(Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
- Hypo-Alpe-Adria
#351 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Narod je vječna kategorija. Nepromjenjiva.
S druge strane... države nastaju, nestaju, dijele se, ujedinjuju se...administrativni pojam. Danas jesi, sutra nisi.
Lijepo bi bilo da je ovo republika, pa da kažemo Republika BiH je nezavisna i suverena država, republikanskog oblika vladavine. Nosilac suverenosti je građanin koji ima BiH državljanstvo.
Međutim, u nas su nositelji suverenosti narodi a ne građani.
Kako stvari danas idu, nekako slično kao i na ovom forumu, argumentacijom galame i uvjeravanja u svoj stav, nekako mi je iluzorno očekivati stapanje triju naroda u jednu zajedničku naciju. Nema od toga ništa.
Neka svatko poštuje svoje i suzdrži se od mješanja u život drugih...to je minimum neophodan za život jedan pored drugog. Jer, sve je teže nazvati ovo današnje stanje suživotom. Nema na vidiku ništa lijepog, niti obećavajućeg.
S druge strane... države nastaju, nestaju, dijele se, ujedinjuju se...administrativni pojam. Danas jesi, sutra nisi.
Lijepo bi bilo da je ovo republika, pa da kažemo Republika BiH je nezavisna i suverena država, republikanskog oblika vladavine. Nosilac suverenosti je građanin koji ima BiH državljanstvo.
Kako stvari danas idu, nekako slično kao i na ovom forumu, argumentacijom galame i uvjeravanja u svoj stav, nekako mi je iluzorno očekivati stapanje triju naroda u jednu zajedničku naciju. Nema od toga ništa.
Neka svatko poštuje svoje i suzdrži se od mješanja u život drugih...to je minimum neophodan za život jedan pored drugog. Jer, sve je teže nazvati ovo današnje stanje suživotom. Nema na vidiku ništa lijepog, niti obećavajućeg.
- essex
#352 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
TO ALPINAC! pa i ja to govorim...BOSANSKI narod je vjecan, TISUCLJETAN, neznam sto si mi kontrirao ovoliko...jos kada mu pridodas istinu kradje po vjerskoj liniji tacno dobijas tu VJECNOST iako na momenat zamagljenu...bravo momcino...Hypo-Alpe-Adria wrote:Narod je vječna kategorija. Nepromjenjiva.
opet, nije nicija zelja ili neko nekoga gura pod moranjem, samom cinjenicom da ljudi zive u Republici Bosni i Hercegovini oni postaju po naciji bosanskohercegovci, nije moja zelja, medjunarodno usvojeno i primjenjivano...niko tebi ne kaze da ti nisi etnicki hrvat, isto kao sto sam ja etnicki bosanac, reis etnicki bosnjak (iako mu je turska mati, ali on to jos treba da objasni) ili traktorista etnicki srbin...sve su to etnije u nasoj drzavi R BiH, koje sacinjavaju (uz sve druge ne pobrojane a koje ce se pokazati na popisu) bosanskuhercegovacku naciju...sta je tu problem shvatiti? samo impementujemo svjetske norme, pa zar hrvati ne smatraju sebe predzidjem evrope, kulturnog svijeta...pa mi samo hocemo da implementiramo te kulturne i priznate norme u R BiH a ti kao etnicki hrvat se sada najednom protivis toj kulturi, jel' to negiras ono predzidje europske civilizacije? pa nemozemo kao na pijaci, sad' 'vako, sad' 'nako...
eto, prestani negirati civilizaciju i njene usvojene norme pa da promjenimo zajedno ovo sto nije ni lijepo ni obecavajuce...
Last edited by essex on 13/03/2010 23:47, edited 1 time in total.
- essex
#353 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
ma ne zamjeram ja sto on hoce da prokrampa koju sa nama, problem je sto svima namece krampu kao parametar komunikacije...s time ja imam problem...Chisum wrote:essex wrote:neka ba, ti su ti od krampe rodjeni i krampi samo vjeruju, onda ih treba i krampom dotuci...kako takvom jednom objasniti da je covjek izmislio rovokopac, on te vazda pita "...ej, a moja krampa, pa nemozes ti tek tako zaobici moju krampu, to je moje postojanje, historija, utemeljenost na ovim prostorima..."pustopoljina wrote:tako ste se fino raspravljali dok ne uleti troll, a trolovi prvo spuste na svoj nivo,pa dotuku iskustvom...
ne mogu vjerovati da se s njim objasnjavate.
Pa, kako Sokolac, Rudo, Pale i slicne vukojebine, uglavnom oskudijevaju sadrzajima razonode i sporta, prosjecan mladi ljakse, veseo i druzeljubiv po prirodi, pozeli da promuhabeti koju... pa makar i sa nama.
Ne treba mu uzimati za zlo.
- essex
#354 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
dobro je da barem znas pritisnuti tog smajlija, inace tvoji postovi nebi bili interesantni...ovako, ako nista su veseli...sashivari wrote:Ti nista ne kapirash Reufe,ako si osnovac razumicu.Ono sto je covjek htio da kaze je to da je srbin srbin ili hrvat hrvat ,odnosno narod je narod bez obzira kako se zove drzava u kojoj se nalazi,granice nastaju i nestaju,imena drzava se mjenjaju a narod ostaje.Naime tvoja teorija govori da ako sam ja danas bosanac po nacionalnosti onda je moj deda bio jugosloven po nacionalnosti jer se rodio u jugoslaviji a moj pradeda je bio austrijanac jer se rodio u austrougarskoj,nidje veze.essex wrote:TO ALPINAC! pa i ja to govorim...BOSANSKI narod je vjecan, TISUCLJETAN, neznam sto si mi kontrirao ovoliko...jos kada mu pridodas istinu kradje po vjerskoj liniji tacno dobijas tu VJECNOST iako na momenat zamagljenu...bravo momcino...Hypo-Alpe-Adria wrote:Narod je vječna kategorija. Nepromjenjiva.
opet, nije nicija zelja ili neko nekoga gura pod moranjem, samom cinjenicom da ljudi zive u Republici Bosni i Hercegovini oni postaju po naciji bosanskohercegovci, nije moja zelja, medjunarodno usvojeno i primjenjivano...niko tebi ne kaze da ti nisi etnicki hrvat, isto kao sto sam ja etnicki bosanac, reis etnicki bosnjak (iako mu je turska mati, ali on to jos treba da objasni) ili traktorista etnicki srbin...sve su to etnije u nasoj drzavi R BiH, koje sacinjavaju (uz sve druge ne pobrojane a koje ce se pokazati na popisu) bosanskuhercegovacku naciju...sta je tu problem shvatiti? samo impementujemo svjetske norme, pa zar hrvati ne smatraju sebe predzidjem evrope, kulturnog svijeta...pa mi samo hocemo da implementiramo te kulturne i priznate norme u R BiH a ti kao etnicki hrvat se sada najednom protivis toj kulturi, jel' to negiras ono predzidje europske civilizacije? pa nemozemo kao na pijaci, sad' 'vako, sad' 'nako...
eto, prestani negirati civilizaciju i njene usvojene norme pa da promjenimo zajedno ovo sto nije ni lijepo ni obecavajuce...![]()
etnija![]()
![]()
za obojicu, ako je narod vjecan, gdje su cincari i iliri, fenicani...? ? ? kako god se i drzave mjenjale tako se i narodi stapaju ako su "nesvjesni" poput vas dvojice, koji ste ocito na putu negiranja svog naroda a stapanja sa druga dva, svako svojim putem...upravo to, svako svojim putem je pogubno za bosnu i nas narod i dobro je da nas ima svijesnih koji potenciramo istinu i historiju koja nam se desila, a sve u interesu ocuvanja bosanskog naroda i bosanske drzave...kada bi vas slusali dosta brzo bi prosli kao cincari, et' samo njih da pomenem...
nego cica milutine, kako ti se dopada historija instrumenta po kojem gudis, nadam se da postujes svu vaznost tog nastanka, jer kako vidim zalazes se za ono iskonsko, pa rekoh da te usmjerim...na ono iskonsko.
nego, jesil' pitao dodu jel' vrijeme za traktorijadu...enega glede na chuku...
- Realist-idealist
#355 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Steta kako su vam cetnici pomutili um.essex wrote:Realist-idealist wrote:essex wrote:ma vidi mi horoscica sto se nakostrijesio, KUKRUIKU izdabegovic, KUKRIKU srpska drzavna agencija, KUKURIKU pa KUKURIKU...prvo, ja neznam kakve si ti odnose imao sa magarcima pa imas sa njima problema...uglavnom su miroljubive zivotinje, hoce pomoci, ali imaju i svoje rezone kada stanu i neidu...neznam, men's cinimise da te jedan od njih ganjao po dvoristu zbog prevelike buke pa te ili prozvakao ili prokopitao...elem neise...razumijem da se poslije tako necega stvori "mrznja" prema insanu bozijem...
Hahahahaee bas si me nasmijo
Gledaj, ovo vrijedjanje je shega i nepotrebno. Ja sam poceo sa time zato sto sam odmah docekan na noz. Ali evo nema da koristim vise takav ton jer ma kolko da se ne slazem s tobom i ma kolko bio u zabludi, ti si za mene gazija, a ja gazijama uvijek skidam kapu.
na noz, previse "krvava" opisnica...prije ce biti da si docekan na komad bosanske tarabe, onako kako i dolikuje onima koji velicaju lik i djelo bosanskog trojanskog konja...sve one koji jos uvijek misle da je izdabegovic radio za dobro drzave treba redovno prskati sa "weed-be-gone", extra, extra strength, sa specijalnom akcijskom ponudom "20% more extra strength" da se nikada vise ne pojavi baraba njegova kova...zabluda i gazija? niti jedno niti drugo, da sam gazija nebih imao strpljenja ovoliko odgovarati na razne gluposti po forumu...
I te kako se objavljuju od raznih medijskih pulena i propagandista. Kako drugacije objasniti da je masa sax forumasa zavedena tom teorijom. Ni jednog dokaza protiv oca nacije, samo slijedjenje emocija.essex wrote: nego, da nastavimo...
evo, da se malo nasalim...vidis, da si se samo potrudio u recenicu ubaciti "tihi zarez" iza rijeci "zivota" dobio bi smisao, jer ustvari nedostaje zarez (pa ga i zbog toga nazivam "tihi zarez") pa da dobijes smisao koji nedostaje...Realist-idealist wrote:To sto sam izostavio nije dodavalo nikakve klarifikacije tvojoj recenici. Al nejse. Nije to bas kosto ti govoris. Zavjera je moguca i moguce ju je organizovati. Upravo je takva jedna zavjera organizovana protiv rhm Izetbegovica u koju su ukljuceni razliciti puleni koji servisiraju i fabrikuju fakte koje onda likovi poput tebe prenose. U glavnom, citav kontekst "izetbegoviceve" izdaje je zapocet sa owen-stoltebergovim planom u kojoj je izetbegovic i parlament bih bio primoran da uzme u obzir "realnosti na terenu" (ono sto ti nikako ne volis) i da diskutuje bosnu cijelu "iz tri dijela". kasnije su to njegovi neprijatelji iskoristili pa su profilirali ono sto ti i tvoja raja tvrdite danas. Tome je pridonio normalno i egocentricni i ljubomorni tunjo i KASNIJE (nakon sto je otpusten zbog svog tolerisanja samovolje i neprofesionalnosti pored ostalog) Sefer Halilovic.
