Nesporazum u Briselu!

Post Reply
klavirdžija

#101 Re: Izdaja u Briselu!

Post by klavirdžija »

res publica wrote:
gorgonzola wrote:ma djaba objasnjavati ovim SDA pulenima. Oni cim cuju tihica da kaze izdaja, oni svi u glas IZDAJA. A veze blage nemaju ni o cemu. Da nije ovakvih SDA ne bi izborni prag presla.
SDA stvarno u ovom slučaju nije korektna, ovako neutralno mogu reći. Sjećam se vremena kad su napadali SDP što kandiduje Komšića, kao zloupotrebljava izborni sistem i tako ugrožava poziciju Hrvata i izaziva međunacionalne razmirice. Sad kad je taj SDP riješio problem, i to možda ne na idealan način, ali najbolji mogući (omogućeno kandidovanje svih građana za članove predsjedništva bez obzira na nacionalnost, Hrvati dobili mogućnost da izaberu člana predsjedništva, nisu napravljene nove izborne jedinice i u strukturi države se ništa suštinski ne mijenja) oni opet kukaju, i to izmišljajući problem u "asimetričnosti načina izbora između RS i FBiH". Asimetrija=izdaja. :-) Što je notorna glupost.
Hebe me se za SDA, ali tu su bili u pravu. Evo sada plaćamo cijenu Komšića u predsjedništvu uvođenjem trećeg entiteta na mala vrata. Šta smo tačno dobili za to, sem šupljiranja o razbijenim nosevima i lupanju po prstima?

Da se razumijemo, Komšić mi je naravno draži od nekakvog Ive Mire, ali cijena tog sebičnog poteza SDP-a, s ciljem dobijanja podrške za dolazak na vlast (znamo i kako je to prošlo, evo godinama lafo sastavljaju raznorazne vlade) je prevelika. Posebno kada za nju dobiješ presjecanje vrpci i udomljavanje SDP-ovih ušupčivača po raznoraznim ambasadama.
hercegovac_pravi

#102 Re: Izdaja u Briselu!

Post by hercegovac_pravi »

res publica wrote:
gorgonzola wrote:ma djaba objasnjavati ovim SDA pulenima. Oni cim cuju tihica da kaze izdaja, oni svi u glas IZDAJA. A veze blage nemaju ni o cemu. Da nije ovakvih SDA ne bi izborni prag presla.
SDA stvarno u ovom slučaju nije korektna, ovako neutralno mogu reći. Sjećam se vremena kad su napadali SDP što kandiduje Komšića, kao zloupotrebljava izborni sistem i tako ugrožava poziciju Hrvata i izaziva međunacionalne razmirice. Sad kad je taj SDP riješio problem, i to možda ne na idealan način, ali najbolji mogući (omogućeno kandidovanje svih građana za članove predsjedništva bez obzira na nacionalnost, Hrvati dobili mogućnost da izaberu člana predsjedništva, nisu napravljene nove izborne jedinice i u strukturi države se ništa suštinski ne mijenja) oni opet kukaju, i to izmišljajući problem u "asimetričnosti načina izbora između RS i FBiH". Asimetrija=izdaja. :-) Što je notorna glupost.
Ama bola de objsnite više šta će biti sa glasačima iz DB-a? Ufatili ste se nekakve priče o "soluciji" a niste odgovorili na osnovno pitanje..deder živ biJo
heckler

#103 Re: Izdaja u Briselu!

Post by heckler »

res publica wrote:
heckler wrote: Nigdje u ustavu niti u jednim jedinim slovom ne pise da "hrvatska nacionalna komponenta" bira "svog" clana predsjednistva. Ni blizu niti isaretom.

U ustavu pise da predsjednistvo cine 3 clana, Bosnjak, Srbin i Hrvat i da se iz cetniteta bira srbin. To je to. A o fantazijama herceg-cetnickih separatista nema svrhe raspravljati.
Pa ustavom je zagarantovana ravnopravnost konstitutivnih naroda, a nje nema ako svaki narod nema jednaku mogućnost da izabere člana predsjedništva.

