Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Ja_Ja

#24301 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ja_Ja »

45cents wrote:
-LIBERO- wrote:Ne znam, ko im je u opticaju uopste (mislim na NS). Kada bih imao barem priblizno neke okvirne smjernice, u kojem pravcu razmisljaju, mozda bih i mogao reci nesto konkretnije.

Recimo, prosle izbore im je bila tendencjja 4 sarajevske opstine, 4 zene. Naravno, uz sve njihove pojedinacne kvalitete, i mane :mrgreen: ...ali eto, imali su tu neku tendenciju, da pokusaju s zenama uraditi nesto drugacije.

Sada nemam pojma sta im je 'u glavama'...zato se ovako i raspitujem, da mozda naslutim nesto :zzzz: :D

Kako, pa zar to nije svima jasno?

a) Pričati puno
b) Davati izjave o svim mogućim temama
c) Ostati malili, liliput
d) Ostati mali po svaku cijenu
(liliput strankica je ujedno i fantastično obrazloženje zašto se ne postiže više i ne stiže na sve ono što je obuhvaćeno izjavama)

Mala organizacija, elitna vrhuška, odlična NVO.
Jesu to i tebe ovi iz NS zavalili? NS je bio solidna i jos uvijek je solidna opozicija. Meni se svidjelo sto su u dosta navrata ne samo govorili o problemu vec su nudili i konkretna rijesenja za iste. Znaci nisu samo "palamudili" vec su radili. U moru ovih stranki ove izbore dajem glas njima pa cemo da vidimo...
45cents

#24302 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

Ja_Ja wrote: Jesu to i tebe ovi iz NS zavalili? NS je bio solidna i jos uvijek je solidna opozicija. Meni se svidjelo sto su u dosta navrata ne samo govorili o problemu vec su nudili i konkretna rijesenja za iste. Znaci nisu samo "palamudili" vec su radili. U moru ovih stranki ove izbore dajem glas njima pa cemo da vidimo...
Nisu me zavalili. Samo sam nervozan zato što su mali.
Na opštinskoj razini imaju lijepih epizoda, primjećeni su i sviđaju mi se njihovi "opštinari".
Na razini KS su se malo pogubili, mislim da još nisu uspjeli uhvatiti značajniji zaokret i profesionalnu distancu (možda da su lansirali nešto temeljno novo, znao bih). Sjećam se da su jednom ponudili svoju kancelariju nekome, samo ne znam da li je to bila samo lijepa gesta, ili je to bilo sa predumišljajem da budu još manji, pa da imaju još jači izgovor da ne mogu ništa konkretnije učiniti, jer su mala stranka.
Peđa je još uvijek izuzetno vidljiv u Parlamentu FBiH. Kvalitetno vidljiv, ali opet je šteta šo se ne kreira jača grupa istomišljenika.
Dakle, sve se moje svodi na komentar o veličini Stranke.

Osim povremenih kritika koje sam ovdje napisao protiv "široko-lepezne izjavljivačke prakse" par njihovih elitaša, jasno se razlikuju od političog okruženja, a od SDP-a su već jako daleko (nadam se da će tako ostati sve dok se ZL-o i ZL-ići vrte okolo i kad ne znaš da li su otišli uopšte).

Opet: problem je što su mali.
Nejasno: zašto se ne trude da napuste liliput veličinu...
baxul

#24303 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by baxul »

45cents wrote:
Image
Ja_Ja

#24304 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ja_Ja »

45cents wrote: Nisu me zavalili. Samo sam nervozan zato što su mali.
Na opštinskoj razini imaju lijepih epizoda, primjećeni su i sviđaju mi se njihovi "opštinari".
Na razini KS su se malo pogubili, mislim da još nisu uspjeli uhvatiti značajniji zaokret i profesionalnu distancu (možda da su lansirali nešto temeljno novo, znao bih). Sjećam se da su jednom ponudili svoju kancelariju nekome, samo ne znam da li je to bila samo lijepa gesta, ili je to bilo sa predumišljajem da budu još manji, pa da imaju još jači izgovor da ne mogu ništa konkretnije učiniti, jer su mala stranka.
Peđa je još uvijek izuzetno vidljiv u Parlamentu FBiH. Kvalitetno vidljiv, ali opet je šteta šo se ne kreira jača grupa istomišljenika.
Dakle, sve se moje svodi na komentar o veličini Stranke.