E to je planirana zavjera u koju su se savrseno ukopcali razliciti profili ljudi , mnogi i bez svoje volje. Kada se nesto ponavalja bezbroj puta i od bezbroj glasila, institucija, jakih licnosti onda likovi poput tebe zaborave objektivnost i pocnu slijepo tome vjerovati.
za zavjeru, pazi..gdje sam ja rekao da zavjeru nije moguce organizovati? eto, naveo sam ti i izdabegovica i srpsku drzavnu agenciju...za zavjeru trebas i vrijeme i resurse, dato situacijom u kojem se bosna nalazila tokom rata i poslije rata niti je ko imao vremena da pravi zavjeru oko "oTca nacije" niti je imao resurse (ipak, zavjera koliko god zahtijeva vremena duplo vise zhtijeva resurse).
dalje, a i nevidim bas puno da mediji o tome pricaju pa se i pitam "sve te lazi, sto puta ponovljene" kako da postanu istina kada se ne objavljuju?
Ja sam upravo to i tvrdio, nije svako svjesno ukljucen u zavjeru protiv izetbegovica vec su neki i bez svoje volje. Za Kljujica mogu povjerovati da je covjek za Sefera ne. Upravo je Sefer taj kojem je cilj pljuvanje. Sujetan covjek koji ne moze da sabere dva i dva. Argumenti su mu tolko protivrjecni da ne bi mogli nigdje drugo i proci kao "argumenti" osim u jadnoj Bosni. Generale, drzi se vojske i vojne taktike mani se politike.da postoje ljudi koji ce ocrniti izdabegovica iz licnih razloga to cu uvijek povjerovati. ali povezivati te ljude sa kljujicem, i seferom (kao i sa ostalima koji su potvrdjivali ove navode) i njihovim vidjenjima politike koju je vodio izdabegovic je diletantski...oni samo mogu iskoristiti da podebljaju svoje stavove i nastojanja da ocrne izdabegovica sa ovim pogledima ove dvojice, ali to nikako ne umanjue i ne svrstava ovu dvojicu u isti kos sa ovima koji rade da ispljuju izdabegovica...ja svoje misljenje stvaram na primjerima kao sto su ova dvojica, oni koji pljuju samo trose energiju bezveze jer na kraju nista nece dobiti ako koriste svaki primjer samo da popljuju izdabegovica, jer oni zive za to pljuvanje, iz licnih interesa...
Upravo si ti taj koji navodi teoreme i teorijice koji se prihvataju medju sax bratijom kao aksiomi. Vjerujem ja tebi da nemas licnih interesa da pljujes izetbegovica. Ti si prvo ideoloski zatrovan, ubijen u pojam a noge su ti u stvari patrljike samo sto ne vidis.da li ti sve ovo lici da sam ja izgubio realnost i da slijepo vjerujem tim pljuvacima? pa ja sam ze bezbroj puta posvadjao na jednom forumu samo zato sto mi nedaju objasnjenja nego izbacuju teze i teoreme i ocekuju da ih prihvatis kao takve, jedan od tih pljuvaca je cak i negirao kako je dosao do nekih dokumentata samo da bi popljuvao drzavu..posto sam direktno ucestvovao u nabavci tih dokumenata otvoreno sam mu rekao da laze, bez obzira koliko ja ne zelim daytonsku drzavu ipak se netreba koristiti lazima jer smo sebi skodis i nikom vise...ipak ja moj jarene cvrsto stojim na ovim svojim nogama i namam nikakvih licnih interesa da pljujem po izdebegovicu, niti da slusam pljuvace kojima je to jedini cilj...ja to radim zato sto je baraba zasluzila i da se posluzim mojom recenicom koja ti stvara probleme, a naznam zasto...
Opet nisi pobio moju kritiku gore navedene recenice. Prvo pitanje je na osnovu KOJIH dokaza je toliko razlicitih ljudi skontalo istu stvar? Masa "dokaza" za koje ja znam su historijske fabrijkacije i vadjenje iz konteksta. Drugo, ako je porastao broj ljudi koji vjeruje da je nesto istina,to opet ne znaci da je to istina. Na pr. ako vecina ljudi u svijetu pocne vjerovati da je Bush izdajnik americke nacije i da djeluje u ime vanzemaljaca - makar u to vjerovali i strucnjaci - ta njihova vjera, bez nuznih dokaza ne predstavlja istinu nego njihovo ubjedjenje. Tako je i ubjedjenje mase ljudi u bosni da je alija izetbegovic izdajnik ravno religiji. Ti si jedan od predstavnika te religije u BiH."mislim, kada toliko ljudi skonta jednu stvar, ljudi sa raznih tacaka i smjerova zivota, to nikako nemoze biti zavjera jer zavjera je upravo ono sto su on i srpska drzavna agencija napravili, skolski primjer organizovanja"
eto, ispravio sam i "tihi zarez"...
neboj se, nisam ja "nastrojen" prema tvome pisanju, ja samo diskutujem o tvojim postavkama kao i protiv svakoga s kime se neslazem...Realist-idealist wrote:Ne moras prevoditi na kukuriku. Ja mislim da si prije svega previse antagonisticki nastrojen prema mom pisanju bez da shvatis sta se zeli reci. Ja mislim da vecu ja uslugu pravim bosanstvu nego ti. Evo zasto. Ti zelis da bosanstvo bude samo jedna medju jednakim etnijama a ja zelim da bosanstvo bude nad etnija. Ti nema da rijesis problem ako kazes imamo bosnjake, hrvate, srbe i bosance (naravno i ostale rome, jevreje itd). Time srozavas bosanstvo na nivo koji mu nedolikuje. Treba da se bosanstvo UZDIGNE pa da kompilira, sazme i UKLJUCI sve postojece etnije tako da postane nacija i bitan faktor. Odatle moje konstantno ponavljanje da bosanstvo MORA biti jako i mora imati znacajan broj ljudi koji ga slijede a ne samo masu bosnjaka i saku srba i hrvata.essex wrote: ok, bosanstvo kao etnija...ono je samo iskristalisano ne nasom zeljom, nego postupcime ove tri etnije...sve tri etnije su se vezale za vjersku liniju i tako sebi obezbijedili da kroz etniju stite svoja vjerska ubjedjenja...bosance o tome niko nije ni pitao (iako se zna da bi mi svi bili protiv toga). s time su jednostavno izgurale sve one gradjane R BiH koji ne zele i nevide vjeru kao "stozer" etnije nego je to nase porijeklo, ono od cega su svi ovi pobjegli...ako svi oni imaju pravo na svoju etniju nevidim razloga zasto bi se nama negirala etnija po liniji pripadnosti zemlji i nase zajednicke historije? samo zato sto nije po vjerskoj liniji? ej, horoscicu, cuvaj se magaraca...pazi, ja nekazem da bosanstvo nece izrasti u naciju, pa hrvatstvo i srpstvo je izraslo...ali tog momenta kada se to desi tada bosanstvo nece ni predstavljati etniju jer ce bosanstvo jednostavno nadziviti sve svoje etnije...sada ce neko reci "jedan narod jedna drzava"...pa mi i jesmo kroz nasu historiju jedan narod samo sto smo kroz posljednjih 150 godina vjestacki podjeljeni danasnjim etnijama...cilj danasnje bosanske etnije nije negiranje ni bosnjaka ni hrvata ni srba kao danasnje etnije, cilje je pariranja istim na jednoj bosanskoj, ujedinjenoj platformi sviju nas koje su bas ove etnije ostavile da visimo i da nas niko politicki ne predsavlja, pariranja sa bosanskom platformom zajednistva a ne toraskih razjedninjenih potreba...cilj je potenciranje i otvaranja ociju oko stvarne istine i dogadjaja koji su vodili ka danasnjim etnijama, da zaustavimo proljevanje krvi JEDNOG naroda kojeg drugi zavadise...ako sve to na kraju preraste u bosansku naciju odlicno, ali negirati danasnje etnije (iako znamo kako su nastali) je samo negiranje svome narodu pravo da zivi na svojoj zemlji...jel mozda trebam prevesti na KUKURIKU?
o bosanstvu...ti bi da imas nesto "nad" upravo zato sto oni koji su danas etnije nece ni da cuju da imaju to"nad"...[/quote]
Ne, nego ja sam za to UPRKOS tome sto ga narodi BiH to nece jer je to nuzno za BiH.
Moguce je degradirati bosanstvo time sto ces da ga ubacis u igru u pogresno vrijeme. Ovo boldirano gore - ne smije i ne moze bosanstvo nikad da postane etnija tj narodnost a upravo to ti predlazes time sto hoces da ga izjednacis sa trima narodnostima. Bosanstvo moze biti samo nacionalnost nikako narodnost! To je opasna rabota i ne kontam kako ne uvidjas zasto.ja se slazem, historijski je opravdano i kad-tad ce se morati izjednaciti bosanstvo sa drzavom jer je kao takvo i nastalo, ali to je dugi proces razumjevanja i shavcanja bosanstva i zbog cega je bilo i potiskivano. kao sto vidis, ja se STVARNO SLAZEM sa time...medjutim, igra koja se danas igra je i zamisjlena bez bosanaca, igra koju samo posmatramo sa strane i gledamao kako trojica pokerasa iz kase koju niko nebrani uzimaju koliko im drago i kroz tu partiju pokera nastoje da "presuse" kasu i da pokupe svoje cipove i odu svako na svoju stranu..."svesti" bosanstvo na njihov nivo nikako nije degragacija jer nemoguce je degragirati nesto sto (danas, polticki) ne postoji...sa etnijom bosanskom samo dajes SVIMA NAMA koji vidim i toliko daleko da je bosanstvo ustvari drzavnicki elemenat da se ukljucimo u partiju pokera i zaustavimo "presusivanje" kase tako sto cemo im pametnom igrom preuzimati one cipove sa stola koje su tek tako zagrabili...to je ono vrijeme i sazrijevanje koje sam ti reako na pocetku, samo sansa nama svima koju do sada nismo imali, sansa da govorimo istinu o svim desavanjima i politikima koje su nas i dovele do skaoro pa nestanka...cekati da postavis bosanstvo u poziciju "nad" a pustiti ih da igraju svoju igru neometano je ne dozvoliti ni tom "nad" da jednom kada dodje vrijeme zasija svim svojim sjajem...razmisli malo o svemu...
Te politike o kojim govoris bi postojale i sa bosanstvom. I tada bi bosanstvo u glavnom prihvatili samo muslimani a nikako pravoslavci i katolici koji su odavno vec hrvati i srbi. Tako da kriviti "politike" tako sve zajedno za nas nestanak je smijesno - prvo ciji nas? nas bosanaca islamske vjeroispovijesti? - i neopravdivo i totalno izvrce i manipulira istinu.
