Svakako...Chmoljo wrote:
Taman toliko , koliko si ti bio na srpskoj (i zeru manje , pretpostavljam )
Svakako...Chmoljo wrote:
bilo je inače teško pretpostaviti...Luka 1 wrote:
Svakako...
Znam...Chmoljo wrote:bilo je inače teško pretpostaviti...Luka 1 wrote:
Svakako...
A katolici...?madner wrote:Jugosloveni su bili uglavnom u 101. slavnoj brigadi ABiH. Sto pitas?
Ma nee...Radoznalost.Chmoljo wrote:onda se postavlja pitanje, što te toliko interesuje ova tema... prebrojavaš izdajnike?
ulazak nacionaliste u mozak... nešto poput 'Alisa u zemlji čuda'?Luka 1 wrote:
Ma nee...Radoznalost.
Oduvjek mi je bila zanimljiva psihologija ljudi koji u odredjenim situacijama nisu ' na svojoj strani ' . Pokusavam da im , sto bi nas narod rekao ,' udjem u mozak'...
Moram priznati da nisam uspio .
Ovo ti je sovinisticki, pa ti vidi...Luka 1 wrote:Ma nee...Radoznalost.Chmoljo wrote:onda se postavlja pitanje, što te toliko interesuje ova tema... prebrojavaš izdajnike?
Oduvjek mi je bila zanimljiva psihologija ljudi koji u odredjenim situacijama nisu ' na svojoj strani ' . Pokusavam da im , sto bi nas narod rekao ,' udjem u mozak'...
jel' na čijoj si ti strani? il' si zastranio?nosara wrote:
Ovo ti je sovinisticki, pa ti vidi...![]()
A strana ti je do jaja...
Imam geler u glavi pa vrludam... Sve u redu dok ne moram vozit...Chmoljo wrote:jel' na čijoj si ti strani? il' si zastranio?nosara wrote:
Ovo ti je sovinisticki, pa ti vidi...![]()
A strana ti je do jaja...
Slobodno se posluzi pomocnim sredstvima, ne vidim neki kapacitet (ne zemjeri) kod tebe da im iz sopstvene snage "udjes" ,barem ne u mozak.( namjere su ti krajnje sumnjive)Luka 1 wrote:Ma nee...Radoznalost.Chmoljo wrote:onda se postavlja pitanje, što te toliko interesuje ova tema... prebrojavaš izdajnike?
Nije ti prag popustio, nego je ono sto se desava danas uvijek vaznije od onoga sto je bilo davno ranije i sto vec prelazi u povijest. Rat od prije 20 godina polako odlazi u bespuca povijesne zbiljnosti.dibidus wrote:
Ja ne znam da li je moj prag tolerancije toliko popustio ali vjeruj mi, meni mnogo teze od mudjahedina pada ovo sta danas radi Lagumdzija !
Odkud ti ova ideja?Svi koji za sebe tvrde da su Bosanci su zapravo SAMOZVANI BOSANCI.
Komsic je ne zadovoljava samo iz razloga sto je glasacko tijelo koje on treba da predstavlja izabralo nekog drugog. Kako Komsic obnasa funkciju i koliko se uklapa u necije ideje je potpuno nebitna stvar.dibidus wrote: Ja nikada ne bih pristao da budem srpski clan predsjednistva jednostavno zato STO NE UMIJEM BITI SRBIN na nacin kako se to podrazumjeva u tom tragikomicnom tijelu.
Ne zadovoljavam tu poziciju bas kao sto ni Komsic ne zadovoljava.
e u tom grmu leži zec i zato ovdje još zadugo neće biti hajra...1mustra wrote: Kako Komsic obnasa funkciju je potpuno nebitna stvar.
Ne mozes se ti samodefinirat, to je neobjektivno, a u konkretnom slucaju i pogresno...
Ko definise "bosnjacki politicki interes"...?
Ko ne placa porez...?
" logika " ti je dibidus zastranila.ova tema je tome i posvecena - iznosim dakle tvrdnju da bosanske strane zapravo nema!
Odnosno nije artikulisana (koliko cu puta ponoviti ovu odvratnu rijec?).
Svi koji za sebe tvrde da su Bosanci su zapravo SAMOZVANI BOSANCI.
Balans je pozitivna stvar, ali ne na relaciji SNSD - HDZ - Sarajevo, nego na relaciji Srbi - Hrvati - Bošnjaci. SNSD i HDZ su neprijateljski elementi i njihov utjecaj treba suzbijati na svakom koraku. Ne možemo dozvoliti da se povlači znak jednakosti između pojedinih stranaka i čitavih naroda.dibidus wrote:Mislim da smo se svi slozili da buducnost ove drzave potpuno zavisi od BALANSA TRI nacionalna bloka. Svaki dizbalans je rusi.
Nije od presudne važnosti to koliko su pojedinci u SDP-u iskreni u odbrani multietničkog društva. Od presudne važnosti je da politika suživota nije izbrisana sa političke scene, a SDP će se zamjeniti Našom Strankom, SDU ili nekim trećim igračima. Na primjer, ovo SDP-ovo suprotstavljanje HDZ-u u očima Lagumdžije možda jeste još jedna stolica za nekog rođaka ili prijatelja, ali za mene je to iskorak iz dosadašnjeg šablona podjele vlasti koji omogućava recimo Našoj Stranci da u vlast uđe kao multietnička stranka, odnosno da ne mora birati koje će narode predstavljati.Ja sam se nadao da ce tu artikulaciju uciniti SDP, jer je imao sve pretpostavke za to. Prije svega taj nekakav kontinuitet od prijeratne zajednicke partije. Ali sipak. Ja sam spreman reci da je danas SDA jednako prihvatljiva odnosno neprihvatljiva nebosnjacima kao i SDP. Ali ona kap koja je prelila casu je ovaj LOPOVSKI KADROVSKI koncept SDP-a!
