Odlican komentar, sve je to bas upravo tako kao sto si napisao, cestitam!Liberalism wrote:Pa da je tako nikada nigdje sukoba ne bi bilo. Bitno je amerikancima objasniti sta se hoce. Ako to nece podrzati Bush, treba lobirati da podrzi naredni predsjednik.jefferson wrote: jednom shvatite, ono sto se potpise treba realizovati jer to postaje odgovornost onoga koji je potpisao! Znaci, nasi su potpisali dejton, e sad sjedite i radite na tom dejtonu ili se dogovorite drugacije, a ne raji suplju pricu prosipati o nekakvom jednostranom ukidanju i slicne gluposti!
I jos nesto. Ko ne trazi nece ni dobiti. Sve ostalo je suplja. Svake sekunde se mjenjaju okolnosti, tako da je prica o trajnom, vjecnom totalna neracionalna srednjevjekovna filozofija.
Napustanje Dejtona?
- Novi_Nick
#26 Re: Napustanje Dejtona?
-
jefferson
#27 Re: napustanje Dejtona...
Hajde ti fino napravi anketu koliko bi raje ostalo da se ponovo zarati?Novi_Nick wrote:Prvo mi Bosanci nemamo sta da ljubimo Dejtonski sporazum jer je on bar po dosadasnjem rezultatu priznao skoro sve srpske ciljeve.vrli pitac wrote:Svemena navrijeme zavirim na SA.X.com iz puke ,dali iz puke radoznalosti ili iz svojevrsnog mazohizma. Kad procitam sta se pise i prica na doticnom sajtu, osjetim se kao neko ko se probudio iz gadnog sna u sigurnosti svoje sobe...u ovom slucaju, Republike Srpske.
Ljudi u gomilama ste zabluda!Ufurali ste se u svojevrsni autizam i debelo precijenjujete svoje mogucnosti.Cesto citam postove u kojima se prizeljkuje novi rat...Pa sta mislite vi ,da vas ima ko Kineza i da ste veliki ko Rusija a da su Srbi nekakva minorna manjina kojoj bi to bio prvi rat na ovim prostorima.Ili mozda ocekujete da ce kao sto se cesto desavalo opet neko drugi da to odradjuje za vas?
Ljudi glupe su i opasne te tlapnje,dajte da bar odgledamo jos koji mundijal i olimpijadu ko normalan svijet. I ljubite Dejton dok ga ima!
Pozdrav svima!
1. Srbija i RS naoruzani do zuba pred sami rat i u toku rata a Bosanci i hercegovci pod embargom?
2. Tuzba za agresiju i genocid BiH protiv Srbije ponistena?
3. Srebrenica, najveci pokolj u evropi u samo nekoliko dana je anuliran i mali ostatak zivih vracen u ruke svojih dzelata?
4. Za pljacku prirodnih i ekonomskih resursa u RS niko ne odgovara?
5. RS i Srbija funkcionisu danas po svim pitanjima kao zajednicka drzava?
6. Federacija kompletno razoruzana?
7. Ratni zlocinci kao Karadzic i Mladic i dalje na slobodi?
8. RS etnicki ociscena 99% od nesrpskog stanovnistava?
9. Nepostuje se konstitutivnost naroda na svakom pedlju BH teritorije prema dejtonskom ustavu i nisu vraceni protjerani svi na svoje?
10. Srbija hapsi u BiH kao da je to njena teritorija i lijevo i desno sve BH kljucne ljude koji su branili suverenitet te drzave?
11. RS trazi federalne jedinice i privodi kraju teritorijalno i svako drugo rasturanje suverene drzave BiH.
Ima jos dosta tacaka koje se ovdje mogu uredno navesti ali su i ove navedene sasvim dovoljne da kao indikacija i alarm pokazu da od dejtonskog sporazuma Bosanci i hercegovci nemaju nista a da su srbi i RS manje vise dobili sve.
Zato vi u RS ljubite dejtonski sporazum jer vama valja a BH strani NE. Nama se sa raskidom dejtonskog sporazuma nemoze nista gore desiti nego sto nam se desilo i kakvo je stanje sada gdje su Bosanci i hercegovci svedeni u rezervat od 23% teritorije BiH pa i na tom prostoru ste nas poklopili preko zajednickih institucija i politickih predstavnika RS. S prekidom dejtonskog sporazuma stvar je obratna, RS gubi a BiH dobija.