Ti zelis ovdje da isposlujes nesto sto je apsurdno. Bosnjastvo, srpstvo i hrvatstvo su narodnosti tj etnije. Religija je relevantan cinilac u kreiranju narodnosti tako da prica o ukradenosti ima samo donekle smisla, treba da definiises ko je sta i kome ukro. Kad su se vec grupisali srpstvo i hrvatstvo oko religije onda je aspurdno bosnjastvo da se ne grupise. Da, reakcionarno je ali nema drugacije nikako smisla. Jer da kazes od jednom da su bosjaci - sa zanemarivim brojem pripadnika ostale dvije narodnosti - zapravo bosanci je da kazes - u danasnjim okolnostima - da su nacija bez narodnosti sto je apsurdno jer od kuda onda druge dvije narodnosti. Mijesas stvari i unosis nepotrebnu konfuziju ko sto rekoh. A nema potrebe za time. History cannot be undone. To je sto je. Mozes samo da realno guras opciju bosanstva kao nacionalnosti koja sazima i ukljucuje sve tri + ostale narodnosti.
pazi, prvo za ono u plavom...govoris prvo o uposlenosti a kasnije o postojanosti...po cemu se ova dva pojma kod tebe izjednacavaju? niti sam ja rekao da cetnici nisu postojali niti sam rekao da nisu bili "neuposleni" od strane izdabegovica, upravo suprotno...a to da sam slijep...pazi, mrznaj je loksus, vazda bila. ko sebi od nas danas moze dozvoliti luksus da stavlja licne interese ispred logike? samo onaj kome je cilj pljuvanje i konstantno pljuvanje po izdabegovicu koje je sigurno iz nekih licnih razloga, kao i ona grupa koja je "zavjerenicki" sve organizovala...rekoh ti, ja ga gledam sa druge strane, kao barabu a hvala bogu i nikada nisam nista imao sa njim, najbliza mi je veza poznanica koja je radila u zavodu za uredjenje grada gdje je radio i bakir...eto koliko je moje "licno" poznavanje citave te porodice, cak sta vise niti sam bio u predsjednistvu niti u jednoj stranci tih godina tako da bi i tim putem mozda moga doci do nekih razloga da ka "slijepo mrzim"...mislim da bi do sada vec morao shvatiti da tako nesto je glupost...[/quote]Realist-idealist wrote:
Prvo, Alija nije uposlio cetnike. Cetnici su bili i prije Alije a bilo bi ih i bez da je alija bio na celu nase drzave. Ne znam da li si toliko slijep u svojoj mrznji prema aliji pa ne vidis koliko je stara srpsko-cetnicka zelja da istrijebe bosance muslimane!?!? Nije moro alija njih da uposljava ni fizicki ni emotivno tj putem straha da bi grupisao bilo koga. To je toliko nategnuta teorija koja puca po svim savovima moj essex.
Evo sad u ovom drugom paragrafu se negiras!
Da, ja se slazem, R BiH je imala svoje politicare i jaku politcku volju da odbrani bosnu i sve njene narode koje je htjela razdvojiti cetnicka agresija. Vidis, ti ovdje previdjas jos jednu stvar. Neistina je da je Alija imao u BiH apsolutnu vlast! Moras da razumijes politcku dinamiku i procese donosenja odluka u BiH. Citaj izvjestaje iz skupstina, dogovora unutar vlade i precjednistva, savjetovanja sa armijom pa i zustre rasprave s bosnjackog kongresa pa ces uvidjeti da Alija nije imao nikakvu despotsku vlast i iskljucivo pravo ni mogucnost da definira politiku BiH. To je nerealno i suludo glediste na stvari koje historijski rekordi ne podrzavaju .Alija nije mogao izdati sve i da je htio jer nije na njemu bila odluka. On ne samo da se savjetovao nego je i trazio rjesenja od parlamenta, vlade, eksperata itd. Pojednostavljeno je reci da je RS samo njegova odgovornost kad je to odgovornost citave vlade i parlametna. A ako smo svi izdajnici onda nek idemo u vraziju mater.da kada je R BiH imala svoje politicare i jaku politicku volju ni taj velikosrpski projekat nije mogao puno uraditi
Isto treba da ti bude jasno da Alija nije mogao sam progurati ideju o referendumu. Morao je barem hrvate da ubijedi u to. Znaci svi su bili za to a ako vec trazis ujdrumu onda je trazi u referendumu. Jer to je prva tvrdnja cetnika, da je Alija izglasao referendum da bi posvadjao narode i izazvao JA. Promisli bolje i vidjeces da ne mozes da podastres svoju teoriju argumentima. Nije bitno kolko ces mi primjera naci bitno je da li uspijevas da sagledas posljedice hronoloski i smisleno pa da vidis sta je dovelo cemu.
Alija nije ni izmislio ni uposlio cetnike to je moja poenta. Ne vidim sta je tu konfuzno. Konfuzne su tvoje ranije implikacije da je neko morao da izmislja cetnike - sto si kasnije preformulirao da si mislio da je morao da uposljava cetnike - a upravo tvoju tvrdnju da ih je "uposlio" ja i kritikujem jer nemas nikakav dokaz za te tvrdnje.
Ehe bratac, vecina ljudi danas stavlja licna gledista ispred logike. (Ne mislim da je rijec o lcinim interesima nego o indoktriniranoj svijesti ) Ponajvise oni koji se kunu u objektivnost. Ne moras slijepo mrziti izetbegovica zato sto ti je nesto licno duzan nego iz svoje indoktriniranosti i ubijedjenosti da je izdajnik. A mrznja ti je slijepa zato sto je bez dokaza.
Aha tu smo znaci. Prvo, mora se raslojiti ovo sto si napisao da bi se razumjelo sta imputiras rhm precjedniku. Prvo, imaju dvije ovdje teze nije mi jasno koju zastupas - jedna je da je Alija radio sa cetnicima da srusi skroz BiH a druga da im je izdao ostatak bosne zarad fildzan drzave. Meni se cini da ti tvrdis ovo drugo - ispravi me ako grijesim.kao sto rekoh, sve je to bilo organizovano radi "80% vecine muslimana na jednoj teritoriji bilo bi pozeljno", i to je bio ciloj, cetnici su bili sredstvo da se to ostvari, s time sto bi tih 80% kao vecina ustvari bili ostavljeni na ledini bez drzave i tako na kraju opet bili poklopljeni velikom srbijem, odatle i progovara onaj mentalni srbin kod izdabegovica...
Dozvoli da ti ukazem kolko ti je nebulozna ova tvrdnja a upravo si i sam dao odgovor na to pitanje. Zar mislis da je Alija bio politicki slijepac da je zelio da pravi fildzan drzavu u srcu Evrope? Mislis da kao obavijesten politicar nije bio svjestan da bi se desilo upravo to sto si rekao: "tako na kraju opet bili poklopljeni velikom srbijem" Znaci, tvoja tvrdnja se sama u sebi vec narusava i pobija. Ne samo srbija nego ni Evropa ni svijet ne bi dozvoljavali takvu drzavicu kao permanentnu tvorevinu. Ako su je i zeljeli zeljeli su je samo kao kukavicije jaje i trojanskog konja podmetnuti nasoj politickoj garnituri da bi imali odrijesene ruke da je u buducnosti razore. To je Alija u Sjecanjima i napisao - apsurdnost evropske politike koja toboze razumije srbe zato sto se bore iz straha od stvaranja musl. drzave a koja u isto vrijeme potura bosnjacima tu istu drzavicu (pr. Oven-stolt. plan). Jasno je da Alija ako ne idejno nije mogao zastupati tu opciju barem zarad realpolitickih razloga, iz svijesti da takva drzavica bi vodila definitivnom nestaknu tih 80 posto muslimana na tlu findzan drzavice. Platforma precjednistva je uvijek bila i ostala jedinstvena i suverena, nedjeljiva BiH.
Ovo za mentalnog srbina ti je van konteksta. Umjesto stavljanja tri tackice na kraju bolje je izraziti misao do kraja.
Prvo, jedva je sastavio zastupljenost zato sto je vecina srba se povela za SDS-om i napustila parlament. Ne mogu se nove srpske partije i opcije izmisljati da bi se imala realna predstavljenost, kakva odgovara popisu.za ostalo, alija je bio manipulator, imao je vecinu u parlamentu (jedva je sastavio zastupljenost, zahvaljujuci sdp) i korz lazi i lazne informacije dovodio parlament u zabunu...pa i ona o annex4 "to je tamo neki ustav, to nas netreba da zanima" je jedan od dokaza da je bio obmanjivao i manipulirao i navodio parlament (ustvari, predsjednistvo koje po ustavu u ratnim okolnistima preuzima funkciju parlamenta) kako je njemu odgovaralo...i haris je izjavio da je on sa delegacijom bio poslan da pregovara a ailja nasao razloga da se nadje u njujorku i preuzeo stvari, iako nije imao mandat predsjednistva jer je isti dat pregovarackoj grupi koju je haris predvodio...
Drugo, parlament nije bio slijep pa da ga dovodi u lazi. Nije ovo vrijeme cara Dushana gdje dok informacija dodje do parlamentaraca kralj vec moze da zavrsi posao. Bosna je bila u fokusu svjetskih desavanja a parlament je bio i te kako obavijesten. Ama na kraju i da je bio izmanipuliran za vrijeme PROCESA donosenja neke odluke ili pravljenja dogovora, na kraju mu se ponudio PAPIR na kojem jasno i citljivo pise sta i sta se zahtijeva. Parlament nije slijep i glup pa da ne zna da je 49 posto RS-a entitet unutar drzave koji narusava njenu suverenost. Pusti se suplje.
Previse nedorecenosti imas sa ovim ... Ocigledno treba da ja uzmem za dokaz nesto sto je u tvojoj glavi naredano kao dokaz. To sto je Haris otisao pa alija preuzeo ... de definisi na sta jasno ciljas jer vazda je bilo da u teskim vremenima precjednik licno se prikljucuje pregovarackom timu. Inace djelujes neozbiljno.
I onda nisi slijep!? Vidis da bez ikakvog dokaza smatras ovo i ono, dijelis misljenja o izdaji bez da imas relevantan uvid... Sramota za pametnog covjeka. Druga stvar, ova ti se teza direktno konfrontira sa gore navedenom tezom da je htio da pravi muslimansku drzavicu. Ako je htio da je pravi morao je dovesti BiH u ratno stanje jer inace da je ostao sa krnjom Jugoslavijom kad bi mogao da isposluje od srba musl. drzavicu. Il mislis da su cetnici tolko bili blagonakloni da bi mu dozvolili jedno 30 posto teritoreije koje ce naseliti balije? Osvijesti se - cetnik je htio satrati sve sto je moguce. I ako je vec alija djelovao sa pozicije naiconalizma koja mu je logika dozvoljavanja da mu cetnici pobiju masu ljudi ? Totalno supljoglavo i nedokazano nebuloziranje bez i jednog argumenta.referendum, ko je rakao da je alijina zasluga? ipak dijelim misljenje nekih ljudi koji smatraju da je bilo suvise rano za njega da pocne da igra svoju prljavu igru toliko otvoreno da pocne pricu kontra refernduma...onda je skontano da ce se iskoristiti tako sto ce velikosrbi da ga napadnu i naprave jos veceg borca za drzavu i daju mu jos vise kredibiliteta koje ce mu samo pomoci u kasnijim fazama...
Molim te prosvijetli me konacno pa da i ja zamrzim tog aliju i da ga stavim na stub srama jednom za svagda.
Dobro i?dalje, ne samo da su hrvati pristali (sto neznaci ni da su svi bosnjaci glasali na referendumu) nego je i dobar dio srba se izjasnio jasno u kakvoj drzavi zele da zive...uzmi matematiku, 43+17 je 60...cini mi se da je referendum pokazao negdje oko 64%...tesko ce se ikada znati tacan broj i procenat ali se uvijek zna da u svakoj polpulaciji imas ljude koji ne glasaju i nema te drzave u kojoj ce narod izaci 100%, osim na palama gdje vazda odziv bude nekih 110-115% ali to je vec velikosrpska matematika i korijenovanje po kupusu ili mrkvi, nesto od toga...
