Muslimani nemaju naciju

bosnaba

Post by bosnaba »

artzy wrote:
bosnaba wrote:
goldenlily wrote: Ma potpuno idiotski bi bilo,bilo kome sta braniti...da se odmah razumijemo :D
Taj jezik je i tako isti jezik,sad sto smo mi papani pa ne mozemo da se dogovorimo kako ga zvati,to je drugo..posto je to jezik juznih Slavena,ne bi bilo lose ga zvati Juznoslavenski..al ne bitno...ugl. da es najveca vecina Srba i HRvata pitala Bosna bi bila raskomadana :D ,to svi znamo...ja samo kazem da nisu samo Bosnjaci islamske vjeroispovjesti..to kaze genetika,pa ti sad vidi :D
bosna bi bila raskomadana ali ne zato sto je nevolimo kao Bosnu, vec iz straha od potpune islamizacije, a ona je prisutna , naprimjer na utakmicama Bih se skandira Allau-ekber, ubij Srbina ,ubij ustasu , na vjencanjima se cesto vidi zastava sa polumjesecom i zvjezdom ,a krst i kriz se psuje .zar je to Bosna?
Sad iz straha se kolju djeca na Drini i siluju djevojcice?
to su izrodi, kojih je bilo nazalost dosta,
a takvi su bili i Bosnjaci punih 500 god. i jos puno, puno gori,
provodeci genocid nad krscanima 500 koji nikad ni ne spominju.
Nije istorija pocela '92.
osa

Post by osa »

kad bi ispitivali gensku kartu stanovnika naših krajeva vjerovatno bi došli do rezultata da je dobar dio stanovnika tvrtkove bosne već stoljećima nastanjen u hrvatskoj kamo je izbjegao pred turcima i islamizacijom. kako to da se imena koje spominjete kao bosanske velikaše (tvrtko, stjepan, hrvoje) oduvijek a tako i danas mogu naći na ovim prostorima isključivo kod hrvata.
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

osa wrote:kad bi ispitivali gensku kartu stanovnika naših krajeva vjerovatno bi došli do rezultata da je dobar dio stanovnika tvrtkove bosne već stoljećima nastanjen u hrvatskoj kamo je izbjegao pred turcima i islamizacijom. kako to da se imena koje spominjete kao bosanske velikaše (tvrtko, stjepan, hrvoje) oduvijek a tako i danas mogu naći na ovim prostorima isključivo kod hrvata.
A možda je dobar dio stanovnika i ostao nakon 1391. g ? Tko zna ?
artzy

Post by artzy »

osa wrote:kad bi ispitivali gensku kartu stanovnika naših krajeva vjerovatno bi došli do rezultata da je dobar dio stanovnika tvrtkove bosne već stoljećima nastanjen u hrvatskoj kamo je izbjegao pred turcima i islamizacijom. kako to da se imena koje spominjete kao bosanske velikaše (tvrtko, stjepan, hrvoje) oduvijek a tako i danas mogu naći na ovim prostorima isključivo kod hrvata.
Puno ljudi se iselilo, ali se puno ljudi uselilo ponovo kada se granica sa Turskom micala u Bosnu. Vjerovatno su te stvari negdje zapisane. Hrvatska ima dosta materijala o tom dobu.
artzy

Post by artzy »

bosnaba wrote:
artzy wrote:
bosnaba wrote: bosna bi bila raskomadana ali ne zato sto je nevolimo kao Bosnu, vec iz straha od potpune islamizacije, a ona je prisutna , naprimjer na utakmicama Bih se skandira Allau-ekber, ubij Srbina ,ubij ustasu , na vjencanjima se cesto vidi zastava sa polumjesecom i zvjezdom ,a krst i kriz se psuje .zar je to Bosna?
Taj ko ti je to ispricao nema duse niti intelekta. Za 500 godina genocida a svi na broju, i narodi i njihovi jezici i njihova vjera. A gdje je cetnicka cizma prosla dijete nije ostalo zivo. I ovaj put ste palili ljude zatvorene u kucama kao i u proslom ratu. I ovaj put je Drina bila krvava a znaju i tvoji djedovi od cije krvi je krvava i onog rata bila. U dvije godine ste prorijedili stanovnistvo drugih naroda vise nego Turci za 500 godina. Hajde ukljuci zdrav razum.

