Nesporazum u Briselu!

Post Reply
Bodkin

#2451 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Bodkin »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote: Stoga se mojne pravit Englez - HDZ boli kurac za tvojim pravima kao i za mojim. Jebu nas 3 i po godine radi svojih debilnih obecanja, boli njih kurac za tim nacelima koja pominjes, bili njih kurac za kvalitetom reprezentativnosti i boli ih kurac za tvojim pravima. Ako to ne vidis, onda ti nemam sta reci.
Zamijeni HDZ nazivom bilo koje druge stranke, ili stranke koju ti preferiraš i dobit ćeš moj odgovor.
U vas sva priča o nekavim ''saloncima'' i ''fašistima'', i naravno nitko ne valja osim ''patriota''.
Zar ti misliš da recimo Lagumdžija nešto bolje stoji u mojim očima, nego što stoji Čović u tvojim očima?
Isti su to likovi, u potpunosti. Potpuno isti:
Hjihova nacionalna sredina ih nekako podnosi jer misli da nemaju ništa bolje na raspolaganju za borbu protiv ''onih tamo'', a za ''one tamo'' predstavljaju personifikaciju zla i pokvarenosti.
Ako to ne vidiš, onda ti nemam šta reći.
Pa sto preskoci cijeli prvi dio posta gdje ti covjek fino objasni da se ne radi o izbornoj volji svih hrvata nego samo onih juzno? Ili i ti mislis ko ih jebe, nek dodju medju pravu raju?
Kikibombona

#2452 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Kikibombona »

O cemu pricate ljudi?

Imamo tri etnicke skupine sa dijametralno suprotnim ciljevima. Nikog ovdje ne zanima pravda i pravicno rijesenje. Interes je imati sto vise moci za vlastitu etnicku grupu. Jasno kao dan.

I ovaj popis je pokazao da se individualnost ne trpi. Ako nisi u toru, ako nisi medju svojim, odmah si izdajnik.

Ja sam Ostali i boli me kurac sta ce konstitutivni dogovoriti. Ima nas par procenata i nebitni smo u ovoj prici.
Alfons Kauders

#2453 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote: Stoga se mojne pravit Englez - HDZ boli kurac za tvojim pravima kao i za mojim. Jebu nas 3 i po godine radi svojih debilnih obecanja, boli njih kurac za tim nacelima koja pominjes, bili njih kurac za kvalitetom reprezentativnosti i boli ih kurac za tvojim pravima. Ako to ne vidis, onda ti nemam sta reci.
Zamijeni HDZ nazivom bilo koje druge stranke, ili stranke koju ti preferiraš i dobit ćeš moj odgovor.
U vas sva priča o nekavim ''saloncima'' i ''fašistima'', i naravno nitko ne valja osim ''patriota''.
Zar ti misliš da recimo Lagumdžija nešto bolje stoji u mojim očima, nego što stoji Čović u tvojim očima?
Isti su to likovi, u potpunosti. Potpuno isti:
Hjihova nacionalna sredina ih nekako podnosi jer misli da nemaju ništa bolje na raspolaganju za borbu protiv ''onih tamo'', a za ''one tamo'' predstavljaju personifikaciju zla i pokvarenosti.
Ako to ne vidiš, onda ti nemam šta reći.
Naravno da nije, ne znam zasto si uopste pomislio da jeste. Ali u ovom slucaju rijec je o Covicu. Ne trebam valjda svaki put kad pomenem legitimnog Covica dopisati disclaimer i reci da su svi isti? To se valjda podrazumijeva. Fol je sto nisu svi isti na svakom mogucem pitanju. Govna jesu, ali to zavisi od prilike.

Nemoguce je ne reci da je na ovom pitanju Covic napravio zestoko sranje i sad pokusava naci nacin da zadovolji bazu, a da ista ne skonta koliko su mu obecanja bila u kurcu. Dakle sad mora naci nacin da implementira presudu, a da je zapravo ne implementira, i da udovolji bazi, a da to zapravo izigra sva svoja obecanja. I po mogucnosti da niko ne skonta ni prvu ni drugu folusku.