Ma kakvo bolan ne bio unitarno bosanstvo? Sta to ti pricas? Nemoj mi Dodikove propagande po forumu. Bosanstvo nije unitarno vec upravo objedinjavajuce ako ne negira narodnosti na jednoj strani a sazima ih u naciju na drugoj.essex wrote: vjerujem ti, i nije laz, vjeruj mi, nego privid...pa i osi sam na jednom topiku odgovorio sa otimacinom zemlje od strane shs a oni diskutovali o post ratnoj eri (1945)...a bosanstvo nemoze biti unitarno, samo ujednijavajuce jer ako je unitarno (po danasnjim shvatanjima i zbog cega se i koristi) ispada da nekoga negiras i nameces...
za izdabegovica, neka hvala...uzmi ga i objesi kao titu, i to je licni izbor...ja mogu doci i dopisati "trojanski konj" ispod i time doprinjeti njegovoj licnosti...
obrati paznju na ono DANAS, sve ce ti objasniti...a o torovima, znam, jasno nametnuto kroz tursku carevinu, odlicno iskoristeno od strane susjedne dvije drzave...i sve u korist bosne i BOSANSTVA. ja niti ne negiram da bsh mogu (cak ni ne postavljam pitanje oko toga) kao etnije mogu biti dobri za R BiH, ja samo negiram njihove danasnje politike i zahtijevam istu ravan nas bosanaca jer se danasnja politika svela i prlama preko etnija i to je DANAS upravo ravan gdje i mi bosanci moramo da budemo...vidis, ti ni neznas kako objediniti ljude u bosanstvo, nesto "nad" (DANAS prostonemoguca nejednacina za tri nepoznate bez ijedne poznate) a ipak se zalazes da je to jedino i da samo to treba da bude bosanstvo, znaci lipsi magarce do zelene trave...[/quote]Realist-idealist wrote:Nisu to interesi bosanstva. Interesi bosanstva su da se stavi IZNAD etnija. A tvoje tvrdnje da su ostalo torovi nista ne objasnjava. Ostalo su realiteti koje niko nije izmislio vec koji dugo vremena postoje. Na nama je da osmislimo kako da ih objedinimo a to necemo uraditi time sto negiramo da i bosnjastvo i srpstvo i hrvatsvo mogu biti za BiH. Samo jer su nacionalni "torovi" ne podrazumijeva da moraju biti po defaultu protiv jedinstvene BiH. Ali ipak, kao garanti za rad historijske istinitosti trebamo se objediniti svi u bosanstvo jer je to jedini istinski garant BiH. Eh pitanje je kako? To se nece postici tvojim metodama.essex wrote:interesi bosanstva danas su da se stavi u istu ravan (politicku) sa torasima kako bi nam dalo sanse za ravnopravnu borbu za nasu drzavu koju su eto haman pa doveli do raspada...ravnas se prama interesima a ne zeljama, a moje su zelje da bosanstvo na kraju okupi sve svoje etnije (vjestacke) ponovo sebi...koliko je moja zelja danas realna?
Nista prvo nije tu nametnuno. Millet sistem je bio nacin da se organizuju zajednice unutar jednog velikog imperija poput osmanskog. Konfesija kao temelj narodnosti nije samo osmasnki princip pa je anahrono i besmisleno da pricas o nametanju jer nastupas sa modernistickog pristupa teoriji nacije i narodnosti. Dolazis "na kraju historije" i pricas o nametanjima bez da si svjestan da su stvari odredjene za sve nas mnogo vijekova unazad logikom koja je vladala u svijetu i nista se tu ne moze uraditi. Umjesto da implicitno ne zatires temelja narodnosti (koji su legitimni) budi realan, pogledaj sta imamo kao materijal i onda ces uvidjeti da je bosanstvo mgouce samo kao nacija nikako kao narodnsot.
Mi bosanci moramo da budemo na nivou etnija? To ce dovesti do necega? Dovesce samo do jos veceg podsmijeha na i onako naruseno bosanstvo. Ako je objedinjavanje nacija nemoguca misija kroz "nad" bosanstvo objasni mi kako bi onda bila to isto kroz "in"bosanstvo tj stavljanje bosanstva na ravan narodnosti? Znam kako - ubijedices trecinu bosnjaka da budu etnicki bosanci i jos saku srba i hrvata, prikljucice ti se i ostali i eto ti nove narodnosti unutar koje nacije?
Ja sam vec bosanac nacionalno, narodno sam bosnjak. Ti isto pripadas narodno bosanjckoj narodnosti pa ma kako je ti nazivao i da li se nje odricao besmisleno je. Ti ako si bosanac kao narodnost a ja bosanac kao nacionalnost sta je onda bosanstvo? Dovodis se u nemoguce kontradikcije.
Nikome to ne treba. Cini te bosnjakom jer, ko sto sam ti ranije objasnio, proces formiranja narodnosti je zavrsen logikom konfesionalnog grupisanja, i bosanstvo kao narodnost-naiconalnost je nemoguce jer vec postoje srbi i hrvati kao narodnosti , tako da bosnjacima nista drugo nije ostalo nego da budu i oni narodnost a da svi zajedno tvore bosansku nacionalnost. Nikome to ne treba, de prestani bit frustriran, djelujes infantilno. Bosnjastvo nije faktor koji razvaljuje drzavu po sto puta ti objasnjavam jer vec postoje druge dvije narodnosti koje su realnosti! Stavljas se opet u kontradikciju, gore govoris da tri narodnosti nisu nuzno faktori koji ruse BiH a evo sad govoris da bosnjastvo jeste... Odluci se.prvo, razjedinjavanje bosnjaka...o, koja glupost! to sto sam ja musliman ne cini me bosnjakom nego me bas pravi jer drugima to treba...e ja necu da budem ono sto drugima treba, necu da budem onaj faktor koji razvaljuje drzavu, ne zato sto hoce nego zato sto se upetljao u igru koju su mu nametnuli...valjda i sada vidis koliko su bosanci kao etnije pozeljni, bas da razvale tu igru koja evo vec najmanje 100 godina razvaljuje bosnu.
haj'mo se dogovoriti nesto...ti ubjedjuj sve ostale u "nad" bosanstvo a ja cu poci sa bosanstvom kao etnijom pa da vidimo ko ce vise napraviti...i ti i ja cemo imati trnovit put, s tom razlikom sto ja igram po vec ustaljenim pravilima igre i narodu je lakse shvatiti, a ti ces i tu imati problema...
Bosanci kao etnija ce upravo da RAZVALE drzavu jer tek tada nece imati nikakvog faktora ujedinjenja! To sto ti i tebi slicni radite je maloumno, nemoj biti tvrdoglav, razmisli sto govoris, nije grijeh revidirati stavove jer stvarno vjerujem da ti je stalo do BiH. Ti ako hoces da zaustavis tu stogodisnju igru koja razvaljuje bosnu treba da ubijedis srbe i hrvate da se vrate na na bos. pravoslavci i bos. katolici pa tek onda mozes i bosnjake da vratis na bos. muslimani. Ovako lupas ko maksim po diviziji.
Da moj essex, narodu je lakse shvatiti sve sto im zvuci smisleno. Trovaci naroda nisu ni sami svjesni otrova koji nose.
Ti si nerealan dobola i zvucis ko tinejdzer u ovim premudrim propozicijama. Ko ti je bolan polomio nogu? Historijska nuznost konfesionalnog grupisanja u evropi sve do kraja devetnaestog stoljeca? Sad ti zelis da vracas tocak u nazad i da pravis jos jednu narodnost umjesto da uvidis da u bosni treba da se desi ono sto se desilo u drzavama koje imaju bos problem. Francuz, talijan i nijemac su narodnosti u svicarskoj koje svi zajedno tvore naciju i sad ubjedjivanje trecine francuza da postanu narodno svicarci i jos po kojeg talijana i nijemca je apsurdno. Bez obzira da li je svicarstvo stvarno "ukradeno" ili su ovo zajednice koje su bile autohtono svicarske pa da su im ove tri narodnosti nametnute dzaba ti je sve.essex wrote: ja nisam rekao da sdp zastupa bosanstvo, ja sam rekao da po sastavu najvise ima tih primjesa, pa i dvojica koja se u granicama daytonijade najvise zalazu su iz sdp-a, jedan je u predsjednistvu, drugi se pokazao na javnoj tv u odbrani stavova istine, ono sto je najvaznije za R BiH...a da nepostoji, zato se i zalazem da postoji...zapamti parni valjak..."prvo moras puzati...da bi mogao hodati...", nesto slicno je i u nasem slucaju, s tom ralikom sto mi PONOVO treba da prohodamo jer su nas susreli na cosku, prelomili nam noge, kicmu savili u cvor i nakon duzeg oporavka je normalno da prvo moras na tredmil, pa sa stapom pa polako, sve zavisi od volje koliko hoces da ponovo prohodas...a kada se jednom cuje da ponovno hodas, zar nemislis da ce i masa da te slijedi kao svog simbola nepobjedivosti i istrajnosti?
za ono plavo, ja ne govorim o sedmoj muslimanskoj, u pitanju je pretvaranje onih jedinca koje to nisu bile upravo u takve da lice na sedmu muslimansku...a sa ovim mi licis na onu zlobinu i desavanje naroda...armija R BiH je bila skup naroda (etnija) i NIKADA se nije smjela dozvoliti "selamizacija" bas zbog tog SKUPA ETNIJA. onda je sve bilo dzaba, jer je i zlobino desavanje naroda dobilo sa ovim opravdanje...Realist-idealist wrote:Razloga za takozvanu islamizaciju je vise. Prvo prirodno je da ce masa ljudi u ratu poceti ispoljavati religioznost barem za inat ako nista drugo. Isto tako prirodno je da ce se neke jedinice armije okupiti iz dzemata poput sedme muslimanske i da ce se organizovati. To nije nikakva kontradikcija i ne vidim zasto bi to narusavalo multietnicki karakter BiH. Imalo je dosta jedinica i svaka je imala svoju posebnost.essex wrote:za muslimovica, vidis...ako mi mozes negirati da se poslije 1993 nisu desile "cistke" i pocelo "selamizirati" otvorenije (znam, nije kao "knjiga" koju navodis, razlika je samo sto je on svoja sjecanja ukoricio, ja svoja nisam), srbi koji su do tada svijesno branili Republiku su "zaboravljani" pa su bjezali i sa linija i bez linija, kao sto rekoh hrvati prekonoci prekomande u hvo i slicne stvari (jel' treba da ukoricim pa da povjerujes)...ako mi dokazes da je i pisanje slobodne bosne i transkript dogadjanja iza zatvorenih vrata na bosnjackom saboru neosnovan, tek tada mogu povjerovati da u toj muslimovicevoj knjizi ima istine o islamizaciji AR BiH (nisam je ni citao al' cu uzeti za rijec da ima podataka kao sto tvrdis...). a poznato je da se alija okruzivao kosovcima, pa i munja je o tome napisao knjigu (znam, i nju si prostudirao, al ti je nakako bliza ova od muslimovica)...horoscicu, horoscicu...
Hrvati "prekonoci" pocese da bjeze 93? Nije to bilo prekonoci, stvari su se desile izmedju armije i hvo-a te 93. Opet gledas nerealno na stvari. Sve dok su armija bih i hvo zajedno ratovali protiv cetnika pa imalo je i hrvatima u arbih i bosnjacima u hvo-u smisla da budu u bilo kojoj od armija. Medjutim, kada je hvo zaratio sa armijom bih onda je masa hrvata normalno pozeljela da bude na "svojoj" strani. Ne kazem da zato nisu krivi i nasi komadantni. Bilo je tu i revolta na strani bosnjaka ali diskriminacije o kojoj sefer govori nije bilo. U glavnom su komadanti smirivali tenzije. Ja shvatam da je tim ljudima, srbima i hrvatima, mozda bilo i najteze ovdje. Na jednoj strani "njihovi" ubijaju, kolju i granatiraju bosnu i hercegovinu u kojoj najvise i cijljano stradaju bosnjaci. Na drugoj strani ovi bosnjaci ih sumnjice za sve i svasta. Zato kazem, tim ljudima svaka cast pa mozda i veca je zasluga onih koji su ostali jer su mogli na brdima gore da budu sigurni i da imaju privilegije a ipak su ostali da pate ovdje sa nama.
