NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Locked
Luka 1

#126 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Luka 1 »

Chmoljo wrote::roll:
Svakako...
Taman toliko , koliko si ti bio na srpskoj (i zeru manje , pretpostavljam ) :)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#127 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Chmoljo »

Luka 1 wrote:
Svakako...
bilo je inače teško pretpostaviti...
Luka 1

#128 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Luka 1 »

Chmoljo wrote:
Luka 1 wrote:
Svakako...
bilo je inače teško pretpostaviti...
Znam... :)
Chmoljo

#129 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Chmoljo »

onda se postavlja pitanje, što te toliko interesuje ova tema... prebrojavaš izdajnike?
madner

#130 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by madner »

Jugosloveni su bili uglavnom u 101. slavnoj brigadi ABiH. Sto pitas?
nosara

#131 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by nosara »

madner wrote:Jugosloveni su bili uglavnom u 101. slavnoj brigadi ABiH. Sto pitas?
A katolici...? :D
Luka 1

#132 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Luka 1 »

Chmoljo wrote:onda se postavlja pitanje, što te toliko interesuje ova tema... prebrojavaš izdajnike?
Ma nee...Radoznalost.
Oduvjek mi je bila zanimljiva psihologija ljudi koji u odredjenim situacijama nisu ' na svojoj strani ' . Pokusavam da im , sto bi nas narod rekao ,' udjem u mozak'...
Moram priznati da nisam uspio . :roll:
Chmoljo

#133 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Chmoljo »

Luka 1 wrote:
Ma nee...Radoznalost.
Oduvjek mi je bila zanimljiva psihologija ljudi koji u odredjenim situacijama nisu ' na svojoj strani ' . Pokusavam da im , sto bi nas narod rekao ,' udjem u mozak'...
ulazak nacionaliste u mozak... nešto poput 'Alisa u zemlji čuda'?
nosara

#134 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by nosara »

Luka 1 wrote:
Chmoljo wrote:onda se postavlja pitanje, što te toliko interesuje ova tema... prebrojavaš izdajnike?
Ma nee...Radoznalost.
Ovo ti je sovinisticki, pa ti vidi... :roll:

A strana ti je do jaja... :D
Chmoljo

#135 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Chmoljo »

nosara wrote:

jel' na čijoj si ti strani? il' si zastranio? :mrgreen:
nosara

#136 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by nosara »

Chmoljo wrote:
nosara wrote:

jel' na čijoj si ti strani? il' si zastranio? :mrgreen:
Imam geler u glavi pa vrludam... Sve u redu dok ne moram vozit... :evil:
Chmoljo

#137 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Chmoljo »

gadno kroz detektor metala... :mrgreen: gadno na aerodromu... još ako si crnomanjast... :oops: :mrgreen:

no, da ne razvaljujemo čovjeku temu... bilo je dovoljno intermezza, zbog ovih statičkih smetnji :mrgreen:
protivnik

#138 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by protivnik »

Luka 1 wrote:
Ma nee...Radoznalost.
Slobodno se posluzi pomocnim sredstvima, ne vidim neki kapacitet (ne zemjeri) kod tebe da im iz sopstvene snage "udjes" ,barem ne u mozak.( namjere su ti krajnje sumnjive) :arrow:
dibidus

#139 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by dibidus »

E s' kim ja ovdje raspravljam.... :-)

ali hajd, kad sam vec napisao da pustim

Dakle, tema je Nebosnjaci na bosnjackoj strani / Bosanci.

Nikad se nisam tako izjasnjavao ali hajde da kazem, ja sam po ocu Srbin. I ja i moja familija smo 1992 glasali za Nezavisnu BiH. Ja sam kasnije, kako rekoh, obukao i uniformu ARBiH misleci da sam odabrao bosansku stranu (ona i jeste bila to neko vrijeme) ali se krasnije ispostavilo da se desio "ofsajd" i da sam postao samo jedan od Nebosnjaka na bosnjackoj strani.

I ova tema je tome i posvecena - iznosim dakle tvrdnju da bosanske strane zapravo nema!
Odnosno nije artikulisana (koliko cu puta ponoviti ovu odvratnu rijec?).
Svi koji za sebe tvrde da su Bosanci su zapravo SAMOZVANI BOSANCI.
Imati BH pasos, mahati BH zastavom, imati BIH naljepnicu na autu...to nisu nikakvi dokazi.