:lol: :lol: :lol: Samo herceg-cetnicima ravnopravnost = paritet i veto.

Dakle da jos jednom ponovim NEMAJU NARODI SVOJE CLANOVE PREDSJEDNISTVA. Nije vam ovo konfederacija plemena da svako pleme svoje clanove delegira u konfederalne strukture koliko god vi to zeljeli.
muha_sa

#104 Re: Izdaja u Briselu!

Post by muha_sa »

res publica wrote:
heckler wrote: Nigdje u ustavu niti u jednim jedinim slovom ne pise da "hrvatska nacionalna komponenta" bira "svog" clana predsjednistva. Ni blizu niti isaretom.

U ustavu pise da predsjednistvo cine 3 clana, Bosnjak, Srbin i Hrvat i da se iz cetniteta bira srbin. To je to. A o fantazijama herceg-cetnickih separatista nema svrhe raspravljati.
Pa ustavom je zagarantovana ravnopravnost konstitutivnih naroda, a nje nema ako svaki narod nema jednaku mogućnost da izabere člana predsjedništva.
a izabrat ce tako što ce nam stavit trake odgovarajucih boja na rukave pa na glasanje :?
Čovjek

#105 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Čovjek »

hercegovac_pravi wrote:
Čovjek wrote:
Mene zanima da mi ti objasniš, u kojem smjeru vode ta riješenja?
Zašto kao polje uvažavanja "Ljudskih prava konstitutivnih naroda" posmatraš samo FBiH, gdje je tu RS?
Pa kako ću ti ja objasniti nešto što npr. ti tvrdiš? Svašta. TI kažeš da će biti 10 izbornih jedinica u pederaciji i jedna u manjem entitetu i onda od mene tržaiš da ti ja to objasnim?? Jeli me ti zajebavaš ili si ozbiljan?
Naveo si nelogičnosti koje i meni nisu jasne, a ovo što sam ja naveo je informacija sa Dnevnika Senada Hadžifezovića, koji je govorio o tim jedinicama.

Mene sada zanima, misliš li ti da je taj postignuti dogovor po tvom mišljenju normalan ili ne.
Opet je netaknuta Republika Srpska, što meni opravdano navodi sumnju da se želi rasturiti i ovo malo funkcionalnosti FBiH!
dudlov

#106 Re: Izdaja u Briselu!

Post by dudlov »

res publica wrote:
karanana wrote: a u realnosti i stvarnosti, po meni je nakon ovoga, sansa da dervo ili jakov postane clan predsjednistva jedno 100 puta manja nego sto je do sad bila.
To stoji, ali barem je riješeno ono na čemu su insistirali u tužbi: da dobiju pravo i mogućnosti da mogu da se kandiduju za članove predsjedništva. Sad ako ubjede većinu građana u nekoj od izbornih jedinica da će ih oni bolje predstavljati od političara-sunarodnika te većine, možda i prođu. :D
proći će kad na onoj stvari nokat nikne. :mrgreen:
Sierra club

#107 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Sierra club »

gorgonzola wrote:
heckler wrote:
bdzs wrote:Čitajući gornje komentare, stekoh utisak da mi živimo u nekoj visoko razvijenoj i jako stabilnoj demokratskoj zemlji, te da nam nekakvi uljezi zajedno sa EU žele rasturiti tu našu milu tvorevinu :lol:, pa sad treba mobilisati sve snaga da je odbranimo. :run: .
Od silne evropske pomoci mene kosti i danas a bole a ostatke mog naroda i dan danas svakodnevno iz masovnih grobnica vade.

Poserem se ja na tu istu evropu i uzdus i poprijeko :wink:
Nista , fataj se ti afganistana i irana. I uzivaj
Na tvoju žalost, ti si taj koji ćeš napustiti BiH. Jednostavno jer imaćeš EU pasoš, I tamo je bolje. A patrioti ostaju, I postaju Većina.