Zasto bih vjerovao Slobodnoj Bosni? Sta je to njihov feljtonista dokumentovao? Nista! Samo je prenio rekla-kazala, moze biti tacno a moze i netacno. Moze biti i izvadjeno iz konteksta. Za razlikud njih Muslimovic je podstrao dokumentaciju i vjeruj mi da je bitno da je procitas, nije ideoloski usmjerena kosto ces mozda pomisliti. Govori o ovim problemima (poput isl.ARBIH ) vrlo otvoreno i objektivno. Pokazuje ko je sta i kad naredio i kako se sta desilo.
Sama cinjenica da je Muslimovic iz KOS-a ne mora znaciti da je poturen covjek. Zasto je tolko KOS gori od ostalih struktura JA pa mora svako po defaultu ko je dosao iz KOS-a da radi za onu stranu? Da nismo imali profesionalce koji su znali bezbjedonosne i obavjestajne poslove nigdje ne bismo dogurali. Isto ej tacno i sa drugim vojnim granama poput logistike. Vidis, sad podsjecas na radikalce iz SDA koji nisu htjeli da prihvate NIKOGA ko je bio u JNA jer eto po defaultu je izdajnik (pr. Sefer, Hadzihasanovic). Ne ide ta logika bas tako.
A o Munjinom moralu smo se uvidjeli bez obzira na to sto je i sam obavjestajac. Sad si opet ko po obicaju kontradiktoran. Jedan obavjestajac ne valja zato sto je alijin a drugi valja jer je protiv alije. Umejsto da pogledas u njihove licne biografije ti se bavis ideologijama. Munja je stoka od covjeka i dokazao se kao takav. Al bez obzira sto je stoka studirao sam i njegove teze radi objektivnosti. Bez obzira i sto je nula od covjeka teze su mu jeftine i neargumentirane, ne zelim da idem sad u detalje.
za hrvate, nisam rekao da su poceli prekonoci da bjeze nego rekoh da su ih poslije bosnjackog sabora jednostavno tjerali...rat b-h je doprinijeo tome svemu, u to nema sumnje, ali te nemoze natjerati da okrenes curak samo zato sto to drugom odgovara...kao ono, eto ostali smo sami, pa bolje da se i mi ukolimo u njihove zelje pa dobijemo dio kolaca...o tome ja pricam...
za munju i muslimovica, bespotrebno naguravanje...jasno mi je da ces negirati sve ono sto odrzava oTca nacije, ja cu negirati, tako i po pitanju ove dvojice...a po pitanju biografija, nije li se kos bas pobrinuo da izdabegovicu obezbjedi biografiju, "prihvatljivu"?[/quote]
Ti samo generaliziras, grupises bez ikakvog reda, brendiras i etiketiras ko da ti je Kaletovic mentor. Kakva bolan islamizacija? Definisi mi sta se to tacno radilo? Ako je vecina ljudi u jednoj jedinici muslimana onda je njihovo vjersko pravo da imaju na pr vjersku pouku - ako im je to zelja - da im se klanja dzenaza kad poginu, da im se daju vjersko-moralne smjernice u ratu. To je tak i sa americkom armijom koja je u glavnom krscanska i koja ima krscanske projekte a ne namece ih nikome drugom. Ljudi umiru u ratu i normalno je da razmisljaju o onome sto ih ceka poslije i da zele nekakvu religioznu podrsku. I baska sto sve ovo nije bilo tolko naglaseno kosto ti izvodis ovdje pa da su ljudi tjerani. Hrvati su odlazili iz armije iz razloga koji sam ti vec naveo - ne zbog bosnajckog sabora nego zbog raskola izmedju HVO I ARBiH! Treba da naucis da correlation doesn't mean causation! To je jedan od osnovnih postulata u nauci. Samo zato sto se dvije stvari desavaju simultano to ne znaci da je jedna drugoj uzrok.
Ne, ovdje je ocigledno nesto drugo po srijedi. Agresivnoj ateistickoj garnituri u Bosni smeta sve sto je muslimansko i ima veze sa islamom. Podjecas me na Radmanovica kad je rekao da nece doci na ceremoniju ukopa srebrenicana jer je to vjerska ceremonija. Sta treba, da se glumi da ti ljudi nisu poginuli ko muslimani i da vecina njih je zeljela da bude i ukopano ko muslimani!? Da nije mozda problem sto su neku ljudi htjeli da klanjaju namaz pa su zeljeli da imaju i imama ko referenta i vjerskog predvodnika? Mozda je problem sto se sirio selam medju nekim vojnicima? Ne nasijedaj na suplje nego nauci sta znaci postivanje vjerskih prava. Ja opet ne tvrdim da nije bilo uzurpacija isl. sto je nemoguce izbjeci jer ne zivimo ko meleci, al ovo sto ti imputiras je van svake pameti i cista cetnicka propaganda. Isto ko za Aliju tako da u tebi moj "etnicki bosanac" ne osta ni B od Bosne.
Za ovo za muslimovica i munju, ti opet nemas nikakve argumente samo nedorecene tri tackice koje impliciraju da treba ad bude svima kristalno jasno to sto se nalazi u dubinama tvog uma. Munja je udbas par exellance a Muslimovic profesionalac koji je doprinio profesionalizaciji armije BiH.
Nije nimalo glupo to pominjanje jer treba da se uci iz historije da su neke stvari nametnute. A to za medjunarodno pravo je suplja. To su slova na papiru. I prije prvog i drugog svjetskog rata su postojale medjunarodne konvencije koje su primoravale strane u konfliktu da se pozovu na njihovu arbitrazu prije nego li odluce da povedu rat pa nisu ih sprijecile. Papir bez sile oruzja ne znaci nista! Po povelji UN-a u slucaju agresije na bilo koju clanicu cijeli UN treba da je odbrani pa jel se to desilo? Eto ti najbolji dokaz o snazi medjunarodnog prava.neznam ko bi se nasao ako on kao predsjednik odbija da potpise, pa parlament (prosireno predsjednistvo) je iza njega...a i pominjanje dva razlicita perioda a isto "pravilo realiteta" je pomalo glupo...kao sto i sam kazes, u doba jalte, estonije UN su tek bile u povoju, medjutim sa godinom desavanja izdabegovica i stvaranja otetog vilajeta medjunarodno pravo je kudikamo jace i stabilnije, cak sta vise, i bilo je na nasoj strani, sto bi samo negiralo svu tu "politiku realiteta" samo da nisu imali barabu da stalno pregovara kada se teba uposliti medjunarodno pravo...pregovarati da, ali ne onda kada si zasticen, a to je baraba upravo radila da bi deblokirala ti zastitu i svela na kafanski dogovor koji iskljucuje medjunarodno pravo...
Ma sta bi negiralo politiku realiteta? Ti fakat nisi realan! Mislis ti da bi se citava cetnicka bulumenta sa svom artiljerijom u Bosni povukla barem da ne postignu dio onoga sto su zacrtali? Normalno da ce da se svede sve na kafanski dogovor - to se zove personal diplomacy u studijima politicke historije. Jer ako pored mase pisanih pravila, pored mase konvencija i povelja ti i dalje nisi u stanju da doneses mir svojoj zemlji sta ti drugo ostaje nego da pregovaras i dajes koncesije? Ne budi dijete
Veze ti nemas essex. To je tvoj problem, sto ne kontas neke stvari. Medjunarodno pravo je nastao kao skup konvencija koje reflektuju politicke odnose koje su vazili izmedju medjunarodnih sila. Medjunarodno pravo vazi samo tamo gdje postoji prijetnja sile. Dacu ti jos jedan primjer iz vanjske politike da bi shvatio. Amerika je bila slaba na pacifiku. Zato je Japanu stalno nametala politiku Open Door koja je znacila slobodan trgovacki pristup svim pacifickim odnosima. Japan se bunio zato sto nije mogao da ima iste povoljnosti u lat. Americi gdje je vladala Monroe Doktrina koja je dozvoljavala ekskluzivno pravo i eks. odnose izmedju amerika i lat drzava. Niti je japan dozvolio americi da se vodi po doktrini Open Door police u pacifiku niti je Amerika dozvoljavala Japanu slobodno trziste u lat. Americi. Obje ove konvencije su medjunarodnog karaktera pa su se blatantno krsile. Tek nakon sto je Amerika OSVOJILA Japan uspjela je da uvede Open Door u Pacifik. Tako ne pricaj o medjunarodnom pravu kada to pravo ovisi o sili. U nedostatku sile primoran si na pregovore. Takva politicka nepismenost koja je karakterisala na pr. Sefera Halilovica koji je mislio da ARBiH je nekakva nebeska armija pa ne mora da pregovara nigdje ni skim! Ne samo da bi izasla do Drine nego bi i Ameriku osvojila! Pusti se gluposti. Bas je to skoro u svom intervjuu Divjak opovrgno, takvo nerealno gledanje na vojne okolnosti. Imao sam "cast" da sjedim sa jednim nasim kapetanom koji je tvrdio da je ARBiH dopusteno da bi mogla da osvoji ne samo Banjaluku nego i Beograd! Manite se supljiranja, to moze glavu da odnese covjeku.essex wrote: zaboravljas medjunarodno pravo...nema te sile koja ga moze negirati, valjda skontano da bi se sprijecili ratovi, oni veci...a to medjunarodno pravo je moglo biti uposleno i za nasu korist, ovako, standardna barabina prica..."eto, mi hocemo ali nam oni nedaju..."
za ostalo, bespotrebno komentarisati bas zbog medjunarodnog prava...
Ne moze se na tome danas raditi metodama kojima ti zelis jer se za to nema materijala. Ne treba se srozavati bosanska nacija samo zato sto neko ne zeli da pripada svojoj narodnosti. Bosanska nacija moze da zazivi iskljucivo ako se ubijede sve tri narodnosti da je prihvate pa bilo da se otarase svojih narodnosti (srbin bosnjak hrvat) ili sa njima svejedno je.essex wrote:da, historijski ispravno i ono sto se treba nastojati ispraviti...medjutim, danasnjica nam je bosanskohercegovacka i prvo na tome treba raditi a vremenu dozvoliti da svi mi skontamo negativnosti pijanog austrijanca i pohlepnog turcina...Realist-idealist wrote:
Dobro glupo je, ja to nisam pominjao sa razlogom da trebamo da se danas borimo za promjenu imena kad imamo vecih belaja, nego da ukazem prije svega , NE DA BOSANSTVO NE POSTOJI , nego da odrednica "bosanac i hercegovac" koja se koristi od politicara i medija istovjetno, je apsurdna. Treba da se kaze samo bosanci, nikako bosanci i hercegovci ako se vec govori o bosanskoj naciji. Znaci sama cinjenica da se ime hercegovina nalazi u oficijelnom nazivu drzave nas ne cini "bosancima i hercegovcima" nego iskljucivo bosancima! To je moja poenta.
R-I, pokusaj drzati u kvotama, jednostavno je...imas 3 dozvoljene i uvijek brises onu cetvrtu, unutrasnju i tako sebi stvaras mjesta za svoje pisanje...meni nije teko popravljati ali je raji tesko upratiti, jedino ako ti to nije i cilj i sredstvo borbe...
A da, za ovo dole - morao bi da budem vise nego patetican da bi se sluzio takvim "sredstvima borbe". Nesto ozbiljno nije u redu s tobom kad ti je um tolko nastrojen zavjerama i smicalicama. Cinizam nema nigdje da te odvede osim u autodestrukciju. To je vec preliminarno i primijetno u dosadasnjem razvoju tvoje svijesti.
