Neosnovana tuzba protiv Fate Orlović

Post Reply
_BosanaC

Post by _BosanaC »

senada wrote: Forumske aktivnosti usmjerene ka rjesavanju ne samo ove situacije nego i brojne druge posebno humanitarnog karaktera manje-vise ali sigurno daju pozitivne rezultate, jer utjecu na tok i na konacan ishod odredjenih problema kojima se bave.
Bilo kakva aktivnost je bolja od totalne neaktivnosti.
opasna_emancipovana

Post by opasna_emancipovana »

kad sam gledala tu zenu na tv-u...obuzela me prvo neka tuga ( jer molim te oni jednoj postenoj nani vezu za vrat neke optuzbe, a zena samo trazi svoje ),a kasnije ponos jer svaka joj cast sto je hrabra i bori se do kraja!
nano Fato ja sam uz vas!!!!!ma svi smo uz vas! :thumbup: :bih:
pitt

Post by pitt »

Dokle se stiglo sa ovim? :? :roll:
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

senada wrote:Nadam se da ce Dodik uspjeti neutralisat srpsko-bosnjacke vjersko-politicke provokacije, prljave igre i manipulacije, odnosno vjerujem da ce uspjeti pozitivno i u skladu sa zakonom rijestiti ispolitizirani slucaj Fate Orlovic i vratiti imovinu koja joj zakonski pripada. Bit ce to tezak udarac demokraciji ali NEKO i taj prag mora prekoraciti.
:shock: :shock: :shock:
sarajlijica

#230 fata orlovic

Post by sarajlijica »

Ma svi ste vi u pravu....

Ali ja ne znam STA HOCE VISE ta FATA ORLOVIC!?

Lijepo, skoro na TV, zbori presvjetli, uvijek smireni, dobrocudni, ekumenski raspolozen i nadasve pravedan covjekoljubac, episkop zvorničko-tuzlanski, vladika Vasilije Kacavenda: "....to zemljiste na kojem je ta Fatina avlija se oduvijek zvalo CRKVINE,.." ! :-)

I zato, jopet - sta hoce ta Fata Orlovic (je'l jo onaj Miloje-Mica stogod u rodu?)? Jos sjedi na svetoj serbskoj zemlji i zivi u najdemokratskijoj, najcednijoj, krvlju odbranjenoj Republici Srpskoj, poznatoj po multi-multi-multi... :x

:shock: A za sve to kriv je onaj Lagumdzija, komunjara stari... a mozda i Tito...!? 8)
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Ne, ovo nije licemjerno ....... samo vam se čini :angry: :x :x :x :x :x :x :x :x
Image
Goran_35

#232 Re: fata orlovic

Post by Goran_35 »

sarajlijica wrote:Ma svi ste vi u pravu....

Ali ja ne znam STA HOCE VISE ta FATA ORLOVIC!?

Lijepo, skoro na TV, zbori presvjetli, uvijek smireni, dobrocudni, ekumenski raspolozen i nadasve pravedan covjekoljubac, episkop zvorničko-tuzlanski, vladika Vasilije Kacavenda: "....to zemljiste na kojem je ta Fatina avlija se oduvijek zvalo CRKVINE,.." ! :-)

I zato, jopet - sta hoce ta Fata Orlovic (je'l jo onaj Miloje-Mica stogod u rodu?)? Jos sjedi na svetoj serbskoj zemlji i zivi u najdemokratskijoj, najcednijoj, krvlju odbranjenoj Republici Srpskoj, poznatoj po multi-multi-multi... :x

:shock: A za sve to kriv je onaj Lagumdzija, komunjara stari... a mozda i Tito...!? 8)
A sto niko od novinara ne potegne pitanje Kacavendinih dvora izgradjenih u centru Bijeljine na temeljima 11 Bosnjackih kuca koje je oteo,srusio i onda sebi dvore izgradio,zajedno sa crkvom...
Kada ce se tim ljudima vratiti njihovo ako ih ima madju zivima?
forUMASH

Post by forUMASH »

Fati Orlović su Srbi 1993. srušili kuću. Nakon rata, Fata se među prvima vratila na svoje, no ispred srušene kuće u svom je dvorištu našla crkvu. Fata traži da se crkva sruši, no crkva je tamo, a Fata na sudu.

Pred Općinskim sudom u Srebrenici u srijedu je počelo suđenje Fati Orlović, 63-godišnjoj povratnici u mjesto Konjević-polje kod Bratunca koja je optužena za "produženo kazneno djelo širenja vjerske i nacionalne mržnje" te "sprječavanja vjerskih sloboda".

Ta se Bošnjakinja među prvima nakon rata vratila u rodno mjesto koje je bila prisiljena napustiti kada su ga 1993. godine zauzele postrojbe vojske bosanskih Srba.

