NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Locked
Skijaš

#51 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Skijaš »

branimir stulic wrote:Moj dragi prijatelju...Najgore je sto sam i ja kao Bosnjak dosao u dilemu... da li sam iskoristen za nesto sto ni u snu nisam htio da gradim.
Ako se sutra u svim svjetskim medijima pojavi informacija da nas za 3 mjeseca i pet dana udara meteor koji će vjerovatno uništiti život na zemlji, naše će biti da tih 3 mjeseca i pet dana provedemo u odbrani suživota, tolerancije i pravde. Naša borba nema veze sa meteorima, sa ratnim profiterima, kriminalcima koji varaju namještajući tendere, sa pojedinim SDA jastrebovima koji su svoji na svome samo ako se na grbu njihove opštine nađe polumjesec i zvijezda itd.

Ako sada imamo problem sa svim nabrojanim, šta treba, da izvršimo kolektivni hara kiri ? Da dignemo ruke od svega i kažemo Dodiku evo ti Bosna, idemo mi u Švedsku čistiti autobuse.

Šta se koji klinac prenemažete i kukumavčite, život je takav, uvijek će biti nepravde i naše je da se dok smo živi borimo protiv toga. Kad skršimo nacionaliste, fokus će se prebaciti na obračun sa ovim manijacima zbog kojih tri udarne vijesti na sarajevo-x spominju nasilje nad ženama. Kad se to riješi, onda će se našu energiju ili energiju naše djece trošiti na rješavanje nekog drugog pitanja i tako dok smo živi.

Nađimo stvari koje nas čine sretnim, radimo na odbrani moralnih vrijednosti onoliko koliko mislimo da treba i ništa se više od nas ne traži. Nema mjesta prenemaganju i kukumavčenju.
tbv

#52 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by tbv »

Skijaš wrote:
branimir stulic wrote:Moj dragi prijatelju...Najgore je sto sam i ja kao Bosnjak dosao u dilemu... da li sam iskoristen za nesto sto ni u snu nisam htio da gradim.
Ako se sutra u svim svjetskim medijima pojavi informacija da nas za 3 mjeseca i pet dana udara meteor koji će vjerovatno uništiti život na zemlji, naše će biti da tih 3 mjeseca i pet dana provedemo u odbrani suživota, tolerancije i pravde. Naša borba nema veze sa meteorima, sa ratnim profiterima, kriminalcima koji varaju namještajući tendere, sa pojedinim SDA jastrebovima koji su svoji na svome samo ako se na grbu njihove opštine nađe polumjesec i zvijezda itd.

Ako sada imamo problem sa svim nabrojanim, šta treba, da izvršimo kolektivni hara kiri ? Da dignemo ruke od svega i kažemo Dodiku evo ti Bosna, idemo mi u Švedsku čistiti autobuse.

Šta se koji klinac prenemažete i kukumavčite, život je takav, uvijek će biti nepravde i naše je da se dok smo živi borimo protiv toga. Kad skršimo nacionaliste, fokus će se prebaciti na obračun sa ovim manijacima zbog kojih tri udarne vijesti na sarajevo-x spominju nasilje nad ženama. Kad se to riješi, onda će se našu energiju ili energiju naše djece trošiti na rješavanje nekog drugog pitanja i tako dok smo živi.

Nađimo stvari koje nas čine sretnim, radimo na odbrani moralnih vrijednosti onoliko koliko mislimo da treba i ništa se više od nas ne traži. Nema mjesta prenemaganju i kukumavčenju.
:thumbup: ili kratko receno,

"They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety."

