,srebrenica,bratunac,dosta se ljudi vratilo,mozda bi i bilo tada oko 40% bosnjaka u rs
jer mnogo srba se izelilo u vojvodinu,znam dosta srba iz zenice,svi su u vojvodini,imaju srbijanske pasose,nepada im na pamet da se vracaju
ali vidjecemo to sve u popisu 2011 akoBogda
ja licno mislim da je rs u sah matu i da sto god pokusa razbiti se o glavu
i da ce vremenom za 10,15 godina i njihovo proci,osim u slucaju da ne pomahnitaju,pa da ih vojno pregazimo
nedavno se vratio tip sa floride sa porodicom nazad za sarajevo,tip je inzenjer,radio je ok u USA,a znas kako su placeni tamo ti ljudi,ali se vratio
imam poznanika u texas instrumentsmkoji je doktor elektronike,plata da ta se zavrti i on ima namjeru da se vrati
pazi mnogo jakih ekonomista i politicara daje crne prognoze americi,jer njima je ranije bilo puno lakse da prevladaju krize poput one iz 80-tih i ranije,ali tada su oni maltene drzali monopol nad tehnologijom i proizvodnjom,danas vise ne
do sada su potrosili u iraku i afganistanu oko 2 000 milijardi,to im je sracunao onaj amer nobelovac za ekonomiju
itd,itd...
ali naravno ako imas love platices da zivis u predgradju gdje je sve lijepo i sigurno
zrakni onaj link malo i pogledaj film,pogledaj sa druge strane,malo objektivnosti,nadam se da nisi od onih koji su navuceni na fox news
lave moj,dole mi je familija,cetnici su mi ubili par jarana,da ne napominjem 1600 djece sarajeva i ostali nevin narod
i meni su uzeli par godina mog zivota,ali u ja zelim da uspravno hodam zemljom,musliman sam i ponosim se time sto sam bosnjak,ponekad pricam sa ovim englezima ovdje,pa me pitaju o nasem porijeklu,kako to da smo muslimani,o ratu itd...
i znas sta
imam svoj ponos i osjetim da me postuju,inace je to tako,ako se stidis ko si,pa glumis nesto ovo,ono,i oni ti iza ledja se smiju i nepostuju te
i da me ne postuju,sta me briga,ko su oni u mom zivotu,bolje radim od njih,imam jacu platu,sef me cijeni
ovo sto dodik radi je odraz panike,trazi da mi priznamo rs kao trajnu kategoriju,jer koliko je meni poznato,u parlamentu rs nikad nije priznat
sam teritorij rs je neodbranjiv,plus sto je prekinut kod brckog,nema kontuiniteta,oruzija imaju,kao sto ga i mi imamo sada,ali ja im nista ne vjerujem,tako da je i to moguce
ako ostane ovako,dugorocno gledajuci rs gubi mnogo,jer strucnjaci,obrazovani ljudi odlaze za srbiju
nema ih nigdje
ovi nasi ako budu pametni pa da se maksimalno angaziraju po dijaspori koja je iz opstina rs-a,pa da im se omoguci registracija i glasanje preko ambasada elektronskim putem i postom,to bi bio pun pogodak
bas citam clanak da u svedskoj ima nasih 50 000 sa pravom glasa i da je na proslim izborima bilo prijavljeno samo oko 4500 i da je od tih glasalo 3 000 i nesto,pa to je uzas
pa imamo oko pola miliona ljudi vani sa pravom glasa i to mahom iz opstina privremnog bosanskog entiteta rs-a
pa ako ima oko 100 000 povratnika u rs,a moguce da ima i vise,prijedor,kozarac,janja,zvornik,srebrenica,bratunac,dosta se ljudi vratilo,mozda bi i bilo tada oko 40% bosnjaka u rs
jer mnogo srba se izelilo u vojvodinu,znam dosta srba iz zenice,svi su u vojvodini,imaju srbijanske pasose,nepada im na pamet da se vracaju
i da ce vremenom za 10,15 godina i njihovo proci,osim u slucaju da ne pomahnitaju,pa da ih vojno pregazimo
-
feral.tribune