Za državnu zastavu treba biti mjesta i na Ajvatovici i na Manjači, i na Grmečkoj koridi i u Međugorju. A tebi ako se to ne sviđa i ako bi da pojedinci mašu samo zastavama svog naroda, pasoš u ruke i sa srećomOva prica kako niko ne brani bosanskim Srbima i Hrvatima da masu istom zastavom kakva se vijori na Ajvatovici je prica za malu djecu i necu je ovdje ni razglabati. Toj prici je mjesto na temi o Bosnjackom identitetu koji je zaista cista konfuzija. A ako se ispostavi ono sto mi se, nazalost, cini da jeste stvarnost - da vecina Bosnjaka ZAISTA tu ne vidi nikakav problem, onda je vrijeme kazati ADIO i ovoj temi i ovoj Drzavi.
Koga neće biti ?dibidus wrote:Bosanstvo se mora nanovo sastaviti na dobrovoljnoj bazi svih "članica" Bosne, ili je nece biti.
U pravu su oni koji primjecuju da sam "izgubio zivce". Ali tvrdim vam da je "gubljenje zivaca" kod nas Nebosnjaka na bosnjackoj strani jedan proces koji se intenzivno i definitivno zavrsava ovih dana.
Lovrenović je pogriješio i siguran sam da će jednog dana napisati tekst u kojem se kaje za podršku HDZ-u. Ne možeš se boriti protiv nacionalista a podržavati nacionalistički koncept podjele vlasti. Možeš, ali to ne može dugo trajati i na kraju se pokaješ ili skroz pređeš na stranu nacionalista.Potpuno shvacam i podrzavam Ivana Lovrenovica koji takodje nije mogao izdrzati a da ne vrisne na ovo kako Lagumdjija rjesava hrvatsko pitanje. Ivan je, svi dobro znamo, dokazani nenacionalista, "intelektualna i moralna vertikala" i on je, po mom prostom tumacenju, jedan od "nebosnjaka na bosnjackoj strani" koji je morao na kraju stati u odbranu svog nacionalnog bloka jer posjeduje univerzalni osjecaj za nepravdu.
dibidus wrote:E s'
Nikad se nisam tako izjasnjavao ali hajde da kazem, ja sam po ocu Srbin. I ja i moja familija smo 1992 glasali za Nezavisnu BiH. Ja sam kasnije, kako rekoh, obukao i uniformu ARBiH misleci da sam odabrao bosansku stranu (ona i jeste bila to neko vrijeme) ali se krasnije ispostavilo da se desio "ofsajd" i da sam postao samo jedan od Nebosnjaka na bosnjackoj strani.
I ova tema je tome i posvecena - iznosim dakle tvrdnju da bosanske strane zapravo nema!
Odnosno nije artikulisana (koliko cu puta ponoviti ovu odvratnu rijec?).
Svi koji za sebe tvrde da su Bosanci su zapravo SAMOZVANI BOSANCI.
Imati BH pasos, mahati BH zastavom, imati BIH naljepnicu na autu...to nisu nikakvi dokazi.
Moje bosanstvo koje je ponavljam dokazano samim tim sto sam Nebosnjak na Bosnjackoj strani, zapravo vise nikom i ne treba! Moja strana - Bosnjaci, radije koriste moje srpsko jer time dokazuju multietnicnost svoje strane. To se najcesce radi i ne pitajuci me.
Mene sve vise vrijedja takva upotreba mene. Jer, ponavljam, bez obzira sto sam ja i moja familija glasali za nezavisnu BiH (i opet bih!), ja ne mogu dopustiti da se moj izolovan slucaj koristi kao dokaz da su I SRBI GLASALI ZA NEZAVISNU BIH!
Oni nisu tako glasali i upotreba pojedinacnih slucajeva kao sto je moj u tu svrhu nije nista drugo nego falsifikat.
Meni je jako zao sto je tako, ali tako je.
I zato ja danas lakse podnosim da me zovu poturicom nego da me koriste, kao sto se koristi Komsic, laznim dokazom da je zadovoljen nacionalni balans.
To je sustina ove problematike Nebosnjaka na bosnjackoj strani.
U pravu su oni koji primjecuju da sam "izgubio zivce". Ali tvrdim vam da je "gubljenje zivaca" kod nas Nebosnjaka na bosnjackoj strani jedan proces koji se intenzivno i definitivno zavrsava ovih dana.
Potpuno shvacam i podrzavam Ivana Lovrenovica koji takodje nije mogao izdrzati a da ne vrisne na ovo kako Lagumdjija rjesava hrvatsko pitanje.
Nisam dakle nigdje prispio, ali me nemojte uvjeravati da je to moja paranoja. Evo, ako je tako, recite mi vi - gdje je zapravo mjesto za ljude poput mene - Bosance koji zele da se tako politicki artikulisu i da se sacuvaju od zloupotrebe za neke nacionalne interese.
Sva je prica zapravo o tome.