Zašto ne spomenuti katastrofalan položaj Srba na Kosovu ako se već govori o Kosovu. Kosovski Srbi danas žive u veoma lošim uvjetima i stoga ako već govorimo o Kosovu sasvim je uredu to i reći jer je to zaista istina.dugacki wrote:Ne treba da pati ni jedno dijete...ni jedna zena , bilo gdje u svijetu. Ali pisati zalopojke o polozaju Srba na Kosovu na forumu u kojem je skoro svaki ucesnik izgubio nekoga u porodici bas zbog srpske politike......to je pomalo neukusno Banjalucanine moj.Drug Član wrote:reci slobodno...pošto su Sarajevska djeca patila i umirala pod bombama ratnih zločinaca iz reda srpskog naroda zato treba da pate srpska djeca 15 godina kasnije na Kosovu, majko mila koji si ti liki po čemu se ti razlikuješ od tih gorepomenutih
Nezavsinost rs?? Od koga to?
- travnik
- travnik
Na žalost to je točno. Gospodarska situacija na Kosovu je loša i to pogađa sve bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Međutim, Srbi se susreću uz to i sa nizom drugih problema samo zbog svoje etničke pripadnosti, a ja sam to htio naglasiti.MIŠICA wrote:OK a zašto ne spomenuti da i kosovari na kosovu žive u vrlo teškim uslovima.travnik wrote:Zašto ne spomenuti katastrofalan položaj Srba na Kosovu ako se već govori o Kosovu. Kosovski Srbi danas žive u veoma lošim uvjetima i stoga ako već govorimo o Kosovu sasvim je uredu to i reći jer je to zaista istina.dugacki wrote: Ne treba da pati ni jedno dijete...ni jedna zena , bilo gdje u svijetu. Ali pisati zalopojke o polozaju Srba na Kosovu na forumu u kojem je skoro svaki ucesnik izgubio nekoga u porodici bas zbog srpske politike......to je pomalo neukusno Banjalucanine moj.
- Suicidal Siberian
Kosovari iliti albanci nikada nisu bili ugrozeni na Kosovu, uzivali su strasna prava, i velike slobode, pogotovo za vrijeme Tita...samo sto je njima na umu uvijek bilo odvajanje od ex yu ,itd..a njima je inace u nacionalnom programu stvaranje Velike Albanije, jedan dio tog programa je i bio povecanje nataliteta...ovo je tek pocetak...vidjet cete sta ce se desavati sa makedonijom i crnom gorom u buducnosti...
- Salko sto je u vodu skako
OK sefezoom66 wrote:salko, ako te josh jednom vidim na politici popit cesh trajni ban. znash da se ne shalim...Salko sto je u vodu skako wrote:ne trci pred traktorDrug Član wrote: To mi stalno govore, ali šta ćeš takav sam, a ako sam stekao pogrešan utisak, sorry anyway..![]()
![]()
- osa
Komentar s indeksa koji gotovo u 100%-om procentu, oslikava o načinu na koji građani hrvatske razmišljaju o kosovu.
PROGLAŠENJE nezavisnosti Kosova je izazvalo veliko zanimanje u Hrvatskoj - čak i među onima koji tvrde da ih se sve vezano uz tamo neku Srbiju tiče koliko uzgoj glista u Tunguziji - kao i još veće veselje - čak i među onima koji bježe od reputacije serbofobnih nacionalista.
Razloge za takvo oduševljenje nije teško pronaći. Iako se za to mogu pronaći argumenti, oni ipak nisu u simpatijama za kosovske Albance i dosljednom podržavanju prava na samoopredjeljenje, kao ni u pretpostavci da će se zaključenjem kosovske priče konačno završiti proces raspada Jugoslavije te uspostaviti novi poredak kao nužan preduvjet stabilnosti i ekonomskog razvitka u regiji.
Barem što se Hrvatske tiče, radost zbog današnjih događaja u Prištini zapravo ima vrlo malo veze s kosovskim Albancima i njihovom novom državom. Pravi je razlog u tome - a što to mnogi vide - da Srbija nakon oduzimanja Kosova više uz nikakav povjesničarski, mitomanski ili dnevnopolitikantski "spin" neće moći izbjeći surovu i nemilosrdnu spoznaju da je ne samo najveći gubitnik raspada Jugoslavije, nego i najveći gubitnik među svim državama, narodima i entitetima u današnjem svijetu.