- Benjamin Franklin
MuaDib

#53 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by MuaDib »

res publica wrote:
MuaDib wrote:Interesantno je to, kako se stvari poimaju samim naslovom.
Pa ovakav naslov teme je samo jedan u nizu elemenata koji htjeli mi to priznati ili ne predstavlja prijetnju po opstanak naše Bosne i Hercegovine. Ne postoje nebošnjaci na Bošnjačkoj strani, već postoje građani BiH, koji se zaista osjećaju građanima BiH, a ne dijelom isključivo nekog od konstitutivnih naroda. 8)
Žalosno je da u BiH postoje 4 vrste stanovnika: Bošnjaci, Srbi, Hrvati i građani koji su nažalost najranjivija kategorija BiH. Ja kao osoba iz mješanog braka svoje nacionalno poimanje vežem isključivo za pripadnost državi u ovom slučaju BiH, te se izjašnjavam kao Bosanac. I ne može me niko spriječiti u tome, ni pojedini elaborati forumaša, ni poslanici iz RS, jer moje je ustavno pravo sloboda svijesti i savjesti. Ako je u Jugoslaviji postojala mogućnost da se izjasne ljudi Jugoslavenima, ne vidim razloga da se i u BiH ne omogući ljudima da se izjasne kao Bosanci i Hercegovci, pa čak i Behanci kako zahtjeva jedna grupa građana.:)
Očito je nekome u cilju, u ovom slučaju nekih bošnjačkih krugova, pokolebati ljude da se izjasne kao Bosanci, jer imaju jako puno problema sa bošnjačkom sviješću. Naime u ruralnijim sredinama Bošnjaci se i dalje izjašnjavaju kao Muslimani, a s druge strane kod većeg broja lijevo orjentiranih Bošnjaka javlja se antibošnjački bunt te se ljudi izjašnjavaju kao Bosanci. Taj strah je opravdan jer prema procjenama oko pola miliona ljudi u zemlji se osjaćča Bosancima, a oko 100 000 Muslimanima, što značajno može smanjiti udio Bošnjaka u slijedećem popisu. Što mi je moram priznati drago, jer će svijet vidjeti da BiH nije prosti zbir tri naroda. Nažalost nekih ovakvom stanju je mnogo doprinjela bošnjačka politika.
Vi koji sebe svodite samo na građane, uvijek ste mi bili sumnjiv državotvorni kapacitet. Identifikacija isključivo sa državom je OK, ali ako je to princip, da li bi se sutra identifikovao sa drugom državom, ako bi se preselio, ili ukoliko bi se u mjestu gdje živiš uspostavila druga država?
Ako je do kraja u pitanju građansko poimanje identiteta, onda tebi u principu nije bitno koja je država, već ti je bitno da ona poštuje tvoj građanski status, a tvoj etnički, vjerski i drugi identiteti da ostanu u domenu tvoje privatnosti. Dakle, sama država kao takva nije bitna, već je bitno ono što ti ona omogućava, pa ti ne bi smetalo da ti se nad glavom mijenjaju države?
Potpuno pogrešna konstatacija. Jer upravo iskreni bosanskohercegovački građani, daju ovoj zemlji najjači državotvorni kapacitet. Svako drugo poimanje je opasno po ovu zemlju, jer upravo nerazumjevanje toga dovelo je do pogleda da je BiH puki zbir naroda, koja je bolje razdvojiti nego da ratuju s vremena na vrijeme. Što je na kraju i urađeno, pošto su se SDA i neki bošnjački krugovi, kad je zagustilo, okrenuli izgradnji kakve-takve muslimanske BiH, otjeravši veliki broj i ono malo preostalih građana iz zemlje. I ono malo građana što pokušava popraviti stvari, nastoji se dikvalifikovati. Te se ne mogu se oteti dojmu da je ova tvoja kostatacija posljedica propagande navedenih krugova. Zato sam i rekao da u BiH postoje četiri vrste stanovnika Bošnjaci, Srbi, Hrvati i građani. S tim da su građani donji, ali i dalje najveći optimisti, da ne kažem utopisti o normalnoj građanskoj BiH, sa uvažavanjem prava svih koji u njoj žive. A s druge strane nije toliko bitno kako ti se država zove, ako se ti u njoj osječaš slobodno ne samo fizički već i mentalno što sa današnjom BiH nije slučaj. I da ne ostanem nedorečen u svakoj državi, državotvorni identitet treba da bude ispred etničkog i vjerskog, što opet nije slučaj u BiH.
hamza_sa

#54 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by hamza_sa »

@ dibidus

Evo, udostoji se i ja da se javim.

