Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
- uvjek dobar gost
#252 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Da ne citiram tuđe misli il neke navode iz knjiga da ne postiram.
Svijesti ima malo il nimalu ,sve se to najbolje vidi na mladima i na malo starijima... na starijim ljudima donekle se može i vidjeti neka svijet... ali generalno... bojim se mitologizacije određenih tema i polja... što bi dugoročno moglo donijeti samo loše posljedice..
Svijesti ima malo il nimalu ,sve se to najbolje vidi na mladima i na malo starijima... na starijim ljudima donekle se može i vidjeti neka svijet... ali generalno... bojim se mitologizacije određenih tema i polja... što bi dugoročno moglo donijeti samo loše posljedice..
- sodom
#253 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Ako su muslimani u bosni hrvatska najcistija krv, zasto ne iskazuju malo vise postovanja prema njoj...
-
ero-88
#254 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
pa mozda zato sto su se ti muslimani sami odrekli te krvi i mjesta koje su mogli imat medu hrvatima katolicke vjere. mozda se nije trebalo na skupstini u beogradu bivse sfrj 80% njih izjasnit kao srbi a vec 75. kao muslimani , te 92 kao bosnjaci mozda su svi trebali ostat u redovima HOSa i svi govorit da su hrvati islamske vjere i bilo bi puno manje zrtava sa obje strane i danas ne bi bilo problema
- Van Halen
#255 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
ero-88 wrote:pa mozda zato sto su se ti muslimani sami odrekli te krvi i mjesta koje su mogli imat medu hrvatima katolicke vjere. mozda se nije trebalo na skupstini u beogradu bivse sfrj 80% njih izjasnit kao srbi a vec 75. kao muslimani , te 92 kao bosnjaci mozda su svi trebali ostat u redovima HOSa i svi govorit da su hrvati islamske vjere i bilo bi puno manje zrtava sa obje strane i danas ne bi bilo problema
U prijevodu ili ćete biti ono što mi kažemo ili vas neće biti, slično razmišljaju i istočne i zapadne komšije. Nije ovo prvi rat koji je vođen protiv Bošnjaka iz tog razloga. U zadnjih 1000 godina Bošnjaci su podvrgnuti najgnusnijim represijama iz ovih razloga koji su pomenuti u postu iznad. Zar su mogli biti u zabludi da ćemo prihvatiti 1992. ono što nismo vijekovima prije. Ali ipak, svaka čast na iskrenosti.
-
ero-88
#256 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
stvar je u tome sto se vijekovima prije to prihvacalo a tek sa umjetnom tvorevinom Jugoslavijom se toga odreklo zbog naivnosti svih naroda ne samo jednoga, kasnije pri raspadu doslo je do pogresnog vodenja sa strane Alije Izetbegovica koji se jedno vrijeme cak izjasnjavao srbinom i Franje Tudmana koji je nekad bio partizanski general, te ne poznavanja povijesti i jednog i drugog naroda tj danasnjih Hrvata i danasnjih Bosnjaka. ali Boze moj to se desilo i tko zna kad i tko ce ispravit tu veliku gresku u nasoj povijesti.
-
xyz2007
#257 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Jos uvijek cak i nakon rata sam poprilicno osvjescen.Pietje_Bel wrote: Kako nas nacionalno osvjestiti?
Moju naciju niko ne moze izmjeniti jer sve dok postoji Bosna-Hercegovina moja domovina a ja u njoj rodjen i pripadam njenom bh narodu i bosanskoj naciji ja sam Bosanac.
Kad je u pitanju drzava bez NACIJE BOSANSKE te drzave nema.
Znaci dok je Bosanaca bice i Bosne. Prvo ljudi tj nacija moraju postojati pa tek onda drzava.
Ljudi oblikuju drzavu a ne drzava ljude.
