Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Locked
osa

#176 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by osa »

PapakizSarajeva wrote:
felipe kajetano wrote:
udwarach wrote:Bogami Komsic PRISEGNU !
Jel na Bibliji il' "Kapitalu" :D
Prisegnuo je na Povelju Kulina Bana. On je covjek koji voli svoju domovinu, bori se za nju, svi njeni gradjani su mu jednaki i svi su mu jednako ugrozeni ... A sa ovakvim njegovim stavovima, ne bi mi smetalo i da je prisegnuo na Kapitalu !

Ustani dragi Tito, spasi nas ove demokratije ... Utjeraj strah u kosti Hrvatima, Srbima i Muslimanima !!! Spasi nas od nas ...
nije li ta povelja u dubrovniku...
BaileyS

#177 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by BaileyS »

Mislim da ne postoji politicar i politicka opcija medju Bosnjacima koja bi se danas usudila da potpise podjelu Bosnjaka na cetiri defakto drzavice, sve da neko i razmislja u tom smijeru.

Vec prije sam pominjao, za mene bi neko realno rjesenje problema u Federaciji bilo ukrupnjavanje kantona s ciljem da se kasnije sto vise nadleznosti entiteta prenese na drzavni nivo a nikako u obratnom smjeru.
Sad za sad bi Federacija zadrzala iste ovlasti s tim da bi je cinila tri kantona a kad bi u buducnosti uspjeli ojacati drzavu da entitetski nivo potpuno nestane i da ostanu cetiri kantona (zovite ih kako hocete) od kojih je jedan "zuti" u kojem Bosnjaci i Hrvati dijele vlast 50% - 50% kao najveca garancija protiv definitivnog rasturanja zemlje, ko bi bio sretniji od nas.

Ovo vidim kao prelazno rijesenje, nesto na cemu bi se Bosnjaci i Hrvati nasli na pola puta. Daljni proces, tj. jacanje drzave na stetu dva entiteta bi zavisio od volje trece strane ali bi u ovom slucaju imali ujedinjeni interes Bosnjaka i Hrvata da se ide u tom pravcu.

Mislim da bi prvi rezultat bio to sto bi Federacija funkcionisala bolje a to su i preduslovi za borbu da se ojaca drzavni nivo.

Image
PapakizSarajeva

#178 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by PapakizSarajeva »

ravno wrote:Masala, masala, sta je samo malih Izetbegovica na ovoj temi, pa krcme Mostar i ostalo, kao da su im dedo i nana sve ostavili u nasljedstvo. Aferim, da vam ne bude usko u fildzanu? Hocete li i nas iz Juzne Bosne primiti kod vas kad to opet dogovorite sa Hrvatima ili cemo opet niz Neretvu, kao sto to vrli Alija dogovori 93. Udijelite, ba, nesto....
Mostar, Stolac, Počitelj nam jesu ostavili dede i nane, djedovi i bake. Samo sto neki ne misle tako, nego misle da su ovi krajevi samo nasljedje od djedova i baka. Fildzan je bio u prvom "krugu", u drugom mozda bude cijela tabla, mozda i hastal. A mozda nas i istrijebe u dijelovima Hrvatske i Srbije koji su nekada pripadali Bosni i Hercegovini.

Haj' znaj, mozda uspiju i "fildzan" medjusobno podijeliti? Pa nas vise nece biti u Evropi. I onako nam nije mjesto tu ...

Kad je drzava u pitanju mora biti jasno da je samo ona garant opstanka bosnjacima. Svima treba da bude jasno da matematika entitetskog tipa : 1(bosnjacki)+1(hrvatski)+1(srpski)=1(Bosna i Hercegovina) ne moze biti. U entitetskoj matematici je 1(hrvatski)=1(Hrvatska), 1(srpski)=1(Srbija), uvijek.

