Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Hakiz

#24326 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Pedja Kojovic wrote:Bilo bi korektno, ja mislim, da oni koji kritikuju NS zbog "liliputanstva" sugerisu konkretne nacine na kojebi mogli prevazici taj problem.
(Naravno,ocekujem da se u obzir uzmu nase realne finansijske mogucnosti i da savjeti ne budu tipa: trebali bi ste biti vise prisutni u medijima).

p.k.
Pa, uzmimo za primjer komunističku partiju Jugoslavije, ili revolucionarni pokret na Kubi i slične. Dakle, ti ljudi su uradili sve šta je bilo potrebno da bi ispunili ono šta su obećali, borbu protiv nacista i kapitalista, dakle bolji život proleterijata, što se tiče komunističke partije Jugoslavije i zbacivanje Batistinog režima što se tiče Kastra.

Oni nisu govorili "Mi bismo ali nemamo novca, nemamo ovo-ono itd". Uradili su sve šta je potrebno da ispune obećanje. Druga je priča u šta su se pretvorili nakon ispunjenja obećanja. Ali, obećanje su ispunili, dakle KPJ je pobijedila naciste u Jugoslavili i Fidel i revolucionari su zbacili Batistu.

Da se proba tako? Da se uradi sve šta je potrebno da se ispuni obećanje bez obzira na žrtve? Ali, prije toga, da se daju precizna obećanja, ne obećanja koja se mogu interpretirati na različite načine zavisno od potreba.

Naravno, malo karikiram, ali u suštini, pokušati tako. Pa ili uspjeti ili slavno propasti. Pobijediti "uvažavajući realnost" pa praviti manje ili više "neprincipijelne" kompromise i slično je ono šta ljude tjera da govore da su svi političari isti i da je politika ista kao najstariji zanat na svijetu. U tom slučaju jedinu korist od te pobjede imaju oni (političari takmičari) koji su pobijedili, ali narodu je svejedno.
studiorum_tuzlaensis

#24327 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by studiorum_tuzlaensis »

Poređenje u postu iznad je veoma kruto i pristaje vremenu i ideologijama koje su navedene u istom. Mislim da se ne može prenijeti na ovu temu, jer niti je Naša stranka neki vodeći faktor pa da može sama formirati vlast, niti danas se mogu dati obećanja ko prije 70 godina. Danas je kudikamo sve složenije, pa jedan Obama koji obeća svašta, poslije ganja kompromise i spinuje javnost da ne bi bilo najpametnije da radi ono što je obećao.
Hakiz

#24328 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

studiorum_tuzlaensis wrote:Poređenje u postu iznad je veoma kruto i pristaje vremenu i ideologijama koje su navedene u istom. Mislim da se ne može prenijeti na ovu temu, jer niti je Naša stranka neki vodeći faktor pa da može sama formirati vlast, niti danas se mogu dati obećanja ko prije 70 godina. Danas je kudikamo sve složenije, pa jedan Obama koji obeća svašta, poslije ganja kompromise i spinuje javnost da ne bi bilo najpametnije da radi ono što je obećao.
EDIT

Prije 70 godina je neko ko je propagirao neku ideju mogao (i jeste) završiti u zatvoru, ostati bez imovine, mogli su i on i njegova porodica biti ubijeni.

Ali, isto tako, kada ti takva osoba pokuša prodati svoju ideju, ti joj vjeruješ jer znaš da može ili da već jeste prošao torturu zbog te ideje.

Danas u demokratiji, slobodi govora, poslaničkom imunitetu itd, svako ti može prodavati kakvu god ideju hoće. Jer ne rizikuje ništa.

Tako da su oni prije 70 godina bili vjerodostojniji nego ovi danas.

Tito je super primjer. Onaj Tito između 1. i 2. svjetskog rata je mogao prodati ideju komunizma. Jer je rizikovao život, gulio robiju itd zbog te ideje.

Tito iz 1970ih ne bi mogao prodati ideju komunizma. Naime, kako vjerovati u borbu za proletarijat kada ti vođa te borbe pije Remy Martin, potpisuje se Mont Blanc nalivperom, odsjeda u Valdorf Astorija hotelu itd. Nastranu nesporan kvalitet navedenih proizvoda i usluga, to su simboli kapitalizma, ličnog bogatstva ostvarenog na ugnjetavanju drugih.

