(Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Locked
halifa81

#751 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by halifa81 »

JBT wrote: A ako neko hoce da bude Bosnjak i dalje, u kontinuitetu od 1993-ce, bujrum.
Ako cemo tako,kakav kontinuitet ima naziv Bosanac i Hercegovac kojeg ti forsiras ?

Zivim u Sa 29 god. i nikad nisam cuo da se neko tako izjasnjava.
Last edited by halifa81 on 08/04/2011 02:22, edited 1 time in total.
casobuke

#752 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by casobuke »

Nego, bosanskohercegovačka se piše zajedno. Ova tema osim što je besmislena još je i u samom naslovu gramatički neispravna.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#753 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by plain vanilla »

cyprus wrote:
plain vanilla wrote:
cyprus wrote:Sandžaklije koji žive u BiH valjda jesu Bosanci i Hercegovci :)
:D
Jesu li Srbi koji zive u BiH Bosanci i Hercegovci(ne mislim na drzavljanstvo)?
Jesu... (a ako ne misliš na državljanstvo i pripadnost državi - ne znam na šta bi se moglo odnositi :-) )
Odnosi se na ono da Dodik kaze da mu je uvreda ako ga nazoves Bosancem..i da ce rijetko se koji Hrvat ili Srbin nazvati Bosancem
Novi_Nick

#754 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by Novi_Nick »

plain vanilla wrote:
cyprus wrote:Sandžaklije koji žive u BiH valjda jesu Bosanci i Hercegovci :)
Jesu li Srbi koji zive u BiH Bosanci i Hercegovci(ne mislim na drzavljanstvo)?
Po narodnosti i nacionalnosti nisu jer su se izjasnili kao Srbi.
U drzavi Bosni i Hercegovini po nacionalnosti su jedino Bosanci i Hercegovci iz razlicitih etnickih zajednica oni koji se tako osjecaju i izjasnjavaju.
Inace po drzavljanstvu su svi gradjani iz svih etnickih zajednica Bosanci i Hercegovci jer im se maticna drzava zove Bosna i Hercegovina.
Last edited by Novi_Nick on 08/04/2011 02:43, edited 1 time in total.
cyprus

#755 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by cyprus »

plain vanilla wrote:Odnosi se na ono da Dodik kaze da mu je uvreda ako ga nazoves Bosancem..i da ce rijetko se koji Hrvat ili Srbin nazvati Bosancem
Heh, Dodik... :zzzz:
muha_sa

#756 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by muha_sa »

dokleN se vodje doslo :?: :D
plain vanilla

#757 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by plain vanilla »

muha_sa wrote:dokleN se vodje doslo :?: :D
do sveCke

ja cula da si ti sad rodjeni svedjanin :D
muha_sa

#758 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by muha_sa »

plain vanilla wrote:
muha_sa wrote:dokleN se vodje doslo :?: :D
do sveCke

ja cula da si ti sad rodjeni svedjanin :D
:lol:

samo znam da se u nekadasnji vakat za one sto su s brda sljegli govorilo--ziku svedjanina :lol:

hajd da i ja kakav takav doprinos ovoj akademskoj raspravi dadnem :D
U Bosni i Hercegovine zive:
-Bosnjaci.
-Srbi.
-Hrvati.
-ostali.
-i Sarajlije :D
plain vanilla

#759 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by plain vanilla »

muha_sa wrote: samo znam da se u nekadasnji vakat za one sto su s brda sljegli govorilo--ziku svedjanina :lol:

-Bosnjaci.
-Srbi.
-Hrvati.
-ostali.
joj suplje ti price :oops: :D
popajic

#760 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by popajic »

plain vanilla wrote:
muha_sa wrote: samo znam da se u nekadasnji vakat za one sto su s brda sljegli govorilo--ziku svedjanina :lol:

-Bosnjaci.
-Srbi.
-Hrvati.
-ostali.
Da dopunim muhu- Sarajlije i Tuzlanke ! ( valjal ova ? :D )
plain vanilla

#761 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by plain vanilla »

popajic wrote:
plain vanilla wrote:

-Bosnjaci.
-Srbi.
-Hrvati.
-ostali.
Da dopunim muhu- Sarajlije i Tuzlanke ! ( valjal ova ? :D )
vidis kako ti znas..muhu izludile svedjanke pa sve pozaboravljao :D
tuzlak58

#762 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by tuzlak58 »

[quote="Nikola Djukić"]tuzlak58

Postovani gospodine Djuricu, mislio sam sa Vama razmjeniti misljenje kao sa kulturnim covjekom, a Vi meni odgovarate "da lupetam". Takav nivo komunikacije ne zelim. Ocito ste me krivo protumacili, jer ja ne branim Izetbegovica niti njegovu opciju, ma kakva ona bila, jer Vi ocito bolje poznajete ono sto je on zelio i na cemu je radio. Zelio sam Vam reci da ste previse truda ulozili u nesto sto nije toliko bitno a Vi meni odgovarate da nisam sposobam da tumacim ono sto sam vidio i dozivio, te da nisam pravi tuzlak (kakve li Vi to tuzlake poznajete?)..
Vama za informaciju ta famozna "Islamaska deklaracija" medju bosnofobima vise nije aktuelana i potpuno je zaboravljena i deplasirana. Sad se izmisljaju nove, aktualne teze. Dakle, nacionalisti i sovinisti, ocigledno mjenjaju taktiku, pa se izmisljaju nekakve nove deklaracije i "islamizacije" koje bi u kontekstu svjetskih dogadjanja oko islama mogle biti efikasnije. Mislim da je besmisleno voditi ozbiljnu polemiku o tome, kada se iz dana u dan stvaraju razlozi da se okrive Bosnjaci za ono sto se desilo i prikrije i minimizira, veliko zlo, koje je ovdje pocinjeno. Svakako da su i Bosnjaci i njihovi lideri sukrivci za dešavanja na ovim prostorima i toga sam apsolutno svjestan, ali sam sretan sto nisu institucionalno i organizovano radili na činjenju zla drugima. Svjedok sam tim nastojanjima, ma koliko ta moja "sposobnost" Vama bila sumjiva. Isto tako, za Vasu informaciju, niti sam u Tuzlu dolutao niti zalutao, nego sam ovdje sa dubokim porodicnim korjenima i dugom tuzlanskom tradicijom. Za razliku od onih, koji su otisli i iz prekookeanskih daljina, na osnovu svojih sjecanja, razvijaju teorije o bosanskim problemima, ja sam ostao i pokusao dati neki doprinos, da Tuzla bude i ostane, ono sto je oduvjek bila, a to je grad u kome su svi dobrodosli i u kome se ljudi ne cjene po vjeri i naciji, nego po necemu puno bitnijem. O tome Vam mogu pruziti puno konkretnih i mjerljivih dokaza, ali mislim, da mi Vase ubjedjenje i vjerovatno neko lose banovicko iskustvo spram Tuzle, nece dati tu priliku.
Nacin na koji se mjere "trice i kucine" je nadugo i nasiroko opisan na hiljadama listova koji su pohranjeni u jednu madunarodnu instituciju, koja se zove "Haski tribunal".
http://www.icty.org/. Ako Vam matematika nije dosadna, tu mozete izmjeriti sve.
Molim Vas da mi poslije citanja tih stranica nadjete neki citat koji dovodi u sumnju ovo o cemu ja govorim.
Zahvaljujem se na razmjeni misljenja i nadam se, da sam dao neki doprinos Vasem radu na rasvjetljavanju dogadjaja u BiH u kontekstu teme "postojanja bosanskohercegovacke nacije".
S postovanjem.
Nikola Djukić

#763 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by Nikola Djukić »

tuzlak58,

Ja nisam gospodin, i još sam manje gospodin “Djuric”, ali koliko god da gospodin ili ni kulturan nisam ja se ne predstavljam lažnim imenima i ne brišem moje postove da bih sakrivao ono što sam rekao. Kakva god da je moja o tvojoj kulturi i onome što ti govoriš neka govori skrivanje imena i nestanak teksta sa ovoga tvoga posta:

Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Postao/la tuzlak58 dana 29/03/2011 17:41
[quote="Nikola Djukić"] tuzlak58,
Zadnja izmjena: tuzlak58; 07/04/2011 22:10; ukupno mijenjano 1 put/a.

Ja se zovem Nikola Đukić i onoga što kažem i pišem, ili svojih grešaka, se ne stidim i ne odričem. Svoje sudove pravim na osnovu dostupnih ili meni znanih informacija i kada ili ako šta novo ili drugačije doznam mijenjam svoje poglede i svoja mišljenja bez oklijevanja, i bez srama – time se ustvari ponosim, i greške ne zamjeram ni drugima koji ih uspijevaju uvidjeti… Spreman sam da se izvinem ne samo tebi nego i cijelome forumu ako sam neprimjereno upotrebio izraza “lupetaš” a neka o tome koliko je taj tekst neprimjeren bio govori činjenica da si 07/04/2011 napravio “zadnju izmijenu” i izbrisao ga!