Sto se tice nekog eventualnog rata koji ti spominjes istina je da nas Bosanaca i hercegovaca nema kao kineza i nismo veliki kao Rusija sto ne znaci da nemamo kvaliteta. Znaci nije u pitanju kvantitet o kojem ti pricas nego kvalitet i ljubav prema svojoj odnosno nasoj zajednickoj drzavi BiH.
Nije ovo 1992 godina, kada su bili opravdani razlozi za ideale, ali je tadasnje rukovodstvo to iznevjerilo tjeranjem Divjaka, Sibera, Halilovica i ostalih nepodobnih iz ARBiH.
I sad treba ocekivati da ce biti drugacije?
-
brdo
#28 Re: napustanje Dejtona...
ima vas ko govana ali ne zaboravljaj sa cim ste poceli agresiju na BIH a sa cim smo se mi ostali bosanci branili , sada je malo drugacije , nebist vise harali i ubijali neduzni civilni narod kao na pocetku 92 .Dejton treba odmijeniti potpuno pa makar ratovali jos 10 godina i vjerujem da od republike supske nebi ostalo ni jedne supe a kamoli kakve to usrane republike .bice rata??vrli pitac wrote:Svemena navrijeme zavirim na SA.X.com iz puke ,dali iz puke radoznalosti ili iz svojevrsnog mazohizma. Kad procitam sta se pise i prica na doticnom sajtu, osjetim se kao neko ko se probudio iz gadnog sna u sigurnosti svoje sobe...u ovom slucaju, Republike Srpske.
Ljudi u gomilama ste zabluda!Ufurali ste se u svojevrsni autizam i debelo precijenjujete svoje mogucnosti.Cesto citam postove u kojima se prizeljkuje novi rat...Pa sta mislite vi ,da vas ima ko Kineza i da ste veliki ko Rusija a da su Srbi nekakva minorna manjina kojoj bi to bio prvi rat na ovim prostorima.Ili mozda ocekujete da ce kao sto se cesto desavalo opet neko drugi da to odradjuje za vas?
Ljudi glupe su i opasne te tlapnje,dajte da bar odgledamo jos koji mundijal i olimpijadu ko normalan svijet. I ljubite Dejton dok ga ima!
Pozdrav svima!
-
Area_51
Jel se meni cini ili ovo nas neko iz dijaspore tjera na novi rat, dok ce doticna skupina to gledati na televiziji uz cips. Dejton je nuzno zlo, iza kojeg stoji medjunarodna zajednica i trajace dokle oni kazu. Moze se ukinut jedino usvajanjem novog Ustava, samo ostaje pitanje kako doci do kvalitetnog rjesenja a da se ovi iz Dodikovog entiteta ne preseravaju.
Licno sam uvijek za nastavak razgovora o Ustavu, samo sa malo vise pameti i takta. To da cemo opet ratovat, necemo decki, mi se tu ne pitamo.
Licno sam uvijek za nastavak razgovora o Ustavu, samo sa malo vise pameti i takta. To da cemo opet ratovat, necemo decki, mi se tu ne pitamo.
-
vrli pitac
#30 napustanje Dejtona...
Sjecam se 92.
Sjedimo Refik i ja uz pivo,,,obojica (kao i i do neki dan 22 000 000 ljudi )navijaca za Jugu u svim sportovima..... i pricamo o referendumu o nezavisnosti Bih(na koji naravno nisam izasao).U jednom momentu u razgovoru(dva druga)Refik zucno prijeteci zagalami ,,Bice rata nebojimo se ni mi muslimani nikog,,!Ljudi nefoliram kad kazem da mi je bilo mucno kad je to rekao.Ako iko zna sta su ratovi to su bas Srbi, tukao je po nama ko je god stigao od Turaka,Austrije,Hitlera,pa do ovih 19.ak NATO zemalja.
Obicno su gorile nase crkve i nasa sela i ubijali su nas na stotine hiljada.Postojale su fabrike u kojima su to radili.
,,Refik,ako bude rata meni,bice i tebi .I nezavaravaj se da ce samo nasa sela i nase crkve da gore,,
I pobise Srbe u Sjekovcu ,ubise svata u Sarajevu i zlo se zakotrlja(uzgred i mene tamo neki goloruki ranise par puta)...