Osim povremenih kritika koje sam ovdje napisao protiv "široko-lepezne izjavljivačke prakse" par njihovih elitaša, jasno se razlikuju od političog okruženja, a od SDP-a su već jako daleko (nadam se da će tako ostati sve dok se ZL-o i ZL-ići vrte okolo i kad ne znaš da li su otišli uopšte).

Slazem se da razvoj stranke tece relativno sporo. Nadam se da je to zbog zelje da se ponudi nesto istinski bolje, no jos uvijek nisam siguran. Vidjet cemo sada ove izbore sta u sustini nude i u drugim opstinama van KS.
zippoo87

#24305 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

tece relativno sporo zato sto stranka ne prima sve redom u svoje odbore i nece sa potrosenim kadrovima da radi i sa komprimitovanim
sada kako je pojacan rast clanstva,mnogi koji su promijenili xx partija pokusavaju da se ubace i u NS i naravno budu odbijeni

zeli se ocuvati duh stranke i ono sto je od samog nastanka i logicno da danas nema veliki broj ljudi koji se bori protiv ovakvog sistema u bih,nego su upravo oni taj pokvareni sistem

ja razumijem da mnogi koji nisu iz mjesta gdje NS ima svoje odbore zele da budu i u njihovom gradu i da imaju za koga glasati ali podizanje odbora nije nimalo lagan zadatak a ako neki misle da jeste,mogu sastaviti neku ekipu od 10-20 ljudi i dogovoriti sastanak sa Pedjom ili nekim iz GO stranke i da se vidi kakve su sanse za podizanje odbora
ali...

ja znam da je vrlo malo ljudi koji su spremni ovako raditi i koji bi se prihvatili ovakvog posla,lakse je na forumu govoriti da su mali i da ih nema u cijeloj BiH
calculator

#24306 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by calculator »

45cents wrote:...
Koji, gdje, u kojoj opcini?

45cents wrote:... problem je što su mali.
Kako?
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#24307 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by malakh »

Ja_Ja wrote:
Slazem se da razvoj stranke tece relativno sporo. Nadam se da je to zbog zelje da se ponudi nesto istinski bolje, no jos uvijek nisam siguran. Vidjet cemo sada ove izbore sta u sustini nude i u drugim opstinama van KS.
puno je pametnije na ovakav način filtrirati kadrove i stranku graditi iz temelja.. već smo imali situaciju gdje nova stranka dobije jako puno glasova, pa se i oni sami iznenade, a i prepadnu, pa na silu uđu u vlast, pa izađu, pa se pokaju što su izašli i onda dožive apsolutnu traumatizaciju od koje se još dugo neće oporaviti. to naša stranka radi postepeno, puno pametnije i staloženije, samo što je problem, a i pitanje hoće li naš narod imati strpljenja još 8-12 godina da čekaju našu stranku da konačno uđe u vlast.
45cents

#24308 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

baxul wrote: Image
Shvatio sam poruku.
Svašta smo naučili do sada, a nismo ni od juče.
Osim što je pohvalno da jedan entuzijata toliko inicira (i piše) prijedloga novih zakona, još smo svjesniji šta znači oslonac na te solo mahere, entuzijaste.
Tako je Zlatko upalio raketni pogon prije 25-27 godina.. Sjećam se kao da je juče bilo.
Jedno je uspjeh pojedinca, a drugo je uspjeh kolektiviteta.
Umro je Josip Broz, a šta je ostalo od kolektiviteta?
(ostala je ugrožena Srbija)
Dakle, još jednom čestitke za entuzijazam, ali.. nije to to
Nakon povlačenja Janice Kostelić, koliko će se godina čekati da RH ima takvu skijačicu?
Janica nije bila odraz kolektivnog kvaliteta, već solo prodor u te zone uspjeha...
Liliput stranka može imati ovakve entuzijaste i to je OK.
Sve mi se čini da će tako i ostati.
45cents

#24309 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

calculator wrote: Kako?
Koliko se sjećam sve ide od kvalitetnog programa, pa snažnog "AgitPropa", pa jasne, nedvojbene motivacije za onu ciljnu skupinu kojoj se obraća, i tako...
NIje jednostavno, ali upali onima koji donose sušitnske, provodive i predvidive promjene koje razbude društvo...
baxul

#24310 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by baxul »

