Nesporazum u Briselu!

Post Reply
madner

#2476 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
madner wrote:
Banksy wrote:
Ne vjerujem da će gubitnici riskirati totalnu blamažu - ako je uopće moguće nakon svega dodatno se blamirati - za koji ukradeni mjesec ...
Ne moraju riskirati blamazu. Ako se budzet 2015 ne bi usvojio bili bi iznudjeni novi izbori. Dakle raditi ce sve sto im je HDZ pokazao 2011.
S druge strane, sta se desava ako npr. EU identifikuje neke stranke kao glavne kocnicare... I onda te stranke, u skladu sa mogucnostima, ponovo opstruiraju formiranje vlasti i usvajanje budzeta. Mehanizama za otklanjanje takve blokade nema, sto vec znamo...

Kakva ce onda biti reakcija? Ako se drzava primora da prestane servisirati dug? Svi kreditni aranzmani padaju u vodu, zaustavljaju se svi veci projekti (autoput, energetika), kreditni rejting preko noci ide na D, finansijski sektor ostaje bez pristupa jeftinim sredstvima, u roku od par dana kriza se siri na vecinu privrednih subjekata (javni sektor ce vec biti jeban u tom trenutku). Insolventnost postaje pravilo, skoro niko nece biti u stanju servisirati svoje obaveze i lagano se nastavlja siriti, od najvece banke to tezge na pijaci. Za nekoliko sedmica pocinju nestasice robe, bankomati vise ne pljuju pare, kroz mjesec-dva stotine hiljada ljudi ostaje bez plate, za nekoliko mjeseci gradjani ne mogu vise vracati svoje kredite i bankarski sistem totalno krahira.

I onda ce mnog skontati da je rat zapravo bezbolnija opcija.
Drzavni nivo vraca dug i on nema stavku o ponavljanju izbora ako se ne formira vlada.
Takodje 2015 ce vecina dugova biti vracena, pa ce vladajuca koalicija pokusati iskoristiti sto vise tih slobodnih sredstava prije nego sto preda stafetu.
Odgovornost za formiranje vlade je na pobjednicima.
Hafis

#2477 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote: Da, cinjenica je da Covic ima vise prostora da izda bazu... Ali u isto vrijeme on je bazi obecao puuuuno vise od drugih i sam je sebi suzio opcije.
A izdaje se ne spominju jer nema nikakvog prijedloga. Cim ga bude, bice i te price, ne brini.
A možda čovjek zna nešto što obični smrtnici ne znaju.
Meni osobno nije drag, čak što više suprotno. Nužno zlo, jer trenutno na lageru nema ''boljeg''.
Međutim, u ovoj situaciji (Sejdić-Finci) ipak je debelo u pravu.
Po količini opiranja, vidi se da ''sindrom Komšić'' ipak nije izuzetak, već se radi o zamišljenom dugoročnom političkom konceptu.
I ja bih isto tako postupio. Ne može se tako graditi sutrašnjica.
Alfons Kauders

#2478 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

madner wrote: Drzavni nivo vraca dug i on nema stavku o ponavljanju izbora ako se ne formira vlada.
Takodje 2015 ce vecina dugova biti vracena, pa ce vladajuca koalicija pokusati iskoristiti sto vise tih slobodnih sredstava prije nego sto preda stafetu.
Ali ako se ne formira vlast u FBiH, nema vlasti ni na drzavnom nivou, nema budzeta, nema ko vracati dug, tj. nema zakonskog pokrica, taman i da nam niko ne zavrne pipu i da pare leze na racunu.
madner

#2479 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
madner wrote: Drzavni nivo vraca dug i on nema stavku o ponavljanju izbora ako se ne formira vlada.
Ali ako se ne formira vlast u FBiH, nema vlasti ni na drzavnom nivou, nema budzeta, nema ko vracati dug, tj. nema zakonskog pokrica, taman i da nam niko ne zavrne pipu i da pare leze na racunu.
Drzavni nivo je stariji. On svoje odradi, uzme svoj dio prihoda itd...
Drugo ako dodje do ponovnog izbora na nivou federacije ova trenutna vlada ostaje do daljnjeg. Nije im cilj uvesti haos, nego ostati sto duze.
Alfons Kauders

