Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Locked
zemo_online

#126 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by zemo_online »

dali je iko uocio jednu stvar, a to je naziv stranaka u bih. dali postoji i jedna politicka stranka da ima naziv bosnjacka u svom imenu, dok s druge strane sve hrvatske stranke imaju naziv hrvatske u imenu osim lijanoviceve .

cak i u samoj hrvatskoj sve stranke imaju naziv hrvatske u imenu osim sdp.

sada zamislite da je tako svuda na demokratskom zapadu,da u njemackoj sve stranke nose naziv njemacka u imenu.

kako ovo tumacite?
stari grad Visegrad

#127 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by stari grad Visegrad »

test01 wrote:dali je iko uocio jednu stvar, a to je naziv stranaka u bih. dali postoji i jedna politicka stranka da ima naziv bosnjacka u svom imenu, dok s druge strane sve hrvatske stranke imaju naziv hrvatske u imenu osim lijanoviceve .

sada zamislite da je tako svuda na demokratskom zapadu,da u njemackoj sve stranke nose naziv njemacka u imenu.

kako ovo tumacite?
Ovako da se zovu:

Bosanska BOSS stranka
Bosanska SBiH
Bosanska SDP
Bosanska Radom za boljitak
Bosanska SDA
Bosanska SBB
Bosanksa Kokuz stranka
Bosanska Liberalna stranka
Bosanksa SDU
Bosanska XXX

Izvijavam se svim bosanskim strankama koje sam slucajno izostavio. Moze neko nastaviti sa ostalim strankama :)
Mislio sam i na Bosankohercegovacke.
star(i)mo

#128 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by star(i)mo »

A u Hercegovini cemo ih nazvati

Hercegovacka BOSS stranka
Hercegovacka SBiH
Hercegovacka SDP
Hercegovacka Radom za boljitak
Hercegovacka SDA
Hercegovacka SBB
Hercegovacka Kokuz stranka
Hercegovacka Liberalna stranka
Hercegovacka SDU
Hercegovacka XXX

:lol:
stari grad Visegrad

#129 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Bas i nije tako. Bosna podrazumjeva i Hercegovinu, jer je Bosna postojala 1000 godina a Hercegovina 27 godina bila samostalna, dok je naziv Hercegovina pridodat za vrijeme AustroUgarske, neko je imao stelu u diplomatiji i dodao u naziv drave Bosne dodai "i Hercegovina" zbog tih 27 godina samstalnostii i zbog zahebancije na ovim prostorima.

Drzava Bosna je danasnji podmetnutinaziv Bosna i Hercegovina.

Napisao sam bosanskohercegovacka da se slucajno hercegovci ne bi nasli po strani, a ustvari je to Bosna (i Hercegovina) odnosno svi jedan narod, a sto se vidi iz analiza DNKa. I analize gena.
Geronimo81

#130 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by Geronimo81 »

stari grad Visegrad wrote:Bas i nije tako. Bosna podrazumjeva i Hercegovinu, jer je Bosna postojala 1000 godina a Hercegovina 27 godina bila samostalna, dok je naziv Hercegovina pridodat za vrijeme AustroUgarske, neko je imao stelu u diplomatiji i dodao u naziv drave Bosne dodai "i Hercegovina" zbog tih 27 godina samstalnostii i zbog zahebancije na ovim prostorima.

Napisao sam bosanskohercegovacka da se slucajno hercegovci ne bi nasli po strani, a ustvari je to Bosna (i Hercegovina) odnosno svi jedan narod, a sto se vidi iz analiza DNKa. I analize gena.
Imas pravo i ja ti tako napisem BiH ili Bosna i Hercegovina a mislim na drzavu hercegovinu i proklinjem moh herceg stjepana kosaču sto se ujedinio sa bosnom.
Spika ti je extra glupa pa kada se i rijese nacionalna pitanja svih naroda i uredi drzava likovi poput tebe ce je poceti ponovo da dijele pacemo se svađati sa nazivom drzave.
naziv Bosna ces dobiti samo ako se izdvojis od hercegovine pa izvoli ako zelis.
stari grad Visegrad

#131 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Geronimo81 wrote:
stari grad Visegrad wrote:Bas i nije tako. Bosna podrazumjeva i Hercegovinu, jer je Bosna postojala 1000 godina a Hercegovina 27 godina bila samostalna, dok je naziv Hercegovina pridodat za vrijeme AustroUgarske, neko je imao stelu u diplomatiji i dodao u naziv drave Bosne dodai "i Hercegovina" zbog tih 27 godina samstalnostii i zbog zahebancije na ovim prostorima.

Imas pravo i ja ti tako napisem BiH ili Bosna i Hercegovina a mislim na drzavu hercegovinu i proklinjem moh herceg stjepana kosaču sto se ujedinio sa bosnom.
Spika ti je extra glupa pa kada se i rijese nacionalna pitanja svih naroda i uredi drzava likovi poput tebe ce je poceti ponovo da dijele pacemo se svađati sa nazivom drzave.