Sve do Dejtonskog sporazuma. Koji omogucava postojanje BiH u kojoj svakako Sarajevo nece odlucivati sta da se radi u Banjaluci i Mostaru NIKAD VISE!
Sjedimo Refik i ja uz pivo,,,obojica (kao i i do neki dan 22 000 000 ljudi )navijaca za Jugu u svim sportovima..... i pricamo o referendumu o nezavisnosti Bih(na koji naravno nisam izasao).U jednom momentu u razgovoru(dva druga)Refik zucno prijeteci zagalami ,,Bice rata nebojimo se ni mi muslimani nikog,,!Ljudi nefoliram kad kazem da mi je bilo mucno kad je to rekao.Ako iko zna sta su ratovi to su bas Srbi, tukao je po nama ko je god stigao od Turaka,Austrije,Hitlera,pa do ovih 19.ak NATO zemalja.
Obicno su gorile nase crkve i nasa sela i ubijali su nas na stotine hiljada.Postojale su fabrike u kojima su to radili.
,,Refik,ako bude rata meni,bice i tebi .I nezavaravaj se da ce samo nasa sela i nase crkve da gore,,
I pobise Srbe u Sjekovcu ,ubise svata u Sarajevu i zlo se zakotrlja(uzgred i mene tamo neki goloruki ranise par puta)...
Sve do Dejtonskog sporazuma. Koji omogucava postojanje BiH u kojoj svakako Sarajevo nece odlucivati sta da se radi u Banjaluci i Mostaru NIKAD VISE!
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
#32 Re: napustanje Dejtona...
ma najbolje bi bilo da nam beograd odlucujevrli pitac wrote:Sjecam se 92.
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
cuj sad su oni za postojanje bih, a sta su ono htjeli 92
-
el flaco
#34 Re: Napustanje Dejtona?
Upravo tako, Albanci su primjer kako nista nije neostvarivo ukoliko se do cilja stvarno zeli stici...a mi mescini' nemamo izbora. Mozemo mi o njima svasta misliti (znam kakvih ima komentara po forumu) ali ih trebamo postovati s obzirom da znamo sta su sve prosli da bi dosli do svog cilja.Novi_Nick wrote:Liberalism wrote:Pa da je tako nikada nigdje sukoba ne bi bilo. Bitno je amerikancima objasniti sta se hoce. Ako to nece podrzati Bush, treba lobirati da podrzi naredni predsjednik.jefferson wrote: jednom shvatite, ono sto se potpise treba realizovati jer to postaje odgovornost onoga koji je potpisao! Znaci, nasi su potpisali dejton, e sad sjedite i radite na tom dejtonu ili se dogovorite drugacije, a ne raji suplju pricu prosipati o nekakvom jednostranom ukidanju i slicne gluposti!
I jos nesto. Ko ne trazi nece ni dobiti. Sve ostalo je suplja. Svake sekunde se mjenjaju okolnosti, tako da je prica o trajnom, vjecnom totalna neracionalna srednjevjekovna filozofija.
Odlican komentar, sve je to bas upravo tako kao sto si napisao, cestitam!
Dok su se oni borili za svoje, Bosanci su opjevavali Jugoslaviju a rezultat je da nam jedan choban "iz Banjaluke" moze pricati o toplom domu sagradjenom na tudjim zgaristima, dok taj coban vise nikad ne smije ni da pomisli da zaviri..a kamo li sta drugo...u "kolijevku srpske drzave".
-
Pustinjski pjesnik i mrav
Dejton je bio nuzno zlo. Dejton je morao biti potpisan zbog pritiska MZ i zbog toga sto je narod tako htjeo.
Kriticrima Dejtona prorucujem da naprave anketu medju stanovnistvom sa sljedecim pitanjem:
-Da li bi ste izabrali da se zadrzi Dejtonski sporazum ili bi ste izabrali da se skinu potpisi sa Dejtona i ponovo zarati??-
Ko bi imao petlju da izabere ovo drugo pa da opet strahuje da mu nocas cetnik izbije na vrata i zakolje dijete...
Muka mi je od poslijeratnih junacina!!
Kriticrima Dejtona prorucujem da naprave anketu medju stanovnistvom sa sljedecim pitanjem:
-Da li bi ste izabrali da se zadrzi Dejtonski sporazum ili bi ste izabrali da se skinu potpisi sa Dejtona i ponovo zarati??-
Ko bi imao petlju da izabere ovo drugo pa da opet strahuje da mu nocas cetnik izbije na vrata i zakolje dijete...