I u ovome posljednjem postu ili tekstu ti potenciraš to ko je odgovorniji ili više zla činio i ne uspjevaš li nećeš razumjeti da se tako ili time postojanje nacije (pogledaj molim te početni naslov) ili bilo kakvog zajedništva u Bosni ne može graditi. Na vagu stavljaš “trice i kučine” ili krivice i zločine samo iz posljednjeg rata – i takve koje čine da muslimani ili tvoje tvrdnje izgledaju bolje od drugih, gubeći ili ignorišući istorijsku perspektivu i dublje uzroke podjela i nesporazuma među Bosancima... Mi koji tamo nismo bili ili u ratu nikoga nismo izgubili možda ne možemo razumjeti ogorčenje onih koji jesu ali upravo zbog toga možda bolje vidimo ono što još nije sasvim izgubljeno – ili kako se tvojim ili takvim pristupom i to što je od Bosne preostalo izgubiti može...

Ne sumnjam da su šovinisti među muslimanima u Bosni sposobni naći nove taktike, teme ili “dileme” kojima ljude zaluđuju ali ostali se pretežno služe starim “temama” i simbolima ili apstrakcijama. Oni drugačije ne mogu ni činiti – svo zlo ili nepravde koje su muslimani njima činili, ili većina toga, datira ili potiče iz vremena od prije više nego jednog stoljeća. Simbol tih vremena je bila i jeste po svojoj prirodi diskriminatorna ili religistička i današnjim očima gledano “ne-građanska” koncepcija “islamskih država” koju ili što je i Alija Izetbegović jasno formulisao. Ne tvrdim da su “hrišćanske države” od toga bile bolje – naprotiv, ali njih ili takve principe hrišćani još od vremena Renesanse većinom ne “deklarišu” kao relevantne i pogotovo ne kao primjerene savremenim državama. To očigledno nije slučaj među muslimanima širom planete i to sudeći po njegovoj deklaraciji nije bio slučaj ni u slučaju Alije Izetbegovića. Ne vidim kako neko može ne razumjeti u kojoj mjeri je kombinacija te dvije činjenice išla i ide na ruku srpsko-hrvatskim nacionalistima u pretenzijama na Bosni i ništa što pišem ne pišem da bih nečije krivice uveličavao ili nečije zločine umanjivao. I nisu u pogledu Alijinih principa bili skeptični ili cinični samo “Srbi” i “Hvati” u Bosni nago i ostatak svijeta. I, ako se i složimo da si ti bivajući u Bosni mogao samo zbog toga bolje od mene sagledati ili rayumjeti političke okolnosti ja sam bio ovdje kada su ovi odbijali naoružati “Armiju Bosne i Hercegovine” – da joj Alija onakav kakav je bio nije bio vrhovni komandant to se ne bi desilo. I oni su tačno znali šta je on pisao i jasno formulisali ko je on u njihovim očima bio – “islamski socijalista”, a koji je od ta dva pripisana mu epiteta Bosni u toj situaciji manje pomagao zaključuj ti sam. I, opet, možda Alija nikome zlo nije želio ali ono što je deklarisao i čega se nikada nije javno odrekao, i što ti nazivaš tricama i kučinama, je Bosni zlo činilo i čini – i čini će sve dok god su to za tebe i takve “trice i kučine”...

Ne sumnjam ni u to da se većina muslimana nikada nije povodila za Alijinom “vizijom” idealnog ili moralnog društva po islamskom obrascu – i možda o njegovoj Islamskoj deklaraciji ništa nije ni znala, ali tvrdim da je takva njegova religistička deklaracija bila “popularna” i upotrebljavana u podzemlju šovinizama ostalih na način i u svrhe koje sam već prije sugeriaso. Njome ili time Alija je postao simbol i prigodno sredstvo “negativne propagande” i on ili oni koji ga i danas slave ili uvažavaju nastavljaju davati “materijalnu osnovu” šovinističkim “sentimentima” među “Srbima” i “Hrvatima” u Bosni. To je ono što ja pokušavam kazati a ne “rasvjetljavati lik gospodina Izetbegovića” – kako mi ti to podsmijavajući se onome što činim cinično pripisuješ, a prikazivati njega “muslimanskijim” od toga koliko je on sam sebe prikazao niko ni ne treba činiti. To što nije zagovarao ratove ili genocide ne mijenja činjenicu da je on ili ono što je “deklarisao” bivalo i jeste medijumom njihove mogućnosti – da ih je uzrokovalo ili bilo “opravdanje” onoma koji su ratove i zločine pravili… Svi u Bosni moraju osuditi, odbaciti i prezreti ne samo one koji zločine jesu činili nego i “medijume” poput Izetbegovića da bi jedinstvo ili bar “zajedničko življenje” o kome i ti pišeš u Bosni ponovo bilo moguće. U pogledu sposobnosti razumijevanja toga tvoji “tuzlanski korjeni” nikakvog utjecaja nemaju niti mogu imati – ali nema veze, ovoga puta neću upotrebljavati pogrdne izraze. Niti zbog toga niti zbog insinuacija koje praviš u pogledu Haškog suda - ili moga integriteta. Da ti integriteta imaš pročitao bi ono što sam o zločinima i zločincima na mome blogu pisao - ili ibi i sam pokušao ozbiljno i cjelovito razmišljati i pisati. Ako to nisi u stanju mani se ćorava posla - to uostalom ni nije sramota, stamota je pisati ovo što ili kako pišeš...

I, ja uvjeren da živjeti po mnogim zemljama i upoznati mnoge ljude i narode, i biti u prilici na sve to što se tamo zbivalo i zbiva, i na “sebe samog”, pogledati “iz daljine” – i Bosnu ne “osjećati” nego je vidjeti onakvom kakava jeste, predstavlja moju ili prednost ovakvih poput mene nad “živim svjedocima” poput tebe. Svi ste vi tamo, da to ponovim, bili ti “živi svjedoci” pa sam pogledaj šta ste od Bosne svojim “osjećajem šta je Bosna” – koji meni navodno nedostaje, i svojim navodno boljim razumijevanjem Bosne napravili. Za svakoga od vas ona je nešto drugo – ili treće, vi živite u tri Bosne i “osjećate” tri Bosne od kojih ni jedna nije Bosna i zbog kojih Bosna ni ne postoji…
lupp

#764 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by lupp »

plain vanilla wrote: Odnosi se na ono da Dodik kaze da mu je uvreda ako ga nazoves Bosancem..i da ce rijetko se koji Hrvat ili Srbin nazvati Bosancem
U srednjoj Bosni gotovi svi Hrvati se nazivaju i Bosancima, pogotovo kad odu u hr. :lol:
hercegovac_pravi

#765 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by hercegovac_pravi »

Nikola Djukić wrote:tuzlak58,

Ja nisam gospodin, i još sam manje gospodin “Djuric”, ali koliko god da gospodin ili ni kulturan nisam ja se ne predstavljam lažnim imenima i ne brišem moje postove da bih sakrivao ono što sam rekao. Kakva god da je moja o tvojoj kulturi i onome što ti govoriš neka govori skrivanje imena i nestanak teksta sa ovoga tvoga posta:

Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Postao/la tuzlak58 dana 29/03/2011 17:41
Nikola Djukić wrote: tuzlak58,
Zadnja izmjena: tuzlak58; 07/04/2011 22:10; ukupno mijenjano 1 put/a.

Ja se zovem Nikola Đukić i onoga što kažem i pišem, ili svojih grešaka, se ne stidim i ne odričem. Svoje sudove pravim na osnovu dostupnih ili meni znanih informacija i kada ili ako šta novo ili drugačije doznam mijenjam svoje poglede i svoja mišljenja bez oklijevanja, i bez srama – time se ustvari ponosim, i greške ne zamjeram ni drugima koji ih uspijevaju uvidjeti… Spreman sam da se izvinem ne samo tebi nego i cijelome forumu ako sam neprimjereno upotrebio izraza “lupetaš” a neka o tome koliko je taj tekst neprimjeren bio govori činjenica da si 07/04/2011 napravio “zadnju izmijenu” i izbrisao ga!

I u ovome posljednjem postu ili tekstu ti potenciraš to ko je odgovorniji ili više zla činio i ne uspjevaš li nećeš razumjeti da se tako ili time postojanje nacije (pogledaj molim te početni naslov) ili bilo kakvog zajedništva u Bosni ne može graditi. Na vagu stavljaš “trice i kučine” ili krivice i zločine samo iz posljednjeg rata – i takve koje čine da muslimani ili tvoje tvrdnje izgledaju bolje od drugih, gubeći ili ignorišući istorijsku perspektivu i dublje uzroke podjela i nesporazuma među Bosancima... Mi koji tamo nismo bili ili u ratu nikoga nismo izgubili možda ne možemo razumjeti ogorčenje onih koji jesu ali upravo zbog toga možda bolje vidimo ono što još nije sasvim izgubljeno – ili kako se tvojim ili takvim pristupom i to što je od Bosne preostalo izgubiti može...