Ali I kad dodješ u EU, opet nećeš imat svog Hrvatskog predsjednika. Jer Većina odlučije o predsjedniku. Pa buni im se tamo.
hAZNADAR

#108 Re: Izdaja u Briselu!

Post by hAZNADAR »

Sve je ovo u redu ako se isti arsin primijeni na RS i tu onemoguci etnicka dominacija, eksluzivitet - citaj aparthejd.

Bosnjaci mogu odustati od sistema jedan covjek - jedan glas i etnicke dominacija, nametanja, preglasavanja,.. samo ako ce ista prava imati i u RS.

Pa neka se delegati iz posavskog i sarajevskog kantona isto pitaju bez obzira koliko ljudi zivi u ta dva kantona - OK - ali neka se onda i u RS isto pitaju sve nacije.

Onemogucavanje etnicke dominacije i preglasavanja je super stvar - ali nema svoju svrhu niti smisao ako je pola zemlje samo u vlasnistvu jednih.

Umorni smo od stalno nekih izdaja samo zato sto se stalno desavaju - moramo priznati da srpska i hrvatska politika kontinuirano rade svoj posao i imaju ciljeve, ljude koji se bore za to - dok bosnajcka politika se svodi na podmirivanje licnih interesa, fotelja,..
res publica

#109 Re: Izdaja u Briselu!

Post by res publica »

klavirdžija wrote: Hebe me se za SDA, ali tu su bili u pravu. Evo sada plaćamo cijenu Komšića u predsjedništvu uvođenjem trećeg entiteta na mala vrata. Šta smo tačno dobili za to, sem šupljiranja o razbijenim nosevima i lupanju po prstima?

Da se razumijemo, Komšić mi je naravno draži od nekakvog Ive Mire, ali cijena tog sebičnog poteza SDP-a, s ciljem dobijanja podrške za dolazak na vlast (znamo i kako je to prošlo, evo godinama lafo sastavljaju raznorazne vlade) je prevelika. Posebno kada za nju dobiješ presjecanje vrpci i udomljavanje SDP-ovih ušupčivača po raznoraznim ambasadama.
Pa baš zato što su bili tu u pravu, sad nemaju razloga da se žale kad je problem bezbolno riješen. Kažem bezbolno jer se u državi suštinski ništa ne mijenja. Hrvati nisu dobili ni izbornu jedinicu, a kamoli entitet. Elektorski sistem je samo drugačiji - indirektan - način prebrojavanja glasova. I to samo za jednu funkciju. Nikakve nadležnosti nisu prenešene. Ostale funkcije se biraju kao i do sada.

Mene je ovo prijatno iznenadilo. Dogovorili su se, niko nije ništa dobio ni izgubio, osim što smo svi dobili jedan ispunjen uslov EU za priključenje.
hercegovac_pravi

#110 Re: Izdaja u Briselu!

Čovjek wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Čovjek wrote:
Mene zanima da mi ti objasniš, u kojem smjeru vode ta riješenja?
Zašto kao polje uvažavanja "Ljudskih prava konstitutivnih naroda" posmatraš samo FBiH, gdje je tu RS?
Pa kako ću ti ja objasniti nešto što npr. ti tvrdiš? Svašta. TI kažeš da će biti 10 izbornih jedinica u pederaciji i jedna u manjem entitetu i onda od mene tržaiš da ti ja to objasnim?? Jeli me ti zajebavaš ili si ozbiljan?
Naveo si nelogičnosti koje i meni nisu jasne, a ovo što sam ja naveo je informacija sa Dnevnika Senada Hadžifezovića, koji je govorio o tim jedinicama.

