zauzeti username wrote:Evo brate čitam diskusiju pa je red da se i uključim.
Dakle, Bošnjak ili Bosanac.
Ja ću se lično pisat Bošnjak kao narodnost, a Bosanac kao nacionalnost. A može i Hercegovac kao regionalna pripadnost ako ta opcija bude, jer sam Mostarac. Šta sam prije svega? Sve to, plus još otac, suprug, itd. Glupost je od čovjeka tražiti da se odriče nečeg, pa taman to bilo da se odrekne narodnost, mjesta rođenja, nacionalnosti, ili ne dao bog svoje djece. GLUPOST.
Cijela ova priča da su Bošnjaci kao narod kontinuitet Muslimana iz bivše Jugoslavije je velikim dijelom tačna, osim što se jedan dio današnjih Bošnjaka i Bosanaca nekad pisao i kao Jugosloveni (moja malenkost), neki su se pisali i kao Srbi, Hrvati, "neopredijeljeni" i šta sve nisu... "Bosanac" i "Bošnjak" nisu bili ponuđeni, a to je bilo iz političkih razloga koji nisu dio ove teme ali imaju neke veze. Ali da preskočim ovo.
Šta da ne postoji npr "Bošnjak" a ili da ne postoji "Bosanac" kao opcija (tj da su i nacionalnost i narodnost istog naziva u oba slučaja)?.
1. Da ne postoji Bošnjak, tada bi se ljudi u drugim republikama bivše SFRJ koji su se pisali "Muslimanima" (jer su bili primorani i to je već postalo i ukorijenjeno vremenom!) ostali na vjetrometini asimilacije Hrvata, Srba i odnedavno Crnogoraca (pa i ostalih, npr Slovenaca, Makedonaca, Albanaca...). Svi bivši "Muslimani" u BiH bi bili Bosanci, a pored njih bi se u Bosance pisali i neki Hrvati i Srbi, prvenstveno oni koji su branili BiH od agresora, a upravo bi se nad Hrvatima i Srbima koji smatraju Bosnu svojom državom dobrim dijelom vršila asimilacija. Ostali bi išli po svojoj matrici.
2. Da nema Bosanaca kao opcije, tj da je alternativa jedino "Bošnjak", tada bi iskreno osjećao da su u jednu ruku izdani svi oni "ne-Muslimani" koji su branili BiH (znači ne muslimani po vjeri, jer sam i sam ateist pa sam Bošnjak... ne treba se pravit glup, islam je u Bošnjaka važan faktor, ali ne presudan). Oni bi znači mogli bit samo ili Hrvati/Srbi ili se asimilirat u Bošnjake a ne imati nikakve veze sa BH državom, Bosanac je izraz koji je općeorihvaćen kao "nad-narodni" za ratne branioce Bosne i s time se dosta ljudi poistovjećivalo. Znači ako nema "Bosanaca", morali bi se odreći svog identiteta koji su do tada imali, ma koliko im bio nevažan. S druge strante, "oni treći" ne bi imali dilemu "Bosanac ili Bošnjak".
Ovako znači ljudi mogu reć, ja sam to i to, ali sam i Bosanac. Ako hoće, mogu i naciju staviti kao narodnost. Mogu i regionalnu pripadnost, mogu i šta god hoće. Po meni je to prava sloboda izbora, dok god se na popisivačkim listama ne prave sitne "spačke" i dok popisivači ne odgovaraju ljudi od nekog unosa ili da sami popisuju po svom nahođenju.
Ne treba nametat niti zabranjivat ni jednu ni drugu opciju. Nek se izjasni kako ko hoće, agitovat mogu svi na kraju krajeva ako nešto misle "okrupnjavat". Moje lično mišljenje je da bi se od bivših "Muslimana" na popisu preko 1,5 milion izjasnio Bošnjacima, a možda 50ak hiljada kao Bosanci, ili nekakav takav uvjerljiv omjer, sada lupam brojeve napamet, ali sam ubijeđen da će broj Bosanaca bit mal.
Ja lično razlikujem narodnost i nacionalnost i već sam rekao šta ću napisat za koju, jer tako smatram. Neko drugi drukčije smatra i to je potpuno u redu. Pa nećemo sad govoriti protiv bivšeg izjašnjavanja "Musliman" (koje je imalo asimilacijske pretenzije još i tad, i to na području cijele Jugoslavije), a onda tražit zabranu izjašnjavanja Bosanac koje je logičnije od "Muslimana".