Ne sumnjam da su šovinisti među muslimanima u Bosni sposobni naći nove taktike, teme ili “dileme” kojima ljude zaluđuju ali ostali se pretežno služe starim “temama” i simbolima ili apstrakcijama. Oni drugačije ne mogu ni činiti – svo zlo ili nepravde koje su muslimani njima činili, ili većina toga, datira ili potiče iz vremena od prije više nego jednog stoljeća. Simbol tih vremena je bila i jeste po svojoj prirodi diskriminatorna ili religistička i današnjim očima gledano “ne-građanska” koncepcija “islamskih država” koju ili što je i Alija Izetbegović jasno formulisao. Ne tvrdim da su “hrišćanske države” od toga bile bolje – naprotiv, ali njih ili takve principe hrišćani još od vremena Renesanse većinom ne “deklarišu” kao relevantne i pogotovo ne kao primjerene savremenim državama. To očigledno nije slučaj među muslimanima širom planete i to sudeći po njegovoj deklaraciji nije bio slučaj ni u slučaju Alije Izetbegovića. Ne vidim kako neko može ne razumjeti u kojoj mjeri je kombinacija te dvije činjenice išla i ide na ruku srpsko-hrvatskim nacionalistima u pretenzijama na Bosni i ništa što pišem ne pišem da bih nečije krivice uveličavao ili nečije zločine umanjivao. I nisu u pogledu Alijinih principa bili skeptični ili cinični samo “Srbi” i “Hvati” u Bosni nago i ostatak svijeta. I, ako se i složimo da si ti bivajući u Bosni mogao samo zbog toga bolje od mene sagledati ili rayumjeti političke okolnosti ja sam bio ovdje kada su ovi odbijali naoružati “Armiju Bosne i Hercegovine” – da joj Alija onakav kakav je bio nije bio vrhovni komandant to se ne bi desilo. I oni su tačno znali šta je on pisao i jasno formulisali ko je on u njihovim očima bio – “islamski socijalista”, a koji je od ta dva pripisana mu epiteta Bosni u toj situaciji manje pomagao zaključuj ti sam. I, opet, možda Alija nikome zlo nije želio ali ono što je deklarisao i čega se nikada nije javno odrekao, i što ti nazivaš tricama i kučinama, je Bosni zlo činilo i čini – i čini će sve dok god su to za tebe i takve “trice i kučine”...

Ne sumnjam ni u to da se većina muslimana nikada nije povodila za Alijinom “vizijom” idealnog ili moralnog društva po islamskom obrascu – i možda o njegovoj Islamskoj deklaraciji ništa nije ni znala, ali tvrdim da je takva njegova religistička deklaracija bila “popularna” i upotrebljavana u podzemlju šovinizama ostalih na način i u svrhe koje sam već prije sugeriaso. Njome ili time Alija je postao simbol i prigodno sredstvo “negativne propagande” i on ili oni koji ga i danas slave ili uvažavaju nastavljaju davati “materijalnu osnovu” šovinističkim “sentimentima” među “Srbima” i “Hrvatima” u Bosni. To je ono što ja pokušavam kazati a ne “rasvjetljavati lik gospodina Izetbegovića” – kako mi ti to podsmijavajući se onome što činim cinično pripisuješ, a prikazivati njega “muslimanskijim” od toga koliko je on sam sebe prikazao niko ni ne treba činiti. To što nije zagovarao ratove ili genocide ne mijenja činjenicu da je on ili ono što je “deklarisao” bivalo i jeste medijumom njihove mogućnosti – da ih je uzrokovalo ili bilo “opravdanje” onoma koji su ratove i zločine pravili… Svi u Bosni moraju osuditi, odbaciti i prezreti ne samo one koji zločine jesu činili nego i “medijume” poput Izetbegovića da bi jedinstvo ili bar “zajedničko življenje” o kome i ti pišeš u Bosni ponovo bilo moguće. U pogledu sposobnosti razumijevanja toga tvoji “tuzlanski korjeni” nikakvog utjecaja nemaju niti mogu imati – ali nema veze, ovoga puta neću upotrebljavati pogrdne izraze. Niti zbog toga niti zbog insinuacija koje praviš u pogledu Haškog suda - ili moga integriteta. Da ti integriteta imaš pročitao bi ono što sam o zločinima i zločincima na mome blogu pisao - ili ibi i sam pokušao ozbiljno i cjelovito razmišljati i pisati. Ako to nisi u stanju mani se ćorava posla - to uostalom ni nije sramota, stamota je pisati ovo što ili kako pišeš...

I, ja uvjeren da živjeti po mnogim zemljama i upoznati mnoge ljude i narode, i biti u prilici na sve to što se tamo zbivalo i zbiva, i na “sebe samog”, pogledati “iz daljine” – i Bosnu ne “osjećati” nego je vidjeti onakvom kakava jeste, predstavlja moju ili prednost ovakvih poput mene nad “živim svjedocima” poput tebe. Svi ste vi tamo, da to ponovim, bili ti “živi svjedoci” pa sam pogledaj šta ste od Bosne svojim “osjećajem šta je Bosna” – koji meni navodno nedostaje, i svojim navodno boljim razumijevanjem Bosne napravili. Za svakoga od vas ona je nešto drugo – ili treće, vi živite u tri Bosne i “osjećate” tri Bosne od kojih ni jedna nije Bosna i zbog kojih Bosna ni ne postoji…
Koji šupljak bog te mazno....
Da te priupitam samo, što se onda sruši Vukovar? Što se onda granatira Dubrovnik? Što se onda napravi etnčki čista sao krajina? I na kraju što se isti recept primjeni na Kosovu? Naravno sve je to zbog Alije i "zlih islamđija"..

pe es zapad nije samo odbijao naoružati Aliju...i Hrvatska je bila uključena u isti embargo koji je važio za čitavu bivšu Yugu. I na kraju kad je sva ta bolesna ideologija isplivala na vrh dobili ste bombardovanje o istih onih na čije vrijednosti se "vi" pozivate...što li baš!?
Možeš ti zamotavat istorijske činjenice u šareni celofan pa ih servirati po salonskim kuloarima koliko god želiš...činjenice su nepobitne. A one kažu da da se ovdje rat nikada nije vodio zbog "islama" već zbog bolesne parole "svi srbi u jednoj državi"...
Dalje, u bosni žive Bošnjaci a tebi ako to ne odgovara, lijepo se rokni u vugla i riješi se svojih frustracija.
sarajlija_ba

#766 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by sarajlija_ba »

Nikola Djukić wrote:Svi u Bosni moraju osuditi, odbaciti i prezreti ne samo one koji zločine jesu činili nego i “medijume” poput Izetbegovića da bi jedinstvo ili bar “zajedničko življenje” o kome i ti pišeš u Bosni ponovo bilo moguće.
Pročitao sam tvoj tekst u cjelini ali ću izdvojiti par stvari koje su interesantne.
Ovo što ti pišeš o Aliji Izetbegoviću i islamskoj Deklaraciji je isto ono što su govorili neprijatelji islama i muslimana Bosne počev od Miloševića preko Karadžića pa do Dodika i uzimali kao polaznu osnovu i razlog za istrebljenje muslimana. Razlozi su se kroz istoriju mijenjali ali je rezultat uvijek bio isti - genocid nad muslimanima. Dakle, nema razlike između tebe i njih iako ti želiš da svoje stavove prikažeš kao stavove nekoga ko "sa strane" posmatra situaciju i ko je realan i neutralan. Kao ni tvoji nabrojani prethodnici ni ti nisi pročitao Deklaraciju i blage veze nemaš o čemu se tu govori. Ukoliko je jesi pročitao onda tim gore jer je ili ne razunmiješ a govoriš o njoj ili zlonamjerno tumačiš što je vjerovatnija opcija.
Ne, nećemo odbaciti rahmetli Izetbegovića kao što nećemo odbaciti ni njegovu Deklaraciju sada i u inat tebi i takvima.
Zajedničko življenje, koje si stavio pod navodnike jer ni sam ne vjeruješ u to, se može dogoditi kada ukinete tvorevinu nastalu na genocidu, etničkom čišćenju, silovanju naših majki i sestara, koncentracionim logorima, masovnim grobnicama, četništvu, rušenju džamija (1280 srušenih objekata muslimana), najdužoj opsadi u istoriji čovječanstva - opsadi Sarajeva...da ne nabrajam dalje...i kada se odreknete fašizma i veličanja Draže Mihajlovića i ostalih fašističkih kolaboracionista.
Nikola Djukić wrote:I, ja uvjeren da živjeti po mnogim zemljama i upoznati mnoge ljude i narode, i biti u prilici na sve to što se tamo zbivalo i zbiva, i na “sebe samog”, pogledati “iz daljine” – i Bosnu ne “osjećati” nego je vidjeti onakvom kakava jeste, predstavlja moju ili prednost ovakvih poput mene nad “živim svjedocima” poput tebe.
Ti si iz Bosne ponio sa sobom ono glavno čega se ne možeš kutarisati bez obzira koliko zemalja obišao i koliko ljudi upoznao. Ponio si velikosrpski nacionalizam a to je boljka sa kojom se obično u grob legne. Nemoj vrijeđati inteligenciju ovih ljudi i ne predstavljaj se boljim svjedokom nego što su to ljudi koji su ovdje od '91 pa do danas.
Siti smo i svojih "patriota" koji iz Berlina, Beča ili Kopenhagena brinu "velike brige" za opstanak Bošnjačkog naroda a zamisli kako na tebe gledamo.
Nikola Djukić wrote:Svi ste vi tamo, da to ponovim, bili ti “živi svjedoci” pa sam pogledaj šta ste od Bosne svojim “osjećajem šta je Bosna” – koji meni navodno nedostaje, i svojim navodno boljim razumijevanjem Bosne napravili.
Ovo je od Bosne napravila EU i mi to ovdje znamo za razliku od tebe. Narodi se ne pitaju.
Nikola Djukić wrote:Za svakoga od vas ona je nešto drugo – ili treće, vi živite u tri Bosne i “osjećate” tri Bosne od kojih ni jedna nije Bosna i zbog kojih Bosna ni ne postoji…