Zato smo izgubili sve ove godine na debilnom tehnickom pitanju. Bosnjackim liderima se u cijeloj prici moze ponesto zamjeriti, Srbima jos manje, ali ako cemo dijeliti odgovornost, 70% Covic, 20% Bosnje i 10% RS (cisto zato jer su protiv indirektnog izbora koji bi davno sve rijesio)

Dakle jesu svi isti, ali u ovom slucaju Dodik i ekipa su mogli ispasti pozitivci, samo da su htjeli... Ali avaj, izgleda da je Dodina podrska federalnim partnerima iz HDZova ipak samo deklarativna.
Hafis

#2454 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

Nije baš analiza. Ali nebitno.
I po tvom?
Mislim smiješno je pogađati šta će biti, ali šta ti misliš kako će ovo (provođenje Sejdić-Finci) na kraju završiti?
madner

#2455 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by madner »

Zavrsiti ce se tako sto nece doci do rjesenja, te ce sacekati izbore 2014 u nadi da doci neka nova stranka.
S tim da postoji realna mogucnost da HDZovi ne bude dio vladajuce koalicije.
Alfons Kauders

#2456 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:Nije baš analiza. Ali nebitno.
I po tvom?
Mislim smiješno je pogađati šta će biti, ali šta ti misliš kako će ovo (provođenje Sejdić-Finci) na kraju završiti?
Sinoc sam rekao - naci ce neki truli kompromis ne u 5 do 12 vec u 12 i 5... Vec odavno probijaju sve moguce rokove, ne znam zasto se sad dize ovolika frka.

Medjutim brine me sto je Covic odlucio gurati i dalje, cak i kada su poceli zavrtati pipu. To nisam ocekivao, stoga me brine da on nije odlucio ici do kraja, tj. gurnuti nas u situaciju u kojoj necemo moci odrzati izbore koji bi bili priznati.

To bi onda vodilo do jos vecih problema, masa organizacija i medjunarodnih finansijskih institucija na ciju potporu racunamo i bez cijih para bi morali totalno mijenjati fiskalni okvir, bi u tom slucaju bila primorana obustaviti saradnju. Ako bi do tog doslo, budzet za 2015 jednostavno ne bi bio odrziv.

Za takvu igranku bi morao imati podrsku RS, a ne znamo da li ce Dodik i dalje jahati nakon izbora - zato ne vjerujem da moze ici do kraja.
Hafis

#2457 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

madner wrote:Zavrsiti ce se tako sto nece doci do rjesenja, te ce sacekati izbore 2014 u nadi da doci neka nova stranka.
Preambiciozno :)
Ako ne dođe do rješenja, izbori će se sigurno odgoditi.
Uostalom, do nove godine ističe rok kada treba donjeti izborni zakon po kojem će se raspisati izbori. po pravilu to se ne smije raditi u kalendarskoj izbornoj godini.
madner

#2458 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by madner »

Hafis wrote:
madner wrote:Zavrsiti ce se tako sto nece doci do rjesenja, te ce sacekati izbore 2014 u nadi da doci neka nova stranka.
Uostalom, do nove godine ističe rok kada treba donjeti izborni zakon po kojem će se raspisati izbori. po pravilu to se ne smije raditi u kalendarskoj izbornoj godini.
Nema nista od odgadjanja izbora, isti mogu biti priznati ili ne priznati od strane EU ali sto se nas tice oni se moraju organizovati.

Trenutno ne postoji izborni zakon?
Alfons Kauders

#2459 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:
Hafis wrote:
Nema nista od odgadjanja izbora, isti mogu biti priznati ili ne priznati od strane EU ali sto se nas tice oni se moraju organizovati.

Trenutno ne postoji izborni zakon?
Da - mozda se ide na tu varijantu... Zakon se nece donijeti na vrijeme, i onda ostaje raditi po starom i nadati se da izbori nece biti nepriznati - a nece.
Styling

#2460 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Styling »

Alfons Kauders wrote:
I po tvom?
Sinoc sam rekao - naci ce neki truli kompromis ne u 5 do 12 vec u 12 i 5... Vec odavno probijaju sve moguce rokove, ne znam zasto se sad dize ovolika frka.

Medjutim brine me sto je Covic odlucio gurati i dalje, cak i kada su poceli zavrtati pipu. To nisam ocekivao, stoga me brine da on nije odlucio ici do kraja, tj. gurnuti nas u situaciju u kojoj necemo moci odrzati izbore koji bi bili priznati.

To bi onda vodilo do jos vecih problema, masa organizacija i medjunarodnih finansijskih institucija na ciju potporu racunamo i bez cijih para bi morali totalno mijenjati fiskalni okvir, bi u tom slucaju bila primorana obustaviti saradnju. Ako bi do tog doslo, budzet za 2015 jednostavno ne bi bio odrziv.

Za takvu igranku bi morao imati podrsku RS, a ne znamo da li ce Dodik i dalje jahati nakon izbora - zato ne vjerujem da moze ici do kraja.