Samo je u slucaju : 1(bosnjacki)=0(Bosna i Hercegovina), sto je matematicki paradoks, ali je u zivotu tako.
PapakizSarajeva

#179 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by PapakizSarajeva »

osa wrote: ...
..
.
nije li ta povelja u dubrovniku...
Wikipedia :

Povelja Kulina bana očuvana je u tri primjerka u Dubrovniku. Dva primjerka se tamo nalaze i danas, a treći primjerak, ukraden u 19. vijeku danas se nalazi u posjedu Ruske akademije nauka i umjetnosti u Sankt Petersburgu u Rusiji. Mnogi smatraju da je to original među poznatim primjercima. BiH je uputila zahtjev za njeno vraćanje. Rusija je odbila zahtjev, jer smtara da Povelja Kulina bana kao drugi dokument po starosti Slavena jednako pripada i njihovoj historiji.
......
medvjed23

#180 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by medvjed23 »

vee-jay wrote: Moja hrvatska stranka koja mene predstavlja je najjaca u citavoj BiH.
:thumbup: :thumbup: :bih:
Komrad

#181 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Komrad »

osa wrote:
Komrad wrote:
medvjed23 wrote:Dobili bi teritoriju koju već imaju ali bi dobili i nove nadležnosti koje mogu ostvarivati na toj teritoriji. Ovako su nadležnosti (koje se ostvaruju na toj teritoriji) podijeljene između BIH, Federacije i kantona. U slučaju formiranja trećeg entiteta postojali bi BIH i entiteti (3 ili 4 komada). BIH bi zadržala svoje nadležnosti a kantonalne i federalne nadležnosti bile bi objedinjene pod okriljem entiteta.
Sve bitnije nadleznosti su na nivoi federacije i bosnjaci ih kontrolisu
Takodjer kontrolisu i pola kantona ... prema tome..
pitanje je ... sta bi dobili bosnjaci zauzvrat?

i čudiš se što su hrvati protiv toga....
Ne cudim :) Drago mi je
Ukosheni

#182 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Ukosheni »

BaileyS wrote:Mislim da ne postoji politicar i politicka opcija medju Bosnjacima koja bi se danas usudila da potpise podjelu Bosnjaka na cetiri defakto drzavice, sve da neko i razmislja u tom smijeru.

Vec prije sam pominjao, za mene bi neko realno rjesenje problema u Federaciji bilo ukrupnjavanje kantona s ciljem da se kasnije sto vise nadleznosti entiteta prenese na drzavni nivo a nikako u obratnom smjeru.
Sad za sad bi Federacija zadrzala iste ovlasti s tim da bi je cinila tri kantona a kad bi u buducnosti uspjeli ojacati drzavu da entitetski nivo potpuno nestane i da ostanu cetiri kantona (zovite ih kako hocete) od kojih je jedan "zuti" u kojem Bosnjaci i Hrvati dijele vlast 50% - 50% kao najveca garancija protiv definitivnog rasturanja zemlje, ko bi bio sretniji od nas.

Ovo vidim kao prelazno rijesenje, nesto na cemu bi se Bosnjaci i Hrvati nasli na pola puta. Daljni proces, tj. jacanje drzave na stetu dva entiteta bi zavisio od volje trece strane ali bi u ovom slucaju imali ujedinjeni interes Bosnjaka i Hrvata da se ide u tom pravcu.

Mislim da bi prvi rezultat bio to sto bi Federacija funkcionisala bolje a to su i preduslovi za borbu da se ojaca drzavni nivo.

Image
Nista od ovoga ne resava sustinu problema jer antagonizmi ostaju netaknuti, a vlast krajnje nefunkcionalna - i kad bi bilo realno izvedivo. Sve bi se prirodno vratilo odakle je krenulo, u stanje sicnom ovom.
jarancuga

#183 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by jarancuga »

ukosheni...
sto zajebaste bracu po mrznji ka BiH...pa im nedadoste mjesto podpredsjednika u manjem BiH entitetu...
Ukosheni

#184 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Ukosheni »

jarancuga wrote:ukosheni...
sto zajebaste bracu po mrznji ka BiH...pa im nedadoste mjesto podpredsjednika u manjem BiH entitetu...
Minorna stvar.
felipe kajetano

#185 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by felipe kajetano »

vee-jay wrote: Moja hrvatska stranka koja mene predstavlja je najjaca u citavoj BiH.
:?
Ukosheni

#186 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Ukosheni »

felipe kajetano wrote:
Ni meni nije ovo jasno. Kao da je malo da je HDZ najjacamedju Hrvatima?
picek