Prvo, boris se protiv SIMBOLA bosanskog otpora precjednika Izetbegovica bez i jednog argumenta i time doprinosis sirenju smutnje medju BiH patriotama. I drugo, zelis da svedes bosanstvo na etniju i narodnosti i time da ga zauvijek osudis na propast, da mu polomis noge i ne dozvolis da izraste u ono sto mora da bude - nacija!
p.s. molim te, jos uvijek mi nisi odgovorio, koji su to licni motivi Alije Izetbegovica za Izdaju? Koja je vrsta izdaje u pitanju: 1. kvinslinska izdaja cijele bosne srbiji zasto bi morao da postoji klasicni kvinsliski motiv ili 2. parcijalna izdaja koja je ukljucivala izdaju ideje suverene BiH za rad dobijanja muslimankse findzan drzave (ovo sam ti pobio, zapravo pobio si ga sam gore al bujrum, razradi cijelu tezu da vidim dokazivost te teze u punini)
- Realist-idealist
#356 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Zaboravih da ti odgovorim na ovo
Vi fasisti je razbijajte a bosanske patriote svih nacionalnosti ce nastaviti da je brane kao i do sada.
Za ovo drugo - vlasi su se mijesali sa bosanskim PRAVOSLAVNIM stanovnistvom (kao i sa srbijanskim, makedonskim itd) pa se kasnije u bosni to bosansko stanovnistvo indentificiralo sa srbima i prihvatilo srpstvo. Sta je tu konfuzno? Ma ne treba ti da vjerujes svojim mentorima malac, smrdis na fasizam.
Naidjoh na nesto interesantno, pa mozes naci odgovor na neka od svojih pitanja. Obrati paznju na komentar:
http://www.--- NO LINKS ---/kontroverze/ ... ah-38.html
Bosnu niko ne posjeduje jedan kroz jedan nego se na bosnu primjenjuje princip tri kroz jedan. Znaci ako ja, ti i essex imamo jedno auto ne mozemo da ga pocijepamo niti moze nako da ga proda bez dozvole ove druge dvojice. A to sto neko ne prihvata BiH kao zemlju docice vremena kada ce biti primoran da je prihvata kao sto je to slucaj u cijelom civiliziranom svijetu.sashivari wrote:@kost u grlu
podjela bosne je vrlo izvjesna,sa toliko mrznje medju narodima nema sanse da Bosna opstane,zivi bili pa vidjeli.Nemoguce je natjerati srbina ili hrvata da prihvati BiH kao drzavu jer to ne zeli,a polazu pravo na BiH isto kao i muslimani jer su tu od vajkada,imaju pravo da rade sa svojom zemljom sta hoce.
Vi fasisti je razbijajte a bosanske patriote svih nacionalnosti ce nastaviti da je brane kao i do sada.
Slusaj mamlaze, jedini ko tvrdi da je neko bioloski otpad si ti. Ja svaki respekt dajem i srpskoj i hrvatskoj naciji.@realist
tebi dzaba objasnjavati neke stvari,ja jedno trubim ti drugo.Na kraju ce ispasti da su srbi i hrvati genetski otpad a vi muslimani toboz neka nacija sa velikim pedigreom.![]()
Kazes da su turci doveli vlahe u bosnu i da su se vlasi izmjesali sa pravoslavnim stanovnistvom te se kasnije nazvali srbima.Kako to da uzmu nacionalno ime srbi i da se stope medju srbe kad u bosni nije bilo srba kako kazes,sto jednostavno nisu ostali vlasi ili zasto nisu htjeli da budu boshnjani?To zvuci toliko neutemeljeno i besmisleno kao kad bi se recimo hrvati izjasnili da su talijani ili madjari zato sto su katolicke vjere ko i oni.Ja ne mogu da vjerujem sta ti pishesh.
Za ovo drugo - vlasi su se mijesali sa bosanskim PRAVOSLAVNIM stanovnistvom (kao i sa srbijanskim, makedonskim itd) pa se kasnije u bosni to bosansko stanovnistvo indentificiralo sa srbima i prihvatilo srpstvo. Sta je tu konfuzno? Ma ne treba ti da vjerujes svojim mentorima malac, smrdis na fasizam.
Ee, nek si mi bas reko. Kakav ti shumaru jedan i enciklopedije i atlasi. Poklopi seU tim spisama na koje se ti pozivas jasno pise da su srbi naselili bosnu,tacnije vizantijski car Heraklo je dao srbima bosnu da nasele u prvoj polovini sedmog vijeka.U devetom vijeku Vizantija salje Cirila i Metodija da pokrste srbe u bosni.Ne pozivam te da citas srpsku istoriju,niti hrvatsku,preceshljaj malo svjetske atlase istorije,britaniku,macmillan itd.Procitaj istoriju Vizantije,Rima,ostala je gomila dokumenata iz tog doba.
Niko ni ne tvrdi da su bogumili bili nacija! Bogumili su sekta ali to opet ne dokazuje da nisu bili bosnjani tj stanovnici bosne. Za roditelje moje srpske, ti ne razumijes ni idiome toga doba a niti razumijes iz kojih se razloga Tvrtko krstio nad grobom Svetog SAve. Ne, nego treba ja po istoj logici samo zato sto je Tvrtko vladao srbljem da kazem da su svi srbijanci u stvari bosanci pa da je on iz tog razloga otisao da povrati izgubljene teritorije i narod.Sto se tice Bogumila tvrdim da su bili srbi najvecim djelom,bilo je nesto i hrvata vjerovatno,Bogumilstvo je bila sekta i nista vishe,a ne neka nacija.Bogumilska sekta je osnovana u Bugarskoj,naravno nije ih bilo u velikom broju pa su ih ostale hriscanske crkve tjerale i zabranjivale,dosta je bogumila iz srbije protjerano u bosnu recimo.
Sto se tice tvrtka evo ti link na kojem mozes vidjeti nejgovu povelju u kojoj pise "roditelja mojih srpske gospode" i u kojoj se pominje srpska zemlja ili srblje као јеdinа еtnicka odrednica:
http://www.lopare.net/forum/attachments ... rtko_1.jpg
ako se ne mozes snaci sa citanjem dacu ti link na kojem ima prevod
povelja bosanskog bana mateja ninoslava dubrovcanima:
http://img230.imageshack.us/img230/1900 ... srpski.jpg
povelja bana Mateja dubrovcanima iz 1232. god:
http://www.lopare.net/forum/attachments ... -matej.gif
Naidjoh na nesto interesantno, pa mozes naci odgovor na neka od svojih pitanja. Obrati paznju na komentar:
http://www.--- NO LINKS ---/kontroverze/ ... ah-38.html
-
mist_mist
#357 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Jedan primjer bi mogao biti ejup ganić.elSaik wrote:Da li mi neko može navesti primjer u svijetu naroda čiji pripadnici od postojanja istih su rađani i su umirali u jednoj državi, a nacionalno pripadaju drugoj zbog vjere?
- essex
#358 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
cica milutine, iako jos nisi ni dao odgovora na gomilu crapa koje si izvaljivao ovdje ipak cu ti odgvoriti jer i blentav insan treba da mu se kaze zasto je blentav a hocel' on to razumiti to je sada druga stran problema njegovog stanja...sashivari wrote:ipak cu se obratiti kracim postom,realist idealist se sam diskvalifikovao zadnjim pisanjem tako da se njemu necu obracati.
Na gomilu mojih pitanja nisam dobio odgovor pa cu ih ponovo postavljat jedno po jedno ako nije problem...
Obraticu se Reufu i zamoliti ga da mi odgovori na pitanje sta je Ejup Ganic po nacionalnosti?
ganic bi mogao potpasti pod svjetske norme dvostrukog drzavljanstva samo u slucaju da taj bilateralni sporazum postoji...po rodjenju SRBIJANAC po naturalizovanosti BOSANSKOHERCEGOVAC.
-
salihh
#359 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
bez namjere da pisem o konkretnom pitanju samo da izrazim svoju odbojnost prema konstrukciji bosanskohercegovacki...essex wrote:cica milutine, iako jos nisi ni dao odgovora na gomilu crapa koje si izvaljivao ovdje ipak cu ti odgvoriti jer i blentav insan treba da mu se kaze zasto je blentav a hocel' on to razumiti to je sada druga stran problema njegovog stanja...sashivari wrote:ipak cu se obratiti kracim postom,realist idealist se sam diskvalifikovao zadnjim pisanjem tako da se njemu necu obracati.
Na gomilu mojih pitanja nisam dobio odgovor pa cu ih ponovo postavljat jedno po jedno ako nije problem...
Obraticu se Reufu i zamoliti ga da mi odgovori na pitanje sta je Ejup Ganic po nacionalnosti?
ganic bi mogao potpasti pod svjetske norme dvostrukog drzavljanstva samo u slucaju da taj bilateralni sporazum postoji...po rodjenju SRBIJANAC po naturalizovanosti BOSANSKOHERCEGOVAC.
znam sta znaci i zasto je koristis, ali brate rogobatno (e jesu nam uvalili ime)...
-
kecher II
#360 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Ako pripada bosnjackom narodu, mada ja vise volim reci bosanskom, ali eto uzmimo danasnje stanje ovakvo kakvo jest pa recimo bosnjak, a rodjen u srbiji, po rodjenju pripada srbijanskoj naciji, ali on dolazi u maticnu drzavu i ima pravo po svom narodnom porijeku da se izjasni kao bosanac,sashivari wrote:sta je Ejup Ganic po nacionalnosti?
nesto sl kao npr turcin u njemackoj koji se rodi je njemacke nacionalnosti i ode da zivi u tursku on zanemari tu njemacku ncionalnost i izjasnjava se kao turcin.
preslikano na tzv srpski narod u BiH bi to bilo da su oni srbi po nacionalnosti samo ako odu u srbiju da zive i zanemare svoju bosansku naciju i na osnovu svoje narodnosti tzv srpske postanu srbi po nacionalnosti.
Et mislim da sam ti nekako po logici odgovrio, moro sam, a nenadjoh nigdje tvoj odgovor o medunarodno priznatim granicama RS-a.
-
adnan_hz
#361 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
otkud onda hrvat u bosni a nikad hrvatske nije vidio???? vidio je samo kad na more ode...uporno mjesas naciju i narod...sashivari wrote:Kojem sad narodnom porijeklu?Otkud boshnjak u sandzaku kad vidio bosne nije?kecher II wrote:Ako pripada bosnjackom narodu, mada ja vise volim reci bosanskom, ali eto uzmimo danasnje stanje ovakvo kakvo jest pa recimo bosnjak, a rodjen u srbiji, po rodjenju pripada srbijanskoj naciji, ali on dolazi u maticnu drzavu i ima pravo po svom narodnom porijeku da se izjasni kao bosanac,sashivari wrote:sta je Ejup Ganic po nacionalnosti?
nesto sl kao npr turcin u njemackoj koji se rodi je njemacke nacionalnosti i ode da zivi u tursku on zanemari tu njemacku ncionalnost i izjasnjava se kao turcin.
preslikano na tzv srpski narod u BiH bi to bilo da su oni srbi po nacionalnosti samo ako odu u srbiju da zive i zanemare svoju bosansku naciju i na osnovu svoje narodnosti tzv srpske postanu srbi po nacionalnosti.
Et mislim da sam ti nekako po logici odgovrio, moro sam, a nenadjoh nigdje tvoj odgovor o medunarodno priznatim granicama RS-a.
uzgred,srbijanci nisu nacija.
-
kecher II
#362 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Koji si ti razred pa ucis tako iskrivljenu istoriju i geografiju, cuj sandzak nije bosne vidio cccccccc, nemas ti pojma.sashivari wrote:Kojem sad narodnom porijeklu?Otkud boshnjak u sandzaku kad vidio bosne nije?kecher II wrote:Ako pripada bosnjackom narodu, mada ja vise volim reci bosanskom, ali eto uzmimo danasnje stanje ovakvo kakvo jest pa recimo bosnjak, a rodjen u srbiji, po rodjenju pripada srbijanskoj naciji, ali on dolazi u maticnu drzavu i ima pravo po svom narodnom porijeku da se izjasni kao bosanac,sashivari wrote:sta je Ejup Ganic po nacionalnosti?
