Nezavsinost rs?? Od koga to?

elSaik

Post by elSaik »

cogni wrote:
elSaik wrote:Sunčana nedjelja, 24. februar, RS i dalje zavisna. Koliko još dugo?
Nije zavisna, RS je sasvim ravnopravan dio BiH.
Pa kako može steći nezavisnost nešto što nije zavisno? :D
Prozor

Post by Prozor »

Mislim da je vrijeme da se republika srpska preimenuje, nije ni republika a nije ni samo srpska...
IZVANZEMALJAC

Post by IZVANZEMALJAC »

Prozor wrote:Mislim da je vrijeme da se republika srpska preimenuje, nije ni republika a nije ni samo srpska...
Republika u ovom primjeru označava jedan teritorij koji je demokratske naravi. :-) :-) :-) :-) :-)
Srbska označava narod koji je tu večinski več milenijima i koji vlada na tom području blagom rukom nad ostalima narodima koji imaju ista prava samo što nisu na istom stepenu da bi znali ta prava uvidjeti i iskoristiti. :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
cogni

Post by cogni »

feral.tribune wrote:
cogni wrote:
elSaik wrote:Sunčana nedjelja, 24. februar, RS i dalje zavisna. Koliko još dugo?
Nije zavisna, RS je sasvim ravnopravan dio BiH.
Jeste ! Bosna i Hercegovina je nezavisna ! Ako lazes sebe nemoj mene .
Samo sam htio reci da zavisna generalno nije narocito dobar termin za ovo znacenje, jer ima prizvuk neravnopravnog odnosa. Mislim da je bolje reci da je nesto dio necega.
Zavisna pogotovo nije dobar termin ako pogledamo odnose u BiH. Fakticki RS nije zavisna od BiH u pravom smislu te rijechi jer se na nivou BiH odluke donose samo uz saglasnost RS-a.

Ako posmatramo cisto logicki, ono sto nije nezavisno jeste zavisno, ali prirodni jezik koji koristimo nije sasvim logicki konzistentan.

Sve ovo je sasvim nebitno, sto se mene tiche, ako vam je stalo mozemo reci i da je RS zavisna od BiH.

EDIT: typo
cogni

Post by cogni »

Prozor wrote:Mislim da je vrijeme da se republika srpska preimenuje, nije ni republika a nije ni samo srpska...
Ostaje samo da sacekamo da tako pocnu da misle i gradjani RS-a.
PasoDzigera007

Post by PasoDzigera007 »

Od ovog momenta entitet koji je nastao na genocidu ne zovem vise RS,svi moji istomisljenici nek me slijede,a odsad ga nazivam "ENTITET SBH", sto u opsirnom znacenju znaci ENTITET SRBA,BOSNJAKA I HRVATA.Znaci raja da nebi dizali publicitet RS-u zovimo ga odsad "ENTITET SBH"!
foodoo

Post by foodoo »

Znaš zašto će RS da nestane?

iz prostog razloga što zlo na kome je nastala RS i koje dan danas podržava nije dobro.

Ne može jedan narod, koliko god snažan bio, dugoročno održavati politiku koja podržava genocid, podržava etničko čišćenje i ideju Velike Srbije na kostima svojih i tuđih.

Neće RS nestati jer je Amerika, Bošnjački lobij ili Albanska kita tako odlučili, već iz jednostavnog razloga da RS ni dan danas nije raskrstila sa svojom prošlošću. Tek kada svi građani pogledaju u oči svoje komšije i iskreno im se izvine od Trgilava pa do Šar planine, Srbi će kao narod da stagniraju.

Malo da parafraziram Kustu, Srbi su toliko toga postigli u nauci, sportu, umjetnosti, i onda kreteni kao Milošević & Co. zaseru stvar za narednih 200 godina.