Taj ko ti je to prico prokleto mu je sve i on/ona zna da laze i zna i zasto laze. Ali svako ce za svoje grijehe platit... ko nije grijesio ne boji se kazne bozije a ti ne mozes ismisliti dovoljno izgovora za zlo koje cinis...
goldenlily

Post by goldenlily »

bosnaba wrote:
artzy wrote:
bosnaba wrote: bosna bi bila raskomadana ali ne zato sto je nevolimo kao Bosnu, vec iz straha od potpune islamizacije, a ona je prisutna , naprimjer na utakmicama Bih se skandira Allau-ekber, ubij Srbina ,ubij ustasu , na vjencanjima se cesto vidi zastava sa polumjesecom i zvjezdom ,a krst i kriz se psuje .zar je to Bosna?
Zelim da ti kazem,ti si jako opterecen Islamom,ali ne kao religijom vec kao nekim zlom...to je jako tipicno za sve ljude koji vode porijeklo iz nekih kako se to kaze vukojebina,tamo su se generacije ljudi odgajale uz gusle,klerikalnu demagosku pricu o ''Turcima'' i tako slicnim glupostima.
Ja zelim da ti nabrojim par cinjenica koje ni jedan kvazi klerikalno fasisticki intelektualac ne moze pobiti.
1.Turci su vladali podrucjem Balkana,preko 500 godina,da su provodili to sto kazes da jesu..neku prisilnu islamizaciju,malo se zapitaj koliko bi krscana ostalo.?!
2.Krscanstvo je takodje kao religija nametnuto od dva rimska carstva i to je tako zalosno da je ta religija podjeljena izmedju dva velika grada Istambula i Rima i takodje je zalosno da su toliki ratovi vodjeni bas ovdje na Balkanu u ime toga,prije Islama naravno,dakle ne mozes Islam optuziti za ratove.
3.Prije dolaska Turaka iz Rima tj Vatikana je protiv Bosne vodjeno par krizarskih pohoda,sto nesumljivo ukazuje da Crkva bosanska je bila jako zastupljena.
4.Otomanska imperija tj Turska i u to doba iako je ti opisujes kao nesto najnakaradnije sto je bilo,je bila drzava u kojoj su bile zastupljene sve religije,Islam,Judaizam i oba Krscanstva.U istvo vrijeme u vecini susjednih zemalja Islam je nemilosrdno istrebljivam kao i Judaizam,a krscanstva su se i medjusobno momacki tamanila.Sto opet govori kao i ti sad ko je tolerantan a ko ne.
:D
I na kraju taj strah od islamizacije je tako velik da u jednom Sarajevu je ostala svaka bogomolja u doba najstrasnijih godina,sto je opet dokaz nase krvolocnosti :D ,i zelje da vas islamiziramo,moj brate proslo je doba bilo kakvih nametanja,ako ih je ikad i bilo.Evropske konvencije garantuju slobodu vjeroispovjesti i svega ostalog a mi smo Evropa.
A tvoj problem da ti smetaju vjerska vjencanja i zastave sa polumjesecom na njima vise govori kakav si ti nego mi?!Ustvari tebi i takvima kao tebi smeta ta multikonfesionalnost i onda da se oslobodite svojih strahova vi radite ono sto ste radili 91-95,i jos imate obraza reci da istorija ne pocinje od 92.nego,kao i neko je vas prije klao pa bi vi da se osvetite,ti mu ga dodjes kao ona spodoba iz Visegrada MIlan Lukic i njegovi''Osvetnici'' :x zalosno je to...
goldenlily

Post by goldenlily »

bosnaba wrote:
goldenlily wrote:
bosnaba wrote:uostalom postojala jeste kao ejalet ali ne kao drzava , a i hercegovina je postojala vise od 50, skoro 1000 godina pa nema hercegovacke nacije samo sto ti draga moja uzimas samo onaj vremenski period koji ti odgovara!
stvar je u sustini
E ja ne mogu biti draga,znas sto..musko sam:)
A naziv Hercegovina pogledaj malo kako je izveden pa ce ti biti jasno:)to je samo oblast Bosne,kao Posavina..ali joj je dodan na Berlinskom kongresu,kad su braca Crnogorci htjeli da prisvoje juzni dio naes zemlje...ugl nebitno,nacija BOsnjaci nepobitno ima kontinuitet..ja ne znam sta si ti i koji je tvoj motiv da to negiras..ali te mnogobrojni dokumenti negiraju,zato lijepo bi bilo zbog tebe da prihvatis fakticko stanje.
pa motiv je taj sto ste vi prekinuli na neki nacin svoj vlastiti kontinuitet jos 1421,nastavili sa nekim drugim , i nama sad namecete vasu viziju naseg kontinuiteta , a hercegovina (vojvodstvo) je bila drzava onda kada su sva ostala velmozstva bila okupirana od osmanlija i zadnja je pala .
Osim toga Herzeg je rijec Njemackog porijekla Herzeug( slavenska rijec je vojvoda ) i kako to objasnjavas, taj germanizam u to vrijeme me je uvijek cudio???
E vidis tu malko grijesis,mislim i ja sam Hercegovac ono u smislu regionalnog porijekla,Hercegovina nije bila drzava,ali nikad,tim se ne mozemo pohvaliti :( ,a tu titulu je Stjepan dobio kad se treci put ozenio bavarskom princezom pa je svom imenu dodaotaj prefiks...onako cisto da se pokaze :D
I jos nesto ja ne znam sto si se ti njega tako uhvatio,kad su svi njegovi potomci presli na Islam i nastavili vladati u BOsni,Ahmed pasa Herceglic je STjepanov sin,Gazi HUsref beg Herceglic,utemeljitelj modernog Sarajeva covjek koji je otvorio najvecu visoku skolu na Balkanu u to vrijeme i kome se mogu pripisati jos mnoge zasluge,kao sto vidis nosi slavno prezime...mislim to su sve ljudi koji su voljeli Bosnu i u razlicitim vremenskim periodima cinili nesto dobro za nju.Ti kao neko ko sebe ne smatra Bosnjakom ne bio smio da prisvaja nase velikase :D ,mislim kradja nije legitimno sredstvo :D .
Imas ti Niklu Subica Zrinskog pa se qurci s njim.Ostavi nama nase i to kako kazes prekid kontinuiteta,nacija nije religija...zapamti to dobro...kontinuitet su prekinuli oni koji nijekaju Bosnu,koji bosnjastvo i bosanstvo ne smatraju svojim,koji svoj jezik nece da zovu po zemlji u kojoj zive nego prisvajaju tudje ime...mislim,cijelo vrijeme se upinjes da dokazes kako si ti nasljednik necega sto negiras,koji je to fetish?
amrino