Žao mi je što ću te razočarati ali Bosna je postojala i postojat će.
Ispratila je Bosna i veće palikuće i budale u svojoj hiljadugodišnjoj istoriji pa će ispratiti i ove koji je danas ne vole na čelu sa Dodikom.
Ne trebaš sumnjati u to nego se upoznaji tamo daleko sa ljudima i gledaj samo na sebe "sa strane" a Bosnu ne razumiješ jer imaš jedan klik u glavi koji klikne kad god pokušaš biti realan. Znaš ti taj klik...ne moram ti objašnjavati :D
Nikola Djukić

#767 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by Nikola Djukić »

"hercegovac_pravi" i "sarajlija_ba"

Ja sam Alijinu “deklaraciju” davno pročitao i razumio i bilo bi dobro kada biste vas dvojica osvježili svoja pamćenja – ili je pročitali ako nikada prije niste. Možete je naći i ovdje http://www.bosanskialim.com/rubrike/tek ... 75R024.PDF. I pročitajte sve što sam ja do sada na ovome postu pisao u cjelini i bez filtriranja kroz filtere svoga ogorčenja ili sopstvenog šovinizma...

Ja ne tvrdim niti mislim da je Izetbegović glavni krivac i još ga manje upoređujem ili izjednačavam sa Karadžićem, ali je on u vrijeme kada religiozni u Bosni većinom nismo bili, niti jedni drugima neprijatelji, zagovarao “islamizaciju muslimana” i njihovu militarizaciju (“vjerovati i boritise”) i o tome se svako može uvjeriti već na prvoj strani njegove Islamske deklaracije. Ja tvrdim da je Alija onim što je pisao osujećivao mogućnost zajedništva u Bosni a i Jugoslaviju i Bosnu su rušili i dijelili srpsko-hrvatski nacionalisti – koliko im je Alija išao na ruku time što je “deklarisao” ne mogu ili ne žele vidjeti samo takvi poput vas dvojice.

I ja sam se slagao i slažem sa Alijinim pozivom na oslobođenje od ostataka kolonijalnog jarma ili jarma neo-kolonijalizma ne samo “islamskih” nego svih drugih zemalja i naroda ali tu i već na prvih par stranica se završava svako moje dalje slaganje sa njegovom deklaracijom. Nisu se slagali i ne slažu se sa njim ni mnogi među muslimanima, naprotiv – ono što je on zagovarao bio je još samo jedan “opijum za mase”! Sve što je on zagovarao i što u “Islamskoj deklaraciji” piše počiva na vjerovanju o superiornosti Islama u odnosu na svako ostalo vjerovanje ili religijski i etički sistem – ili sistem ustrojstva ljudskih zajednica...

Svako ko je Islamsku deklaraciju pročitao mogao je uopčiti nekoliko njenih osnovnih “principa” – i oni svakome razumnom u Bosni mogu ilustrovati koliko su Alijino političko angažovanje i njegova “deklaracija” mogli biti alarmantni čak i za Bosance islamske vjerske tradicije koji religiozni nisu bili: (1)“Nema mira i koegzistencije između islamske vjere i neislamskih društvenih i političkih institucija”! (2)“Islam jasno isključuje mogućnost djelovanja bilo koje strane ideologije na svome području”! (3)“Štampa, radio, televizija i film treba da budu u rukama ljudi čiji je islamski moralni autoritet neosporan”! A, od aksioma (4) “bez Islama nema ni patriotizma” ništa više nije trebalo ni kazati – prema Aliji nemuslimani u Bosni nisu mogli imati bilo kakvih patriotskih osjećaja za Bosnu. Time ili svime što je Alije propovjedao je iznuđeno podozrenje i neprijateljstvo Bosanaca hrišćanske vjerske tradicije koje su srpsko-hrvatski nacionalisti manipulisali, potencirali i koristili, i koriste, za cijepanje Bosne...

O tome koliko sam ja neprijatelj Bosne, ili “prijatelj” Karadžića, ili Dodika, savako može zaključivati ako pročita ono što ovdje na mome blogu piše http://bosnarazmisljanjaibesmislice.wordpress.com. A da u “zajednički život” ne vjerujem to je tačno! “Srbi”, “Hrvati” i “Bošnjaci” su politička invencija i na religizmu zasnovana apstrakcija – kojoj ili postojanju čega, usput rečeno, je i Alija kumovao. Oni su sinonim nezajedništva i kovanica “zajednički život” je apstarkcija istoga reda – sa njima ili zbog njih zajedništva nema niti može biti i dok oni "postoje" pitanje je samo vremena kada će Bosnu potpuno uništiti... I, žao mi je “hercagovac_pravi” ali za mene je i Hercegovina (i naziv "Bosna i Hercegovina") invencija neprijatelja Bosne – kojom ili čime se od geografskih prave politički ili etnički “entiteti” i Bosna razbija ili dijeli. Bosna se mora zvati Bosna i Bosanci Bosancima... Oni kojima se među “Srbima”, “Hrvatima” i “Bošnjacima” u Bosni ne može dokazati drugačije porijeklo su porijeklom Bosanci, a oni kojima se među “Srbima”, “Hrvatima” i “Bošnjacima” može dokazati nebosansko - hrvatsko, srpsko ili cnogorsko porijeklo, su faktički nacionalne manjine u Bosni! Koliko god da je ovakva moja propozicija utopističa ili nemoguća za realizovati ili primjeniti u ovome času ono što o bosanskim narodima ili entitetima i ovdje tvrdim je istorijska istina. Njeno prihvatanje je minimalni uslov bilo kakvog pa i “zajedničkog života” - možda nije važno kako se ko zove ili sebe naziva ali Bosna ne može postojati ili opstati imajući tri istorije ili "istorijske istine". Ni jedna nacija i nigdje, pa ni u Bosni (ili Bosni i Hercegovini) - da se vratimo naslovnoj temi, se ne može formirati i postojati bez zajedniče istine i jedna od istina je i to da je i Alija Bosnu dijelio...
Last edited by Nikola Djukić on 11/04/2011 01:04, edited 1 time in total.
hercegovac_pravi

#768 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by hercegovac_pravi »

Nikola Djukić wrote:"hercegovac_pravi" i "sarajlija_ba"

Ja sam Alijinu “deklaraciju” davno pročitao i razumio i bilo bi dobro kada biste vas dvojica osvježili svoja pamćenja – ili je pročitali ako nikada prije niste. Možete je naći i ovdje http://www.bosanskialim.com/rubrike/tek ... 75R024.PDF. I pročitajte sve što sam ja do sada na ovome postu pisao u cjelini i bez filtriranja kroz filtere svoga ogorčenja ili sopstvenog šovinizma...

Ja ne tvrdim niti mislim da je Izetbegović glavni krivac i još ga manje upoređujem ili izjednačavam sa Karadžićem, ali je on u vrijeme kada religiozni u Bosni većinom nismo bili, niti jedni drugima neprijatelji, zagovarao “islamizaciju muslimana” i njihovu militarizaciju (“vjerovati i boritise”) i o tome se svako može uvjeriti već na prvoj strani njegove Islamske deklaracije. Ja tvrdim da je Alija onim što je pisao osujećivao mogućnost zajedništva u Bosni a i Jugoslaviju i Bosnu su rušili i dijelili srpsko-hrvatski nacionalisti – koliko im je Alija išao na ruku time što je “deklarisao” ne mogu ili ne žele vidjeti samo takvi poput vas dvojice.

I ja sam se slagao i slažem sa Alijinim pozivom na oslobođenje od ostataka kolonijalnog jarma ili jarma neo-kolonijalizma ne samo “islamskih” nego svih drugih zemalja i naroda ali tu i već na prvih par stranica se završava svako moje dalje slaganje sa njegovom deklaracijom. Nisu se slagali i ne slažu se sa njim ni mnogi među muslimanima, naprotiv – ono što je on zagovarao bio je još samo jedan “opijum za mase”! Sve što je on zagovarao i što u “Islamskoj deklaraciji” piše počiva na vjerovanju o superiornosti Islama u odnosu na svako ostalo vjerovanje ili religijski i etički sistem – ili sistem ustrojstva ljudskih zajednica...

