Nesporazum u Briselu!

Post Reply
Black111

#2026 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Black111 »

travnik wrote:
hizo ramidovic wrote:
travnik wrote: Ovakvo nešto mogu izvaliti samo osobe:
a) koje su zlonamjerne
b) koje su neinformirane
c) koje imaju koeficijent inteligencije manji od broja cipela
nidje veze. lupas, jaro.
nikakve zle namjere tu nema.
samo kazem da postoje hrvati sa certifikatom i oni vbez njega. pecat daje dodik i covic. da si ti bolje informiran, znao bi da govorim istinu
ovo o iq ne komentarisem, isuvise je primitivno pa ne bih da se spustam na taj nivo.
Ne lupam, već onako nešto reći u vezi izbora člana PBiH iz reda H naroda može reći samo osoba pod a, b ili c. Ne radi se o HDZ-u, ni Dodiku, ni certifikatima i sličnim glupostima koje serviraju osobama poput tebe, a vi to pokusate ber razmišljanja.
Da, strasno, Lagumzdijine rijeci. I sta god da covjek napise naleti na zid. Samo ista mantra.
hizo ramidovic

#2027 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by hizo ramidovic »

Hafis wrote: Ne diraj mi hizu. Trenutno jedan od najvećih živućih poznavatelja linkova i sajtova o ustavnim odrednicama i nadležnostima predsjedništva BiH, na području crnomorskog riječnog sliva.
jah, duhovito, nema sta. smisao za humor kakav se rijetko vidja...
dakle, za poznavanje nadleznosti ne treba biti ekspert: dovoljno je citati sa razumijevanjem.
hizo ramidovic

#2028 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by hizo ramidovic »

travnik wrote:
Ne lupam, već onako nešto reći u vezi izbora člana PBiH iz reda H naroda može reći samo osoba pod a, b ili c. Ne radi se o HDZ-u, ni Dodiku, ni certifikatima i sličnim glupostima koje serviraju osobama poput tebe, a vi to pokusate ber razmišljanja.
haj za domacu zadacu nauci sve o predsjednistvu pa se javi.
evo, da ponovim:
kada izlazis na izbore da izaberes clana drzavnog predsjednistva, dobijes listu kandidata i biras jednog od njih za kojeg smatras da ce najbolje predstavljati drzavi bosnu i hercegovinu. nigdje u svijetu, ni u kojem zakonu ne pise da taj covjek kojeg ti biras mora biti iste nacionalnosti kao i ti. npr, obama je predsjednik svih amerikanaca: i crnaca i bijelaca i zutih i latinoamerikanaca i etnickih kineza, pakistanaca i onih koji ga nisu birali i onih koji jesu itd. dakle, obama u svijetu predstavlja sve amerikance a ne samo one koji su ga birali ili one koji su iste etnicke pripadnosti kao on.

sa druge strane, kad izadjes na izbore i biras kandidate za doma naroda ili predstavnicki dom onda je normalno da biras one ljude za koje mislis da ce u tim domovima najbolje predstavljati tvoj narod i braniti tvoje nacionalne interese. dakle, u ovom slucaju smatras da ce tvoje interese kao hrvata najbolje zastupati neka stranka sa hrvatskim predznakom.

prema tome, ljudi su izabrali komsica jer su smatrali da ce on najbolje od svih ponudjenih kandidata predstavljati drzavu bosnu i hercegovinu a ne zato sto nesto iskoristavaju ili da bi zajebali hrvate, kako se to prikazuje. ako je nekom politicaru interes da presdtavlja samo i iskljucivo svoj narod onda treba da se stavi na listu za neki od domova.

ja bih, npr sutra svoj glas dao bogicu bogicevicu, da je kojim slucajem on kandidat za clana predsjednistva.
eto, mislim da ne moze prostije, pa ako sad ne skontas onda jebi ga...
a ja sad odoh.
travnik

#2029 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by travnik »

hizo ramidovic wrote:
travnik wrote:
haj za domacu zadacu nauci sve o predsjednistvu pa se javi.
evo, da ponovim:
kada izlazis na izbore da izaberes clana drzavnog predsjednistva, dobijes listu kandidata i biras jednog od njih za kojeg smatras da ce najbolje predstavljati drzavi bosnu i hercegovinu. nigdje u svijetu, ni u kojem zakonu ne pise da taj covjek kojeg ti biras mora biti iste nacionalnosti kao i ti. npr, obama je predsjednik svih amerikanaca: i crnaca i bijelaca i zutih i latinoamerikanaca i etnickih kineza, pakistanaca i onih koji ga nisu birali i onih koji jesu itd. dakle, obama u svijetu predstavlja sve amerikance a ne samo one koji su ga birali ili one koji su iste etnicke pripadnosti kao on.

sa druge strane, kad izadjes na izbore i biras kandidate za doma naroda ili predstavnicki dom onda je normalno da biras one ljude za koje mislis da ce u tim domovima najbolje predstavljati tvoj narod i braniti tvoje nacionalne interese. dakle, u ovom slucaju smatras da ce tvoje interese kao hrvata najbolje zastupati neka stranka sa hrvatskim predznakom.

prema tome, ljudi su izabrali komsica jer su smatrali da ce on najbolje od svih ponudjenih kandidata predstavljati drzavu bosnu i hercegovinu a ne zato sto nesto iskoristavaju ili da bi zajebali hrvate, kako se to prikazuje. ako je nekom politicaru interes da presdtavlja samo i iskljucivo svoj narod onda treba da se stavi na listu za neki od domova.

ja bih, npr sutra svoj glas dao bogicu bogicevicu, da je kojim slucajem on kandidat za clana predsjednistva.
eto, mislim da ne moze prostije, pa ako sad ne skontas onda jebi ga...
a ja sad odoh.