Odkud onda ti takav u BiH a nikad ono tam nisi ni vidio.
Uzgred, da ti recnem da se srbijanska nacija sastoji od svih njenih gradjanja etnickih/narodnih bugara, madjara, rusina, bosanca/bosnajka, rumuna, crnogoraca, albanaca..... ali to sto se srbi kao narod idenifkuju sa nacijom i zovu je srpska nacija, a ostale diskrminisu je cista naci/faci furka sto danasnjem vaskolikom srpstvu i dolici i cega su svi i svjesni.
-
kecher II
#363 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Jel o ovom narodu i naciji @sashivari pricas kad kazes, uzgred srbijanska nacija ne postoji, i de mi ti ako ti nije sta nabroj barem dvije srpske zemlje,Ada Ciganlija postaje Dražina Ada
"Ovih dana počeće se sa iskopavanjima i pretraživanjima na dvije označene lokacije u Beogradu gdje bi se mogli nalaziti zemni ostaci srpskog đenerala. To mjesto će, ako uspijemo da ih nađemo i dostojno po pravoslavnim običajima sahranimo đenerala, biti veliko hodočašće za Srbe iz svih srpskih zemalja", rekao je Sladojević.
i granice u daytonu su napravljene kao unutrasnje granice trenutnog politickog uredjenja,
cije su medjunarodno priznate granice drina i sava.
- essex
#364 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
pa kakva je razlika izmedju drzavljanstva i naciona? pa zar nacija nije vezana za drzavu? jel' se ovo vracamo na "obicajno pravo" balkana i velikonebulatorskih programa? cica milutine, svijet od 1935 (zvanicno, prvi put upotrijebljeno) poznaje etnije i razlikuje kao takve od nacije i ti si se meni danas (2010) nasao pitati sta je covjek nacionalno...eto, sam izvuci zakljucak po svijetskim normama, ja sam ti rekao sta ja mislim, a to sta je ganic ustvari...pa nadji njegov mobitel pa ga pitaj, to ti niko nemoze odgovoriti nego samo on...sve drugo bi bilo sravnavanje racuna bez krcmara...sashivari wrote:ne pitam te cije drzavljanstvo ima vec te pitam po drugi put sta je on po nacionalnosti?essex wrote:cica milutine, iako jos nisi ni dao odgovora na gomilu crapa koje si izvaljivao ovdje ipak cu ti odgvoriti jer i blentav insan treba da mu se kaze zasto je blentav a hocel' on to razumiti to je sada druga stran problema njegovog stanja...sashivari wrote:ipak cu se obratiti kracim postom,realist idealist se sam diskvalifikovao zadnjim pisanjem tako da se njemu necu obracati.
- essex
#365 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
HO,HO,HO...GROHOTOM SE SMIJEM! taj oteti vilajet nema medjunarodno priznatih granica, i to smo vec jednom rascistili...jel' ovo ona brlja od popodne udara povratnu?sashivari wrote:zaboravih...moj odgovor o medjunarodno priznatim granicama republike srpske ti je u dejtonskom sporazumu,procitaj ga.
- essex
#366 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
po kojim guslarskim notama i kojem "umetniku" bosnjak iz sandzaka nije vidio bosne? a srbijanci su nacija, skup etnija koje zivu u srbiju zajedno sa vecinskim srpskom narodom...drugi je par opanaka velikosrpstvo i sto ono propagira novi ssr fasistickim metodama negiranja drugih...sashivari wrote: Kojem sad narodnom porijeklu?Otkud boshnjak u sandzaku kad vidio bosne nije?
- essex
#367 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
eno povecao sam ti...ti pretpostavljas "regionalni" zakon "drzavnom" zakonu, ako mogu tako da se izjasnim...doduse, sada mi je jasna i politika traktoriste koji isto razmislja...ono u navodnicima, regionalno je nesto sto je karakterisiticno za tu regiju, medjutim, svjetske norme uvijek imaju jacu snagu "drzavnu", jer je i cilj objedinjavanje svih regija pod jednim pravilom...zamisli kako bi bilo da nije napravljen SI sitem mjera i jedinica...to se isto pokusava jos sa stvaranjem modernih nacija uraditi i u politici, imati jedan sistem koji zastupa sve...a sada je nesto drugo sto je kroz komunizam i "istocno vjerovanje" nametnuto pogresno shvatanje, ali taj komunizam je nestao, svijet se promjenio a ni istok nije vise sto je nekada bio...capish paezano?sashivari wrote:To je bilo trik pitanje,jer je totalno degutantno da je Ejup Ganic boshnjak a rodjen u srbiji a da ja nisam srbin jer sam rodjen u bosni.adnan_hz wrote:otkud onda hrvat u bosni a nikad hrvatske nije vidio???? vidio je samo kad na more ode...uporno mjesas naciju i narod...sashivari wrote: Kojem sad narodnom porijeklu?Otkud boshnjak u sandzaku kad vidio bosne nije?
Dalje,ja ne mjesham naciju i narod nego vi svi ovde,nacija i narod je jedno te isto,"nacija" je rijec latinskog porijekla koja znachi "narod"evo ti jos jednom definicija sta je to nacija/nacionalnost : "Nacionalnost (sinonimi: narodnost, etnicitet) prema definiciji i korištenju u centralnoj i istočnoj Evropi je pripadnost etničkoj grupi unutar određene države. "
Dakle...ja sam i po narodnosti i po nacionalnosti srbin,rodjen u jugoslaviji a danas sam drzavljanin BiH.Sama rijec nacija/nacionalnost je rijec stranog porijekla koja se uvukla u nash jezik kao i mnoge druge rijeci.A nacija bukvalno znaci narod/narodnost/etnicitet/etnija.Znaci totalno je besmisleno reci "ja sam po narodnosti srbin a bosancohercegovac po nacionalnosti".
Sledece..."bosnjak" je srednjovjekovni naziv za "bosanac",znaci bosnjak/bosanac je jedno te isto,BH muslimani nemaju ama bas nikakvo pravo da sebe nazivaju boshnjacima po nacionalnosti jer smo mi svi koji zivimo u bosni boshnjaci/bosanci(teritorijalno),i cigani i jevreji i srbi i hrvati i muslimani i ovi i oni,svi smo bosnjaci/bosanci.Tako da onaj iz Sandzaka ne moze nikako biti boshnjak da ga yebes.
E sad se namece pitanje sta ste zapravo vi (BH muslimani),niste nishta,nemate identitet jer ste ga izgubili prelaskom na islam.Mesom i krvlju ste bosanski srbi i hrvati koji su se konvertovali na islam da bi sacuvali bulje ali to ne bi ste ni u ludilu priznali ni sami sebi a kamoli nekome drugom,dakle vama sada ochajnicki treba neki novi identitet,bosanski srbi i hrvati vec imaju svoj identitet,vi ne zelite da budete dio tog njihovog identiteta i onda ste se ufatili teritorijalne odrednice da vam bude i nacionalna odrednica,da besmisao bude veci istu tu teritorijalnu odrednicu primjenjujete i na sve ostale muslimane u okruzenju te se naprasno pojavljuju boshnjaci i u sandzaku.
Evo trubite isto da ste ilirskog porijekla ili sta vec,pa zasto se onda ne izjashnjavate kao iliri?Boshnjaci/bosanci po nacionalnosti ne mozete bit nikako jer su svi ljudi u bosni bosanci teritorijalno,opet kazem.
Ako ste vi svjesni svog pravog porijekla ali vam je taktika i cilj da kreirate sebi neki novi identitet i da plasirate laznu istoriju i prodajete muda za bubrege ja cu to razumit,boze moj,al ako vi stvarno vjerujete u to sto plasirate to je onda tuga i zalost i vrlo zabrinjavajuce te vam kao takvima ne vidim svjetlu buducnost na ovim prostorima.
A za Reufa jedna simpaticna drustvena igrica koja se zove "pronadjite dvoglavog orla na pecatu kralja Tvrtka"
tip: lijeva strana
za tvrtka, pa ja ti rekoh zasto je u titulu kralja ubacio i "serbljem", zar mislis da postoje drugi razlozi? i normalno da ima pticurinu sa lijeve strane (iako je to "ogledalo" pecata, u otisku se nalazilo sa desne strane) jer ona mu je i donjela krunu...treba ba malo i papu folirati...
- osa
#368 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
bez obzira na grohotan smijeh, čovjek je na jedan način u pravu, granice entiteta su određene jednim međunarodnim sporazumom, pa su samim tim na neki način i međunarodno priznate, ne na način kako bi to voljeli interpretirati mnogi u rs-u, kao državne granice, ali su priznate, da tome nije tako već bi došlo do korekcija tih granica, voljom samih stanovnika pojedinih mjesta i općina u bih, naime, tko bi danas mogao spriječiti stanovnike drvara ili glamoča da se izjasne da žive u rs-u ili stanovnike srebrenice da se pripoje federaciji, spračavaju ih granice, priznate, sviđalo se to nama ili ne...essex wrote:HO,HO,HO...GROHOTOM SE SMIJEM! taj oteti vilajet nema medjunarodno priznatih granica, i to smo vec jednom rascistili...jel' ovo ona brlja od popodne udara povratnu?sashivari wrote:zaboravih...moj odgovor o medjunarodno priznatim granicama republike srpske ti je u dejtonskom sporazumu,procitaj ga.
- bingov buraz
#369 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Djes ti maratonacsashivari wrote: E sad se namece pitanje sta ste zapravo vi (BH muslimani),niste nishta,nemate identitet jer ste ga izgubili prelaskom na islam.Mesom i krvlju ste bosanski srbi i hrvati koji su se konvertovali na islam da bi sacuvali bulje ali to ne bi ste ni u ludilu priznali ni sami sebi a kamoli nekome drugom,dakle vama sada ochajnicki treba neki novi identitet,bosanski srbi i hrvati vec imaju svoj identitet,vi ne zelite da budete dio tog njihovog identiteta i onda ste se ufatili teritorijalne odrednice da vam bude i nacionalna odrednica,da besmisao bude veci istu tu teritorijalnu odrednicu primjenjujete i na sve ostale muslimane u okruzenju te se naprasno pojavljuju boshnjaci i u sandzaku.

-
feral.tribune
#370 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Ja cu ti odgovoriti , pitanje nije tesko . Sandzak je otot Bosni 1878 na Berlinskom kongresu i pripjen Srbiji . Ejup Ganic je Bosanac po nacinalnosti isto sto i ja . S obzirom da se ni ja u Bosni nisam mogao tako izjasnjavati jer to nije dozvoljavala ni prva ni druga ni treca Srboslavija tako i on , jos manje . Vladislav Jovanovic 1994 kaze da Sandzaklije nisu ni nacionalna manjina nego jedna mala vesrka zajednica .sashivari wrote:ipak cu se obratiti kracim postom,realist idealist se sam diskvalifikovao zadnjim pisanjem tako da se njemu necu obracati.
-
elSaik
#371 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Dakle, da rezimiramo:sashivari wrote: To je bilo trik pitanje,jer je totalno degutantno da je Ejup Ganic boshnjak a rodjen u srbiji a da ja nisam srbin jer sam rodjen u bosni.
