TechnoBoy wrote:Kada se glasa samo za stranku, kome ide taj glas? Nosiocu liste ili svim kandidatima? Ko o tome odlucuje, CIK ili rukovodstvo stranke?
Rukovodstvo stranke pravi poredak na svojoj listi. CIK postupa po Izbornom zakonu i dodjeljuje mandate tako što broj važećih glasova za odredjenog kandidata dijeli sa brojevima 1, 3, 5, 9, 11,...itd.
Dakle, prvi na listi dobija najviše glasova i šansu da dobije mandat, zavisno od broja glasova jer mu je djelilac broj 1, slijedeći na listi ima djelilac broj 3 što je mnogo manje od prvog količnika,...itd.
E, sada zavisno od zakonodavnog organa koji se bira sa te liste (zna se tačno koliko, recimo, PS BiH ima zastupnika).
Uzima se u obzir i broj stanovnika koji dodju po jednom mandatu, pa je tu i entitetska zastupljenost, zastupljenost po narodima-tzv. kompenzacijski mandati...Kada se to sve smiksa, dodjeljuju se mandati.
Glasa se na otvorenim listama, pa si imao mogućnost da u okviru liste jedne stranke staviš x-iće i pored pojednih kandidata, te tako ti uspostaviš poredak na listi.
Ja sam ovu mogućnost iskoristio, te sam pored iksa uz ime stranke, križao i kućice pored pojedinih imena na listi SDP-a. Princip mi je bio da biram mladje od 45 godina, ali sa par izuzetaka...ustvari, bila su 4 izuzetka stariji od 45 godina.