#187 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by picek »

Ukosheni wrote:
felipe kajetano wrote:
Ni meni nije ovo jasno. Kao da je malo da je HDZ najjacamedju Hrvatima?

nije jasno samo onima onamo sa subarom na blentarii..
svim ostalima je kristalno ..... ;-)
luckypot

#188 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by luckypot »

osa wrote:
Komrad wrote:
medvjed23 wrote:Dobili bi teritoriju koju već imaju ali bi dobili i nove nadležnosti koje mogu ostvarivati na toj teritoriji. Ovako su nadležnosti (koje se ostvaruju na toj teritoriji) podijeljene između BIH, Federacije i kantona. U slučaju formiranja trećeg entiteta postojali bi BIH i entiteti (3 ili 4 komada). BIH bi zadržala svoje nadležnosti a kantonalne i federalne nadležnosti bile bi objedinjene pod okriljem entiteta.
Sve bitnije nadleznosti su na nivoi federacije i bosnjaci ih kontrolisu
Takodjer kontrolisu i pola kantona ... prema tome..
pitanje je ... sta bi dobili bosnjaci zauzvrat?

i čudiš se što su hrvati protiv toga....
hajdmo se buniti zajedno i tražiti ravnopravno učestvovanje u rsu i bošnjaka i hrvata na isti način kako to srbi imaju u državnom parlamentu, dakle jednako bez obzira na brojeve...ako se to neće, onda bošnjaci ništa ne dobijaju pravljenjem dilova, a kao što si već dobro upoznat hdz nije u mogućnosti da prisili bošnjake na bilo šta, sve i da ima neko ko im bi im udovoljio (recimo tihic ili izetbegović) - kad bi recimo izetbegović kao stari papak krenuo s tom pričom,potpisao bi sebi smrtnu političku presudu, kao i tihić s prudom...

koliko se meni čini nakon novih HDZovih poteza i ameri su odlučili da je za današnju i buduću stabilnost BiH u današnjim granicama korisna podjela na većinski bošnjački entitet (federaciju) i većinski srpski (rs) u današnjim entitetskim granicama radi nemogućnosti otcjepljenja i odbrane rsa na način na koji je nacrtana -

eto HDZ je uspio u svojoj namjeri, dejton je učvršćen prihvatamo to objeručke - dejton zauvijek :bih:

a onda će se akobogda polako tražiti legalni i legitimni načini zadržavanja entitetske strukture sa promjenom suštine entiteta, npr. kroz punu primjenu dejtona počevši recimo od hiljada tužbi za kršenje ljudskih prava (početak sjedić finci ima toga još)
luckypot

#189 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by luckypot »

Samo bi jedno da pitam, čisto radoznalosti radi - evo kontam šta je hdz politika i šta su motivi i sve mi jasno, i to je za mene čista politička činjenica, onako vrijednosno neutralna i prema tome se odredjujem bez emocija

Samo me interesuje jedno moralno i jedno strateško pitanje:
moralno : kako vas nije sramota toliki hrvati protjerani i pobijeni, a vi aplaudirate srbima? mislim jasna mi je politička motivacija, ali eto onako ljudski baš me zanima

strateško pitanje: gdje vam je pamet kad nakon rata 93, kad je HVO zgažen da valja i u srednjoj bosni a u hercegovini i pored pomoći iz hrvatske otišao u opšte rasulo i nije liniju pomakao ni milimetra, opet precjenjujete svoju snagu, a potcjenjujete bošnjake...mislim nije problem, možemo se igrati i grubo i silom i licemjerstvom, ako su to pravila, onda se zna šta je bošnjacima činiti - prvo pravljenje apsolutne bošnjačke većine u federaciji, a nakon toga za 10 godina lagani "showdown" sa republikom srpskom ...mi niti imamo kud niti nam se ide, tako da je garantovano da možemo postići sve što hoćemo
Ukosheni