Takvu je etiketu teško izbjeći ako se prihvati američki stav prema kojemu jednostrano odcjepljenje Kosova od Srbije predstavlja "poseban slučaj" koji neće predstavljati presedan za druge slične situacije i "zamrznute sukobe" u svijetu. Dakle, Srbija je od danas jedina država na kugli zemaljskoj na koju se ne odnose načela međunarodnog prava o nepovredivosti granica, odnosno čiji teritorijalni integritet ne vrijedi ni pišljiva boba. A ako je Srbija bezvrijedna u tom formalnom smislu, može se samo pretpostaviti kolika je njena težina u onim konkretnim materijalnim stvarima koje određuju položaj neke države u međunarodnom poretku.
Srbija je takav gubitnički status stekla, između ostaloga, i time što je odabrana da posluži kao primjer svim drugim državama koje se razmišljaju o tome da prkose "međunarodnoj zajednici" ili Zapadu. Kako bi taj primjer bio što efektniji, gubitnički status Srbije će se perpetuirati kroz začarani ciklus nacionalne traume koja podgrijava mržnju prema Zapadu i izolacionističko raspoloženje, te tako polako, ali sigurno od nama susjedne države pravi gubavca Europe.
Slično kao i današnje proglašenje kosovske nezavisnosti, hrvatska javnost će taj proces pratiti s daleko više pažnje nego što on to, zapravo, objektivno i zaslužuje. Razlog za to je u tome što mnogi Srbiju – zbog desetljeća zajedničke povijesti, jezični, kulturnih i drugih poveznica - kao svojevrsnu izokrenutu i izopačenu verziju Hrvatske. Iz te vizure sve što je u Hrvatskoj dobro je u Srbiji loše, a sve što je u Hrvatskoj loše je u Srbiji još lošije. Već duže vrijeme siromašna, iscrpljena, traumatizirana i ponižena Srbija služi kao utjeha Hrvatskoj, odnosno kao izgovor za mnoge vlastite neuspjehe i frustracije.
One frustracije koje su većini današnjih Hrvata ipak najviše na pameti – povijesne – ovim bi danom trebale biti većim dijelom izbrisane. U današnjoj Srbiji će mnogi vidjeti Hrvatsku kakva bi izgledala da je ishod Domovinskog rata bio drukčiji. Hrvatska je, pak, na strani istog Zapada koji joj je pomogao ostvariti njenu teritorijalnu cjelovitost i može se smatrati jednim od simboličkih pobjednika raspada Jugoslavije. Time će Domovinski rat – koji se nastavlja u mnogim glavama davno nakon što je ispaljen posljednji metak – završiti s konačnom hrvatskom pobjedom.
PROGLAŠENJE nezavisnosti Kosova je izazvalo veliko zanimanje u Hrvatskoj - čak i među onima koji tvrde da ih se sve vezano uz tamo neku Srbiju tiče koliko uzgoj glista u Tunguziji - kao i još veće veselje - čak i među onima koji bježe od reputacije serbofobnih nacionalista.
Razloge za takvo oduševljenje nije teško pronaći. Iako se za to mogu pronaći argumenti, oni ipak nisu u simpatijama za kosovske Albance i dosljednom podržavanju prava na samoopredjeljenje, kao ni u pretpostavci da će se zaključenjem kosovske priče konačno završiti proces raspada Jugoslavije te uspostaviti novi poredak kao nužan preduvjet stabilnosti i ekonomskog razvitka u regiji.
Barem što se Hrvatske tiče, radost zbog današnjih događaja u Prištini zapravo ima vrlo malo veze s kosovskim Albancima i njihovom novom državom. Pravi je razlog u tome - a što to mnogi vide - da Srbija nakon oduzimanja Kosova više uz nikakav povjesničarski, mitomanski ili dnevnopolitikantski "spin" neće moći izbjeći surovu i nemilosrdnu spoznaju da je ne samo najveći gubitnik raspada Jugoslavije, nego i najveći gubitnik među svim državama, narodima i entitetima u današnjem svijetu.