Dakle, vjerodostojnost. Ako nisi spreman na ličnu žrtvu za svoju ideju, nisi vjerodostojan.
45cents

#24329 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

Pedja Kojovic wrote:Bilo bi korektno, ja mislim, da oni koji kritikuju NS zbog "liliputanstva" sugerisu konkretne nacine na kojebi mogli prevazici taj problem.
(Naravno,ocekujem da se u obzir uzmu nase realne finansijske mogucnosti i da savjeti ne budu tipa: trebali bi ste biti vise prisutni u medijima).

p.k.
Meni Form daje pravo da budem nekonstruktivni kritičar...
Ali šalu na stranu, jako mi je drago da ste se sačuvali of sindroma kojeg bih nazvao "Po-DE-EF-ljivanje".
Ne znam hoćete li rukovodvodsvo sačuvati od nepotrebnog elitizma, jer je nekoliko njih već odlijepilo..
Elitizam u ovakvoj zemlji sa ovakvim problemima je ravan političkom samoubistvu.

Da sam na vašem mjestu, tj. da sam član užeg rukovodstva, počeo bih istraživati i učiti najpoznatije slučajeve zaokreta-
Primjerice, zadužio bih saradnike da mi naprave studiju o zaokretu u SAD-a koji je okončao period prohibicije i kreirao stanje nakon tog perioda.
Napravio bih studiju zaokreta učinjenu tokom primjene mjera Ante Markovića (ali nikako da se te mjere kopiraju, ili da se nešto ponovi, nego radi upoznavanja sa metodama i aktivnostima koje su dovele do zaokreta).
Razmislio bi o uslovima i mjerama koji su jako dobro zabilježeni u periodu kada se napustio SFRJ koncept "Administrativno-operativnih rukovodstava" ("AOR"-a), i otvorila staza ka samoupravljanju (opet ne radi kopiranja, već zbog studiranja efekta zaokreta).
Tražio bih od saradnika da izvade najplastičnije i najprimjenjivije "change management" pakete (modele upravljanja promjenama)...

No, međutim, "Kad si mali, nisi svoj"

(Donatora mi)
Banksy

#24330 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Pedja Kojovic wrote:

p.k.
Glede finansijskih (''ne'')mogućnosti,

Na zadnjim izborima dobili ste, čini mi se, sveukupno 20 000 glasova.

Ne računajući stranačku članarinu, priloge fizičkih i pravnih lica, zanima me koliko ste novca dobili od države, iz budžeta, u protekloj 2015. godini, pa da bacimo na papir koliko vas (nas) je koštao jedan glas, u prosjeku?
madner

#24331 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Pedja Kojovic wrote:madner

Iskreno, ne razumijem sta hocete da kazete,ali...
Evo, recimo,da vi to radite ispocetka.

p.k.
Hocu da kazem da je NS sada jedan gotov proizvod koji ima svoj profil clanova i glasaca. Jako je tesko prosiriti tu bazu ili promjeniti profil.

Da to radim ispocetka jasno bi profilisao stranku kao prvenstveno gradjansku. Liberalna ljevica koja uvazava i etnicke specificnosti no ipak tezi gradjanskom uredjenju nije jasan profil.
Bavio bi se iskljucivo populizmom dok ne dobijem povjerenje a onda probao nesto uraditi sa tom populistickom podrskom. Ganjati principe i hvaliti sebe kako ste drugaciji je siguran put do 4-6%.
mario001

#24332 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mario001 »

45cents wrote:

p.k.
Meni Form daje pravo da budem nekonstruktivni kritičar...
Ali šalu na stranu, jako mi je drago da ste se sačuvali of sindroma kojeg bih nazvao "Po-DE-EF-ljivanje".
Ne znam hoćete li rukovodvodsvo sačuvati od nepotrebnog elitizma, jer je nekoliko njih već odlijepilo..
Elitizam u ovakvoj zemlji sa ovakvim problemima je ravan političkom samoubistvu.