Nitko ne govori o legalnosti, načinu izbora i sl. Nije riječ o pravnim i sličnim kategorijama, već slijedećem (što sam sto puta rekao): Da bi S postao član PBiH mora imate VELIKI BROJ glasova S, da bi B postao član PBiH mora imati VELIKI BROJ glasova B, a da bi H postao član PBiH ne mora imati NITI JEDAN H glas. O tome je riječ, da postojeći etnički način biranja članova PBiH stavlja jedan narod u podređen položaj. Pa zar je normalno da S član uživa značajnu podršku među S, B član među B, a H član ne mora ni sam glasovati za sebe!?? Zašto je ovo važno? Jer imamo etnički koncept i onda treba uvažavati određene stvari. Da nije etnički koncept, na primjer: tri člana sa najviše glasova, onda nitko ovo ne bi spominjao.

Dakle, u praksi je slijedeća situacija: jedni (B) će izabrati dva člana PBiH, drugi (S) jednog, treći (H) niti jednog, a četvrti (O) nemaju ni priliku da se kandidiraju. To je diskriminirajući etnički način biranja i to je problem.

Najbolje rješenje po meni je jedan predsjednik naše države i točka. Ako to nije moguće, odnosno ako ćemo forsirati etnički model, onda je potreban pronaći pravedniju soluciju.

Ja ne glasam H već pripadnike svih naroda, ali ne trebamo se glupirati i izbjegavati istinu, kada je očito da su H u lošijoj poziciji od druga dva naroda. O "ostalim" ne treba ni pričati o kakvoj je diskriminaciji riječ.
Basvod

#2030 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Basvod »

dustaban wrote:
Adriatic wrote:
dustaban wrote:Samo nase bavljenje problemom Sejdic-Finci pokazuje koliko smo svi otisli u racku. I mi ovdje i Evropa koja nas time davi.
Trazi se dakle rjesenje kako da se svi mogu kandidovati za nesta, ali da izabrani mogu biti samo oni koji tu moraju biti!
Priznajte sami da ste se i vi pozabavili ovim problemom bas na taj nacin.

Sta se vise zavaravamo, ovu patnju treba zavrsiti. Srbi su dobili republiku, Bosnjaci naciju... dajte i tim Hrvatima to sto traze... pa da onda vidimo sta cemo sa ovo malo zivota sto nam je ostalo.
Mi pocinjemo liciti na tri babe usedjelice koje jedna drugu, u svojim devedesetim godinama, okrivljuju sto su im onomad preotele momka!
Hrvatima?
Jesu li to oni isti Hrvati kojih ima jedva 10% a imaju trećinu vlasti?
Da to su ti Hrvati kojih je sad mozda i manje od 10% ali... su to ujedno i oni Hrvati koji drze dvije stranice BH trougla i bez kojih ne bi bilo BiH!
Da se razumijemo, ne govorim ja ovdje o nekakvoj ucjeni sa hrvatske strane pa im, kao, zbog toga treba popustiti. Ja govorim o tome da su Hrvati u pravu, ako nista drugo, a ono po pitanju yebenog predsjednistva i yebenog TV kanala. O ostalom bi se dalo diskutovati.
I sta, u pichku materinu, vise znaci to predsjednistvo?! Sta, u pichku materinu, znaci jos jedna TV stanica?!

Zavrli ste oko forme i potpuno nebitnih stvari a ne vidite da je trend da i Bosnjaci koji zele da svoje dijete pripreme za Uvropu, upisuju ga KSC i uce ga hrvatski jezik! Putovnice su vec obezbjedili, a dosta njih i primili hrvatsku nacionalnost!
U sustini ne znaci puno al simbolicki ima izuzetno znacenje. Komsic je samarcina Hrvatima, zabrana TV kanala pokazivanje misica i sl. uglavnom to i slicno su poluge kojima se Hrvatima stavlja do znanja ko je gazda u FBiH. Medjutim da to bas i nije tako pokazuje ovaj slom Lagumdzije i politicki kontra napad Hrvata uz pomoc srpskih politicara koji ce sigurno natjerati Bosnjake da razmisle o svom polozaju i situaciji u BiH.

Dakle rat se nastavlja samo bez oruzja. Pravo i moral zaboravite.
Danguba

#2031 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Danguba »

Alfons Kauders wrote:
vee-jay wrote:Neka p**** Evropa ovaj prijedlog stavi crno na bijelo. I onda nakon toga i SDP i SDA i SBB ovo sranje od prijedloga komotno odjebati i poslati svim svijetskim medijima.

Upravo ova i ovakva Merkelova Evropa sa njenim trecerazrednim poltronima iz Ceske je gledala Bosna kako gori i nestaje pod cizmom Slobodana Milosevica. Licemjerno, jadno i protiv bilo kakvih normalnih demokratskih vrijednosti. Ovaj prijedlog ne smije proci. Ako je Tito Staljinu mogao reci NE, ako je Bogicevic Milosevicu mogao reci NE, onda valja Lagumdzija i Tihic mogu ovom jadnom Fuleu reci NE.
:thumbup:

naravno da nece, kurve su to stare
FENA - 11.10.2013 15:38
SARAJEVO - Evropska unija neće imati "svoj" prijedlog za pitanje implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", a procedura povlačenja 54 posto sredstava iz IPA fondova koje je mogla koristiti BiH počela je danas, izjavio je u Sarajevu na brifingu za novinare jedan evropski diplomat, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman.
Kako je kazao, napori Evropske unije da pomogne u iznalaženju rješenja za problem implementacije presude nastavit će se i nakon što jučer u Briselu bh. lideri ponovo nisu postigli dogovor. Perspektiva za članstvo BiH u EU ostaje otvorena, uz punu posvećenost tom cilju svih 28 članica EU.
Međutim, kako je kazao ovaj evropski zvaničnik, nisu tačni navodi pojedinih učesnika jučerašnjih razgovora da će sada Evropska komisija dati svoj prijedlog rješenja presude "Sejdić-Finci".
:thumbup:

Ovo je razlog vise da se ova lakrdija ne prihvati.
Po ovome, ja sutra ne mogu da glasam za Roma, Srbina, Bosanca... koji ima sve pretpostavke da me predstavlja u Predsjednistvu.
Odmah ide tuzba u Strazbur pa ''Jovo nanovo''.
Basvod

#2032 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Basvod »

Da se razumijemo Srbi i Hrvati, tj. srpski i hrvatski politicari bi uradili isto sto i Lagumdzija da su u toj poziciji. Drage volje bi Abdica izabrali za clana Predjsednisva iz reda bosnjackog naroda. Kazem srpski i hrvatski politicari jer glavna krivica ili zasluga, zavisi kako ko gleda, je kod politicara. Nije svaki Bosnjak kada je zaokruzio Komsica razmisljao o tome da zahebe Hrvate al Lagumdzija je znao sta radi. Za Komsica sumnjam, nije toliko inteligentan.
Srbi su Hrvatima isto tako izabrali Vlajkija, srecom po Hrvate i Bosnjake iz RS, slucajno jer malo je ko znao da je Vlajki Hrvat, predstavljao se Jevrejem. Kazem srecom jer generalno Srbima u RS je mrska i sama pomisao na Hrvate i Bosnjake tako da su sanse male ili nikakve da glasaju za iste bez obzira sto su u poziciji da uz minimalni izborni inzinjering izaberu potpredsjednike RS i vecinu bosnjackih i hrvatskih delegata iz Vijeca naroda RS.
Basvod

#2033 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Basvod »

Alfons Kauders wrote:
Mister Yes wrote:
Alfons Kauders wrote: shvatio sam ja, ne sikiraj se
:roll: Da si shvatio ne bi nastavio pričati to što pričaš. Šta ti fali da se malo skoncentrišeš i pročitaš šta sam napisao? Stvarno me iznenađuješ jer do sada si bio jedini koji je sa razumjevanjem čitao ove prijedloge. Izgleda da ti je dojadilo i sada ideš onako na prvu. :roll:

Da je izborno područje isto što i izborna jednica onda bi onaj ko pobijedi na jednom izbornom području automatski ušao u predsjedništvo a to ovdje nije slučaj. Idemo polako još samo jednom baš u detalje, moguća situacija 2014-e:

Sarajevski kanton:
Izetbegović: 80.000
Radončić: 70.000
Čović: 1.000
Raguž: 2.000

Tuzlanski kanton:
Izetbegović: 70.000
Radončić: 80.000
Čović: 3.000
Raguž: 4.000

ZE-DO kanton:
Izetbegović: 40.000
Radončić: 50.000
Čović: 5.000
Raguž: 6.000

Unsko-Sanski kanton:
Izetbegović: 35.000
Radončić: 30.000

Srednjobosanski kanton:
Izetbegović: 27.000
Radončić: 25.000
Čović: 15.000
Raguž: 17.000

Hercegovačko-Neretvanski kanton:
Izetbegović: 15.000
Radončić: 10.000
Čović: 20.000
Raguž:15.000

BosanskoPodrinjski kanton:
Izetbegović: 3.000
Radončić: 3.000

ZapadnoHercegovački kanton:
Čović: 10.000
Raguž: 12.000

Kanton 10:
Izetbegović: 1.000
Radončić: 1.000
Čović: 7.000
Raguž: 7.000

Posavski kanton:
Izetbegović: 1.000
Radončić: 1.000
Čović: 2.000
Raguž: 2.000

Ukupno u Federaciji BiH:
1. Izetbegović: 272.000
2. Radončić: 270.000
3. Raguž: 65.000
4. Čović: 63.000

Najviše glasova u Federaciji dobio Izetbegović i on je prvi član predsjedništva. Najviše je glasova skupio u kantonima SK, TK, ZDK, USK i SBK. Iako je Radončić recimo pobjedio u TK i ZDK ne gleda se to već se gleda u kojih 5 kantona je pobjednik Federacije skupio najviše svojih glasova (a ne u poređenju sa drugima). Ili drugim rječima, pravi se skup od 5 kantona takav da sadrži najviše glasova pobjednika u Federaciji.

S obzirom da je pobjednik najviše svojih glasova skupio u kantonima SK, TK, ZDK, USK i SBK onda se skup tih kantona smatra prvim izbornim područjem a skup preostalih kantona se smatra drugim izbornim područjem.

Stanje po izbornim područjima (potpuno nebitno za izračun ali da skontate poentu):

Prvo izborno područje:
1. Radončić: 255.000
2. Izetbegović: 252.000
3. Raguž: 29.000
4. Čović: 24.000

Drugo izborno područje:
1. Čović: 39.000
2. Raguž: 36.000
3. Izetbegović: 20.000
4. Radončić: 15.000

Pošto je Radončić dobio više glasova u prvom izbornom području nego u drugom on otpada. U predsjedništvo kao drugi član može ući samo onaj koji je u drugom području dobio više nego u prvom. Taj uslov zadovoljavaju i Čović i Raguž a s obzirom da je Raguž dobio više glasova u Federaciji on ulazi u predsjedništvo kao drugi član.