Takvu je etiketu teško izbjeći ako se prihvati američki stav prema kojemu jednostrano odcjepljenje Kosova od Srbije predstavlja "poseban slučaj" koji neće predstavljati presedan za druge slične situacije i "zamrznute sukobe" u svijetu. Dakle, Srbija je od danas jedina država na kugli zemaljskoj na koju se ne odnose načela međunarodnog prava o nepovredivosti granica, odnosno čiji teritorijalni integritet ne vrijedi ni pišljiva boba. A ako je Srbija bezvrijedna u tom formalnom smislu, može se samo pretpostaviti kolika je njena težina u onim konkretnim materijalnim stvarima koje određuju položaj neke države u međunarodnom poretku.
Srbija je takav gubitnički status stekla, između ostaloga, i time što je odabrana da posluži kao primjer svim drugim državama koje se razmišljaju o tome da prkose "međunarodnoj zajednici" ili Zapadu. Kako bi taj primjer bio što efektniji, gubitnički status Srbije će se perpetuirati kroz začarani ciklus nacionalne traume koja podgrijava mržnju prema Zapadu i izolacionističko raspoloženje, te tako polako, ali sigurno od nama susjedne države pravi gubavca Europe.
Slično kao i današnje proglašenje kosovske nezavisnosti, hrvatska javnost će taj proces pratiti s daleko više pažnje nego što on to, zapravo, objektivno i zaslužuje. Razlog za to je u tome što mnogi Srbiju – zbog desetljeća zajedničke povijesti, jezični, kulturnih i drugih poveznica - kao svojevrsnu izokrenutu i izopačenu verziju Hrvatske. Iz te vizure sve što je u Hrvatskoj dobro je u Srbiji loše, a sve što je u Hrvatskoj loše je u Srbiji još lošije. Već duže vrijeme siromašna, iscrpljena, traumatizirana i ponižena Srbija služi kao utjeha Hrvatskoj, odnosno kao izgovor za mnoge vlastite neuspjehe i frustracije.
One frustracije koje su većini današnjih Hrvata ipak najviše na pameti – povijesne – ovim bi danom trebale biti većim dijelom izbrisane. U današnjoj Srbiji će mnogi vidjeti Hrvatsku kakva bi izgledala da je ishod Domovinskog rata bio drukčiji. Hrvatska je, pak, na strani istog Zapada koji joj je pomogao ostvariti njenu teritorijalnu cjelovitost i može se smatrati jednim od simboličkih pobjednika raspada Jugoslavije. Time će Domovinski rat – koji se nastavlja u mnogim glavama davno nakon što je ispaljen posljednji metak – završiti s konačnom hrvatskom pobjedom.
- Bosanac_21
Ma daj svega tiSuicidal Siberian wrote:Kosovari iliti albanci nikada nisu bili ugrozeni na Kosovu, uzivali su strasna prava, i velike slobode, pogotovo za vrijeme Tita...samo sto je njima na umu uvijek bilo odvajanje od ex yu ,itd..a njima je inace u nacionalnom programu stvaranje Velike Albanije, jedan dio tog programa je i bio povecanje nataliteta...ovo je tek pocetak...vidjet cete sta ce se desavati sa makedonijom i crnom gorom u buducnosti...
Sjecam se i ja, a i stariji od mene kad je milicija iz ostalih republika bivse Juge isla redovno na Kosovo da mlate siptare
Osjetili smo mi na svojoj kozi onaj bivsi rezim, najmanje smo se bunili, a najvise smo platili za to!
Da hoce sad da i ovoj rs dohakaju pa da vise jednom narod pocne da zivi, huskaju oni isti iz dana u dan sjedeci u svojim foteljama po "belom" gradu dok su njihovi i gladni i zedni.
Srbija je stekala lovu od tog istog Kosova kao i od ostalih republika da bi se najvise izgradjivala, a sta je Kosovo od toga imalo? Nisu mogli kraj s krajem skrpljaciti, sad ce makar izdvajati za sebe i ulagati sebi za ono sto im je bilo uskraceno stoljcima.