Bitka između RS i BIH je vrlo jednostavna, ja se borim da Jovan Divjak, Srbin, moj košija živi u mojoj ulici, da Srđan J. ima restoran u mojoj ulici; a RS se bori da sakrije ubice, negira genocid i moli se u tuđoj avliji. Bitka je vrlo jednostavna. Proće godine, možda desetljeća, ali svi mi da zlo mora biti pobjeđeno.
artzy

Post by artzy »

cogni wrote:
Ostaje samo da sacekamo da tako pocnu da misle i gradjani RS-a.
Lahko je prebrojati opstine i podrucja gdje su Bosnjaci i Hrvati bili vecina po popisu 91. Za te opstine i podrucja mozes reci da tako misli.

NA ovoj karti crvena podrucja su podrucja sa Srpskom vecinom. Kada uzmu svoj teritorij (ako vec nece da budu konstitutivni u cijeloj BiH) i samo taj teritorij - mogu mogu imati nacionalni entitet ako mene pitas - ali ni grama vise zemlje... niti kakvih koridora... i u tom slucaju gube konstitutivnost u ostatku zemlje...

Image
Šapat

Post by Šapat »

Ljudi moji...sve je ovo manje-vise suplja prica, jer realnost koja se odnosi na buducnost BiH ima samo dva moguca scenarija:

Scenario br. 1:
Klackamo se ovako kako se klackamo jos 10-20 godina, u ovom mulju gdje vecina naroda jednostavno ne shvata poentu ovakvog stanja. A to je cisto i puko ostajanje na vlasti kamarile koja je vodila i rat, a sada i mir (sto je smijesno), i to sa jendim jedinim ciljem - licnog bogacenja. Ni manje ni vise. A stanje ce biti ovakvo sve do onog momenta kada se zavrse sve privatizacije u drzavi, u sva tri entiteta (2 zvanicna i 1 nezvanicni), i kada vise ne bude nista za pljacku. Onog momenta kada se podijele svi infrastrukturni, energetski i ostali kolaci, dakle sva ekonomija drzave, tada cemo lagano preci u scenario br. 2. Naravno, nije nemoguce da se scenario br. 2 desi i ranije, jer dobar broj ljudi u cijeloj zemlji je vec nadosao na istinu koju napisah gore, medjutim ta kriticna masa koja bi konacno usla u drugi scenario jos ne postoji. Ali, lagano se stvara, i to je cinjenica.

Scenario br.2
Ovaj scenario ima 2 moguca dijela.
I dio:
Kriticna masa se stvorila, a cine je normalni ljudi ove drzave, iz sva 3 etnosa. Udruzuju se i krecu sa obaranjem vlastodrzaca koji su tu vec skoro dvije decenije. Drugim rijecima, dolazi do narodne revolucije koja ce prvenstveno biti izazvana nagomilanim socijalnim problemima. Da se nesto ovakvo vec pocelo desavati dovoljno je samo pogledati desavanja u Sarajevu gdje se gradjani samoinicijativno organizuju i krecu u proteste. "Tema" protesta je sigurnosna situacija, medjutim, ne budimo toliko usmjereni jer je ocito da se tu ne radi samo o tome. Ti ljudi koji protestuju su povecali svoj broj za 600% u samo 7 dana, pa su sa inicijalnih 500-600 protestanata dosli na 3.000 prosle subote. I, ja kazem da to treba podrzati svim silama jer, oni su uvod u bolji, I dio ovog scenarija br. 2.