-
Area_51
Razlika izmedju mene i tebe je sustinska. Jos jednom ponovim, nema potrebe za vise. Ja Bosnu i Hercegovinu, a posebno Grad Sarajevo, branio puskom, a ti. Mozda pamecu. Tanko. Dok je takvih kao ti, koji bi tudjim gloginje mlatili, ne da necemo nigdje dobacit, nego cemo malo i u rikverc. Znas li koliko Aneksa ima Dejton i sta on podrazumijeva, znas li sta i o cemu pricas, de nas uvjeri da znas.pasha078 wrote:Prethodni post reče da ništa nije nemoguće ako se stvarno to želi, a Albanci su primjer. Pogotovo što ne blefiraju i zaista idu na sve ili ništa. Dok je razmišljanja kao tvoga, area 51, nikuda mi nećemo. Na sreću, ti si drugar u manjini.Area_51 wrote:Jel se meni cini ili ovo nas neko iz dijaspore tjera na novi rat, dok ce doticna skupina to gledati na televiziji uz cips. Dejton je nuzno zlo, iza kojeg stoji medjunarodna zajednica i trajace dokle oni kazu. Moze se ukinut jedino usvajanjem novog Ustava, samo ostaje pitanje kako doci do kvalitetnog rjesenja a da se ovi iz Dodikovog entiteta ne preseravaju.
A za Banjalučanina iz Drvara ili Glamoča ili pičkovca gornjeg, bumo vidjeli....
- Enka-Benka
#37 Re: napustanje Dejtona...
vrli pitac:
Fakat mi dizes pritisak!!Vi ginuli a mi nismo aa??Vama palili nama nisu??Zbog ubijenog svata poceo rat??Treba Banja Luka da nam bude glavna menza??Daj ba pusti vodu,dosta si srao!!!
Jos i danas( a ako Bog da i u budece )putuje se sa BOSANSKIM pasosom bez ikave RS u zagradama!
Fakat mi dizes pritisak!!Vi ginuli a mi nismo aa??Vama palili nama nisu??Zbog ubijenog svata poceo rat??Treba Banja Luka da nam bude glavna menza??Daj ba pusti vodu,dosta si srao!!!
Jos i danas( a ako Bog da i u budece )putuje se sa BOSANSKIM pasosom bez ikave RS u zagradama!
Last edited by Enka-Benka on 12/09/2007 00:42, edited 1 time in total.
-
Narod je tako htjeo! Kad su rokale granate i djeca ginula svi su htjeli da dodje kakav takav mir samo da narod prestane ginuti!! Kad je mir potpisan, svi su radovali, od vojnika do gradjana.pasha078 wrote:Narod tako htio? Kako si to skontao, da li si možda ti provodio anketu te jeseni?Pustinjski pjesnik i mrav wrote:Dejton je bio nuzno zlo. Dejton je morao biti potpisan zbog pritiska MZ i zbog toga sto je narod tako htjeo.
Što se tiče MZ pritiska bio je blef (čitaj Tačerku).
A četnik će ti vrata izbiti svejedno, bio ti fin ili ne....
Nije bilo pritiska stranaca!?!??!?!?!?!?!?
I kao sto rekoh, lako je kritikovati, a bi li opet izabrao rat i granate umjesto Dejtona. Eeeh to je potesko pitanje...
-
Vozdra_123
#39 Re: Napustanje Dejtona?
slazem se ja sa tobom ali kao sto rekoh gore bez sile i volje da iskoristis silu si nula...Pa da je tako nikada nigdje sukoba ne bi bilo. Bitno je amerikancima objasniti sta se hoce. Ako to nece podrzati Bush, treba lobirati da podrzi naredni predsjednik.Liberalism wrote:[quote="jefferson
jednom shvatite, ono sto se potpise treba realizovati jer to postaje odgovornost onoga koji je potpisao! Znaci, nasi su potpisali dejton, e sad sjedite i radite na tom dejtonu ili se dogovorite drugacije, a ne raji suplju pricu prosipati o nekakvom jednostranom ukidanju i slicne gluposti!
vidjeli smo sta nam se desilo '92
- Prozor
Evo, sta kazete za ovaj Ustav(i pokusajte ignorisati sto je od SBIH):
http://www.zabih.ba/downloads/19_3.pdf
http://www.zabih.ba/downloads/19_3.pdf
- Prozor
#41 Re: napustanje Dejtona...