Problem nastaje onda kad se pobije ili etnicki pocne cistiti vec postojeca Bosanska nacija tj ljudi koji kazu Ja sam Bosanac ( katolik, pravoslavac, musliman, ateista, agnostik, ovaj onaj... ) a onda na njeno mjesto postave druge drzave tj njihove nacije, 2-3 ili 4 ... broj nije vazan.
Onda te nove nacije ciji se ljudi dobrovoljno izjasne da su pripadnici neke trece ili pete drzave pokusavaju da izmjene drzavu Bosnu u onakvu drzavu kakva odgovara njihovim interesima.
To je nacin na koji se jedna drzava dovodi do nestanka.
Sve sto vise ljudi negira bosansku naciju i ne izjasnjava se kao Bosanac tj njen pripadnik, sve vise pomaze tudjim drzavama i ucestvuje u ubijanju ne samo svoje bosanske nacije vec i automatski svoje sopstvene drzave Bosne-Hercegovine.
U tom smislu mogu reci da su mnogi nacionalno onesvjesceni jer nisu svjesni da nacinom kojim se izraze o pripadanju drzavi mogu da ubiju svoju sopstvenu domovinu.
Nacionalno osvjescenje je hitno potrebno jer covjek se ne smije opustiti i misliti da BH neprijatelji ne mogu uspjeti.
Mogu... oni uspjeti.... ali sve dok ima Bosanaca -- ne mogu.
Kad kazem Bosanaca mislim na Bosance bilo gdje, u BH ... u svijetu... Bosanac je Identitet drzave Bosne-Hercegovine.
Oni koji stite Bosnu i njene interese ( a ne interese susjednih drzava ) samim svojim opredjeljenjem za nju ne smije se odbaciti na osnovu - religiozne pripadnosti/nepripadnosti jer nije u pitanju gubitak religije vec gubitak drzave!
Svaki Bosanac je vazan. Svaki osvjescen Bosanac je jedan Bosanac dignut iz mrtvih.
Last edited by xyz2007 on 31/08/2008 19:39, edited 2 times in total.
- Pietje_Bel
#258 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Pa Izetbegovic je se izjasnjavao kao Srbin zato sto se nakon ukidanja pojma i imena "Bosnjak" mogao izjasniti kao Srbin ili Hrvat. Totalno nevazno. Bosnjaci su etnonim koji je nastao iz Banovine i Kraljevine Bosne koja nikad nije bila Srpska. Jer da je bila Srpska nebi Bosanski vladari, putopisci koji su dolazili u Bosnu ili drugi; pravili jasnu raliku izmedu Srba i Bosnjana i svojim poveljama. To sto su Srbi bili pleme a Bosnjaci ne to je nevazno. Bosna je stvorila Bosnjane/Bosnjake i to je 100% cinjenica. Isto kao sto je Holandija stvorila Holandjane, Sweds Swedane i Italija Italijane. Objasnjavati nekom Bosnjaku da mi nismo narod zato sto nije postojalo Bosansko pleme je totalni idiotizam i fasizam jer onda nebi postojali ni Spanci ni Italijani, ni Holandjani. U Evropi bi onda imali svega 10 drzava i nacija dan danas. Danasnji Srbi su se od od prilike 1700 pa do 1900 poceli nazivati Bosnjacima. Katolici su se nazivali Bosnjanima/ Bosnjacima od 1250. do 1900. a Muslimani od 1463. do 1900.Tullius Iustinius wrote:Pazi, ja razumem zasto se sada nazivate Bosnjaci, i to priznajem jer druge nema, samo imam jedno podpitanje: zasto je Izetbegovic rekao da je Srbin a ne Hrvat islamske vere (naravno medju sadasnjim Bosnjacima ima i izvornih Hrvata ali su u manjem broju) ?cheguevara_k1 wrote:Tullius Iustinius wrote:Oni koji sebe vide kao Bosnjake po nacionalnosti, oni su onda ovde nacionalna manjina medju Bosancima.