Tesko mi je pisati na ovu temu. Misli isuvise brzo naviru, a prsti ih ne mogu stici da to otipkaju.

Bosna i Hercegovina! Kada to izgovaram, da postoji neka sprava da to izmjeri, mislim da ne bi imala podioka da prikaze kolicinu mog ponosa i ljubavi u tom momentu.

Ponosa, zato sto sam tu rodjen i zivim, a ljubavi koliko je volim.

Sta da ti napisem, a da ima smisla?!?!?
dibidus

#55 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by dibidus »

@hamza

ti i ne moras nista vise pisati, vec si rekao velike rijeci i ja ti se jos jedanput zahvaljujem na tome
Osim toga, ova rasprava je, kao i sve druge na ovom forumu, odlutatala u stranu pa nije lose ni zaobici je.

A ja sam zelio samo da ukazem na potrebu ARTIKULACIJE Bosanaca kao neke CETVRTE STRANE u ovom picvajzu.
Dosadasnja praksa je bila da se Bosanci i Bosnjaci izjednacavaju (a kako i ne bi kad se radi o skoro istim terminima, za strance potpuno istim).

To razdvajanje je NEOPHODNO.

Naravno, za ideju bosanstva su dobrodosli svi, bez razlike, ali bi, za pocetak, zaista trebalo utvrdi neke parametre po kojima bi se prepoznavali mi kojima je ideja Bosne (i Hercegovine) bila ispred etnosa i religije.

Da - i religije. Znam da ce nekima zvucati grubo, ali praksa je pokazala da su za ideju integralnog bosanskog drustva najpogodniji ateisti. Vjernici u najvecem broju slucajeva, cas izuzecima, nisu u stanju ili ne zele da vide stetnost nekih religijskih postupaka na vlastitoj strani, vec samo ukazuju na one druge, sto, opet, jos samo vise produbljuje podjele.
Ja jos nisam cuo katolika koji ce reci da je ona katedrala u Kupresu pretjerivanje, da ne navodim sve ove krizeve "granicnike" ukljucujuci i onaj istinski spomenik religijskom razvratu - kriz u Mostaru.
O Srbima i njihovoj vjeri, kojoj je sva svrha upravo ostvarivanje srpskih sovinistickih ciljeva i nista drugo, ne treba trositi rijeci.
I konacno, veoma mali broj Bosnjaka koji vole reci da su tek sad nakon rata poceli da istinski uzivaju "u svoj vjeri na svojoj zemlji" tesko ce primjetiti ovo pretjerivanje sa brojem i izgledom dzamija i ostalim novotarijama kojima nije samo cilj jacanje vjere nego se tu zaista krije i plan stvaranja islamskog drustva.

Zato se usudjujem reci da je ATEIZAM nazalost jedini zajednicki nazivnik ovim etnosima i ja bih od toga poceo. Necu, ponavljam, nikada reci da su vjernici ovdje iskljuceni ali samo oni vjernici kojima je vjera ispred religije, a nikako oni kojima je religija ispred vjere. Pa tako i ispred svega drugog, ukljucujuci i drazavu i drustvo u kojem zive.

Problem su dakle religije a ne vjera i to sam cini mi se vec govorio na odgovarajucoj temi.

Prema tome, da rezimiram
- RELIGIJE, sve do jedne, razaraju bice Bosne, ali ne i VJERA i istinski vjernici;
- Posto je to dvoje jos uvijek tesko razdvojiti, ateizam se u ovom trenutku pokazuje kao najbolje integrativno svojstvo;
- Potvrda o nenacionalizmu (o tome zapravo govorimo) su svakako i mjesoviti brakovi;
- a svakako jedna od najjacih potvrda je ODABIR strane kojoj ne pripadas po nacionalnom defaultu, a to su upravo Nebosnjaci na bosnjackoj strani, koji su samim tim potvrdili svoje Bosanstvo, sto, recimo, nije slucaj sa svim Bosnjacima na bosnjackoj strani.