Svako ko je Islamsku deklaraciju pročitao mogao je uopčiti nekoliko njenih osnovnih “principa” – i oni svakome razumnom u Bosni mogu ilustrovati koliko su Alijino političko angažovanje i njegova “deklaracija” mogli biti alarmantni čak i za Bosance islamske vjerske tradicije koji religiozni nisu bili: (1)“Nema mira i koegzistencije između islamske vjere i neislamskih društvenih i političkih institucija”! (2)“Islam jasno isključuje mogućnost djelovanja bilo koje strane ideologije na svome području”! (3)“Štampa, radio, televizija i film treba da budu u rukama ljudi čiji je islamski moralni autoritet neosporan”! A, od aksioma (4) “bez Islama nema ni patriotizma” ništa više nije trebalo ni kazati – prema Aliji nemuslimani u Bosni nisu mogli imati bilo kakvih patriotskih osjećaja za Bosnu. Time ili svime što je Alije propovjedao je iznuđeno podozrenje i neprijateljstvo Bosanaca hrišćanske vjerske tradicije koje su srpsko-hrvatski nacionalisti manipulisali, potencirali i koristili, i koriste, za cijepanje Bosne...

O tome koliko sam ja neprijatelj Bosne, ili “prijatelj” Karadžića, ili Dodika, savako može zaključivati ako pročita ono što ovdje na mome blogu piše http://bosnarazmisljanjaibesmislice.wordpress.com... A da u “zajednički život” ne vjerujem to je tačno! “Srbi”, “Hrvati” i “Bošnjaci” su politička invencija i na religizmu zasnovana apstrakcija – kojoj ili postojanju čega, usput rečeno, je i Alija kumovao. Oni su sinonim nezajedništva i kovanica “zajednički život” je apstarkcija istoga reda – sa njima ili zbog njih zajedništva nema niti može biti i dok oni "postoje" pitanje je samo vremena kada će Bosnu potpuno uništiti... I, žao mi je “hercagovac_pravi” ali za mene je i Hercegovina (i naziv "Bosna i Hercegovina") invencija neprijatelja Bosne – kojom ili čime se od geografskih prave politički ili etnički “entiteti” i Bosna razbija ili dijeli. Bosna se mora zvati Bosna i Bosanci Bosancima... Oni kojima se među “Srbima”, “Hrvatima” i “Bošnjacima” u Bosni ne može dokazati drugačije porijeklo su porijeklom Bosanci, a oni kojima se među “Srbima”, “Hrvatima” i “Bošnjacima” može dokazati nebosansko - hrvatsko, srpsko ili cnogorsko porijeklo, su faktički nacionalne manjine u Bosni! Koliko god da je ovakva moja propozicija utopističa ili nemoguća za realizovati ili primjeniti u ovome času ono što o bosanskim narodima ili entitetima i ovdje tvrdim je istorijska istina. Njeno prihvatanje je minimalni uslov bilo kakvog pa i “zajedničkog života” - možda nije važno kako se ko zove ili sebe naziva ali Bosna ne može postojati ili opstati imajući tri istorije ili "istorijske istine". Ni jedna nacija i nigdje, pa ni u Bosni (ili Bosni i Hercegovini) - da se vratimo naslovnoj temi, se ne može formirati i postojati bez zajedniče istine i jedna od istina je i to da je i Alija Bosnu dijelio...
Možeš ti bola pisati kilometarske postove pokušavajući "zamotati" ono što se zamotati ne može, niko ti ne brani. Ali hebi ga, nemaš dovoljno celofana.
Ovdje se rat nije vodio zbog "islama" ili "islamske deklaracije". Ovdje se rat vodio zbog bolesne ideje "svi srbi u jednoj državi". Činjenica je napretek. Dovoljno ti je pročitati samo dijeliće zapisnika Haškog tribunala.
Ono što bi ti želio da Bošnjaci zaborave ono što su im "ti i takvi ko ti" uradili zadnjih 150 godina (ne samo u ovome zadnjem ratu) a sve zarad mira u kući, NEĆE se dogoditi. Nema više "dobrih Bošnjana"...sve ste ih već pobili i kosti im i dan danas iskopavaju po "izrazu demokratske volje srpskog naroda"....
A zajedničkog života .....na to možeš zaboraviti dokle god se istinski ne odreknete ideje "velike srbije", fašizma, i parazitiranja na tuđim leđima. Dosta više...
tuzlak58

#769 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by tuzlak58 »

[quote="Nikola Djukić"]tuzlak58,

Sumnjam da se tamo u svijetu niste naucili kulturi dijaloga i uvjeren sam da je to odraz Vaseg dubokog podcjenjivanja sugovornika s obzirom da znate njegovo geografsko porijeklo. Jako mi licite na nekog obavjestajca koji ima odredjeni zadatak djelujuci na forumima. Sto se imena tice, kako mozete dokazati da ste Vi bas taj Nikola Djukic i ako jeste, nisam bas siguran da ste time dokazali neko junastvo, jer se to ovdje ne dokazuje. O nestanku teksta Vam se nisam duzan pravdati, mada je u pitanju moja greska, a ne nikakav stid. Ako bude postojala mogucnost vrlo brzo cu ga vratiti.

Dakle, rekao sam: "da je u pozadini ex-yu problema velikosrpska težnja za proširenjem teritorije Srbije preko Drine". Pitao sam se "sto ce im nova teritorija kada ne znaju sta ce i sa ovom, koju vec imaju. Vozeci se kroz Srbiju od Beograda ka Nisu vidjeo sam ogromna neobradjena i zapustena prostranstva i pitao se: "Zasto ti tvorci Ideje Velike Srbije posezu za nasim jadom i bijedom, kad imaju ovolika prostranstva koja vape za ljudima i brigom o njima".
Ja sam se to s pravom pitao, jer ja nisam isao u Srbiju da ubijam Srbe, pljackam, palim i otimam njihovu imovinu a oni Bogami jesu itekako. Ako je to lupetanje, ivinjavam se.

Dragi gospodine, ili druze (ili vec sta ste??) ako necete da Vam spominjem posljednji rat hocete li da Vam spomenem predprosli rat (1941-1944) ??? ,tad nije bilo Alije. Ili mozda mislite na doba Turske

Hajde da pokusamo hipoteticki procjeniti sta bi bilo da nije bilo Alije i deklaracije? Mislite li da bi nesto bilo drugacije?? Mislite li da bi tada Srbi, Hrvati i Bosnjaci zivjeli zajedno kao i prije u nezavisnoj BiH??? Problem je bio u proglasenju nezavisnosti BiH i Hrvatske, odnosno, nestanku sna o drzavi u kojoj bi zivjeli svi Srbi. Sa Alijom ili bez Alije (sami ste rekli da on nije kriv za raspad Jugoslavije) raspad jugoslavije podrazumjeva stvaranje drzave u kojoj ce zivjeti svi Srbi. Mi u Bosni smo bili u maloj vremenskoj "prednosti" i mogli smo vidjeti kakava bi ta drzava bila na primjeru Kosova, Vojvodine, Grne Gore i Hrvatske i sta ceka nesrpske narode u toj drzavi. I sad Vi meni recite kakve to veze ima sa Alijom i deklaracijom?? Niste li mozda prespavali period od sudjenja Aliji do danas ? Ako sve sto piste i stoji, jeli onda to opravdava nevidjena zvjerstva koja su pocinjena u ime odbrane od Alije i njegove Deklaracije ?
Nikola Djukić

#770 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by Nikola Djukić »

“hercegovac_pravi” i “tuzlak58”,

Šta ja mislim o veliko-srpskim, ili i veliko-hrvatskim, projektima sam izrazio ili opširnije o tome pisao i na Sarajevo-x.com – na ovome ili na drugim postovima, a svako ko želi ozbiljno i neselektivno kritikovati moje stavove ili staviti konstruktivne i produktivne primjedbe mora u obzir uzeti sve što sam do sada rekao ili tvrdim i to može pročitati ovdje http://bosnarazmisljanjaibesmislice.wordpress.com. Tu ili time, i na tome mjestu, je rečeno sve ili najveći dio onoga što mislim, jasno i onoliko koliko je moguće i na sistematičan način – i tu u kontekstima govorim i o srpkim imperijalističkim programima ili relevantnim odgovornostima i krivicama za ono što su i u slučaju Bosne činili. I, taj blog je “živeći tekst” koji nadopunjujem ili korigujem uvijek kada nađem ili dobijem dokumentovane i vjerodostojne informacije ili kritike koje potvrđuju ili negiraju vrijednost mojih tumačenja porijekla ili uzroka bosanskih podjela i sukoba...

Niko ne može u jednoj rečenici ili “nekilometraskim” postovima sistematično iskazati, niti misliti, sve ili o svemu pa to nisam ni ja – niti mogu imati poštovanja za one koji to ni ne pokušavaju činiti, ali nijednog sagovornika ne podcijenjujem samo zbog njegovog “geografskog porijekla”. Takva tvoja tvrdnja ili sugestija “tzlak58” samo je još jedna besmislica i način (ne)mišljenja zbog kakvog tebe ili ono što pišeš ja i imam problem poštivati! Poenta svega onoga što pišem dijelom je upravo pokušaj da Bosnacima vratim osjećaj “geografskog” samopoštovanja, a iz pozicije moga potucanja po svijetu zbog koga možda Bosnu kakva je danas zaista “ne osjećam” – kako ti to tvrdiš, ja bar to da drugi nisu od nas ništa bolji, ili gori, mogu vidjeti bolje nego vi koji u Bosni živite. Ja ustvari ni ne tvrdim da Bosnu takavu kakav jeste razumijem – niti vidim da to iko uspijeva, ali pokušavam nešto učiniti prije nego što ona koju sam razumio i “osjećao” potpuno nestane...

