nasa politicka pasivnost

osa

#51 Re: nasa politicka pasivnost

Post by osa »

kijameta wrote:
osa wrote:
kijameta wrote: Pa posto je BiH sada konfederalna ti mi sa ovim zalaganjem za federaciju,dodzes kao neki bosnjacki unitarista :D
Rvati u BiH nikada ali bas nikada nece dobiti federalnu jedinicu,kako stvari idu ima da vriste od srece ako dobiju i opstinu.
Pa ljudi su pasivni,ubijeni u pojam, 80 % moje raje ne glasa a sve su potencijalni glasaci ljevice ali ne moze ih se ni puskom natjerati da glasaju.Imaju sto izgovora ali svodi se na apatiju,bezvoljnost,zasicenost.
Narod ne valja a politicari su ipak dio naroda i bice nam sve gore,period 2000-2010 cemo sa sjetom pominjati,kako nam je tada bilo super i sanjati da nam bude opet ovako dobro.
upravo tako, najrealniji okvir za održivu, prosperitetnu i bolju bih, imaju hrvati, sredinu između konfederacije ili ostcjepljenja što je srpski prijedlog, te unitarizacije i bošnjačke bih što je bošnjački prijedlog, a da li će do takve bih doći, vidjet ćemo, moguće da neće nikada, jer kako navedoh ima i gorih prijedloga a u bih dobre stvari teško prolaze, pa to znamo iz iskustva a bogami i vidimo iz trenutne situacije.
Probudi se iz snova,Bosna je stvar dogovora Srba i Bosnjaka a Hrvati su tu jedva za kusura. Niti vas ko sta pita niti ce vas pitati. :D :D
i to ne moguće, bilo bi dobro da se više onda dogovorite, pa da se krene dalje...
sammo

#52 Re: nasa politicka pasivnost

Post by sammo »

Kako god na osnovi pasivnosti vecine koja nije glasala na izborima su na vlasti ovi koji jesu i ti racunaju da ce na iducim izborima biti isto.
Vitezanin

#53 Re: nasa politicka pasivnost

Post by Vitezanin »

Kakav narod- takva politika. Nažalost....
Ali ima se za koga glasovati! Tražite, kopajte. :D Tako sam ja došao do opcije koja me zanima.
Imate net. Imate popis svih stranaka u BiH. Nažalost, ljudi su neupućeni, nenačitani, zaostali. Ljudi zapravo kod nas ne znaju što je politika uopće! Ma ovo što mi imamo sad je totalno van onoga što se u normalnom svijetu zove politika. Ljudi su čuli samo za monopolske mafijaške stranke na vrhu. Narod koji ne razmišlja svojom glavom lako se prepušta utjecaju demagogije. To je naša realnost. A dotičnima takvo stanje fantastično odgovara.
xyz2007

#54 Re: nasa politicka pasivnost

Post by xyz2007 »

Ja mislim da je buduci Bosanskohercegovacki predsjednik vec odabran. On samo ceka pravi momenat da se pojavi i izadje punom parom na scenu.

To niko ne moze sprijeciti jer neki ljudi su rodjeni da ispune tu misiju. To je osoba koju BH Narod bez obzira na vjeru i etnicku pripadnost jako cijeni jer ima osjecaj za pravdu i moze ljude razumjeti. Moze se spustiti na njihov nivo ali isto tako razmislja logicki i nije ga lako preokrenuti ni na jednu stranu. Skroman, dijete obicnih roditelja.

Ja mislim da je ta osoba svjesna sta je njegova ili mozda njena zivotna misija i da moze da vec uvidja kroz puno stvari koje su se vec desile da je to citava poenta njegovog/njenog rodjenja odnosno svega sto se desilo do sada.

Ta osoba je neko ko je puno vise inteligentniji i duhovniji nego vecina ljudi jer samo takva osoba moze biti uspjesan lider Naciji koja jako kompleksna kao nasa. Definitivno ne moze biti pripadnik nacionalnih stranaka jer nacionalne stranke se ne pokazuju efektivne na duze staze. Ta osoba ima drugacije vizije. Znaci postoji mogucnost da to bude neko iz te Nase Stranke ili neke nove druge Stranke koja slijedi nakon ove, ili mozda nakon 2-3 njih.

ali zanimljivo je recimo gledati taj proces kako nakon 17 godina Narod jedne Evropske drzave koja je prevazisla komunizam, agresiju, etnicko ciscenje i genocid sve u relativno kratom vremenu lagano se podize i sakuplja snagu da se kolektivno suprostavi i preokrene situaciju.

Preokret je neminovan, svaki pomak naprijed je bitan. Pa makar to bilo vrlo malo, ali svaki pomak je jedan korak blize. Ja vjerujem da nakon svega ovoga sto se desilo nasem BH narodu i nasoj drzavi da NAROD nema alternative osim ili da ceka da NATO forsira preokret u tom pravcu ili da sami preuzmu sve u svoje ruke i pokazu svima kako ni oni nisu fakat vjecne zrtve. Ovo drugo je bolje jer oslikava kolektivnu svjest.
Vitezanin

#55 Re: nasa politicka pasivnost

Post by Vitezanin »

xyz2007 wrote:Ja mislim da je buduci Bosanskohercegovacki predsjednik vec odabran. On samo ceka pravi momenat da se pojavi i izadje punom parom na scenu.

To niko ne moze sprijeciti jer neki ljudi su rodjeni da ispune tu misiju. To je osoba koju BH Narod bez obzira na vjeru i etnicku pripadnost jako cijeni jer ima osjecaj za pravdu i moze ljude razumjeti. Moze se spustiti na njihov nivo ali isto tako razmislja logicki i nije ga lako preokrenuti ni na jednu stranu. Skroman, dijete obicnih roditelja.