Po povratku u Konjević-polje Orlović je zatekla srušenu kuću dok je u dvorištu ispred nje u međuvremenu izgrađena pravoslavna crkva.

Fata Orlović koja živi sama tada je odlučila kuću obnoviti i u njoj ostati a od crkvenih i općinskih vlasti ultimativno je zatražila da crkvu premjeste s njezine zemlje jer je izgrađena bez njezine suglasnosti.

Crkvene su vlasti zahtjev Fate Orlović odbile nastavljajući obavljati vjerske obrede u njoj a sva takva okupljanja postupno su prerasla u sve ozbiljnije izgrede.

Optužnica koja je pročitana pred sudom u Srebrenici sada Fatu Orlović tereti da je vrijeđala pravoslavnog svećenika Milana Milovanovića govoreći mu da je "četnički komandat" te da ga je jednom prilikom udarila a od njega i ostalih vjernika tražila da napuste njezinu zemlju na kojoj se bespravno nalaze.

Tužiteljica Danica Stjepanović je na otvaranju glavne rasprave kao svjedoke pozvala dvojicu policajaca Republike Srpske.

Policajac Velibor Oplakan koji je prije tri godine tvrdio kako je osobno vidio Fatu Orlović kako vrijeđa i napada Srbe, ovoga puta je izjavio kako su mu to rekli drugi te da sam ništa slično nije vidio niti čuo.

Slično je kazao i drugi svjedok policajac Zdravko Uzelac.

Nastavak rasprave u ovom bizarnom slučaju zakazan je za 12. travnja.

Po završetku prvog dijela glavne rasprave Fatu Orlović je pred zgradom srebreničkog suda ovacijama dočekalo nekoliko stotina Bošnjaka.

Zbog svoje ustrajnosti da ostane u Konjević-polju i prisili Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da sruši nezakonito podignutu građevinu Orlović je postala heroina za bošnjačku javnost a jedan vijećnik gradske skupštine Sarajeva nedavno je predložio da joj se zbog toga dodijeli titula "počasne nane Sarajeva".
net.hr
Better Man

Post by Better Man »

Čuo sam u vjestima da je SPC Nudila Fati Orlović 2 miliona KM za zemljište, da ne bi morali rušiti crkvu!
Goran_35

Post by Goran_35 »

Better Man wrote:Čuo sam u vjestima da je SPC Nudila Fati Orlović 2 miliona KM za zemljište, da ne bi morali rušiti crkvu!
ajde? :roll: Taman i da je istina, a nije :oops: ,to bi bio dokaz kako se Fata ne moze kupiti ni za dva milioncica,dok se nasi politicari prodaju za sicu...

Ali nije to istina,jer ja znam kakve su cijene za balije :oops: ...
Nasem kucnom prijatelju,u sporu sa Kacevandom je nudjeno 40 000 KM ...
A Kacevenda je srusio njegovu kucu u Bijeljini i napravio Crkvu i sebi dvorac (bila povelika stara kuca iz austrijskog vakta plus jos desetak takvih kuca u strogomcentru Bijeljine)...On je trazio milion i nije dobio nista.Sada je vec rahmetli,mozda djeca sta dobiju ali dabogda...

Meni su recimo covjek nudio 500 marona,ebote :shock: za vikendicu..Jes da su je popljackali izapalili ali placa okolo ima 3-4 dunuma..Ali imati obraza i ponuditi 500 maraka?? :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Suđenje Fati Orlović u Srebrenici

Policajci promijenili iskaze

Svjedoci, svjesni da govore pod zakletvom, nisu potvrdili većinu navoda iz izjave date u istražnom postupku 2004. godine

Fata Orlović, rođena 1943. godine, Bošnjakinja, nepismena, nezaposlena, udova Šaćira, majka sedmoro djece, nastanjena u Konjević-Polju...Godine 2002. učinila je produženo krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i razdora ili netrpeljivosti među narodima...Svijećom udarila po desnoj ruci sveštenika Milana Milovanovića, te mu nanijela povredu....
Konstrukcije i neistine