Ja ovdje na ovom forumu “tuzlak58” ne dokazujem “neko junaštvo” niti je za ono što činim potrebo biti “junak”. Potrebno je međutim biti logičan i pokušati izvagati šta kome i kada, i koliko, u Bosni reći i prigovoriti da bi ljudi razumjeli gdje griješe – ili u čemu i ja sam možda griješim. Koliko je to teško činiti najbolje govori činjenica da gotovo niko takvo šta ne pokušava činiti, i to svakao ne čini ni “hercegovac_pravi” za koga sam ja jednostavno samo jedan od onih koji su pobili “dobre Bošnjane” – a špijun, ili izdajnik, sam ne samo za tebe nego onim što o njima pišem i za one koji ih jesu ubijali ili njihovo postojanje poricali i poriču...

Možda nisam sasvim fer u pogledu tvrdnji o upotrebi šifrovanih imena – obzirom na to da sam za razliku od vas u poziciji da ne moram strahovati od toga šta o mojim političkim uvjerenjima (ne)kritički (ne)misle “Bošnjaci”, “Hrvati” i “Srbi”, ili ne moram živjeti u strahu od sadašnjih bosanskih zakona koji možda zabranjuju negaciju postojanja tih bosanskih “naroda” ili ne dopuštaju ideje koje zagovaram. Ali za mene su, i to je apsolutna i nepobitna istina, “Bošnjaci”, “Hrvati” i “Srbi” – i “Hercegovci”, politčka invencija i apstrakcija, proizvod religizama i medijum rušenja jedinstva, dok je jedini način da se osujete srpski ili hrvatski “projekti” jedinstvo u Busni. To jednistvo međutim se ne može graditi ogorčenjem i pamćenjem tuđih nego priznavanjem grešaka i zločina svoga “naroda” i odbacivanjem sopstvenog religizma. Neka izvršiocima i uzročnicima zločina sude sudovi ali za one koji podjele, sukobe i zlodjela nisu činili ili zagovarali od esencijalne je važnosti da razumiju odakle dolazi podozrenje i nepovjerenje “onih drugi”. I ogorčenjem se može o tome govoriti ali ga se mora odbaciti onda kada i ako hoćemo jedni druge saslušati.

Ja se ne moram odricati “ideje velike Srbije” – kako to “hercegovac_pravi” insistira, jer je nikada nisam ni imao, ali oni koji takve “bolesne ideje” imaju neće od toga morati ruke dići sve dotle dok u Bosni postoji dovoljno onih koji su eho “bolesnih ideja” iz vremena kada su bosanski hrišćani bili zlostavljani ili diskrimisani... Nije važno koliko se rat u Bosni nije vodio direktno zbog Islama, ili Alijine Islamske deklaracije, nego to koliko je zbog njih “ideja velike Srbije” zbog koje se rat jeste "vodio" u Bosni nalazila i nalazi plodno tlo. I, nije Srbija, ili Hrvatska, nas i Bosnu dijelila – oni su se postojećim podjelama pokušavali koristili, i pokušavaju, a podjele su uzrokovane diskriminacijom hrišćana od strane muslimana tokom turskih vremena. Oni među “Bošnjacima” koji se ne mogu “istinski odreći” poricanja takvih istorijskih činjenica i uloge njihovih predaka – ili ideja nekih savramenika, u tome pogledu su problem jednako ili najmanje toliko koliko i oni koji pribjegavaju “ideji Velike Srbije” ili i Velike Hrvatske kao riješenju. I, ne “hercegovac_pravi” ja ne bih želio da bilo ko zaboravi ono što je u Bosni ikada činjeno, niti je to moguće! Onima koji nisu griješili – koji su zločine zagovarali ili činili, treba suditi ali bih ja volio vidjeti tu Bosnu u kojoj bi “obični građani” priznali greške svojih “naroda” i oprostiti tuđe. Na drugačiji način Bosna ne može postojati ili može postojati samo takva kakva sada (ne)postoji...
Nikola Djukić

#771 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by Nikola Djukić »

KO JE ZAISTA ALIJA IZETBEGOVIC?

Autor: Dr. Muhamed Borogovac

Primjetio sam da ima jos ljudi koji vjeruju da je Alija Izetbegovic naivan i nesposoban za politiku, te da je to osnovni razlog tragedije bosne i Herecgovine. Medjutim, Izetbegovic je veoma sposoban covjek, pogotovo za politiku. Nazlost, on je na drugoj strani.

Ubrzo poslije pogibije Dzemala Bijedica mocni srpski lobby u Bosni i Hercegovini pokusao se obracunati sa Hamdijom Pozdercem. Sadasnji cetnicki vojvoda, a tadasnji profesor Fakulteta politickih nauka Univerziteta u Sarajevu, dr. Vojislav Seselj, je bio pokretac akcije rusenja ”Crvenih muslimanskih nacionalista”, kako je Seselj nazivao tadasnju ”Pozdercevu” garnitutu u BiH vlastima. Medjutim, tada 1979. Hamdija Pozderac se uspio odbraniti, a Seselj je morao napustiti Sarajevo.

U proljece 1983. uhapsena je u Sarajevu takozvana ”grupa muslimanskih nacionalista”. Sudjenje je trajalo cijelo ljeto i kazne su bile drakonske. Medju optuzenima su bili Alija Izetbegovic, Omer Behmen, Hasan Cengic, Edhem Bicakcic, Dzemaludin Latic. Zbunjivala je tada cinjenica da su se u osudi tih ”Muslimana” najjace angazovali Hamdija Pozderac i Fuad Muhic, ljudi koji su od Seselja bili okarakterisani kao perjanice muslimanskog nacionalizma i koji su ocigledno bili bosanski patrioti.

Oni koji su znali da je Hamdija Pozderac bosanski patriota protumacili su ”Sarajevski proces” kao njegovo uklanjanje politickih amatera koji bi mogli pokvariti proces osamostaljivanja Bosne i Hercegovine. Niko tada nije sumnjao, da bi mogli postojati neki Muslimani koji bi htjeli dijeliti Bosnu i Hercegovinu i da ih Pozderceva vlast bas zato i sudi. Znalo se da je podjela Bosne i Hercegovine u srpskom interesu i niko nije ni pomislio da bi neki Muslimani, i to vjernici, mogli toliko ici Srbima na ruku. Niko tada nije obratio paznju na cinjenicu da je ”Islamska deklaracija” Alije Izetbegovica izdata od Beogradskog izdavaca ”Srpska rec”, neskrivene cetnicke kuce i da je tada Seselj organizirao peticije da se puste ”muslimanski intelektualci”. Na Seseljevu inicijativu je i veoma uticajna grupa lijevo orijentisanih evropskih filozofa iz tzv. Korculanske skole stala u zastitu ”islamskih intelektualaca”. Tek kada je po povratku iz Geneve u jesen 1993., gdje je upravo bio potpisao Tudjman – Milosevicev plan unije ”tri Bosne”, Alija Izetbegovic izjavio da ce muslimani dobiti drzavu u kojoj ce sacinjavati oko 80% stanovnistva, postalo je jasno o kojoj je drzavi rijec u ”Islamskoj deklaraciji”. Postalo je jasno da je Alija Izetbegovic oduvijek zelio i radio na podjeli Bosne i Hercegovine. Postalo je jasno i zasto ja Pozderac sudio, a Seselj podrzavao Izetbegovica. Razbijanje Bosne i Hercegovine radi formiranje male ”muslimanske” drzavice, tacnije rezervata, je u najboljem velikosrpskom interesu.

Da se vratimo ”Sarajevskom procesu” iz 1983. U spisima tog sudjenja nalaze se nepobitni dokazi da su Izetbegovica sudili borci za samostalnost BiH ili, kako on kaze, oni koji imaju ”uskogruda i lokalisticka gledanja” . Evo citata iz zavrsne rijeci Alije Izetbegovica od 16. avgusta 1983. na ”Sarajevskom procesu”. Citiram:

”Na kraju zelim da kazem da nisam ucinio nikakvu stetu Jugoslaviji. Tu stetu ucinili su oni koji su inicirali ovaj proces. Uskogruda i lokalisticka gledanja nanijela su vec do sada krupne stete ovoj zemlji. To se dogodilo i u slucaju ovog procesa. Njega su mogli pokrenuti samo ljudi ciji horizonti ne sezu dalje od atara ovog grada.

Kada je rijec o Jugoslaviji, mogu samo reci da sam je volio kao sto se voli svoja zemlja. Volio sam to ime Jugoslavija. Volio sam njen lik na karti.” – kraj citata.

