Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Locked
admirj

#1151 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by admirj »

gomilego wrote:
1mustra wrote:
gomilego wrote:[
zar nisu hrvati u RS-u konstutivni narod? ...sto ce to ako ih nema?
ako ih nema, zasto ih nema, kad svi znamo da ih je bilo?

jel ti to sa tim podrzajes da i bosnjaci "rijese probleme" na isti nacin kao i rs ?
Malo povijesnog konteksta. Federacija BiH je nastala Washingtonskim sporazumom o Bosnjackom i Hrvatskom teritoriju, dok je RS tek kasnije usla u igru. Sav teritorij koji su drzali Hrvati je usao u FBiH, dok u RS nije uslo nista. Hrvati ne ocekivaju da bilo od FBiH bilo od RS mogu dobiti vise nego sto su dali. Kako RS-u nisu dali nista, nista ni ne ocekuju nazad.
a jel im sta oteto u RS-u ?
Nebih se bas slozio da neocekuju nista nazad. Ljubic veli:
RS i FBiH su ustavnom multietnički entiteti. Međutim, u ovom momentu institucionalna prava Hrvata nisu izjednačena sa pravima srpskog naroda u RS. Zato se ne može reći da institucionalno nijedan entitet ne može ostati netaknut, ali isto tako i u teritorijalnom smislu. U svakom slučaju, teritorijalna reorganizacija bi se ticala čitave države.
+1
kv99

#1152 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by kv99 »

1mustra wrote:
gomilego wrote:[
zar nisu hrvati u RS-u konstutivni narod? ...sto ce to ako ih nema?
ako ih nema, zasto ih nema, kad svi znamo da ih je bilo?

jel ti to sa tim podrzajes da i bosnjaci "rijese probleme" na isti nacin kao i rs ?
Malo povijesnog konteksta. Federacija BiH je nastala Washingtonskim sporazumom o Bosnjackom i Hrvatskom teritoriju, dok je RS tek kasnije usla u igru. Sav teritorij koji su drzali Hrvati je usao u FBiH, dok u RS nije uslo nista. Hrvati ne ocekivaju da bilo od FBiH bilo od RS mogu dobiti vise nego sto su dali. Kako RS-u nisu dali nista, nista ni ne ocekuju nazad.
Vidim da vas u tim skolama po zapadnoj ercegovini nista ne uce jer ne bi spominjao istoriju a toliko se provaljivao. Vasingtonski sporazum je potpisan u martu 1994 i tada su Kupres, Drvar, Bosansko Grahovo , Odzak bili pod kontrolom cetnika pa ako zagovaras stanje iz tog perioda prvo vrati to svojim saveznicima pa onda mozes nesto slicno da trazis i od Bosnjaka. Do tada knjigu u ruke jer vidim da ne znas istoriju ili si vrlo dobar u "povijesti" ako to znaci fantazija i izmisljanje :-)
dogovor

#1153 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by dogovor »

Pozdravljam sudionike ovog foruma. Želim konstruktivno nadmetanje,bez uvreda bez isključivosti. Uostalom mi ne odlučujemo o ničem ali nek se čuje i naš glas bar ovdje na forumu.
Socijalista

#1154 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Socijalista »

dogovor wrote:Pozdravljam sudionike ovog foruma. Želim konstruktivno nadmetanje,bez uvreda bez isključivosti. Uostalom mi ne odlučujemo o ničem ali nek se čuje i naš glas bar ovdje na forumu.
Druze dogovor ciji si ti, plavi, zeleni, tamno-crveni, crveni, svijetlo-plavi...shareni? :?

Zezam se...deder kazi kakvo je tvoje misljenje i odakle nam pises? :thumbup: :bih:

Sretan dan drzavnosti tvoje i moje domovine. Tebi :thumbup:
dogovor

#1155 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by dogovor »

Socijalista wrote:
dogovor wrote:Pozdravljam sudionike ovog foruma. Želim konstruktivno nadmetanje,bez uvreda bez isključivosti. Uostalom mi ne odlučujemo o ničem ali nek se čuje i naš glas bar ovdje na forumu.
Druze dogovor ciji si ti, plavi, zeleni, tamno-crveni, crveni, svijetlo-plavi...shareni? :?