Upoznao sam puno ljudi koji napustili Bosnu , ali zaista jos nisam vidio nekoga ko je sretan tako kao ti zbog toga .Vidio sam ljudi koji vole vise novac nego bilo sta drugo , ali tako kao ti , jos moje oci ne vidjese .Vidio sam snobove i skorojevice ali tebi nisu ni do koljena .Vidio sam ljude koji americke , canadske , njamcke paose " kriju" izvlace ih iz dzepa samo kad moraju , onako tiho , i skruseno , nenamteljivo , onako ljudski , bosanski ..da nekog ne povrijede i da se na taj nacin ne izdignu iznad svog skoloskog druga i komsije koji je ostao u Bosni da muku muci i da gleda kako mu je dijete gladno ...ali jos ne vidjeh nikoga da mase stranim pasosem kao ti .Da ne mislis slucajno da sam ljubomoran na tebe , ne , ne dao Bog , ja sam neobicno sretan zbog tebe .Tvoja sreca i tvoja radost mene usrecuju .Moja sreca se uvecava sa tvojo.Moje srce je puno kada vidim da te vise ni klima u Sarajevu ne pravliaci a beskonacno sam tuzan sto ce ti biti vruce u tom palm bichu .Nego , drugi put , molim kao Boga da bar na jednoj temi procitas naslov i da nesto kazes u vezi sa temom .Pliiiiiiiiizzzzzzzzzz .hik--meta wrote:ld wrote:george soros je nedavno izjavio da se crno pise americi
amerika ima problema zescih,u new yorku imaju oko milion beskucnika koji zive od javnih kuhinja
godisnje oko 15 000 ljudi strada od vatrenog oruzija,imaju oko 2 miliona zatvorenika,imaju deficit oko 9 000 milijardi dolara
trebaju da zaplijene oko 2 miliona kuca,jer ljudi nemogu da vracaju kredite
ova gospodja radi ko singerica,vjerovatno nije ni osigurana,jer je to tamo skupo,a ako i jeste nek pogleda sicko,ljudi placaju skupa osiguranja i kad im se nesto dogodi osiguranje ih izvara,ne plati troskove bolnicke
ne znam na koju foru moze da provede citavo ljeto u bosni,jer tamo su godisnji odmori oko 2 do 3 sedmice
bolovanje jako tesko mozes da dobijes,meni rodice je bila uzasno bolesna i morala je ici na posao da ga ne izgubi
smrsala je oko 30 kila,ja kad sam je poslije vidjeo,nisam je mogao prepoznati,kost i koza
i ima jos puno toga o americi,neka hjvala,mogao sam ja otici davno tamo,ali ja vise volim socijalisticku evropu![]()
da radim kako kazes 'ko singerica', da nemam osiguranja i da imam samo 3 sedmice godisnjeg, i ja bih pljuvala po americi. meni je zao ljudi kojih ima takvih na milione, a i naseg neobrazovanog svijeta ovdje koji imaju takvu sudbinu.
svi mi volimo ili smo voljeli socijalizam, ali toga kao sto si i primjetio, nazalost nema ovdje. mada u evropi malo pretjeruju kad spominju krizu u americi. kao da su svi gladni ovdje.
putujem vec 5-6 godina zaredom po cijeloj evropi i ljeti i zimi kad imam slobodno i ne vidim da ni svabe ni englezi, a ni talijani ni francuzi imaju nesto bolji standard od nas ovdje. za svicu i skandinaviju ne znam, ostatak evrope su daleko iza.
bili smo i u australiji i na nz prosle zime, pa ni tamo ne vidjeh nista posebno.
ovdje se radi, to je istina, kao i u svakom kapitalistickom sistemu, ali se i ima, i ako se dobro covjek izorganizuje, moze fino zivjeti. ja radim u prosvjeti, mada i nemam previse potrebe da radim, ali radila sam i kod nas jos prije rata nakon faksa pa mi nije tesko, muz ono sto je i kod nas radio u energoinvestu prije rata, i ako vrijedno radis, moze se zaraditi i otplatiti kredit i za 10-15 godina. djeca rastu, i mi smo ovdje prvenstveno zbog njih, da ne upadaju u lose drustvo u sarajevu i da mogu mrdnuti malo dalje od makarske ljeti.