Čović je skont'o da su velike šanse da na slijedećim izborima neće osvojiti dovoljno glasova da uđe u vlast, a i popis ne obećava veliko izborno tijelo. On nema šta izgubiti, može samo dobiti. Njega zavrtanje pipa ne pogađa jer se uvijek može pozvati na "vitalni nacionalni interes" i narod je spreman trpjeti.
madner

#2461 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by madner »

Izbori mogu biti nepriznati van granica BiH, ali unutar istih ce se rezultati primjeniti. Gubitinicima se nece zuriti da predaju stafetu, to je sigurno.
Hafis

#2462 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:
I po tvom?

''Truli kompromis'' ? Znam i ja da će biti nešto takvo, ali opet ostaje pitanje: koliko truo? Ne mogu svi biti zadovoljni. ili će čova moći prugarati svog kadra u predsjedništvo, ili će to Zlatko opet izvesti? Treće solucije nema, koliko god bila trula.

Očito ne poznajete neke stvari ovdje. pogotovo u svezi Čovića.
Čović nije htio pristati ni na 4 mjesta u federalnoj vladi 2010 i igrao je do kraja. Završilo je kako je završilo, ali on je ipak svoje odigrao do kraja i nije popustio. I preživjeli su nekako.
Danas je otprilike slična situacija, i mislim da će i ovdje igrati do kraja, koliko god zavrtali pipu ili ne došlo do izbora.

Međutim, imamo ovdje i ''drugu stranu'' Postavlja se pitanje druge strane. Dokle Zlatko namjerava gurati? Počele su sankcije i tko zna što još slijedi. Ima li on ''mig'' kakav je imao prije 3 godine? Hoće li se i ovaj put pojaviti kakav poklon poput Inzkovog? Moja je procjena da neće.

Zato me i čudi da je i dovde došao, a još bez lopte.
Alfons Kauders

#2463 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Styling wrote: Čović je skont'o da su velike šanse da na slijedećim izborima neće osvojiti dovoljno glasova da uđe u vlast, a i popis ne obećava veliko izborno tijelo. On nema šta izgubiti, može samo dobiti. Njega zavrtanje pipa ne pogađa jer se uvijek može pozvati na "vitalni nacionalni interes" i narod je spreman trpjeti.
Hoce, siguran sam. HDZ ima najvecu budzetsku masinu u odnosu na broj glasaca. Jednostavno je uhljebljeno desetine hiljada porodica, glasovi nece biti problem...

S druge strane Hrvati koji nemaju naviku glasati za HDZ se vec odavno ne smatraju Hrvatima u tim krugovima... A ne vjerujem da HDZ-u fali i onih 300,000 koji su napustili zemlju. Njima je sasvim dovoljno da u BiH ostane 250,000 Hrvata ili manje, s clanskim karticama, prikacenim na budzetske jasle.
Hafis

#2464 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

"Styling"]
Čović je skont'o da su velike šanse da na slijedećim izborima neće osvojiti dovoljno glasova da uđe u vlast,
Koji analitičar :)
a i popis ne obećava veliko izborno tijelo.
I još s debelim vezama u popisnom povjerenstvu
On nema šta izgubiti, može samo dobiti. Njega zavrtanje pipa ne pogađa jer se uvijek može pozvati na "vitalni nacionalni interes" i narod je spreman trpjeti.
Svakako. Ne može se s jedne strane izboriti jednakopravnost, a s druge strahovati hoćeš li imati za odlaska na ljetovanje.
Ili jednakopravan ili odmor na obližnjim rijekama i jezerima
Alfons Kauders

#2465 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote:
I po tvom?

''Truli kompromis'' ? Znam i ja da će biti nešto takvo, ali opet ostaje pitanje: koliko truo? Ne mogu svi biti zadovoljni. ili će čova moći prugarati svog kadra u predsjedništvo, ili će to Zlatko opet izvesti? Treće solucije nema, koliko god bila trula.

Očito ne poznajete neke stvari ovdje. pogotovo u svezi Čovića.
Čović nije htio pristati ni na 4 mjesta u federalnoj vladi 2010 i igrao je do kraja. Završilo je kako je završilo, ali on je ipak svoje odigrao do kraja i nije popustio. I preživjeli su nekako.
Danas je otprilike slična situacija, i mislim da će i ovdje igrati do kraja, koliko god zavrtali pipu ili ne došlo do izbora.

Međutim, imamo ovdje i ''drugu stranu'' Postavlja se pitanje druge strane. Dokle Zlatko namjerava gurati? Počele su sankcije i tko zna što još slijedi. Ima li on ''mig'' kakav je imao prije 3 godine? Hoće li se i ovaj put pojaviti kakav poklon poput Inzkovog? Moja je procjena da neće.