II dio:
Ako ne dodje do smjene kompletne BH vlasti po prvom dijelu ovog scenarija, tada ulazimo u fazu gdje je II dio, koji je neuporedivo tegobniji od prvog, vrlo moguc i to iz prostog razloga sto se stanje kakvo je danas, (nacionalizam na nivou, mrznja medju narodima na nivou i maltene veca nego '93 ili '94, politicari na sve 3 strane to maximalno koriste za licne ciljeve, itd. itd), vise nece moci odrzati i konacno ce puknuti, ali u najgorem mogucem smislu. Sve pobrojano u zagradi, i jos puno vise od toga (osvete i sl.) ce pokuljati na povrsinu i dolazimo do tacke s koje nece biti povratka, a to je novi rat. I da se ne zavaravamo - novi rat bi sada, u ovakvoj konstelaciji odnosa snaga, bio kratak. Vrlo, vrlo kratak i, po meni, ne bi trajao duze od mjesec-dva. Gubitnici bi definitivno bili srbi i RS bi jednostavno nestala kao takva. Da se ne lazemo, ni hrvatska politika tihe asimilacije ne bi prosla puno bolje. Suludo je ocekivati da bi se opet ponovila '92 i '93 kada su i srbi i hrvati u BiH imali neogranicenu pomoc susjednih drzava. Danas je to poprilicno nemoguce i mislim da bi se sva ta pomoc svela na sporadicno ubacivanje ljudi i oruzja, sto, s obzirom na to koliko je danas oruzja u BiH na sve 3 strane, ne bi znacilo nista.

Ovaj scenario mi se nimalo ne svidja, ali mislim da svi mi moramo biti realni i sagledati stvari onakvima kakve jesu - nasilne demonstracije provode srednjoskolci i studenti, dakle od 17-18 pa do 24-25 godina (ovo je ista ona kategorija koja najvise ratovala i '92-'95), s njima se vrlo lako manipulise, lako ih se usmjerava, a kolicina neartikulisanog bijesa koja je u njima (ponajprije nacionalistickog, a koji oni i ne shvataju ponajbolje) je odlican detonator koji se moze aktivirati onog momenta kada vlastodrsci shvate da su im noge na foteljama popucale i popravke nema. Tada ce im jedini nacin za popravak fotelja biti - novi rat.
WizzardFromBOZ

Post by WizzardFromBOZ »

bih je jedna od najovisnijih drzava.
AdnanM

Post by AdnanM »

WizzardFromBOZ wrote:bih je jedna od najovisnijih drzava.

:lol: :lol: Ne kaze se djabe za nase ljude da su poklopci za lonce. Al hocu i ja da poklopim. Ne postoji apsolutna nezavisnost nijedne zemlje ( ko prati napr kubu ili sjevernu koreju skontace). Ali djelomicna da. Tako BiH jeste nezavisna (joj al godi ovo napisat) a rs nije jer nije drzava uopste. A svi smo mi u trgovini zavisno-zavisnoj. Svi.
ld

Post by ld »

hik--meta wrote:eki, ovo je kao napad na moj defetizam, jel? :)
defetista jesam sto se bosne tice. da nisam ne bih danas mahala americkim pasosem i glasala za hillary, odnosno bila bih jos uvijek u sarajevu da tu vidim perspektivu svojoj djeci.
samo mi je muka gledati rodbinu i roditelje u sarajevu kad dodjem ne 3 mjeseca ljeti koji se kao nesto bore kao ti, a tapkaju u mjestu godinama. ideali bez perspektive nazalost ostaju samo ideali.
lave jedan savjet

gledaj da ako imas kakvog dolarskog steka,da to lagano promjenis u eura i povuci to sa banke
i nadam se da ti nije kuca kupljena na kredu unazad par godina
jer izgubices dobre love na njoj

i pogledaj film sicko od michael moorea

i pogledaj ovo obavezno

http://www.dailykos.com/storyonly/2007/ ... 454/425671

toliko o super zemlji,neka hvala
doduse nemam pravo da plaho kritikujem jer zivim na potezu london-stockholm

ali nadati se da ce doci bolja vremena i u BiH
samo da se narod zaposli,da je plata oko milje maraka i ja se vracam sa porodicom u bosnu akoBogda
a valjda ce doci i to vrijeme
j... ti ovo ovdje,posao,pidjama
vidis prijatelja jednom u mjesecu
ovdje sam jer trenutno moram,doduse ne zalim se imam super posao,zaradjujem jako dobro,ali djaba kad nema onog druzenja,nema jutarnje kafe da se ispricam sa jaranom
hrusta

Post by hrusta »

evo citam da bi voja kalash mogo nam doci u (ne)prijateljsku posjeti nasoj zemlji, da pomogne bracu srbe da se vala vise odluce hoce li biti tog proglasenja nezavisnost pc-a ili nece, proso je brzi voz (aka. kosovo) pa sad njih ovde lobira.......