FYI: Godine 1448. priklonio se Osmanlijama i srpskomu despotu Đurađu Brankoviću u napadu na bosanskog kralja i proglasio se hercegom. U toku trećeg braka, sa bavarskom princezom Cecilie u korespodenciji je koristio njemačku transliteraciju njegove titule Vojvoda - Hercog (što je, u narodnom jeziku, evaluiralo u 'Herceg'). Teritorij pod njegovom vlašću, protezao se od Lima do Cetine i od Rame do Kotorskoga zaljeva. Na tom je prostoru bio poput samostalnog vladara. Herceg Stjepan stolovao je u više rezidencija, najčešće u dva grada - ljeti u Blagaju a zimi u (Herceg) Novom.
Nakon pada Bosne 1463. njegove su zemlje postupno, od 1465., osvajali Osmanlije (Hum i Podrinje) i Mlečani (Neretvansku krajinu). Potkraj života vlast mu je bila svedena na usko primorsko područje s gradom Herceg Novim, koji su Osmanlije zauzeli 1482. Herceg Stjepan Vukčic Kosača preminuo je 1466. godine. Po osmanlijskom osvajanju posjed hercegove zemlje dobio je ime Hercegovina.
travnik

#132 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by travnik »

necko ph wrote:travnik:razumijemo se mi vrlo dobro!govorimo BOSANSKI upravo jel tako!ne trebamo nacionalne tv uopste !
Nravno, odlično se razumijemo na bosanskom, ali i na hrvatskom, a i na srpskom. Nekom smetnja, nekom bogatstvo, meni ovo drugo....
travnik

#133 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by travnik »

test01 wrote:dali je iko uocio jednu stvar, a to je naziv stranaka u bih. dali postoji i jedna politicka stranka da ima naziv bosnjacka u svom imenu, dok s druge strane sve hrvatske stranke imaju naziv hrvatske u imenu osim lijanoviceve .

kako ovo tumacite?
Kako tumačim? Po meni ime nije toliko važno, koliko ljudi, politika, ciljevi i ideologija. Uostalom SNSD je socijaldemokratska stranka, barem po nazivu, ali po retorici je prije nacionalsocijaldemokratska. Miloševićeva stranka je bila Socijalistička partija, a djelovanja, ljudi, politika i itd. ličile su na ultra-desnicu.
Možda je jedan od razloga, šo su kod Hrvata, kroz cijelu povijest političkog organiziranja, stranke oduvijek nosile taj nacionalni predznak, kako u Hrvatskoj, tako i u BiH. Pa su bile HSS, HRSS, HPS, HNZ, HKU, HSP i itd. itd.
Na kraju krajeva, ukoliko se pogledaju članstvo i biračko tijelo, ali i cjelokupna politika, HDZ, HSS-NHI, HSP i itd. nisu ništa veći Hrvti, nego što su SDA, SZBiH, SBB BiH i itd. Bošnjaci, te SNSD, SDS, PDP i itd. Srbi.
NS RZB je multinacionalna stranka, a ne hrvatska, iako često "koketiraju" sa Hrvatima.
osa

#134 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by osa »

travnik wrote:
necko ph wrote:e ne znam kako su to hrvati ugrozeni!podjem na more u sred hercegovine sahovnice ,krstovi itd jel to ugrozenost!a ljude ne cijenim po vjeri i naciji,postoje dobri i losi ljudi,znamo najbolje svi koji smo rat prezivjeli...Primjera ima koliko hocete od usrane federalne sa hrvatskim jezikom zar ne? itd itd :x
Treba izbaciti hrvatski iz uporabe ili šta....? Kanal na hrvatskom? Kanal na bosanskom?
e da nije hrvatskog ne bi federalna bila usrana...
osa

#135 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by osa »

netočno bosna kao geografski pojam postoji duže od 1000 godina, kao država pak daleko, daleko manje....
hercegovac_pravi

#136 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by hercegovac_pravi »