#2480 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote: Da, cinjenica je da Covic ima vise prostora da izda bazu... Ali u isto vrijeme on je bazi obecao puuuuno vise od drugih i sam je sebi suzio opcije.
A izdaje se ne spominju jer nema nikakvog prijedloga. Cim ga bude, bice i te price, ne brini.
A možda čovjek zna nešto što obični smrtnici ne znaju.
Meni osobno nije drag, čak što više suprotno. Nužno zlo, jer trenutno na lageru nema ''boljeg''.
Međutim, u ovoj situaciji (Sejdić-Finci) ipak je debelo u pravu.
Po količini opiranja, vidi se da ''sindrom Komšić'' ipak nije izuzetak, već se radi o zamišljenom dugoročnom političkom konceptu.
I ja bih isto tako postupio. Ne može se tako graditi sutrašnjica.
A kako ce se onda graditi sutrasnjica? Jer fakticki se ovdje radi o prijetnji "zabrinjavajucim scenarijem" koji sam opisao. I taj scenarij nije nemoguc ako sve ovo eskalira... Naravno, krivica ce se prebaciti na druge. RS ce reci da je FBiH kriva za potop (sto bi i bila), i eto ti belaja, pokusali bi da zaobidju drzavni nivo i de facto preuzmu ovlasti drzave. Covic bi sve svalio na Sarajevo, Sarajevo na njega i onda skontaj koliko malo treba da se opet zapuca.

S tim stvarima se jednostavno ne smije igrati. To je dodatni problem za Tihica, Zlaju i Fahru - ako pristanu na takvu ucjenu ovaj put, potpuno ista stvar ce se desiti na sljedecim izborima, i na sljedecim, sve dok se ne zatrazi nesto sto se ne moze dati - i sta cemo onda? I ti navodis primjer 2010... Pa navodim ga i ja, ali ne kao iskustvo na kojem smo naucili lekciju, naprotiv, vec kao primjer zasto bi Covic imao muda da se igra s vatrom - jer tada nije snosio nikakve posljedice.
Alfons Kauders

#2481 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:
Alfons Kauders wrote:
Drzavni nivo je stariji. On svoje odradi, uzme svoj dio prihoda itd...
Drugo ako dodje do ponovnog izbora na nivou federacije ova trenutna vlada ostaje do daljnjeg. Nije im cilj uvesti haos, nego ostati sto duze.
Stariji je, ali ako ga nema to je apsolutno nebitno. Ukoliko se ne moze formirati vlast, ok, tehnicki mandat, privremeno finansiranje - ali to ne moze trajati dugo. Za razliku od ostatka izvrsne vlasti, formiranja vlasti nema u predsjednistvu, biraju se direktnim izborima i prvi preuzimaju funkcije.

Sta ako se ne budu mogli odrzati izbori za predsjednistvo? Sta ako HDZ blokira formiranje vlasti u FBiH kao i prosli put, a ujedno dobije rjesenje koje mu garantuje clana predsjednistva, koji moze opstruirati taj proces? I onda se ibrete sto narod likuje kada HDZ nije u predsjednistvu.

Ovo je igranje s vatrom, i to opasno. Bojim se da ni Covic nije svjestan koliko opasno.
madner

#2482 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by madner »

Pa uvijek postoji prethodni sastav.

Pa neka pravi kompromise ko je u opoziciji.
Alfons Kauders

#2483 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Pa uvijek postoji prethodni sastav.

Pa neka pravi kompromise ko je u opoziciji.
Kod predsjednistva ne postoji, direktni izbori, a predsjednistvo igra vaznu ulogu u predlaganju budzeta.