U stvari kad već pričamo o ovome, nek se samo zna sljedeće. Na popisu u Hrvatskoj, a posebno u Srbiji, pa i drugim zemljama (da, Crna Gora), na sve načine se i dalje nastoji medijski asimilirati sve muslimane i "Muslimane" pričom o muslimanskim Srbima itd, upravo ono za šta se optužuju Bošnjaci u Bosni, mada taj proces ovdje ralno NE POSTOJI. O tome možemo i argumentovano, ali je za drugu temu. Pa vi samo negirajte Bošnjake. Po meni je ovako ostavljeno da se bivši "Muslimani" po ostalim republikama i regijama mogu pisati kao narod a ne nekakva vjerska grupa jer ih danas ima dosta što u džamiju ne idu a opet se pišu kao "Muslimani" ili "Ostali, da se ne bi neko uvrijedio jer Bošnjak je nacionalistički izbor", što je svjestan put ka pokušaju njihove asimilacije u Srbe, Hrvate, Crnogorce, itd.
Mislm da u svim republikama postoji i mogućnost da za narodnost napišeš i regionalnu ili nacionalnu pripadnost (npr Slavonac u Hrvatskoj, Amerikanac u Sloveniji ili kako god hoćeš) što je opet korektno. Zašto onda ne bi postojala mogućnost da ljudi ovdje napišu za narodnost Bosanac, što se može protumačit i kao nacionalnost (prvenstveno) i kao regionalna pripadnost. Ljudi kažu da pripadaju bosanskom narodu, popisivač ima da im to omogući, ako je vrlo mal broj to će na popisu vjerovatno pisati kao "ostali" (npr broj Gruzijaca u BiH je vrlo malen pa ih agencija za statistiku stavi pod "Ostali"). Ako ja to neću napisat, a znam da hoće jedan velik broj ljudi, onda je to relevantan odabir i kraj priče, treba ga dodat i kao opciju da se možda i 100,000 ljudi ne mora umarat i pisat. To je isto kao da namjerno ne dodaš odabir Srbin, pa milion Srba mora u rubriku pisat... to je klasična tendencija kao da si još doveo popisivača koji nastoji frizirat rezultate.
Priče da je ogromni problem ove države rasprava "Bošnjak ili Bosanac" su glupost. A još veći povezivanje sa genocidom u Srebrenici. Problem ove zemlje je agresija koja se sada vodi drugim sredstvima, i nastoji se trajno paralizirat sve u državi "do iduće prilike za rasparčavanje".
Ako vas zanima šta je veliki problem u sveme ovome, šta je apsurd... problem je što ćete imati ogroman broj Srba i Hrvata koji će na popisu svoju NARODNOST pisati i za NACIONALNOST (ovo je već apsurd, ali eto, ako i to će vjerovatno dopuštat popis). To će uradit 99% onih "herceg-bosanaca" i "republičkih-srba", onako lupam odokativno. Zašto? jer MRZE ovu zemlju, jer ih mediji svakodnevno pumpaju mržnjom a oni te medije opet obožavaju. Ta njihova mržnja ih i vodi iz ove zemlje, i ja glavu dajem da će, u slučaju da se popis održi, nastat prava histerija kad vide da su Bošnjaci većina i pored genocida, mrzitelji ove zemlje lakše odlaze i to zastalno i odriču se zemlje u kojoj su rođeni jer jednostavno ne vole ovu zemlju, oni bi je samo dijelili ko da je strinina nekretnina u koju nikad nogom nisu kročili.
Zaključak: Pa neka je i od svih Bosanaca tu većina bivših "Muslimana" ili ljudi koje po imenima tu neko asocira. To je stvar slobodnog izbora. Mene samo nervira kad dođe neko drugi i TJERA TE da se izjasniš nekako, ili ti iznosi lažne "biti ili ne biti" izbore. Npr BANU je glupost, jer već postoji ANU, a svrha BANU-a je samo još jedna govornica sa koje će par ljudi napadat druge Bošnjake kako oni nisu dovoljni Bošnjaci. Znači podjela, huškanje itd. Nikakvim se akademskim radom neće bavit i tu je komotno i tapetar Meho iz Pazarića mogao bit akademik.
Eto, kome se da pročitat, ne volim pisat često, ali čitam sve šta drugi kažu.
zasto je prvi dio imena drzave nacionalnost a drugi dio imena drzave regionalna odrednica?