Zapravo zastupam tezu da treba prekinuti sa vjerovanjem da je Bosanstvo ono sto mi pod time podrazumijevamo, jer to vjerovanje vodi strasnom razocarenju. Vjerovanje da ce se "Bosnjackom bosanstvu" prikloniti svi nebosnjaci je utopija koja nigdje ne vodi.
Bosanstvo se mora nanovo sastaviti na dobrovoljnoj bazi svih "članica" Bosne, ili je nece biti.

U tom i takvom dogovoru Nebosnjaci na bosnjackoj strani mogu pripomoci u obnovi dijaloga sa jednom od nebosnjackih strana, ALI ONI NIKAKO NE MOGU BITI SUPSTITUCIJA NEKE OD TIH STRANA !
I treba prestati sa tim jalovim pokusajima. To nas samo udaljava od zeljenog cilja.

Moje bosanstvo koje je ponavljam dokazano samim tim sto sam Nebosnjak na Bosnjackoj strani, zapravo vise nikom i ne treba! Moja strana - Bosnjaci, radije koriste moje srpsko jer time dokazuju multietnicnost svoje strane. To se najcesce radi i ne pitajuci me.
Mene sve vise vrijedja takva upotreba mene. Jer, ponavljam, bez obzira sto sam ja i moja familija glasali za nezavisnu BiH (i opet bih!), ja ne mogu dopustiti da se moj izolovan slucaj koristi kao dokaz da su I SRBI GLASALI ZA NEZAVISNU BIH!
Oni nisu tako glasali i upotreba pojedinacnih slucajeva kao sto je moj u tu svrhu nije nista drugo nego falsifikat.

Meni je jako zao sto je tako, ali tako je.
I zato ja danas lakse podnosim da me zovu poturicom nego da me koriste, kao sto se koristi Komsic, laznim dokazom da je zadovoljen nacionalni balans.

To je sustina ove problematike Nebosnjaka na bosnjackoj strani.

U pravu su oni koji primjecuju da sam "izgubio zivce". Ali tvrdim vam da je "gubljenje zivaca" kod nas Nebosnjaka na bosnjackoj strani jedan proces koji se intenzivno i definitivno zavrsava ovih dana.

Potpuno shvacam i podrzavam Ivana Lovrenovica koji takodje nije mogao izdrzati a da ne vrisne na ovo kako Lagumdjija rjesava hrvatsko pitanje. Ivan je, svi dobro znamo, dokazani nenacionalista, "intelektualna i moralna vertikala" i on je, po mom prostom tumacenju, jedan od "nebosnjaka na bosnjackoj strani" koji je morao na kraju stati u odbranu svog nacionalnog bloka jer posjeduje univerzalni osjecaj za nepravdu.

Neskromno cu utvrditi da sam i ja takav: ja jebem mater cetnicima, Mladicu, Karadzicu...i evo pristajem i da me se smatra Srbinom, ali brate nemojte od mene praviti "Validnog Dejtonskog Srbina" !

Ja nikada ne bih pristao da budem srpski clan predsjednistva jednostavno zato STO NE UMIJEM BITI SRBIN na nacin kako se to podrazumjeva u tom tragikomicnom tijelu.
Ne zadovoljavam tu poziciju bas kao sto ni Komsic ne zadovoljava.

Nisam dakle nigdje prispio, ali me nemojte uvjeravati da je to moja paranoja. Evo, ako je tako, recite mi vi - gdje je zapravo mjesto za ljude poput mene - Bosance koji zele da se tako politicki artikulisu i da se sacuvaju od zloupotrebe za neke nacionalne interese.

Sva je prica zapravo o tome.
1mustra

#140 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by 1mustra »

dibidus wrote:
Ja ne znam da li je moj prag tolerancije toliko popustio ali vjeruj mi, meni mnogo teze od mudjahedina pada ovo sta danas radi Lagumdzija !
Nije ti prag popustio, nego je ono sto se desava danas uvijek vaznije od onoga sto je bilo davno ranije i sto vec prelazi u povijest. Rat od prije 20 godina polako odlazi u bespuca povijesne zbiljnosti.
madner

#141 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by madner »

Opa, za nekoga ko se ne zna braniti znas napadati.
Odkud ti ova ideja?
1mustra

#142 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by 1mustra »

dibidus wrote: Ja nikada ne bih pristao da budem srpski clan predsjednistva jednostavno zato STO NE UMIJEM BITI SRBIN na nacin kako se to podrazumjeva u tom tragikomicnom tijelu.
Ne zadovoljavam tu poziciju bas kao sto ni Komsic ne zadovoljava.
Komsic je ne zadovoljava samo iz razloga sto je glasacko tijelo koje on treba da predstavlja izabralo nekog drugog. Kako Komsic obnasa funkciju i koliko se uklapa u necije ideje je potpuno nebitna stvar.
JThomas