Mene sada zanima, misliš li ti da je taj postignuti dogovor po tvom mišljenju normalan ili ne.
Opet je netaknuta Republika Srpska, što meni opravdano navodi sumnju da se želi rasturiti i ovo malo funkcionalnosti FBiH!
Ama bola ne trči pred rudu..koji sporazum i o čemu se radi? Pusti bola stranačke ublehe. Čekaj da okvir sporazuma bude prihvaćen pa tek onda da o njemu diskutujemo. Ovdje pravimo nekakve hiporbole i pričamo o stvarima koje predstavljaju ŠBBKBB a baziraju se na Dodikovim i Tihićevim matricama.
A što se tiče gencoidnog entieta, tamo ništa ne treba mijenjati. Tamo se promjene (kakve trebaju) dešavaju same od sebe. Zapamti da je odluka o konstitutivnosti i ostanak genocidne tvorevine kao jedne izborne jedinice, siguran put u propast te nakazne tvorevine.
Fule_sa

#111 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Fule_sa »

danas ti je ova 6-ka jebala mater SDA-ovsku zajedno sa tihicem koji ti je napunio usta sper'mom pa sad pljujes ovdje njegovu spe'mu po forumu! dosta vas je FASISTI BOSANSKI!
klavirdžija

#112 Re: Izdaja u Briselu!

Post by klavirdžija »

res publica wrote:
klavirdžija wrote: Hebe me se za SDA, ali tu su bili u pravu. Evo sada plaćamo cijenu Komšića u predsjedništvu uvođenjem trećeg entiteta na mala vrata. Šta smo tačno dobili za to, sem šupljiranja o razbijenim nosevima i lupanju po prstima?

Pa baš zato što su bili tu u pravu, sad nemaju razloga da se žale kad je problem bezbolno riješen. Kažem bezbolno jer se u državi suštinski ništa ne mijenja. Hrvati nisu dobili ni izbornu jedinicu, a kamoli entitet. Elektorski sistem je samo drugačiji - indirektan - način prebrojavanja glasova. I to samo za jednu funkciju. Nikakve nadležnosti nisu prenešene. Ostale funkcije se biraju kao i do sada.

Mene je ovo prijatno iznenadilo. Dogovorili su se, niko nije ništa dobio ni izgubio, osim što smo svi dobili jedan ispunjen uslov EU za priključenje.
Čuj bezbolno, a jasno se vrši diskriminacija glasova...
klavirdžija

#113 Re: Izdaja u Briselu!

Post by klavirdžija »

hercegovac_pravi wrote: Čekaj da okvir sporazuma bude prihvaćen pa tek onda da o njemu diskutujemo.
:D
res publica

#114 Re: Izdaja u Briselu!

Post by res publica »

hercegovac_pravi wrote: Ama bola de objsnite više šta će biti sa glasačima iz DB-a? Ufatili ste se nekakve priče o "soluciji" a niste odgovorili na osnovno pitanje..deder živ biJo
Pa oni su se i dosada opredjeljivali u koji entitet da idu njihovi glasovi. Da, tvoje pitanje je dobro, jer je otvoreno pitanje u kom kantonu će se sabirati glasovi onih koji se opredjela da glasaju za izbor na funkcije u FBiH, i tu ne znam kako će biti riješeno. Valjda će biti opcije za PK i TK.
hercegovac_pravi

#115 Re: Izdaja u Briselu!

klavirdžija wrote:
res publica wrote:

Čuj bezbolno, a jasno se vrši diskriminacija glasova...
Ama sve je to fino i lijepo i krasno..predivno..ali šta je sa glasačima iz DB-a? Gdje i kako će se njihovi glasovi računati
Fule_sa

#116 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Fule_sa »

Djecice smirite se, to je samo bila bomba od strane SDA da bi vi cinili sto cinite, da bi spominjali i da bi raspravljali o tome.

Pustite te propagande zar niste ljudi iz "grada"?
Mister Yes

#117 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Mister Yes »

Alfons Kauders wrote:SDA je u pitanju, stoga treba malo sacekati da vidimo kakav je zapravo prijedlog.
Ako su HDZ-ovi zadovoljni onda prijedlog 100% garantuje da će imati svog člana u predsjedništvu. A to automatski znači da 20% građana Federacije bira jednog člana predsjedništva a 80% građana Federacije bira drugog člana. A to opet znači da glas Hrvata vrijedi kao 4 glasa nehrvata.