45cents wrote: Shvatio sam poruku.
Osim što je pohvalno da jedan entuzijata toliko inicira (i piše) prijedloga novih zakona, još smo svjesniji šta znači oslonac na te solo mahere, entuzijaste.
Tako je Zlatko upalio raketni pogon prije 25-27 godina.. Sjećam se kao da je juče bilo.
Nakon povlačenja Janice Kostelić, koliko će se godina čekati da RH ima takvu skijačicu?
Janica nije bila odraz kolektivnog kvaliteta, već solo prodor u te zone uspjeha...
okej, šta predlažeš? plaćenu neaktivnost poput hrpe kolega mu u parlamentu?
btw argument ti je bio da je samo peđa aktivan... i to sam izmeđuostalog htio opovrgnut. treba biti zadovoljan jer u granicama svog legitimiteta (izbornog) su zbilja svijetla tačka na BH političkoj sceni i koriste prostor maestralno.
zippoo87

#24311 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

@45cents
ja imam osjecaj da ti i ne znas sta hoces od NSa
NS je stranka koja raste svake godine ,malim koracima ali raste i u svim mjestima gdje imaju izabrane predstavnike,ti ljudi biljeze pozitivne primjere i rade i puno su glasniji od onih kojih ima po 12-13 u skupstinama,iako je njih po 1-2-3

ti navalio na to loliput stranka,glupost cista
onako kako NS radi i privlaci ljude je meni potpuno ispravan nacin i biraju sa kim ce da rade,jer iskustvo govori da od ovih preletaca nemam nikakve koristi,samo naprave stetu stranci
u NS ulaze vecinom clanovi koji su postigli nesto,koji su situirani,kojima ovaj sistem pravi puno stete sto u poslovnom ,sto u privatnom smislu,kojima je dosta salterasa i opstrukcija iako upravo oni pune budzete
ulaze obrazovani clanovi,koji nisu psici koji trce za "maticom" i koji dizu ruke kako im se naredi,nego koji imaju pamet i svoje razmisljanje i upravo tim svojim iskustvom zele doprinjeti i stranci i drustvu

ja kako sam skuzio sta ti pises,ti ocekujes od NSa da bude kao SDA...a ako to ocekujes,ti si na potpuno pogresnom podforumu i temi
NS nikada nije bjezala od vlasti i ulaska u istu,samo do sada nisu imali partnere za ulazak,jer ovi svi sto su do sada nudili koalicije su ustvari radili isto ono sto rade 25 godina...dijelili plijen ...bez ikakve strategije,politike,bez ikakvih ciljeva i logicno je da NS nece ulaziti u takve koalicije,kada se bore protiv takve politike

ove godine na lokalnim izborima NS ima priliku da napravi odlicne rezultate u mnogim mjestima i siguran sam da ce i napraviti,jer je sazrijelo vrijeme za NS i sve ove stranke koje su "otpadci SDPa" su smijesne,neozbiljne,iste kao i SDP ili gore i ne mogu i nece donijeti nikakve promjene,jer im to i nije cilj,nego odbaceni clanovi sebi osnivaju vlastite stranke ,koje nemaju ni programa,ni ideale,ni vodje ni nista...znaci obicna su sprdnja
45cents

#24312 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

zippoo87 wrote:@45cents
NS je stranka koja raste svake godine ,malim koracima ali raste i u svim mjestima gdje imaju izabrane predstavnike,ti ljudi biljeze pozitivne primjere i rade i puno su glasniji od onih kojih ima po 12-13 u skupstinama,iako je njih po 1-2-3

onako kako NS radi i privlaci ljude je meni potpuno ispravan nacin i biraju sa kim ce da rade,jer iskustvo govori da od ovih preletaca nemam nikakve koristi,samo naprave stetu stranci
u NS ulaze vecinom clanovi koji su postigli nesto,koji su situirani,kojima ovaj sistem pravi puno stete sto u poslovnom ,sto u privatnom smislu,kojima je dosta salterasa i opstrukcija iako upravo oni pune budzete
ulaze obrazovani clanovi,koji nisu psici koji trce za "maticom" i koji dizu ruke kako im se naredi,nego koji imaju pamet i svoje razmisljanje i upravo tim svojim iskustvom zele doprinjeti i stranci i drustvu