Koštunica sutra na protestu u Banjoj Luci?
U organizaciji Srpskog pokreta nevladinih asocijacija (Spona) u Banjoj Luci će sutra 26. februara biti održan protestni miting zbog proglašenja nezavisnosti Kosova na kojem će se građanima, kako je najavljeno, obratiti i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić, premijer Milorad Dodik te poslanik SDS-a Borislav Bojić.

Organizatori su najavili mogućnost i da se učesnicima ovog protesta obrati i predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, ali još nemaju zvaničnu potvrdu.

Na skupu se očekuje prisustvo od 30 i 50 hiljada građana, kazao je član "Spone" i predsjednik Boračke organizacije RS-a Pantelija Ćurguz na pres-konferenciji.

Predstavnici "Spone" su s ministrom unutrašnjih poslova RS-a
Stanislavom Čađom, kako su rekli, „razmotrili sve sigurnosne aspekte održavanja ovog skupa“, a ministar obrazovanja RS-a Anton Kasipović prošle sedmice je izdao naredbu kojom se izlazak na ulice zabranjuje učenicima srednjih i osnovnih škola u Banjoj Luci.

Protestni miting bit će održan u podne na Trgu Krajine u Banjoj Luci
hik--meta

Post by hik--meta »

ld wrote:
defetista jesam sto se bosne tice. da nisam ne bih danas mahala americkim pasosem i glasala za hillary, odnosno bila bih jos uvijek u sarajevu da tu vidim perspektivu svojoj djeci.
samo mi je muka gledati rodbinu i roditelje u sarajevu kad dodjem ne 3 mjeseca ljeti koji se kao nesto bore kao ti, a tapkaju u mjestu godinama. ideali bez perspektive nazalost ostaju samo ideali.
lave jedan savjet

gledaj da ako imas kakvog dolarskog steka,da to lagano promjenis u eura i povuci to sa banke

i pogledaj ovo obavezno

samo da se narod zaposli,da je plata oko milje maraka i ja se vracam sa porodicom u bosnu akoBogda
ovdje sam jer trenutno moram,doduse ne zalim se imam super posao,zaradjujem jako dobro,ali djaba kad nema onog druzenja,nema jutarnje kafe da se ispricam sa jaranom
:)
pa znala sam da si i ti vani. zato i jesi tako nezadovoljan i glasan, valjda zbog nedostatka sunca na sjeveru, sta li? :lol:
svi najglasniji nisu u bosni. tamo ljudi vide da nema izgleda da se uskoro nesto korjenito promjeni, pa samo sute i skromno zive, i sto kazes piju kahvu s rajom.
ja sam od takvog druzenja i mahalanja uz kahvu i pobjegla, ne fali mi ni sekunde. nismo svi isti.
a za mene, kredite, kuce i ostalo ne brini, to je sve pod kontrolom.
i svaka ti cast ako se zadovoljavas sa miljom maraka u sarajevu. ja na svu srecu nisam takva.
elSaik

Post by elSaik »

Toplo veče, ponedjeljak, 25.02.2008., a oni su i dalje s nama u državi. Do kada ovako?
Judge_Dread

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 00:13, edited 1 time in total.
travar

Post by travar »

elSaik wrote:Toplo veče, ponedjeljak, 25.02.2008., a oni su i dalje s nama u državi. Do kada ovako?
Stay tuned for the next episode of: "Until when"
elSaik