Zezam se...deder kazi kakvo je tvoje misljenje i odakle nam pises? :thumbup: :bih:

Dragi moj "socijalista" poštivam tvoje ideološko uvjerenje. Ja ni sam usmjeren prema ideologiji jer ne znam kako se sada kreće svjetski socijalni poredak. Osijećam da ovaj ni je dobar a nisam oduševljen ni s onim prošlim na našim prostorima.
Socijalista

#1156 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Socijalista »

dogovor wrote:
Socijalista wrote:

Dragi moj "socijalista" poštivam tvoje ideološko uvjerenje. Ja ni sam usmjeren prema ideologiji jer ne znam kako se sada kreće svjetski socijalni poredak. Osijećam da ovaj ni je dobar a nisam oduševljen ni s onim prošlim na našim prostorima.
Ne mora znaciti sto sam ja Socijalista da sam i za onaj sistem. Sve partije u Evropi i svijetu su dio Socijalisticke Internacionale - skoro sve :D (one socijaldemokratske). Pitam te koju ti soluciju preferiras (politicku, stranacku...izbori 2010) :)
dogovor

#1157 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by dogovor »

Zar je tebi važno kojoj partiji pripadam. To se ne pita u demokratskom svijetu.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1158 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by plain vanilla »

dogovor wrote:Zar je tebi važno kojoj partiji pripadam. To se ne pita u demokratskom svijetu.
vidjet ce se kroz postove
kasalj i stranacka pripadnost ne mogu se sakriti :D
dogovor

#1159 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by dogovor »

plain vanilla wrote:
dogovor wrote:Zar je tebi važno kojoj partiji pripadam. To se ne pita u demokratskom svijetu.
de ti reci tko si, komu pripadaš.
dek

#1160 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by dek »

Dosta zamršena situacija.

Postojanje RS u sadašnjem kapacitetu generira težnje drugog konstitutivnog naroda- Hrvata da i oni dobiju ''svoj'' entitet/federalnu jedinicu . Mišljenja sam da izbor Komšića, recimo, te generalno odnos brojnijeg naroda prema njima uopće nije uzrok već samo povod za nešto veću galamu nego prije. Situacija je takva da je pozicija RS-a trenutno relaksiranija i da je loptica prebačena na teren drugog entiteta. Realno, treći entitet je svim BH patriotima potpuno neprihvatljiva opcija i ako se nekad i osnuje (onakav kakvim ga vide hrvatski nacionalisti, uz ostanak RS-a) znak je to da je došao skori kraj Bosni i Hercegovini a njenom najbrojnijem narodu praktično politički nestanak.
Ne znam, možda nije loša ova opcija sa smanjenjem broja kantona, uz stvaranje ''mješovitih'', ali opet ne znam koliko je to izvodivo. Problem ni tada ne bi bio do kraja riješen ali bi se barem administracija smanjila- i to je nešto!

Nema tu nikakvog potcijenjivanja. Problem je što prosječni hrvatski nacionalist iz Širokog u Republiku Srpsku gleda kao na nešto na šta i on ima pravo (na prostoru FBiH) i neće ga zadovoljiti ništa manje nego ''oni'' imaju.
Prvo entitet, a onda preseravanja oko referenduma i težnje ka daljim labavljenjem te hipotetičke federacije a sve do konačnog cilja- potpuno odvajanje od ''muslimana''.
vee-jay

#1161 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by vee-jay »

Mizanfil wrote:
vee-jay wrote:
pa ako su ti ljudska prava i demokratske vrijednosti vazne onda si na napisanim mislio i jedno i drugo, zar ne?
Наравно!!! Зашто треба увијек нешто издвајати?[/quote]

pa eto vidis, ja kao hrvat zelim da imam ista prava u bluci kao i hrvat u mostaru.
vee-jay

#1162 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by vee-jay »

plain vanilla wrote:...
imate sandzak, pa se brinite...
mislis, jos uvijek imaju sadzak...
:D
plain vanilla

#1163 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by plain vanilla »

dogovor wrote:
plain vanilla wrote:
de ti reci tko si, komu pripadaš.
ja sam tuzlanka, pa ti vidi kome pripadam :D

i nemoj odmah tog tona, pa tek si stigao :roll:
zavrzlama

#1164 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by zavrzlama »

dek wrote:Dosta zamršena situacija.