Ovako je jučer ujutro, negdje poslije deset sati, na glavnom pretresu koji se vodi u Općinskom sudu u Srebrenici, tužiteljica Okružnog tužilaštva iz Bijeljine Danica Stjepanović obrazlagala navode optužnice protiv Fate Orlović, tvrdeći da je za djela kojajoj se stavljaju na teret "postojala jasna namjera optužene" da ih učini.
Fata Orlović se, inače, u zakazano vrijeme u zgradi Općinskog suda u Srebrenici pojavila u društvu svog branioca, sarajevskog advokata Fahrije Karkina, gdje ju je u znak podrške dočekalo nekoliko stotina građana, te desetak novinarskih ekipa, koje su kasnije pratile cijeli tok suđenja.
Kada je predmetni sudija Hajrudin Halilović u sudnicu pozvao prvog svjedoka, bivšeg policajca iz Bratunca Velibora Oplakana, bilo je sasvim jasno da su navodi optužbe puni konstrukcija i neistina, što je nerijetko izazivalo smijeh većine prisutnih.
Naime, svjedok Oplakan, svjestan da govori pod zakletvom, nije posvjedočio većinu navoda iz izjave date u istražnom postupku 2004. godine (dvije godine nakon događaja za koje se Fata tereti op.a.), tvrdeći da je prošlo dosta vremena od događaja te da se on "ne sjeća mnogih stvari". To je, očito, bilo presudno da tužiteljica Stjepanović povuče prvobitno datu Oplakanovu izjavu iz dokaza, na osnovu koje je temeljila optužnicu.
Bez potvrde

I svjedok Zdravko Uzelac, također policajac na dužnosti u Konjević-Polju, nije bio u stanju potvrditi svoj prije tri godine dat iskaz, ali je izjavio da i njega i ostale koji se pojave pred crkvom Fata Orlović vrijeđa i naziva četnicima, te govori "uprtite crkvu na leđa i nosite je".
No, unakrsno ispitivanje od strane advokata Fahrije Karkina pokazalo se pogubno za optužbu, nakon čega je tužiteljica Stjepanović i njegovu prethodno datu izjavu povukla iz dokaza sudskog spisa.
Na jučerašnjem suđenju Fati Orlović nisu se pojavila još tri pozvana svjedoka optužbe. Novo ročište određeno je za 12. april 2007. godine.

A. HADŽIĆ

Karkin optimista

- Suđenje je bilo vrlo korektno i ja sam zadovoljan današnjom raspravom. S obzirom na predočeno, neće biti nikakvih problema da se Fata Orlović oslobodi optužbi. Volio bih da se na suđenju pojave i ostala tri svjedoka, pa da vidimo šta je istina. Velika razlika je u iskazima svjedoka datim u istrazi i onim datim na sudu. Očito, svjedoci su bili svjesni da svjedoče pod zakletvom i nisu htjeli lažno svjedočiti, premda je jedan od njih slagao činjenicu da nije udario Fatu i, naravno, protiv njega ću podnijeti prijavu - kazao nam je nakon suđenja advokat Fahrija Karkin.
Podrška iz Doboja, Bratunca, Maglaja, Tešnja...

Nekoliko stotina povratnika u Srebrenicu, Bratunac i Konjević-Polje jučer je došlo u Srebrenicu kako bi dali podršku Fati Orlović u njenoj borbi da joj se vrati oteta imovina. U znak podrške Fati Orlović, u Srebrenicu je doputovalo i tridesetak povratnika u Kotorsko kod Doboja, ali i jedan broj Bošnjaka iz Maglaja, Tešnja, Tuzle...
vaca

Post by vaca »

Mada me niko nista ne pita...ja sam za to da se svakome vrati njegovo. Fati njeno zemljiste, ljudima u bijeljini zemljiste i odsteta i SPC-u njena zemlja u Sarajevu! Posteno?
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

vaca wrote:Mada me niko nista ne pita...ja sam za to da se svakome vrati njegovo. Fati njeno zemljiste, ljudima u bijeljini zemljiste i odsteta i SPC-u njena zemlja u Sarajevu! Posteno?
da svakako, a koje zemljiste SPC-i u Sa???? :roll:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Bosanac sa dna kace wrote:
vaca wrote:Mada me niko nista ne pita...ja sam za to da se svakome vrati njegovo. Fati njeno zemljiste, ljudima u bijeljini zemljiste i odsteta i SPC-u njena zemlja u Sarajevu! Posteno?
Za pocetak zgrada Ekonomskog fakulteta.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

_BosanaC wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
a vladikini dvori u bijeljini?
vaca

Post by vaca »

Naravno i dvori!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Drzite se teme.

Temu o povratu imovine vjerskim zajednicama vec imate na ovom podforumu. Fatu ostavite na miru...
zlatan01

Post by zlatan01 »

Vasilije Kačavenda o slučaju Fate Orlović
Što nekome smeta šupica koja služi da se slavi Bog?
Episkop tuzlansko-zvornički Vasilije Kačavenda utvrdio je jučer u Banjoj Luci, poslije sastanka sa predsjednikom RS Milanom Jelićem i ostalim episkopima iz ovog entiteta, da je slučaj Fate Orlović iz Konjević- Polja postavljen tako da raspiruje nacionalnu mržnju.