Dakle, iako je Radončić dobio najviše glasova u prvom području on ne ulazi u predsjedništvo. Isto važi za Čovića koji je dobio najviše glasova u drugom području ali ne ulazi u predsjedništvo. Samim tim područja nisu čak ni prikriveno izborne jedinice. Pika se samo ukupan broj glasova u Federaciji a područja služe SAMO da se eliminišu oni koji nakon prvoplasiranog dobiju više glasova u prvom nego u drugom području.
nije sija nego vrat

upravo o tome i pricam - mogu je nazivati kako hoce, ali rezultat je manje-vise isti, nijanse... izgubili smo tri i po godine trazeci nacin da obesmislimo presudu (ne samo mi, vec i gospoja kurva evropa)

dakle sta cemo dobiti na kraju? nema vise hrvatskog i bosnjackog clana... vec clanova koje biraju hrvati i bosnjaci... i presuda zadovoljena?

da se samo radilo o ostalim, sve se moglo rijesiti za dan... fino izbrisati etnicki predznak, staviti da ne mogu biti iz iste etnicke grupe, ali uvesti dodatni uslov po kojem bi parlamentarna vecina (mozda kroz domove naroda) morala potvrditi izbor oba clana... tj kombinovati direktni i indirektni princip... i sve bi bilo gotovo 2009 - samo sto to nije bio cilj
Pa nije. Ako se sjecas odmah nakon izricanja presude tada prvi u Bosnjaka, Silajdzic, je trazio 4. clana Predsjednistva i promjenu naziva RS u Republika Srba, Hrvata i Bosnjaka. Dodik je odmah iznio prijedlog koji i danas cujemo al on je Bosnjacima bio nedovoljan. Danas bi pjevali da se implementira dodikov model.
A sutra...?
Danguba

#2034 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Danguba »

Basvod wrote:
Pa nije. Ako se sjecas odmah nakon izricanja presude tada prvi u Bosnjaka, Silajdzic, je trazio 4. clana Predsjednistva i promjenu naziva RS u Republika Srba, Hrvata i Bosnjaka. Dodik je odmah iznio prijedlog koji i danas cujemo al on je Bosnjacima bio nedovoljan. Danas bi pjevali da se implementira dodikov model.
A sutra...?
Dodikovo rjesenje je jedno od...Bosnjaci bi prihvatili mnoga rjesenja ali NISTA ne odgovara Covicu dok on ne progura ''svog'' Hrvata.
Basvod

#2035 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Basvod »

Danguba wrote:
Basvod wrote:
A sutra...?
Dodikovo rjesenje je jedno od...Bosnjaci bi prihvatili mnoga rjesenja ali NISTA ne odgovara Covicu dok on ne progura ''svog'' Hrvata.
Normalno. Ne odgovara ni bosnjackim politicarima rjesenje u kojem ce izgubiti mogucnost guranja "svog" Hrvata ili Ostalog.
Danguba

#2036 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Danguba »

Basvod wrote:
Normalno. Ne odgovara ni bosnjackim politicarima rjesenje u kojem ce izgubiti mogucnost guranja "svog" Hrvata ili Ostalog.
ma da...cijeli dan samo o tome minderaju... :D
Tessaract

#2037 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Tessaract »

KatarinaKosaca wrote:
Tessaract wrote:Зар није нуђено решење за Југославију по принципу "један човек - један глас"?
NIje to bila nikakva "Jugoslavija". Imala je tako zgodan naziv :D ,a radilo se o klasičnoj Srboslaviji u kojoj bi Bošnjaci , a gledali su to, imali status kao Albanci na Kosovu. Nein danke. Sa velikom razlikom što nemaju i nikada neće imati šiptarsku slogu, pa bi ta i takva tvorevina za njih bila čisto samoubojstvo. Vjerovali Miloševiću nisu ni pametni Srbi, zašto bi mu i na osnovu čega Bošnjaci trebali vjerovati?
Ако мислиш да би Бошњаци били толико дискриминисани у тој Србославији ,онда сигурно схваташ да би Срби били бар десет пута више дискриминисани у евентуалној Бошњославији што од Додика чини у неку руку борцем за слободу и људска права. Такође, ако сматраш да је БиХ требала да се одцепи од Југославије због наводне дискриминације, онда би била више него лицемерна ако не сматраш да Српска има још више права да се одцепи од БиХ због још веће дискриминације. У најмању руку би требала да подржаваш враћање максималних могућих надлежности Српској ради заштите од Бошњака. Наравно, све то ако си доследна и ако се руководиш неком здравом логиком. Ако с друге стране имаш двострука мерила у зависности од етничке припадности, онда се не руководиш здравом логиком већ искључиво мржњом ... што опет од сељака попут Додика чини борцем за слободу и људска права, ако предпоставимо да већина Бошњака има слична двострука мерила попут тебе.

С тим у вези, можемо лако видети колико би Бошњаци стварно били дискриминисани у евентуалној унитарној, грађанској Србославији само посматрајући шта се десило са Бошњацима из Рашке који нису имали никакве механизме заштите од евентуалних дискриминација, злочина, прегласавања и сл.
Styling wrote:
Koju Jugoslaviju? Bez Slovenije? Bez Hrvatske? Sa Makedonijom i Crnom Gorom koje su predominantno pravoslavne zemlje i u kojoj bi Bošnjaci i Hrvati bili svedeni na manjinu. Thanks! But, NO, thanks!