Ja mislim da je ta osoba svjesna sta je njegova ili mozda njena zivotna misija i da moze da vec uvidja kroz puno stvari koje su se vec desile da je to citava poenta njegovog/njenog rodjenja odnosno svega sto se desilo do sada.

Ta osoba je neko ko je puno vise inteligentniji i duhovniji nego vecina ljudi jer samo takva osoba moze biti uspjesan lider Naciji koja jako kompleksna kao nasa. Definitivno ne moze biti pripadnik nacionalnih stranaka jer nacionalne stranke se ne pokazuju efektivne na duze staze. Ta osoba ima drugacije vizije. Znaci postoji mogucnost da to bude neko iz te Nase Stranke ili neke nove druge Stranke koja slijedi nakon ove, ili mozda nakon 2-3 njih.

ali zanimljivo je recimo gledati taj proces kako nakon 17 godina Narod jedne Evropske drzave koja je prevazisla komunizam, agresiju, etnicko ciscenje i genocid sve u relativno kratom vremenu lagano se podize i sakuplja snagu da se kolektivno suprostavi i preokrene situaciju.

Preokret je neminovan, svaki pomak naprijed je bitan. Pa makar to bilo vrlo malo, ali svaki pomak je jedan korak blize. Ja vjerujem da nakon svega ovoga sto se desilo nasem BH narodu i nasoj drzavi da NAROD nema alternative osim ili da ceka da NATO forsira preokret u tom pravcu ili da sami preuzmu sve u svoje ruke i pokazu svima kako ni oni nisu fakat vjecne zrtve. Ovo drugo je bolje jer oslikava kolektivnu svjest.
:thumbup:
Goran_35

#56 Re: nasa politicka pasivnost

Post by Goran_35 »

kijameta wrote:
kijameta wrote:
osa wrote: Pa posto je BiH sada konfederalna ti mi sa ovim zalaganjem za federaciju,dodzes kao neki bosnjacki unitarista :D
Rvati u BiH nikada ali bas nikada nece dobiti federalnu jedinicu,kako stvari idu ima da vriste od srece ako dobiju i opstinu.
Pa ljudi su pasivni,ubijeni u pojam, 80 % moje raje ne glasa a sve su potencijalni glasaci ljevice ali ne moze ih se ni puskom natjerati da glasaju.Imaju sto izgovora ali svodi se na apatiju,bezvoljnost,zasicenost.
Narod ne valja a politicari su ipak dio naroda i bice nam sve gore,period 2000-2010 cemo sa sjetom pominjati,kako nam je tada bilo super i sanjati da nam bude opet ovako dobro.
upravo tako, najrealniji okvir za održivu, prosperitetnu i bolju bih, imaju hrvati, sredinu između konfederacije ili ostcjepljenja što je srpski prijedlog, te unitarizacije i bošnjačke bih što je bošnjački prijedlog, a da li će do takve bih doći, vidjet ćemo, moguće da neće nikada, jer kako navedoh ima i gorih prijedloga a u bih dobre stvari teško prolaze, pa to znamo iz iskustva a bogami i vidimo iz trenutne situacije.
Probudi se iz snova,Bosna je stvar dogovora Srba i Bosnjaka a Hrvati su tu jedva za kusura. Niti vas ko sta pita niti ce vas pitati. :D :D

Ovo je ruzno receno.BiH Hrvati su sve vise svjesni svojih dubokih bosanskih korjena a Hrvatska je prijateljska zemlja i prvi nas susjed ,za koju nas veze zajednicka historija u SFRJ i prije.Ja sam naravno protiv federalizacije BiH a konstatacija da je Bih "konfederacija" je cista glupost!Danasnja BiH je rezultat jednog mirovnog procesa i to je samo jedno prelazno stanje na putu ka izgradnji normalne gradjanske drzave,a ciju izgradnju ce zasigurno pomoci BiH Hrvati a i BiH Srbi kada pocnu dolaziti sebi->naravno poslije propasti diktature Laktasenka a cija duzina vladavine je direktno proporcionalna nesposobnosti pro-bosanskih politicara.

Evo ljigavi Sulejman Tihic ide u Beograd da cestita Borisu Tadicu neusvajanje rezolucije o osudi genocida u Srebrenici!Sta treba da urade pro-bosanski politicari?Pa treba da pozovu lidera LDP-a Čedomir Jovanovića u posjet BiH da mu se zahvale na hrabrosti,humanosti i borbi za demokratiju,borbi za pravdu i borbi za bolje odnose u regiji i bolju buducnost citavog regiona!!Tako se to radi i tako se otvaraju oci ljigavoj medjunarodnoj zajednici.Tako se bori za svoju drzavu,za svoje gradjane,za svoje susjede,za bolju buducnost
vivaldi

#57 Re: nasa politicka pasivnost

Post by vivaldi »

jeza u ledja wrote:@ vivaldi, pitanje za tebe,
Znaci koliko vidim ne izlazis na izbore jer 'nemas za koga glasati', jel tako? Da li ti znas koja je svrha izbora? Da li shvatas da izlazio ti na izbore ili ne, ova drzava ce i dalje postojati, kao i entitet, i kanton ili sta vec, i na celu ce biti predsjednici, premijeri, vijecnici, parlamentarci?? To su ljudi koji odlucuju i o tvojoj sudbini i neko ce za njih glasati. Ako ti neces, ima ko hoce. Je li ti svejedno ko ce tu biti? Ako ti nije svejedno, ne mogu drukcije zakljuciti nego da ti je jednostavno mrsko glasati. Ako ti jeste svejedno, onda opet ne mogu drukcije zakljuciti nego da si lijen, jer nisi ni probao da nesto promjenis pa da vidis da li je isto.
Ako pak ne mislis da treba ista mijenjati i sve ti je potaman, opet cu zakljuciti da si lijen jer ne izlazis izbore i ne trudis se glasas za one koji su ti omogucili da ti bude dobro.

