Nasljedje proslosti

Post Reply
Jastreb35

#1 Nasljedje proslosti

Post by Jastreb35 »

Talijanski ministar vanjskih poslova Masimo D'Alema, je pozvao danas Srbiju da prihvati nezavisnost Kosova, podsjecajuci na ulogu koju su u destruktivnim desavanjima imale "rukovodeće srbijanske klase, privržene totalitarnim i nacionalističkim stavovima". On nije jedini koji nezavisnost Kosova opravdava potezima Dedinja; izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari je rekao da "svaki narod ima svoj teret koji nosi", te da "mora da živi sa svojom prošlošću i prihvati je". Ahtisari je naknadno dodao da "iako današnje demokratsko rukovodstvo u Srbiji ne može biti odgovorno za politiku i postupke Miloševićevog režima, lideri u Beogradu moraju da se pomire sa njegovom zaostavštinom i da imaju važnu odgovornost s tim u vezi".

Nije tajna zasto se isti princip ne primjenjuje kada se radi o vladi manjeg bosanskohercegovackog entiteta, cija je prva postava po zatvorima ili u bijegu od zakona. U BiH naime ne postoji kriticna masa koja trazi nesto tako, a medjunarodni centri moci po pravilu idu linijom manjeg otpora. U BiH je sasvim moguce da se rezultat genocida pokusa sanirati postavljanjem elektricnih stubova u povratnickom naselju, umjesto kaznjavanjem organa na cijem su celu zlocinci bili do pritvaranja ili bijega. U BiH je sasvim moguce da Milorad Dodik insistira na ocuvanju rezultata Karadzicevog i Mladicevog rada, bezobrazno to pravdajuci cinjenicom da on licno nije ubijao i protjerivao.

Drzavi lojalni gradjani svih nacionalnosti moraju nastaviti s insistiranjem na eliminaciji rezultata djelovanja Karadzica i Mladica, a koje brani mirnodopska postava velikosrpske politike u BiH. Casni Srbi u manjem entitetu trebaju smoci hrabrosti usprotiviti se aparthejdu i diskriminaciji, a zastitu od dominacije traziti u modelu decentralizacije drzave koji ne podrazumjeva etnicku segregaciju. Ratko Mladic i Radovan Karadzic nisu bili pojedinci, nego dio kako D'Alema rece, "rukovodeće klase, privržene totalitarnim i nacionalističkim stavovima". Ako je to dovoljno da Beograd izgubi kontrolu nad Kosovom, potrebno je intenzivirati napore da se eliminise i nasljedje nacionalista na tlu BiH, a koje se osudilo i koje se trazi.
cyprus

Post by cyprus »

Joj, Kosovo će nam se obit o glavu, a ne treba mi vidovita Džemila (a ni njeni saradnici) da mi to kaže. Ako ništa Kosovo je ovim našim separacionistima samo dodatni argument za ono što traže. Tj. nezavisnost Kosova im ne može nimalo škodit, štaviše ja mislim da oni to i priželjkivaju, jer boli njih qrac za Kosovo (ko da će ga kad posjetit il vidit u životu). Ovi što se ovdje raduju radi nezavisnosti Kosova (a ima ih mnogo) mislim da il nerazumju dobro situaciju il su krajnje glupi.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Odlicna je stvar to sto je granica Srbije u Jarinju, sto Podgorica ima bolje veze s Pristinom nego Banjalukom, sto nema vise JNA cijim bi arsenalom ti separatisti koje spominjes mogli prijetiti.

Vise tebi odgovara ovo sto se desava s Kosovom nego velikosrbima u BiH.
cyprus

Post by cyprus »

Baš me zaboli kakve su veze Prištine sa Podgoricom, više me interesuje eventualne jače veze Beograda sa Banja Lukom, koje bi se vrlo lako mogle intenzivirat novonastalom situacijom.
8. sekretar SKOJ-a

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Image
U nemogućnosti da se bore na frontovima oni su organizovani i spremni za trojke, teror, zastrašivanje...bojim se!
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

cyprus wrote:Baš me zaboli kakve su veze Prištine sa Podgoricom, više me interesuje eventualne jače veze Beograda sa Banja Lukom, koje bi se vrlo lako mogle intenzivirat novonastalom situacijom.
Sve je to simbolicno bez velikosrpskog potencijala da ugroze teritorijalni integritet drzave. Drzava kontrolise granice, OSBiH i vrlo vazno; Distrikt. Kulturne veze Beograda i Banjaluke, odnosno saradnja zdravstvenih radnika Vojvodine i manjeg entiteta nisu prijetnja.
cyprus

Post by cyprus »