Значи да си против грађанске државе. Онда сигурно разумеш босанске Србе и Хрвате који не желе да буду сведени на мањину у претежно муслиманској БиХ. Мени су лично ти аргументи засновани на етничкој и верској припадности одбојни, али могу да поштујем и другачија мишљења догод су доследна ,а не пуна двоструких мерила.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2038 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by KatarinaKosaca »

Tessaract wrote:Ако мислиш да би Бошњаци били толико дискриминисани у тој Србославији ,онда сигурно схваташ да би Срби били бар десет пута више дискриминисани у евентуалној Бошњославији
Ne , ne shvatam. Možda zato što sam Bosanka, možda zato što u Miloševićevoj Srboslaviji su Hrvati bili genocidan narod, Albanci su bili Šiptari koje treba potrijebiti, Muslimani su bili zločinci , ukratko nije bilo mjesta za bilo koga ko nije Srbin. Sa druge strane Srbi stoljećima žive u BIH i nije ih se tako tretiralo. Zato nikako ne razumijem zašto bi "bili 10 puta više diskiriminisani" :D
Tessaract wrote: што од Додика чини у неку руку борцем за слободу и људска права
Fakat. Šteta što mu danas promače Nobelova za mir. :hihihi:
Tessaract wrote:. Такође, ако сматраш да је БиХ требала да се одцепи од Југославије због наводне дискриминације, онда би била више него лицемерна ако не сматраш да Српска има још више права да се одцепи од БиХ због још веће дискриминације. У најмању руку би требала да подржаваш враћање максималних могућих надлежности Српској ради заштите од Бошњака. Наравно, све то ако си доследна и ако се руководиш неком здравом логиком. Ако с друге стране имаш двострука мерила у зависности од етничке припадности, онда се не руководиш здравом логиком већ искључиво мржњом ... што опет од сељака попут Додика чини борцем за слободу и људска права, ако предпоставимо да већина Бошњака има слична двострука мерила попут тебе.
BIh je trebala da se otcjepi od Srboslavije koja je već napravila pokolj u Vukovaru i Dubrovniku, od koje se već otcijepila Slovenija i Hrvatska. BIH je po popisu iz 1991 imala 17% Hrvata pa i ove ljude odvajati od matice i pripajati Srboslaviji Miloševićevoj tvorevinu krvavih ulica, nije ne samo korektno nego ni moguće.
Ne znam o kakvim "nadležnostima Srpske" govoriš. Najveći problem Srpske je glad, neimaština, propast. Totalitarizam i jednoumlje. Taj je narod toliko isprepadan ovom i ovakvom demagogijom koju pišeš, da šute i gladuju, bukvalno. Kakvi smo god u Federaciji i kako god da je, nema idola ni ideopoklonstva. Nema šutnje. Tamo je muk, jaz i diktatura. Jezivo za život, mjesto gdje demokracija ne postoji. Ako je to ono za šta se bore "Srboslavi" najviše štete nanose samo Srbima.
Tessaract wrote:С тим у вези, можемо лако видети колико би Бошњаци стварно били дискриминисани у евентуалној унитарној, грађанској Србославији само посматрајући шта се десило са Бошњацима из Рашке који нису имали никакве механизме заштите од евентуалних дискриминација, злочина, прегласавања и сл.
Da, da vidim kako je lijepo Bošnjacima iz "Raške". Ni islamsku zajednicu im nisu ostavili, a Rasim Ljajić viri iz dupeta čas Vučiću koji ga je kao opozicija šikanirao i govorio mu da je jedno ništa, čas Miloševićevom vjernom sinu i trabantu Ivici i Marici. Ako je to pojam dobrog odnosa, pitam se šta je loš. Ali, upravo je to srpsko shvatanje dobrog tretmana. Srbi ako ne tlače, smatarju da nisu ravnopravni.
muha_sa

#2039 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by muha_sa »

Tessaract wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Tessaract wrote:Зар није нуђено решење за Југославију по принципу "један човек - један глас"?
NIje to bila nikakva "Jugoslavija". Imala je tako zgodan naziv :D ,a radilo se o klasičnoj Srboslaviji u kojoj bi Bošnjaci , a gledali su to, imali status kao Albanci na Kosovu. Nein danke. Sa velikom razlikom što nemaju i nikada neće imati šiptarsku slogu, pa bi ta i takva tvorevina za njih bila čisto samoubojstvo. Vjerovali Miloševiću nisu ni pametni Srbi, zašto bi mu i na osnovu čega Bošnjaci trebali vjerovati?
Ако мислиш да би Бошњаци били толико дискриминисани у тој Србославији ,онда сигурно схваташ да би Срби били бар десет пута више дискриминисани у евентуалној Бошњославији што од Додика чини у неку руку борцем за слободу и људска права. Такође, ако сматраш да је БиХ требала да се одцепи од Југославије због наводне дискриминације, онда би била више него лицемерна ако не сматраш да Српска има још више права да се одцепи од БиХ због још веће дискриминације. У најмању руку би требала да подржаваш враћање максималних могућих надлежности Српској ради заштите од Бошњака. Наравно, све то ако си доследна и ако се руководиш неком здравом логиком. Ако с друге стране имаш двострука мерила у зависности од етничке припадности, онда се не руководиш здравом логиком већ искључиво мржњом ... што опет од сељака попут Додика чини борцем за слободу и људска права, ако предпоставимо да већина Бошњака има слична двострука мерила попут тебе.

С тим у вези, можемо лако видети колико би Бошњаци стварно били дискриминисани у евентуалној унитарној, грађанској Србославији само посматрајући шта се десило са Бошњацима из Рашке који нису имали никакве механизме заштите од евентуалних дискриминација, злочина, прегласавања и сл.
Styling wrote:
Koju Jugoslaviju? Bez Slovenije? Bez Hrvatske? Sa Makedonijom i Crnom Gorom koje su predominantno pravoslavne zemlje i u kojoj bi Bošnjaci i Hrvati bili svedeni na manjinu. Thanks! But, NO, thanks!