Kako god okrenem dolazim do istog zakljucka.
Da si pazljivo procitao sta sam napisao, a bas sam bio jasan, vidio bi da sam ja duboko ubijedjen da kljuc rjesenja naseg najveceg problema lezi u rijesenju nacionalnih pitanja tri konstitutivna naroda.
To pitanje mogu rijesiti ISKLJUCIVO predstavnici najjacih nacionalnih stranaka i vjerski lideri, a ja za te necu da glasam. Medjutim, to sto ih "ne mirisem" ne znaci da ne cijenim njihovu moc.

Koliko god nasa politicka scena izgledala saroliko, oko ove stvari uvijek imas tri oprecna stava. Na preko dvije trecine teritorije BiH bilo kakva ideja koja ukljucuje slabljenje rs-a odnosno jacanje centralnih intitucija jednostavno nema sanse za uspjeh i to su pokazali SVI dosadasnji izbori i to APSOLUTNIM porazom.

Kada se to pitanje razrijesi tada ce se stvoriti prostor za istinske gradjanske opcije jer one do sada nisu imale uspjeha. Spominjali smo ovde NS i malo sam ih nepotrebno previse kritikovao, ali varijacije na njihov program i strategiju postoje godinama. LDS, SDP, Lijanovici, GDS, cak smo i stranku zelenih imali..., ali nema uspjeha s glave osim SDP koji naravno ne moze dalje od cetvrtine zemlje da odmakne.
katamaran101

#58 Re: nasa politicka pasivnost

Post by katamaran101 »

…u čemu (u svakoj zemlji) leži balans, pa se treba snalaziti dalje. Smatram, da narod izađe preko 70-75% na glasanje, da bi naša krvna slika izgledala sasvim drugačije, što bi dalo političarima odriješene ruke, pomoć, a narodu dokaz da mogu da utiču na provođenje politike u svojoj zemlji. Neizlaženjem na izbore i neglasanjem, narod sam sebi skače u stomak, veže ruke, ruke svojim političarima, pa im je tako, kako im je, žale se, što i nije čudo, a to su sve dječije bolesti demokratski nedozrelog naroda koji treba konačno da se probudi.

Ne sumnjam, da su u tom pogledu, bosanski katolici i bosanski ortodoksi, po pitanju političke svijesti dalje od bosanskim muslimana, jer ih prilike tjeraju na to.

Oprečni pogledi i zastupanja su i u svijetu ista stvar, pa ne bih koristio taj termin, ovdje je na sceni nešto sasvim drugo. Na sceni vladaju nacionalni programi koji ne idu u istom smjeru - interesu države u kojoj i jesu, a koja ima razloge svog postojanja i to nikako nije, da ljudi budu bez posla, bespravni, vrijeđani, humano preseljavani, nesretni…za čije zasluge kažem, opet imaju njihovi planeri, koji počivaju i koju su u nasljeđe ostavili finu zabavu.

Za neke je „oprečan stav“ prozivanje u državi-države, to je hajdučko-uskočko maslo koje je u krvi, to je ideja, da se odvaja, pripaja, sve druge kombinacije, osim da se traži izlaz u jedino razumno-mogućem.

Naravno, za nefunkcionisanje države, dobrim dijelom je kriv, ali ovog puta stvarno, vanjski svijet, ko god da je učestvovao u kreiranju Dejtona, koji je duboko anti-BH, a proklamuje se kao, ko je protiv, taj ne zna šta priča?!

Ovo je proces i sve dok se on ne završi, ne ukine ovakav tip koncenzusa koji i jeste tu, da se ništa ne riješi, dok se Ustav ne vrati i ne uspostavi, ne kazni, ne odgovara i ne prozove stvarno autor svega doživljenog (a, taj film nećemo gledati), ostaje nam da se kusuramo, kako znamo i umijemo.

Ova uvjeravanja će još potrajati, dok se nekome ne smuči – više, od nas samih. Drugi narodi bi davno ovo stanje riješili, naš narod, boli ga uho…lakše je gunđati da se ništa tu ne može, čekati da « vanjski » donese neko rješenje, pa ako nam se svidi, da kažemo, kako smo navikli, ili da prećutno prihvatimo, a kasnije popljujemo da ni pas s maslom pojesti ne može. Takvi smo mi.
respo

#59 Re: nasa politicka pasivnost

Post by respo »

dok nam se ne desi kirgistan nista se ovdje nece pokrenuti na bolje ili eventualno da ovi europejci ne stisnu pa ovi budu morali nesto mjenjati
katamaran101

#60 Re: nasa politicka pasivnost

Post by katamaran101 »

i ove dvije-tri stranice puno govore o nasoj aktivnosti..pardon, pasivnosti..
zapravo, rekle su sve...zasto je to tako, malo je poznato..nemamo instituta za pracenje nerada..

Manja aktivnost, manja zarada..
Nema vodene pare, ćiro stoji...
Nema aktivnosti, nema zarade..

A, veća aktivnost, ne znači i veća zarada..

koliko covjek hoda, toliko i predje
koliko jede, vidi mu se na trbuhu
koliko sjedi, vidi mu se na guzovima

koliko je narod politicki aktivan, vidi mu se po uredjenosti drzave...
cistoci rijeka, parkovima, prirodi..primanjima..bruto prihodima, rashodima..
jeza u ledja

#61 Re: nasa politicka pasivnost

Post by jeza u ledja »

katamaran101 wrote:i ove dvije-tri stranice puno govore o nasoj aktivnosti..pardon, pasivnosti..
zapravo, rekle su sve...zasto je to tako, malo je poznato..nemamo instituta za pracenje nerada..