Post by elSaik »

travar wrote:
elSaik wrote:Toplo veče, ponedjeljak, 25.02.2008., a oni su i dalje s nama u državi. Do kada ovako?
Stay tuned for the next episode of: "Until when"
The Saga Continues... 8-)
banjaluka078

Post by banjaluka078 »

hrusta wrote:evo citam da bi voja kalash mogo nam doci u (ne)prijateljsku posjeti nasoj zemlji, da pomogne bracu srbe da se vala vise odluce hoce li biti tog proglasenja nezavisnost pc-a ili nece, proso je brzi voz (aka. kosovo) pa sad njih ovde lobira.......
Nije potvrdjeno da ce on doci mada kazu da su ga pozvali, sa svaki slucaj organizuje se besplatan prevoz, pojacane su mjere obezbjedjenja, ali je ministar obrazovanja objavio da sutra nema nastave, a studenti nisu ni imali namjeru ici na predavanja.
ld

Post by ld »

hik--meta wrote:
ld wrote:
lave jedan savjet

i pogledaj ovo obavezno

pa znala sam da si i ti vani. zato i jesi tako nezadovoljan i glasan, valjda zbog nedostatka sunca na sjeveru, sta li? :lol:
svi najglasniji nisu u bosni. tamo ljudi vide da nema izgleda da se uskoro nesto korjenito promjeni, pa samo sute i skromno zive, i sto kazes piju kahvu s rajom.
ja sam od takvog druzenja i mahalanja uz kahvu i pobjegla, ne fali mi ni sekunde. nismo svi isti.
i svaka ti cast ako se zadovoljavas sa miljom maraka u sarajevu. ja na svu srecu nisam takva.
pazi,ja sam zagrizeni patriota,sa 17 i po godina sam dobrovoljno se prijavio u armiju,borio sam se u jednoj od elitnih jedinica
nisam izbjeglica,niti me na to tjerala situacija da moram
napusti sam bosnu pocetkom 1996 kad je stao rat definitivno
putovao sam jako puno,bliski i daleki istok,citava evropa

ali nije to bilo turistidki,vec odem,pa ako mi se svidi ostanem,snadjem se za posao i ostanem dok mi ne dojadji
sad trenutno radim u londonu,radim super posao,plata je mnogo veca od milje maraka :-D ,hvala Bogu,plus bonusi,plus povisice itd...
naravno u funtama :-D
ali opet,nesto fali,ovdje je sve neka brzina,stres,samoca
ja sam ti vjecni optimista i nadam se boljem
i ne vjerujem cetnicima nista,i ne daj Boze da se situacija iskomplikuje,odmah bi se vratio u bosnu
stavise,kad je ono bila frka,pa narod poceo kupovati hranu i zaostrilo se,pricao sam sa sefom da postoji mogucnost da napustim posao i da se vratim u bosnu
stvarno sam u zivotu sve i svasta prozivio,ali samo da se narod zaposli i da budu solidne plate,odmah se vracam dole,akoBogda
jer najveca bolest dole naroda je beznadje i to mahalanje
a to je sve zbog toga sto ljudi nemju posla,pa odmah dolazi i do zavisti,ljubomore,s druge strane do obijesti itd...
ali u nasem narodu ima merhameta i to je ta nada za bolje

samo jedan podatak,dijaspora preko banaka posalje godisnje oko 2 milijarde maraka,sad zamisli koliko se na druge nacina
i to ne investicije,vec iskljucivo familijama i prijateljima
to ti je podatak iz centralne banke
a ovdje mozes crknuti prije nego ti neko pomogne
opet ti kazem pogledaj sicko i onaj link

pazi ja ovdje se bavim volonterski i humanitarnim radom,povezujem ljude da pomazu dole nasima,garderoba,novac,stipendije,lijecenje i slicno,sta god se moze
i ako bi se vratio nebi radio,otvorio bi nesto svoje,bar sam dosad ustedio da imam nesto svoje da se obrce :)
zemo_online