I o tome je sva ova prica - hajdemo nekako ARTIKULISATI Bosanstvo i prekinuti ovaj proces stihijnog izjednacavanja Bosnjastva i Bosanstva, jer, ma koliko apsurdno zvucalo, to izjednacavanje rusi Bosnu.
Last edited by dibidus on 17/08/2011 08:45, edited 1 time in total.
Rimad

#56 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Rimad »

Zašto neko ne bi mogao istovremeno biti i Bošnjak/Hrvat/Srbin i Bosanac?

Druga stvar koju želim istaknuti je da, sve dok BiH ne bude građanska država, Bošnjaci se ne smiju odricati bošnjaštva, ako ništa, onda zbog eventualnog popisa stanovništa. Sve dok se u ovoj državi mjeri koliko nas ima, par procenata izgubljenih u rubrici "nacionalna pripadnost" može puno značiti. Ne kažem da je ovo izjašnjavanje po nacionalnoj pripadnosti OK, ali sve dok je tako, moramo misliti na posljedice neizjašnjavanja.
nosara

#57 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by nosara »

Skijaš wrote: Ako se sutra u svim svjetskim medijima pojavi informacija da nas za 3 mjeseca i pet dana udara meteor koji će vjerovatno uništiti život na zemlji, naše će biti da tih 3 mjeseca i pet dana provedemo u odbrani suživota, tolerancije i pravde. Naša borba nema veze sa meteorima, sa ratnim profiterima, kriminalcima koji varaju namještajući tendere, sa pojedinim SDA jastrebovima koji su svoji na svome samo ako se na grbu njihove opštine nađe polumjesec i zvijezda itd.

:-)

Znas za onu pricu kad je Djindjic bio u posjeti nekoj fabrici koja je disala na skrge, a na kapiji je bio nekakav sat, koji nije radio... Pa ih Zoran upita "Dobro, nemate sirovine, masine zastarjele, shvatam da vam nije lako, ali zasto, pobogu, ne popravite barem onaj sat na ulazu...?"

Nejse...

Skijaš

#58 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Skijaš »

nosara wrote:
Skijaš wrote: Ako se sutra u svim svjetskim medijima pojavi informacija da nas za 3 mjeseca i pet dana udara meteor koji će vjerovatno uništiti život na zemlji, naše će biti da tih 3 mjeseca i pet dana provedemo u odbrani suživota, tolerancije i pravde. Naša borba nema veze sa meteorima, sa ratnim profiterima, kriminalcima koji varaju namještajući tendere, sa pojedinim SDA jastrebovima koji su svoji na svome samo ako se na grbu njihove opštine nađe polumjesec i zvijezda itd.

:-)

Znas za onu pricu kad je Djindjic bio u posjeti nekoj fabrici koja je disala na skrge, a na kapiji je bio nekakav sat, koji nije radio... Pa ih Zoran upita "Dobro, nemate sirovine, masine zastarjele, shvatam da vam nije lako, ali zasto, pobogu, ne popravite barem onaj sat na ulazu...?"

Nejse...

"don't bring everybody down please" :-D :thumbup:
dibidus

#59 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by dibidus »

Skijaš wrote:
nosara wrote:
"don't bring everybody down please" :-D :thumbup:
Ma jasta, jebo sikiraciju hajmo mi popit' i zapjevat'.

Tipicno bosansko izbjegavanje neugodnih tema.
Zivjeli!
Skijaš

#60 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Skijaš »

dibidus wrote:
Skijaš wrote:"don't bring everybody down please" :-D :thumbup:
Ma jasta, jebo sikiraciju hajmo mi popit' i zapjevat'.