Sjetimo se unitaristicke, tj. velikosrpske terminologije iz onoga vremena, kada se sipalo drvlje i kamanje na ”uskogruda lokalisticka gledanja koja ne vide dalje od svoga atara i koja razbijaju Jugoslaviju”. Ovakvih unitaristickih parola ne bi se postidio ni Milosevic.

Koliko su Alija Izetbegovic i njegova grupa bili znacajni u velikosrpskom projektu postaje jasno kada se sagleda koliko su se akademici Srpske akademine nauka i umetnosti trudili oko Izetbegoviceve grupe dok su ovi bili u zatvoru. Navedimo samo dva primjera te brige za ”muslimanske intelektualce”, kako ih srpski akademici nazivaju.

Primjer 1. U knjizi koju je 1987. izdao Bosanski institut (kasnije Bosnjacki institut) o Sarajevskom procesu (1983.) Aliji Izetbegovicu, Dzemalu Laticu, i ostalima iz njihove grupe, na stranicama 271 i 272 nalazi se cijelo pismo/peticija kojega su clanovi ”Srpske Akademije Nauka i Umetnosti” (SANU) uputili Predsjednistvima SFRJ i SRBiH. Pismo (naslovljeno ”Predstavka”) se sastoji od dvije stranice teksta u kojem Akademici SANU-a traze hitno pomilovanje (oslobadjanje iz zatvora) svih osudjenih na Sarajevskom procesu 1983. Koliko vaznu ulogu u projektu SANU-a ima Izetbegovic i njegova grupa najbolje se vidi iz cinjenice da je na prvom sastanku SANU-a poslije usvajanja ”Memoranduma” stavljena na dnevni red ”Predstavka” kojom se trazi pustanje iz zatvora Izetbegoviceve grupe.

U ”Predstavci” SANU-a iz 1986. godine, izmedju ostalog se kaze, citiram:

”Ono sto je ucinjeno Sarajevskim procesom ne moze se povuci. Ali, dalje patnje i stradanja Dzemala Latica mogu se odmah prekinuti. Predlazemo vam da aktom o pomilovanju odmah obustavite dalje izdrzavanje kazne i pustite na slobodu Dzemala Latica.

Cinjenice koje smo naveli da bismo ilustrovali sudbinu Dzemala Latica bacaju neotklonjivu senku na citav Sarajevski proces i dovode u najozbiljniju sumnju opravdanost i zakonitost kaznjavanje SVIH OKRIVLJENIH. (naglasio autor) Zato vam predlazemo da pomilujete SVE OSUDJENE u Sarajevu i tako omogucite pustanje na slobodu onih koji se jos uvek nalaze na izdrzavanju kazne zatvora.”

U Beogradu 6. juna 1986. godine

Odbor za obranu slobode misli i izrazavanja:
akademik Matija Beckovic
akademik prof. dr. Dimitrije Bogdanovic
dr. Kosta Cavoski
Dobrica Cosic
prof. dr. Andrija Gams
dr Ivan Jankovic
prof. dr. Neca Jovanov
akademik prof. dr. Mihajlo Markovic
akademik Dragoslav Mihajlovic
Borislav Mihajlovic – Mihiz
akademik prof. dr. Nikola Milosevic
Tanasije Mladenovic
akademik dr. Gojko Nikolis
akademik prof. dr. Predrag Palavestra
akademik Mica Popovic
akademik prof. dr. Radovan Samardzic
akademik Mladen Srbinovic
akademik prof. dr. Dragoslav Srejovic
akademik prof. dr. Ljubomir Tadic
U ime Odbora
Ljubomir Tadic

Kraj citata.

Primjer 2. Sarajevska nedjeljna revija ”Ljiljan” 18. maja 1998. intervjuira generala Halida Cengica, zvanog Hadzija, tokom rata glavnog logisticara Armije BiH. Mada je taj sastanak Izetbegoviceve grupe sa Akademiscima SANU tabu tema danas, ipak smo zahvaljujuci nepaznji Halida Cengica saznali da se dogodio, I da se na njemu diskutovalo o podjeli Bosne, 6 godina prije pocetka rata. Cengic na slijedeci nacin opisuje sastanak ostatka Izetbegoviceve grupe sa srpskim akademicima dok je Izetbegovic jos bio u zatvoru. Citiram:

Novinar Mustafa Borovic: Dvije godine poslije toga (Izetbegovicevog hapsenja) sreli ste se sa Dobricom Cosicem i drugim akademicima SANU-a. Mozete li nam to poblize objasniti? Ko je sve bio sa vama u grupi?

Cengic: U drustvu smo bili ja, Mustafa Spahic, Dzemaludin Latic (vec su bili izasli iz zatvora), gospodja Lejla Aksamija, kcerka gospodina Izetbegovica, i Azijada, supruga Ismeta Kasumagica (koji je jos bio u zatvoru sa Izetbegovicem). Akademik Ljuba Tadic nas je odveo u Beogradu u neki poznati restoran u sumi na Kosutnjaku na rucak, jer tamo sluze janjetinu. Tamo smo ostali i razgovarali oko tri sata. Kasnije smo shvatili da je to bila neka ”srpsko-muslimanska Jalta”.

Borovic: O cemu ste razgovarali?

Cengic: O svemu. Moram istaci da su se nasi domacini dobro potrudili. Napravili su takav raspored za stolom da pojedinacno svaki od nas sjedi do jednog od akademika, da moze dobro razgovarati. Ja sam sjedio do dr. Bozidara Jaksica i dr. Kosta Cavoskog. Do Koste je sjedio akademik Tadic, pa do njega Dzemal, pa onda Mustafa, pa akademik Dobrica Cosic, pa Lejla i Azijada. … Kraj citata.

Srpski akademici su poklonili toliku paznju Hadziji Cengicu, hodzi Spahicu, Dzemi Laticu, kojemu su srpske novine objavile prve pjesme da bi ga mogli poturati kao ”islamskog intelektualca”, te Lejli i Azijadi, samo zato sto su to ljudi odani Izetbegovicu, njihovoj uzdanici u predstojecim dogadjajima. Uostalom, Hadzija je najbolje objasnio smisao prijateljstva SANU-a prema Izetbegovicu I njegovoj grupi, nazivajuci taj sastanak ”srpsko-muslimanska Jalta”. (Jalta je sinonim za podjelu drzave)

”Afera Agrokomerc”

”Afera Agrokomerc” je pokrenuta 1988. kada je ustanovljeno izdavanje velikih iznosa mjenica bez pokrica od strane Agrokomerca iz Velike Kladuse. Cinjenica da je direktora Agrokomerca Fikreta Abdica na tu funkciju doveo Hakija Pozderac iskoristena je od protagonista ”antibirokratske revolucije” u BiH da se ukloni Pozderceva garnitura iz rukovodstvu BiH.

Poslije ”Afere Agrokomerc” stvari su se odvijale veoma brzo. Glatko je pusten Alija Izetbegovic 7 godina prije odsluzenja kazne zatvora. O tome je pricao Adil Zulfikarpasic. Zulfikarpasic svjedoci: ”Dva dana po Izetbegovi}evom pustanju iz zatvora on se nasao u Zurichu kod mene. Ja sam znao da su mu prilikom presude 1983. oduzeta i gradjanska prava i da se gradjanska prava ne mogu vratiti bez novoga procesa. Upitao sam Izetbegovica kako je mogao dobiti pasos tako brzo dok mu jos ni gradjanska prava nisu vracena? On je samo odgovorio: ”Eto, dali mi.” Kada se znaju prilike u tadasnjoj BiH i kada se zna ko je i kome mogao tako izdati pasos SFRJ namece se pitanja: ”Ko je Alija Izetbegovic?” Zasto bi velikosrbi olaksavali Izetbegovicu stvaranje ”muslimanske stranke”? Nase sumnje se pojacavaju kada se sjetimo Karadziceve izjave pred izbore: ”Ako bude izabran Durakovic, bice rat, a ako bude izabran Izetbegovic, dogovoricemo se.” Danas poslije Izetbegovi}evih potpisa na sve ”mirovne planove” kojima se legalizuju cetnicka osvajanja po Bosni i Hercegovini postaje jasno da je Karadzicu trebao Izetbegovic upravo da bi mogao uspjesnije ratovati, tj. da bi imao nekoga u suprotnom taboru ko ce mu svojim potpisima legalizovati opljackano. Postaje jasna i predizborna hajka na dr. Nijaza Durakovi}a iz partijskih organizacija Saveza komunista iz vecinskih srpskih dijelova Bosanske Krajine. Dakle, po svaku cijenu su se morali ukloniti iz vlasti Bosnjaci koji bi mogli parirati velikosrbima, a dovesti Izetbegovic na celo Muslimana.

IZETBEGOVICEVA METODOLOGIJA UNISTENJA REPUBLIKE BiH

Izdaja je veoma slozena stvar, a projekat razbijanja BiH se zasniva na izdaji. Svaki izdajnik moze nanijeti ogromnu stetu, a pogotovo ako je na celu drzave. Hajdemo hladno razmisliti o toma zasto u zastiti BiH nije primjenjeno internacionalno pravo, tj. kako je doslo do toga da se ne primjenjuje internacionalni zakon, nego da se o BiH pregovara sa agresorima, te smo tako stradali.

