Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Fair Life

#1 Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by Fair Life »

Rijec je o dokumentima koji iz prve ruke svjedoce o podjeli Bosne i Hercegovine na
Federaciju i RS, to jeste na "muslimansko-hrvatski" i "srpski dio" u omjeru 51: 49. Na sonu
su geografske karte – jedna koju je napravila Kontakt-grupa i na kojoj insistira bosanska
delegacija na celu sa Izetbegovicem, te druge koje su u medjuvremenu nacrtane. Srpski
predstavnici iz Bosne na celu sa Krajišnikom, koje je zastupao Miloševic, insistirali su
na svojim kartama stalno isticuci da se radi o svetoj srpskoj zemlji u Bosni i opasnosti od
islamskog fundamentalizma bosanskih muslimana.
...
Ni Tudman, ni Miloševic, a ni Izetbegovic, kao glavni trgovci na dejtonskoj pijaci - nisu
docekali objelodanjivanje dokumenata ciji su povijesni akteri, dokumenata koji bacaju pravu
sliku na njih i njihovu ulogu u komadanju Bosne. I da jesu, to ništa ne bi promijenilo u
stvarnosti.
...

Predsjednik USA Klinton je 1995. godine rekao da se nece podržati nikakvo rješenje za
Bosnu na koje nece pristati bosanski Muslimani.

Nažalost, njihovo vodstvo je u ljeto 1995. pristalo na plan Kontakt-grupe velikih sila o
podijeli teritorije bosanske države u omjeru 51 posto teritorije za "muslimansko-hrvatsku"
Federaciju i 49 posto za "Republiku Srpsku".
Pošto su tada Srbi držali 75 posto teritorije Bosne pod okupacijom, NATO ih je bombardirao
da bi ih smekšao. U isto vrijeme, zajednickim snagama ARBiH, HVO i HV pocela je ofanziva
na oslobadanju Bosne, ali samo do vec potpisanog omjera od 51:49. Pošto je Izetbegovic
vec potpisao podjelu zemlje, to je NATO zaprijetio da ce bombardirati i položaje ARBiH ako
se ne zaustave.

http://www.speedyshare.com/422787357.html

"Niko nije ni spomenuo važeci Ustav RBiH kojeg su svi redom gazili..." ??
popajic

#2 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by popajic »

Kud procitah ovo prije spavanja?
Vec unaprijed znam da cu se sutra zbog pojedinih komentara samo nervirati,jer cinjenice vec odavno nisu u modi nego:ko je napisao,zasto i kada je napisao...
I onda mi kazu da stres treba izbjegavati :-)
Fair Life

#3 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by Fair Life »

A sta mislis kako je tek meni popaja?
Ja 14 godina kopam po kontejnerima trazeci od nekog odbacenu prezrenu istinu.

Trazim objasnjenje... Pandora je temeljito kutiju sakrila.
Last edited by Fair Life on 26/05/2008 00:32, edited 1 time in total.
Klodovik

#4 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by Klodovik »

Ja bih volio da mi neko, konačno, objasni praktične izvedive korake (sa vremenskim planom) kojima bi ARBiH pobijedila u ratu na način koji bi omogućio normalno (ili da kažem predratno) funkcioniranje BiH.
Fair Life

#5 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by Fair Life »

Klodovik wrote:Ja bih volio da mi neko, konačno, objasni praktične izvedive korake (sa vremenskim planom) kojima bi ARBiH pobijedila u ratu na način koji bi omogućio normalno (ili da kažem predratno) funkcioniranje BiH.
Ovo ces morati pitati jal' Dudakovica jal' Halilovica (sto se tice pobjede ARBiH), a normalno (predratno) funksionisanje drzave je davno izgubljeno... sa dolaskom nacionalistickih stranki na vlast i u poziciju da medjusobno koaliraju.
omar little

#6 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by omar little »

Predsjednik USA Klinton je 1995. godine rekao da se nece podržati nikakvo rješenje za
Bosnu na koje nece pristati bosanski Muslimani
Evo, samo od ove recenice meni hoce nesto da bude...od gorcine i bijesa....Uff, ne mogu ja ovo sada citat' nasekiracu se...ostavicu za sutra :(
Fair Life

#7 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by Fair Life »

omar little wrote:
Evo, samo od ove recenice meni hoce nesto da bude...od gorcine i bijesa....Uff, ne mogu ja ovo sada citat' nasekiracu se...ostavicu za sutra :(
Nemoj ni ti tako...

Onima koji vise vjeruju 'njima' nego svojim ocima je svejedno... ili posmatraju usima.