Dakle ako su HDZ-ovi zadovoljni prijedlogom onda je to automatski izdaja građanskog principa funkcionisanja države. Jedno prijedlog koji će proći unatoč protivljenju HDZ-ova može biti dobar.
hercegovac_pravi

#118 Re: Izdaja u Briselu!

res publica wrote:
hercegovac_pravi wrote: Ama bola de objsnite više šta će biti sa glasačima iz DB-a? Ufatili ste se nekakve priče o "soluciji" a niste odgovorili na osnovno pitanje..deder živ biJo
Pa oni su se i dosada opredjeljivali u koji entitet da idu njihovi glasovi. Da, tvoje pitanje je dobro, jer je otvoreno pitanje u kom kantonu će se sabirati glasovi onih koji se opredjela da glasaju za izbor na funkcije u FBiH, i tu ne znam kako će biti riješeno. Valjda će biti opcije za PK i TK.
Pa zašto bi npr opcija bila samo ova dva kantona? Evo npr. Ja hoću da se glasovi iz DB-a računaju u ZHK-u...
zbog ovakvih nelogičnosti i govorim vam da ovaj sporazum napišete na led iu okrenete prema Suncu..ili mačku o rep.
I samo da dodam na prvu rečenicu, da slažem se. Njihovi glasovi su do sada išli u jedna entitet jer nisu imali druge opcije. Sada imaju 11 takvih opcija..ko će im to odrediti koja je opcija za njih najbolja.
hercegovac_pravi

#119 Re: Izdaja u Briselu!

Mister Yes wrote:
Alfons Kauders wrote:SDA je u pitanju, stoga treba malo sacekati da vidimo kakav je zapravo prijedlog.
Ako su HDZ-ovi zadovoljni onda prijedlog 100% garantuje da će imati svog člana u predsjedništvu. A to automatski znači da 20% građana Federacije bira jednog člana predsjedništva a 80% građana Federacije bira drugog člana. A to opet znači da glas Hrvata vrijedi kao 4 glasa nehrvata.

Dakle ako su HDZ-ovi zadovoljni prijedlogom onda je to automatski izdaja građanskog principa funkcionisanja države. Jedno prijedlog koji će proći unatoč protivljenju HDZ-ova može biti dobar.
Pa HDz-ovi su bili zadovoljni (prezadovoljni) i Washingtonskim sporazumom..očito je kako se ta zadovoljština završila. Ne sumnjam ni jednog promila da će i ovaj put biti isto tako
Čovjek

#120 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Čovjek »

hercegovac_pravi wrote: A što se tiče gencoidnog entieta, tamo ništa ne treba mijenjati. Tamo se promjene (kakve trebaju) dešavaju same od sebe. Zapamti da je odluka o konstitutivnosti i ostanak genocidne tvorevine kao jedne izborne jedinice, siguran put u propast te nakazne tvorevine.
Ma naravno, toliko je to bezazlen dio države zbog čijeg predstavnika u Vijeću Ministara rukometaš Skoko nikad nije dobio BH državljanstvo, a Pjanić na jedvite jade dobio. To je samo dokaz do kojih granica se ide u opstrukciju napretka ove Zemlje...
Dakle po pitanju RS-a se potpuno razilazimo u mišljenju. Da je nekome Cilj propast RS-a, nebi je ni izmislio!
muha_sa

#121 Re: Izdaja u Briselu!

Post by muha_sa »

Čovjek wrote:
hercegovac_pravi wrote: A što se tiče gencoidnog entieta, tamo ništa ne treba mijenjati. Tamo se promjene (kakve trebaju) dešavaju same od sebe. Zapamti da je odluka o konstitutivnosti i ostanak genocidne tvorevine kao jedne izborne jedinice, siguran put u propast te nakazne tvorevine.
Ma naravno, toliko je to bezazlen dio države zbog čijeg predstavnika u Vijeću Ministara rukometaš Skoko nikad nije dobio BH državljanstvo, a Pjanić na jedvite jade dobio. To je samo dokaz do kojih granica se ide u opstrukciju napretka ove Zemlje...
Dakle po pitanju RS-a se potpuno razilazimo u mišljenju. Da je nekome Cilj propast RS-a, nebi je ni izmislio!
i sve bi karte bacio na povratak protjeranih. ovako ende--ko jamio jamio :-)
res publica

#122 Re: Izdaja u Briselu!