ja kako sam skuzio sta ti pises,ti ocekujes od NSa da bude kao SDA...a ako to ocekujes,ti si na potpuno pogresnom podforumu i temi
NS nikada nije bjezala od vlasti i ulaska u istu,samo do sada nisu imali partnere za ulazak,jer ovi svi sto su do sada nudili koalicije su ustvari radili isto ono sto rade 25 godina...dijelili plijen ...bez ikakve strategije,politike,bez ikakvih ciljeva i logicno je da NS nece ulaziti u takve koalicije,kada se bore protiv takve politike

ove godine na lokalnim izborima NS ima priliku da napravi odlicne rezultate u mnogim mjestima i siguran sam da ce i napraviti,jer je sazrijelo vrijeme za NS i sve ove stranke koje su "otpadci SDPa" su smijesne,neozbiljne,iste kao i SDP ili gore i ne mogu i nece donijeti nikakve promjene,jer im to i nije cilj,nego odbaceni clanovi sebi osnivaju vlastite stranke ,koje nemaju ni programa,ni ideale,ni vodje ni nista...znaci obicna su sprdnja
Nismo se razumjeli.
Nema veze. To je tvoj stav, a ono je moj.
Ovdje smo da razmjenimo mišljenja, ali nikako zbog jednoumlja.
Dakle, ja mislim da je to liliput stranka, da ima neki "kvar" zbog čega je to tako i nemam dokaza da je to namjerno tako, a sve liči kao da je namjerno tako.
Ja mogu biti 800% u krivu, ali imam pravo da sam u krivu, jer ovo jeste forum, nije sudnica.
45cents

#24313 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

baxul wrote:
45cents wrote: Shvatio sam poruku.
okej, šta predlažeš? plaćenu neaktivnost poput hrpe kolega mu u parlamentu?
btw argument ti je bio da je samo peđa aktivan... i to sam izmeđuostalog htio opovrgnut. treba biti zadovoljan jer u granicama svog legitimiteta (izbornog) su zbilja svijetla tačka na BH političkoj sceni i koriste prostor maestralno.
I tako godinama...
Mala stranka, liliput veličine.
zippoo87

#24314 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

45cents wrote:
zippoo87 wrote:@45cents

Nismo se razumjeli.
Nema veze. To je tvoj stav, a ono je moj.
Ovdje smo da razmjenimo mišljenja, ali nikako zbog jednoumlja.
Dakle, ja mislim da je to liliput stranka, da ima neki "kvar" zbog čega je to tako i nemam dokaza da je to namjerno tako, a sve liči kao da je namjerno tako.
Ja mogu biti 800% u krivu, ali imam pravo da sam u krivu, jer ovo jeste forum, nije sudnica.
imas pravo na misljenje naravno,nikakav problem
samo bi bilo lijepo da ne spamas temu ovako
45cents

#24315 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

zippoo87 wrote: imas pravo na misljenje naravno,nikakav problem
samo bi bilo lijepo da ne spamas temu ovako
Ne znam šta ti to znači?
Ako ja smatram da je NS liliput strankica (da su mali više namjerno, nego što je to slučajno), onda je to SPAM??
Ako se ovdje odvaljjuju hvalospjevi u desetercu, onda to NIJE spam?

Svaki kritičar je spamer?
Da li je spam to što drugačije mislim od većine posjetilaca ove teme??
Idemo još jednom (za svaki slučaj) - NS je liliput stranka i to joj dobro stoji kao "multimodalno obrazloženje"...

P.S. Evo neću se javljati nekoliko dana, neka vazelin teče neometano.
Novak20

#24316 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

Naša stranka se trenutno ne može mjeriti sa onima koji su nacionalno-entitetske pokrete pretočili u stranke. Zašto je to tako, vidi se dijelom i na temama u ovom forumu koje potenciraju jučer u odnosu na danas i sutra provocirajući potrebu da čovjek ne razmišlja kao individua za sebe nego da prihvata kolektivno mišljenje kao svoje.

Naša stranka je kao i sve ostalo u ovoj državi odraz naše stvarnosti, odnosno odraz svih nas u toj stvarnosti. Što neko reče, mi smo sistem samo pokvaren. Očekujemo majstora da nas popravi ali on ne dolazi jer glavnim majstorima ovo stanje savršeno odgovara i trude se da ga održe što duže.

Našoj stranci mogu da zamjerim samo neagresivnost i fer igru prema vladajućima. Oni meni-nama mogu da zamjere neaktivnost, ljenost, neizlazak na izbore, šaranje lističa, glasanje za one koji su nas 100 puta prevarili, nedostatak želje za promjenom - nezrelost ukratko i ko zna šta još.