PS. Ovo mene boli i nabija mi insomniju...

Kad god pomislim na ovo shaka boba mi ne moze pomoci.
omar little

#8 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by omar little »

Fair Life wrote:
omar little wrote:
Nemoj ni ti tako...

Onima koji vise vjeruju 'njima' nego svojim ocima je svejedno... ili posmatraju usima.

PS. Ovo mene boli i nabija mi insomniju...

Kad god pomislim na ovo shaka boba mi ne moze pomoci.
Ma, znas ti sta ja mislim...Iako sam svjesna i znam da nam se sirotica i majcica mogla sacuvati u jedom komadu, ovako kad opet vidim, sta cu, ja se nasekiram. Da ne bi dusmana i izdajnika, sa nase strane, moglo se sve drukcije odvijati...Ali eto, ni Predsjednik BiH nije brigu brinuo o Ustavu, pa sto bi onda kurjaci Tudjman i Milosevic...
Abacija

#9 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by Abacija »

Fair Life wrote:A sta misis kako je tek meni popaja?

Vise ces stvari shvatiti ako se zarovis po kontejnerima Afrike i Azije nego Bosne ili Dejtona.

Pitanja za zadacu:
- kako to da u nekim africkim zemljama nema kupiti friskog mlijeka?
- kako to da u tim istim zemljama ima kupiti mlijeka u prahu i to po nizoj cijeni nego u Evropi, a isto je proizvedeno u Njemackoj ili Francuskoj?
- Sta bi od troskova za transport i slicno?
- Ko pokriva tu razliku u troskovima?
- Ko zaradjuje na svemu ovome?

Kada se shvate slicni tudji problemi onda ce se shvatiti kako i zasto je bio rat u BiH, ili generalno na Balkanu. U africkom kontejneru lezi zec... ;-)
Fair Life

#10 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by Fair Life »

@ Abacija

Opet nas zajebase neki drugi anamo, a 'nasi' eto... ni luk jeli ni luk mirisali.
Prica je o Dejtonu.
Skini PDF document i pazljivo procitaj... svojim ocima a ne 'njihovim' usima.
Klodovik

#11 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by Klodovik »

@Fair Life

Ako dobro znaš engleski i imaš vremena:

http://www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSA ... .htm#study

Ovo što si ti postirao je djelić cijele priče.
Fair Life

#12 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by Fair Life »

Znam da je ova prica samo kap, ali ne pronadjoh vise na 'nasem'...
fantom slobode

#13 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by fantom slobode »

Fair Life wrote:A sta mislis kako je tek meni popaja?

E ako je ovo sto si trazio, onda si ti to slabo trazio.Nego ne znam sto trazis po kontejnerima :) Jesi li i ovdje pronasao nekog agenta KOS-a :) Trazi, trazi, pa ces naci, ima li sta tamo u Australiji i gdje ti je clanska knjizica SDA :) jesi li i nju zagubio? Dobro je pronasao si zato u medjuvremenu domovnicu u slucaju da ti kenguri dodju glave...Mogu misliti kako ti je...
JMJ

#14 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by JMJ »

A, i ti ,vala, i tvoja upaljena svijeca, ne kopaj vise, pametnom i jedna dosta!
Jeste, u africkim kontejnerima je istina, nece ni oni nikad na zelenu granu, zahvaljujuci svojim korumpiranim politicarima
Takvi su ti i ovi nasi, koji zive od toga sto nas spasavaju i izvode na put, je li, u Evropu.U njima ja nasa tragedija, ja cu dok sam ziva ponavljati, da nam cetnici i ustase nista ne bi mogli da nije bilo minderlija, halo, ba njega ne zanima ni Drzava, a kamoli Ustav, pa jos mrski, komunisticki, sta bi ono sa cijelom Republikom, ne umije ni na cetvrtini " da se ponasa"!
Pade mi nesto na pamet Rasim Delic. Mene ne zanima sta ce Hag odluciti, ali hoce li iko imati muda, pa da kaze " e, hodi sad malo ovamo" ,nakon tog urnebesnog doceka na Aeodromu.Dok i on nije umro.Pa njega jos uvijek ispracaju i docekuju sa suzama i cvijecem, a ti Fair-kopaj i trazi . Nista tamo nema osim pogani, najgore ljudske pogani, lopova, izdajica i ubica!
popajic

#15 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by popajic »

SALJE: PROFESOR FRANCIS A. BOYLE PREDMET: DAJTONSKI SPORAZUM DATUM: 30. NOVEMBAR 1995.

DRAGI PRIJATELJI:
.....

