Nazalost ovo je tacno. Muslimani su nam ukrali Bosnjastvo..scooter21ba wrote:heheTullius Iustinius wrote:scooter21ba wrote:vidim bila je prepirka na pocetku samom musliman-bosnjak
zar to nije isto?
Ne, musliman je islamski vernik a Bosnjak je nacionalnost slovenske grupe naroda u BiH koja ne vidi bilo kakvu narodnu povezanost sa Srbima i Hrvatima kojih takodje ima u BiH.
a zasto se nijedan bosnjak ne zove marinko?
zasto IZ zastupa samo bosnjake?
daj ba ne budi slijep
bosnjak je drugo ime za muslimana jer su se nasli "pametni" pa da ne bi usvojili ime iz 75-e koje je tito dao nego izmisljaju tamo neko bosnjak
kao pozivaju se na istoriju a o istoriji nemaju pojma
Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
- Pietje_Bel
#151 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
-
paratrooper
#152 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
isparila jna, dosli marsovci i ubijali ljude a ?jennisjoplin wrote:Ovo bas off topic,ali moram...
onog momenta kada je slo izasla iz yugoslavije prestala je postojati jna, a pogotovo prestankom slanja regruta iz hr i na kraju bih.
fuj
- jennisjoplin
#153 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
ok, imas tamno moze i giniskockica_kockica wrote:jennisjoplin wrote:povuci rijec - prvo apach i nas poglavica kočiz, haugkockica_kockica wrote:svi smo mi nastali od indijanaca .. prvo su nastali indijanci pa onda mi ... pleme sijuksa
povlacim rijec prvo apach .. pa sijuksi
- scooter21ba
#154 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
pa tacno nego sta
bilo kakva anketa kad je sta si po nacionalnosti ti kazes muslimansko ime kaze bosnjak automatski
a taj muhamed mozda talijan po nacionalnosti
bilo kakva anketa kad je sta si po nacionalnosti ti kazes muslimansko ime kaze bosnjak automatski
a taj muhamed mozda talijan po nacionalnosti
- jennisjoplin
#155 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
koja si ti neznalica i jos vrijeđaš čobane po forumu, nisu od čobana već od krim miljea, svaki predsjednik odležo' min 5 godinicaNKVD wrote:Ovo može, ali kad bi se dobro zajebavali! S obzirom da živimo u potpuno nenormalnom društvu gdje je sve okrenuto naopačke i postoji nekoliko varijanti "istine", ovo gore ne drži vodu. Današnje S, B i H ovce svoju istoriju uče direktno i isključivo od čobana, predveče kada im u toru, uz gusle, o tome koju prozbori. I to je, oprilike, to najbolje o kojem ti govoriš. Dakle, citirano gore, kao i neki raniji tvoji stavovi, jednostavno ne stoji.Tullius Iustinius wrote:
...Pre svega ja mislim da istoriju Srba najbolje mogu da znaju sami Srbi kao sto i istoriju Hrvata i Bosnjaka znaju oni sami...
edit: i u a
- jennisjoplin
#156 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
pa u tome i jeste problem ... kod Bosnjaka...Pietje_Bel wrote:Narode vi cete ovu temu skroz upropastiti!
Tema je:" nacionalna svijest kod Bosnjaka". Jedino istorija moze biti povezana sa temom a ne nekakvi ratovi i politicko urednje drzave.
Drzite se teme molim vas, tema nije toliko losa a ako nastavite ide pod kljuc sigurno...
- Tullius Iustinius
#157 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
[/quote]
Ne, musliman je islamski vernik a Bosnjak je nacionalnost slovenske grupe naroda u BiH koja ne vidi bilo kakvu narodnu povezanost sa Srbima i Hrvatima kojih takodje ima u BiH.[/quote]
hehe
daj ba ne budi slijep
bosnjak je drugo ime za muslimana jer su se nasli "pametni" pa da ne bi usvojili ime iz 75-e koje je tito dao nego izmisljaju tamo neko bosnjak
kao pozivaju se na istoriju a o istoriji nemaju pojma[/quote]
Nazalost ovo je tacno. Muslimani su nam ukrali Bosnjastvo..
[/quote]
Znaci svi gradjani BiH su Bosnjaci ? A ko su onda muslimani i odkud oni tu, sta je njih dovelo da nam mrse racune ?