Dalje,ja ne mjesham naciju i narod nego vi svi ovde,nacija i narod je jedno te isto,"nacija" je rijec latinskog porijekla koja znachi "narod"evo ti jos jednom definicija sta je to nacija/nacionalnost : "Nacionalnost (sinonimi: narodnost, etnicitet) prema definiciji i korištenju u centralnoj i istočnoj Evropi je pripadnost etničkoj grupi unutar određene države. "
Dakle...ja sam i po narodnosti i po nacionalnosti srbin,rodjen u jugoslaviji a danas sam drzavljanin BiH.Sama rijec nacija/nacionalnost je rijec stranog porijekla koja se uvukla u nash jezik kao i mnoge druge rijeci.A nacija bukvalno znaci narod/narodnost/etnicitet/etnija.Znaci totalno je besmisleno reci "ja sam po narodnosti srbin a bosancohercegovac po nacionalnosti".
Sledece..."bosnjak" je srednjovjekovni naziv za "bosanac",znaci bosnjak/bosanac je jedno te isto,BH muslimani nemaju ama bas nikakvo pravo da sebe nazivaju boshnjacima po nacionalnosti jer smo mi svi koji zivimo u bosni boshnjaci/bosanci(teritorijalno),i cigani i jevreji i srbi i hrvati i muslimani i ovi i oni,svi smo bosnjaci/bosanci.Tako da onaj iz Sandzaka ne moze nikako biti boshnjak da ga yebes.
E sad se namece pitanje sta ste zapravo vi (BH muslimani),niste nishta,nemate identitet jer ste ga izgubili prelaskom na islam.Mesom i krvlju ste bosanski srbi i hrvati koji su se konvertovali na islam da bi sacuvali bulje ali to ne bi ste ni u ludilu priznali ni sami sebi a kamoli nekome drugom,dakle vama sada ochajnicki treba neki novi identitet,bosanski srbi i hrvati vec imaju svoj identitet,vi ne zelite da budete dio tog njihovog identiteta i onda ste se ufatili teritorijalne odrednice da vam bude i nacionalna odrednica,da besmisao bude veci istu tu teritorijalnu odrednicu primjenjujete i na sve ostale muslimane u okruzenju te se naprasno pojavljuju boshnjaci i u sandzaku.
Evo trubite isto da ste ilirskog porijekla ili sta vec,pa zasto se onda ne izjashnjavate kao iliri?Boshnjaci/bosanci po nacionalnosti ne mozete bit nikako jer su svi ljudi u bosni bosanci teritorijalno,opet kazem.
Ako ste vi svjesni svog pravog porijekla ali vam je taktika i cilj da kreirate sebi neki novi identitet i da plasirate laznu istoriju i prodajete muda za bubrege ja cu to razumit,boze moj,al ako vi stvarno vjerujete u to sto plasirate to je onda tuga i zalost i vrlo zabrinjavajuce te vam kao takvima ne vidim svjetlu buducnost na ovim prostorima.
U srednjem vijeku svi smo mi bili Bošnjaci/Bosanci. Onda su je jedan dio, onaj lošiji, prihvatio islam i odrekao se svojih pradjedova. Ostali su naravno sačuvali to sjećanja i danas su ponosni Srbi i Hrvati (???). Pošto se ovi zli izdajnici, ilitiga Mmuslimani ne žele svrstati niti u jedan, oni su IZMISLILI sebi identitet u vidu Bošnjaka i, zamisli to, primjenili ga na sve ljude iste vjere u okruženju (postavlja se pitanje zašto isto tako nije besmisao u slučaju Srba i Hrvata, ali dobro, nije to tema, tema su zli izdajnici doma i roda svog). E, sad, imamo tako degutantnu situaciju da ima Bošnjaka u Srbiji. Sram ih bilo. Naravno, to što niko do pred kraj 19. stoljeća nikada nije ni čuo ni znao za Srbe i Hrvate u BiH, pa čak i Srpska pravoslavna crkva ili Naćertanije, a naprasno se pojavili, to, naravno, nikome ne smeta i to je istorijski.
Pored svih nebuloza u tvome tekstu ima i jedna istina, a to je da smo mi svi zapravo Bosanci. Nacionalno.
- milenko
#372 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
feral.tribune wrote:... Otkud Hrvat u Tuzli kada ni onaj u Sibeniku nije Hrvat . To su Dalmatinci . Hrvati su mali narod oko Zagreba . Bosni je takodje uvaljeno ime Hercegovina u ime drzave a to je regija kao npr Semberija ili Slavonija ili Sumadija .
-
feral.tribune
#373 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Opasno se trudis .Ne znam ko te poslao sa ovakvim razmisljanjem --- Reis Ceric , Tunje , Radoncic , Latici , Izetbegovici , Behmeni , Cengici ......ili si jedan od ovih licno . Samo da ti kazem da ste svi vi koji ste 1993 donijeli odluku da bosanski muslimani ( BOSANCI ) zovu Bosnjaci usli u djavoli pakt sa Karadjicem i Bobanom sa Tudjamnom i Slobom . Htjeli ste fildzan drzavu . Htjeli ste drzabvu u kojoj cete vladati i u koj cete krasati . U sekularnoj Bosni , gradjanskoj , jedinstvenoj to niste mogli . Dokaz za ovo je sto cak i ono Republika glatko izbacili u Daytonu mada to Alija nije morao . Nije morao ptpisati ni Dayton a kamoli da izbaci rijec Republika . i vidite sada sta ste napravili . Bilo kakva podjela vodi u nestanak bosanskih muslimana . SDA i IVZ su olos i smece . Gori od cetnika milion puta . Sudice vam bosanski narod . Sudice vam bosanski sudovi . Sudice Bosanska nacija pojedince iz tzv bosnjackog naroda za veleizdaju zemlje . Smrt fasizmu sloboda Bosni i bosanskom narodu . Sram vas bilo . Sa cetnicima i ustasama dijelite Bosnu i izmisljate neke nadrinacijeRealist-idealist wrote:Ja isto mislim da nije dovoljno da zbog toga sto mi na pasosu pise "Bosna i Hercegovina" treba da se smatram bosancem i hercegovcem. Jos manje smatram da je bosanac skracenica od "bosanac i hercegovac." Prvo, bosanac i hercegovac je tolko glupa floskula da samo nepotrebno zbunjuje svijet. Drugo, i oni sto je koriste trebali bi biti svjesni da je zargonska upotreba koja podrazumijeva ovo "I" (bosanac I hercgovac) nonsense jer nek neko pokusa da po padezima promijeni ovu 'nacionalnu' oznaku pa ce da vidi da bi trebalo da jednog pripadnika ove nacije u vokativu (na pr.) ozcimo sa: (o) bosance i hercegovcea!
Niti ima jezickog niti etimoloskog a najmanje historijskog smisla nazivati gradjane ove zemlje bosancima i hercegovina pa makar se radilo o iskljucivoj grajdanskoj a ne nacionalnoj osnovi. Jer ako sam ja bosanac, po gore navedenoj logici ispada da je nemoguce da sam u isto vrijeme i hercegovac. A opet zovu me bosanac I hercegovac. Ovdje se ne zna ni sta se zeli postici. Sreo sam dosta stranaca koji kad cuju il procitaju ovu modernu izmisljotinu i akrobaciju zavedeni su da smatraju da bosanci i hercegovci su dvije nacije koje zive objedinjene u jednoj drzavi (isti dojam se nece dobiti ako bi smo ljude jednostavno nazivali bosancima, barem u geografskom ako ne u nacionalnom smislu).
Mislim da nepismeni novinari, od kojih su neki umislili sebi da cine uslugu bih narodima ako ih zovu bosancima i hercegovcima, jedni druge podrzavaju u svojoj gluposti sve dok ista ne postane praksa koja se tesko moze iskorijeniti iz jezika.
- IZVANZEMALJAC
#374 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Kosovo je bila pokrajina koja ima svoje historijske granice rs je umjetna tvorevina koja nema historijsko a kamoli moralno pravo buduci da je stvorena na genocidu i etnickom ciscenju. Kad bi se i desio referendum u rs-u to je anti Deytonski ako taj sporazum ukinut onda sa vracamo na onaj stari ustav RBIH a tamo rs i ne postoji(u svakim primjeru referendum je nevalidan).sashivari wrote:@osa
tako je,ja nisam ni rekao da su to drzavne granice,al sutra ako dodje do referenduma i otcjepljenja RS to ce postati drzavne granice.Isto kao sto je kosovo imalo pokrajinske granice u SFRJ,sad su eto uz pomoc svjetskih mocnika dobili kvazi drzavu u tim pokrajinskim granicama,kakva god je priznata je od vecine tih glavnih svjetskih drzava,sad koliko je to legitimno necemo ovde o tome,to zahtjeva drugi topik.
@feral tribune
rashka odnosno sandzak kako je vi zovete je jedna od prvih srpskih zhupanija a kasnije srpska drzava cuvena,naravno kad su turci doshli na balkan i okupirali ga radili su sta su htjeli,tako su i sandzak pripojili herceg-bosni.Cim su turci dobili po labrnji u balkanskim ratovima srbija je sandzak vratila u sastav svoje drzave i podjelila ga sa crnom gorom.
To sto su turci pripojili bili na jedno krace vrijeme Sandzak Bosni ne znachi da su sandzaklije bosanci.I Pavelic je za vrijeme NDH pripojio cjelu bosnu i dio srbije do Zemuna hrvatskoj pa to ne znachi da smo mi iz bosne danas hrvati ili da su ovi iz Zemuna hrvati zato sto smo bili u sastavu Hrvatske drzave u WW2.
Osim toga,najnovije statistike govore da je u sandzaku oko 50% srba,u srbijanskom djelu sandzaka su muslimani neznatna vecina a u crnogorskom djelu sandzaka su srbi vecina.Razlog ovome je veliki odliv muslimanskih sandzaklija prema bosni i sarajevu,i bujrum im,nek pune federaciju a u RS nece uci.A na kraju cete ih i sami vi istjerati iz BiH,stoka je to.
Sve i da se u nekoj bajci odvoji sandzak opet se ne moze pripojiti bosni ni teoretski jer se izmedju sandzaka i federacije nalazi republika srpska,odnosno srpski dio hercegovine dole ako se ne varam.
Dalje...kazes "bosna bosancima",tako je,sad samo da se dogovorimo kako da je podjelimo![]()
"u njemackoj konstitutivni narod francuzi,turci,poljaci"![]()
![]()
![]()
Ovo ostalo sto si pisao nidje veze
@el saik
matori slabo mi to rezimirash,slazem se da smo svi bosanci ovde,al teritorijalno ne po nacionalnosti jer takva nacija ne postoji.Ja sam recimo bosanski srbin a ti budi shta osh,kako ti ne dosadi stalno da budes bosnjak/bosanac,budi malo E.T.,ili budite hobiti to mi vishe kul zvuchi
To sto srbi svojetaju sve do Tokija ne znači da je to tako. Ako je Sandzak vekovna srbska zemlja koa i sve ostalo zasto ste ga podjelili na pola?
Jedan od glavnih razloga za odliv muslimana iz Sandzaka je vekovni dobri odnos srba do muslimana (genocid koji se je ponavljao od odlazka turaka).
Srbi ste poznati po tome da bolje znate sta postoji a sta ne. Dokazacete da ne postoje Bosanci kao sto ste u ratu dokazali da u Srebrenici ne postoji 8000 dusa ili da u Banja Luka nema đamija. U argumentima sta stvarno bili uvjek dobri.
- Hypo-Alpe-Adria
#375 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Ni jedna država ili pokrajina nije nastala u ''Premier'' kladionici.IZVANZEMALJAC wrote: Kosovo je bila pokrajina koja ima svoje historijske granice
Normalno je da su džave, pa i pokrajine nastajale silom, to jest protjerivanjem ili nametanjem vlasti jednih nad drugima. Pa tako je i Kosovo dobilo svoje ''historijske'' granice.
Čudni neki aršini.