Post by amrino »

Samo da reagujem na ovu nebulozu da su bosnjaci pravili genocid nad srbima 500 godina...
Za 500 godina (pet vijekova ili ti ga stoljeca) sa su svaki dan jednom po jednom srbinu opalili po cvoku- srba odavno vise ne bi bilo...cvoke bi im trag zamele za 500 godina- a kamoli kakvi genocidi...
Joj samo jos da pocne o "nabijanju na kolac" i ubijanju "srpske nejaci"... :roll:
Sarafcina

Post by Sarafcina »

bosnaba wrote:
artzy wrote:

e jebalo mater ... pa da su samo Turci zabranili Srbima da se zene i udaju.. za 500 godina tu vise ni kamena ne bi bilo... a kamoli insana.
koji supacki stav... ali ono.. fakat supacki...
pa koliko je srpskih bogomolja ostalo iza Turaka po Bosni, a koliko je dzamija ostalo u Srbiji.. ili Grckoj? I za koliko godina? O stanovnistvu... da pricamo.... ja cu citirati Njegosa, koji je bio zivi svjedok i ucesnik "istrage poturica"... koga ces ti citirati? Andrica? imal ijedan musliman da je napisao ista slicno tim istragama poturica.....

i jos na osnovu toga.... spocitavas tekbire na stadionu, a ovamo su ljudima gace skidali da bi vidjeli koga ce klati a koga ne (Bijeljina 92)... pa sto su tada klali? Tada nije bilo tekbira po stadionima.
Nije bilo ni 42 kada su sa mostova yaklane ljude u Drinu bacali..... jebo mater koja budala .... i djon obraz.

a to o izrodima ... jest jest ... izrodi i dan danas nosaju Karadziceve i Mladiceve slike i majice. izrodi skandiraju Noz zica srebrenica... Samo izrodi pisu po forumima (hoces da ti ja citiram SC?), samo izrodi smatraju da muslimancice treba istrijebiti... pa ti srpski izrodi sjebase osnovne fizikalne zakone onda .... od toga da se u isto vrijeme nalaze samo na jednom mjestu... a oni .. izrodi.. odradise sve zivo.

A od takvih kao.. Vuk Draskovic (i sjeci i ruke i barjaka) .. je belaj poceo... Hoces slike onih idiota sto se izivljavaju po dzamijama? ops .. izrodi...
bosnaba

Post by bosnaba »

kako te nije sramota da negiras turski zlocin, zar mislis da su zato ljudi dizali ustanak, sto su bili fini prema njima?

Jel ti znas uopste sta je danak u krvi?To je kada su otimana Bosanska djeca od roditelja do 2g. starosti , odgajana u turskom duhu i vracana nazad kao neki skroz drugi ljudi.

Kad spominjes bacanja u rijeku, to je strasan zlocin , a sta je sa masovnim davljenima Bosanske raje jer nisu htjeli tursku ko gazdu.

steta sto , nije postojao foto aparat tada pa tek te slike da vidis, ako vec hoces da zivimo zajedno , onda ne negiraj turski genocid!

