Crnogorsku nezavisnost podržaće mnogo više od 55 odsto građana

Nedjelja, 21. maj, biće jedan od najvažnijih datuma u cjelokupnoj istoriji Crne Gore. Rješavanje državno-pravnog statusa je u rukama crnogorskih građana. Hoće li se potrebna većina (55 odsto od broja izašlih) izjasniti za obnovu crnogorske nezavisnosti, nakon 88 godina, ili će se odlučiti za takozvanu funkcionalnu zajednicu, znaće se u nedjelju veče.
A šta o tome misli lider Bloka za nezavisnu i međunarodno priznatu Crnu Goru Milo Đukanović, inače predsjednik Vlade i predsjednik Demokratske partije socijalista?
*Obišli ste tokom referendumske kampanje gotovo cijelu Crnu Goru. Kakvi su utisci, samo par dana uoči referenduma?
- Zaista smo u samoj završnici referendumske kampanje i moji utisci su veoma povoljni. Uvjeren sam da iz dana u dan narasta većinska podrška za nezavisnu Crnu Goru. Dakle, apsolutno sam siguran da smo premašili zahtijevanu većinu iz referendumskog zakona, većinu od 55 odsto i sigurno idemo ka novim procentima povjerenja obnovi crnogroske nezavisnosti. Očekivanje je da ćemo 21.maja naveče imati čist rezultat.
*A, koji je to čist rezultat?
- Kada kažem čist rezultat, isključujem mogućnost da se podrška nezavisnosti zadrži u takozvanoj sivoj zoni. Takav ishod bi podrazumijevao dodatne pregovore i mrcvarenje i Srbije i Crne Gore, zato mislim da je čist rezultat onaj koji je iznad 55 odsto i koji će obezbijediti brzu međunarodnu verifikaciju crnogorske nezavisnosti.
Uvjeran sam da taj procenat pdorške imamo i kao što sam kazao on će samo narednih dana narastati.
*Zanimljiva je politička priča o odnosu sjevera i juga Crne Gore. Teza je: crnogorski sjever je većinski za zajedničku državu, a jug za samostalnu Crnu Goru. I vi ste tokom kampanje posebno obratili pažnju na taj odnos...
- Ja mislim da je to sada sve više predrasuda iz nekih prethodnih vremena, a kao što ste primijetili, veću pažnju i lično u ovoj kampanji posvetio sam crnogorskom sjeveru, upravo imajući u vidu tu predrasudu i uvažavajući realnu okolnost da je crnogorski sjever manje razvijen od središnjeg i južnog dijela Crne Gore. Na moje veliko zadovoljstvo mogu da vam kažem: značajna većina građana na sjeveru Crne Gore je za crnogorsku nezavisnost.
Istinski sam uvjeren da je obnova crnogorske nezavisnosti, iako je značajna za svakog građanina Crne Gore, ipak, značajnija za sjeverni dio naše države, zato što mislim da će Boka, Budva, Ulcinj i posebno Bar uvijek imati svoje razvojne potencijale i svoje posjetioce koji će doprinositi njihovom turističkom i ukupnom društvenom razvoju, pa mislim da je posebno za sjeverni dio države važna ona senzibilna pažnja koju im jedino može pružiti država Crna Gora.
Dakle, posebne benefite od crnogorske nezavisnosti osjetiće gradovi na sjeveru i stanovnici sjevernog dijela Crne Gore.
* Nedavno ste se u Beogradu vidjeli sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom. Kakav je to susret bio?
- To je uobičajen susret. Između Koštunice i mene, naravno, nema nikakve posebne bliskosti niti političke, niti privatne. Ali, postoji jedan civilizovan odnos, postoji jedno uvažavanje. Mi smo se sreli na jednom međunarodnom skupu, u kratkom roku obavili misiju zbog koje smo se tu nalazili i nije bilo nikakvih posebnih razgovora, ničega što bi naročito intrigiralo širu javnost.
Ali, nakon obnove nezavisnosti Crne Gore razgovori sa Srbijom biće jedan od prioriteta, ne samo naše Vlade nego i Vlade Srbije i nadam se da ćemo odnosom prema toj temi ubrzo početi dijalog koji će dovesti do kvalitetnih rješenja u nekim veoma važnim oblastima.