travnik wrote:hercegovac_pravi

Tvoja intencija, da eto Hrvati imaju mogućnost večeg učešća u vlasti, bilo bi nam svima gore, me nagnula ta napišem onakav post. Jer, koliko sam shvatio tvoje razmatranje, to bi bilo pogubno, pa mene kao nekog tko nije Bošnjak interesira zašto je pogubno da zajedno odlučuju Bošnjaci i Hrvati (naravno i Srbi i ostali), a nije da to rade samo Bošnjaci? Iskreno, isto bi me zanimalo da su obrnute uloge. Rezultati u FBiH pokazuju katastrofalnu situaciju, pa tako da smanjenje ovlasti Hrvatima, nije polučilo neke rezultate za boljitak svih u FBiH. Također, ne znam zašto bi veće mogućnosti za Hrvate odmah značile i blokadu, zastoj i itd? Pa evo sada je u FBiH zastoj na svakom polju, a ti blokada nema. Da je tako, onda bi se i na razini kantona vidjele neke značajne razlike, a nema ih, pa bi kantoni sa B većinom bili drastično efikasniji i napredniji u odnosnu na one sa H većinom.
Drugo, ako sam te dobro razumio, brojnost određuje i prava. To sam shvatio iz one rečenice koju sam ti citirao i to je pogrešno. Svaki građanin bez obzira na svoju nacionalnu, vjersku ili neku drugu pripadnost treba da uživa jednaka prava.
Dakle, osobno, ne želim blokade, zastoj i komplikacije, već želim da političari rade svoj posao i da nam bude svima bolje, ali isto tako ne mogu podržavati postojeće stanje jer smatram da nije pravedno u određenim segmentima.
travnik,
Uopšte mi nije bila namjera da napišem post u kojem stoji insinuacija "da bi svima bilo gore ako bi Hrvati imali većeg učešća u vlasti". Međutim, ako se vratim pa pročitam svoj post, jasno mi je da se može interpretirati i na tvoj način. Dakle, izvinjenje od mene jer nisam dobro formulisao suštinu posta.
Evo da probam ponovo.
Moj post nije napravljen sa ciljem da ukažem na potrebu da se Hrvatima ne dozvoli veće učešće u vlasti kako bi nama svima bilo bolje. Ustavne promjene u Federaciji koje su se desile nakon pokušaja državnog udara su jednostavno oduzele Hrvatima mogućnost blokiranja donešenja krucijalnih odluka na nivou federacije. Odnosno, tim promjenama Ustava data je mogućnost Bošnjacima da preglasaju Hrvate u federaciji. Na taj način je otklonjena svaka mogućnost blokade federalnih institucija. Zašto je to urađeno od strane MZ-a, mislim da ne treba objašnjavati. Dalje, preglasavnje Hrvata u federalnom Parlamentu su se počela događati (odokativno) prije 3-4 godine i traju sve do danas. Dakle očigledana je promjena kurasa bošnjačke politike. Već sam na nekim drugim temama pisao o tome koji je novi kurs bošnjačke politike tako da me mrzi ponavljati iste postove.
Ako sastaviš ove dvije činjenice (MZ i boošnjačku politiku) dobiješ dva decidna faktora koji formulišu stanje Hrvata u BiH, što sam već napisao u prijašnjem postu.
U potpunosti mi je jasno da situacija u Federaciji nije sjajna ali to nema veze sa udjelom Hrvata u vlasti i nevezano je za moj post.
Brojnost ne odlučuje ravnopravnost, slažem se sa tvojm tvrdnjom. Međutim brojnost odlučuje sprovedbu zakona koji omogućuju ravnopravnost. Znam da ova rečenica djeluje malo blesavo ali to je realnost. Upravo zbog toga bošnjačkim političirima ne pada napamet da "naturaju" nekakve zakone po zapadnoj eraniji. Njih to uopšte ne interesuje. Ali ono šta ih interesuje je položaj Bošnjaka u Mostaru, Stocu....itd..i zbog tog se koristi preglasavanje da bi se Hrvatima onemogućila sistemska diskriminacija Bošnjaka. I onda dolazimo do priče o "hrvatskoj ugroženosti" jer su poluge vlasti kojima su Hrvati "mlatili Bošnjake" jednostavno oduzete iz njihovih ruku.
Npr. Svjedoci smo ponašanja gradskih vlasti u Stocu koji godinama odbijaju da usvoje Statut škole čije je ne usvajanje prouzrokovalo odsutnost legalnog školskog programa na bosanskom jeziku. Solucija je pronađena na taj način što je ukinut i školski program na hrvatskom jeziku i sama škola stavljena van zakonskih okvira. Dakle, "klin se klinom izbija"
Šta hoću da kažem? Jednostavno, nije ugroženost ako ti se onemogući da diskrimišeš drug/drugačije od sebe.
AliceInChains

#137 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by AliceInChains »

vinja wrote:
AliceInChains wrote:

Ima tih isti glupaka na Bosnjackoj strani, koji ugrozavaju Nebosnjake. To su pogotovo oni, koji su izgubili rodbinu. Te ljude na svakoj strani mozes naci....prije rate neutralni...u ratu izgubili dio familije...i danas djeluju fasisticki radi emotivnog stanja. Opet, nemozes ovu rijetku Bosnjacku netoleranciju uporediti sa fasizmom iz reda Hrvata i Srba. Ali, to je cilj tih fasista, moraju nas izjednacavati, da bih na kraju imali alibi za njihov fasizam.