Vrijeme je vise da se stane u kraj svemu onom sto je unazadilo i ovu nasu Bosnu, a i ostale dijelove oko nje.
-
d2
e suosjecacu taman onoliko koliko su oni suosjecali samnom, cak i vise, evo reci cu - "jako mi je zao", cak i "zaista mi je jako zao".Drug Član wrote:reci slobodno...pošto su Sarajevska djeca patila i umirala pod bombama ratnih zločinaca iz reda srpskog naroda zato treba da pate srpska djeca 15 godina kasnije na Kosovu, majko mila koji si ti liki po čemu se ti razlikuješ od tih gorepomenutih
to je i dalje puno vise nego sto su oni ucinili za mene
oni su jako pokusavali da ja ne dozivim sutra dok mene jednostavno b.k. za njima, nije li to plemenito sa moje strane sto im ne vracam metak za metak...
eto po cemu se razlikujem, razlika je ogromna
-
Judge_Dread
- Fair Life
Moze li ovako:Suicidal Siberian wrote:Kosovari iliti albanci nikada nisu bili ugrozeni na Kosovu, uzivali su strasna
prava, i velike slobode, pogotovo za vrijeme Tita...samo sto je njima na
umu uvijek bilo odvajanje od ex yu ,itd..a njima je inace u nacionalnom
programu stvaranje Velike Albanije, jedan dio tog programa je i bio
povecanje nataliteta...ovo je tek pocetak...vidjet cete sta ce se desavati sa
makedonijom i crnom gorom u buducnosti...
Srbijanci iliti Srbi nikada nisu bili ugrozeni u Jugoslaviji, uzivali su strasna
prava, i velike slobode, pogotovo za vrijeme Tita...samo sto je njima na
umu uvijek bilo odvajanje od ex yu ,itd..a njima je inace u nacionalnom
programu stvaranje Velike Srbije, jedan dio tog programa je i bio etnicko
ciscenje...ovo je tek pocetak...vidjet cete sta ce se desavati sa Srbijom u
buducnosti...
-
zemo_online
Zasto se ne bi i Spanija,Kanada,Belgija i Rusija raspale na vise drzava i drzavica? U cemu je problem ako ne u dominaciji jednih nad drugim? I svemu onome sto dominacija donosi,profit i uticaj prije svega.
-
foodoo
procesi stvaranja i raspada država se stalno dešavau. to što mi živimo u "civilizovanom" svijetu ne znači da se to više ne događa.
srbija zaboravalja da je ona bila u ratu sa ciljem da otjeraju albance sa kosova. taj su rat izgubili i sa njim i teritoriju (tako obično ratovi završe). i njemačke granice nisu ostale iste poslije 45-te.
kosovarima scaka čast, sretno im bilo, srbima želimo dug i bolan oporavak.
srbija zaboravalja da je ona bila u ratu sa ciljem da otjeraju albance sa kosova. taj su rat izgubili i sa njim i teritoriju (tako obično ratovi završe). i njemačke granice nisu ostale iste poslije 45-te.
kosovarima scaka čast, sretno im bilo, srbima želimo dug i bolan oporavak.
- johntra
Bosanac_21 wrote:Ma daj svega tiSuicidal Siberian wrote:Kosovari iliti albanci nikada nisu bili ugrozeni na Kosovu, uzivali su strasna prava, i velike slobode, pogotovo za vrijeme Tita...samo sto je njima na umu uvijek bilo odvajanje od ex yu ,itd..a njima je inace u nacionalnom programu stvaranje Velike Albanije, jedan dio tog programa je i bio povecanje nataliteta...ovo je tek pocetak...vidjet cete sta ce se desavati sa makedonijom i crnom gorom u buducnosti...Kakva su to "uzivali" prava??
Sjecam se i ja, a i stariji od mene kad je milicija iz ostalih republika bivse Juge isla redovno na Kosovo da mlate siptareTako su noci gutale nevine ljude, pa cak i sela nestajala
Bile su to prave "sobode" kad su ti isti koji su 1999 vrsili pokolje po Kosovu i vedrili i oblacili iz svog Beograda.