Ma ti 92´ nisi bio 10 godina a kamoli da si pivo pio.vrli pitac wrote:Sjecam se 92.
- Prozor
Bez vas bi se cetnici usetali u grad velis...pasha078 wrote:Čovječe, da li si ti uopšte bio dovoljno star tada???? HV i ARBIH su već ušli na teritorij banjalučke opštine, moral i elan među vojskom je bio visok jer se znalo da je VRS pred kolapsom i ljudi su bili spremni da podnesu još malo jer se pobjeda nazirala.Pustinjski pjesnik i mrav wrote:Narod je tako htjeo! Kad su rokale granate i djeca ginula svi su htjeli da dodje kakav takav mir samo da narod prestane ginuti!! Kad je mir potpisan, svi su radovali, od vojnika do gradjana.pasha078 wrote: Narod tako htio? Kako si to skontao, da li si možda ti provodio anketu te jeseni?
Što se tiče MZ pritiska bio je blef (čitaj Tačerku).
A četnik će ti vrata izbiti svejedno, bio ti fin ili ne....
Nije bilo pritiska stranaca!?!??!?!?!?!?!?Po tebi eto mi prisilili Milosevica da potpise mir, a ne Amerikanci. Mi ga zaustavili i u pohodu na Kosovo
![]()
![]()
![]()
I kao sto rekoh, lako je kritikovati, a bi li opet izabrao rat i granate umjesto Dejtona. Eeeh to je potesko pitanje...
Ja nisam bio u Sarajevu tada te ne znam kako ste se vi osjećali u tom trenutku. Vjerujem da ste zeljeli mir i da vam je svega bilo dosta, pa ste stoga prodali 51% Bosne da se možete prošetati od Kozije ćuprije do Ilidže.
Ne zaboravi da ste dobili Sarajevo zahvaljujući HV (prvenstveno) i Krajišnicima!!!!!!!
-
pasha078 wrote: Ne zaboravi da ste dobili Sarajevo zahvaljujući HV (prvenstveno)!!!!!!!
Prvo ti rascisti sta je radio HV po Hercegovini, Mostaru, Starom mostu, Ahmicima(genocid)...
-
jefferson
#44 Re: napustanje Dejtona...
E moj jarane!vrli pitac wrote:Sjecam se 92.
Moj dobar prijatelj koji je sad u USA, srbin, bio pripadnik ARBiH, dolazi u BiH nakon 6 godina (1997-2003) i ulazimo u BiH na granici, sve mrak po RS, nigdje ulicne rasvjete, kaze on "e svaka im cast za sta su se borili".
I sad vidis, razlika je sto je on kao srbin sjedio u ratu pio pivu sa muslimanom i hrvatom u ARBiH, e to je moj KONJU razlika izmedju mene, njega a onda s druge strane tebe! Jer ti jos nisi presao civilizacijski prag koji te odvaja od pecinskog covjeka koji se striktno krece u svom plemenu i nece da komunicira s drugim.
I onda druga stvar, kako je tebi sarajevo naredjivalo? jel ti imas pojma sta znaci drzava, ili je to ono za sta se srbija borila, da postane zemlja kroz koju sva droga prolazi u evropu i sav muzicki sund dolazi iz nje, i ti bi tamo? Samo zato sto su neki "kvazi" pripadnici istog plemena tamo? Ja koliko znam pripadnici pravoslavne vjeroispovjesti su BOSANCI i HERCEGOVCI a ne srbijanci! Na kraju krajeva pogledaj svoju licnu i vozacku te pasos, nigdje nepise Srbija ili RS! Stoga, ako ti se nesvidja, imas tu srbiju pa idi tamo divi se civilizacijskim dostignucima te drzave!
- Liberalism
@jefferson
sta mislis o ovom dijelu Deklaracije o nezavisnosti (koju napisa tvoj imenjak):
Whenever any form of government becomes destructive of these ends life, liberty, and the pursuit of happiness it is the right of the people to alter or abolish it, and to institute new government...”