Ne, musliman je islamski vernik a Bosnjak je nacionalnost slovenske grupe naroda u BiH koja ne vidi bilo kakvu narodnu povezanost sa Srbima i Hrvatima kojih takodje ima u BiH.[/quote]
hehe
daj ba ne budi slijep
Znaci svi gradjani BiH su Bosnjaci ? A ko su onda muslimani i odkud oni tu, sta je njih dovelo da nam mrse racune ?
- scooter21ba
#158 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
za mene nema nacionalne svjesti bosnjaka jer za mene ne postoje bosnjaci
mislim da sam dovoljno bio jasan
- scooter21ba
#159 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
pa tako ti receTullius Iustinius wrote:
ajde ti meni reci ko su muslimani a ko su bosnjaci ovdje ?
- Pietje_Bel
#160 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Ne, musliman je islamski vernik a Bosnjak je nacionalnost slovenske grupe naroda u BiH koja ne vidi bilo kakvu narodnu povezanost sa Srbima i Hrvatima kojih takodje ima u BiH.[/quote]Tullius Iustinius wrote:
hehe
daj ba ne budi slijep
Znaci svi gradjani BiH su Bosnjaci ? A ko su onda muslimani i odkud oni tu, sta je njih dovelo da nam mrse racune ?[/quote]
Ma ne razumijes bas. Evo ovako: Ja sam npr. musliman ali nisam Musliman. Danas se Bosnjacima vecinom nazivaju Alijini sledbenici: Sandzaklije, Turkofili,begovi,pase itd. Ostali se nazivaju Bosancima. Znaci imamo Bosnjake= Muslimane, Bosance, Srbe i Hrvate. Bar ja tako mislim. Jeste da je komplikovano ali je tako.
-
Idun
#161 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Kao sto ne postoje Srbi i Hrvati - u Bosni.scooter21ba wrote:za mene nema nacionalne svjesti bosnjaka jer za mene ne postoje bosnjaci
- Pietje_Bel
#162 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
A ko postoji u Bosni?scooter21ba wrote:pa tako ti receTullius Iustinius wrote:
ajde ti meni reci ko su muslimani a ko su bosnjaci ovdje ?
Last edited by Pietje_Bel on 17/07/2008 17:41, edited 1 time in total.
- scooter21ba
#163 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
normalnoIdun wrote:Kao sto ne postoje Srbi i Hrvati - u Bosni.scooter21ba wrote:za mene nema nacionalne svjesti bosnjaka jer za mene ne postoje bosnjaci
osim manjinskih srba i hrvata
-
Idun
#164 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Eto, nemas pojma.Pietje_Bel wrote: Ma ne razumijes bas. Evo ovako: Ja sam npr. musliman ali nisam Musliman. Danas se Bosnjacima vecinom nazivaju Alijini sledbenici: Sandzaklije, Turkofili,begovi,pase itd. Ostali se nazivaju Bosancima. Znaci imamo Bosnjake= Muslimane, Bosance, Srbe i Hrvate. Bar ja tako mislim. Jeste da je komplikovano ali je tako.
-
Idun
#165 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Za mene to ne postoji u Bosni. Nadam se da sam bila jasna kao i ti gore.scooter21ba wrote:normalnoIdun wrote:Kao sto ne postoje Srbi i Hrvati - u Bosni.scooter21ba wrote:za mene nema nacionalne svjesti bosnjaka jer za mene ne postoje bosnjaci
- Pietje_Bel
#166 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Pa hajde mi reci ko se danas osjeca Bosnjakom u BiH? Zar nije istina da su Islamisti okuprali Bosnjastvo totalno?Idun wrote:Eto, nemas pojma.Pietje_Bel wrote: Ma ne razumijes bas. Evo ovako: Ja sam npr. musliman ali nisam Musliman. Danas se Bosnjacima vecinom nazivaju Alijini sledbenici: Sandzaklije, Turkofili,begovi,pase itd. Ostali se nazivaju Bosancima. Znaci imamo Bosnjake= Muslimane, Bosance, Srbe i Hrvate. Bar ja tako mislim. Jeste da je komplikovano ali je tako.