A nije mi jasno odkud sad to da su se Srbi (kao pleme) u Bosnu naselili tek za vreme turaka kad je Bosna nastala kao jedna od srpskih drzava u kojoj su ziveli i ljudi sa zapada (Hrvati), i ako Bosnjaci (danasnji) nemaju nista zajednicko sa Srbima zasto su onda sami sebe nazivali Srbima islamske vere (jedan od primera je Izetbegovic (pre rata)) ?
Sve te istorijske cinjenice mi nisu jasne, ako ne verujete nicemu sto potice iz Srbije onda bi trebalo proveriti (vazi za sve nas) sta je ostalo zapisano u zvanicnim spisima svetske istorije...
Vidi sad belaja. Objasnjenje i odgovor na ovo pitanje dao sam ti ja u temi kojoj si mijenjao naslov. Do osnivanja Kraljevine SHS u Bosni i Hercegovini zivjeli su Bosnjani ( Bosnjaci, Bosanci... ) od sve tri vjere. Bilo je cak malo i onih od cetvrte vjere ( jevreji ). Nakon osnivanja SHS, ukinut je pojam Bosnjak i Bosanac, a narod iz Bosne je podijeljen na Srbe i Hrvate ustavom srpskog kralja. Alija Izetbegovic nije imao opciju da se izjasni drugacije osim kao Srbin islamske vjeroispovijesti ili Hrvat islamske vjeroispovijesti sve do 1978. god. kada se muslimanima u BiH daje status nacije i postaju Muslimani. I nije Bosna nastala kao jedna od srpskih drzava i uzalud pokusavas da prodas pricu o plemenu Sarba koji su jelte prastanovnici planete zemlje.
I glavna stvar, ja znam da si ti to rekao ali me interesuje sta kazu zvanicni spisi svetske istorije
1531 Benedikt Kupresevich:
,,U spomenutom kraljevstvu Bosni nasli smo tri naroda i tri vjere. Prvo su starosjedioci Bosnjaci, koji su rimo-krscanske vjere. Njima je Turcin, kada je osvojio kraljevstvo Bosnu, dozvolio, da drze svoju vjeru i ostanu u zemlji. Drugo su Srbi, koje oni zovu Vlasima, a mi ih zovemo Cicima ili Martolozima. Ovi su dosli iz mjesta Smedereva i grckoga Beograda, a vjere su sv. Pavla... Treci narod su pravi Turci. Ti, narocito ratnici i cinovnici, s velikim tiranstvom vladaju objema prije spomenutim narodima, krscanskim podanicima.
Safet Besagic 1891.:
BOŠNJAKU
Znaš Bošnjače nije davno bilo. Sveg mi svjeta nema petnest ljeta.
Kad u našoj Bosni ponositoj,I junačkoj zemlji Hercegovoj,Od Trebinja do Brodskijeh vrata,Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroza svoje hire. Oba stranca ko u svome šire.Oba su nas gosta saletjela. Da nam otmu najsvetije blago. Naše ime ponosno i drago.
-
zlata
#259 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Je'l'ti bas treeeba prevodilac? Pa jedan od mogucih prevoda.... ti ide nesto 'vako: Nebi bio mali broj BiH muslimana ili Bosnjaka...koji se nebi vrlo laHko izjasnili k'o Hrvati...ali....za domovnicu i putovnicu!Pietje_Bel wrote: Tvoj post me malo zbunjuje jer ne znam je li dobronamjeran ili nije zbog ove recenice:Sta je pisac htio reci?ima i onih (istina minoran broj) koji se osjećaju još kao Srbi ili Hrvati
Isto k'o sto nije mali broj Sandzaklija koji...nesto slicno
-
emra_a
#260 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
stim sto oni JESU bosnjacizlata wrote:Je'l'ti bas treeeba prevodilac? Pa jedan od mogucih prevoda.... ti ide nesto 'vako: Nebi bio mali broj BiH muslimana ili Bosnjaka...koji se nebi vrlo laHko izjasnili k'o Hrvati...ali....za domovnicu i putovnicu!Pietje_Bel wrote: Tvoj post me malo zbunjuje jer ne znam je li dobronamjeran ili nije zbog ove recenice:Sta je pisac htio reci?ima i onih (istina minoran broj) koji se osjećaju još kao Srbi ili Hrvati![]()
Isto k'o sto nije mali broj Sandzaklija koji...nesto slicnopostaju Bosnjaci (i Bosanci!) i Turci.