*Zanimljivo: U ovoj kampanji ste veoma staloženi, mirni... Ne odgovarate tako oštro na brutalne napade Vaših političkih oponenata. O čemu se radi? Je li Vas stigao umor?
- Ne! To je naš politički izbor. Želimo, dakle, da imamo jednu mirnu i racionalnu kampanju, jer mislimo da jedino tako možemo razložno saopštiti argumente u korist nezavisnosti.
Pri podignutim tenzijama, u uslovima velike galame, ne čuju se dovoljno argumenti, a to očigledno jeste namjera naših političkih konkurenata. Rekao bih da u nedostatku argumenata pokušavaju da se igraju emocijama ljudi. Mi bismo, svakako, izašli u sustet njihovoj namjeri kada bi to prihvatili, ali umjesto toga odlučili smo da insistiramo na mirnoj, racionalnoj kampanji i uvjeren sam da to daje prave rezultate.
* Gdje će Milo Đukanović biti 22.maja?
- Biću u svom kabinetu predsjednika Vlade, dijeliti sa saradnicima i prijateljima zadovoljstvo zbog uspješno obavljene misije, a već 23.maja nastaviću da vrijedno radim na onim poslovima koji će se neminovno nametnuti kao prioritet zbog obnovljene crnogorske nezavisnosti. A, prioritet je konsolidovanje procesa pridruživanja Evropskoj uniji, i jednako važan prioritet otvaranja pregovora sa Srbijom o regulisanju naših međusobnih odnosa.
Takođe, veoma značajan prioritet biće i pokušaj prevazilaženja političkog jaza koji postoji unutar Crne Gore. Dakle, vrijedno ćemo raditi na tim zadacima u očekivanju izbora koji će uslijediti najkasnije krajem septembra ili početkom oktobra ove godine, kada će građani nezavisne Crne Gore biti u prilici da biraju odgovarajuću vlast.
Poštovanje prema pionirskoj misiji osnivača Liberalnog saveza Crne Gore
Na Cetinju ste veoma zanimljivo govorili o crnogorskim liberalima, kao lučonošama koncepta crnogorske nezavisnosti. Jeste li imali komunikaciju sa Slavkom Perovićem?
- Ne! Nijesam imao nikakvu komunikaciju sa gospodinom Perovićem. Ali - kao što znate u kontinuitetu, godinama već saopštavam poštovanje u odnosu na ono što je Liberalni savez, kao rodonačelnik ideje obnove nezavisnosti devedesetih godina promovisao i artikulisao kao politički program. Sve što se događalo u nekim kasnijim etapama djelovanja Liberalnog saveza, nažalost, dovodilo je u pitanje realizaciju te veoma vrijedne, veoma plemenite, veoma pravedne ideje.
Na sreću, u Crnoj Gori je u drugim političkim strukturama ubrzano sazrijevala svijest o važnosti obnove nezavisnosti, tako da danas možemo da kažemo da imamo jedan veoma moćan politički front za obnovu nezavisnosti, koji definitivno više ne zavisi ni od jednog lidera, ni jedne partije pojedičano. Ali, ja sam zaista našao za shodno upravo na Cetinju, odakle je potekla ideja obnove nezavisnosti, odakle je tu političku artikulaciju ideje upravo učinio Liberalni savez, osnivač Liberalnog saveza, istine radi i uvažavanja činjenica radi, saopštio poštovanje prema onome što je bila pionirska politička misija osnivača Liberalnog saveza Crne Gore.
Kacin: Lični projekat Solane
Prag, 17. maj (FoNet) - Evropska unija nikada nije odredila prag od 55 odsto za priznanje nezavisnosti Crne Gore, već je riječ o ličnom projektu visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Havijera Solane, izjavio je Radiju Slobodna Evropa Jelko Kacinu, poslanik iz Slovenije u Evropskom parlamentu.
"Na 55 odsto je insistirao Solana. On se istrčao i na taj način izvršio pritisak na obje strane u Crnoj Gori koje su to prihvatile, a iza tog stava nikada nije bilo ni jedne evropske institucije", rekao je Kacin.
Španac=srbin=ciganin