Prethodni sastav u tehnickom mandatu takodjer ima ogranicenja, kao i odluke o privremenom finansiranju.
madner

#2484 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by madner »

Predsjednistvo se direktno bira tako da ce biti izabrano.
Alfons Kauders

#2485 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Predsjednistvo se direktno bira tako da ce biti izabrano.
I ako ne budu priznati rezultati? Ako imas nelegitiman organ koji predlaze nelegitiman budzet - ni taj budzet nece biti priznat.
madner

#2486 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
I ako ne budu priznati rezultati? Ako imas nelegitiman organ koji predlaze nelegitiman budzet - ni taj budzet nece biti priznat.
Ko nece priznati?

Sto se tice BiH sve je legalno i po zakonu.
Alfons Kauders

#2487 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ko nece priznati?

Sto se tice BiH sve je legalno i po zakonu.
Jeste, ali sta je s kreditorima? Pravna nesigurnost - nelegitiman organ ti odobrava isplatu desetina ili stotina miliona, pa kontas hoce li ili nece platiti...
Hafis

#2488 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

Eee, koliko muke i kombinatorike, a sve zbog jedne simbolične stolice.
Šta li će tek biti kada dođe Dom naroda na red.
madner

#2489 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by madner »

Fulas ko je na muci.
Hafis

#2490 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

Ma čitam gore svu tu moguću kombinatoriku: tehnički mandat, pravna nesigurnost, budžet, privremeno financiranje...pa velim mnogo je to posla i za sposobnije ljude, a opet sve zbog jedne stolice, i to simbolične kako vole reći.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2491 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by KatarinaKosaca »

Hafis wrote:Ma čitam gore svu tu moguću kombinatoriku: tehnički mandat, pravna nesigurnost, budžet, privremeno financiranje...pa velim mnogo je to posla i za sposobnije ljude, a opet sve zbog jedne stolice, i to simbolične kako vole reći.
Pravi Hrvati bi drugojačije rekli boldirano :D Ma, nema veze, samo nek je gange..
vee-jay

#2492 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by vee-jay »

alfons je u pravu, ne mogu u ime BiH oni ljudi potpisivati kredite koji su u ocima EU van njima priznatog zakona izabrani. to jeste cinjenica i ta cinjenica od ove male stvari pravi ustvari jednu veoma veliku stvar.
Hafis

#2493 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

KatarinaKosaca wrote:
Hafis wrote:Ma čitam gore svu tu moguću kombinatoriku: tehnički mandat, pravna nesigurnost, budžet, privremeno financiranje...pa velim mnogo je to posla i za sposobnije ljude, a opet sve zbog jedne stolice, i to simbolične kako vole reći.
Pravi Hrvati bi drugojačije rekli boldirano :D Ma, nema veze, samo nek je gange..
Eh. Pa da li s ikada čula za jedno od temeljnih pravila dijaloškog odgoja. Ako tvoj sugovornik za neku stvar koristi jedan također ispravan izraz, lijepo bi bilo da se i ti koristiš tim izrazom.
Inače, ne postoje ''pravi'' Hrvati, Bošnjaci, Srbi i dr. Postoje samo pravi kutovi.

''drugojačije'' :D
Last edited by Hafis on 14/10/2013 16:12, edited 1 time in total.
madner

#2494 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by madner »

Fulas potpuno sam sam rekao. Da ti objasnim u kratkim crtama, a ti reci gdje ti bude previse komplikovano.

1. Trenutno vladajuca stranka misli da je zakinuta opstrukcijama opozicije u vladanju.
2. Trenutno vladajuca stranka ne ocekuje previse povoljan ishod sljedecih izbora.
3. Trenutno vladajuca stranka bi rado ostala duze na mjestu gdje je lova.
4. Sejdic Finci je to odlican izgovor.
5. Plus se ispadne stranka koja cuva nacionalne interese.