Osjetili smo mi na svojoj kozi onaj bivsi rezim, najmanje smo se bunili, a najvise smo platili za to!![]()
Da hoce sad da i ovoj rs dohakaju pa da vise jednom narod pocne da zivi, huskaju oni isti iz dana u dan sjedeci u svojim foteljama po "belom" gradu dok su njihovi i gladni i zedni.
Srbija je stekala lovu od tog istog Kosova kao i od ostalih republika da bi se najvise izgradjivala, a sta je Kosovo od toga imalo? Nisu mogli kraj s krajem skrpljaciti, sad ce makar izdvajati za sebe i ulagati sebi za ono sto im je bilo uskraceno stoljcima.
Vrijeme je vise da se stane u kraj svemu onom sto je unazadilo i ovu nasu Bosnu, a i ostale dijelove oko nje.
kakva ba represija,kakav režim, ko je koga tuko?...jedino što bi se sa tobom mogao složiti da je do smrti Tita albancima na kosovu bilo super lijepo...i to je de facto činjenica...
druga je stvar što je poslje njegove smrti krenuo nacionalizam sa obje strane, i sa srpske i sa albanske...osilila se govna sa obje strane...
oni su htjeli samostalnu kosovsku republiku, ali u okviru SFRJ...druga je stvar što im Slobo to nije htio pružiti...
podržavam nezavinsot, ali me uopšte ne pogađaine puca me neka euforija...znam samo da su pravu manjina dole jako ugrožena, bilo da su to srbi, bošnjaci, turci ili neki drugi...svako ko ne govori albanskim jezikom, dobije po gubici...
ne vidim nešto da se iko sa Kosova pobunio, kad su na Srbi klali i napadali ovuda...svaka čast ljudima, tj. Albancima i Kosovarima koji su bili ovdje pa su pristupili Armiji BiH...ali oni van naše države, nisu se ni počešali po šupku...
-
Cheschalj
Ova desavanja oko tzv. RS su mi smijesna. Tolika loziona oko necega sto je vec davno rijeseno mi zaista govori koliko u tim ljudima samo kipti zelja za konfliktom pa makar se i medjusobno ubijali. kosovo je vec bilo rijeseno 2001 ali eto trebalo je 7 godina da dodje taj dan kada ce i zvanicno da proglase nezavisnost. Sve ove godine je ustvari pripremano javno mijenje Srbije da sto bezbolnije dozivi odvajanje tog njima toliko "vaznog" teritorija. Ustav nezavisnog Kosova je napisan jos 2002 godine i to od strane najboljih evropskih pravnika. Sve ove godine su ustvari i iskoristene da Srbija i vojno oslabi i zastari tako da mnoge pogodnosti idu u prilog Kosovu. Srbija je pokazala slabost jos pri odvajanju Crne Gore. Da je kojim slucajem imala onu vojnu moc koju su imali '92 mislim da bi bili svjedoci jos jednog rata. Ovakonema nista niti od nepriznavanja nezavisnog Kosova niti ima sta od izdvajanja RS iz BiH. Najprije se ni Srbi niti Hrvati niti Bosnjaci ne pitaju vezano za teritorijalna rjesenja BiH niti srbi imaju mu*a da se odvoje iz BiH.
Znamo i sami o kakvim se junacinama radi, jos pogotovo kad dodje do otvorenih borbi prsa u prsa (i nama i njima je jedino kuhinjski noz ostao da se bijemo pa bujrum).
Znamo i sami o kakvim se junacinama radi, jos pogotovo kad dodje do otvorenih borbi prsa u prsa (i nama i njima je jedino kuhinjski noz ostao da se bijemo pa bujrum).
- fantom slobode
Ne znam sto spominjes taj rektalni otvor, ne kontam sta su to ti drugi Albanci izvan Bosne trebali i mogli da urade.johntra wrote:Bosanac_21 wrote:Ma daj svega tiSuicidal Siberian wrote:Kosovari iliti albanci nikada nisu bili ugrozeni na Kosovu, uzivali su strasna prava, i velike slobode, pogotovo za vrijeme Tita...samo sto je njima na umu uvijek bilo odvajanje od ex yu ,itd..a njima je inace u nacionalnom programu stvaranje Velike Albanije, jedan dio tog programa je i bio povecanje nataliteta...ovo je tek pocetak...vidjet cete sta ce se desavati sa makedonijom i crnom gorom u buducnosti...Kakva su to "uzivali" prava??