sve je subjektivno, odnosno ovisi i od licnih prohtjeva. nemam nista protiv onih kojima je milja maraka dosta u sarajevu. nije ni atlanta neko ekstra mjesto za zivot, ima svojih problema, od medjurasnih do cinjenice da je daleko od neke svjetske metropole, ali je drustvo kudikamo zdravije od onog u bosni.
a ti se momak vracaj ako se opet zapuca, mada sumnjam da ces to uraditi, kad si toliki patriota. tvoj izbor.
ja sam dosta slusala pucnjavu koja mi je unistila punih 6 godina zivota dok nismo dosli ovamo i u sarajevo cu se mozda i vratiti u penziju, ako mi se bude dalo provoditi maglovite zime tamo, odnosno ako mi u palm beachu ili ft lauderdaleu, ili na nekom trecem mjestu bude prevruce.
-
feral.tribune
Dobar post .Moje cestitke .ld wrote:sto se tice amerike ja imam svoje misljenje o toj zemlji.trudim se da budem objektivan,citam noel malcoma,pratim pisanje altrneta i ostalih ljevicara iz USA,pa mozda sam pod njihovim utjecajem,u jednu ruku,ali kad saberem i oduzmem,to je to
itd,itd...
zrakni onaj link malo i pogledaj film,pogledaj sa druge strane,malo objektivnosti,nadam se da nisi od onih koji su navuceni na fox news![]()
i znas sta
nema ih nigdje
- hik--meta
izvinjavam se sto sam skrenula s teme, ali osjetila sam se prozvanom. svak ima svoj cilj, ja sam provela u sarajevu 30 i kusur godina, i jos uvijek sam cetvrtinu vremena u sarajevu svake godine, pa mi ga je mozda zbog toga preko glave.
vas dvojica vjerovatno ne odete tako cesto i ne provedete tako dugo pa vas drma nostalgija i osjecate se vecim patriotama. vidjela sam takvih po australiji, ali i to je ok. svaka cast, samo naprijed.
a sto se teme i rs-a tice, zelim im sve najgore. mislim da se u tome slazemo.
vas dvojica vjerovatno ne odete tako cesto i ne provedete tako dugo pa vas drma nostalgija i osjecate se vecim patriotama. vidjela sam takvih po australiji, ali i to je ok. svaka cast, samo naprijed.
-
ld
sto se tice mene,ja odem u bosnu,ali kako kad,zavisi i od posla,ali najvise volim otici za ramzanhik--meta wrote:izvinjavam se sto sam skrenula s teme, ali osjetila sam se prozvanom. svak ima svoj cilj, ja sam provela u sarajevu 30 i kusur godina, i jos uvijek sam cetvrtinu vremena u sarajevu svake godine, pa mi ga je mozda zbog toga preko glave.
pa ono u sarajevu,u begovoj pred iftar,pa se skupe ljudi,ma nema ljepseg osjecaja
pa familija,prijatelji,citav mjesec se posjecujemo,ma hej,nemam rijeci da to opisem
sta ce meni pare i sve na svijetu, ako nemam familije i prijatelja,naravno iskrenih,ako sam sam
kad ostarim,pa kad vidim ovdje ljude na zapadu,ako ih djeca i unucad obidju za bozic i to je cudo,ni prijatelja,niti icega
neka hvala
ja kad vidim dole one nase penzionere,pa mala penzija,promece se,nismo mi tome krivi,vec ona cetnicka pogan sto povede rat,ali opet se ti ljudi druze,igraju dole sah,i danas dan ce mladji da ustane i ustupi mjesto starijem ili ce pomoci da nesto ponese
nije sjajno,ali gdje je danas sjajno
tu gdje si ti je truhli kapitalizam
i nesto mi pade na pamet,jel ono gradonaclnik atlante se obratio vjerskim zajednicama da se mole da pocne da pada kisa,jer vec jako dugo nemate kise i da vodosnadbjevanje je u zescoj krizi,mislim da je bas atlanta u pitanju
what goes around,comes around
tako ce biti i tu,izrabljivanje,nemoral,kriminal i jos puno toga drma USA,vjeruj da tu zemlju svasta moze da snadje
fair life
jel prvi dio ili drugi dio posta???