4. Vec u Clanu I se pominje "Bosna i Hercegovina" umjesto Republika Bosna i Hercegovina. Iz te terminologije proizlazi da ce Republika Bosna i Hercegovina nestati da bi nastalo nesto sto se zove "Bosna i Hercegovina". Drugim rijecima, Srbi ce postoci svoj cilj razbijanja Republike Bosne i Hercegovine i dobijanja zvanicnog priznanja Republike Srpske.

5. U Clanu III eksplicitno se uvodi termin Republika Srpska. Ovo je bio drugi srpski cilj, zvanicno priznanje Republike Srpske.

6. Clan V. Cudno je i bez presedana da Republika Hrvatska i Federalna Republika Jugoslavija "potpuno podrzavaju i pospjesuju ispunjenje obaveza" iz novog Ustava Bosne i Hercegovine. Drugim rijecima, Hrvatska i krnja Jugoslavija su postali garanti Ustva Bosne i Hercegovine. Ovo je slicno slucaju Kipra, gdje su Turska, Britanija i Grcka bili garanti. Naravno, uslijedio je rat.
.....
12. 3. "Oba Entiteta ce biti jednako odgovorna za ispunjenje ovog...". Drugim rijecima, Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska se tretiraju kao da su de fakto nezavisne drzave. Republika Bosna i Hercegovina se ovdje nigdje ne spominje.
......

Ova procedura je ocigledno protu-ustavna prema trenutno vazecem (1974/1990, medjunarodno priznatom 1992) Ustavu Republike Bosne i Hercegovine. Doista, ovaj novi Ustav ne treba cak ni da se podnese Skupstini Republike Bosne i Hercegovine na glasanje odn. na odobrenje. Po svim namjerama i ciljevima, ovaj novi Ustav stupa na snagu odmah, po svim svojim clanovima, i to bez odobrenja Skupstine Republike Bosne i Hercegovine. Drugim rijecima, po onome sto pise u ovom novom Ustavu, Republika Bosna i Hercegovina, njena Skupstina, i sve njene institucije su u osnovi potpuno unistene na dan 22. Novembra, 1995. Zato su odmah u Clanu I odbacili ime "Republika Bosna i Hercegovina".

Pimjetite da su "Strane" uspostavile Zajednicku Prelaznu Komisiju da primjene Ustav Bosne i Hercegovine. Ali, "Strane" su ustvari Republika Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, i Federalna Republika Jugoslavija. Zasto bi Hrvatska i krnja Jugoslavija imale ikakvu moc odlucivanja o implementaciji (primjeni) Ustava za Bosnu i Hercegovinu ?

83. Komentar o pismu kojeg je Izetbegovic uputio Christopheru, 21. Novembra 1995. Primjetimo iz Izetbegovicevog pisma da Republika Bosna i Hercegovina vise ne postoji.

Zakljucak

98. Gore navedeni komentari govore sami za sebe i ne traze da ih dalje objasnjavam. Na Vama je da odlucite gdje nakon ovoga, da li da prihvatite Dajtonski Sporazum ili da ga odbijete. U slucaju da odlucite da odbijete Dajtonski Sporazum, ja sam potpuno spreman da se vratim na Medjunarodni Sud, da bi zatrazio od Suda zvanicni nalog da se sprijeci cijepanje Republike Bosne i Hercegovine i da se skine embargo na tesko oruzje koji je nametnut protiv Bosanske Armije – embargo koji ce se jos neko vrijeme nastaviti. Ja o ovome ne mogu odluciti u Vase ime. Vasa buducnost je u pitanju. To je Vasa Drzava. To je Vasa Sudbina. Vasa ce djeca i unuci morati da snose konsekvence Vase odluke.

Neka je Bog s Vama, Vas prijatelj,

Francis A. Boyle Profesor Medjunarodnog Prava
SVAKI put kad ovo procitam vidim Milosevica,Tudjmana i Izetbegevoca kako za istim stolom prekrajaju REPUBLIKU Bosnu i Hercegovinu.I njihova tri potpisa na nakaznom dokumentu koji tu istu Republiku unisti.3 potpisa,3 ubice jedne drzave.
A ovaj napaceni narod NIKO nista ne upita,mada se njega najvise ticala i tice sudbina drzave.
Sva trojica potpisnika Daytonskog sporazuma mrtva,Republika BiH mrtva,Bosna i Hercegovina se koprca,a nama ostavise da djeci objasnjavamo kako su pored agresije i "nasi" krcmili drzavu.
Šandor

#16 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by Šandor »

BiH je ušla u proces federalizacije u martu 1994. godine. Ko je bio inicijator mirovnog sporazuma u Vašingtonu? Amerikanci. Bez Amerike Hrvati nikada ne bi pristali na bilo kakav sporazum. Rat bi bio nastavljen. Do konačnog i potpunog poraza. Ne bismo imali nikakve šanse. Počeli bi jesti travu i lišće (svi koji su bili u Bosni 1993. dobro znaju o čemu govorim, bili smo na ivici umiranja od gladi).