Значи да си против грађанске државе. Онда сигурно разумеш босанске Србе и Хрвате који не желе да буду сведени на мањину у претежно муслиманској БиХ. Мени су лично ти аргументи засновани на етничкој и верској припадности одбојни, али могу да поштујем и другачија мишљења догод су доследна ,а не пуна двоструких мерила.
ne znam šta cekaju koji klinac :-) što se bre ne odcepe :?
Tessaract

#2040 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Tessaract »

KatarinaKosaca wrote: Ne , ne shvatam. Možda zato što sam Bosanka, možda zato što u Miloševićevoj Srboslaviji su Hrvati bili genocidan narod, Albanci su bili Šiptari koje treba potrijebiti, Muslimani su bili zločinci , ukratko nije bilo mjesta za bilo koga ko nije Srbin. Sa druge strane Srbi stoljećima žive u BIH i nije ih se tako tretiralo. Zato nikako ne razumijem zašto bi "bili 10 puta više diskiriminisani" :D
Не знам. Стекао сам утисак, пре свега од самих Бошњака из Рашке, да су Бошњаци много боље прошли у тој Милошевићевој Србославији него у слободној и грађанској БиХ у којој Бошњаци данас Србе сматрају за геноцидан народ који је добар само ако је покорен тј. у мањини.
KatarinaKosaca wrote:BIh je trebala da se otcjepi od Srboslavije koja je već napravila pokolj u Vukovaru i Dubrovniku, od koje se već otcijepila Slovenija i Hrvatska. BIH je po popisu iz 1991 imala 17% Hrvata pa i ove ljude odvajati od matice i pripajati Srboslaviji Miloševićevoj tvorevinu krvavih ulica, nije ne samo korektno nego ni moguće.
Ne znam o kakvim "nadležnostima Srpske" govoriš. Najveći problem Srpske je glad, neimaština, propast. Totalitarizam i jednoumlje. Taj je narod toliko isprepadan ovom i ovakvom demagogijom koju pišeš, da šute i gladuju, bukvalno. Kakvi smo god u Federaciji i kako god da je, nema idola ni ideopoklonstva. Nema šutnje. Tamo je muk, jaz i diktatura. Jezivo za život, mjesto gdje demokracija ne postoji. Ako je to ono za šta se bore "Srboslavi" najviše štete nanose samo Srbima.
Значи тврдиш са су сви Србијанци ,или србијански Срби, злочиначки народ и да је суживот са њима немогућ. Онда вероватно верујеш да су босански Срби још злочиначкији народ и да је немогуће живети у истој држави са РС. Ако не, онда опет показујеш двострука мерила, јер си против суживота са србијанским Србима кад Бошњаци нису већина, наводно због злочиначке природе Срба, али потпуно подржаваш суживот са босанским Србима кад су Бошњаци већина иако су босански Срби починили неупоредиво горе злочине. Другим речима, испало би да су ти Срби добри једино кад су у мањини и кад прегласавањем и обесправљивањем можеш да их доведеш у подчињен положај. Ако је ово друго случај, потпуно разумем моје српске пријатеље у БиХ који под највећом претњом по њихове животе не виде глад, немаштину и пропаст већ искључиво неизмерну мржњу Бошњака према свему српском и њихове жеље да их покоре и обесправе. Ипак, нема горе ствари када власт над твојом судбином има неко ко те мрзи из дна душе и жели ти свако зло.
KatarinaKosaca wrote:Da, da vidim kako je lijepo Bošnjacima iz "Raške". Ni islamsku zajednicu im nisu ostavili, a Rasim Ljajić viri iz dupeta čas Vučiću koji ga je kao opozicija šikanirao i govorio mu da je jedno ništa, čas Miloševićevom vjernom sinu i trabantu Ivici i Marici. Ako je to pojam dobrog odnosa, pitam se šta je loš. Ali, upravo je to srpsko shvatanje dobrog tretmana. Srbi ako ne tlače, smatarju da nisu ravnopravni.
Бошњаци из Рашке нису имали ни полицију, ни војску, ни паравојску, ни конститутивни положај, ни бројност ни било који други облик заштите од било чега што би ти зли Срби хтели да ураде с њима, па опет не само да су искусили далеко мање проблема од својих босанских побратима, већ су чак добили два министарска места и место подпредседника Владе без икаквих уцена, мировних споразума, конститутивних статуса и сл.

Да, управо бих то назвао појмом доброг односа, иако и даље има проблема које треба решити.
Alfons Kauders

#2041 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Black111 wrote: Neki da, al ne svi. :D A opet i ti imaju problem s nekim osnovnim stvarima. Dakle, ako imamo tri predsjednika u Predsjednistvu, jesu li sva tri da ih biraju Bosnjaci? Odnosno dva iz Federacije da oba biraju Bosnjaci? To je ustavna nedorecenost, i kao sto kolega rec prije to ne vidi samo ili izuzetno zlonamjerna osoba, ili glupa osoba. Ne znam sta bih ti vise rekao.

Je l ti navijes za Tursku? Uostalom, ne znam sto te se to tice, i kakve to veze ima.
to nije nikakva nedorecenost, jer ustav i izborni zakon jednostavno ne poznaju etnicku pripadnost glasaca, niti to mogu... pitam se kako bit to zakonski regulisao :-)
Hrulj

#2042 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hrulj »