Manja aktivnost, manja zarada..
Nema vodene pare, ćiro stoji...
Nema aktivnosti, nema zarade..

A, veća aktivnost, ne znači i veća zarada..

koliko covjek hoda, toliko i predje
koliko jede, vidi mu se na trbuhu
koliko sjedi, vidi mu se na guzovima

koliko je narod politicki aktivan, vidi mu se po uredjenosti drzave...
cistoci rijeka, parkovima, prirodi..primanjima..bruto prihodima, rashodima..

:thumbup:
vs84sa

#62 Re: nasa politicka pasivnost

Post by vs84sa »

howyesno wrote:stanje u drzavi, cini mi se, nikad gore.
vodstvo, u najmanju ruku katastrofa, narod strasno pasivan, kao i uvijek, svi kukaju - niko nista ne poduzima.
na proslim izborima nisam izlazio pa se i sam smatram dijelom problema no na slijedecim bi da se i ja oglasim ali zaista ne znam za koga bih glasao. mislim da na izborima sami krojimo svoje sudbine, prema tome sami smo i odgovorni za ovakvo stanje.
s druge strane, cini mi se da su sve politicke opcije u najmanju ruku jadne.
postavlja se pitanje; koja je to politicka opcija koja bi mogla promjeniti trenutni kurs drzave?

mislim da nas ima znatan broj sa istim problemom.
zamolio bih samo za konkretne odgovore bez puno supljiranja
svaka bi politicka opcija bila dobra kad bi radila posteno, ja sam svaki put na izborima glasao za druge... iz slicnih razloga sam poceo pisati i na ovom forumu kad sam vidio da postoji tema o nasoj stranci, volio bih da postoje i druge opcije. jednostavno pitao sam 5 konkretnih stvari koje ce te uradit kad dodjete na vlast da ja mogu vidjeti svojim ocima rezultat. nemojte mi suplje obecanja, ukidanja, zaposljavanja, ulaska u eu, nato, bla bla bla... nego nesto sto je moguce realizovat za 6 mjeseci, 5 prioritetno konkretnih stvari.

ako nadjem odgovore na moja pitanja do oktobra glasacu ako ne, ciste savjesti necu ni glasat. i rekao sam da bih uslikao glasacki listic i poslao ovdje sliku tacno da se vidi za tog i tog, ja bih svoje obecanje ispunio.
jeza u ledja

#63 Re: nasa politicka pasivnost

Post by jeza u ledja »

vs84sa wrote:
vodstvo, u najmanju ruku katastrofa, narod strasno pasivan, kao i uvijek, svi kukaju - niko nista ne poduzima.
na proslim izborima nisam izlazio pa se i sam smatram dijelom problema no na slijedecim bi da se i ja oglasim ali zaista ne znam za koga bih glasao. mislim da na izborima sami krojimo svoje sudbine, prema tome sami smo i odgovorni za ovakvo stanje.
postavlja se pitanje; koja je to politicka opcija koja bi mogla promjeniti trenutni kurs drzave?

svaka bi politicka opcija bila dobra kad bi radila posteno, ja sam svaki put na izborima glasao za druge... iz slicnih razloga sam poceo pisati i na ovom forumu kad sam vidio da postoji tema o nasoj stranci, volio bih da postoje i druge opcije. jednostavno pitao sam 5 konkretnih stvari koje ce te uradit kad dodjete na vlast da ja mogu vidjeti svojim ocima rezultat. nemojte mi suplje obecanja, ukidanja, zaposljavanja, ulaska u eu, nato, bla bla bla... nego nesto sto je moguce realizovat za 6 mjeseci, 5 prioritetno konkretnih stvari.

ako nadjem odgovore na moja pitanja do oktobra glasacu ako ne, ciste savjesti necu ni glasat. i rekao sam da bih uslikao glasacki listic i poslao ovdje sliku tacno da se vidi za tog i tog, ja bih svoje obecanje ispunio.
ako nema opcija koja ce tacno zadovoljiti tvoje zelje i uslove, onda valjda ima neka koja ce biti priblizno tome.
ako su sve stranke zlo, valjda ima neka koja je manje zlo od druge. barem neki politicar, ili nesto. moras i ti neki kompromis napravit sam sa sobom, ne traziti perfekciju.
vs84sa

#64 Re: nasa politicka pasivnost

Post by vs84sa »

jeza u ledja wrote:
vs84sa wrote:

ako nema opcija koja ce tacno zadovoljiti tvoje zelje i uslove, onda valjda ima neka koja ce biti priblizno tome.
ako su sve stranke zlo, valjda ima neka koja je manje zlo od druge. barem neki politicar, ili nesto. moras i ti neki kompromis napravit sam sa sobom, ne traziti perfekciju.
pa upravo zbog toga ja sam svoj izbor maksimalno pojednostavio, ne trazim obecanje: ustavnih promjena (ako se dogovore bice ok), ne trazim da stranka otvori 50 000 radnih mjesta (to je nemoguce, laze ko kaze da nije tako, nije realan), ne trazim ja ni platu vecu ni penzije, ne trazim ono sto se moze uopsteno pricati i ono sto se moze relativizovati, ne trazim pricu o ulasku u EU kad na tome svi rade, kao i NATO. upravo zbog toga hocu da pojednostavim svoj izbor, 5 nekih konkretnih stvari, IDEJA, projekata, necu namjerno ja da navodim jer onda mi stranka nebi trebala imao bih svoju :)

na kraju krajeva ne treba nama nikakva pamet, ima u svijetu dovoljno pameti, ako nisu sposobni nek odu malo do EU samo prepisu neke stvari i sprovedu nikakva nauka.