#143 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by JThomas »

1mustra wrote: Kako Komsic obnasa funkciju je potpuno nebitna stvar.
e u tom grmu leži zec i zato ovdje još zadugo neće biti hajra...
1mustra

#144 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by 1mustra »

Preva vazecem popisu stanovnika SRBiH iz 1991-ve, Bosanaca je bilo manje od 100 (slovima: sto). Sve grupe sa preko 100 ljudi se mogu naci na:
http://bs.wikipedia.org/wiki/Popis_stan ... vini_1991.,
pri cemu su najmanja grupa sa preko 100 ljudi Rusini sa 133 stanovnika.

Danas Bosanaca vjerojatno ima vise od 100, ali govoriti da su ljudi koji se izjasnjavaju kao Bosanci kljuc rjesenja za bilo sta je u najmanju ruku nerealno.
LBVIEW

#145 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by LBVIEW »

Ne mozes se ti samodefinirat, to je neobjektivno, a u konkretnom slucaju i pogresno...

Ko definise "bosnjacki politicki interes"...?

Ko ne placa porez...?

Nisam ocekivao da ce ovo biti okidac za zapocinjanje diskusije bas s tobom, jer tebi nije ni upuceno, al' hajde. :D
Mozda je to samoidentificiranje neobjektivno, ali je itekako stvarno i jasno i nedvosmisleno prisutno
u svim sferama zivota , od politike, kulture, sporta, muzike,gastronomije ... Otidi do Banja Luke, npr, gdje, kako rece zlocinac i haski osudenik Brdanin, banjaucki cevap smrdi, a'l zato mirisi leskovacki i gdje je sevdah okupatorski a'l trubaci iz Dragaceva nisu ... Ne kontam zasto bi se pretvarali i zmirili na ocigledne primjere
dijasporskog mentaliteta- na gotovo identican nacin ponasa se dijaspora bilo koje zemlje (vjerovatno si i sam to dozivio negdje na zapadu).
Sto se tice bosnjackog politickog interesa i ja i nekolicina drugih forumasa pisala je o tome u nekoliko navrata, pa ne bih sad ulazio dublje u tu tematiku.Samo cu reci da je politicka svijest kod Bosnjaka kao politickog kolektiva u zadnjih dvadesetak godina evoluirala takvom brzinom kao nikad u historiji. Svijest o sopstvenim politickim, ekonomskim, kulturnim i dr. interesima kao i o neprijateljima i kocnicarima istih u vidu vecinsko- srpskih i hrvatskih- politika je na takvom nivou da one politicke opcije(danas platforma, a sutra ko zna koja) koje Bosnjaci vecinski biraju moraju imati iste u vidu kao i promovirati ih, inace ce bivati kaznjene od bosnjackog birackog tijela. :dance:
Sto se tice antidrzavnog djelovanja,brojni su primjeri istog, sto ti vrlo dobro znas, tako da nema potrebe ici u detalje. Ne vjerujem da, npr., onaj krscanski fundamentalist iz Norveske ima prijavu poreznog ureda za utaju poreza, al' je zato ugrozio ustavni poredak iste kao niko u historiji. Inace, najveca ironija kod ovih nasih antiustavnih elemenata je cinjenica da su itekako dobro placeni za poslove koje obavljaju i funkcije koje obnasaju od iste drzave kojoj o glavi rade.
popajic

#146 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by popajic »

@dibidus
ova tema je tome i posvecena - iznosim dakle tvrdnju da bosanske strane zapravo nema!
" logika " ti je dibidus zastranila.
velis da si i sam Bosanac , pa onda da u stvari ne postojimo , pa sad samozvani .... :-)
Sam sebe zbunjujes.Preosto ne znas jesi li posao ili se vracas :D
I kakva je ovo fora : tendenciozno stavljanje znaka jednakosti izmedju Bosanac i Bosnjak :?
Bosancem se moze osjecati i izjasnjavati SVAKO kome je zadnja rupa na svirali etnicko plemensko " rezonovanje".