Tessaract wrote:
KatarinaKosaca wrote: Ne , ne shvatam. Možda zato što sam Bosanka, možda zato što u Miloševićevoj Srboslaviji su Hrvati bili genocidan narod, Albanci su bili Šiptari koje treba potrijebiti, Muslimani su bili zločinci , ukratko nije bilo mjesta za bilo koga ko nije Srbin. Sa druge strane Srbi stoljećima žive u BIH i nije ih se tako tretiralo. Zato nikako ne razumijem zašto bi "bili 10 puta više diskiriminisani" :D
Не знам. Стекао сам утисак, пре свега од самих Бошњака из Рашке, да су Бошњаци много боље прошли у тој Милошевићевој Србославији него у слободној и грађанској БиХ у којој Бошњаци данас Србе сматрају за геноцидан народ који је добар само ако је покорен тј. у мањини.
KatarinaKosaca wrote:BIh je trebala da se otcjepi od Srboslavije koja je već napravila pokolj u Vukovaru i Dubrovniku, od koje se već otcijepila Slovenija i Hrvatska. BIH je po popisu iz 1991 imala 17% Hrvata pa i ove ljude odvajati od matice i pripajati Srboslaviji Miloševićevoj tvorevinu krvavih ulica, nije ne samo korektno nego ni moguće.
Значи тврдиш са су сви Србијанци ,или србијански Срби, злочиначки народ и да је суживот са њима немогућ. Онда вероватно верујеш да су босански Срби још злочиначкији народ и да је немогуће живети у истој држави са РС. Ако не, онда опет показујеш двострука мерила, јер си против суживота са србијанским Србима кад Бошњаци нису већина, наводно због злочиначке природе Срба, али потпуно подржаваш суживот са босанским Србима кад су Бошњаци већина иако су босански Срби починили неупоредиво горе злочине. Другим речима, испало би да су ти Срби добри једино кад су у мањини и кад прегласавањем и обесправљивањем можеш да их доведеш у подчињен положај. Ако је ово друго случај, потпуно разумем моје српске пријатеље у БиХ који под највећом претњом по њихове животе не виде глад, немаштину и пропаст већ искључиво неизмерну мржњу Бошњака према свему српском и њихове жеље да их покоре и обесправе. Ипак, нема горе ствари када власт над твојом судбином има неко ко те мрзи из дна душе и жели ти свако зло.
KatarinaKosaca wrote:Da, da vidim kako je lijepo Bošnjacima iz "Raške". Ni islamsku zajednicu im nisu ostavili, a Rasim Ljajić viri iz dupeta čas Vučiću koji ga je kao opozicija šikanirao i govorio mu da je jedno ništa, čas Miloševićevom vjernom sinu i trabantu Ivici i Marici. Ako je to pojam dobrog odnosa, pitam se šta je loš. Ali, upravo je to srpsko shvatanje dobrog tretmana. Srbi ako ne tlače, smatarju da nisu ravnopravni.
Бошњаци из Рашке нису имали ни полицију, ни војску, ни паравојску, ни конститутивни положај, ни бројност ни било који други облик заштите од било чега што би ти зли Срби хтели да ураде с њима, па опет не само да су искусили далеко мање проблема од својих босанских побратима, већ су чак добили два министарска места и место подпредседника Владе без икаквих уцена, мировних споразума, конститутивних статуса и сл.

Да, управо бих то назвао појмом доброг односа, иако и даље има проблема које треба решити.
Iz postovanja prema sugovornica red bi bio da pises latinicom, umjesto da nas tjeras da koristimo google translejt.
Tessaract

#2043 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Tessaract »

Alfons Kauders wrote:
to nije nikakva nedorecenost, jer ustav i izborni zakon jednostavno ne poznaju etnicku pripadnost glasaca, niti to mogu... pitam se kako bit to zakonski regulisao :-)
Логично. Како доказати да је неко Бошњак, а не Хрват или Србин и обрнуто?
KatarinaKosaca

#2044 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by KatarinaKosaca »

Tessaract wrote:Не знам. Стекао сам утисак, пре свега од самих Бошњака из Рашке, да су Бошњаци много боље прошли у тој Милошевићевој Србославији него у слободној и грађанској БиХ у којој Бошњаци данас Србе сматрају за геноцидан народ који је добар само ако је покорен тј. у мањини.
Netačno. Bošnjaci ili većina njih i Bosanci i većina njih Republiku Srpsku smatra genocidnom tvorevinom što ova jeste, ali nikako Srbe genocidnim narodom. To jednostavno ne postoji, ni u retorici ni u glavama. Pojam "genocidan narod" su samo upotrebljavali Srbi za Hrvate. NIkad poslije nisam čula ni od koga. Ali PC, da i to bez dvojbe. Pravno desio se genocid. Pravno je priznata ova tvorevina poslije toga. Dakle, šta je, nego šta je.

Tessaract wrote:Значи тврдиш са су сви Србијанци ,или србијански Срби, злочиначки народ и да је суживот са њима немогућ. Онда вероватно верујеш да су босански Срби још злочиначкији народ и да је немогуће живети у истој држави са РС. Ако не, онда опет показујеш двострука мерила, јер си против суживота са србијанским Србима кад Бошњаци нису већина, наводно због злочиначке природе Срба, али потпуно подржаваш суживот са босанским Србима кад су Бошњаци већина иако су босански Срби починили неупоредиво горе злочине. Другим речима, испало би да су ти Срби добри једино кад су у мањини и кад прегласавањем и обесправљивањем можеш да их доведеш у подчињен положај. Ако је ово друго случај, потпуно разумем моје српске пријатеље у БиХ који под највећом претњом по њихове животе не виде глад, немаштину и пропаст већ искључиво неизмерну мржњу Бошњака према свему српском и њихове жеље да их покоре и обесправе. Ипак, нема горе ствари када власт над твојом судбином има неко ко те мрзи из дна душе и жели ти свако зло.
NIkad ni od koga iz Srbije nisam čula da rabi izraz "Srbijanci" , nego Srbi. Srbijanci se govori u BIH, tako da mislim da si iz PC; dakle iz BIH. Ali, odakle si god, sam o sebi i svom poimanju demokracije, kvaliteta života, nacionalne slobode kažeš da je bolje da žive u strahu i gladi i šutnji... :D I , molim te, gdje sam napisala da je "narod zločinački". Citiraj, nemoj prepričavati. Najmanje nemoj tumačiti.

Tessaract wrote:Бошњаци из Рашке нису имали ни полицију, ни војску, ни паравојску, ни конститутивни положај, ни бројност ни било који други облик заштите од било чега што би ти зли Срби хтели да ураде с њима, па опет не само да су искусили далеко мање проблема од својих босанских побратима, већ су чак добили два министарска места и место подпредседника Владе без икаквих уцена, мировних споразума, конститутивних статуса и сл.