al opet se vracam na onu prvu recenicu, bila bi svaka dobra samo kad bi radila posteno, da zaboravimo sav kriminal do sad. od sutra kad bi poceli radit posteno mi bi stali na noge za 4-6 mjeseci u ovoj drzavi. al to je nemoguce, za takvo nesto treba "gradjanski" rat, nemoj me pogresno shvatit nije to rat religija, naroda, nego gradjana istog grada, istog sela, rat nepotizma, korupcije...

ako jednog bakira hadziomerovica cuva 5 policajaca ko novinara, znas koliko bi policajaca trebalo cuvati POSTENOG politicara koji ima namjeru uraditi nesto ozbiljno, 105 najmanje.
vs84sa

#65 Re: nasa politicka pasivnost

Post by vs84sa »

evo ti npr. mimo svih ovih velikih politickih pitanja jedan konkretan primjer sta bih ja obecao da dodjem na vlast: svaki pravomocno osudjeni kriminalac ce biti zatvoren i odsluziti sve ono sto je zaradio, ne interesuju me ni kapaciteti ni uslovi ni ljudska prava, pa izvoli glasaj za mene. ako postujes ljudska prava tog sljama nemoj glasat za mene i dovidjenja prijatno.

ma iz svake oblasti se moze naci po jedan primjer, ekologija, zdravstvo... samo treba stvari pojednostaviti, ali ljudi od svega prave politiku i nauku... i na kraju se sva prica zavrsi na tome kakav je stav ove ili one stranke po pitanju kantona, entiteta, tuzbe protiv cro, tuzbe protiv srbije, ok sve to stoji, al mene interesuju konkretne stvari... evo pored ove jos 4 i ja odmah glasam.

ali ja to mogu vidjeti, rezultat tog obecanja ja mogu vidjet za 6 mjeseci. nista mi ne treba vise, samo da vidim da neko posteno radi.

da sam na vlasti da ne govorim sto bih od politike napravio najneprofitabilniji posao, tako da bi ti bolje bilo biti profa u osnovnoj nego da si poslanik u parlamentu, a vjeruj da bi tada dosli pravi ljudi da urade nesto kako treba.
osa

#66 Re: nasa politicka pasivnost

Post by osa »

vs84sa wrote:evo ti npr. mimo svih ovih velikih politickih pitanja jedan konkretan primjer sta bih ja obecao da dodjem na vlast: svaki pravomocno osudjeni kriminalac ce biti zatvoren i odsluziti sve ono sto je zaradio, ne interesuju me ni kapaciteti ni uslovi ni ljudska prava, pa izvoli glasaj za mene. ako postujes ljudska prava tog sljama nemoj glasat za mene i dovidjenja prijatno.

ma iz svake oblasti se moze naci po jedan primjer, ekologija, zdravstvo... samo treba stvari pojednostaviti, ali ljudi od svega prave politiku i nauku... i na kraju se sva prica zavrsi na tome kakav je stav ove ili one stranke po pitanju kantona, entiteta, tuzbe protiv cro, tuzbe protiv srbije, ok sve to stoji, al mene interesuju konkretne stvari... evo pored ove jos 4 i ja odmah glasam.

ali ja to mogu vidjeti, rezultat tog obecanja ja mogu vidjet za 6 mjeseci. nista mi ne treba vise, samo da vidim da neko posteno radi.

da sam na vlasti da ne govorim sto bih od politike napravio najneprofitabilniji posao, tako da bi ti bolje bilo biti profa u osnovnoj nego da si poslanik u parlamentu, a vjeruj da bi tada dosli pravi ljudi da urade nesto kako treba.
sve realno, osim ovog posljednjeg, naime nikad kvalitetnog čovjeka nećeš dobiti za malo novca, u ljudskoj je prirodi da voli zaraditi, nikad nisam vjerovao u "volontere", osim, možda malo onim volonterima koji na kontu već imaju milijune, tima bih i mogao povjerovati da će raditi odgovoran i težak posao bez ili za neku malu naknadu, ostalima ni po razno, i sam kažeš , neka se obećaju realne stvari, a ova o kvalitetnim ljudima za malo novca to nije ili se meni bar tako čini.....
vs84sa

#67 Re: nasa politicka pasivnost

Post by vs84sa »

osa wrote:
vs84sa wrote:evo ti npr. mimo svih ovih velikih politickih pitanja jedan konkretan primjer sta bih ja obecao da dodjem na vlast: svaki pravomocno osudjeni kriminalac ce biti zatvoren i odsluziti sve ono sto je zaradio, ne interesuju me ni kapaciteti ni uslovi ni ljudska prava, pa izvoli glasaj za mene. ako postujes ljudska prava tog sljama nemoj glasat za mene i dovidjenja prijatno.

sve realno, osim ovog posljednjeg, naime nikad kvalitetnog čovjeka nećeš dobiti za malo novca, u ljudskoj je prirodi da voli zaraditi, nikad nisam vjerovao u "volontere", osim, možda malo onim volonterima koji na kontu već imaju milijune, tima bih i mogao povjerovati da će raditi odgovoran i težak posao bez ili za neku malu naknadu, ostalima ni po razno, i sam kažeš , neka se obećaju realne stvari, a ova o kvalitetnim ljudima za malo novca to nije ili se meni bar tako čini.....
vjeruj da moze, ja ne mislim na volonterski rad, ali zar nije u vrijeme danasnje krize, a kod nas je kriza zadnjih 20 godina, malo degutantno kupiti drzavno auto od 230 000 km? pa Tito se vozio u poklonjenom mercedesu, danasnja "demokratija" nema mjere, da ne idemo dalje evo najsvjeziji primjer. sta to fali skodama, sramota ih jel? dalje 85% njih koji sjede u raznoraznim vijecima, parlamentima, kantonalnim skupstinama inim komisijama primaju u globalu ogromne pare za nikakav rezultat, nikakav rad... upravo rade ono sto sam naveo da bih mogli uraditi ja i ti za 15 min. prepisu neki zakon izglasaju podignu ruku i to je sva njihova pamet. kada taj zakon treba sprovoditi nigdje ih nema.