Postojanje RS u sadašnjem kapacitetu generira težnje drugog konstitutivnog naroda- Hrvata da i oni dobiju ''svoj'' entitet/federalnu jedinicu . Mišljenja sam da izbor Komšića, recimo, te generalno odnos brojnijeg naroda prema njima uopće nije uzrok već samo povod za nešto veću galamu nego prije. Situacija je takva da je pozicija RS-a trenutno relaksiranija i da je loptica prebačena na teren drugog entiteta. Realno, treći entitet je svim BH patriotima potpuno neprihvatljiva opcija i ako se nekad i osnuje (onakav kakvim ga vide hrvatski nacionalisti, uz ostanak RS-a) znak je to da je došao skori kraj Bosni i Hercegovini a njenom najbrojnijem narodu praktično politički nestanak.
Ne znam, možda nije loša ova opcija sa smanjenjem broja kantona, uz stvaranje ''mješovitih'', ali opet ne znam koliko je to izvodivo. Problem ni tada ne bi bio do kraja riješen ali bi se barem administracija smanjila- i to je nešto!

Nema tu nikakvog potcijenjivanja. Problem je što prosječni hrvatski nacionalist iz Širokog u Republiku Srpsku gleda kao na nešto na šta i on ima pravo (na prostoru FBiH) i neće ga zadovoljiti ništa manje nego ''oni'' imaju.
Prvo entitet, a onda preseravanja oko referenduma i težnje ka daljim labavljenjem te hipotetičke federacije a sve do konačnog cilja- potpuno odvajanje od ''muslimana''.
a sta kad bosnjaci pocnu razmisljati o sebi a ne BIH..pa kazu"ako je srbima dozvoljeno da otmu tudje,sta fali da mi vratimo svoje"...da ne dodje do ove situacije MZ ce ostati u BIH toliko dugo dok politicki ne izcezne vecina srpskih i hrvatskih snaga koje su za podjelu BIH u torove...e sad sto ce to potrajati nekih 10-20 godina i sto rece @lackypot,razvit ce se novi sad i beograd u sferi gradjevine,je drugi par opanka...

bosnjake se nije uspjelo dovoljno istrijebiti,praviti jace modifikacije BIH bez njih je prosto nemoguce ,bez vojne sile i novog rata...politickim i mirnim putem natjerati iste da rade protiv svojih intrersa je tesko za ocekivati...mrznja i negiranje BIH nije dovoljan adut za njenu podjelu,,treba malo muda,morala i ljudstva...a toga sve manje..
popajic

#1165 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by popajic »

Ukosheni wrote: Izvinjavam i te, onako za svaki slucaj, ali kad se zamislim i ne znam koji deo ti je odvratan?
Jasnog razgranicenja izmedju vas i Hrvata nema, konstantne napetosti i poremeni sukobi, a vasa vizija ne ide ka bilo kakvom resenju. Bolje receno nije ni izgradjena. Mogu da zamislim da to Bosnologu u Americi sasvim lepo odgovara, ali u Sarajevu i Mostaru nikom. Ups! Odgovara nekima u Sarajevu.
Sad se zapitah i kako si izgradio osecaj i kriterijume odvratnosti? I kada?
Koga to vas- ti me negdje svrsta bez pitanja da li hocu da budem svrstan u vas ili nas :-)
TO mi je odvratno.
Kada i kako sam izgradio taj osjecaj odvratnosti ?!
Nisam ga uopste gradio.Ljudi se ne radjaju kao sovinisti,nacionalisti,fasiti.To kao sto vidis vremenom postanu.Pa su onda svi naprasno ugrozeni,svi zaziru jedni od drugih,svi se grupisu i svakim danom su sve...sjebaniji u svom nacionalnom ludilu.Toliko sjebani da sate provode dijeleci nesto sto im nije babovina ,mislim na BIH,sve pod poznatom kamuflazom - ugrozenost!
Sve vec vidjeno i poznato !
dek

#1166 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by dek »

Ma ja mislim da je jedan od velikih problema i to što se na Bošnjake, muslimane pogotovo , zapravo gleda kao na nekakav strani element, relikt, ostatak, nasljednike Otomana a na BiH kao nekakvo srpsko/hrvatsko vlasništvo pa separatistima jako teško pada što istu moraju dijeliti sa Bošnjacima.
U raspravi sa bilo kojim s/h nacionalistom, isti će jako teško prikriti, rekao bih, iskonsku mržnju prema bilo čemu što ima ikakve veze sa muslimanima ili Bošnjacima. Meni, iako i dalje teško shvatljivo, to više nije iznenađenje.