Što se tiče rata, ne bojim ga se toliko, jer Srbija i Srbi više ne posjeduju niti će ikad posjedovat JNA ili vojsku bar približnu toj. Više se bojim prevrtljive politike MZ i nesposobnosti domaćih političara, koji bi mogli rezultirati nezavisnošću RS-a. Naravno, tad bi rat bi neizbježan, al bojim se da bi tad mi ispali agresori.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

cyprus wrote:Što se tiče rata, ne bojim ga se toliko, jer Srbija i Srbi više ne posjeduju niti će ikad posjedovat JNA ili vojsku bar približnu toj. Više se bojim prevrtljive politike MZ i nesposobnosti domaćih političara, koji bi mogli rezultirati nezavisnošću RS-a. Naravno, tad bi rat bi neizbježan, al bojim se da bi tad mi ispali agresori.
Da, medjutim i to je manje vise onemoguceno pluralizmom kojeg imamo postojanjem znacajnog broja poslanika SDA u parlamentu, kadrom SBiH i SDP-a u Predsjednistvu i dva skoro ravnopravna HDZ-a. Za raspad drzave bi po tvom scenariju trebao postojati koncenzus, a tog nema niti ce biti.
cyprus

Post by cyprus »

Ma, kako god, ja nisam oduševljan sa nezavisnim Kosovom. Ali, ipak, šta će bit, živi bili pa vidjeli. Nisam optimista. :sad:
artzy

Post by artzy »

8. sekretar SKOJ-a wrote:Image
U nemogućnosti da se bore na frontovima oni su organizovani i spremni za trojke, teror, zastrašivanje...bojim se!
Od kad se sekretari Skoja boje?
8. sekretar SKOJ-a

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

@artzy,
Ne bojim se za sebe. Dva koraka sam do Vlakova. Sjećaš li se šesnaestogodišnje Melihe Durić iz Vlasenice? Ubijena metkom u glavu u svojoj kući u Vlasenici. Ubica/e nikad nije pronadjen. Oni su organizovani. Armija RBiH NE POSTOJI. Policije entitetske. Tzv. MZ tretira četnike kao udruženje građana ljubitelja prirode, a ne kao fašiste, genocidlije koji razumiju samo silu...Nema nikoga da trećerazrednim političarima MZ podvikne da se ne može biti neutralan kada su četnici u pitanju. Današnji svijet je nepravedan i moramo "pokazati zube", biti zajebani i kao Danis, Jasmila, ali i ugledati se na druga Tita kako je on tamanio četnike...
seln

Post by seln »

8. sekretar SKOJ-a wrote:@artzy,
Ne bojim se za sebe. Dva koraka sam do Vlakova. Sjećaš li se šesnaestogodišnje Melihe Durić iz Vlasenice? Ubijena metkom u glavu u svojoj kući u Vlasenici. Ubica/e nikad nije pronadjen. Oni su organizovani. Armija RBiH NE POSTOJI. Policije entitetske. Tzv. MZ tretira četnike kao udruženje građana ljubitelja prirode, a ne kao fašiste, genocidlije koji razumiju samo silu...Nema nikoga da trećerazrednim političarima MZ podvikne da se ne može biti neutralan kada su četnici u pitanju. Današnji svijet je nepravedan i moramo "pokazati zube", biti zajebani i kao Danis, Jasmila, ali i ugledati se na druga Tita kako je on tamanio četnike...
Ma Saban je bio zakon.....
zlatan01

Post by zlatan01 »

8. sekretar SKOJ-a wrote:@artzy,
E drug Tito se namaris'o ceta drug moj. A voljeli bi cete naci Drazin grob....hehehehe, UDB-a je to profesionalno odradila 8)
SMRT FASIZMU
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

... MOžete li zamisliti sljedeće godine kad eurovizija bude u Srbiji.... kad budu zvali iz Prištine... i kad kažu na engleskom..... dabar dan Beograd Priština zove...... Srbia tri poena.......
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

cyprus wrote:Što se tiče rata, ne bojim ga se toliko, jer Srbija i Srbi više ne posjeduju niti će ikad posjedovat JNA ili vojsku bar približnu toj. Više se bojim prevrtljive politike MZ i nesposobnosti domaćih političara, koji bi mogli rezultirati nezavisnošću RS-a. Naravno, tad bi rat bi neizbježan, al bojim se da bi tad mi ispali agresori.
Sve fino se to da zamislit, hajde neka provedu to. PRvo ta RS nikad ne bi bila priznata osim od strane svoje kako oni kazu matice Srbije, i eventualno Rusije.
Drugo onaj iz lukavice bi trebao pasos da dodje do Skenderije. Onaj iz Banjaluke sto prevozi teret do Trebinja trebao bi da predje najmanje dvije granice, da placa carinu za pisljivih 100tinjak i kusur kilometara. I pitanje je bi li i mogli prelazit posto ih BiH ne bi nikad priznala, tako da bi ih smatrali kad bi se zatekli na nasoj teritoriji ljudima bez dravljanstva. i tako ima milion gluposti koje nikad ne bi mogli provesti u praksi.
To bi na sve licilo ali na drzavu ne. Kako bi rijesili pitanje srba sto trenutno zive u FBiH i obrnuto ostalih naroda sto zive u RS.
Post Reply