- Pietje_Bel
#261 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Po kojem pravilu su Sandzaklije Bosnjaci? 
-
zlata
#262 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Pa zaTO sto su isto bili "Muslimani" i sto su takodjer slavofoni!Pietje_Bel wrote:Po kojem pravilu su Sandzaklije Bosnjaci?
Tako vele goleme glavonje!
- cogni
#263 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Po pravilu da niko ne smije da im govori sta su, vec da oni jedino sami to mogu znati. Ne govorimo o govedima ili kozama nego o ljudima.Pietje_Bel wrote:Po kojem pravilu su Sandzaklije Bosnjaci?
-
emra_a
#264 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Sandzak je bio dio Bosne sve do Berlingskog kongresazlata wrote:Pa zaTO sto su isto bili "Muslimani" i sto su takodjer slavofoni!Pietje_Bel wrote:Po kojem pravilu su Sandzaklije Bosnjaci?i isto...zato sto su istodobno bili dio Osmanskog Carstva. Svi ex-YU Muslimani...su proglaseni Bosnjacima.....i BiH im je rezervna domovina!
![]()
recimo da se sad krajina odcjepi od BIH,pripoji se HR..za 100 godina oni su hrvati ne bosnjaci,je li?
- Pietje_Bel
#265 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Pa bilo je i pola Srbije dio Bosanskog ejalata za vrijeme Turske. Neka se svako izjasnjava kako zeli ali Sandzaklije nikada nisu pripadali nekoj neovisnoj Bosanskoj drzavi. Pripadali su Osmanskom Carstvu ali to je nesto drugo. Ja ih ne gledam kao Bosnjake, vise kao Muslimane ali to njih sigurno nece zabrinuti.emra_a wrote:Sandzak je bio dio Bosne sve do Berlingskog kongresazlata wrote:Pa zaTO sto su isto bili "Muslimani" i sto su takodjer slavofoni!Pietje_Bel wrote:Po kojem pravilu su Sandzaklije Bosnjaci?i isto...zato sto su istodobno bili dio Osmanskog Carstva. Svi ex-YU Muslimani...su proglaseni Bosnjacima.....i BiH im je rezervna domovina!
![]()
recimo da se sad krajina odcjepi od BIH,pripoji se HR..za 100 godina oni su hrvati ne bosnjaci,je li?
-
emra_a
#266 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
niti bilo koga drugog
Sandzaklije su bosnjaci i kapak
-
xyz2007
#267 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Bila je tema o nacionalnoj svjesti BOSANACA.
Ali je neko zatvorio i rekao da je razlog tome sto ima ova tema - o Bosnjacima.
Moj odgovor je bio da Bosnjacka Nacija i Bosanska Nacija nije isto i da bi to isto bilo da se tema o naciji Srpskoj prebaci u temu o naciji Hrvatskoj.
Stvarno mi nije bilo jasno - zasto se na bosanskohercegovackom forumu tema o Bosanskoj Naciji nije mogla diksutovati sama za sebe, ali eto...
I ovo ce proci.
Ali je neko zatvorio i rekao da je razlog tome sto ima ova tema - o Bosnjacima.
Moj odgovor je bio da Bosnjacka Nacija i Bosanska Nacija nije isto i da bi to isto bilo da se tema o naciji Srpskoj prebaci u temu o naciji Hrvatskoj.