- scooter21ba
#167 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
zasto ne postoji manjinski hrvat i srbin isto kao sto postoji manjinski bosanac i u hr i u srIdun wrote:Za mene to ne postoji u Bosni. Nadam se da sam bila jasna kao i ti gore.scooter21ba wrote:normalno
za mene hrvat u bosni je ana vilenica (cini mi se da se tako zove glumica) jer je iz rijeke rodjena tamo zivjela i doselila se ovdje zivit
e ona je hrvatica a ostale sve ane su bosanke (da se ne shvati pogresno one ane koje zive rodile itd u bosni)
- Tullius Iustinius
#168 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
@Pietje_Bel
joooj, stvarno je komplikovano. Ali ja mislim da si ti izumrla vrsta, znaci ti si Bisnjak islamske vere ali nepripadas grupi turkofila... To vec ne zvuci lose ali pitam ja sve muslimane (ljude islamske vere u BiH) da li se slazu sa Pietje_Bel, ako ih ima vise od 20... ne, nedam glavu ali u tom slucaju svaka cast...
joooj, stvarno je komplikovano. Ali ja mislim da si ti izumrla vrsta, znaci ti si Bisnjak islamske vere ali nepripadas grupi turkofila... To vec ne zvuci lose ali pitam ja sve muslimane (ljude islamske vere u BiH) da li se slazu sa Pietje_Bel, ako ih ima vise od 20... ne, nedam glavu ali u tom slucaju svaka cast...
- scooter21ba
#169 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
ovdje dolazimo do onoga sto ljude i buni
ako si musliman onda si bosnjak
onda bosnjaka na svijetu ima preko milijardu
jeli mozda i seik u emiratima tamo bosnjak?
ovo isto vazi i za hrvate i srbe naravno
-
Idun
#170 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Pa s obzirom da si opterecen Bosnjastvom(ili Kosacom,Pietje_Bel wrote:Pa hajde mi reci ko se danas osjeca Bosnjakom u BiH? Zar nije istina da su Islamisti okuprali Bosnjastvo totalno?Idun wrote:Eto, nemas pojma.Pietje_Bel wrote: Ma ne razumijes bas. Evo ovako: Ja sam npr. musliman ali nisam Musliman. Danas se Bosnjacima vecinom nazivaju Alijini sledbenici: Sandzaklije, Turkofili,begovi,pase itd. Ostali se nazivaju Bosancima. Znaci imamo Bosnjake= Muslimane, Bosance, Srbe i Hrvate. Bar ja tako mislim. Jeste da je komplikovano ali je tako.
Ja se osjecam Bosnjakom danas u Bosni....ugrozenom vrstom, potomkom dobrih Bosnjana....no nikakav Islamista.
-
Idun
#171 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
ahahahhaha....blic.net dosao u posjetu....tipa ljudi koji citav svijet dijele na Srbe, Hrvate i Islamiste...nema daljescooter21ba wrote:ovdje dolazimo do onoga sto ljude i buni
Ko ti je kriv kad nisi ucio istoriju kad je trebalo. Za sve daljne info obrati se bratu Pietje_Bel .
Vozdra
- scooter21ba
#172 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
ajde fino procitaj pa onda komentarisiIdun wrote:ahahahhaha....blic.net dosao u posjetu....tipa ljudi koji citav svijet dijele na Srbe, Hrvate i Islamiste...nema daljescooter21ba wrote:ovdje dolazimo do onoga sto ljude i buni
ovo isto vazi i za hrvate i srbe naravno![]()
![]()
![]()
Ko ti je kriv kad nisi ucio istoriju kad je trebalo. Za sve daljne info obrati se bratu Pietje_Bel .![]()
Vozdra
vidis da ne dijelim citav svijet na srbe hrvate i islamiste nego upravo suprotno
ja ucio istoriju i vise nego sto se ucila u skoli s radoscu
- Pietje_Bel
#173 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
[
Bosanac=Bosnjak=Bosnjanin ali dan danas znamo svi sta znaci Bosnjak a to je sinonim za Musliman, za one ljude za koje je Alije Bog. Ali neka to bude samo moje misljenje. Mozda su stvarno svi u Bosni Bosnjaci a mi u inozemstvu Bosanci. Samo ne znam onda zasto se moja familija nazivaju Bosancima a ne Bosnjacima a svi zive u Sarajevu. Kad sam pitao rodicu npr. zasto ona nije Bosnjakinja rekla je da se tako samo nazivaju ovi "dosljaci"
I ceric je Bosnjak ali je i Turcin. Znaci ispada da je Bosnjak isto = Turcin.
Sve u svemu jako komplikovano. Ispada da su pravi Bosnjaci danasnji Bosanci a da su Bosnjaci ustvari Turci, Muslimani itd.