bas nesto istrazujem i usporedjujem podatke
u rs tvrde da imaju oko 1 500 000,nesto manje stanovnika
i pri tome tvrde da je oko 150 000 nesrba
sto znaci da je srba 1 350 000,sto je nemoguce
ja mislim da oni opasno friziraju podatke i masa ljudi se poziva na cia factbook koji tvrde da je srba 37% u bih,a pravoslavaca 31 %
i takodje daju brojeve koji su prosto nemoguci
i negdje sam naletio na podatak da imaju nesto manje od milion glasaca,i nek imaju 200 000 mladjih od 18,to ispadne oko 1 200 000,to je vec realna cifra
jer dosta srba je ostalo u federaciji,pogotovo u vecim gradovima,mislim ono kad se sabere u rs nema ni milion srba
masa se njih iselilo za srbiju
pa sad kad bi se nasi aktivirali od svedske,njemacke,holandije,austrije,svice i amerike,vjerujem da imamo tamo oko pola miliona ljudi sa pravom glasa koji su pretezno iz rs-a
pa da se preko ambasada registruju i glasaju
i da se u narednih par godina,sto kontaju da otvore investicionau banku federacije,da se daju krediti da se sto vise otvaraju firme za povratnike u rs
jer sigurno bi se vratilo masa ljudi u podrinje i istocnu bosnu ako im se omoguci posao
mozda tada bi i bili pola,pola sa srbima u rs
i na taj nacin bi vremenom sam rs se ukinuo akoBogda
-
ld
bas slusam na vijestima kako kostunica hoce da sjevrni dio kosova odvoji i da uspostve srbi samoupravu i poslije da se pripoje srbiji
vjerovatno slican scenario priprema i sa dodikom
stvarno oni nisu normalni sekunde
vode totalno destruktivnu politku po same srbe,a i po sve nas
ja njima nista ne vjerujem,i ko sto je rekao tito spremaj se kao da ce sutra biti rat,a gradi kao da ce biti 100 godina mir
na zalost sa ovim ludim cetnicima bas treba da se vodi ovo izjavom
vjerovatno slican scenario priprema i sa dodikom
stvarno oni nisu normalni sekunde
vode totalno destruktivnu politku po same srbe,a i po sve nas
ja njima nista ne vjerujem,i ko sto je rekao tito spremaj se kao da ce sutra biti rat,a gradi kao da ce biti 100 godina mir
na zalost sa ovim ludim cetnicima bas treba da se vodi ovo izjavom
- moa
Otcjepljenje entiteta rs nije moguce izvesti dok god postoji faking deytonski sporazum o miru. Ako neko pokusa da uradi kao sto je to pokusao Jelavic, znaci da pkusava da rusi sistem jedne drzave. To vam otprilike dodje ovako; ogradim avliju i proglasim drzavu mala avlija i uspostavim vosjku, muriju.... i vjerovatno bi po ovom novom terminu bio terorista
tako da je to ne moguce, a ja bih bas volio da Milorad Dodik to urad i da vidimo kako ce EU reagirati, mada empirijski gledano hriscanski svijet nije bas voljan da postuje dogovore. Srbi su imali sansu koja se pruza jednom u 500 godina i nisu je iskoristili sad neka masu usima.
- Bljuzgo
#337 Re: Nezavsinost rs?? Od koga to?
elSaik wrote:Srijeda, 27.02.2008., a RS i dalje ne mrda...
Last edited by Bljuzgo on 29/02/2008 08:36, edited 1 time in total.
-
basta sljezove boje
Danas u Kuriru!

REFERENDUM PA OTCEPLJENJE!
Ukoliko se bude nastavilo sa omalovažavanjem Republike Srpske i sve masovnijim priznavanjem Kosova, RS će započeti proceduru utvrđivanja statusa
BEOGRAD - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je pravi smisao rezolucije koju je Narodna skupština RS usvojila u noći između četvrtka i petka, kada je u Beogradu stotine hiljada građana protestovalo zbog otimanja Kosova, osim odbacivanja samoproglašene nezavisnosti srpske pokrajine - stav da federalne jedinice u BiH imaju pravo na otcepljenje!