Post by res publica »

Mister Yes wrote:

Tražio se balans između jednakosti građana i jednakosti konstitutivnih naroda (bez obzira koji je veći, a koji manji). Taj balans je jako teško postići. U predsjedništvu se gleda da narodi budu jednaki, a u drugim organima kao što je Parlament da budu građani jednaki i tu Bošnjaci imaju veći broj parlamentaraca a u odnosu na Hrvate (FBiH).
Man of steel

#123 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Man of steel »

Padosmo bez ispaljenog metka!

Ljudi koji su krvarili i patili zbog ove zemlje su dočekali da ih jedan slučajni prolaznik i mutni Crnogorac prodaju zbog fotelje i vlasti.

Raspade se država a narod, naivan i tupav priča o golovima i loptanju, možda stvarno bolje nismo ni zaslužili.
Mister Yes

#124 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Mister Yes »

Sierra club wrote:Ovo je veleizdaja od SDP-a I srbskog patriota I četnika radončića.

Sva riješenja lošija od dentona treba odbit.

Ako ovo prodje. Zauvijek gubimo Jednog predsjednika, I HDZ će nam postaviti Jednog da nam rovi državu iznutra.

Bit će obstrukcija zauvijek I 66% ambassadora će raditi protiv BiH umjesto 33% sada. Jer HDZ i SNSD će uvijek izabrat I ambasadore koji rade protiv države.

Ratno stanje I fizička blokada parlamenta je bolje od ovog. Ovakvo riješenje naši neprijatelji nisu mogli dobit u ratu I genocidu. Parlamentarce SDP treba unapsit lokalna policija sa korupciju, utaju poreza, brzu vožnju, pokušaj silovanja, I držat ih, do izbora.

Ako postoji parlamentarna procedura za blokadu, onda to upotrijebit. Ali mislim da nepostoji. Jer I ustavni sud mora odlučit o slučaju kad tad, I šta ako podržava ovaj zakon?

Nakraju ćemo imat opciju, ili stvorit vanrednu situaciju ili imat nepovratljiv politički poraz.
Svaka rečenica 100% tačna. Ratni cilj vlade u Sarajevu je bio da što više teritorije bude pod izravnom kontrolom Sarajeva. Ratni cilj separatista je bio suprotno. Kako bi spasili opkoljene enklave u srednjoj bosni Hrvatski separatisti su kapitulirali Washingtonskim sporazumom i odustali od Herceg Bosne. Jedini razlog zašto je Dayton iole prihvatljiv za probosanske strane je što država bar nije podjeljena na 3 dijela već na 2 (sjetimo se da su prethodni mirovni sporazumi djelili na 3). Tako je 51% teritorije ostao pod kontrolom Sarajeva i težnje separatista su prepolovljene. I tada je bilo jasno da će Bošnjaci koji su 80% u Federaciji praktično dominirati Federacijom isto kao i Srbi RS-om. Ali Hrvati su klepnuli ušima jer su dobili cjelu Hrvatsku očišćenu od Srba. Sada im Lagumđija daje i trećinu BiH pride. I to bez ispaljena metka.
hercegovac_pravi

#125 Re: Izdaja u Briselu!

Čovjek wrote:
Naravno da je bezazlen. Njihovi zubi su polomljeni..ostala su samo nekolika "krljutka" pa preko njih reže ko bjesno pašče..ali nema od tog režanja ništa.

A zapitaj se šta bi se desilo da se genocidna tvorevina podjeli u npr dvije izborne jedinice npr istočnu i zapadnu? To bi ti bio direktan poraz bilo kave mogućnosti ukidanje zločinačke tvorevine mirnim putem.
Post Reply