Jeste to liliput stranka ali smo mi više ovce nego liliputanci - građani.
artime

#24317 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by artime »

Pa hajmo ako je do clanstva neka se prijave ljudi, mladi kome je dosta ovih nacionalista, pa lagano neka se puni stranka. Ko zeli da izabere stranku to je ta. Koliko vidim, moraju sada dati sve od sebe. Premlaka vam je kampanja.
Smjenite ove stare i njihove korijene do 16 koljena. :roll: I ako citate ovo, a pretpostavljam da svi manje vise pratite ovu temu, zelim da vam porucim kako ima ljudi koji vas podrzavaju.
I da, za izbore svi manje vise ganjaju neke bitne ljude. Jedno pitanje: kako isturiti neka dostojna imena, kada su svi manje vise u ovim vecim strankama. A ovaj nas narod nece da glasa za Muju Mujica jer nikada za njega nije cuo :D
Ne znam, jedino ste mi vi jos ostali :oops:
45cents

#24318 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

Novak20 wrote:Naša stranka se trenutno ne može mjeriti sa onima koji su nacionalno-entitetske pokrete pretočili u stranke. Zašto je to tako, vidi se dijelom i na temama u ovom forumu koje potenciraju jučer u odnosu na danas i sutra provocirajući potrebu da čovjek ne razmišlja kao individua za sebe nego da prihvata kolektivno mišljenje kao svoje.

Naša stranka je kao i sve ostalo u ovoj državi odraz naše stvarnosti, odnosno odraz svih nas u toj stvarnosti. Što neko reče, mi smo sistem samo pokvaren. Očekujemo majstora da nas popravi ali on ne dolazi jer glavnim majstorima ovo stanje savršeno odgovara i trude se da ga održe što duže.

Našoj stranci mogu da zamjerim samo neagresivnost i fer igru prema vladajućima. Oni meni-nama mogu da zamjere neaktivnost, ljenost, neizlazak na izbore, šaranje lističa, glasanje za one koji su nas 100 puta prevarili, nedostatak želje za promjenom - nezrelost ukratko i ko zna šta još.

Recimo to ovako -kad imaš bitno drugačiju stranku, onda njeno omasovljenje ne ide po recepturi SDA omasovljenja...
Kakvo bi to povećanje bilo prilično (ili odgovarajuće), a šta bi bilo neprilično za metod povećanja članstva NS?
Npr. do razine srednje jake stranke, uz ogradu da se ne napuni "kleptomanima koji traže rezervni položaj".
Novak20

#24319 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

45cents wrote:
Novak20 wrote:Naša stranka se trenutno ne može mjeriti sa onima koji su nacionalno-entitetske pokrete pretočili u stranke. Zašto je to tako, vidi se dijelom i na temama u ovom forumu koje potenciraju jučer u odnosu na danas i sutra provocirajući potrebu da čovjek ne razmišlja kao individua za sebe nego da prihvata kolektivno mišljenje kao svoje.

Recimo to ovako -kad imaš bitno drugačiju stranku, onda njeno omasovljenje ne ide po recepturi SDA omasovljenja...
Kakvo bi to povećanje bilo prilično (ili odgovarajuće), a šta bi bilo neprilično za metod povećanja članstva NS?
Npr. do razine srednje jake stranke, uz ogradu da se ne napuni "kleptomanima koji traže rezervni položaj".

Za ovakve stvari trebaju jake interesne grupe i odgovarajuće finansiranje ali da taj problem sada ostavim po strani. Recimo da je finansiranje ok, veći problem su jake interesne i ciljne grupe koje su uglavnom na strani vlastodršca. Privatnici, vjerski službenici, državni uhljebi....Manje više znamo zašto. NS se treba posvetiti mladima, nezaposlenima, zaposlenom „roblju“, penzionerima, prevarenima u svakom pogledu. Takvih nije malo ali su pasivizirani iz ovih ili onih razloga.

Lokalni izbori u oktobru možda i nisu neka prilika za drastično povećanje članstva naše stranke. Trebalo bi možda samo bez pardona ušutkivati pojedince i stranke koje se u lokalnoj kampanji bave općim pitanjima, prodajom magle i zakuhavanjima bez kraja i konca.

Pogledam nadležnosti iz domena lokalne samouprave, pogledam stranicu NS i vidim da se ljudi bave upravo tim problemima i pitanjima koja nije zgore napomenuti.