Stvarno mi nije bilo jasno - zasto se na bosanskohercegovackom forumu tema o Bosanskoj Naciji nije mogla diksutovati sama za sebe, ali eto...
I ovo ce proci.
- Pietje_Bel
#268 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Pa po kojem principu? Zato sto su muslimani? Objasni mi malo argumentovano zasto su Sandzaklije Bosnjaci? Zato sto imaju Bosanski pasos i zato sto su uz to i muslimani?emra_a wrote:niti bilo koga drugog![]()
Zar se nije Tvrtko nazvao Kraljem Srbljem kada je dobio kontrolu nad Raskom (danasnjim Sandzakom?) Zar nisu tu zivijeli Srbi? Ja ne branim Sandzaklijama da se nazivaju Bosnjacima niti im to iko moze zabraniti ali onda ne razumijem sta taj pojam Bosnjak uopste znaci? Sta je temeljno za nas Bosnjake? Bosnjaci = Muslimani?
-
xyz2007
#269 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Izvini ali Bosnjaci jesu = Muslimani. Termin Bosnjak je samo zamjenio termin Musliman iz prijasnje YU. Zato su Srbi i Hrvati prihvatili taj termin objerucke i bore se svim nogama i rukama da taj termin i zadrze jer da nema Bosnjaka ne bi bilo ni Srba ni Hrvata VEC BI BILA JEDNA NACIJA BOSANSKA. .
A njima nije u interesu jedna nacija jer bi tada BH bila jedinstvena drzava koju ne bi mogli cijepiti i pripajati svojim maticama.
I gospodja je u pravu Sandzaklije jesu Bosnjaci tj Muslimani -- s TIM da ne postoji bosnjacka nacija jer nema bosnjacke drzave. Ima samo Bosna-Hercegovina. A bh nije bosnjacka vec bosanskohercegovacka.
Bosanci su pripadnici bosanskohercegovackog naroda : muslimani, katolici, parvoslavci , ateisti itd....
A njima nije u interesu jedna nacija jer bi tada BH bila jedinstvena drzava koju ne bi mogli cijepiti i pripajati svojim maticama.
I gospodja je u pravu Sandzaklije jesu Bosnjaci tj Muslimani -- s TIM da ne postoji bosnjacka nacija jer nema bosnjacke drzave. Ima samo Bosna-Hercegovina. A bh nije bosnjacka vec bosanskohercegovacka.
Bosanci su pripadnici bosanskohercegovackog naroda : muslimani, katolici, parvoslavci , ateisti itd....
Last edited by xyz2007 on 31/08/2008 18:50, edited 1 time in total.
- Pietje_Bel
#270 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Ovo sve sto si napisao je 100% tacno. Samo bih zelio jos da dodam da je Bosnjastvo se totalno nepravedno pretvorilo u Muslimanstvo. Stvar je u tome sto je se pojam Bosnjak iskrivio a to ime je imalo kontinuitet od 500 godina i proizaslo je vrlo prirodno iz pojma Bosnjanin koji je imao kontinuitet od 200 godina u neovisnoj Bosanskoj kraljevini. Sramota je sto je se taj pojam tako jeftino prodao. Ni ja za sebe nikad ne kazem da sam Bosnjak samo Bosanac.xyz2007 wrote:Izvini ali Bosnjaci jesu = Muslimani. Termin Bosnjak je samo zamjenio termin Musliman iz prijasnje YU. Zato su Srbi i Hrvati prihvatili taj ermin objerucke i bore se svim nogamai rukama da taj termin i zadrze jer da nema Bosnjaka ne bi bilo ni Srba ni Hrvata VEC BI BILA JEDNA NACIJA.
