Nesporazum u Briselu!
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#776 Re: Izdaja u Briselu!
u elektorskom sistemu, poznajući nas, sve zavisi o tome ko će birati elektore, jer su elektori ti koji odlučuju kome idu elektorski glasovi neke izborne jedinice. U praksi se elektori mogu, ali i ne moraju voditi rezultatima neposrednog glasanja.
Ako stranke budu imale šapu (a hoće) na izbor elektorskih tijela onda moremo komforno uvesti nasljedne monarhije. Vidite već kakva je situacija sa ustavnim sudovima gdje ne sjede pravnici već stranački poslušnici. Mi nemamo političke kulture, niti minimalne društvene odgovornosti za jedan takav posrednički izborni sistem
Ako stranke budu imale šapu (a hoće) na izbor elektorskih tijela onda moremo komforno uvesti nasljedne monarhije. Vidite već kakva je situacija sa ustavnim sudovima gdje ne sjede pravnici već stranački poslušnici. Mi nemamo političke kulture, niti minimalne društvene odgovornosti za jedan takav posrednički izborni sistem
-
Jay Gatsby
#777 Re: Izdaja u Briselu!
Da. Kad tebi ustav počinje sa "We, the people of the United States..." ili "We, the Swiss people and the Cantons..." i svi stoje iza države, onda si na nivou kad je elektorski sistem praktično sporedna stvar.JoseMujica wrote:u elektorskom sistemu, poznajući nas, sve zavisi o tome ko će birati elektore, jer su elektori ti koji odlučuju kome idu elektorski glasovi neke izborne jedinice. U praksi se elektori mogu, ali i ne moraju voditi rezultatima neposrednog glasanja.
-
Canton
#778 Re: Izdaja u Briselu!
Pročitaj ponovo na šta se odnosio moj odgovor. Možda ti bude jasnije.Jay Gatsby wrote: A šta SAD? Broj "elektora" se tamo razlikuje po pojedinačnim saveznim državama.
A ako ćemo već "kopirati", hoćemo li kopirati i "We, the people..." ili jake ovlasti jednog predsjednika? Ili da kopiramo "We, the Swiss people..."?
- heckler
#779 Re: Izdaja u Briselu!
Osnovni problem herceg cetnickih separatista je da prave gresku vec na prvom koraku tezom da je NJIMA neko izabrao predsjednistvo kao da su ONI imali nekakvo pravo na takvo sta.
Nema etnickih izbornih jedinica. Tacka. Gradjani federacije biraju 2 clana predsjednistva iz reda bosnjaka i hrvata a bili oni iz SDPa, SDA, kraDeZe-a ili bilo koje druge pizde materine to je apsolutno nebitno.
Znaju to i vrabci na grani, ali zmije misle da ce 1000 puta ponovljena laz postati istina. Nece.
Osim naravno kad nadjes mentalnog pacijenta da ti svaki mokri san ostvaruje radi samo mrvu produzivanja pljacke resursa.
Nema etnickih izbornih jedinica. Tacka. Gradjani federacije biraju 2 clana predsjednistva iz reda bosnjaka i hrvata a bili oni iz SDPa, SDA, kraDeZe-a ili bilo koje druge pizde materine to je apsolutno nebitno.
Znaju to i vrabci na grani, ali zmije misle da ce 1000 puta ponovljena laz postati istina. Nece.
Osim naravno kad nadjes mentalnog pacijenta da ti svaki mokri san ostvaruje radi samo mrvu produzivanja pljacke resursa.
- Co0l
#780 Re: Izdaja u Briselu!
I ja sam protiv elektorskog sistema jer smatram da je to svojevrsno izigravanje demokratije.Argument da je to demokratski jer se u SAD-u primjenjuje ne cini ga demokratskim jer i u njihovom slucaju ga smatram nedemokratskim.Inace,da jeste demokratski,ne bi ni kod njih se moglo desiti da jedan predsjednicki kandidat dobije pola miliona glasova manje a opet postane Predsjednik.Canton wrote:Ja sam protivnik elektorskom sistem iz razloga što to u prevodu znači da od reforme federacije neće biti ništa.Co0l wrote:
Sve zavisi kako ce se dodjeljivati ti famozni bonus elektorski glasovi koji se spominju.Ako uopste bude toga jer cijela prica je jos uvijek vise rekla-kazala nego nesto konkretno.A osim toga,i bez tih bonus glasova i ovakav sistem elektorskih glasova teoretski ne pruza zagarantovanu pobjedu HDZ-ovog kandidata ali u praksi ce imati jako dobre sanse.Jer,neko je to vec objasnio,HDZ-ov kandidat ne bi mogao pobijediti ako se u ovim kantonima sa bosnjackom vecinom glasaci 'dogovore' da podjednako rasporede glasove na dva ne-HDZ kandidata sto je malo vjerovatno.