Nisam Bosnjakinja, a cijeli rat sam provela medju Bosnjacima. Nemoj molim te da kakis o "fasistickom djelovanju zbog emotivnog stanja" niti mi mozes pricati o "rijetkoj bosnjackoj netoleranciji"! Apsolutno svugdje ima svasta, ali ja ne dozvoljavam da etiketiras ljude (konkretno - Bosnjake) koji su nekog izgubili, jer bih mogla do jutra da ti pricam o takvim ljudima (kojima je neko poginuo/ubijen) koji su me skrivali i pomagali mi u toku cijelog rata (Bog im podario svako dobro, kao i svim dobrim i normalnim ljudima!), a opet mogu da ti do jutra pricam o nekim koji su dolazili sa ljiljanima na prsima i za koje znam da im niko nije poginuo - a htjeli su da pobiju cijelu moju familiju (spaseni smo - gle cuda! - od ovih tvojih teskog emotivnog stanja). Jedan Kojem Niko Nije Poginuo je gonjao mog brata - djecaka od 5 godina - s nozem da ga zakolje! A nakon toga bih ti mogla danima pricati o teroru kroz koji smo prosli i ja i moj brat tokom skolovanja nakon rata - u skolama gdje su vecinom Bosnjaci. I zato ne seri, zivota ti!Mozda nisi bila svjedok kada ti i takvi Kojima Niko Ne Poginu lupaju na vrata NeBosnjaka u 3 ujutro - samo zato sto nisu Bosnjaci... Ili da ti pricam koliko puta sam dobila keca, iako sam sve znala i pri tome mi je otvoreno govoreno od strane nastavnika & profesora - da mi tu nije mjesto...
Elem, ja ovdje ne trazim alibi ni za sto, nisam nikada bila na strani fasizma - nisam tako odgojena. Ako nesto ne podnosim - to je laz i licemjerje! Nije istina da je ono sto ti njezno zoves "bosnjacka netolerancija" bila rijetka, niti je istina da je prvenstveno poticala od onih kojima je neko poginuo. Bosnjacka netolerancija je bila sveprisutna i sveobuhvatna, a rijetka je bila tolerancija, ali je zato bila dovoljno snazna da moja familija i ja prezivimo.
Fasizam ostaje fasizam, pa ga ti taman 100x dnevno zvala/o "rijetkom bosnjackom netolerancijom". Cinjenica ostaje da je to fasizam. A ja znam da - nazalost - nije bio rijetkost, nego pravilo! Izuzetak je bila tolerancija, ali zato u mojoj dusi nije nista manja u odnosu na taj istrpljeni fasizam. Vidis, ja nemam kantar da sad odmjerim tezinu fasizma sa nacionalnim predznakom - poput tebe! Ja znam da je fasizam - fasizam, pa ma kakav mu prisvojni pridjev prethodio. I meni su svi fasisti isti. I svi dobri ljudi su mi isto dragi.
Zato - pozdrav svim dobrim ljudima, ma kako se zvali, moje srce je uvijek vas dom!

Ja sam pricao o vecini Bosnjaka i nisam branio fasiste i na Bosnjackoj strani. Iskreno saucesce zbog toga, sta si morala pretrpjeti. Opet vam kazem, pazite malo: Ti i tebi slicni slucajevi, koji su bili diskriminisani od strane Bosnjaka, vi ste statisticki videno "nazalost" ili "hvala bogu" manjina.
Ali draga, sta ti ocekujes? Da se tamo tvoj narod u cetnitetu ili u HercegBosni sistematski tako ponasa(u najboljem slucaju) prema Bosnjacima, i da poslje toga svi Bosnjaci(pa i oni donji) ostanu ravnodusni, bez volje da i oni malo kake. Vi necete u vasoj brigi da skontate sljedece: Nemoze Hrvatski narod zapoceti rat protiv Bosnjaka i na kraju se cuditi: Pa gledaj, kako se Bosnjaci prema nama ponasaju. I da vam opet ponovim na ovom forumu: Ne mozete ocekivati, da se poslje toga nadu Bosnjaci lizati tim istim ljudima guze na specijalni nacin i brinuti se specijalno za njihove interese. Dali se je Hrvatski narod(vecina) ili Srpski narod(vecina) brinuo za Bosnjacku ugrozenost, kad je bilo potrebno? Jednostavno: Nije. Dali se je Hrvatski ili Srpski narod(vecina) brinuo za one Bosnjake, koji su mirno ostali(bez puske) u stanovima "zapadnog" Mostara ili Banja Luke, onaj isti narod, koji i nije bio za Aliju i njegove politicke ciljeve? Za to vam opet fino ponavljam, bez ikakve diskriminacije: Vecinska Hrvatska partija(HDZ) je zadnja partija(a manja je predzadnja), koja ce se "ukakiti" zbog ugrozenosti Bosnjaka ili Bosnjacki zrtava. I ako su Bosnjacke parije puno otvorenije prema "drugacijim" Hrvatima i Srbima, sto bi se to oni trebali nesta specijalno ukakiti za Hrvatske zrtve, koje su nazalost na sraman nacin poginule, ali su ipak bili na "drugoj" strani?
AliceInChains

#138 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by AliceInChains »