Post by zemo_online »

koja je definicija entiteta i republike?
palermo

Post by palermo »

hik--meta wrote:
ld wrote:
lave jedan savjet

i pogledaj ovo obavezno

pa dobro kad si već pobjegla, usrećila se, mašeš američkim pasošem, onda pusti nas ovdje i ne seri po nama.Imaš temu oko američkih izbora pa se preganjajte tamo vi mahači američkim pasošem
zemo_online

Post by zemo_online »

KOJa korist od americkog pasosa osim sto mos da ostanes i boravis u usa?
pa svi su u kreditima tamo i tacno u minut mora da vracaju rate ili ode kuca.
masa amera je zadnjih godina ostala bez kuce.
surova zemlja.
ld

Post by ld »

george soros je nedavno izjavio da se crno pise americi
amerika ima problema zescih,u new yorku imaju oko milion beskucnika koji zive od javnih kuhinja
godisnje oko 15 000 ljudi strada od vatrenog oruzija,imaju oko 2 miliona zatvorenika,imaju deficit oko 9 000 milijardi dolara
trebaju da zaplijene oko 2 miliona kuca,jer ljudi nemogu da vracaju kredite
ova gospodja radi ko singerica,vjerovatno nije ni osigurana,jer je to tamo skupo,a ako i jeste nek pogleda sicko,ljudi placaju skupa osiguranja i kad im se nesto dogodi osiguranje ih izvara,ne plati troskove bolnicke
ne znam na koju foru moze da provede citavo ljeto u bosni,jer tamo su godisnji odmori oko 2 do 3 sedmice
bolovanje jako tesko mozes da dobijes,meni rodice je bila uzasno bolesna i morala je ici na posao da ga ne izgubi
smrsala je oko 30 kila,ja kad sam je poslije vidjeo,nisam je mogao prepoznati,kost i koza
i ima jos puno toga o americi,neka hvala,mogao sam ja otici davno tamo,ali ja vise volim socijalisticku evropu :lol:

da se vratimo na temu,da li ima iko ovdje da mi odgovori par pitanja,ali da sad ne bude provokacija i slicno,ima ovdje likova,pa da izvinete seru zestoko

koji je broj stanovnika rs-a i koliko je od toga srba,hrvata i bosnjaka
ali ne onaj broj sto rs daje,vec realno
upravu trazim i usporedjujem brojeve,pa se nikako ne slaze

nailazim na informacije kako se dosta ljudi iz rs-a iseljava za srbiju,pogotovo omladina i obrazovan kadar

kako stoji finansijski rs,znam da dodik baca suplju strogu,jer sve sto se radi je oko banja luke i u banja luci,npr.u hercegovini,istocnoj bosni,i prijedor i okolina je takva bijeda da je to cudo i da jedino bosnjaci povratnici tamo su dobro stojeci i kada bosnjaci dodju ljeti pa se potrose tamo,pa malo se zivne

npr.naletio sam na podatak i mislim da podatak je ok da u istocnoj hercegovini sve do foce i sa focom,ne zivi vise od 100 000 ljudi,pa koliko onda zivi u istocnom dijelu bosne i u zapadnom dijelu rs-a
Om@r

Post by Om@r »

RS ne moze nit smije traziti otcjepljenje jer budite svjesni ako zele da traze otcjepljenje moraju da prvo priznaju Kosovo kao neovisno :-) a RS ne moze sama ni priznati Kosovsku neovisnost jer RS je samo entitet u Bosni i Hercegovini sto znaci da ako zele nesto da ucine moraju ici pod imenom i grbom Bosne i Hercegovine
Ma nema ni hladne vode od RS-a i mamica Srbija trza nogama ko koka posle klanja jer na kraju sta ostaje od velike Srbije?! Beogradski Pasaluk :-D
Post Reply