- Narodna Skupština RS odlučno je odbacila unilateralne odluke kosovske skupštine i osudila priznanja koja su usledila. Nije problem to što su oni jednostrano proglasili nezavisnost, mnogo skupština u svetu to bi uradilo, već što druge zemlje to priznaju - kaže Dodik na početku razgovora za Kurir.
Koji su dalji potezi RS? Rezolucija ne isključuje mogućnost organizovanja referenduma za samostalnost?
- Ukoliko se bude nastavilo sa omalovažavanjem RS i sve brojnijim faktičkim priznavanjem Kosova, to je trenutak da RS započne proceduru utvrđivanja statusa koju je rezolucijom najavila.
Da li je to najava mogućeg otcepljenja?
- Dobro ste razumeli rezoluciju, ona znači upravo to! Ogromna većina ljudi iz ovog entiteta želi samostalan status RS, iako smo realno pod protektoratom međunarodne zajednice. To znači da bismo veoma ozbiljno morali da organizujemo podršku za takvu našu akciju i da bismo oko toga imali podosta posla.
Na čiju podršku konkretno računate - Srbije, Rusije, Češke, Slovačke...?
- Još ni sam kim, pa ni sa srpskim vlastima, o tome nismo razgovarali.
Kako biste to ostvarili kada je visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak više puta naglašavao da RS nema pravo na otcepljenje?
- Nigde ne piše ni da nema! Pozicija OHR ovde je veoma jasna - oni su u ime međunarodne zajednice tu da sprovode Dejtonski sporazum, i prirodno je da budu izričiti u tom stavu.
Predstavnici međunarodne zajednice u BiH uporno ističu da je Kosovo jedinstven slučaj i da ne može da se poveže sa statusom RS.
- To što oni pričaju, nema nikakve logike! Njihove tvrdnje kako je BiH međunarodno priznata država za koju važi međunarodno pravo deluju smešno, pošto je očigledno da ta pravila ne važe u slučaju Kosova. Za njih je Balkan eksperimentalno područje, a nas posmatraju kao nekakva divlja plemena. Zato i veruju da će naš bunt i revolt trajati svega nekoliko dana, ali grdno su se prevarili u tome.
Slažete li se s pozivom premijera Koštunice da SAD ponište odluku o priznavanju Kosova?
- Deluje mi veoma problematično insistirati na poništenju odluke o nezavisnosti. To bi moglo da bude veoma sporno kada je Kosovo već priznao veliki broj značajnih država.
Da li je rešenje u podeli teritorije Kosova?
- Ja sam i pre nekoliko meseci govorio o toj opciji, a čini mi se da je sve realnija kako vreme odmiče. Ipak, nije na meni da pričam o tome, tu odluku moraju da donesu vlasti u Srbiji.
REFERENDUM PA OTCEPLJENJE!
Ukoliko se bude nastavilo sa omalovažavanjem Republike Srpske i sve masovnijim priznavanjem Kosova, RS će započeti proceduru utvrđivanja statusa
BEOGRAD - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je pravi smisao rezolucije koju je Narodna skupština RS usvojila u noći između četvrtka i petka, kada je u Beogradu stotine hiljada građana protestovalo zbog otimanja Kosova, osim odbacivanja samoproglašene nezavisnosti srpske pokrajine - stav da federalne jedinice u BiH imaju pravo na otcepljenje!
- Narodna Skupština RS odlučno je odbacila unilateralne odluke kosovske skupštine i osudila priznanja koja su usledila. Nije problem to što su oni jednostrano proglasili nezavisnost, mnogo skupština u svetu to bi uradilo, već što druge zemlje to priznaju - kaže Dodik na početku razgovora za Kurir.
Koji su dalji potezi RS? Rezolucija ne isključuje mogućnost organizovanja referenduma za samostalnost?
- Ukoliko se bude nastavilo sa omalovažavanjem RS i sve brojnijim faktičkim priznavanjem Kosova, to je trenutak da RS započne proceduru utvrđivanja statusa koju je rezolucijom najavila.
Da li je to najava mogućeg otcepljenja?
- Dobro ste razumeli rezoluciju, ona znači upravo to! Ogromna većina ljudi iz ovog entiteta želi samostalan status RS, iako smo realno pod protektoratom međunarodne zajednice. To znači da bismo veoma ozbiljno morali da organizujemo podršku za takvu našu akciju i da bismo oko toga imali podosta posla.