AliceInChains wrote:
Ali draga, sta ti ocekujes? Da se tamo tvoj narod u cetnitetu ili u HercegBosni sistematski tako ponasa(u najboljem slucaju) prema Bosnjacima, i da poslje toga svi Bosnjaci(pa i oni donji) ostanu ravnodusni, bez volje da i oni malo kake. Vi necete u vasoj brigi da skontate sljedece: Nemoze Hrvatski narod zapoceti rat protiv Bosnjaka i na kraju se cuditi: Pa gledaj, kako se Bosnjaci prema nama ponasaju. I da vam opet ponovim na ovom forumu: Ne mozete ocekivati, da se poslje toga nadu Bosnjaci lizati tim istim ljudima guze na specijalni nacin i brinuti se specijalno za njihove interese. Dali se je Hrvatski narod(vecina) ili Srpski narod(vecina) brinuo za Bosnjacku ugrozenost, kad je bilo potrebno? Jednostavno: Nije. Dali se je Hrvatski ili Srpski narod(vecina) brinuo za one Bosnjake, koji su mirno ostali(bez puske) u stanovima "zapadnog" Mostara ili Banja Luke, onaj isti narod, koji i nije bio za Aliju i njegove politicke ciljeve? Za to vam opet fino ponavljam, bez ikakve diskriminacije: Vecinska Hrvatska partija(HDZ) je zadnja partija(a manja je predzadnja), koja ce se "ukakiti" zbog ugrozenosti Bosnjaka ili Bosnjacki zrtava. I ako su Bosnjacke parije puno otvorenije prema "drugacijim" Hrvatima i Srbima, sto bi se to oni trebali nesta specijalno ukakiti za Hrvatske zrtve, koje su nazalost na sraman nacin poginule, ali su ipak bili na "drugoj" strani?
Najvaznije sam zaboravio: Sto posto sam za to, da se lojalni gradani(Bosnjaci, Hrvati, Srbi), koji nisu izdali ovu drzavu od strane Bosanskih partija podjednako tretiraju! Tu nema dileme. ALi treba imati razum, da se te iste partije ne mogu boriti za prava hrvatskog glasckog tjela, koji glasa za cisto hrvatske partije(npr. HDZ). Za to su jednostavno duzne najvise te hrvatske partije. Nemozes ocekivati, da kad kupis Ladu, da ces imati isti komfort, kao kad bi se vozio u Mercedesu(glup poredak, ali valjda kontate sta mislim :mrgreen: )
frombosna

#139 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by frombosna »

AliceInChains wrote:
AliceInChains wrote:
Najvaznije sam zaboravio: Sto posto sam za to, da se lojalni gradani(Bosnjaci, Hrvati, Srbi), koji nisu izdali ovu drzavu od strane Bosanskih partija podjednako tretiraju! Tu nema dileme. ALi treba imati razum, da se te iste partije ne mogu boriti za prava hrvatskog glasckog tjela, koji glasa za cisto hrvatske partije(npr. HDZ). Za to su jednostavno duzne najvise te hrvatske partije. Nemozes ocekivati, da kad kupis Ladu, da ces imati isti komfort, kao kad bi se vozio u Mercedesu(glup poredak, ali valjda kontate sta mislim :mrgreen: )
Pišeš nebuloze. Nije ti ovo 1993. godina pa da neko mantra o "izdaji". Šta bi tek rekao za Bihačku krajinu.
Takođe, nemožeš napadati Srbe što ko fol "neče sa nama" a vamo gledati da potušiš Hrvate koji glasaju za svoje stranke. Koje, naravno po tebi nisu ispravne. A da možda pitaš Čovića ili Dodika za koga bi trebali glasati Bošnjaci?
AliceInChains

#140 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by AliceInChains »

frombosna wrote:
AliceInChains wrote:
AliceInChains wrote:
Pišeš nebuloze. Nije ti ovo 1993. godina pa da neko mantra o "izdaji". Šta bi tek rekao za Bihačku krajinu.
Takođe, nemožeš napadati Srbe što ko fol "neče sa nama" a vamo gledati da potušiš Hrvate koji glasaju za svoje stranke. Koje, naravno po tebi nisu ispravne. A da možda pitaš Čovića ili Dodika za koga bi trebali glasati Bošnjaci?
Pa care, u nekom kontekstu su danas jos uvjek 93e, jer se te iste Srpske i Hrvatske partije bore za tu istu jebenu ideologiju(samostalni entitet, odnosno treci entitet), a ko jebe one Hrvate i Srbe, koji se ne zalazu sa tom politikom, koji jednostavno samo traze vise prava. I sada se ovdje neki Hrvati bore, kao da su im Bosnjaci duzni, sto su ih izdali njihovi Hrvati, "samo" zato sto su lojalni gradani. Onda im fino kazes: Pa biraj Komsica ili nekog drugog, koji ce sigurno visu brinuti o tvojim pravima, nego jedna zaostala HDZ. I nakon toga oni opet zapocnu: Ja, to vam hegemonistickim Bosnjacima pase, da mi biramo "Bosnjake" i Bosnjacke partije. I onda ih pitas: Pa sta zelite treci entitet? A Hrvati ti na to: Pa ne, nismo za to...
Sta je tu sada problem: Nemaju pojma sta hoce, ali eto, ocekuju neki bolji tretman od Bosnjaka, a nece/nemogu da razumiju, sto to Bosnjaci nece/nemogu da bolje tretiraju one juzne Hrvate ili tamo one istocne Srbe, zato sto se ti isti dan danas(vecinski) zalazu za te iste fasisticke ideje kao u 93im.