1. osiguranje i zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda u skladu sa Ustavom;
2. donošenje budžeta jedinice lokalne samouprave;1
3. donošenje programa i planova razvoja jedinice i stvaranje uvjeta za privredni razvoj i zapošljavanje;
4. utvrđivanje i provođenje politike uređenja prostora i zaštite covjekove okoline;
5. donošenje prostornih, urbanistickih i provedbenih planova, ukljucujuci zoniranje;
6. utvrđivanje i provođenje stambene politike i donošenje programa stambene i druge izgradnje;
7. utvrđivanje politike korištenja i utvrđivanje visine naknada za korištenje javnih dobara;
8. utvrđivanje i vođenje politike raspolaganja, korištenja i upravljanja građevinskim zemljištem;
9. utvrđivanje politike upravljanja i raspolaganja imovinom jedinice lokalne samouprave;
10. utvrđivanje politike upravljanja prirodnim resursima i raspodjele sredstava ostvarenih na osnovu njihova korištenja;
11. upravljanje, finansiranje i unapređenje djelatnosti i objekata lokalne komunalne infrastrukture: vodosnabdijevanje, odvođenje i prerada otpadnih voda, prikupljanje i odlaganje cvrstog otpada,održavanje javne cistoce, gradska groblja, lokalni putovi i mostovi, ulicna rasvjeta, javna parkirališta, parkovi;
12. organiziranje i unapređenje lokalnog javnog prijevoza;
13. utvrđivanje politike predškolskog obrazovanja, unapređenje mreže ustanova te upravljanje i finansiranje javnih ustanova predškolskog obrazovanja;
14. osnivanje, upravljanje, finansiranje i unapređenje ustanova osnovnog obrazovanja;
15. osnivanje, upravljanje, unapređenje i finansiranje ustanova i izgradnja objekata za zadovoljavanje potreba stanovništva u oblasti kulture i sporta;
16. ocjenjivanje rada ustanova i kvaliteta usluga u djelatnosti zdravstva, socijalne zaštite, obrazovanja, kulture i sporta te osiguranje finansijskih sredstava za unapređenje njihova rada i kvaliteta usluga u skladu sa potrebama stanovništva i mogucnostima jedinice;
17. analiza stanja javnog reda i mira, sigurnosti ljudi i imovine te predlaganje mjera nadležnim organima za ta pitanja;
18. organiziranje, provođenje i odgovornost za mjere zaštite i spasavanja ljudi i materijalnih dobara od elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa;
19. uspostavljanje i vršenje inspekcijskog nadzora nad izvršavanjem propisa iz vlastitih nadležnosti jedinice lokalne samouprave;
20. donošenje propisa o porezima, naknadama, doprinosima i taksama iz nadležnosti jedinice;
21. raspisivanje referenduma za podrucje jedinice;
22. raspisivanje javnog zajma i odlucivanje o zaduženju;
23. preduzimanje mjera za osiguranje higijene i zdravlja;
24. osiguravanje uvjeta rada lokalnih radio i TV stanica u skladu sa zakonom;
25. osiguravanje i vođenje evidencija o licnim stanjima građana i birackih spiskova;
26. poslovi iz oblasti premjera i katastra zemljišta i evidencija o nekretninama;
27. organiziranje efikasne lokalne uprave prilagođene lokalnim potrebama;
28. uspostavljanje organizacije mjesne samouprave;
29. zaštita životinja.

Jbg...općinsko Vijeće ovdje gdje ja živim, bukvalno je d.j.l. gdje sve stranke glasaju na prethodno postignute dogovore koji su u 99 % želja tog jednog lica. Sjednice OV se odvijaju brzinom aukcije bez ikakve ozbiljne rasprave. Stvoren je privid demokratije a kad prepoznam pravog principijelnog oponenta gledaću da se držim njega. Problem je samo što takvog nema.

Kada se potežu problemi iz domena lokalne samouprave, kada se radi rješavanja istih trebaju prozivati konkretni ljudi u malim sredinama, treba poprilično lične građanske hrabrosti. Rukovodstvo stranke je, čini mi se, ima ali kako je prenijeti na općinska rukovodstva, članstvo i izabrane vijećnike u manjim BH mjestima jer bi prozivka bi trebala biti ta priželjkivana agresivnost. Da se konkretan problem veže uz konkretno ime uz inststiranje na striktnom pridržavanju zakona a onaj ko to iznosi ne smije da se boji posljedica, odnosno da ima nekoga ko će stati u njegovu zaštitu.