A njima nije u interesu jedna nacija jer bi tada bila jedinstvena drzava koju ne bi mogli cijepiti i pripajati svojim maticama.![]()
I gospodja je u pravu Sandzaklije jesu Bosnjaci s TIM da ne postoji bosnajcka nacija jer nema bosnajcke drzave. Ima samo Bosna-Hercegovina. A bh nije bosnjacka vec bosanskoherecgovacka.
-
xyz2007
#271 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Eh upravo to, ali ljudima obicnim gradjanima nije objasnjeno da je termin Bosnjak = Musliman, vec im je servirana prica da je Bosnjak = Bosanac.
Na ovom forumu ljudi jako puno pominju Bosnjake, ja u Sarajevu nikad ne cujem da neko kaze Bosnjak - svi vecinom govore Bosanac CAK I jako religiozni ljudi koji su zavrsavali medrese.
Ljudi u Bosni se generalno osjecaju kao BOSANCI.
Zasto se ovdje forsira termin BOSNJAK = Musliman po mom misljenju jeste zato sto ima dosta Hrvata i Srba koji forisraju teme o svojim nacijama i naravno bez Bosnjaka ni teme o Srbima Hrvatima ne bi imale efekta.
Ako se osjecate kao Muslimani recite ja sam Bosnjak.
Ako se osjecate kao bosanskohercegovacki narod recite ja sam Bosanac. U pitanju je NACIJA. I Bosnjani su bili Bosanci a Bosanci nisu iskljucivo islamske vjeroispovjesti.
Na ovom forumu ljudi jako puno pominju Bosnjake, ja u Sarajevu nikad ne cujem da neko kaze Bosnjak - svi vecinom govore Bosanac CAK I jako religiozni ljudi koji su zavrsavali medrese.
Ljudi u Bosni se generalno osjecaju kao BOSANCI.
Zasto se ovdje forsira termin BOSNJAK = Musliman po mom misljenju jeste zato sto ima dosta Hrvata i Srba koji forisraju teme o svojim nacijama i naravno bez Bosnjaka ni teme o Srbima Hrvatima ne bi imale efekta.
Ako se osjecate kao Muslimani recite ja sam Bosnjak.
Ako se osjecate kao bosanskohercegovacki narod recite ja sam Bosanac. U pitanju je NACIJA. I Bosnjani su bili Bosanci a Bosanci nisu iskljucivo islamske vjeroispovjesti.
-
Ponekad s'proljeca
#272 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Naziv Bosnjak su htjeli ne htjeli, najvise sacuvali bosanski katolici u svojim prezimenima, kojih ima dosta sa prezimenom Bosnjak.
Takodje mjesto u Slavoniji nazvali su Bosnjaci, kada su dosli iz Bosne.
Zalosno je sto je Bosnjacima muslimanima vjera bila na prvom mjestu (u sustini jako losi muslimani pom pitanju praktikovanja) kroz vrijeme su zaboravili svoj istinski nacionalni naziv!!!!
I na kraju da kazem da pridjev glupi Bosanac pristaje svim trima vjeroispovjestima u BiH, jer su ih i hrvatska, srpska i otomanska crkva preveli zedne preko vode odricuci se svoje domovine i narodnosti!!!!
Takodje mjesto u Slavoniji nazvali su Bosnjaci, kada su dosli iz Bosne.
Zalosno je sto je Bosnjacima muslimanima vjera bila na prvom mjestu (u sustini jako losi muslimani pom pitanju praktikovanja) kroz vrijeme su zaboravili svoj istinski nacionalni naziv!!!!
I na kraju da kazem da pridjev glupi Bosanac pristaje svim trima vjeroispovjestima u BiH, jer su ih i hrvatska, srpska i otomanska crkva preveli zedne preko vode odricuci se svoje domovine i narodnosti!!!!