a sve je moguce i nemoguce, da je neko prije 50 godina rekao jel moguca demokratija rekli bi mu da je lud i budala i da demokratije nece biti za 1000 god... jos smo mi daleko od demokratije mozda 1000 godina ali bar imamo priliku da mijenjamo stvari.

pored svega odgovornost je bitna, bez odgovornosti sve prelazi u samovolju a to onda dovodi do ovakvog stanja. ne kazem da treba streljati ko onog ministra finansija (nisam siguran) u sjevernoj koreji. ali kod nas kad ne radis dobro svoj posao, odnosno kad ga radis katastrofalno kao sto je radio nas Tajo (Samir Silajdzic) "kazne" te jos boljom pozicijom da se malo relaksiras... sta ces, zaduzio covjek ljude, zna se ko je Samir Silajdzic, olicenje korupcije i kriminala, rekao je helsinski komitet za ljudska prava sve o tom covjeku...

tito je bio bravar, nije mu trebalo fakultetskog obrazovanja samo da poslozi stvari na pravo mjesto... gledam danas u tuzli 50% nezaposlenih, pa znas sta to znaci?? jedan radnik dodje na jednog penzionera, a gdje je administracija i sve ovo gore, valja nasut u onog Q7 ne ide on na havu... da ne govorim kako nismo u stanju proizvesti ni sarafa ni matice za kojeg treba 15g celika, a busamo se nekakvom pamecu, smjesni smo do bola. narodi su ovce koje oni svjesno nece oderat, ali ce ih sisati sve dok mogu... al sta da ti kazem bolje i ne zasluzujemo.
3i20znakova

#68 Re: nasa politicka pasivnost

Post by 3i20znakova »

xyz2007 wrote:Ja mislim da je buduci Bosanskohercegovacki predsjednik vec odabran. On samo ceka pravi momenat da se pojavi i izadje punom parom na scenu.

To zvuči kao netko ko bi trebao imati liderske i intelektualne osobine ravne jednom mesiji u rangu Mojsija koji je poveo Židove iz Egipta. Kako piramide u BiH postoje samo u Visokom to znači da će taj budući BiH predsjednik biti visočanin ili netko povezan sa piramidama a to ukazuje na dr. Semira Osmanagića. On ima vizije, djete je skormnih roditelja, nije opterećen nacinalnim pitanjem, uviđa puno stvari koje su se desile a nitko drugi ih ne vidi i možda već sad uviđa da je biti BiH predsjednikom njegova sudbina.
DenisSarajevo

#69 Re: nasa politicka pasivnost

Post by DenisSarajevo »

vivaldi wrote:
jeza u ledja wrote:@ vivaldi, pitanje za tebe,
Znaci koliko vidim ne izlazis na izbore jer 'nemas za koga glasati', jel tako? Da li ti znas koja je svrha izbora? Da li shvatas da izlazio ti na izbore ili ne, ova drzava ce i dalje postojati, kao i entitet, i kanton ili sta vec, i na celu ce biti predsjednici, premijeri, vijecnici, parlamentarci?? To su ljudi koji odlucuju i o tvojoj sudbini i neko ce za njih glasati. Ako ti neces, ima ko hoce. Je li ti svejedno ko ce tu biti? Ako ti nije svejedno, ne mogu drukcije zakljuciti nego da ti je jednostavno mrsko glasati. Ako ti jeste svejedno, onda opet ne mogu drukcije zakljuciti nego da si lijen, jer nisi ni probao da nesto promjenis pa da vidis da li je isto.
Ako pak ne mislis da treba ista mijenjati i sve ti je potaman, opet cu zakljuciti da si lijen jer ne izlazis izbore i ne trudis se glasas za one koji su ti omogucili da ti bude dobro.

Kako god okrenem dolazim do istog zakljucka.
Da si pazljivo procitao sta sam napisao, a bas sam bio jasan, vidio bi da sam ja duboko ubijedjen da kljuc rjesenja naseg najveceg problema lezi u rijesenju nacionalnih pitanja tri konstitutivna naroda.
To pitanje mogu rijesiti ISKLJUCIVO predstavnici najjacih nacionalnih stranaka i vjerski lideri, a ja za te necu da glasam. Medjutim, to sto ih "ne mirisem" ne znaci da ne cijenim njihovu moc.

Koliko god nasa politicka scena izgledala saroliko, oko ove stvari uvijek imas tri oprecna stava. Na preko dvije trecine teritorije BiH bilo kakva ideja koja ukljucuje slabljenje rs-a odnosno jacanje centralnih intitucija jednostavno nema sanse za uspjeh i to su pokazali SVI dosadasnji izbori i to APSOLUTNIM porazom.