Sjecam se i ja, a i stariji od mene kad je milicija iz ostalih republika bivse Juge isla redovno na Kosovo da mlate siptareTako su noci gutale nevine ljude, pa cak i sela nestajala
Bile su to prave "sobode" kad su ti isti koji su 1999 vrsili pokolje po Kosovu i vedrili i oblacili iz svog Beograda.
Osjetili smo mi na svojoj kozi onaj bivsi rezim, najmanje smo se bunili, a najvise smo platili za to!![]()
kakva ba represija,kakav režim, ko je koga tuko?...jedino što bi se sa tobom mogao složiti da je do smrti Tita albancima na kosovu bilo super lijepo...i to je de facto činjenica...
druga je stvar što je poslje njegove smrti krenuo nacionalizam sa obje strane, i sa srpske i sa albanske...osilila se govna sa obje strane...
oni su htjeli samostalnu kosovsku republiku, ali u okviru SFRJ...druga je stvar što im Slobo to nije htio pružiti...
podržavam nezavinsot, ali me uopšte ne pogađaine puca me neka euforija...znam samo da su pravu manjina dole jako ugrožena, bilo da su to srbi, bošnjaci, turci ili neki drugi...svako ko ne govori albanskim jezikom, dobije po gubici...
ne vidim nešto da se iko sa Kosova pobunio, kad su na Srbi klali i napadali ovuda...svaka čast ljudima, tj. Albancima i Kosovarima koji su bili ovdje pa su pristupili Armiji BiH...ali oni van naše države, nisu se ni počešali po šupku...
Vezano za Albance, oni su malo dahnuli u 100godina terora, kada je Rankovic 1966 dobio dvicu od Tita, pa je tako do smrti Tita i bilo zivota.
A kada su ih pocetkom osamdesetih onako neselektivno gadjali minobacackim granatama, to su valjda trebali da ignorisu, ne izjednacavaj zrtvu i agresora, nekoga ko je drzao vlast i radio sta je htio sa nekim ko je otpustan, bijen, kontrolisan, pozivan na informativne razgovore, kome su priljepili etiketu iredente, gdje su generacije rasle pritisnute propagandom da zbog svoje etnicke pripadnosti manje vrijede, gdje su zeljeli da ih iseljavaju, gdje su gledali kako ti drugi dobijaju zemljista i po dva puta dzaba, samo da bi razlika bila veca, od ravnopravnosti tamo nista bilo nije(izuzimajuci to kada malo dahnuse dusom u tih 15 godina- a i tada se nezvanicno vodila takva politika, jer je ista uctana u glavama nebeskog naroda).
- IZVANZEMALJAC
Ovo je o republici šumskoj jeli.
Odvojiče se ona čim Kina prizna nezavisnost Tajwana.
Kad se ujedine obe Koreje mirnim putem.
Kad dobijemo republiku Kurdistan...
Ima tu još stvari ali vjerujem ako dojde do toga onda če se odvojiti košto bi se odvojili prije mirovnog sporazuma. Odvojila bi jih Drina.
Što se Kosova tiče ja mislim da su zasluženo dobili svoje.
Što se tiče Srbije i toga bunjenja mogu đabe. Sada spominju neke UN rezolucije a kad su klali i palili onda jim nisu trebale.
Odvojiče se ona čim Kina prizna nezavisnost Tajwana.
Kad se ujedine obe Koreje mirnim putem.
Kad dobijemo republiku Kurdistan...
Ima tu još stvari ali vjerujem ako dojde do toga onda če se odvojiti košto bi se odvojili prije mirovnog sporazuma. Odvojila bi jih Drina.
Što se Kosova tiče ja mislim da su zasluženo dobili svoje.
Što se tiče Srbije i toga bunjenja mogu đabe. Sada spominju neke UN rezolucije a kad su klali i palili onda jim nisu trebale.