Komentirajući njene zahtjeve da joj se vrati imovina u čijem je dvorištu sagrađen objekt SPC i njen poziv u sudu zbog optužbi za napade i vrijeđanje, Kačavenda je ustvrdio da „Fatom Orlović neko manipuliše“. - Neko gradi rejting na nemoćnoj starici. Zar nekome može smetati obična šupica koja služi da se slavi Bog? To je pitanje nečeg drugog, koje ima drugačije konotacije nego što bi trebalo, i stvaranje mržnje - naglasio je Kačavenda.

Za odluku OHR-a da se imovina SPC vrati u narednih 15 godina, Kačavenda je rekao da je neprihvatljiva.

- O njoj treba da se izjasni Sveti arhijerejski sabor. Ali, ako se garantuje da će se IZ u Banjoj Luci vratiti medresa, očekujemo da se to isto učini u Sarajevu sa zgradom Bogoslovije. Dok se to ne riješ i, neka izvini i međunarodna zajednica i svi njeni faktori, ne može se govoriti o istom tretmanu vjerskih zajednica u BiH - naglasio je Kačavenda. N. DIKLIĆ (Avaz)
Hebote koji cinizam.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

zlatan01 wrote:
Vasilije Kačavenda o slučaju Fate Orlović
Što nekome smeta šupica koja služi da se slavi Bog?
Episkop tuzlansko-zvornički Vasilije Kačavenda utvrdio je jučer u Banjoj Luci, poslije sastanka sa predsjednikom RS Milanom Jelićem i ostalim episkopima iz ovog entiteta, da je slučaj Fate Orlović iz Konjević- Polja postavljen tako da raspiruje nacionalnu mržnju.

Komentirajući njene zahtjeve da joj se vrati imovina u čijem je dvorištu sagrađen objekt SPC i njen poziv u sudu zbog optužbi za napade i vrijeđanje, Kačavenda je ustvrdio da „Fatom Orlović neko manipuliše“. - Neko gradi rejting na nemoćnoj starici. Zar nekome može smetati obična šupica koja služi da se slavi Bog? To je pitanje nečeg drugog, koje ima drugačije konotacije nego što bi trebalo, i stvaranje mržnje - naglasio je Kačavenda.

Za odluku OHR-a da se imovina SPC vrati u narednih 15 godina, Kačavenda je rekao da je neprihvatljiva.

- O njoj treba da se izjasni Sveti arhijerejski sabor. Ali, ako se garantuje da će se IZ u Banjoj Luci vratiti medresa, očekujemo da se to isto učini u Sarajevu sa zgradom Bogoslovije. Dok se to ne riješ i, neka izvini i međunarodna zajednica i svi njeni faktori, ne može se govoriti o istom tretmanu vjerskih zajednica u BiH - naglasio je Kačavenda. N. DIKLIĆ (Avaz)
Hebote koji cinizam.
Zar si od nekoga Kacavendinog profila ocekivao ista bolje? :roll:
zlatan01

Post by zlatan01 »

Nisam, ali sto je previse, previse je...
Goran_35

Post by Goran_35 »

Sarafcina wrote:
_BosanaC wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: da svakako, a koje zemljiste SPC-i u Sa???? :roll:
a vladikini dvori u bijeljini?
U rs-u je od 16.Novembra 2006 godine na snazi zakon o eksproprijaciji kojim se zavrsava i legalizuje etnicko ciscenje!!!To je donjela Dodikova demokratska vlada,ponistila je Pedijev zakon iz 2003. godine a Karaschiling zmiri...

U Bijeljini je Kacevenda uzeo sve...

Zakon o eksproprijaciji članom 3. utvrđuje da se nekretnine, u slučaju opšteg interesa, mogu eksproprisati i za potrebe stambene izgradnje i uređivanje zemljišta za te potrebe, što se potvrđuje i članom 47. koji precizira da se mogu eksproprisati i kompleksi građevinskog zemljišta i pojedinačne građevinske parcele.- i to bez prava žalbe, što je tuzlanski vladika Kačavenda na primjeru proširenja Eparhijskog doma u Bijeljini već pokazao. .

Član 50. doslovno glasi:"Eksproprisano zemljište, iz člana 47. ovog zakona, skupština jedinice lokalne samouprave, nakon provedenog postupka licitacije, prodaje najpovoljnijim ponuđačima u svrhu stambene izgradnje"

Dobro ste vidjeli,eksproprijacija kao u doba Staljina to bez prava zalbe...
RIZVA

Post by RIZVA »

nema veceg cetnika od kacavende to je lopov rame uz rame sa dodikom
Goran_35

Post by Goran_35 »

...
Milan Mihaljcic

Post by Milan Mihaljcic »

Citat: ...obièna ¹upica koja slu¾i da se slavi Bog...

Ovo je zaista sramotna izjava. Ima li kraja ludilu? :(
vaca

Post by vaca »

Ne mogu da shvatim da se taj covjek Boga ne plasi!? Ako uopste vjeruje u Boga...
Post Reply