Pa osjecaj se eskimom ako hoces. Ja nemam u familiji ni jednog Bosnjaka a svi Sarajlije do 10 koljena. Kako to? A onaj iz Novog Pazara je Bosnjak a eto ja nisam Bosnjak.Pa s obzirom da si opterecen Bosnjastvom(ili Kosacom,) i Islamistima, te s obzirom da postavljas temu za temom o Bosnjastvu, valjda bi ti trebao znati, kao veliki expert. Ili dolazis iz RS ili Herceg Bosne pa ti smeta sto si musliman....no niko ti ne brani da si promjenis ime u Tvrtko ili "Marinko"
![]()
![]()
, osnuj Bosansku Crkvu....pa nastavi tamo gdje su nasi preci stali
prije 500. godina.
Ja se osjecam Bosnjakom danas u Bosni....ugrozenom vrstom, potomkom dobrih Bosnjana....no nikakav Islamista.
Bosanac=Bosnjak=Bosnjanin ali dan danas znamo svi sta znaci Bosnjak a to je sinonim za Musliman, za one ljude za koje je Alije Bog. Ali neka to bude samo moje misljenje. Mozda su stvarno svi u Bosni Bosnjaci a mi u inozemstvu Bosanci. Samo ne znam onda zasto se moja familija nazivaju Bosancima a ne Bosnjacima a svi zive u Sarajevu. Kad sam pitao rodicu npr. zasto ona nije Bosnjakinja rekla je da se tako samo nazivaju ovi "dosljaci"
Sve u svemu jako komplikovano. Ispada da su pravi Bosnjaci danasnji Bosanci a da su Bosnjaci ustvari Turci, Muslimani itd.
-
Idun
#174 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Takodje! A mozes i Don Quixote ili Marinko. Stvar licnog izbora.Pietje_Bel wrote: Pa osjecaj se eskimom ako hoces. Ja nemam u familiji ni jednog Bosnjaka a svi Sarajlije do 10 koljena. Kako to? A onaj iz Novog Pazara je Bosnjak a eto ja nisam Bosnjak.![]()
Bosanac=Bosnjak=Bosnjanin ali dan danas znamo svi sta znaci Bosnjak a to je sinonim za Musliman, za one ljude za koje je Alije Bog. Ali neka to bude samo moje misljenje. Mozda su stvarno svi u Bosni Bosnjaci a mi u inozemstvu Bosanci. Samo ne znam onda zasto se moja familija nazivaju Bosancima a ne Bosnjacima a svi zive u Sarajevu. Kad sam pitao rodicu npr. zasto ona nije Bosnjakinja rekla je da se tako samo nazivaju ovi "dosljaci"I ceric je Bosnjak ali je i Turcin. Znaci ispada da je Bosnjak isto = Turcin.
![]()
Eto ja nisam Turcin. Nisam ni Sandzaklija, niti mi je Alija Bog sto znaci da nisam Musliman. I moji su bili u Sarajevu koljenima dok ih dosljaci nisu otjerali 1945. godine. Pa? A onda su nas neki novi dosljaci protjerali 1995. godine. No dosljaci nisu ni u jednom slucaju bili ni Turci, ni Sandzaklije, niti Islamisti.
A koji je sinonim u Bosni za pravoslavce i katolike? A ako vec moram da izaberem neki "sinonim" onda je to BOSNJAK, vjerovatno sto to jesam i zato sto se tako osjecam. A zajedno smo Bosanci.
Ne znam nista o Cericu tako da u tu dubiozu necu ulaziti. Mada, ako zivis u nekoj zemlji koljenima, valjda je i normalno da dobijes njeno drzavljanstvo. Bosanac, Bosnjak, porijeklom Turcin. Ili?
Imas u RS Bosanaca, Srba a po vjeroispovjesti muslimana.
- lala_sa
#175 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Nacionalna svijest Bosnjaka je vijekovima ugnjetavana i niko ne moze sada da ocekuje da ce se podici kao fenix. Meni to zvuci cak i utopijski, i mislim da ce zauvijek vecina biti prvo muslimani pa tek onda nekakvi Bosnjaci... Ja licno se izjasnjavam kao Bosnjakinja, iako sam ateista. I mada bih se zbog islamske politike bosnjastva radje izjasnila kao Bosanka, ne zelim da budem manjina u svojoj vlastitoj zemlji. Ne zelim da negiram historiju ovakvog naziva, bez obzira na razne danasnje bosnjacke majAmune...pozz