Bosanac nije isto sto i Bosnjak , ali ne krivi Bosnjake ako se oni najvise identifikuju sa ovom drzavom i ako ih ima najvise medju omrazenim Bosancima.
Preporucujem ti da vise razmisljas o onim koji ne podnose bosanstvo , ne podnose vlastitu domovinu i prizeljkuju njen raspad ,ako ne i nestanak .
Bosnolog

#147 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Bosnolog »

Bosnjaci nemaju problema sa Bosancima jer Bosnjaci kao etnicka zajednica sebe vide i osjecaju kao pripadnike Bosanskohercegovacke Nacije,Bosanci su najace vezivno tkivo izmedu bosnjacko-srpsko-hrvatskih etnosa,Kada se sva tri etnosa budu vise osjecali (Bosancima) to jest nacionalno osvijesceniji a posebno bosanski Hrvati i Srbi mnoge stvari u BiH ce se lakse rijesavati,od cega ce svi imati koristi,.....
Skijaš

#148 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Skijaš »

dibidus wrote:Mislim da smo se svi slozili da buducnost ove drzave potpuno zavisi od BALANSA TRI nacionalna bloka. Svaki dizbalans je rusi.
Balans je pozitivna stvar, ali ne na relaciji SNSD - HDZ - Sarajevo, nego na relaciji Srbi - Hrvati - Bošnjaci. SNSD i HDZ su neprijateljski elementi i njihov utjecaj treba suzbijati na svakom koraku. Ne možemo dozvoliti da se povlači znak jednakosti između pojedinih stranaka i čitavih naroda.
Ja sam se nadao da ce tu artikulaciju uciniti SDP, jer je imao sve pretpostavke za to. Prije svega taj nekakav kontinuitet od prijeratne zajednicke partije. Ali sipak. Ja sam spreman reci da je danas SDA jednako prihvatljiva odnosno neprihvatljiva nebosnjacima kao i SDP. Ali ona kap koja je prelila casu je ovaj LOPOVSKI KADROVSKI koncept SDP-a!
Nije od presudne važnosti to koliko su pojedinci u SDP-u iskreni u odbrani multietničkog društva. Od presudne važnosti je da politika suživota nije izbrisana sa političke scene, a SDP će se zamjeniti Našom Strankom, SDU ili nekim trećim igračima. Na primjer, ovo SDP-ovo suprotstavljanje HDZ-u u očima Lagumdžije možda jeste još jedna stolica za nekog rođaka ili prijatelja, ali za mene je to iskorak iz dosadašnjeg šablona podjele vlasti koji omogućava recimo Našoj Stranci da u vlast uđe kao multietnička stranka, odnosno da ne mora birati koje će narode predstavljati.

Tu je SDP ostvario bitnu pobjedu i to što se ne slažemo sa njihovom kadrovskom politikom ne znači da treba tu pobjedu ignorisati. Naprotiv, za to im treba čestitati.
Ova prica kako niko ne brani bosanskim Srbima i Hrvatima da masu istom zastavom kakva se vijori na Ajvatovici je prica za malu djecu i necu je ovdje ni razglabati. Toj prici je mjesto na temi o Bosnjackom identitetu koji je zaista cista konfuzija. A ako se ispostavi ono sto mi se, nazalost, cini da jeste stvarnost - da vecina Bosnjaka ZAISTA tu ne vidi nikakav problem, onda je vrijeme kazati ADIO i ovoj temi i ovoj Drzavi.
Za državnu zastavu treba biti mjesta i na Ajvatovici i na Manjači, i na Grmečkoj koridi i u Međugorju. A tebi ako se to ne sviđa i ako bi da pojedinci mašu samo zastavama svog naroda, pasoš u ruke i sa srećom :-D
Skijaš

#149 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Skijaš »

dibidus wrote:Bosanstvo se mora nanovo sastaviti na dobrovoljnoj bazi svih "članica" Bosne, ili je nece biti.
Koga neće biti ? :-D
U pravu su oni koji primjecuju da sam "izgubio zivce". Ali tvrdim vam da je "gubljenje zivaca" kod nas Nebosnjaka na bosnjackoj strani jedan proces koji se intenzivno i definitivno zavrsava ovih dana.