Kada su dvije strane u sporu, onda postoje dva nacina rjesavanja toga spora, i to

1. normativno, i
2. dogovorno.

Tako je i logicno. Na primjer, ako te neko bez razloga udari, ti ga mozes tuziti, a mozes se sa njima vansudski nagoditi i ”mirna Bosna”. Potpuno isti pricipi vrijede i u internacionalnom pravu.

Kada je izvrsena agresija na BiH, Savjet sigurnosti UN je poceo problem agresije na BiH rjesavati normativno, tj. po internacionalnom zakonu. Rezolucijom, 752 Srbija, CG i JNA su proglaseni agresorima, i 15. aprila 1992. godine je Bush, na osnovu te rezolucije, dao Cetncima ultimatum da ”se u roku od 15 dana povuku iz BiH”. Tada Izetbegovic hitno odlazi u Skopje na pregovore sa Genralima JNA. Time je Izetbegovic ODUSTAO od NORMATIVNOG rjesavanja Krize u BiH i PRESAO NA DOGOVORNI nacin.

Tada svijet, jer se preslo na nagodbu, imenuje Owena i Vancea kao medijatore, tj. posrednike u pregovorima izmedju ”zaracenih strana”. Posrednici nisu sudije, oni ne donose odluke, njihov zadatak je samo da prouce stavove obje strane i da namirisu gdje bi se pregovraci mogli naci, tj. pod kojim uslovima bi se mogli dogovoriti. Njegova uloga je u sustini ista kao uloga posrednika u prodaji npr. kuce. Dakle, to sto je Owen (a kasnije i ostali posrednici) davao nepovoljne prijedloga po BiH, je samo zato sto je vidio da ce takvi prijedlozi biti potpisani od strane Izetbegovica.
Inace, Izetbegovicu je objasnjeno sta je uloga posrednika, tj. da posrednik ne diktira, nego da posrednika smo trazi formulu sa kojom bi se obje strane slozile. U stvarnosti, posrednik moze prijetiti samo agresorskoj strani, jer ako ne uspiju pregovori, dolazi do normativnog kaznjavanja agresora. To je i Christofer jasno rekao, da se moze prijetiti Srbima, a Bosnjacima ne moze. Poznato mi je da su Izetbegovicu mnogi bosanski patioti slali poruke da ne pregovara sa Karadzicem i Bobanom, ali je on govorio, da ”mora pregovarati, jer cemo mi biti krivi ako ne pregovaramo”. To je velika Izetebgoviceva podvala, jer ne moze zrtva postati krivac samo zato sto nece da se nagodi, nego insistira na normativnom, tj. zakonitom, rjesenju spora.

Dakle, posrednici u pregovorima nisu nikada nista odlucivali, oni su samo predlagali, a jedini koji je donosio odluke je bio Izetbegovic koji je svaki prijedlog podjele BiH potpisisvao, mada druga strana nije, i tako se islo sve dalje i dalje u korist razbijaca Bosne. Nazalost, Alija nikada nece odgovarati u Hagu, jer je on odgovoran jedino narodu Bosne i Hercegovine, a narod nije dovoljno politicki zreo da pronikne u izdaju, jer izdaja je veoma slozena stvar, i zato je kazna za izdaju veoma teska u svim civilizovanim drzavama svijeta.
muha_sa

#772 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by muha_sa »

svaki dan se pitam kakav moras biti ljudski otpad i sljam da na pragu dvadeset prvog vijeka koljes, pljackas, zatvaras u konc.logore civile i to sve u srcu Evrope :-)
kakvo moras bit pasce i ljudski otpad da drzis jedan grad 1500. dana u okruzenju i da na naselja saljes dnevno oko 300. granat---kakav moras bit sljam pa snajperom ubijat djecu---kakav moras bit sljam i kakvi te razlozi mogu natjerat da protjeras milion svojih komsija--da pobijes oko 100.000. svojih komsija--da silujes 25.000. zena djevojaka i djevijcica-i to sistematski--kakvo pasce od covjeka moras bit da ti se digne na bespomocnu zenu :x
koji su razlozi svaki dan se pitam i da ne bi naseg Nikole ne bih sazno da je to neka brosura sto je napisa A.Izetbegovic.
-jak razlog i povod za sva zla sto nam kosije ucinise.
febo_acm

#773 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by febo_acm »

Prava istina je slijedeća : Alija je htio muslimanski državu koja bi bila podijeljena na tri regije. Prva regija, srbijansko-crnogorska sa centrom u Beogradu, hrvatsko-slovenska regija sa centrom u Zagrebu i ova glavna BIH regija sa centrom u Sarajevu. Tu, u Sarajevu, bi bio centar obuke svih vjerskih fanatika s ciljem daljeng širenja BIH i Islama po cijeloj Evropi. Svi Srbi i Hrvati bi morali preći na Islam i Islamska zajednica bi brojala oko 19 miliona stanovnika. Zakon bi bio samo jedan : Serijat. Slušale bi se samo Ilahje i nosale burke. Bilo kakav vid javnog okupljanja, osim u dzamijama, bi bio zabranjen. Kasnije naziv BIH bi bio preimenovan u Muslimanska država, a nešto kasnije stari kontitent bi se zvao Islamsko-Bošnjačka regija.

Kako bi se ovo spriječilo Slobodan Milošević je napravio plan kako uništiti BIH i Muslimane(ja kažem BOSANCE). Potpomognut ratnih herojima Karadžićem i Mladićem krenuo je u akciju, ostatak priče svi znamo....

Tako da je Nikola u potpunosti upravu, Alija je kriv za sve.
Nikola Djukić

#774 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by Nikola Djukić »

Ti “muha_sa” ogovor znaš: Da bi neko činio to što si pobrojao on mora biti nacionalista opsjednut mržnjom – i u slučaju koji navodiš mora biti srpski nacionalista, i vjerovatno kalibra ovog AMD…

A ti “AMD” se probudi iz svog bunila i malo razmisli, ako si u stanju, i nemoj meni molim te davati za pravo – takvi mi "pravnici" ne trebaju. Šta i o takvima mislim možeš na mome blogu čitati, ovdje: http://bosnarazmisljanjaibesmislice.wordpress.com. Alija je kriv samo onoliko koliko je kriv – i manje od drugih, a to što mu pripisuješ ne bi pošlo za rukom ni Sulejmanu Veličanstvenom. U stvarnosti to najprije geografski odslikava “projekta” ili ambicije “Velika Srbija” koji su poprilici upravo tebi na srcu – ako ti to imaš. Srećom ne moram između vas dvojice birati ali kada bih morao ja bih izabrao da živim sa onim gore “muhom_sa” a ne sa tobim – njega i njegovu mržnju bar mogu razumjeti...
muha_sa

#775 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by muha_sa »

Nikola Djukić wrote:Ti “muha_sa” ogovor znaš: Da bi neko činio to što si pobrojao on mora biti nacionalista opsjednut mržnjom – i u slučaju koji navodiš mora biti srpski nacionalista, i vjerovatno kalibra ovog AMD…

A ti “AMD” se probudi iz svog bunila i malo razmisli, ako si u stanju, i nemoj meni molim te davati za pravo – takvi mi "pravnici" ne trebaju. Šta i o takvima mislim možeš na mome blogu čitati, ovdje: http://bosnarazmisljanjaibesmislice.wordpress.com. Alija je kriv samo onoliko koliko je kriv – i manje od drugih, a to što mu pripisuješ ne bi pošlo za rukom ni Sulejmanu Veličanstvenom. U stvarnosti to najprije geografski odslikava “projekta” ili ambicije “Velika Srbija” koji su poprilici upravo tebi na srcu – ako ti to imaš. Srećom ne moram između vas dvojice birati ali kada bih morao ja bih izabrao da živim sa onim gore “muhom_sa” a ne sa tobim – njega i njegovu mržnju bar mogu razumjeti...

nema Nikola u Muhi mrznje-nedo mi bog s mrznjom lijegat,s mrznjom se budit i mrznjom zivjet :-) mrznja je svojstvena pascadima-ljudskom otpadu koji me drzo 1500.dana u okruzenju--pascadima koji su mi unistili najbolje godine zivota i stvaranja--ljudskoj nemani sto mi djeci djetisnjstvo unistise.
njima je Nikola mrznja u krvi.---na njihovu zalost a na nasu nesrecu.
Ja ovom carsijom uzdignutog cela hodam i svakom u oci mogu pogledat-svijetla obraza.
Mene je stid--i nije mi to tesko preko jezika prevalit-sto ucinise neljudi mojim sugradjanima na "Kazanima"
-stid me je i otvoreno cu to svakom reci i onih neljudi u uniformi moje Armije sto zlocin ucinise u Grabovici--ukaljali casno ime casne Armije Republike Bosne i Hercegovine.
Da Nikola-nema, i pored sveg zla koji su nam uradili, u meni mrznje---ima samo prezir i neshvatanje da se moze na pragu dvadeset prvog vijek ratovat-klat i genocid pocinit i to u srcu Evrope.
Locked