Da sam na vašem mjestu, tj. da sam član užeg rukovodstva, počeo bih istraživati i učiti najpoznatije slučajeve zaokreta-
Primjerice, zadužio bih saradnike da mi naprave studiju o zaokretu u SAD-a koji je okončao period prohibicije i kreirao stanje nakon tog perioda.
Napravio bih studiju zaokreta učinjenu tokom primjene mjera Ante Markovića (ali nikako da se te mjere kopiraju, ili da se nešto ponovi, nego radi upoznavanja sa metodama i aktivnostima koje su dovele do zaokreta).
Razmislio bi o uslovima i mjerama koji su jako dobro zabilježeni u periodu kada se napustio SFRJ koncept "Administrativno-operativnih rukovodstava" ("AOR"-a), i otvorila staza ka samoupravljanju (opet ne radi kopiranja, već zbog studiranja efekta zaokreta).
Tražio bih od saradnika da izvade najplastičnije i najprimjenjivije "change management" pakete (modele upravljanja promjenama)...

No, međutim, "Kad si mali, nisi svoj"

(Donatora mi)
Sto veca stranka, sto vise ljudi ima sve je teze kontrolisati krhke principe na kojima pociva NS, ovako se dogovore na kafi i sve pod kontrolom..
Haman

#24333 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Haman »

Ako vec tebam nesto da pitam, onda kazite mi zasto je tao tako mala stranka, zasto nema vise pristalica?
zippoo87

#24334 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

Haman wrote:Ako vec tebam nesto da pitam, onda kazite mi zasto je tao tako mala stranka, zasto nema vise pristalica?
ja misli da sam par postova gore objasnio zasto u NSu nema vise clanova a evo kopirati cu dio posta
pa ti malo razmisli,ima li kod nas pola miliona obrazovanih i sposobnih ljudi :D
ovdje ne mislim one koji su se situirali upravo kroz politiku i namjestene tendere,oni su igraci nacionalnih stranak sve dok im ovi daju tendere i izvlace javni novac
u NS ulaze vecinom clanovi koji su postigli nesto,koji su situirani,kojima ovaj sistem pravi puno stete sto u poslovnom ,sto u privatnom smislu,kojima je dosta salterasa i opstrukcija iako upravo oni pune budzete
ulaze obrazovani clanovi,koji nisu psici koji trce za "maticom" i koji dizu ruke kako im se naredi,nego koji imaju pamet i svoje razmisljanje i upravo tim svojim iskustvom zele doprinjeti i stranci i drustvu
calculator

#24335 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by calculator »

Haman wrote:Ako vec tebam nesto da pitam, onda kazite mi zasto je tao tako mala stranka, zasto nema vise pristalica?
Zato što se razvija u Sarajevu, uglavnom u Federaciji, u društvu u kojem dominira etnoklerikalizam, u društvu čije je najznačajnije pozicije podijelilo nekoliko "nacionalnih" stranaka, u društvu koje, neobrazovano i politički needucirano kakvo je decenijama i stoljećima, vjeruje jedino svojim vjerskim starješinama i svojim Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, u društvu u kojem je Predrag Peđa Kojović ipak Predrag, u društvu u kojem su Danis Tanović i Dino Mustavić ipak samo umjetnici, u kojem je Tarik Haverić ipak samo profesor, u društvu koje je za ideje socijal-liberalizma saznalo tek prije nekoliko mjeseci, i koje je još uvijek smatra neoliberalnim uvozom sa Zapada, zaboravljajući pri tom ideje dominantnih etnoklerikalnih stranaka, najdominantnije SDA, koja je do savršenstva razorila društvo i privredu... Itd.
Hakiz

#24336 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Meni NS liči na Evropsku uniju. Dakle, sa svim manama koje ima ipak je bolja od onoga što imamo sada.

Samo, ako Evropska komisija potpiše, a Evropski parlament prihvati TTIP, onda mi ni Evropska unija više nije izbor.

Tako da, što se mene tiče, nadam se da NS neće potpisati svoj TTIP.
Hakiz

#24337 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

calculator wrote:
Zato što se razvija u Sarajevu, uglavnom u Federaciji, u društvu u kojem dominira etnoklerikalizam, u društvu čije je najznačajnije pozicije podijelilo nekoliko "nacionalnih" stranaka, u društvu koje, neobrazovano i politički needucirano kakvo je decenijama i stoljećima, vjeruje jedino svojim vjerskim starješinama i svojim Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, u društvu u kojem je Predrag Peđa Kojović ipak Predrag, u društvu u kojem su Danis Tanović i Dino Mustavić ipak samo umjetnici, u kojem je Tarik Haverić ipak samo profesor, u društvu koje je za ideje socijal-liberalizma saznalo tek prije nekoliko mjeseci, i koje je još uvijek smatra neoliberalnim uvozom sa Zapada, zaboravljajući pri tom ideje dominantnih etnoklerikalnih stranaka, najdominantnije SDA, koja je do savršenstva razorila društvo i privredu... Itd.
Ama, ovako.