A ovo hoće li hercegovci ili neko treći birati člana predsjedništva mi ne znači baš mnogo
Križanović, Jelavić, Čović, Dovimeni, Željko... niko se vala nije proslavio. Isto važi i za druga dva člana, iako mi je od RSovaca najprihvatljiviji Radmanović
Medjutim,to nije tema ove emisije nego moja opservacija da ne mozemo u ovom trenutku znati ili sa sigurnoscu pretpostavljati da ce i sa ovakvim elektorskim sistemom HDZ pusit na izborima iz jednostavnog razloga sto jos uvijek ne znamo sve detalje tog sistema i na koji nacin ce se racunati glasovi.
- Man of steel
#781 Re: Izdaja u Briselu!
Još uvijek ne postoje tačne informacije pa je zbog toga teško nagađati kako i šta.
Za sada imamo samo indicije, određene postupke i riječi koja nam govore da će dogovor biti na štetu države.
Za sada imamo samo indicije, određene postupke i riječi koja nam govore da će dogovor biti na štetu države.
-
sredoje
#782 Re: Izdaja u Briselu!
JoseMujica wrote:ne trebaš se ni ti brinuti oko promjene sustava jer će Hrvat biti svakako izabran...osim ako ti nije stalo da ga, ko što neko spomenu, šalješ kod Marjanovića da mu utvrđuje Hap(l)o grupesredoje wrote:Ako su Hrvati glasali za Komsica a protiv "etnoteritorizacije" onda ce ponovo glasat za njega tako da se ne trebate brinuti oko elektorskog sistema pa su price o "2 HDZ-a" i osiguravanjem mjesta za njih kroz elektorski sistem - bespredmetne.i vagaš jel pravi il folira
Ako ti je mrsko s krvi onda napravi prigodnu anketu da potvrdiš nečiju pripadnost kulturno-povjesnom krugu
![]()
stvarni problem ovog sistema jesu ne-B/H/S koji nemaju šanse ni da se kandiduju, a kamoli budu izabrani
"Bottom line" je da Hrvati biraju onoga tko ce ih predstavljati u predsjednistvu. Nek to bude i Komsic, ali ako hoce mogubirati koga hoce. Nepravedno je da Bosnjaci sebi biraju 2.
Funkcija u predsjednistvu je ceremonijalne naravi i doslovce o nicemu bitnom ne odlucuje a najvise koristi su "2 HDZ-a" pred medj. zajednicom ostvarili upravo nakon izbora Komsica.
O Komsicu:
Da je taj lik onaj stari tip poštenjačine, pa nek bude i komunist - ne bih ništa rekao. Taj lik mjenja pricu ko kurva gace. Kod Stankovica je rekao da je on Bosanac i da mu Hrvatska znaci koliko i neke daleko zemlje sa kojima nema nista.
A onda se sprosro i pričom kako je pobijedio u Trebižatu, rodnom mjestu Ive Mire Jovića:
http://kliker.info/index.php?id=1223
-
sredoje
#783 Re: Izdaja u Briselu!
Co0l wrote:
I ja sam protiv elektorskog sistema jer smatram da je to svojevrsno izigravanje demokratije.
To bi značilo da Amerikanci i Bošnjaci u Mostaru "izigravaju demokraciju".
- Co0l
#784 Re: Izdaja u Briselu!
Ja,pa?sredoje wrote:Co0l wrote:
I ja sam protiv elektorskog sistema jer smatram da je to svojevrsno izigravanje demokratije.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#785 Re: Izdaja u Briselu!