Zato je nekima normalno da se pravi druga srpska država na 49 % , druga hrvatska država na 25% plus disktrikt Sarajevo. On što ostane ide Bošnjacima i svim ostalim bh patriotima. :roll:
ja2

#1167 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by ja2 »

Ja ne znam cime su to Hrvati toliko ugrozen narod? Evo ja bas premisljam da idem u Opcinu da promjenim naciju, pa da budem Hrvat ne bi li lakse posao dobila. uglavnom su im sva vraaa otvorena jer su kao "ugrozeni". A ja se osjecam ugrozenom kad mi na razgovoru za posao kazu da nisam adekvatna jer moraju voditi racuna o nacionalnom kljucu. A ugrozena sam i sto moram svake jebene vijesti, dnevnike i titlove slusati/citati na krvackom jeziku!!!
popajic

#1168 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by popajic »

Mizanfil wrote:
Ако се смијем укључити да напишем неколико примједби: слажем се да је одвратно некога стрпавати у било који национални тор јер у БиХ живе и грађани. Али, грађани морају схватити да су мањина и да чине од 10-15% становништва БиХ а већину и то велику чине Бошњаци, Срби и Хрвати! Дакле, ово не може бити грађанска држава док је грађана тако занемарив број, кад вас буде више од пола онда можете тражити државу ;-)
Ако ме схваташ?
:D
Hoces reci da, ako je gradjana samo 10-ak% ,da su konstitutivni sve same seljacine ? Pa nemoj tako ostro !
Koja god da su ugrozena krvna grupa ipak su svi i dalje - Bosanci/ Hercegovci.
Naravno, etnicke centrale, zarad iskljucivo vlastite koristi trube druge price...pa je takmicenje ko je ugrozeniji postala
stvar prestiza :-)
Balkanska tragikomedija.
Kenan-sa

#1169 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Kenan-sa »

U ovoj drzavi je ugrozen covjek,ne vazno koje nacije,jer je korupcija uzela toliko maha,da je npr u drzavnim institucijama nemoguce dobiti posao bez ogromne veze,ne bitno da li si ti hrvat,bosnjak ili srbin..e sad druga je stvar sto hrvatski nacionalisti zavide svojim idolima u RS,pa bi i oni da kao necim vladaju,a znaju oni dobri da tim njihovim vizijama dolazi do jos vecih problema u ovoj drzavi i veceg jaza medju narodima,sto je nacionalistima i interes,jer njihova nacionalna politika se zasniva na strahu od drugih,a ne na ekonomskim i drugim osnovama! 3,4 ili 5 entitet je besmislica,nemoguc,iako bi za ovu drzavu bilo dobro da je uredjena po regijama,ali to ovi iz RS nikada nece prihvatiti,sta ostaje Federaciji nego da se pokusaju ukinuti kantoni ili njihov broj smanjiti na polovicu dakle 5,ali da se oni formiraju po skroz drugom modelu nego sto su ovi sada..Administracija u Federaciji je ogromna i ako se uspije ona malo bolje preurediti to bi bilo extra,ali u ustavnim promjenama treba ojacati drzavu kako bi nesmetano koracala ka EU I NATO,jer tu je novac i bolji zivot,a to treba biti nacionalni interes i Srba i Hrvata i Bosnjaka!
Ukosheni

#1170 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Ukosheni »

dek wrote:Ma ja mislim da je jedan od velikih problema i to što se na Bošnjake, muslimane pogotovo , zapravo gleda kao na nekakav strani element, relikt, ostatak, nasljednike Otomana a na BiH kao nekakvo srpsko/hrvatsko vlasništvo pa separatistima jako teško pada što istu moraju dijeliti sa Bošnjacima.
U raspravi sa bilo kojim s/h nacionalistom, isti će jako teško prikriti, rekao bih, iskonsku mržnju prema bilo čemu što ima ikakve veze sa muslimanima ili Bošnjacima. Meni, iako i dalje teško shvatljivo, to više nije iznenađenje.

Zato je nekima normalno da se pravi druga srpska država na 49 % , druga hrvatska država na 25% plus disktrikt Sarajevo. On što ostane ide Bošnjacima i svim ostalim bh patriotima. :roll:
To da na muslimane ostali gledaju kao na relikt Osmanlija jeste delom tacno i delom nepravedno, ali uopste nije vazno za sustinu opste drustvene krize danas. Na kraju krajeva, sta se to muslimane kao samosvesnu nacije Bosnjaka i tice danas? A i jos manje bi ih se ticalo u odvojenom okviru u sislu suvereniteta.