Ima li u Našoj stranci poslodavaca? Ako ima, neka javno kažu (ili oni kao članovi stranke ili stranka sama) kakvi su uslovi njihovim radnicima. Pa ako su uslovi dobri, onda to može biti dobar marketing (Evo kako je radnicima u firmama koje vode naši članovi dobro, tako će svima biti ako mi budemo vodili državu).

Ako je njihovim radnicima loše, i to pokazuje kako će voditi državu.

Dakle, nema tu puno mudrosti. Neka NS ličnim primjerom pokaže ljudima da će im sa njima na vlasti biti bolje, riješiće probleme male stranke.

Pusti priču, lični primjer i lična žrtva te čini vjerodostojnim, ostalo je samo šuplja priča.
Banksy

#24338 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Hakiz wrote:
Ama, ovako.

Ima li u Našoj stranci poslodavaca? Ako ima, neka javno kažu (ili oni kao članovi stranke ili stranka sama) kakvi su uslovi njihovim radnicima. Pa ako su uslovi dobri, onda to može biti dobar marketing (Evo kako je radnicima u firmama koje vode naši članovi dobro, tako će svima biti ako mi budemo vodili državu).

Dakle, nema tu puno mudrosti. Neka NS ličnim primjerom pokaže ljudima da će im sa njima na vlasti biti bolje, riješiće probleme male stranke.

Pusti priču, lični primjer i lična žrtva te čini vjerodostojnim, ostalo je samo šuplja priča.
Ti se šališ, naravno?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#24339 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

Banksy wrote:
Hakiz wrote:
Ama, ovako.

Ti se šališ, naravno?
Ne šali se izgleda.
Hakiz

#24340 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

sabina1 wrote:
Banksy wrote:
Hakiz wrote:
Ama, ovako.

Ti se šališ, naravno?
Ne šali se izgleda.
Naravno da se ne šalim. NS je do sada, budući da nije na vlasti, imala uglavnom samo priliku kritikovati vlast. I u nekoliko primjera djelovanja (zakon o radu i amandmani na primjer) pokazati kakvo bi njeno stajalište moglo biti.

Ali, to je normalno za stranku u opoziciji. Neko je spomenuo Obamu. Obama je prije osvajanja 1. mandata obećavao zatvoriti Gvantanamo. NAkon što je osvojio mandat i što je prošlo vrijeme u kojem se učekivalo da će ispuniti obećanje, na pitanje zašto nije zatvorio Gvantanamo odgovorio je "tada nisam znao šta sada znam". To može biti tačno, ali može biti i dobar izgovor.

I kako biti siguran da bilo koja stranka, pa i NS, neće sutra, ako dođe na vlast, reći "tada nismo znali šta sada znamo".

Samo dokaz o sistemu vrijednosti ljudi koji vode neku stranku (i koji bi bili kandidovani za šoyicije u vlasti) i na šta su spremni može biti indikator kakvi bi mogli biti kada dođu na vlast. Sve ostalo je "dok te mamim medom te hranim".

Dakle, ne politički primjer, nego lični primjer kakav si svaki dan kao čovjek. I kako je ljudima koji su sa tobom svaki dan, a pogotovo ljudima koji od tebe zavise. Samo to može biti relevantno. A ne šta govoriš u medijima, u saopštenjima i slično.
Banksy

#24341 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Hakiz wrote:
Banksy wrote:
Hakiz wrote:

Ti se šališ, naravno?
Naravno da se ne šalim.
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/1324 ... io-pijesak
http://www.ekskluziva.ba/NOVI-JEZIVI-DE ... 72287.html
Hakiz

#24342 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Banksy wrote:
Hakiz wrote:
Banksy wrote:
Ti se šališ, naravno?
Naravno da se ne šalim.
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/1324 ... io-pijesak
http://www.ekskluziva.ba/NOVI-JEZIVI-DE ... 72287.html
Kako sam ja neinformisan o nekim stvarima.