#190 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Ukosheni »

luckypot wrote: strateško pitanje: gdje vam je pamet kad nakon rata 93, kad je HVO zgažen da valja i u srednjoj bosni a u hercegovini i pored pomoći iz hrvatske otišao u opšte rasulo i nije liniju pomakao ni milimetra, opet precjenjujete svoju snagu, a potcjenjujete bošnjake...mislim nije problem, možemo se igrati i grubo i silom i licemjerstvom, ako su to pravila, onda se zna šta je bošnjacima činiti - prvo pravljenje apsolutne bošnjačke većine u federaciji, a nakon toga za 10 godina lagani "showdown" sa republikom srpskom ...mi niti imamo kud niti nam se ide, tako da je garantovano da možemo postići sve što hoćemo
Oni su prezadovoljni rezultatima rata, i sta jos tu ima da ce vuce macak za rep. Odgovara im jaka RS bez dileme, a ako se emocionalno neutralno odnosis onda to mozes videti i sam.

Teoretski lepo zvuci, ali u ovom planu nema faktora vreme (koliko godina? pretpostavka nepromenjenih okolnosti....) i potcenjen faktora resurs (a onda showdown.... bez ruke ili noge u ring sa napaljenim bokserom?). U sustini nemate definisanu politiku, dans je to jasno, ako je i bilo nejasno ranije, a odredjena energija se trosi uludo.
picek

#191 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by picek »

hercegovci nisu od imperativnog karaktera. (isto kao sandzaklije u srbiji )

bosnjaci se trebaju samo posvetiti showdownu sa pc.

hercegovci ce tamo gdje im babo iz zagreba kaze,,
a on im je vec stavio prst u dupe i rekao da shute..
luckypot

#192 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by luckypot »

Ukosheni wrote:
luckypot wrote: strateško pitanje: gdje vam je pamet kad nakon rata 93, kad je HVO zgažen da valja i u srednjoj bosni a u hercegovini i pored pomoći iz hrvatske otišao u opšte rasulo i nije liniju pomakao ni milimetra, opet precjenjujete svoju snagu, a potcjenjujete bošnjake...mislim nije problem, možemo se igrati i grubo i silom i licemjerstvom, ako su to pravila, onda se zna šta je bošnjacima činiti - prvo pravljenje apsolutne bošnjačke većine u federaciji, a nakon toga za 10 godina lagani "showdown" sa republikom srpskom ...mi niti imamo kud niti nam se ide, tako da je garantovano da možemo postići sve što hoćemo
Oni su prezadovoljni rezultatima rata, i sta jos tu ima da ce vuce macak za rep. Odgovara im jaka RS bez dileme, a ako se emocionalno neutralno odnosis onda to mozes videti i sam.

Teoretski lepo zvuci, ali u ovom planu nema faktora vreme (koliko godina? pretpostavka nepromenjenih okolnosti....) i potcenjen faktora resurs (a onda showdown.... bez ruke ili noge u ring sa napaljenim bokserom?). U sustini nemate definisanu politiku, dans je to jasno, ako je i bilo nejasno ranije, a odredjena energija se trosi uludo.
jok eto ti imaš definisanu politiku, otidji do granice s kosovom pa nam pričaj o definisanju nečega
Ukosheni

#193 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Ukosheni »

luckypot wrote:
Ukosheni wrote: Oni su prezadovoljni rezultatima rata, i sta jos tu ima da ce vuce macak za rep. Odgovara im jaka RS bez dileme, a ako se emocionalno neutralno odnosis onda to mozes videti i sam.

jok eto ti imaš definisanu politiku, otidji do granice s kosovom pa nam pričaj o definisanju nečega
:) Izvini ako sam narusio idilu
luckypot

#194 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by luckypot »

Nisi - trolova nikad ne nedostaje, a i navikli smo se...
bogumil-8

#195 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by bogumil-8 »

picek wrote:hercegovci ce tamo gdje im babo iz zagreba kaze,,
Upravo tako. Izboriti se da hrvatski etnos predstavljaju ljudi "širokih vidika"!
"Ako su nam mjera hrvatstva i zalaganja za interese hrvatskog naroda u BiH bili ljudi poput Mate Bobana, Ante Jelavića, Ive Mire Jovića i Dragana Čovića, onda mislim da Željko Komšić, uz sve zamjerke koje se mogu uputiti na njegovu adresu, nije uopće loše rješenje."
Podsjetiti "hercegovce" da je u interesu Hrvatske što više udaljiti od granica države G. Hažića i slične tipove!