Za razliku od većine foruma nisam u euforiji oko Komšića niti vidim da je on neki spas, niti neki kvalitet od političra. Ipak, ovdje mi se čini da se primjenjuju dupli standardi. Naime, kad netko iz Hrvatske , najčešće purgeri kažu nekom Hercegovcu da je stranac , da im je Bosna i Hercegovina kao Albanija strana i daleka, onda je to ok. Kad Komšić kaže da mu je domovina BIH, onda to nije ok. Jašta je nego Bosanac, šta će bit, rodio se u Sarajevu?sredoje wrote:Da je taj lik onaj stari tip poštenjačine, pa nek bude i komunist - ne bih ništa rekao. Taj lik mjenja pricu ko kurva gace. Kod Stankovica je rekao da je on Bosanac i da mu Hrvatska znaci koliko i neke daleko zemlje sa kojima nema nista.
A onda se sprosro i pričom kako je pobijedio u Trebižatu, rodnom mjestu Ive Mire Jovića:
-
sredoje
#786 Re: Izdaja u Briselu!
chupacabra wrote:dati pravo da sa 150 hiljada i kusur glasova bira sebi clana predsjednistva u drzavi sa 4 miliona stanovnika. To samo ima kod nas.
Komšić je dobio preko 300.000 glasova a kako ovdje tvrde da su ga izabrali Hrvati to bi značilo da je tvoj izračun - pogrešan.
-
sredoje
#787 Re: Izdaja u Briselu!
Znam da ću ovdje rasrditi neke ljude ali budimo iskreni - čovjek je izgleda pijandura, imao je nekoliko skandaloznih nastupa na televiziji kur*eći se svojim sudioništvom u ratu radi kojeg bi u nekoj drugoj zemlji završio u anonimnosti.KatarinaKosaca wrote:Za razliku od većine foruma nisam u euforiji oko Komšića niti vidim da je on neki spas, niti neki kvalitet od političra.sredoje wrote:Da je taj lik onaj stari tip poštenjačine, pa nek bude i komunist - ne bih ništa rekao. Taj lik mjenja pricu ko kurva gace. Kod Stankovica je rekao da je on Bosanac i da mu Hrvatska znaci koliko i neke daleko zemlje sa kojima nema nista.
A zašto jednom Purgeru BiH ne bi bila strana? Pa nije to "matična država" Hrvata kako ovdje neki tvrde? Autohtonih Hrvata ima i u Austriji (Gradišćanski Hrvati) pa ne mogu Purgeri govoriti da je Austrija njihova ili da im nije strana.Ipak, ovdje mi se čini da se primjenjuju dupli standardi. Naime, kad netko iz Hrvatske , najčešće purgeri kažu nekom Hercegovcu da je stranac , da im je Bosna i Hercegovina kao Albanija strana i daleka, onda je to ok. Kad Komšić kaže da mu je domovina BIH, onda to nije ok. Jašta je nego Bosanac, šta će bit, rodio se u Sarajevu?
-
sredoje
#788 Re: Izdaja u Briselu!
Amerikanci su prva i vodeća demokratska zemlja u svijetu.Co0l wrote:Ja,pa?sredoje wrote:Co0l wrote:
- JoseMujica
#789 Re: Izdaja u Briselu!
bottom line je da se tebi izgleda treba crtati da niti jedna država svijeta nema etnički izborni sistem i sigurno niko nije toliko lud da ga uvodi u BiH.sredoje wrote:JoseMujica wrote:ne trebaš se ni ti brinuti oko promjene sustava jer će Hrvat biti svakako izabran...osim ako ti nije stalo da ga, ko što neko spomenu, šalješ kod Marjanovića da mu utvrđuje Hap(l)o grupesredoje wrote:Ako su Hrvati glasali za Komsica a protiv "etnoteritorizacije" onda ce ponovo glasat za njega tako da se ne trebate brinuti oko elektorskog sistema pa su price o "2 HDZ-a" i osiguravanjem mjesta za njih kroz elektorski sistem - bespredmetne.i vagaš jel pravi il folira
Ako ti je mrsko s krvi onda napravi prigodnu anketu da potvrdiš nečiju pripadnost kulturno-povjesnom krugu
![]()
stvarni problem ovog sistema jesu ne-B/H/S koji nemaju šanse ni da se kandiduju, a kamoli budu izabrani
"Bottom line" je da Hrvati biraju onoga tko ce ih predstavljati u predsjednistvu. Nek to bude i Komsic, ali ako hoce mogubirati koga hoce. Nepravedno je da Bosnjaci sebi biraju 2.