Tipicno bosansko izbjegavanje neugodnih tema.
Zivjeli!
Nisam to rekao. Sa problemima se trebamo suočiti, ono što nam ne treba je defetizam. Smeta mi taj stav da je sve izgubljeno.

prihvatljivo : teško nam je, imamo značajnih problema sa separatistima, sa nacionalistima u SDA, sa nesposobnjakovićima u SDP-u ili NS-u, ali na kraju ćemo pobjediti i imaćemo multietničko, reintegrisano društvo

neprihvatljivo : kuku lele, sve je izgubljeno, podjele su završena stvar i sa tim se trebamo pomiriti jer je to realnost

Vidiš li razliku ?
res publica

#61 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by res publica »

nosara wrote:
... i citavu lepezu gradjanskih prava, pride...

Pod tim uslovima, koga briga koja je drzava... To je razmisljanje sasvim u redu...
Razumjeli smo se u onome što znači građanski princip, to jeste tako kao što ti kažeš, ali ja u tome vidim ahilovu petu opstanka Bosne.
Jer sa takvim razmišljanjem, sutra možeš isto možeš reći, ne samo baš me briga koja je država, nego baš me briga kolika je država ako mi ona osigurava sve pogodnosti i prava za dobar život. I onda idemo dalje, sve na tragu građanskog razmišljanja, možemo reći - srpski element je monolitan tvrdoglav, s njima nema dogovra nikad i ako se na taj dogovor bude čekalo, država nikada neće profunkcionisati. pa onda ako ću ja dobiti bolju državu, pa makar i manju koja će bolje funkcionisati, što ne bih otkačio Srbe, nek idu dođavola, jedan je život, hoću da živim barem u normalnoj državi?!
Ta građanska ideja zbog prirode čovjeka koji razmišlja isključivo građanski, u stanju je da zbog ličnog zadovoljstva malo se kocka sa državom.
S druge strane, jaka nacionalna ideja kao kod Srba, ide u prilog državi jer oni se ne pecaju na pogodnosti, već govore da su spremni jest korijenje, samo da država bude onakva kakvom je oni žele.
res publica

#62 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by res publica »

vs84sa wrote: ako malo bolje pogledas sta si napisao shvatices da si totalno kontradiktoran. pa upravo ti Bosanci, kako ih ti nazivas "sumnjiv drzavotvorni kapacitet" stavljaju BiH na prvo mjesto, ispred etnosa i vjere. Dok je tebi kao takvom drzava totalno nebitna pa kao bosnjak mozes zivjeti i na teritoriji srbije ili hrvatske ili ine zemlje sve dok tvoje nacionalne interese zastupa vrhovni vjerski poglavar.
Prvo, tih Bosanaca je jako malo u poređenju sa tzv. konstitutivnim narodima, koji ipak na prvo mjesto stavljaju etnos i vjeru. Bosanci imaju svoju ideju Bosne, koja udaljava bosanskohercegovačkog čovjeka od vjerskog i nacionalnog identiteta. To bi u nekim idealnim prilikam bilo i dobro, ali mi nemamo idealne prilike, već stanje etničke i vjerske podjele. E, to je Bosna. Bosna nije ono što Bosanci koje navodiš žele da Bosna bude, već upravo suprotno od toga. I baš zbog toga Bosanci su možda ti koji najmanje razumiju šta je Bosna. Zapetljano izgleda, ali eto...
madner

#63 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by madner »

res publica wrote:
nosara wrote:

Pod tim uslovima, koga briga koja je drzava... To je razmisljanje sasvim u redu...
Razumjeli smo se u onome što znači građanski princip, to jeste tako kao što ti kažeš, ali ja u tome vidim ahilovu petu opstanka Bosne.
Jer sa takvim razmišljanjem, sutra možeš isto možeš reći, ne samo baš me briga koja je država, nego baš me briga kolika je država ako mi ona osigurava sve pogodnosti i prava za dobar život. I onda idemo dalje, sve na tragu građanskog razmišljanja, možemo reći - srpski element je monolitan tvrdoglav, s njima nema dogovra nikad i ako se na taj dogovor bude čekalo, država nikada neće profunkcionisati. pa onda ako ću ja dobiti bolju državu, pa makar i manju koja će bolje funkcionisati, što ne bih otkačio Srbe, nek idu dođavola, jedan je život, hoću da živim barem u normalnoj državi?!
Ta građanska ideja zbog prirode čovjeka koji razmišlja isključivo građanski, u stanju je da zbog ličnog zadovoljstva malo se kocka sa državom.
S druge strane, jaka nacionalna ideja kao kod Srba, ide u prilog državi jer oni se ne pecaju na pogodnosti, već govore da su spremni jest korijenje, samo da država bude onakva kakvom je oni žele.
Zato je i Srbija uspjesno prosirila svoje granice. Nemaju vise granice sa Albanijom :D

Gradjani se ne mogu niposto cijenkati sa drzavom. Njihov identitet je vezan za istu.
res publica

#64 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by res publica »

MuaDib wrote: Potpuno pogrešna konstatacija. Jer upravo iskreni bosanskohercegovački građani, daju ovoj zemlji najjači državotvorni kapacitet. Svako drugo poimanje je opasno po ovu zemlju, jer upravo nerazumjevanje toga dovelo je do pogleda da je BiH puki zbir naroda, koja je bolje razdvojiti nego da ratuju s vremena na vrijeme. Što je na kraju i urađeno, pošto su se SDA i neki bošnjački krugovi, kad je zagustilo, okrenuli izgradnji kakve-takve muslimanske BiH, otjeravši veliki broj i ono malo preostalih građana iz zemlje. I ono malo građana što pokušava popraviti stvari, nastoji se dikvalifikovati. Te se ne mogu se oteti dojmu da je ova tvoja kostatacija posljedica propagande navedenih krugova. Zato sam i rekao da u BiH postoje četiri vrste stanovnika Bošnjaci, Srbi, Hrvati i građani. S tim da su građani donji, ali i dalje najveći optimisti, da ne kažem utopisti o normalnoj građanskoj BiH, sa uvažavanjem prava svih koji u njoj žive. A s druge strane nije toliko bitno kako ti se država zove, ako se ti u njoj osječaš slobodno ne samo fizički već i mentalno što sa današnjom BiH nije slučaj. I da ne ostanem nedorečen u svakoj državi, državotvorni identitet treba da bude ispred etničkog i vjerskog, što opet nije slučaj u BiH.
Pitanje je koliko vrijedi to formiranje posebnog identiteta u odnosu na Bošnjake, Srbe i Hrvate.
Uzmimo kao primjer Srbe, i nešto slabiji primjer - Hrvate. Oni su već daleko odmakli u insisitiranju na srpskom i hrvatskom identitetu koji nije samo puka oznaka za pripadnost, nego i nešto što podrazumjeva skup interesa koji su suprotni interesima Bosanaca i Bošnjaka. Oni razmišljaju ovako: da li ti njima nudiš nešto što ide na ruku tim interesima ili ne, da li si Srbin ili Hrvat ili ne, a ako je odgovor ne, njima je sasvim svejedno da li si ti Bošnjak ili Bosanac.
Sa Bošnjacima je drugačije samo utoliko što im se interesi poklapaju sa interesima Bosanaca. Za razliku od Srba i Hrvata, ti Bošnjacima imaš nešto ponuditi kao Bosanac, pa se oni ne opiru tom identitetu, i to je cijela priča.
nosara

#65 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by nosara »

res publica wrote:
nosara wrote:

Ja mislim na univerzalni gradjanski princip u funkcionalnim drzavama... Nasa je situacija komplicirana, a odgovor na istu aktuelne, "probosanske" vlasti, neozbiljan i pogresan... Kao uostalim i u odnosu na neke manje, lako rjesive probleme za koje nisu krivi nikakvi "Srbi"...
res publica