Na čiju podršku konkretno računate - Srbije, Rusije, Češke, Slovačke...?
- Još ni sam kim, pa ni sa srpskim vlastima, o tome nismo razgovarali.
Kako biste to ostvarili kada je visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak više puta naglašavao da RS nema pravo na otcepljenje?
- Nigde ne piše ni da nema! Pozicija OHR ovde je veoma jasna - oni su u ime međunarodne zajednice tu da sprovode Dejtonski sporazum, i prirodno je da budu izričiti u tom stavu.
Predstavnici međunarodne zajednice u BiH uporno ističu da je Kosovo jedinstven slučaj i da ne može da se poveže sa statusom RS.
- To što oni pričaju, nema nikakve logike! Njihove tvrdnje kako je BiH međunarodno priznata država za koju važi međunarodno pravo deluju smešno, pošto je očigledno da ta pravila ne važe u slučaju Kosova. Za njih je Balkan eksperimentalno područje, a nas posmatraju kao nekakva divlja plemena. Zato i veruju da će naš bunt i revolt trajati svega nekoliko dana, ali grdno su se prevarili u tome.
Slažete li se s pozivom premijera Koštunice da SAD ponište odluku o priznavanju Kosova?
- Deluje mi veoma problematično insistirati na poništenju odluke o nezavisnosti. To bi moglo da bude veoma sporno kada je Kosovo već priznao veliki broj značajnih država.
Da li je rešenje u podeli teritorije Kosova?
- Ja sam i pre nekoliko meseci govorio o toj opciji, a čini mi se da je sve realnija kako vreme odmiče. Ipak, nije na meni da pričam o tome, tu odluku moraju da donesu vlasti u Srbiji.
-
AdnanM
Ja bi dodika podrzao da sto prije PROBA ovo uradit cak sta vise neku peticiju potpisat da vise konkretizuje ovo jer pas koji puno laje ne ujeda al ga treba usutiti. I fakat vise ova tema je nepotrebna treba otvorit novu nezavisnost rs? zasto da ne probat? ili tako nesto. Mrzim lazove i supljake a nervira me kad mase nasjedaju na to.
-
Judge_Dread
-
elSaik
Subota, 01.03.2008. 00:01h, čestitamo Dan nezavisnosti svima onima koji su glasali protiv iste.cogni wrote:Kada cemo odbrojavati prave stvari, recimo,elSaik wrote:Evo, dočekasmo Dan nezavisnosti - zajedno. Ko bi rekao?!![]()
Petak, 29.02.2008., a BiH i dalje nije u EU...
-
feral.tribune
A ko je rekao da cemo uci do toga datuma ? Tebi se mora priznati da se trudis ali dzaba ti trud .tzv rs ce nestati .Ona je nastala na genocidu i lezi na kostima neduznih ljudi razbacanih u 500 masovnih grobnica.Krompir koji jedu Srbi u rs je crvene boje , od bosanske krvi .Inace mi slavimo Dan Nezavisnosti .Ako mozes podijeliti medjunardno priznatu i nezavisnu Francusku onda mozes pokusati isto to uraditi sa Bosnom .Ali dzaba ti trud , to nikom jos nije uspijelo a Bosnu gazio i Turcin i Svabo .A oni su malo veca sila od sajkace i opanka .cogni wrote:Kada cemo odbrojavati prave stvari, recimo,elSaik wrote:Evo, dočekasmo Dan nezavisnosti - zajedno. Ko bi rekao?!![]()
Petak, 29.02.2008., a BiH i dalje nije u EU...
- cogni
Nije rijech o datumu, vec o cilju. Ako je jednima cilj ukidanje RS-a, a drugima odcijepljenje, onda nikome nije cilj ulazak u EU. Mozda ces reci da je to odvec radikalno razmisljanje, ali ja takvo stanje smatram problematicnim.feral.tribune wrote: A ko je rekao da cemo uci do toga datuma ?
Ne shvacam u kojem se to smislu moj trud spominje, ali svejedno sam sasvim siguran da opstanak RS-a ne zavisi od mog truda.Tebi se mora priznati da se trudis ali dzaba ti trud .tzv rs ce nestati.