Funkcija u predsjednistvu je ceremonijalne naravi i doslovce o nicemu bitnom ne odlucuje a najvise koristi su "2 HDZ-a" pred medj. zajednicom ostvarili upravo nakon izbora Komsica.
O Komsicu:
Da je taj lik onaj stari tip poštenjačine, pa nek bude i komunist - ne bih ništa rekao. Taj lik mjenja pricu ko kurva gace. Kod Stankovica je rekao da je on Bosanac i da mu Hrvatska znaci koliko i neke daleko zemlje sa kojima nema nista.
neće Hrvati nikoga birati, a bome ni Bošnjaci, a ni Srbi već će građani s pravom glasa u nekoj izbornoj jedinici birati nekoga lika u Predsjedništvu. Mene bi stid bilo diskutovati o stvarima o kojima nemam blage veze
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#790 Re: Izdaja u Briselu!
Ok, ali zašto onda isčuđavanje da je Komšiću Hrvatska strana zemlja? Ako se rodio u BIH, svi njegovi u BIH...A zašto jednom Purgeru BiH ne bi bila strana? Pa nije to "matična država" Hrvata kako ovdje neki tvrde? Autohtonih Hrvata ima i u Austriji (Gradišćanski Hrvati) pa ne mogu Purgeri govoriti da je Austrija njihova ili da im nije strana.
Nije pijandura.
@sredoje.. ja neću dalje, jer ne volim forumati u gomili i teško je odgovarati kad ti se gomila "junačina" koji su hrabri samo čoporativno navali na svaki post. Zato ću odustati dalje..
Pri ovome nisam, naravno, mislila na @jose.
Last edited by KatarinaKosaca on 28/03/2013 20:42, edited 1 time in total.
- Co0l
#791 Re: Izdaja u Briselu!
Ne tvrdi niko da su ga izabrali samo Hrvati nego i Hrvati.A i da nijedan Hrvat nije glasao za njega-koji bi zakon time bio prekrsen? Jer clan Predsjednistva se bira iz reda hrvatskog naroda a Komsic se izjasnjava kao Hrvat.Dakle,sve je po zakonu.sredoje wrote:chupacabra wrote:dati pravo da sa 150 hiljada i kusur glasova bira sebi clana predsjednistva u drzavi sa 4 miliona stanovnika. To samo ima kod nas.
Komšić je dobio preko 300.000 glasova a kako ovdje tvrde da su ga izabrali Hrvati to bi značilo da je tvoj izračun - pogrešan.
Ko je za Vlajkija glasao?
-
sredoje
#792 Re: Izdaja u Briselu!
Stvarno ne vidim kakve to ima veze sa temom o elektorskom sistemu?JoseMujica wrote: I još ću dodati da će ulaskom HR u EU, doći do još većeg osipanja Hrvata iz BiH jer će oni jedini, u ovom ekonomskom beznađu, biti mobilni na tržištu rada u EU. Do sada ih je HDZ planski selio u HR u one vukojebine gdje su trebali biti brana povratku Srba. Sad će napuštati Bih iz potpuno ekonomskih razloga, što bi svako učinio da može.
-
sredoje
#793 Re: Izdaja u Briselu!
Co0l wrote:Ne tvrdi niko da su ga izabrali samo Hrvati nego i Hrvati.A i da nijedan Hrvat nije glasao za njega-koji bi zakon time bio prekrsen? Jer clan Predsjednistva se bira iz reda hrvatskog naroda a Komsic se izjasnjava kao Hrvat.Dakle,sve je po zakonu.sredoje wrote:chupacabra wrote:dati pravo da sa 150 hiljada i kusur glasova bira sebi clana predsjednistva u drzavi sa 4 miliona stanovnika. To samo ima kod nas.
Ko je za Vlajkija glasao?
Komšić se neposredno prije izbora izjasnio kao Bosanac.
Hrvat je postao naknadno. Zašto se lažemo?
-
Jay Gatsby
#794 Re: Izdaja u Briselu!