Toliko su sretni da u BIH ne meremo dihat od njiha. Hoću reći, toliko su sretni da nastoje imigrirati u najsiromašniju zemlju Europe. Sve tim rečeno.
Hrulj

#2045 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hrulj »

Tessaract wrote:
Alfons Kauders wrote:
Логично. Како доказати да је неко Бошњак, а не Хрват или Србин и обрнуто?
Iz postovanja prema sugovornica red bi bio da pises latinicom, umjesto da nas tjeras da koristimo google translejt.
KatarinaKosaca

#2046 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by KatarinaKosaca »

Hrulj wrote: Iz postovanja prema sugovornica red bi bio da pises latinicom, umjesto da nas tjeras da koristimo google translejt.
Ne mora uopće. Ćirilica je jedno od zvaničnih pisama moje domovine BIH i ja to poštujem. Svejedno mi je pisao latiniciom ili ćirilicom.
Hrulj

#2047 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hrulj »

KatarinaKosaca wrote:
Hrulj wrote: Iz postovanja prema sugovornica red bi bio da pises latinicom, umjesto da nas tjeras da koristimo google translejt.
Ne mora uopće. Ćirilica je jedno od zvaničnih pisama moje domovine BIH i ja to poštujem. Svejedno mi je pisao latiniciom ili ćirilicom.
Meni nije.
Ja moram da koristim google da to prevedem, a da ne spominjem razloge za pisanje tim pismom ovdje
akcid

#2048 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by akcid »

KatarinaKosaca wrote:

Jeste tebi i svakoj pismenoj osobi, ali nije novim, mladim tranzicijskim junošama, potpuno osiromašenim čak i temeljnim obrazovanjem, ali prepunih šovinističkih vizija :-) :(
Last edited by akcid on 11/10/2013 23:44, edited 1 time in total.
Hrulj

#2049 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hrulj »

akcid wrote:
KatarinaKosaca wrote:

Jeste tebi i svakoj pismenoj osobi, ali nije novim, mladim tranzicijskim junošama, potpuno osiromašenim čak i temeljnim obrazovanjem prepunih šovinističkih vizija :-) :(
ɴє ӡɖɴнʍɖѣɣ ʍє m□оѣє коʍɣɴнсmнvкє гʌɣпосmн

ali svejedno pisem na pismu koje svi razumiju.
Tessaract

#2050 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Tessaract »

KatarinaKosaca wrote:
Netačno. Bošnjaci ili većina njih i Bosanci i većina njih Republiku Srpsku smatra genocidnom tvorevinom što ova jeste, ali nikako Srbe genocidnim narodom. To jednostavno ne postoji, ni u retorici ni u glavama. Pojam "genocidan narod" su samo upotrebljavali Srbi za Hrvate. NIkad poslije nisam čula ni od koga. Ali PC, da i to bez dvojbe. Pravno desio se genocid. Pravno je priznata ova tvorevina poslije toga. Dakle, šta je, nego šta je.
Није толико битно шта неко говори колико је битно шта тај мисли и ради, а Бошњаци већином управо својим делима и начином размишљања показују да Србе сматрају злочиначким народом без икакве потребе да то формално изговарају. Довољно је приметити да просечан Бошњак све српско на овај или онај начин види као негативну ствар и као злочин Срба према овоме или ономе. Тако имамо стереотипе да је Гарашанин великосрпски шовиниста, Гаврило Принцип је терориста, Карађорђевићи су окупатори а не ослободиоци, аграрна реформа је средство за поробљавање Бошњака а не цивилизацијски скок који су друге земље већ учиниле, игнорише све добро што су Срби урадили, а преувеличава или измишља оно лоше итд. Испаде да је добар Србин једино онај Србин који прихвата потчињен положај ... попут Чеде Јовановића. Такви ставови нису здрав основ за помирење и градњу суживота.

KatarinaKosaca wrote:NIkad ni od koga iz Srbije nisam čula da rabi izraz "Srbijanci" , nego Srbi. Srbijanci se govori u BIH, tako da mislim da si iz PC; dakle iz BIH. Ali, odakle si god, sam o sebi i svom poimanju demokracije, kvaliteta života, nacionalne slobode kažeš da je bolje da žive u strahu i gladi i šutnji... :D I , molim te, gdje sam napisala da je "narod zločinački". Citiraj, nemoj prepričavati. Najmanje nemoj tumačiti.
Нисам рекао да је то боље, већ да их разумем, јер нисам ни ја ни они криви што живе у страху, већ они који тај страх оправдавају, а то су управо они Бошњаци који их мрзе и желе им свако зло. Таквих има превише, чак и у власти.
Написала си чини ми се да је Милошевићева Србија урадила ово или оно. Ако си под тиме мислила само на власт, извињавам се на погрешном схватању, али народ може да промени власт па онда сигурно подржаваш идеју о грађанској, унитарној Југославији, Србославији, Србији, штагод, где би се огромне масе Бошњака и Хрвата у тој држави удружиле са противницима Милошевића, збациле га и без икаквог рата градили толерантну и напредну Југославију, Србославију, Србију или штагод. У супротном, испада да цео народ Србије сматраш кривцем а не само власт чиме моја тврдња да Србе сматраш злочиначким народом ипак није далеко од истине.
Иначе, користим израз Србијанац јер верујем да је исправнији назив за неког ко је из Србије, а што се мене тиче свеједно ми је да ли ћеш веровати да сам одавде или оданде. :)
KatarinaKosaca wrote:Toliko su sretni da u BIH ne meremo dihat od njiha. Hoću reći, toliko su sretni da nastoje imigrirati u najsiromašniju zemlju Europe. Sve tim rečeno.
Мигрирају они и у Београд као и остатак Србије, уверавам те. Знам неколико таквих. ;)
Post Reply