#66 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by res publica »

madner wrote: Zato je i Srbija uspjesno prosirila svoje granice. Nemaju vise granice sa Albanijom :D

Gradjani se ne mogu niposto cijenkati sa drzavom. Njihov identitet je vezan za istu.
Primjetio sam da kad ja pišem nešto, uvijek mi se poturi pod nos Srbija. Valjda zato što pišem iz manjeg entiteta, ljudi misle da sam Srbin. Hajd, da otkrijemo tajnu, imam srpske krvi, imam i bošnjčke, a ponajviše onih koji se danas u Strazburu bore za političku ravnopravnost, tj. ustavnu, kako već... :)

E vidiš, kad spemeneš građane, ako su građani oni insistiraju da identitet ostane u sferi privatnosti, a ako pak insitiraju i na identitetu to već ide u polje nacionalnog, vjerskog i sl. makar to bilo povezano isključivo sa pripadnošću državi. Može i država da bude faktor nacionalnog identiteta, pa tako da nacionalnost Bosanac, znači baš to - nacionalni identitet. Ali tada treba uzeti u obzir da postoje vrlo jaki drugi nacionalni identiteti u BiH, i da će oni nastojati da se očuvaju, pa makar i od tog bosanskog nacionalnog identiteta.
madner

#67 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by madner »

Pa navodis za pozitivan primjer ponasanje koje od regionalne sile napravilo pasaluk i dovelo Srbiju na granice od 1912. Ako ne vidis problem u tome, ne znam sta da ti kazem.

Mislim da je svima od 1992 jasno da postoje oprecna misljenja. :D
Luka 1

#68 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Luka 1 »

Mislim da je sam naziv teme rekao uglavnom sve bitno .
PS.
Usput madner, otkud ti ta da je danasnja Srbija na granicama iz 1912 ?
Ja znam da bi bosnjacka strana to prizeljkivala , ali nije .
vs84sa

#69 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by vs84sa »

res publica wrote:
vs84sa wrote: ako malo bolje pogledas sta si napisao shvatices da si totalno kontradiktoran. pa upravo ti Bosanci, kako ih ti nazivas "sumnjiv drzavotvorni kapacitet" stavljaju BiH na prvo mjesto, ispred etnosa i vjere. Dok je tebi kao takvom drzava totalno nebitna pa kao bosnjak mozes zivjeti i na teritoriji srbije ili hrvatske ili ine zemlje sve dok tvoje nacionalne interese zastupa vrhovni vjerski poglavar.
Prvo, tih Bosanaca je jako malo u poređenju sa tzv. konstitutivnim narodima, koji ipak na prvo mjesto stavljaju etnos i vjeru. Bosanci imaju svoju ideju Bosne, koja udaljava bosanskohercegovačkog čovjeka od vjerskog i nacionalnog identiteta. To bi u nekim idealnim prilikam bilo i dobro, ali mi nemamo idealne prilike, već stanje etničke i vjerske podjele. E, to je Bosna. Bosna nije ono što Bosanci koje navodiš žele da Bosna bude, već upravo suprotno od toga. I baš zbog toga Bosanci su možda ti koji najmanje razumiju šta je Bosna. Zapetljano izgleda, ali eto...
kako ti znas koliko je koga? ti prebrojavao? eto vidis mene po babi i majci odmah stavljaju kao Muslimana (Bosnjaka) a nit sam musliman niti sam bosnjak se ikad igdje izjasnio. takodjer imam rodbine koje isto tako po automatizmu svrstavaju u hrvatski tor mada su vece patriote za bosnom mozda od nas dvojice zajedno... prema tome nije bas toliko mala ta probosanska snaga, ja bar zelim da vjerujem u to. mozda kad bi ljudi malo vise razmisljali o tome a ne isli ko ovce za svojim stadom svima bi nam bolje bilo.

a ti se fino izjasni jesil za vjersku drzavu ili si da se to odvoji, jer stalno uz etnos spominjes vjeru? znaci kad kazes nacionalna pripadnost da ti ne podrazumjeva ime i kojem dzematu pripadas?