Dakkle, nema nam spasa. Stvarno su svi isti.
VjecitiStudent

#24343 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

Hakiz wrote:
Kako sam ja neinformisan o nekim stvarima.

Dakkle, nema nam spasa. Stvarno su svi isti.
Nakon ovoga NEXE će nogirati direktora, dok je za NS i dalje nevin ko janje.
Hakiz

#24344 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

.
Haman

#24345 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Haman »

Pitanje sam postavio i dobio nekoliko dobrih odgovora. Svakako to je ono pozitivno, ali jedan forumas navede i jedan los primjer. Naravno, jedan primjer je jedan i na osnovu njega ne mozemo davati ocjene. Sve u svemu ja mislim da nije problem u strankama nego u zakonima koji treba da regulisu sva pitanja od znacaja za drustvo. Takvih zakona nema a i ako ima oni su nekako povrsni podredjeni onima koji su na vlasti, kao npr. plate politicara i druge privilegija, nezasticenost radnika pa i gradjana na ulici a posebno onih koji imaju privatan biznis. Siledzijstvo je u politici i na ulici.
Dok u drugim zapadnim zemljama politicari rade za drzavu a kroz to i za sebe, ovdje kod nas gledaju samo sebe, svoju porodicu uzu i siru familiju. Nikad ni jedan politicar nije osudjen za kriminal a istraga je bilo sijaset itd.
Hakiz

#24346 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

.
Pedja Kojovic

#24347 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

To jednostavno nije istina i forumasi koji ponovo namecu ovu temu o kojoj smo diskutovali mnogo stranica ranije to znaju jer su pp komunikaciju dobili punu informaciju o tom slucaju.
Ne bih to ni komentarisao, ali me zaista zaprepascuje lakoca s kojom glume navodna osjecanja prema zrtvama, a (zlo)upotrebljavaju ih zapravo za banalne dnevnopoliticke potrebe.

p.k.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#24348 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

madner wrote:
Pedja Kojovic wrote:madner

Iskreno, ne razumijem sta hocete da kazete,ali...
Evo, recimo,da vi to radite ispocetka.

p.k.
Hocu da kazem da je NS sada jedan gotov proizvod koji ima svoj profil clanova i glasaca. Jako je tesko prosiriti tu bazu ili promjeniti profil.

Da to radim ispocetka jasno bi profilisao stranku kao prvenstveno gradjansku. Liberalna ljevica koja uvazava i etnicke specificnosti no ipak tezi gradjanskom uredjenju nije jasan profil.
Bavio bi se iskljucivo populizmom dok ne dobijem povjerenje a onda probao nesto uraditi sa tom populistickom podrskom. Ganjati principe i hvaliti sebe kako ste drugaciji je siguran put do 4-6%.
Madner najcesce :D ne govori gluposti. Mislim, omakne se i njemu...ali in nije tema :D :zzzz:

Populizam, ne u smislu zlonamjerne svjesnosti da pricas gluposti i lazi, samo da bi dobio izbore i nove glasace. Kako to rade najcesce kod nas.

Ali neki vid pojednostavljivanja poslanih idea, zamisli....banaliziranja upucenih politickih zamisli, kako bi sto sira narodna masa razumjela o cemu se zapravo radi.
Super je uraditi ekonomsku, zdravstvenu, obrazovnu studiju i program. Super je imati rjesenje za manjinska i ljudska prava, u formi vec poslozenih zakonskih okvira koje bi za sat vremena mogli primjeniti kroz zakone, ako bi osvojili vlast itd.itd.

Ali to je sizofreno nebitno, ako sve to ne uspijes uokvirati i jako kratke forme, par rijeci, a ne recenica, u par parola i do 'kosti' pojednostavljenih varijanti...koje bi narod onda prosto imulsivno prepoznao.
Uz to, nema veze sto vas povezuju sa reziserima, glumcima, muzicarima, umjetnicima...i neki vam to spocitavaju kao manu. Ne pravdajte im se.

Neophodno je na listama staviti sto vise javnih licnosti. Super je imati na listama mlade strucnjake, doktorante koji su se vratili iz inostranstva...odlicno je to. Super je imati i mlade ljude, i one malo starije, koji mogu okruziti puno toga pruziti svojim znanjem i strucnoscu, a iz naseg su okruzenja.

Ali svi su oni kod sireg glasackog puka tesko porepoznatljivi. Narod ovdje zeli poznate face, popularne vec....dajte im (i)to.