Prvo, sto se tice spominjanih nekih 25%, ili vec, za Bosnjake, otvoreno, i konacno, da ne bude ponovo budjenja iz sna (kao ono "jao pa oni nece s nama, fasisti!"): 1) iz rata su Bosnjaci izasli sa najkvalitetnijim delom SR BiH, u smislu privrede, stambenog fonda, infrastrukture...., sto sada bacate oko na Srpsko Sarajevo koje je bilo utrina, ili nesto trece je vec druga tema, 2) Srbi (pa i Hrvati) su i pre rata naseljavali pustije delove SR BiH. U Dejtonu su 1 & 2 na neki nacin i verifikovali odredjeni balans sta je ko "dobio" (mada je i to sporedno).
Drugim recima, verbalno polaganje prava na toboze "malo teritorije" je poprilicna besmislica.

Drugo, direktni krivci i izazivaci rata ste vi, tako da ni sa moralne strane nemate bas uporiste.

I konacno, posto hronicno zaboravljate, u toj disciplini ste sampioni: Od vojnog poraza su vas vise puta spasli stranci,....

Naravno, komentari su dobro dosli.
Last edited by Ukosheni on 26/11/2010 00:38, edited 1 time in total.
plain vanilla

#1171 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by plain vanilla »

Ukosheni wrote:
naravno, kad si i dosao samo da zakuhas :oops:
nadji bolan curu, pusti se foruma
luckypot

#1172 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by luckypot »

Ukosheni wrote:
dek wrote:Ma ja mislim da je jedan od velikih problema i to što se na Bošnjake, muslimane pogotovo , zapravo gleda kao na nekakav strani element, relikt, ostatak, nasljednike Otomana a na BiH kao nekakvo srpsko/hrvatsko vlasništvo pa separatistima jako teško pada što istu moraju dijeliti sa Bošnjacima.

To da na muslimane ostali gledaju kao na relikt Osmanlija jeste delom tacno i delom nepravedno, ali uopste nije vazno za sustinu opste drustvene krize danas. Na kraju krajeva, sta se to muslimane kao samosvesnu nacije Bosnjaka i tice danas? A i jos manje bi ih se ticalo u odvojenom okviru u sislu suvereniteta.

Prvo, sto se tice spominjanih nekih 25%, ili vec, za Bosnjake, otvoreno, i konacno, da ne bude ponovo budjenja iz sna (kao ono "jao pa oni nece s nama, fasisti!"): 1) iz rata su Bosnjaci izasli sa najkvalitetnijim delom SR BiH, u smislu privrede, stambenog fonda, infrastrukture...., sto sada bacate oko na Srpsko Sarajevo koje je bilo utrina, ili nesto trece je vec druga tema, 2) Srbi (pa i Hrvati) su i pre rata naseljavali pustije delove SR BiH. 1 & 2 su na neki nacin i verifikovali odredjeni balans sta je ko "dobio" (mada je i to sporedno).
Drugim recima, verbalno polaganje prava na toboze "malo teritorije" je poprilicna besmislica.

Drugo, direktni krivci i izazivaci rata ste vi, tako da ni sa moralne strane nemate bas uporiste.

I konacno, posto hronicno zaboravljate, u toj disciplini ste sampioni: Od vojnog poraza su vas vise puta spasli stranci,....

:lol: :lol: :lol: :lol:

nema potrebe mi da više djelimo išta, i ova podjela je doprinjela smanjenju broja svih ostalih...sve to bošnjaci mogu absorbirati u značajnom dijelu, njima neprijatnosti zajedničkog života toliko ne smetaju

sad samo opušteno, dejton je trajno rješenje, i polako guraj dalje, :thumbup:
Ukosheni

#1173 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Ukosheni »

plain vanilla wrote:
Ukosheni wrote:
Ja sam, srecno, ozenjen.

Tema ipak glasi " Ne potcenjujte BiH Hrvate"
Bio bih zahvalan da je se drzimo
luckypot

#1174 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by luckypot »

Ukosheni wrote:
plain vanilla wrote:
Ukosheni wrote:
Ja sam, srecno, ozenjen.

Tema ipak glasi " Ne potcenjujte BiH Hrvate"
Bio bih zahvalan da je se drzimo
pa tvoja tema su bošnjaci kojih ne možeš da se rješiš... :mrgreen:
Ukosheni

#1175 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Ukosheni »

luckypot wrote: pa tvoja tema su bošnjaci kojih ne možeš da se rješiš... :mrgreen:
Vrlo cesto da. Imam utisak da ti smeta :) a nikako da ispilis nesto avangardno.
Obrati paznju na naslov, dva subjekta, jedan potcenjiac i drugi potcenjeni. Ko je potcenjivac?
Locked