Papirnate direktive tu nisu dovoljne ali lični primjeri istaknutih članova i primjerena profesionalna politička edukacija, recimo dva puta godišnje, koja bi koristila istovremeno za upoznavanje i druženje mogle bi stvoriti kvalitetan kadar za postepeno omasovljenje NS.

Druga stvar koja mi pada na pamet je da SN mora imati svoju ili blagonaklonu radio stanicu ili mrežu sa dobrom muzikom :) za mlade i barem dvije polusatne emisije ne nužno političkog karaktera u kojima će gostovati članovi i simpatizeri NS.

Neprimjereno bi bilo da se NS služi obećavanjem radnih mjesta, novca, doniranja kroz budžet, funkcija itd. To nas je i dovelo u poziciju lijenih ovčica koje gledaju isključivo svoja posla.

Sve što se do sada radilo u političkom djelovanju "velikih", NS ne smije da radi pa taman ih koštalo sporog razvoja.

Za opće izbore, druga je priča i puno povoljnije stanje za NS pa o tom-potom.
45cents

#24320 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

Ako se baviš svačim, to ti je isto kao da ništa ne radiš.
Ako je sve jednako važno, onda ništa nije važno.

Idemo dalje...
Hakiz

#24321 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Što se tiče rasta.

Kada od 10 narasteš do 20 narastao si 100%.

A neko sa 100 naraste na 150, dakle samo 50%.

I ovaj što je rastao 100% ima 20 članova, ovaj što je rastao 50% ima 150 članova.

To je problem sa oslanjanjem na rast kao relevantnim faktorom. Matematika je problem. Apsolutni i relativni brojevi i tako dalje.
Hakiz

#24322 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Novak20 wrote:
...Druga stvar koja mi pada na pamet je da SN mora imati svoju ili blagonaklonu radio stanicu ili mrežu sa dobrom muzikom :) za mlade i barem dvije polusatne emisije ne nužno političkog karaktera u kojima će gostovati članovi i simpatizeri NS...
Ama, ovako, hipotetička situacija:

Izađe portparol policije i kaže da su zaplijenili 1 tonu heroina i uhapsili 100 kriminalaca. I sretni zbog velikog uspjeha.

U isto vrijeme u mojoj zgradi ima kafana u kojoj glasna muzika svira cijelu noć. Policija ne dolazi, a ako i dođe sjede i piju sa gazdom kafane umjesto da ga dovedu u red. I oni koji žive u zgradi ne mogu spavati, zbog toga kasne na posao, na poslu loše rade jer su neispavani, zbog lošeg rada im gazda prijeti otkazom itd.

Misliš da u toj situaciji mane interesuje koliko heroina je policija zaplijenila? Ne, meni je u toj situaciji policija korumpirana bagra.

To bi, hipotetički, bio problem sa onim da se radi šta se može, umjesto da se uradi šta treba da se uradi.

Treba spriječiti heroin. Ali, treba spriječiti i glasnu muziku u kafani. Ne možeš reći da je jedno važnije od drugog, pa da ovo manje važno može čekati.

A orjentisati se isključivo na mlade je takođe mač sa dvije oštrice. Recimo, dati posao 20-godišnjaku koji ima 50 godišnje orditeleje koji možda oboje rade, možda jedan radi i možda ni jedan ne radi.

Ili dati posao 40-godišnjaku koji ima dvoje djece u školi i koja sigurno ne rade, a i supružnik je bez posla.

Hoću reći, opet ne možeš reći da je jedna grupa više vrijedna od druge i da joj treba omogućiti više nego drugim grupama.
Pedja Kojovic

#24323 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Bilo bi korektno, ja mislim, da oni koji kritikuju NS zbog "liliputanstva" sugerisu konkretne nacine na kojebi mogli prevazici taj problem.
(Naravno,ocekujem da se u obzir uzmu nase realne finansijske mogucnosti i da savjeti ne budu tipa: trebali bi ste biti vise prisutni u medijima).

p.k.
madner

#24324 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Mislim da je sada vec kasno, NS je sama sebi tepala 8 godina da je nova stranka i da ce prirodno rasti.

Sada je to to, prirodni gabarit.
Pedja Kojovic

#24325 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

madner

Iskreno, ne razumijem sta hocete da kazete,ali...
Evo, recimo,da vi to radite ispocetka.

p.k.
Locked