Po vama ispade da su Srbi i Hrvati došli do konačnog cilja? Da su se borili baš za ovo što imaju danas? Kako da ne. Da je bilo tako, nikad ne bi bio ispaljen niti jedan metak.

Činjenice govore da je odnos 51 : 49 kompromis velikih sila. A nikako prevara Amerikanaca od strane Alije. Nemam potrebu da branim dotičnog...niti mislim da je ikad imao časne namjere. Ali ovo je ipak previše nebulozno. Čuj Alija prevario Amere. :-)

Da su Ameri htjeli da pošutamo druge dvije strane, podržali bi nas, sve i da smo ubijali ljude koji imaju 1/8 Srba i Hrvata u porodici. Pogledajte šta su Albanci učinili na Kosovu 1999. godine. Protjeraše sve. A i oni su se prije 1999. godine klanjali Slobi. Rugova ga je ljubio u dupe na Dedinju x puta.
omar little

#17 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by omar little »

Šandor wrote:BiH je ušla u proces federalizacije u martu 1994. godine. Ko je bio inicijator mirovnog sporazuma u Vašingtonu? Amerikanci. Bez Amerike Hrvati nikada ne bi pristali na bilo kakav sporazum. Rat bi bio nastavljen. Do konačnog i potpunog poraza. Ne bismo imali nikakve šanse. Počeli bi jesti travu i lišće (svi koji su bili u Bosni 1993. dobro znaju o čemu govorim, bili smo na ivici umiranja od gladi).

Po vama ispade da su Srbi i Hrvati došli do konačnog cilja? Da su se borili baš za ovo što imaju danas? Kako da ne. Da je bilo tako, nikad ne bi bio ispaljen niti jedan metak.

Činjenice govore da je odnos 51 : 49 kompromis velikih sila. A nikako prevara Amerikanaca od strane Alije. Nemam potrebu da branim dotičnog...niti mislim da je ikad imao časne namjere. Ali ovo je ipak previše nebulozno. Čuj Alija prevario Amere. :-)

Da su Ameri htjeli da pošutamo druge dvije strane, podržali bi nas, sve i da smo ubijali ljude koji imaju 1/8 Srba i Hrvata u porodici. Pogledajte šta su Albanci učinili na Kosovu 1999. godine. Protjeraše sve. A i oni su se prije 1999. godine klanjali Slobi. Rugova ga je ljubio u dupe na Dedinju x puta.
Izvini, a gdje si ti ovdje na temi procitao da je Alija prevario Amerikance? Moze biti da mi je promaklo, zato pitam, jer ne razumijem ko je rekao bilo sta u korist te teze?
Šandor

#18 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by Šandor »

Omar little, u prvom postu Fair Life je napisao da Ameri neće podržati niti jedan sporazum s kojim se ne slažu bosanski muslimani. Jah, to bi valjda trebalo značiti da su nam ponudili status Izraela, a Alija se odlučio za Palestinizaciju.

Da su nas htjeli podržati kao Izrael (bezuslovno, bez obzira šta učiniš, i dalje te volim i podržavam) ne bi inicirali sporazum u Vašingtonu. Jer to je bio uvod u svođenje BiH na formalnost. Tad je to već postala "dvokomponentna" država. To je kasnije modifikovano u Dejtonu. A Vašington je sasječen (haman u korjenu) od strane Austrijanca Wolfganga Petricha.
popajic

#19 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by popajic »

@Sandor
Napravio si malu gresku u koracima-Alija nije prevario Amere nego narod svoje drzave.
Ako se ni nakon 13 god.ne zna u cemu se ta prevara sastojala onda nije ni do Daytona,ni do Alije,nego do onog ko ne zeli da zna.
Šandor

#20 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by Šandor »

Znam da je Alija potpisao konačnu podjelu. Vezao nam je ruke za sva vremena. Alijini, Haris, Zlatko, Sefer, i dan danas nas lažu. Svako na svoj način. Oni su spasili Bosnu, za sve su krive nacionalne stranke, nogama i rukama su se borili da ne oslobode BiH. :-)
paratrooper

#21 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by paratrooper »

molim, budite malo objektivni i fer.