Zato me i čudi da je i dovde došao, a još bez lopte.
Truli kompromis moze biti svakakav, vjerovatno neka kombinacija ponudjenih rjesenja po kojoj ce Covic moci dobiti instalirati clana predsjednistva s manje od 100,000 glasova - ali ce takodjer biti moguce posegnuti za izbornim inzenjeringom, na toj mogucnosti ce insistirati stranke iz Sarajeva, kako bi dugorocno primorale HDZ na saradnju, da imaju barem neku polugu.

Sto se tice 2010, Covic je tada bio u drugoj poziciji i po svemu sudeci nije bas najpametnije odigrao, sto su mu zamjerali i mnogi u stranci. Ovaj put bi mogao napraviti jos vece sranje, pogotovo ako protiv sebe okrene 90tku...

Sto se tice Zlatka, ne znam zasto ti je samo on relevantan? Tu su i drugi igraci, a budi siguran da su svi podjednako nespremni na bilo kakav nesporazum koji bi protivnici mogli nazvati izdajom. Oni imaju jos manje manevarskog prostora od Covica.
Hafis

#2466 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

madner wrote:
Nisu se ni u Bjelorusiji usudili organizirati izbore dok ih nije amenovalo VE, a ne da ovi naši kokošari to izvedu.
Nema sejdić-Finci - nema izbora. Mada mislim da će biti oboje...
Banksy

#2467 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Banksy »

madner wrote: Izbori mogu biti nepriznati van granica BiH, ali unutar istih ce se rezultati primjeniti. Gubitinicima se nece zuriti da predaju stafetu, to je sigurno.
Ne vjerujem da će gubitnici riskirati totalnu blamažu - ako je uopće moguće nakon svega dodatno se blamirati - za koji ukradeni mjesec ...
madner

#2468 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by madner »

Banksy wrote:
madner wrote: Izbori mogu biti nepriznati van granica BiH, ali unutar istih ce se rezultati primjeniti. Gubitinicima se nece zuriti da predaju stafetu, to je sigurno.
Ne vjerujem da će gubitnici riskirati totalnu blamažu - ako je uopće moguće nakon svega dodatno se blamirati - za koji ukradeni mjesec ...
Ne moraju riskirati blamazu. Ako se budzet 2015 ne bi usvojio bili bi iznudjeni novi izbori. Dakle raditi ce sve sto im je HDZ pokazao 2011.
Hafis

#2469 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote: Sto se tice Zlatka, ne znam zasto ti je samo on relevantan? Tu su i drugi igraci, a budi siguran da su svi podjednako nespremni na bilo kakav nesporazum koji bi protivnici mogli nazvati izdajom. Oni imaju jos manje manevarskog prostora od Covica.
Nije samo on relevantan, ali mislim da prateći dvojac čeka da on prvi ''popusti'' , jer će se lakše prati pred svojim glasačkim tijelom.

Realno, da su svi oni barem imali malo više vremena da pripreme svoju glasačku bazu i na tu mogućnost, bilo bi lakše. Međutim, evo sve do neki dan svaki mogući razgovor o takvim mogućnostima se proglašavao teškom ''izdajom Bosne'' i ''podjelom zemlje'', tako da ih u potpunosti razumijem.
I što je znakovito, dobro su se ušutili. Nitko više ne spominje nikakve izdaje i podjele Bosne.
Hafis

#2470 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

madner wrote:
Banksy wrote:
Ne moraju riskirati blamazu. Ako se budzet 2015 ne bi usvojio bili bi iznudjeni novi izbori. Dakle raditi ce sve sto im je HDZ pokazao 2011.
A tko bi ih to raspisao? I kako bi to sklepali koaliciju? Bi li Inzko opet pomagao?
Previše posla i kaosa. Jednostavnije je prihvatiti ono što je neminovno kad-tad.

P.S.
Budžet će donjeti Inzko, mnogo brže i bezbolnije, samo da se oni ne uznemiravaju, i da u miru razmišljaju kako riješiti ovu presudu.
Styling

#2471 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Styling »

Hafis wrote:
"Styling"]
Čović je skont'o da su velike šanse da na slijedećim izborima neće osvojiti dovoljno glasova da uđe u vlast,
Koji analitičar :)
a i popis ne obećava veliko izborno tijelo.
I još s debelim vezama u popisnom povjerenstvu
On nema šta izgubiti, može samo dobiti. Njega zavrtanje pipa ne pogađa jer se uvijek može pozvati na "vitalni nacionalni interes" i narod je spreman trpjeti.
Svakako. Ne može se s jedne strane izboriti jednakopravnost, a s druge strahovati hoćeš li imati za odlaska na ljetovanje.
Ili jednakopravan ili odmor na obližnjim rijekama i jezerima
Živi bili pa vidjeli. Zašto je baš sada pred popis i izbore pokrenuo priču o izboru Hrvata za Predsjedništvo. Šta je do sada čekao? Što nije reagovao odmah nakon prvog izbora Željka za Predsjedništvo?
A, i laik može zaključiti da Hrvata neće biti onoliko koliko ih je bilo na popisu prije rata.
madner

