Slusajuci Radio Slobodna Evropa prekjucer, cuo sam pricu da su u posljednje vrijeme sve su glasniji zahtjevi za ukidanjem ili redefinisanjem uloge Vijeća naroda u Republici Srpskoj, koji stižu iz vodećih političkih partija u tom entitetu. Klub Bošnjaka u Vijeću naroda usprotivio se takvim zahtjevima, osuđujući i nedavne izjave predsjednika Narodne skupštine RS-a Igora Radojičića, koji je kazao da se u Vijeću dešavaju zloupotrebe vitalnog nacionalnog interesa zbog čega mora doći do ukidanja ili redefinisanja te institucije.
Bošnjački klub koliko sam ja sam shvatio porucio je Radojičiću da se, umjesto politizacije, prilikom predlaganja određenih rješenja, konsultuju svi relevantni faktori, kako ne bi bilo potrebe za pokretanjem zaštite vitalnog nacionalnog interesa.
Radojičić smatra da se čestom zloupotrebom nacionalnog interesa neopravdano blokiraju brojni reformski zakoni, a za primjer navodi i posljednji blokirani zakon o visokom obrazovanju RS-a.
Predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Remzija Kadrić navodi kako bi eventualno ukidanje ili promjena uloge Vijeću naroda bila veoma štetna za Bošnjake i Hrvate. Tu instituciju bi još trebalo i pojačati, te transformisati je u dom naroda po modelu koji je primijenjen u Federaciji BiH.
Eh, sada, da li se radi o gubitku radnog mjesta koji ovih iz SDA/HDZ imaju u RS ili cak o nekom smanjenju drzavnih organe, tacno ne znam, ali jedno je sigurno:
"NIKOME NIJE JASNO STO TACNO RADI TO VIJECE"
Nakon izbora ukidanje Vijeća naroda RS?
-
Dedda
-
BiH_Izbjeglica
Treba da stiti interese Bosnjaka i Hrvata u tzv. rs, ali sta mozes, SDA, SDP, i HDZ prodaju sve, pa i nacijonalni interes !
-
Dedda
Nemoj me pogresno shvatiti, ali zar sticenje interesa ne podrazumjeva i omogucavanje povratka ljudima na svoje, jednakopravnost u svim tim gradovima, normalna imena ulica....a u banjoj luci, ma koliko god oni nas stitili nema ulice koja ne nosi ime nekog srpskog kralja ili nekog junaka....uzasBiH_Izbjeglica wrote:Treba da stiti interese Bosnjaka i Hrvata u tzv. rs, ali sta mozes, SDA, SDP, i HDZ prodaju sve, pa i nacijonalni interes !
ja ipak mislim da se tu vise radi o licnim pozicijama, jer ovi pojedinci nemaju mjesta da se uposle u federaciji, a 40 odsto ljudi koji i jesu u vijecu naroda je stalno naseljeno u federaciji od prije rata.
ne vidim nacin kako neko moze braniti interese odredjenih naroda iz tog entiteta, ako je iz drugog
za ovo valjda vazi ono staro pravilo: NAJTEZE JE BITI HODZA U SVOM SELU