- Real Khan
#273 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Ovo ti nije tačna konstatacija, jer samo se malo raspitaj o Muhamedu Hadžijahiću i Mehmed-Beg Kapetanović Ljubušaku i znat ćeš da se oni nisu zalagali za isključivo vjerski identitet Bošnjaka. (Nemoj samo kopati na wikipediji, nego pročitaj nekoliko knjiga) Naprotiv, oni su pozivali Bošnjake da ostanu u Bosni nakon dolaska Austrougraske vlasti, naglašavali su da i Kur'an nalaže da se treba boriti za svoju DOMOVINU jer je to pozitivna islamska vrijednost. Treba dosta o tome čitati pa će se puno toga saznati. Jednom prilikom ću vam sve ovo fino postaviti na "Političku svaštaru", ali sad nemam vremena. Ukratko, postojala je jaka probosanska svijest među bošnjačkim intelektualcima, ali su godinama velikosrpski i velikohrvatski meštri (pogotovo nakon 1. svjetskog rata) u krvi ugušili svaki pokušaj te inteligencije da se izbori za svoj status BOŠNJAKA. Kasnije su velikosrpski ideolozi prerušeni u komuniste nastavili taj projekat gušenja svega što je autohtono bosansko i bošnjačko... Od samog dolaska AU na ove prostore se falsifikovala bosanska historija, zemljišne knjige, uništavala se probosanska inteligencija, tako da se tek 1974. godina treba posmatrati kao ogromni historijski pomak da se napokon prizna postojanje bošnjačkog naroda (tada Muslimana jer su velikosrpski ideolozi stavili "veto" na naziv Bošnjaci, kao uostalom i na bosanski jezik, bošnjačko-muslimanska imena ulica, itd.) Dakle, ova konstrukcija jednostavno nije tačna jer nisu Bošnjaci insistirali na imenu Muslimani, nego su tražili da im se prizna ime Bošnjaka. Ko je god se iskreno borio za ovo, nestao je ubrzo... Ko se zalagao za ime Muslimani, mogao je kako-tako preživjeti velikosrpske "filtere"...Ponekad s'proljeca wrote: Zalosno je sto je Bosnjacima muslimanima vjera bila na prvom mjestu (u sustini jako losi muslimani pom pitanju praktikovanja) kroz vrijeme su zaboravili svoj istinski nacionalni naziv!!!!
Odakle ti ovaj termin "otomanska crkva"? Nije ni čudo što nas bije glas "glupih Bosanaca" jer izgleda da nam je generalno gledajući KNJIGA i ŠKOLA najveći dušmanin...Na žalost!I na kraju da kazem da pridjev glupi Bosanac pristaje svim trima vjeroispovjestima u BiH, jer su ih i hrvatska, srpska i otomanska crkva preveli zedne preko vode odricuci se svoje domovine i narodnosti!!!!
-
xyz2007
#274 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Nije vazno sta je bilo prije 500 godina, vazno je sta ce biti sutra i sta je danas.
Ko je kriv i te gluposti je pricanje o problemu - a ne o soluciji -- mi svi znamo ko smo mi, dajte pocnite razmisljati o edukaciji i gdje idemo, tj kako odrzati bosansku naciju umjesto dozvoliti njeno rusenje.
Evo moj prijedlog pocnite da se izjasnjavate kao Bosanci u javnom zivotu i malo vise tema o bh naciji a manje tema o tudjim drzavama i tudjim problemima ne bi bilo na odmet
( za promjenu )
Ko je kriv i te gluposti je pricanje o problemu - a ne o soluciji -- mi svi znamo ko smo mi, dajte pocnite razmisljati o edukaciji i gdje idemo, tj kako odrzati bosansku naciju umjesto dozvoliti njeno rusenje.
Evo moj prijedlog pocnite da se izjasnjavate kao Bosanci u javnom zivotu i malo vise tema o bh naciji a manje tema o tudjim drzavama i tudjim problemima ne bi bilo na odmet
( za promjenu )
- Tullius Iustinius
#275 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Može li mi neko dati zastavu i grb Bošnjaka (ili neku himnu ako je ima) ?