Mozda bi se Bosanac na popisu mogao izjasnit kao
nacionalna pripadnost: Bosnjak
vjeroispovijest: katolik
govori: srpskim jezikom
madner

#70 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by madner »

Luka 1 wrote:Mislim da je sam naziv teme rekao uglavnom sve bitno .
PS.
Polako, na raskrsnici su i cisto sumnjam da ce sada promijeniti kurs koji ih vodi do tih granica.
Luka 1

#71 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Luka 1 »

madner wrote:
Luka 1 wrote:Mislim da je sam naziv teme rekao uglavnom sve bitno .
PS.
Polako, na raskrsnici su i cisto sumnjam da ce sada promijeniti kurs koji ih vodi do tih granica.
A too.. :lol:
cyprus

#72 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by cyprus »

Rimad wrote:Zašto neko ne bi mogao istovremeno biti i Bošnjak/Hrvat/Srbin i Bosanac?...
Ovo se i ja pitam često, samo što bi izvršio jednu malu dopunu tom pitanju:

Zašto neko ne bi mogao istovremeno biti i Bošnjak/Hrvat/Srbin/Ostali i Bosanac?

Pod uslovom da su Ostali stvarno Ostali, a ne de facto Bošnjaci... Izjašnjavanje velikog broja Bošnjaka (nekadašnjih Muslimana) kao Ostali, dovodi do izjednačavanja termina Bosanac i Bošnjak, što je mislim vrlo opasno, a u najmanju ruku nepovoljno za one koji su stvarno Ostali...

Mislim da je sasvim prirodna primarna identifikacija čovjeka sa njegovom državom. Prema tome je jasno da smo svi mi Bosanci i Hercegovci. Međutim, prirodna je i sekudnarna identifikacija čovjeka sa svojim etnosom... A ma koliko se neki izjašnjavali kao Bosanci (nastojeći stvoriti tu ''četvrtu'' stranu), ta grupacija nema nikakve karakteristike etnosa. Bar ne još...
tbv

#73 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by tbv »

cyprus wrote:
Rimad wrote:Zašto neko ne bi mogao istovremeno biti i Bošnjak/Hrvat/Srbin i Bosanac?...

Pod uslovom da su Ostali stvarno Ostali, a ne de facto Bošnjaci... Izjašnjavanje velikog broja Bošnjaka (nekadašnjih Muslimana) kao Ostali, dovodi do izjednačavanja termina Bosanac i Bošnjak, što je mislim vrlo opasno, a u najmanju ruku nepovoljno za one koji su stvarno Ostali...

Mislim da je sasvim prirodna primarna identifikacija čovjeka sa njegovom državom. Prema tome je jasno da smo svi mi Bosanci i Hercegovci. Međutim, prirodna je i sekudnarna identifikacija čovjeka sa svojim etnosom... A ma koliko se neki izjašnjavali kao Bosanci (nastojeći stvoriti tu ''četvrtu'' stranu), ta grupacija nema nikakve karakteristike etnosa. Bar ne još...
Bosanci su nacija naroda i vjerskih, a i nevjerskih skupina koji zive u BiH, a pod tim spadaju; Bosnjaci, Srbi, Hrvati, muslimani, katolici, pravoslavci, jevreji, romi, ateisti, itd, itd...
XXS

#74 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by XXS »

cyprus wrote: Zašto neko ne bi mogao istovremeno biti i Bošnjak/Hrvat/Srbin/Ostali i Bosanac?
Nije problem cak i ako hoces da se namazes crnom kremom za cipele po licu pa kazes da se osjecas kao afroBosanac.
Nije problem u ljudima, problem je u srpskoj, hrvatskoj i bosnjackoj politici i ciljevima.
madner

#75 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by madner »

cyprus wrote:

Objasni opasnost.
Locked