Kada se to pitanje razrijesi tada ce se stvoriti prostor za istinske gradjanske opcije jer one do sada nisu imale uspjeha. Spominjali smo ovde NS i malo sam ih nepotrebno previse kritikovao, ali varijacije na njihov program i strategiju postoje godinama. LDS, SDP, Lijanovici, GDS, cak smo i stranku zelenih imali..., ali nema uspjeha s glave osim SDP koji naravno ne moze dalje od cetvrtine zemlje da odmakne.
Jel ti stvarno mislis da je kljuc rjesenja naseg najveceg problema lezi u rjesavanju nacionalnih pitanja? Pitaj onog sto je gladan sta njemu treba, pusti ti nacionalna pitanja, u BiH ce uvijek zivjeti i muslimani i srbi i hrvati i ostali, nama je da zajedno zivimo nema druge, da ne gledamo kako se ko zove vec da gledamo kakav je ko covjek. Ja ipak mislim da nama odnosno ovom narodu treba posla a ne one price mi cemo odvojiti RS ili mi cemo ukinuti RS itd. dosta su oni dobijali glasove na tu foru. Posla je sve manje, pare se ulazu u pogresne projekte ( napr. ulazu se shoping centre gdje se samo vrsi preprodaja umjesto da se ulazu u proizvodnju ). Sad ce neko reci pa sta ima politicka stranka s tim ako neko pravi shoping centar, pa razvojna banka daje kredite za te shoping centre i tornjeve umjesto da vise forsira poljoprivredu itd. :bih:
vs84sa

#70 Re: nasa politicka pasivnost

Post by vs84sa »

ima politika veze sa svim, i onaj sto baci papiric na vrelu bosne koji bi mu u usta ugurao istog momenta, tako i svi oni sto se "istovare" u korita rijeka, od ves masina, regala, plastike... jel za to trebaju pare i pamet? da se sprijece takve stvari?? vjeruj da ne treba nikakva pamet za to, samo efikasno udari po dzepu. al nama kad zenu udari motorista svi krive motoristu po nekom automatizmu, koji ima i kacigu i opremu, a niko ne spomenu da je zena prelazila mimo pjesackog prelaza. pa treba naucit i u gradu zivjeti, evo ja prvi sam navikao kroz crveno na pjesackom kad nema nikog i treba da placam kazne dok ne crknem ili se ne naucim ponasati.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#71 Re: nasa politicka pasivnost

Post by Truba »

nema šta izmišljati toplu vodu
kopirati finski sistem naplate kazni i to je to

ali nikome nije u interesu...
katamaran101

#72 Re: nasa politicka pasivnost

Post by katamaran101 »

Samo rad!

Rad stvara čovjeka, a nerad ga pretvara u majmuna…lopova, mafijaša...
osa

#73 Re: nasa politicka pasivnost

Post by osa »

vs84sa wrote:
osa wrote:

vjeruj da moze, ja ne mislim na volonterski rad, ali zar nije u vrijeme danasnje krize, a kod nas je kriza zadnjih 20 godina, malo degutantno kupiti drzavno auto od 230 000 km? pa Tito se vozio u poklonjenom mercedesu, danasnja "demokratija" nema mjere, da ne idemo dalje evo najsvjeziji primjer. sta to fali skodama, sramota ih jel? dalje 85% njih koji sjede u raznoraznim vijecima, parlamentima, kantonalnim skupstinama inim komisijama primaju u globalu ogromne pare za nikakav rezultat, nikakav rad... upravo rade ono sto sam naveo da bih mogli uraditi ja i ti za 15 min. prepisu neki zakon izglasaju podignu ruku i to je sva njihova pamet. kada taj zakon treba sprovoditi nigdje ih nema.

a sve je moguce i nemoguce, da je neko prije 50 godina rekao jel moguca demokratija rekli bi mu da je lud i budala i da demokratije nece biti za 1000 god... jos smo mi daleko od demokratije mozda 1000 godina ali bar imamo priliku da mijenjamo stvari.

pored svega odgovornost je bitna, bez odgovornosti sve prelazi u samovolju a to onda dovodi do ovakvog stanja. ne kazem da treba streljati ko onog ministra finansija (nisam siguran) u sjevernoj koreji. ali kod nas kad ne radis dobro svoj posao, odnosno kad ga radis katastrofalno kao sto je radio nas Tajo (Samir Silajdzic) "kazne" te jos boljom pozicijom da se malo relaksiras... sta ces, zaduzio covjek ljude, zna se ko je Samir Silajdzic, olicenje korupcije i kriminala, rekao je helsinski komitet za ljudska prava sve o tom covjeku...

tito je bio bravar, nije mu trebalo fakultetskog obrazovanja samo da poslozi stvari na pravo mjesto... gledam danas u tuzli 50% nezaposlenih, pa znas sta to znaci?? jedan radnik dodje na jednog penzionera, a gdje je administracija i sve ovo gore, valja nasut u onog Q7 ne ide on na havu... da ne govorim kako nismo u stanju proizvesti ni sarafa ni matice za kojeg treba 15g celika, a busamo se nekakvom pamecu, smjesni smo do bola. narodi su ovce koje oni svjesno nece oderat, ali ce ih sisati sve dok mogu... al sta da ti kazem bolje i ne zasluzujemo.
krivo si me shvatio, ja sam naime govorio o primanjima ne o povlasticama, i u hrvatskoj se vode razgovori u tom problemu, većina je recimo za smanjenje plaća vladi, političarima i sl. ja sam naprotiv za povećanje ako danas ima recimo ministar u vladi 15 000 kuna ja sam za to da mu se da 30 000, ali nema više službenog vozača, nema više službenog mobitela, smještaja u zagrebu ako nije iz istog, dnevnica i itd. da ne nabrajam sve povlastice dugo bi trajalo, nego, gospodine imaš plaću 30 000 pa si sve to plati sam, ako ti treba vozač plati ga, auto si kupi sam, mobitel si kupi i plaćaj ga sam , pokaži nam , kako znaš raspolagati sa svojim proračunom, koliko si štedljiv, praktičan i racionalan, pa ćemo ti dati priliku da upravljaš i državnim proračunom....
zrikavac48

#74 Re: nasa politicka pasivnost

Post by zrikavac48 »

Nije potrebno mnogo vremena u posijeti stranicama Pollitika.com pa da posijetiocu bude jasno da se radi o znalackom i ozbiljnom saitu. I kada jednog dana neki od gradjana BiH kreiraju nesto slicno a i komentatori se ukljuce sa sve i onim visokopozicioniranim, moci cemo se nadati nekoj plodonosnijoj politickoj aktivnosti kod nas.