A Dragan Čović je naknadno postao Hrvat.sredoje wrote:
- heckler
#795 Re: Izdaja u Briselu!
sredoje wrote:chupacabra wrote:dati pravo da sa 150 hiljada i kusur glasova bira sebi clana predsjednistva u drzavi sa 4 miliona stanovnika. To samo ima kod nas.
Zasto je bitno ko je glasao za Komsica
Izabrali ga gradjani sa pravom glasa. To sto kradeze zmijama ne odgovara to nikog ne tangira. Nek izadju sa boljim kandidatom sljedeci put.
- Co0l
#796 Re: Izdaja u Briselu!
sredoje wrote:
Amerikanci su prva i vodeća demokratska zemlja u svijetu.
P.S.Onda su i Bosnjaci odmah iza njih tom indukcijom
- JoseMujica
#797 Re: Izdaja u Briselu!
naravno da ima jer će HDZ-ovi imati još manje glasova i još manje mjesta u Predstavničkom domu PS BiH, kao i nižim nivoima...elektorski, posrednički sistem (pod uvjetom da oni biraju elektore) osigurava trajni stranački monopol...zato je bolje uvesti nasljednu monarhiju...bar su stvari jasnesredoje wrote:Stvarno ne vidim kakve to ima veze sa temom o elektorskom sistemu?JoseMujica wrote: I još ću dodati da će ulaskom HR u EU, doći do još većeg osipanja Hrvata iz BiH jer će oni jedini, u ovom ekonomskom beznađu, biti mobilni na tržištu rada u EU. Do sada ih je HDZ planski selio u HR u one vukojebine gdje su trebali biti brana povratku Srba. Sad će napuštati Bih iz potpuno ekonomskih razloga, što bi svako učinio da može.
- heckler
#798 Re: Izdaja u Briselu!
Jay Gatsby wrote:A Dragan Čović je naknadno postao Hrvat.sredoje wrote:
ccccc kako ove budale nalijecu na volej samo

-
sredoje
#799 Re: Izdaja u Briselu!
Sorry, ja još nisam upoznao Hrvata kojem je Hrvatska u ravnini Uzbekistanom? Sreo sam ih koji nikad nisu bili u Hrvatskoj ali imaju nekakvu emotivnu vezu i nikadje ne bi usporedili sa Uzbekistanom.KatarinaKosaca wrote:Ok, ali zašto onda isčuđavanje da je Komšiću Hrvatska strana zemlja? Ako se rodio u BIH, svi njegovi u BIH...A zašto jednom Purgeru BiH ne bi bila strana? Pa nije to "matična država" Hrvata kako ovdje neki tvrde? Autohtonih Hrvata ima i u Austriji (Gradišćanski Hrvati) pa ne mogu Purgeri govoriti da je Austrija njihova ili da im nije strana.![]()
Meni je ovo pijano ali možda griješim:Nije pijandura.Bivši gradonačelnik Batman je bio pijandura, ali ovaj nije fakat
Ali u svakom slučaju je skandalozno...
Imaš pravo.@sredoje.. ja neću dalje, jer ne volim forumati u gomili i teško je odgovarati kad ti se gomila "junačina" koji su hrabri samo čoporativno navali na svaki post. Zato ću odustati dalje..
Pri ovome nisam, naravno, mislila na @jose.
-
sredoje
#800 Re: Izdaja u Briselu!
Kako misliš - "osiguravaju trajni stranački monopol"? Koliko ja znam na izborima se bira između više političkih stranaka?JoseMujica wrote:naravno da ima jer će HDZ-ovi imati još manje glasova i još manje mjesta u Predstavničkom domu PS BiH, kao i nižim nivoima...elektorski, posrednički sistem (pod uvjetom da oni biraju elektore) osigurava trajni stranački monopol...zato je bolje uvesti nasljednu monarhiju...bar su stvari jasnesredoje wrote:Stvarno ne vidim kakve to ima veze sa temom o elektorskom sistemu?JoseMujica wrote: I još ću dodati da će ulaskom HR u EU, doći do još većeg osipanja Hrvata iz BiH jer će oni jedini, u ovom ekonomskom beznađu, biti mobilni na tržištu rada u EU. Do sada ih je HDZ planski selio u HR u one vukojebine gdje su trebali biti brana povratku Srba. Sad će napuštati Bih iz potpuno ekonomskih razloga, što bi svako učinio da može.