Nadam se da si sada shvatio.
LBVIEW

#2495 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by LBVIEW »

Hafis wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Eh. Pa da li s ikada čula za jedno od temeljnih pravila dijaloškog odgoja. Ako tvoj sugovornik za neku stvar koristi jedan također ispravan izraz, lijepo bi bilo da se i ti koristiš tim izrazom.
Inače, ne postoje ''pravi'' Hrvati, Bošnjaci, Srbi i dr. Postoje samo pravi kutovi.
U pravu si, ne postoje "pravi Hrvati, al' zato postoje oni legitimni, sve sa Covicevim pecatom . :D
Eno ga, npr. onaj Vlajki, prototip legitimnog Hrvata, cak i pr'cednikov pecat ima.
Hafis

#2496 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

[*]madner

Fulas potpuno sam sam rekao. Da ti objasnim u kratkim crtama, a ti reci gdje ti bude previse komplikovano.
1. Trenutno vladajuca stranka misli da je zakinuta opstrukcijama opozicije u vladanju.
Lijepi Hrvatski jezik, davno i mukotrpno standardiziran. Barem naglasimo što je subjekAt a što predikat.
I čuj ''opozicije u vladanju'' :D Ima li stvarno neki bolji poznavatelj Bosanskog jezika da mi smisleno prevede ovu rečenicu.
2. Trenutno vladajuca stranka ne ocekuje previse povoljan ishod sljedecih izbora.

Ma jok. Ne postoji ''trenutno vladajuća stranka'' jer ih imamo više. Čak imamo ih koje su istodobno (valja li ova Katarina :) ) i na vlasti i u opoziciji (SDA,HDZ, SDS).
De ti to meni malo uprosti.
Last edited by Hafis on 14/10/2013 17:02, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#2497 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Nije to kombinatorika, to je samo slijed dogadjaja do kojeg moze doci, ali ja se ne brinem bas previse.

Ukoliko bi zaista doslo do toga, povukli bi za sobom i susjede. Nije da bi bio neki krah u Srbiji ili Hrvatskoj, ali pogledaj malo robnu razmjenu, sjedista banaka koje bi kod nas otisle u kurac i to je to. Osakatili bi dobar dio hrvatskog izvoza, kao i njihove banke, osiguranja. Isto vazi i za Sloveniju, a siguran sam da Austrija i Italija ne bi bile odusevljene.

Covic zapravo prijeti praznim pistoljem... A ako ga napuni, dok upuca Lagumdziju mora pucati bratu kroz nogu i sebi kroz glavu. Pitanje je da li je zaista spreman na to - sto je veca i ludja prijetnja, manje su sanse da ce neko povjerovati u nju.
Alfons Kauders

#2498 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:

Code: Select all

madner

Lijepi Hrvatski jezik, davno i mukotrpno standardiziran. Barem naglasimo što je subjekAt a što predikat.
I čuj ''opozicije u vladanju'' :D Ima li stvarno neki bolji poznavatelj Bosanskog jezika da mi smisleno prevede ovu rečenicu.

Ma jok. Ne postoji ''trenutno vladajuća stranka'' jer ih imamo više. Čak imamo ih koje su istodobno (valja li ova Katarina :) ) i na vlasti i u opoziciji (SDA,HDZ, SDS).
De ti to meni malo uprosti.
Posto Katarina nije tu... Pravi Hrvat bi drugacije rekao boldirano... :D

Partnerstvo s Dodikom ocito ostavlja dublje posljedice no sto se cini na prvi pogled.
madner

#2499 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by madner »

Covic prijeti da ce jos par godina ostati bez kontrole federalnog nivoa. Cudi me sto ga ne uzimaju ozbiljno. :D
Alfons Kauders

#2500 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Covic prijeti da ce jos par godina ostati bez kontrole federalnog nivoa. Cudi me sto ga ne uzimaju ozbiljno. :D
Moram reci da sam iznenadjen. Dodik je pragmatik, racionalan politicar koji vrlo dobro zna sta hoce i najcesce progura sve do cega mu je stalo. Na nasu srecu, puno mu je vise stalo do eura nego do RS i njegovog naroda, tako da je odradio odlican posao na ekonomskom planu (za nas).

Od Covica sam ocekivao vise. Mislio sam da je lukaviji, da kalkulise... Sad mi se cini da vise ni njemu nije jasno kako da se izvuce iz ove pizdarije a da sacuva obraz.
Post Reply