Thomas Jefferson
American 3rd US President (1801-09). Author of the Declaration of Independence. 1762-1826
sta mislis o ovom dijelu Deklaracije o nezavisnosti (koju napisa tvoj imenjak):
Whenever any form of government becomes destructive of these ends life, liberty, and the pursuit of happiness it is the right of the people to alter or abolish it, and to institute new government...”
Thomas Jefferson
American 3rd US President (1801-09). Author of the Declaration of Independence. 1762-1826
- Liberalism
- Liberalism
Mogu li Bosanci imati svoju ''Deklaraciju'' u kojoj ce jasno i konkretno napisati sta traže i zbog cega to traze?

IN CONGRESS, JULY 4, 1776
The unanimous Declaration of the thirteen united States of America
When in the Course of human events it becomes necessary for one people to dissolve the political bands which have connected them with another and to assume among the powers of the earth, the separate and equal station to which the Laws of Nature and of Nature's God entitle them, a decent respect to the opinions of mankind requires that they should declare the causes which impel them to the separation.
We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness. — That to secure these rights, Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed, — That whenever any Form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or to abolish it, and to institute new Government, laying its foundation on such principles and organizing its powers in such form, as to them shall seem most likely to effect their Safety and Happiness. Prudence, indeed, will dictate that Governments long established should not be changed for light and transient causes; and accordingly all experience hath shewn that mankind are more disposed to suffer, while evils are sufferable than to right themselves by abolishing the forms to which they are accustomed. But when a long train of abuses and usurpations, pursuing invariably the same Object evinces a design to reduce them under absolute Despotism, it is their right, it is their duty, to throw off such Government, and to provide new Guards for their future security. — Such has been the patient sufferance of these Colonies; and such is now the necessity which constrains them to alter their former Systems of Government. The history of the present King of Great Britain is a history of repeated injuries and usurpations, all having in direct object the establishment of an absolute Tyranny over these States. To prove this, let Facts be submitted to a candid world.
He has refused his Assent to Laws, the most wholesome and necessary for the public good.
He has forbidden his Governors to pass Laws of immediate and pressing importance, unless suspended in their operation till his Assent should be obtained; and when so suspended, he has utterly neglected to attend to them.
He has refused to pass other Laws for the accommodation of large districts of people, unless those people would relinquish the right of Representation in the Legislature, a right inestimable to them and formidable to tyrants only.
He has called together legislative bodies at places unusual, uncomfortable, and distant from the depository of their Public Records, for the sole purpose of fatiguing them into compliance with his measures.
He has dissolved Representative Houses repeatedly, for opposing with manly firmness his invasions on the rights of the people.
He has refused for a long time, after such dissolutions, to cause others to be elected, whereby the Legislative Powers, incapable of Annihilation, have returned to the People at large for their exercise; the State remaining in the mean time exposed to all the dangers of invasion from without, and convulsions within.
He has endeavoured to prevent the population of these States; for that purpose obstructing the Laws for Naturalization of Foreigners; refusing to pass others to encourage their migrations hither, and raising the conditions of new Appropriations of Lands.
He has obstructed the Administration of Justice by refusing his Assent to Laws for establishing Judiciary Powers.
He has made Judges dependent on his Will alone for the tenure of their offices, and the amount and payment of their salaries.
He has erected a multitude of New Offices, and sent hither swarms of Officers to harass our people and eat out their substance.
He has kept among us, in times of peace, Standing Armies without the Consent of our legislatures.
He has affected to render the Military independent of and superior to the Civil Power.
He has combined with others to subject us to a jurisdiction foreign to our constitution, and unacknowledged by our laws; giving his Assent to their Acts of pretended Legislation:
For quartering large bodies of armed troops among us:
For protecting them, by a mock Trial from punishment for any Murders which they should commit on the Inhabitants of these States:
For cutting off our Trade with all parts of the world:
For imposing Taxes on us without our Consent:
For depriving us in many cases, of the benefit of Trial by Jury:
For transporting us beyond Seas to be tried for pretended offences:
For abolishing the free System of English Laws in a neighbouring Province, establishing therein an Arbitrary government, and enlarging its Boundaries so as to render it at once an example and fit instrument for introducing the same absolute rule into these Colonies
For taking away our Charters, abolishing our most valuable Laws and altering fundamentally the Forms of our Governments:
For suspending our own Legislatures, and declaring themselves invested with power to legislate for us in all cases whatsoever.