I jedno i drugo jeste neki vid populizma, nezlonamjernog, vise kao vid upoakovanog 'koketiranja' sa sirim glasackim pukom.

U BH to tako funkcionise. Ili ces se dovesti na nivo razumljivosti mase, il ces ostati na 4-5-6% ljudi, koji citaju i shvataju poentu i sustinu, onoga sto se zalazete.

A vama treba bum. Ne principijelnost, predanost i radinost, tamo gdje vec imate poslanike i sl...SVAKAKO I TO, to ste dobrim dijelom vec postigli, ali ono sto vam je sada neophodno je bum.

A dao sam svoja dva skromna prijedloga za to. :mrgreen:
Pedja Kojovic

#24349 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

libero

Zaista cijenim sto ste, ako nista, sjeli pa napisali nekoliko prijedloga.
(Moj je osjecaj,citajuci kriticare naseg "liliputanstva" i "elitizma" ocekivao da bar neko od onih koji kritikuje nas nacin rada izadje sa prijedlogom kako, ne napustajuci nase ideoloske i politicke principe napraviti "veliku" srtranku - ali osim vaseg nisam vidio niti jedan).

Prokomentarisao bih par vasih sugestija.
Pojednostavljenje...
Ako posjecujete nasu FB stranicu onda cete primjetiti da vec neko vrijeme nase stavove i prijedloge predstavljamo tzv. Infografikama - dakle, graficki, na najjednostavniji nacin poznat u marketinskom svijetu.
(I zrtvujemo dio preciznosti jer je vecina, ne samo nasih nego uopste, dakle objektivno,,rjesenja za probleme sa kojima se suocavamo u BiH objektivno komplikovana a ne nestosto se moze odstampati na majici).
Mozda je moguce te nase Infografike i parole, kao ih zovete,moguce jos pojednostaviti ali se nama cini da bi daljne pojednostavljenje u formi narusilo znacenje onoga sto je nas stav.

Javne licnosti.
Vecina "javnih licnosti" u BiH su ili vec povezani sa nekom od stranaka ili, sto je jos cesce, slucaj, ne rade to, ne rizikuju (zbog publike, zbog poslovnih aranzmana) i drze se bezbjednosti teze "nisam clan nijedne stranke,niti cu biti, svi su isti", itd.
Drugo, kao sto smo imali prilike vidjeti mnogo puta (Nenad Markovic npr. koji u vrijeme kada ga je SDP postavio za dogradonaclnika uopste nije zivio u Sarajevu) ti ljudi se ne misle baviti poslom vjecnika/zastupnika. Oni najcesce predaju mandat sljedecm na listi ili se jednostavno ne pojavljuju na sjednicama.
Mi zelimo ljude koji ce ozbiljno shvatiti obaveze koje preuzimaju kandidaturom.
Plus.
U BiH, posebno medju mladima, ima jako mnogo pameti i entuzijazma ali im nedostaje "vidljivost" i zato se stalno vrte manje vise poznata lica u politici.
Mi kampanju izmedju ostalog zelimo iskoristiti da promoviramo takve ljude.
(Anketa u gradu bi pokazala da mnogo ljudi zna nabrojati pet, sest najvecih bandita u gradu ali malo ili niko zna recimo clanove matematicke reprezentacije koja je u RUmuniji osvojila par prvih mjesta).

E sad,da li su u okviru ovih principa moze ovo sto radimo raditi bolje - sigurno da moze i mi smo, po mom misljenju, vrlo otvoreni za sugestije.
(Nije se jednom desilo da teme o kojima su forumasi ovdje pricali postanu teme skupstina i parlamenata u kojima smo prisutni).

p.k.
tlr

#24350 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by tlr »

Poštovani Peđa,
vjerovatno ste upućeni sa novom odlukom Vlade KS da se obilježe i počnu naplaćivati parking mjesta u KS, te da se građanima ponude da kupe parking mjesto (dio javne površine).

Ta parking mjesta su izgrađena kao dio prateće infrastrukture stambenih naselja (Grbavica, Hrasno, Alipašino polje ...) i ja tumačim ovu akciju vlade kao nastavak privatizacije odn. pljačke javnih (društvenih dobara).

Molim te za tvoj lični stav i eventualno zvanični stav NS spram ovog problema.
Locked