-
saangel21
Sto se tice paradrzavne tvorevine RS mogu samo da sanjaju o ocjepljenu. Mislim halo ljudi probudite se, sta oni misle, da smo mi onoliko zivota izgubili i ostali bez svojih domova da bi njima dali da se odcijepe
Malu sutra!
A sto se tice Kosova, e hoce se usreciti svojom nezavisnoscu. Da mi je vidjeti od cega ce da zive. Njihove osnovne privredne grane su: rgovina bjelim robljem, drogom, oružjem, limunadom i sjemenkama.
Uzasavam se od pomisli sta sve moze da izazove njihova ideja
Malu sutra!
A sto se tice Kosova, e hoce se usreciti svojom nezavisnoscu. Da mi je vidjeti od cega ce da zive. Njihove osnovne privredne grane su: rgovina bjelim robljem, drogom, oružjem, limunadom i sjemenkama.
Uzasavam se od pomisli sta sve moze da izazove njihova ideja
- johntra
ti ništa novo nisi napisao sem ono što ja tvrdim...da je poslije smrti druga Tita nastao belaj...prije toga Albanci sa Kosova nisu imali nikakvih problema, sem što je postojalo par radiklanih grupa koji su i dalje sanjali o Velikoj Albaniji, ali o tome nisu smjeli javno ni pisnut, sem naravno u egzilu...fantom slobode wrote:Ne znam sto spominjes taj rektalni otvor, ne kontam sta su to ti drugi Albanci izvan Bosne trebali i mogli da urade.johntra wrote:Bosanac_21 wrote: Ma daj svega tiKakva su to "uzivali" prava??
Vezano za Albance, oni su malo dahnuli u 100godina terora, kada je Rankovic 1966 dobio dvicu od Tita, pa je tako do smrti Tita i bilo zivota.
A kada su ih pocetkom osamdesetih onako neselektivno gadjali minobacackim granatama, to su valjda trebali da ignorisu, ne izjednacavaj zrtvu i agresora, nekoga ko je drzao vlast i radio sta je htio sa nekim ko je otpustan, bijen, kontrolisan, pozivan na informativne razgovore, kome su priljepili etiketu iredente, gdje su generacije rasle pritisnute propagandom da zbog svoje etnicke pripadnosti manje vrijede, gdje su zeljeli da ih iseljavaju, gdje su gledali kako ti drugi dobijaju zemljista i po dva puta dzaba, samo da bi razlika bila veca, od ravnopravnosti tamo nista bilo nije(izuzimajuci to kada malo dahnuse dusom u tih 15 godina- a i tada se nezvanicno vodila takva politika, jer je ista uctana u glavama nebeskog naroda).
ne branim Srbe, daleko bilo, niti napadam Albance...ali gdje je bila ta solidarnost, jer smo se borili protiv istih likova..mi ratom, a oni bojkotom, znači govorimo o sredini devedesetih...
kad ih toliko braniš, objasni mi što su ugrožene nacionalne manjine na Kosovu, ne govorim samo o Srbima...
što su protjerani Bošnjaci i Turci, čemu tolika odbojnost prema njima, a većina ih sa njima dijeli istu vjeru?
-
testament
johntra wrote:ti ništa novo nisi napisao sem ono što ja tvrdim...da je poslije smrti druga Tita nastao belaj...prije toga Albanci sa Kosova nisu imali nikakvih problema, sem što je postojalo par radiklanih grupa koji su i dalje sanjali o Velikoj Albaniji, ali o tome nisu smjeli javno ni pisnut, sem naravno u egzilu...fantom slobode wrote:Ne znam sto spominjes taj rektalni otvor, ne kontam sta su to ti drugi Albanci izvan Bosne trebali i mogli da urade.johntra wrote:
ne branim Srbe, daleko bilo, niti napadam Albance...ali gdje je bila ta solidarnost, jer smo se borili protiv istih likova..mi ratom, a oni bojkotom, znači govorimo o sredini devedesetih...
kad ih toliko braniš, objasni mi što su ugrožene nacionalne manjine na Kosovu, ne govorim samo o Srbima...