He has abdicated Government here, by declaring us out of his Protection and waging War against us.
He has plundered our seas, ravaged our coasts, burnt our towns, and destroyed the lives of our people.
He is at this time transporting large Armies of foreign Mercenaries to compleat the works of death, desolation, and tyranny, already begun with circumstances of Cruelty & Perfidy scarcely paralleled in the most barbarous ages, and totally unworthy the Head of a civilized nation.
He has constrained our fellow Citizens taken Captive on the high Seas to bear Arms against their Country, to become the executioners of their friends and Brethren, or to fall themselves by their Hands.
He has excited domestic insurrections amongst us, and has endeavoured to bring on the inhabitants of our frontiers, the merciless Indian Savages whose known rule of warfare, is an undistinguished destruction of all ages, sexes and conditions.
In every stage of these Oppressions We have Petitioned for Redress in the most humble terms: Our repeated Petitions have been answered only by repeated injury. A Prince, whose character is thus marked by every act which may define a Tyrant, is unfit to be the ruler of a free people.
Nor have We been wanting in attentions to our British brethren. We have warned them from time to time of attempts by their legislature to extend an unwarrantable jurisdiction over us. We have reminded them of the circumstances of our emigration and settlement here. We have appealed to their native justice and magnanimity, and we have conjured them by the ties of our common kindred to disavow these usurpations, which would inevitably interrupt our connections and correspondence. They too have been deaf to the voice of justice and of consanguinity. We must, therefore, acquiesce in the necessity, which denounces our Separation, and hold them, as we hold the rest of mankind, Enemies in War, in Peace Friends.
We, therefore, the Representatives of the united States of America, in General Congress, Assembled, appealing to the Supreme Judge of the world for the rectitude of our intentions, do, in the Name, and by Authority of the good People of these Colonies, solemnly publish and declare, That these united Colonies are, and of Right ought to be Free and Independent States, that they are Absolved from all Allegiance to the British Crown, and that all political connection between them and the State of Great Britain, is and ought to be totally dissolved; and that as Free and Independent States, they have full Power to levy War, conclude Peace, contract Alliances, establish Commerce, and to do all other Acts and Things which Independent States may of right do. — And for the support of this Declaration, with a firm reliance on the protection of Divine Providence, we mutually pledge to each other our Lives, our Fortunes, and our sacred Honor.

IN CONGRESS, JULY 4, 1776
The unanimous Declaration of the thirteen united States of America
When in the Course of human events it becomes necessary for one people to dissolve the political bands which have connected them with another and to assume among the powers of the earth, the separate and equal station to which the Laws of Nature and of Nature's God entitle them, a decent respect to the opinions of mankind requires that they should declare the causes which impel them to the separation.
We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness. — That to secure these rights, Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed, — That whenever any Form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or to abolish it, and to institute new Government, laying its foundation on such principles and organizing its powers in such form, as to them shall seem most likely to effect their Safety and Happiness. Prudence, indeed, will dictate that Governments long established should not be changed for light and transient causes; and accordingly all experience hath shewn that mankind are more disposed to suffer, while evils are sufferable than to right themselves by abolishing the forms to which they are accustomed. But when a long train of abuses and usurpations, pursuing invariably the same Object evinces a design to reduce them under absolute Despotism, it is their right, it is their duty, to throw off such Government, and to provide new Guards for their future security. — Such has been the patient sufferance of these Colonies; and such is now the necessity which constrains them to alter their former Systems of Government. The history of the present King of Great Britain is a history of repeated injuries and usurpations, all having in direct object the establishment of an absolute Tyranny over these States. To prove this, let Facts be submitted to a candid world.
He has refused his Assent to Laws, the most wholesome and necessary for the public good.
He has forbidden his Governors to pass Laws of immediate and pressing importance, unless suspended in their operation till his Assent should be obtained; and when so suspended, he has utterly neglected to attend to them.
He has refused to pass other Laws for the accommodation of large districts of people, unless those people would relinquish the right of Representation in the Legislature, a right inestimable to them and formidable to tyrants only.
He has called together legislative bodies at places unusual, uncomfortable, and distant from the depository of their Public Records, for the sole purpose of fatiguing them into compliance with his measures.
He has dissolved Representative Houses repeatedly, for opposing with manly firmness his invasions on the rights of the people.