Nije tačno. SDP-ovo razbijanje dosadašnjeg šablona formiranja vlasti nas je osokolilo i ako se uspjeh sa entitetskog nivoa ponovi i na državnom, sreći neće biti kraja.
Potpuno shvacam i podrzavam Ivana Lovrenovica koji takodje nije mogao izdrzati a da ne vrisne na ovo kako Lagumdjija rjesava hrvatsko pitanje. Ivan je, svi dobro znamo, dokazani nenacionalista, "intelektualna i moralna vertikala" i on je, po mom prostom tumacenju, jedan od "nebosnjaka na bosnjackoj strani" koji je morao na kraju stati u odbranu svog nacionalnog bloka jer posjeduje univerzalni osjecaj za nepravdu.
Lovrenović je pogriješio i siguran sam da će jednog dana napisati tekst u kojem se kaje za podršku HDZ-u. Ne možeš se boriti protiv nacionalista a podržavati nacionalistički koncept podjele vlasti. Možeš, ali to ne može dugo trajati i na kraju se pokaješ ili skroz pređeš na stranu nacionalista.
jedan_dobar_dan

#150 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by jedan_dobar_dan »

dibidus wrote:E s'

Nikad se nisam tako izjasnjavao ali hajde da kazem, ja sam po ocu Srbin. I ja i moja familija smo 1992 glasali za Nezavisnu BiH. Ja sam kasnije, kako rekoh, obukao i uniformu ARBiH misleci da sam odabrao bosansku stranu (ona i jeste bila to neko vrijeme) ali se krasnije ispostavilo da se desio "ofsajd" i da sam postao samo jedan od Nebosnjaka na bosnjackoj strani.

I ova tema je tome i posvecena - iznosim dakle tvrdnju da bosanske strane zapravo nema!
Imati BH pasos, mahati BH zastavom, imati BIH naljepnicu na autu...to nisu nikakvi dokazi.

Moje bosanstvo koje je ponavljam dokazano samim tim sto sam Nebosnjak na Bosnjackoj strani, zapravo vise nikom i ne treba! Moja strana - Bosnjaci, radije koriste moje srpsko jer time dokazuju multietnicnost svoje strane. To se najcesce radi i ne pitajuci me.

Mene sve vise vrijedja takva upotreba mene. Jer, ponavljam, bez obzira sto sam ja i moja familija glasali za nezavisnu BiH (i opet bih!), ja ne mogu dopustiti da se moj izolovan slucaj koristi kao dokaz da su I SRBI GLASALI ZA NEZAVISNU BIH!
Oni nisu tako glasali i upotreba pojedinacnih slucajeva kao sto je moj u tu svrhu nije nista drugo nego falsifikat.

Meni je jako zao sto je tako, ali tako je.
I zato ja danas lakse podnosim da me zovu poturicom nego da me koriste, kao sto se koristi Komsic, laznim dokazom da je zadovoljen nacionalni balans.

To je sustina ove problematike Nebosnjaka na bosnjackoj strani.

Potpuno shvacam i podrzavam Ivana Lovrenovica koji takodje nije mogao izdrzati a da ne vrisne na ovo kako Lagumdjija rjesava hrvatsko pitanje.

Nisam dakle nigdje prispio, ali me nemojte uvjeravati da je to moja paranoja. Evo, ako je tako, recite mi vi - gdje je zapravo mjesto za ljude poput mene - Bosance koji zele da se tako politicki artikulisu i da se sacuvaju od zloupotrebe za neke nacionalne interese.

Sva je prica zapravo o tome.

to o čemu ti govoriš je bajka

ti si pogriješio ili nisi... sad to zavisi od toga ko gleda na taj akt glasanja za nezavisnost bih, jer je sasvim bilo za
ocekivati da bosna ne moze biti nezavisna, na taj neki bosanski nacin. da je to bilo moguce, bila bi moguca i jugoslavija, tako da se tu nije imalo cemu nadati. srbi u velikoj vecini nisu htjeli biti nezavisni od ostalih srba, a preostala dva naroda su upravo htjeli da budu neovisni od ovih prvih, i to je to...

jedan covjek jedan glas....odgovara samo vecinskom narodu.

sejdo bajramovic
rahman morina
jovan divjak
desnica r.... bla bla.. to su oni poznati, nepoznatih ima puno,
svi oni, bilo da su ostali na ''drugoj strani'' iz razloga sto su imali neku svoju ideju, ubjedjenje ili
imaju neki svoju internu racunicu, imaju jedan zajednicki nazivnik,
''druga strana im ne vjeruje'' oni su tu potrosni materijal, kojeg je lako zamjeniti i ne zasluzuju
postovanje.

sto se tice lagumdzijnog odnosa prema hrvatima, radi tako jer moze, upravo je to dokaz zbog cega
je bosanstvo onakvo kakvim ga dozivljavaju oni koji su ostali na drugoj strani bajka...

okrutno ali istinito. samo su interesi vjecni..
Locked