Eto Hrvati i Srbi, koji nemaju fasisticke ideologije, birajte partije, koje se ne zalazu za podjelu Bosne i za etnicki ciste teritorije i onda cemo mi ovdje lahko moci raspravljati o tretmanu Bosnjaka prema Srbima i Hrvatima. Nema problema, ako su te partije etnicki ciste :mrgreen: , ali birajte usmjerene partije. I ako poslje toga Bosnjacke partije i dalje kake po vasim pravima, onda imate i pravo da pricate o vasoj ugrozenosti. Ali nazalost, te iste "vase" partije isto tako danas ugrozavaju i Bosnjake i kake po istim.
frombosna

#141 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by frombosna »

AliceInChains wrote:

Pa care, u nekom kontekstu su danas jos uvjek 93e, jer se te iste Srpske i Hrvatske partije bore za tu istu jebenu ideologiju(samostalni entitet, odnosno treci entitet), a ko jebe one Hrvate i Srbe, koji se ne zalazu sa tom politikom, koji jednostavno samo traze vise prava. I sada se ovdje neki Hrvati bore, kao da su im Bosnjaci duzni, sto su ih izdali njihovi Hrvati, "samo" zato sto su lojalni gradani. Onda im fino kazes: Pa biraj Komsica ili nekog drugog, koji ce sigurno visu brinuti o tvojim pravima, nego jedna zaostala HDZ. I nakon toga oni opet zapocnu: Ja, to vam hegemonistickim Bosnjacima pase, da mi biramo "Bosnjake" i Bosnjacke partije. I onda ih pitas: Pa sta zelite treci entitet? A Hrvati ti na to: Pa ne, nismo za to...
Sta je tu sada problem: Nemaju pojma sta hoce, ali eto, ocekuju neki bolji tretman od Bosnjaka, a nece/nemogu da razumiju, sto to Bosnjaci nece da bolje tretiraju one juzne Hrvate ili tamo one istocne Srbe, zato sto se ti isti dan danas(vecinski) zalazu za te iste fasisticke ideje kao u 93im.[/quote][/quote]

Pa care, vi koji još živite u toj 1993 nas i uništavate. Ja ne živim u 90-im. Ja pokušavam gledati u budućnost. Ja vidim BiH za 20 godina u EU, vidim bolji život, radna mjesta...
Oni koji su u Dejtonu priznali tu RS i rukovali se lijepo (dok je na sve tri strane, do tada, manje više narod patio) sada se ko fol bore da je ukinu. Ma nabijem ih ja na klip. Da si htjeo da ne postoji nebi je prizno prije 15 godina.
I logično je što Hrvati traže, ili tri entiteta ili nijedan.
Ako ti ideš tom svojom politikom "ko jebe Srbe i Hrvate" iće i oni istom. To je sve politika onog ratnog profitera Siloajđića koji je sa svojim rođom Šačirbejom opro milione a nisu mu mogli ništa jer je "amerikanac".

Nema niko šta očekivat bolji tretman od Bošnjaka. Zna se jako dobro ko šta treba po zakonu. A fašističke ideje kreneš prvo riješavat u svojoj avliji jaro kome da se mi prilagođavamo
AliceInChains

#142 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by AliceInChains »

frombosna wrote:
AliceInChains wrote:

Sta je tu sada problem: Nemaju pojma sta hoce, ali eto, ocekuju neki bolji tretman od Bosnjaka, a nece/nemogu da razumiju, sto to Bosnjaci nece da bolje tretiraju one juzne Hrvate ili tamo one istocne Srbe, zato sto se ti isti dan danas(vecinski) zalazu za te iste fasisticke ideje kao u 93im.
[/quote]

Pa care, vi koji još živite u toj 1993 nas i uništavate. Ja ne živim u 90-im. Ja pokušavam gledati u budućnost. Ja vidim BiH za 20 godina u EU, vidim bolji život, radna mjesta...
Oni koji su u Dejtonu priznali tu RS i rukovali se lijepo (dok je na sve tri strane, do tada, manje više narod patio) sada se ko fol bore da je ukinu. Ma nabijem ih ja na klip. Da si htjeo da ne postoji nebi je prizno prije 15 godina.
Ako ti ideš tom svojom politikom "ko jebe Srbe i Hrvate" iće i oni istom. To je sve politika onog ratnog profitera Siloajđića koji je sa svojim rođom Šačirbejom opro milione a nisu mu mogli ništa jer je "amerikanac".

Nema niko šta očekivat bolji tretman od Bošnjaka. Zna se jako dobro ko šta treba po zakonu. A fašističke ideje kreneš prvo riješavat u svojoj avliji jaro kome da se mi prilagođavamo[/quote]

Eto Hrvati i Srbi, koji nemaju fasisticke ideologije, birajte partije, koje se ne zalazu za podjelu Bosne i za etnicki ciste teritorije i onda cemo mi ovdje lahko moci raspravljati o tretmanu Bosnjaka prema Srbima i Hrvatima. Nema problema, ako su te partije etnicki ciste :mrgreen: , ali birajte usmjerene partije. I ako poslje toga Bosnjacke partije i dalje kake po vasim pravima, onda imate i pravo da pricate o vasoj ugrozenosti. Ali nazalost, te iste "vase" partije isto tako danas ugrozavaju i Bosnjake i kake po istim. ---ovo sam tek napisao, zato jos jednom za tebe. :mrgreen: :dance:
AliceInChains

#143 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by AliceInChains »

frombosna wrote:
AliceInChains wrote:

Sta je tu sada problem: Nemaju pojma sta hoce, ali eto, ocekuju neki bolji tretman od Bosnjaka, a nece/nemogu da razumiju, sto to Bosnjaci nece da bolje tretiraju one juzne Hrvate ili tamo one istocne Srbe, zato sto se ti isti dan danas(vecinski) zalazu za te iste fasisticke ideje kao u 93im.
[/quote]

Nema niko šta očekivat bolji tretman od Bošnjaka. Zna se jako dobro ko šta treba po zakonu. A fašističke ideje kreneš prvo riješavat u svojoj avliji jaro kome da se mi prilagođavamo[/quote]

Pazi malo, Bosanac, razumijo bih ja Hrvate, kad bi se oni zalagali "ni za jedan entitet", ili za podjelu Bosne po ekonomskim regijama. Ali, oni radije traze treci entitet i paktiraju sa Dodikom, umjesto da nadu jednu zajednicku liniju sa nama Bosnjacima. Jebi ga, mi Bosnjaci nacionalisti :mrgreen: . Cutite ruzice :lol: , osjecam se kao nacionalista pored vas :P
AliceInChains

#144 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by AliceInChains »

juznije wrote:
ovo je pregled tipičnih unitarističkih zabluda:

jer se te iste Srpske i Hrvatske partije bore za tu istu jebenu ideologiju(samostalni entitet, odnosno treci entitet)

ta jebena ideologija "srpski samostalni entitet" trenutačno upisana u Ustavu. Tu se baš bez srpskog odobrenja ne da nešto učiniti. priča o osamostaljenju dalje od ovoga što srbi imaju u RS je Dodikov predizborni spin

a ko jebe one Hrvate i Srbe, koji se ne zalazu sa tom politikom

Slovom i brojem koliko je tih Hrvata i Srba koji se lafo bore protiv svojih nacionalnih politika. Pogledaj rezultate izbora pa se uvjeri. Ako se u Sarajevu "nafatalo" nekih Radivojevića i Šarića i sličnih oni su politički nerelevantni osim za pokazivanje stranim veleposlanicima u prvih 15 dana mandata.

sto su ih izdali njihovi Hrvati, "samo" zato sto su lojalni gradani. Onda im fino kazes: Pa biraj Komsica ili nekog drugog, koji ce sigurno visu brinuti o tvojim pravima,

Želja da se utječe na izbor drugih je bezgranična. Šta ti imaš kome određivati za koga će oni glasovati. Zašto se i danas hrvatske i srpske obitelji koje su cijeli rat i vrijeme nakon rata iseljavaju iz tih sredina u kojima cvijeta ravnopravnost i građanske slobode.

sto to Bosnjaci nece da bolje tretiraju one juzne Hrvate ili tamo one istocne Srbe, zato sto se ti isti dan danas(vecinski) zalazu za te iste fasisticke ideje kao u 93im

Ti si vjerojatno u dijaspori pa si se "napušio" priča o nekom moćnom bošnjačkom utjecaju na južne Hrvate i istočne i i zapadne Srbe. Boli njih ćošak za taj tretman o kojemu ti pričaš niti ga očekuju, niti im se iz političkog Sarajeva šta može osim produbljivati političku krizu od koje na kraju štete imaju svi. Nafuravanje da je bošnjački dio BiH neka kneževina Monako a Banjaluka i Mostar "treći svijet" je komično.

I na kraju zaostali HDZ /što se dijelom slažem/. Kao da su zaostali političari neki privilegij Hrvata U BiH. Daj mi molim te malo ovih bošnjačkih nezaostalih vrhunskih političara da ih zaokružim da nam svima bude bolje. Jel zato što su naši zaostali trebamo birati vaše zaostale. Titoista i populista Komšića? Neosuđenog šefa ratnih zločina u dolini Neretve Sefera? Zlobnog nacionalista, jedinog živog ili na slobodi kreatora Daytona Silajdžića? Malog princa Bakira? Narcisoidnog sandžačkog lopovčića Radončića.....
E jesi mi odgovrio, mila majko. Neznam, koji je tvoj odgovor irelevantniji. Evo cu vam jos jednom na veliko istampati: JA SAM BOSNJAK I ZA MENE JE CETNITET I TRECI ENTITET NE SAMO UVREDA; NEGO TI CISTI ENTITETI KRSE MOJA BOSNJACKA PRAVA. SVAKI SRBIN I HRVAT, KOJI NE KONTA, DA BAS TI CETNITETI KRSE BOSNJACKA PRAVA I MIMO TOGA TRAZI ZA SEBE VISE PRAVA ZA NJEGOV NAROD, je debeli nacionalista. Jesu nasi Bosnjcki lideri takvi kakvi jesu. Ali oni se ne zalazu za otimanje vasih prava- a to je podjela Bosne na osnovu etnickih entiteta. I opet bi najebali najvise ini Hrvati i Srbi, koji bi ostali u "Bosnjackom entitetu". Ali braco, ako se to desi sa vama i ako se ne borite aktivno protiv te hrvatske ili srpske fasisticke politike, nemojte se onda cuditi zbog "netolerancije" prema vama, koji ste ostali lojalni Sarajevu, itd.
spreca