Stipe Mesić: "- Osnivanje hrvatskog entiteta na minijaturnom prostoru u Hercegovini, dakle bez Posavine, bio bi zločin prema hrvatskom narodu. Komšić je izabran legalno i legitimno, takva je regulativa, i on predstavlja masu koja ga je izabrala. Zašto neko misli da član Predsjedništva BiH treba da bude iz HDZ-a? Nekadašnji vođa Hrvata u BiH Mate Boban, kojeg je odredio Zagreb, prije početka rata rekao je da je Hrvat koji ne napusti Sarajevo izdajnik. A u to vrijeme u Vladi BiH bilo je pet ministara Hrvata, direktori najvećih preduzeća bili su Hrvati. Ko ih je istjerao? Pogrešna politika HDZ-a i Slobodan Milošević. Miloš Mitrović (Danas)"
Last edited by bogumil-8 on 17/11/2010 17:20, edited 1 time in total.
Ukosheni

#196 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Ukosheni »

luckypot wrote:Nisi - trolova nikad ne nedostaje, a i navikli smo se...
Pa pitao si, kazes ljudski, sa nekim tacnim premisama... zato dobio neki odgovor, koncizno i realno
I?... Nemas kapacitet da pogledas stanju u oci. Ja recimokao sto kazes "ljudski", mogu da razumem frustraciju, ali da ovakvim nojevskim odgovorom (na, pazi tvoj apel), to je iracionalno
picek

#197 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by picek »

oficijalni zagreb vidi stagnirajuci rast (ekonomski, politicki, kulturoloski) bosnjaka i osjeca da je najbolje ako nas drze bliskim saradnicima.
oni jednostavno cekaju na konacni obracun bosnjaka sa velikosrpskim faktorom u bih.
i rezultat takvog obracuna ce delegirati njihov buduci politicki pravac: ->
dali ce nam njezno gladiti muda ..ili ubosti sa ledja ?

to je pitanje koje ce rezultirati nakon konacnog obracuna sa pc.
a taj momenat sigurno dolazi.
pc je svezana, zamotana i stavljena u tabut.
samo se ceka na zadnji kucaj eksera na tabutu, da zagrnemo zemlju ,,,, i popisamo se na grob ;-)
jarancuga

#198 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by jarancuga »

i dok se divljanje agresora ( ukosheni )nastavlja jos vecom pomamom, zaslijepljenoscu i mrznjom ...u meni se budi onaj inat bosanski..." i posna i bosa i hladna i gladna" ali i prkosna od sna za slobodom koju nikakav komicar ala ukosheni niti genocid ne moze unistiti...
mozda se nekada sretnemo ceto, pa da vidimo sta je jace, tvoja mrznja prema mojoj domovini ili moja ljubav ka njoj...
do tada, prdi u uzivaj u svom smradu...
bicebolje

#199 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by bicebolje »

luckypot wrote:prvo pravljenje apsolutne bošnjačke većine u federaciji
Zar nije sad apsolutna većina Bošnjaka u FBiH ?
BaileyS

#200 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by BaileyS »

Ukosheni wrote:
BaileyS wrote:Mislim da ne postoji politicar i politicka opcija medju Bosnjacima koja bi se danas usudila da potpise podjelu Bosnjaka na cetiri defakto drzavice, sve da neko i razmislja u tom smijeru.

Image
Nista od ovoga ne resava sustinu problema jer antagonizmi ostaju netaknuti, a vlast krajnje nefunkcionalna - i kad bi bilo realno izvedivo. Sve bi se prirodno vratilo odakle je krenulo, u stanje sicnom ovom.
Ne mislim tako, sigurno da bi bilo bolje nego sto je danas. Na kraju krajeva ovo je samo teritorijalni preustroj a reforma institucija i preraspodjela ovlasti je drugi, bitniji dio.

U svakom slucaju tesko da ce se postici neko bolje rjesenje nego sto je ovo jer ta "bolja" uvijek ukljucuju jednog gubitnika.
Locked