Bosanci su otprilike usli u taj sukob na nacin kako su Palestinci usli u sukob sa Izraelom, mislili su odbraniti "cjelovitost" zemlje da bi za nekoliko sedmica 1992 bili protjerani sa 80% teritorije BIH. Za razliku od palestinaca, bosanci su ipak imali neku infrastrukturu, motivaciju kao i nesto vise znanja pa su uspjeli da se reorganiziraju na kakav takav nacin.

I reorganizirana , ARBIH nije mogla pobjediti, nije u pitanju ni znanje ni mudrost ni vjestina, u pitanju je bila pozicija. JA je distribuirala svo znanje , svu tehniku i rasporedila srpske snage na sve vitalne tacke.

Na kraju balade mi mozemo govoriti sta je ispravo i sta nije i sa moralnog i sa etickog principa, ali ipak licno , najcesce govorim o tome sta je ispravno a sta nije ne sta ta dva principa vec sa principa mogucnosti postizanja 'ciljeva'.

Cilj koji se nije mogao ostvariti makar bio i castan - je pogresan.

ARBIH je zadala sebi neostvariv cilj.

Mozete mi zamjeriti sto ne djelim vase ideale , ali to je moje misljenje.
Drvosjeca iz Dejcica

#22 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Pa eto Palestinci nisu pristali na podjelu koja im je nudjena 1948. godine pa gdje su danas? Vojno, kulturno, ekonimski i kao narod su svedeni na nestajanje. Istrajavanje na tzv. Ustavu R.BiH bi Bosnjake odvelo u nestanak jer je opcija bila potpisi ili ostavi. Ovi gore naruceni PDF fajlovi dolaze od covjeka koji nista drugo i ne radi osim sto po citave dane posta slicne gluposti i dezavujise mladje, necu reci labilnije, clanove ovog foruma. Ponekad se pitam da li je Fair program ili ziva osoba? :|
omar little

#23 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by omar little »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa eto Palestinci nisu pristali na podjelu koja im je nudjena 1948. godine pa gdje su danas? Vojno, kulturno, ekonimski i kao narod su svedeni na nestajanje. Istrajavanje na tzv. Ustavu R.BiH bi Bosnjake odvelo u nestanak jer je opcija bila potpisi ili ostavi. Ovi gore naruceni PDF fajlovi dolaze od covjeka koji nista drugo i ne radi osim sto po citave dane posta slicne gluposti i dezavujise mladje, necu reci labilnije, clanove ovog foruma. Ponekad se pitam da li je Fair program ili ziva osoba? :|
Naruceni od strane koga? Da li si ti uopce pogledao odakle ovi dokumenti dolaze?

Eki @Fair da imas sluge u "GEORGE WASHINGTON UNIVERSITY"?!? Pa daj ne moj bit' stipsa, izbunari mi kakvu stipendiju za magistarski ako moRe ekonomija to mi je onako srcu draga disciplina, ali mogu i politicke nauke, necu zanovjetat'... :D :D
Drvosjeca iz Dejcica

#24 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

omar little wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa eto Palestinci nisu pristali na podjelu koja im je nudjena 1948. godine pa gdje su danas? Vojno, kulturno, ekonimski i kao narod su svedeni na nestajanje. Istrajavanje na tzv. Ustavu R.BiH bi Bosnjake odvelo u nestanak jer je opcija bila potpisi ili ostavi. Ovi gore naruceni PDF fajlovi dolaze od covjeka koji nista drugo i ne radi osim sto po citave dane posta slicne gluposti i dezavujise mladje, necu reci labilnije, clanove ovog foruma. Ponekad se pitam da li je Fair program ili ziva osoba? :|
Naruceni od strane koga? Da li si ti uopce pogledao odakle ovi dokumenti dolaze?

Eki @Fair da imas sluge u "GEORGE WASHINGTON UNIVERSITY"?!? Pa daj ne moj bit' stipsa, izbunari mi kakvu stipendiju za magistarski ako moRe ekonomija to mi je onako srcu draga disciplina, ali mogu i politicke nauke, necu zanovjetat'... :D :D
Jos si ti mlad i zelen pa ti ne uzimam za zlo takav naivan nacin razmisljanja. Takvi dokumenti se narucuju na visokom nivou i prezentiraju se upravo od takvih nazovi ozbiljnih institucija (The George Washington University) da bi bili sto uvjerljiviji.
Abacija

#25 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by Abacija »

Ih kakav si ti pragmaticar, pozavidio bi ti svaki mirovni pregovarac. De ti nama kao takav fino nacrtaj gdje i kako dalje.
Post Reply