He has refused for a long time, after such dissolutions, to cause others to be elected, whereby the Legislative Powers, incapable of Annihilation, have returned to the People at large for their exercise; the State remaining in the mean time exposed to all the dangers of invasion from without, and convulsions within.
He has endeavoured to prevent the population of these States; for that purpose obstructing the Laws for Naturalization of Foreigners; refusing to pass others to encourage their migrations hither, and raising the conditions of new Appropriations of Lands.
He has obstructed the Administration of Justice by refusing his Assent to Laws for establishing Judiciary Powers.
He has made Judges dependent on his Will alone for the tenure of their offices, and the amount and payment of their salaries.
He has erected a multitude of New Offices, and sent hither swarms of Officers to harass our people and eat out their substance.
He has kept among us, in times of peace, Standing Armies without the Consent of our legislatures.
He has affected to render the Military independent of and superior to the Civil Power.
He has combined with others to subject us to a jurisdiction foreign to our constitution, and unacknowledged by our laws; giving his Assent to their Acts of pretended Legislation:
For quartering large bodies of armed troops among us:
For protecting them, by a mock Trial from punishment for any Murders which they should commit on the Inhabitants of these States:
For cutting off our Trade with all parts of the world:
For imposing Taxes on us without our Consent:
For depriving us in many cases, of the benefit of Trial by Jury:
For transporting us beyond Seas to be tried for pretended offences:
For abolishing the free System of English Laws in a neighbouring Province, establishing therein an Arbitrary government, and enlarging its Boundaries so as to render it at once an example and fit instrument for introducing the same absolute rule into these Colonies
For taking away our Charters, abolishing our most valuable Laws and altering fundamentally the Forms of our Governments:
For suspending our own Legislatures, and declaring themselves invested with power to legislate for us in all cases whatsoever.
He has abdicated Government here, by declaring us out of his Protection and waging War against us.
He has plundered our seas, ravaged our coasts, burnt our towns, and destroyed the lives of our people.
He is at this time transporting large Armies of foreign Mercenaries to compleat the works of death, desolation, and tyranny, already begun with circumstances of Cruelty & Perfidy scarcely paralleled in the most barbarous ages, and totally unworthy the Head of a civilized nation.
He has constrained our fellow Citizens taken Captive on the high Seas to bear Arms against their Country, to become the executioners of their friends and Brethren, or to fall themselves by their Hands.
He has excited domestic insurrections amongst us, and has endeavoured to bring on the inhabitants of our frontiers, the merciless Indian Savages whose known rule of warfare, is an undistinguished destruction of all ages, sexes and conditions.
In every stage of these Oppressions We have Petitioned for Redress in the most humble terms: Our repeated Petitions have been answered only by repeated injury. A Prince, whose character is thus marked by every act which may define a Tyrant, is unfit to be the ruler of a free people.
Nor have We been wanting in attentions to our British brethren. We have warned them from time to time of attempts by their legislature to extend an unwarrantable jurisdiction over us. We have reminded them of the circumstances of our emigration and settlement here. We have appealed to their native justice and magnanimity, and we have conjured them by the ties of our common kindred to disavow these usurpations, which would inevitably interrupt our connections and correspondence. They too have been deaf to the voice of justice and of consanguinity. We must, therefore, acquiesce in the necessity, which denounces our Separation, and hold them, as we hold the rest of mankind, Enemies in War, in Peace Friends.
We, therefore, the Representatives of the united States of America, in General Congress, Assembled, appealing to the Supreme Judge of the world for the rectitude of our intentions, do, in the Name, and by Authority of the good People of these Colonies, solemnly publish and declare, That these united Colonies are, and of Right ought to be Free and Independent States, that they are Absolved from all Allegiance to the British Crown, and that all political connection between them and the State of Great Britain, is and ought to be totally dissolved; and that as Free and Independent States, they have full Power to levy War, conclude Peace, contract Alliances, establish Commerce, and to do all other Acts and Things which Independent States may of right do. — And for the support of this Declaration, with a firm reliance on the protection of Divine Providence, we mutually pledge to each other our Lives, our Fortunes, and our sacred Honor.
- DobroJutroKolumbo
#49 Re: napustanje Dejtona...
Haj ti na Banja Luka forum pa tamo prosipaj cetnicku propagandu...vrli pitac wrote:Sjecam se 92.