#145 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by spreca »

Geronimo81 wrote:

Sta se bunis ,hos' da ti jopet izaberemo Zeljka :lol: :lol: :lol:
AliceInChains

#146 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by AliceInChains »

juznije wrote:
Ha ha ha. Znači jasno kao dan. Cijela država može biti s većinom jednog naroda ali se ne može sastojati od tri federalne jedinice u kojima je jedan od konstitutivnih naroda većina. Pa hebemu treba glasno reći a ne zamotavati u priču o građanskim pravima, toleranciji, krokodilskim suzama nad šačicom Hrvata i Srbe koji bi eto ostali izvan entiteta...Želimo da BIH bude jedan entitet s našom većinom, unitaran, bez posebnih prava konstitutivnih naroda i faktički nacionalna država Bošnjaka i ostalih koji prihvaćaju da im je Turska mati.....

"kome ba mi da se prilagođavamo"

Ovakav pogled na višenacionalnu državu je imao samo General Franko u Španjoolskoj a on baš i nije bio socijalist :bih: :bih:
Ne kaki, matere ti. :mrgreen: Jesam li ja igdje napisao da sam za centralisticnu Bosnu? Ja razmujem podjele u neke regije, ali ne u etnicki ciste teritorije, dusmane :mrgreen: . Providan si :dance:
and

#147 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by and »

nestanak hrvata u bih-sustavno ubijanje?
odakle je najviše hrvata u bih nestalo i ko je za to kriv?
stalno se provlači teza te hrvati ugroženi,te nestaju,nemaju prava....
kakva su prava bošnjaka u tomislavgradu,livnu,stocu.....?
AliceInChains

#148 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by AliceInChains »

and wrote:nestanak hrvata u bih-sustavno ubijanje?
odakle je najviše hrvata u bih nestalo i ko je za to kriv?
stalno se provlači teza te hrvati ugroženi,te nestaju,nemaju prava....
kakva su prava bošnjaka u tomislavgradu,livnu,stocu.....?
Pa sta hoces, bas ih fino tretiraju dole :mrgreen: Nikako ne razumijem, sto se Bosnjacki politicari na nivou FBIH ne brinu za vise prava tih istih prema Bosnjacima "dobronamjernih" Hrvata? :mrgreen:

A za to drugo.....pa pazi, da ne pocnemo diskutirati o tome, ko je prodao Hrvate iz Posavine, ili jos gore, ko je protjerao silne Hrvate iz Banje Luke i regije, a i Posavine. Jer, ipak smo mi Bosnjaci najvise krivi i duzni za stanje Hrvata :mrgreen: A jos smjesnije bi bilo, ukazati na cinjenicu, da Hrvati tamo, gdje nije ni vladao rat, bas i ne nestaju :shock:
AliceInChains

#149 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by AliceInChains »

juznije wrote:
AliceInChains wrote:
juznije wrote:
Ha ha ha. Znači jasno kao dan. Cijela država može biti s većinom jednog naroda ali se ne može sastojati od tri federalne jedinice u kojima je jedan od konstitutivnih naroda većina. Pa hebemu treba glasno reći a ne zamotavati u priču o građanskim pravima, toleranciji, krokodilskim suzama nad šačicom Hrvata i Srbe koji bi eto ostali izvan entiteta...Želimo da BIH bude jedan entitet s našom većinom, unitaran, bez posebnih prava konstitutivnih naroda i faktički nacionalna država Bošnjaka i ostalih koji prihvaćaju da im je Turska mati.....

"kome ba mi da se prilagođavamo"

Ovakav pogled na višenacionalnu državu je imao samo General Franko u Španjoolskoj a on baš i nije bio socijalist :bih: :bih:
Ne kaki, matere ti. :mrgreen: Jesam li ja igdje napisao da sam za centralisticnu Bosnu? Ja razmujem podjele u neke regije, ali ne u etnicki ciste teritorije, dusmane :mrgreen: . Providan si :dance:
"Neke regije" aha. Eto ako već mora nek budu i regije. Isto bi bilo fino da je to sve nako bez regija ko svaka normalna država. Kakve regije na ekonomskom principu. Pa nije BiH država konstitutivnih ekonomskih regija.
Ja sam svjestan da BiH ne može biti sastavljena od tri nacionalna "RS". Ali da će Srbi pristati na ekonomske regije nema šanse. Što kad su Bošnjaci već pristali na RS 1995. godine.
Ma skontao sam ja, da ti je glavni zadatak, ovdje braniti dodikov cetnitet :mrgreen: Eto, Srbi nece da pristanu. Nego ce oni logicno svojatati sa "srpskom polovinom" Bosne i Hercegovine. Naravno to Hrvati razumiju i sasvim je logicno da oni traze njihov cetnitet. A zato sto to mi Bosnjaci ne razumijemo, smo nacionalisti. Bjezi dusmane. Idi kuci na cetnicki ili ustaski forum, tamo ce te svako razumiti.
star(i)mo

#150 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by star(i)mo »

Ma sta ce meni ovo? Odo ja kod svojih ginisovaca! :D :run:
Locked