#2472 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by madner »

Sto je babi milo...
Alfons Kauders

#2473 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:
Banksy wrote:
S druge strane, sta se desava ako npr. EU identifikuje neke stranke kao glavne kocnicare... I onda te stranke, u skladu sa mogucnostima, ponovo opstruiraju formiranje vlasti i usvajanje budzeta. Mehanizama za otklanjanje takve blokade nema, sto vec znamo...

Kakva ce onda biti reakcija? Ako se drzava primora da prestane servisirati dug? Svi kreditni aranzmani padaju u vodu, zaustavljaju se svi veci projekti (autoput, energetika), kreditni rejting preko noci ide na D, finansijski sektor ostaje bez pristupa jeftinim sredstvima, u roku od par dana kriza se siri na vecinu privrednih subjekata (javni sektor ce vec biti jeban u tom trenutku). Insolventnost postaje pravilo, skoro niko nece biti u stanju servisirati svoje obaveze i lagano se nastavlja siriti, od najvece banke to tezge na pijaci. Za nekoliko sedmica pocinju nestasice robe, bankomati vise ne pljuju pare, kroz mjesec-dva stotine hiljada ljudi ostaje bez plate, za nekoliko mjeseci gradjani ne mogu vise vracati svoje kredite i bankarski sistem totalno krahira.

I onda ce mnog skontati da je rat zapravo bezbolnija opcija.
Alfons Kauders

#2474 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote: Sto se tice Zlatka, ne znam zasto ti je samo on relevantan? Tu su i drugi igraci, a budi siguran da su svi podjednako nespremni na bilo kakav nesporazum koji bi protivnici mogli nazvati izdajom. Oni imaju jos manje manevarskog prostora od Covica.
Nije samo on relevantan, ali mislim da prateći dvojac čeka da on prvi ''popusti'' , jer će se lakše prati pred svojim glasačkim tijelom.

Realno, da su svi oni barem imali malo više vremena da pripreme svoju glasačku bazu i na tu mogućnost, bilo bi lakše. Međutim, evo sve do neki dan svaki mogući razgovor o takvim mogućnostima se proglašavao teškom ''izdajom Bosne'' i ''podjelom zemlje'', tako da ih u potpunosti razumijem.
I što je znakovito, dobro su se ušutili. Nitko više ne spominje nikakve izdaje i podjele Bosne.
Da, cinjenica je da Covic ima vise prostora da izda bazu... Ali u isto vrijeme on je bazi obecao puuuuno vise od drugih i sam je sebi suzio opcije.

A izdaje se ne spominju jer nema nikakvog prijedloga. Cim ga bude, bice i te price, ne brini.
Hafis

#2475 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:
S druge strane, sta se desava ako npr. EU identifikuje neke stranke kao glavne kocnicare... I onda te stranke, u skladu sa mogucnostima, ponovo opstruiraju formiranje vlasti i usvajanje budzeta. Mehanizama za otklanjanje takve blokade nema, sto vec znamo...

Kakva ce onda biti reakcija? Ako se drzava primora da prestane servisirati dug? Svi kreditni aranzmani padaju u vodu, zaustavljaju se svi veci projekti (autoput, energetika), kreditni rejting preko noci ide na D, finansijski sektor ostaje bez pristupa jeftinim sredstvima, u roku od par dana kriza se siri na vecinu privrednih subjekata (javni sektor ce vec biti jeban u tom trenutku). Insolventnost postaje pravilo, skoro niko nece biti u stanju servisirati svoje obaveze i lagano se nastavlja siriti, od najvece banke to tezge na pijaci. Za nekoliko sedmica pocinju nestasice robe, bankomati vise ne pljuju pare, kroz mjesec-dva stotine hiljada ljudi ostaje bez plate, za nekoliko mjeseci gradjani ne mogu vise vracati svoje kredite i bankarski sistem totalno krahira.

I onda ce mnog skontati da je rat zapravo bezbolnija opcija.
Zato i treba apelirati na Lagumdžiju da malo popusti, upravo zbog ovog zabrinjavajućeg scenarija.
Post Reply