JoseMujica wrote:sve to stoji Bosnolog ali najveća opasnost po Bosansku nacionalnu ideologiju upravo leži u potenciranju ovog vjerskog. Kažem to jer vjersko isključuje sve ostale koji nisu vjernici i koji nisu Bošnjaci a vole Bosnu. Ne zaboravimo da ima i Srba i Hrvata koji su se borili za Bosnu i šta ih sad treba ćušnut nogom i reć pa ko vas jebe što ne idete "svojima"? npr. kad sam ja ranjen 1995. prvi momak koji je prišao da me izvuče bio je Srbin u ARBiH. Šta mu sad trebam reći ko te jebe idi u Šumsku?! Ako u Bosni nema mjesta za njega nema ga ni za mene!
Sjetimo se da je Radovan uvijek govorio da ratuje protiv muslimana jer je na sve moguće načine pokušavao upravo pretvoriti ovaj narod u muslimane, više muslimane nego Bosance, a priču o borbi za Bosnu u priču o islamskoj državi. Pa zar nije i sam Cerić jednom rekao da je Rašo više učinio za Islam od njega? I što je najgore danas je upravo Cerić eksponent ove priče gdje se sve Bosansko islamizira

pa i ova naša zadnja borba za BiH. To je ono što mene užasava, kakvu glupost čini sam sebi

i masa ljudi to smatra normalnim

a idu baš tamo gdje Radovan želi da budu.
Islam je irelevantan u priči o Bosanskom državotvornom nacionalizmu, ali treba biti jasno da dok postoji Bosna biće u njoj i muslimana. Onog trenutka kad muslimane uvedu u iracionalnost da je Islam No.1, Bosna postaje nebitna, jer će primat dobiti virtualni Ummet. Muslimani trebaju shvatiti da time sami sebi režu kišobran koji ih štiti od propasti. A tek će tada Evropu bolit kurac što se divljaci na Balkanu kolju. Tu treba razmišljati dugoročno i van svakih dogmi i kad treba i gdje treba potegnuti i religiju, ali mislim da je to kontraproduktivno, osim u stvarno ekstremnim situacijama.
Religija je samo jedna od alatki nacionalizma, a ne razlog ili izvor njegovog postojanja. Jedini razlog i cilj jeste država.
Ja sam to sve lijepo objasnio u mom prvom postu gdje sam i poredo po prioritetu stubove formiranja svijesti i bosnjackih nacionalnih interesa,....Vjerska pripadnost najveceg broja Bosnjaka se ne smije ni na koji nacin osporavati niti kod drugih konfesija ali takode i sekularnost pa i ateisticko shvatanje Bosnjaka i drugih gradan ne smije biti predmet osporavanja niti je to bila dosadsnja praksa,vec je bilo obrnuto tamo gdje su planski i sistematski pocisceni i poubijani zbog samo jedne krivice sto su drugacijeg imena,vjere ili ideoloskog opredjeljenja,......
Bosnjaci su i oni koji su ateisti bosnjackog etnosa i nacionalne pripadnosti,Koliko ce vjera imati udjela u formiranju i jacanju nacionalnu svijesti Bosnjaka sam vec napisao,kao i od cega i kojih faktora ce zavisiti je ono kako to isti vide i imaju iskustva kao i vizije uvazavajuci sve razlicitosti i specificnosti Bosne i okruzenja,.Ovdje intelektualna i akademska bosnjacka elita treba biti vizionarkso idoktrinirajuca bez lutanja i medusobnog osporavanja,stavljajuci odbranu i zasititu interesa drzave i nacije iznad svih interesa,....
Bosna je jedino moguca kao sekularna,gradanska i ravnopravna drzava svih njenh gradana,etnija,vjera i nacija,sve drugo je stagnacija,diskriminacija i potencijalni problemi i sukobi te mogucnost manipulacije njihovim etnickim korpusima i vjerskim osjecanjima upravo zbog tragicnih iskustava iz dalje i bliske proslosti,.....
Sto se tice bosanskih Srba,Hrvata i svih drugih nista manje niti vise ne trebaju da se smatraju manje vaznim i potrebnim da budu dio BiH a posebno oni koji su je branili i ostali joj vjerni,......
Kamo srece da je etnicka i nacionalna najveceg dijela BiH bosanskohercegovacka, to je dug i generacijksi proces koji ometaju bolesne etno hegmonisticke sujsedne ideologije a prije svega velikosrpska,sto se najbolje moze opisati i tumaciti priprdnim zakonima akcije i reakcije,.......