Za primjer

Pollitika.com - neovisni ali ne i neutralni na Facebooku
Projekti i inicijative

Naslovnica
Manifest
Sub, 23/09/2006 - 23:56 — mrak

Vrlo često kada se probudim i uz jutarnju kavu pregledavam vijesti (ili navečer dok surfam daljinskim upravljačem između tri dnevnika na tri nacionalne televizije) ulovi me grč jer doista moraš pogledati bilo koju vijest s barem dvije-tri stanice kako bi shvatio što se doista dogodilo.

Proučavam ove naše političare i doista zaključim kako je jedna ekipa zadužena da nam zaokuplja pažnju, dok nam neki sasvim drugi likovi džepare iza leđa i za njih nikada ne bi niti saznao da povremeno ne ispliva neki transkript, zapisnik ili sivu eminenciju doslovce ne ulove s koferom teško objašnjivog novca.

Živimo u demokratskom društvu, ili barem kao donji minimum, u društvu koje želi postati demokratsko; no demokracija je čudna i osjetljiva biljka, a čini mi se kako mi još niti korov nismo poplijevili i kako će taj posao dugo trajati. Zaglavili smo između loših političkih/moralnih opcija i još gorih odluka naših vlastodržaca vjerojatno zbog našeg kolektivnog vjerovanja u povijesnu i skoro pa mesijansku ulogu pojedinaca.

Mislim da dolazi vrijeme je da se dobro pregledaju knjige i otvore ormari državnih ureda; nije vrijeme za dodvoravanje biračkom tijelu kroz novu potrošnju i besmislene projekte. Nisam siguran da želimo nove generacije opteretiti planinama dugova.

Možemo li se svi složiti da bi bilo teško ako ne i nemoguće raskinuti od ovisnosti, bez da prvo priznamo da jesmo ovisni? Zašto isti princip ne primjenimo na naš sustav vladanja i politički okoliš koji nas okružuje? Ako mi to nećemo, tko hoće? Zašto toleriramo te političke karikature koji popunjavaju izborne liste? Kako smo dozvolili da nam gomila mediokriteta preotme državu ispred nosa?

Ako smo ozbiljni u naumu da ostvarimo puni potencijal onoga što ova zemlja može predstavljati, moramo biti iskreni oko toga što je ona nekada bila i što je ona danas.

Predizborna kampanja koja nam predstoji previše je ozbiljna stvar da bi je prepustili političkim strankama. Misija Pollitika.com-a je da dozvoli svakome izreći svoje mišljenje, da svatko može izložiti svoju ideju, da svatko može upozoriti na nepravdu, kriminal ili besmisleni potez vlasti i/ili političara, neovisno o razini na kojoj se propust dogodio.

I na kraju, da parafraziram američkog izbornog stratega Joe Trippija:

Postoji samo jedan alat, jedna platforma, jedan medij koji nam dozvoljava da vratimo natrag svoju vlast, a to je internet!

Novo vrijeme dolazi i iskreno se nadam da je pollitika.com prethodnik tog vremena.

mrak

* Šalji dalje
* 77045 čitanja

Sav sadržaj ovih web stranica (c) 2006-2008 je vlasništvo individualnih autora. Sva prava pridržana.
Sav sadržaj ovih web stranica 2009.- je vlasništvo individualnih autora i zaštićen Creative Commons Attribution 3.0 licencom.
Uvjeti korištenja | Anonimne dojave | Afere.Pollitika.Com | Oglasite se na Pollitika.Com

Google
Preporučeni dnevnici

*
Shoba

#75 Re: nasa politicka pasivnost

Post by Shoba »

ne znam sta se cudite. Stvar je napravljena da bude pasivna. Pro-bosanski front je "osunecen", i tipovi kao sto su Silajdzic (prazne parole i potkuhavanja od strane vrbovanog medreslije), Tihic (vrbovan da stranku gura u agresivni nacionalizam srpskog tipa), Lagumdzija (tu je da se slucajno ne bi SDP pretvorio u opasnu stranku koja moze nesto napraviti).... Nazalost, i Nasa Stranka debelo pro-americka, ali ne od strane one pozitivne amerike, vec one negativne, pro-engleske i neo-liberalne.

SVE JE POKRIVENO ne postoji nista za sta se covjek moze uhvatiti u Bosni sto vodi u neku normalu. Sve je temeljito napravljeno "da se vlasi ne dosjete", bilo kakva ideja o Bosni kao normalnoj i zdravoj zemlji je osudjena na UDBAse, strance, mesetare i sljam.
Bosna je osudjena na ostanak u mraku i izolaciji, na postepeno utapanje u srbiju i hrvatsku koje ce trajati ako treba i stotinama godina, sve dok ne nestane posljednji musliman i bosanac, dok se ideja o Bosni ne satre jednom zauvijek.

Ekonomski Bosna ne postoji, sve dolazi preko infuzije, drzava se moze srusiti za 15 minuta. Odrzavanje pacijenta u komi je stalna opcija.

Nista ne brinite - bice gore! :bih:
Post Reply