što su protjerani Bošnjaci i Turci, čemu tolika odbojnost prema njima, a većina ih sa njima dijeli istu vjeru?
E buraz moj A GDJE SMO MI BILI kad su Albance srbi tukli i ubijali 80-tih na kosovu? Kako smo se mi to "solidarisali" sa njima? Tako što smo poslali naše specijalce da sa srbima biju albance!!! I sad su oni trebali kad je srbija bila vojno najjača početkom devedesetih da otvore drugi front,pa onako nenaoružani da dožive debakl ko mi??
A što se tiče protjeranih bošnjaka(turke nisu dirali,samo rome i bošnjake),e buraz moj ti "bošnjaci" su RADILI U SRPSKIM institucijama vlasti i UČESTVOVALI AKTIVNO u pogromu i torturi nad albancima,kao i romi pa su ih albanci ZASLUŽENO protjerali.Ostalo je na kosovu dosta bošnjaka u prizrenu i peći i NIKO ih nije dirao.I dosta više te brige o bošnjacima na kosovu,do 1992 nisam ni znao da ih ima dole.
U svakom slučaju nek` je sretno albancima sa državom za koju su prolili 100x manje krvi nego mi što govori da su im vođe sposobnije i manji lopovi nego naši.A što se tiče rep.šumske ona će biti nezavisna samo ako to dopuste silajdžić,izetbegović junior,hasan čengić i ostali gospodari života i smrti u bošnjaka!!!
- Suicidal Siberian
Ovo nisam iz prsta isisao, imam par prijatelja u Prištini i Djakovici, sa dvojicom sam studirao, albanci su...i oni su meni sami rekli te stvari, njima nikada nije bilo u planu život sa ex jugoslovenima, jer nista zajednicko nisu imali sa nama...ove stvari sto se desavaju zadnjih dana, nisu plod neke represije sa strane milosevicevog rezima, ovo je posljedica desavanja zadnjih 100 godina, koja bi zadesila i Mandelu da je bio na celu Jugoslavije...a ne kojekakve Milosevice i Kostunice.
-
popajic
Drug Član wrote:"Nije, polozaj Srba na Kosovu je uzasan i treba da se popravi."Bravo Prozore, ne slutim da si prošao sve i svašta ali u ovome što si rekao je prava čovjekova veličina, svaka čast!
Ne želim da to podrobnije objašnjavam da ne odvučem temu u off topic ali meni je upravo interesantno da čujem šta o patnji Srba (a posebno male djece) na Kosovu misle Bošnjaci.
Vjerovatno isto sto su i Srbi mislili 92-95 o bosnjacima,ili jos bolje o Bosancima i Hercegovcima.I o njihovoj maloj djeci !
- Prozor
Mislim da svako moze samo odgovoriti pojedinacno, a licno nisam ucestvovao u dovoljno diskusija o kosovskim Srbima, a posebno djeci, da bih dao neko generalno misljenje... Svoje vec jesam.popajic wrote:Drug Član wrote:"Nije, polozaj Srba na Kosovu je uzasan i treba da se popravi."Bravo Prozore, ne slutim da si prošao sve i svašta ali u ovome što si rekao je prava čovjekova veličina, svaka čast!
Ne želim da to podrobnije objašnjavam da ne odvučem temu u off topic ali meni je upravo interesantno da čujem šta o patnji Srba (a posebno male djece) na Kosovu misle Bošnjaci.
Vjerovatno isto sto su i Srbi mislili 92-95 o bosnjacima,ili jos bolje o Bosancima i Hercegovcima.I o njihovoj maloj djeci !
- Drug Član
Ko oni? Na koga misliš, na srpsku djecu sa Kosova? Zbog takvih kao ti u Banjoj Luci već 12 godina kola priča u trećem kondicionalu koja glasi: Da ste ti i takvi kao ti imali ono oružje što su ga imali Srbi u BiH nebi ostalo nijedno srpsko uho u BiH!d2 wrote:oni su jako pokusavali da ja ne dozivim sutra dok mene jednostavno b.k. za njima, nije li to plemenito sa moje strane sto im ne vracam metak za metak...
eto po cemu se razlikujem, razlika je ogromna
Bože me sačuvaj!