I to nisu nikakvi srpski mitovi - to se zove istina;uostalom pitaj bugare, madjare , rumunje itd.
bosnaba

Post by bosnaba »

amrino wrote:Samo da reagujem na ovu nebulozu da su bosnjaci pravili genocid nad srbima 500 godina...
Za 500 godina (pet vijekova ili ti ga stoljeca) sa su svaki dan jednom po jednom srbinu opalili po cvoku- srba odavno vise ne bi bilo...cvoke bi im trag zamele za 500 godina- a kamoli kakvi genocidi...
Joj samo jos da pocne o "nabijanju na kolac" i ubijanju "srpske nejaci"... :roll:
a nabijanje na kolac i ubijanje nejaci ???
amrino

Post by amrino »

bosnaba wrote:
amrino wrote:Samo da reagujem na ovu nebulozu da su bosnjaci pravili genocid nad srbima 500 godina...
a nabijanje na kolac i ubijanje nejaci ???
Mnogo smo jaki...ni 500 godina nabijanja na kolceve nam nije ni pera odbilo...Sta ces- nebeski narod :-)
goldenlily

Post by goldenlily »

bosnaba wrote:kako te nije sramota da negiras turski zlocin, zar mislis da su zato ljudi dizali ustanak, sto su bili fini prema njima?

Jel ti znas uopste sta je danak u krvi?To je kada su otimana Bosanska djeca od roditelja do 2g. starosti , odgajana u turskom duhu i vracana nazad kao neki skroz drugi ljudi.

Kad spominjes bacanja u rijeku, to je strasan zlocin , a sta je sa masovnim davljenima Bosanske raje jer nisu htjeli tursku ko gazdu.

steta sto , nije postojao foto aparat tada pa tek te slike da vidis, ako vec hoces da zivimo zajedno , onda ne negiraj turski genocid!

I to nisu nikakvi srpski mitovi - to se zove istina;uostalom pitaj bugare, madjare , rumunje itd.
Gledajuci ovaj tvoj nick,ja sve kontam da ti nas bespotrebno izlozavas i kad mi napisemo neku repliku na tvoj post,ti se garant cerekas u monitor kontajuci da smo mi totalni idijoti,al bas idiJoti sa ovim ''J'',kad se primamo na ovu mitomaniju o srpskoj ugrozenosti,nebeskom narodu i slicnim sranjima koja nam dolaze iz Sumadije :D ...mislim ako nisma upravu,onda jarane idi ti malo prosetaj...
Sarafcina

Post by Sarafcina »

bosnaba wrote:kako te nije sramota da negiras turski zlocin, zar mislis da su zato ljudi dizali ustanak, sto su bili fini prema njima?

koje zlocine ja negiram?
citas nesto sto ja ne pisem :P.

danak u krvi... ok, stavimo to u kontekst evropske prakse u to vrijeme, ap pricajmo.. inace se bojim da cemo onda pricati o muslimanskoj djeci od osamnaest godina koji su po dvije tri godine provodili u zlocinackoj organizaciji JNA gdje su bili izlozeni sikaniranju i odatle se vracali kao potpuno drugi ljudi. Haman da postoji i dio o toj mobilizaciji koji ti ocito ne znas... recimo price o slavljima roditelja kojima su odvodjena djeca... jer je bila praksa da ta djeca kada se vrate.... dodju i obrazovana i jos na polozajima... pa itekako potpomognu svoju familiju. Mehmed pasa Sokolovic je svog brata koji je bio iguman... taj dio znas... samo sto ti to tumacis ... kao nije krv voda... ali onda zaboravis detalj da to cijela okolina vidi... i da bi mnogi voljeli vidjeti svog sina kao buduceg Mehmeda (kako ono ide poslovica iz tog vakta... Brat je mio ma koje vjere bio ;) ).

Ako su sva djeca otimana... kako su Srbi uopste opstali.... ako im odvedes gotovo svu musku djecu (i oni koji se vrate dodju kao sasvim drugi ljudi), ako je veliki dio pobijen u zulumu, ako su mnogi nabijani na kolac... a oni koji su ostali su ocito dizali bune (koje su vodili drumski pljackasi i nisu pitali ni za ime i porijeklo onoga kojeg pljackaju, i koje bi svaka normalna vlast proganjala) koje su cesto ugusene...egzekucijom ucesnika..... pa odakle onda srbi kao narod.
Spanci su rasturili Jevreje i Muslimane... i danas tih naroda tamo nema. Srbi su isto tako rasturili muslimane u Srbiji, pa od par stotina beogradskih i uzickih dzamija .. danas imas manje o pet, a proslo.. ni 150 godina...
Ti donesi zakljucak..

A Bugare i Madjare bih upitao... kako da nakon 500 godina Turske vladavine ni tamo nema muslimana....

Nego, jos jednom da potcrtamo.. ja ne pravdam Osmanlije... ali itekako imam sta reci na supacko predstavljanje tvoje crnobijele verzije i onda koristenje te verzije na meni koji sa Osmanlijama nemam nista. Ja nisam ni Turcin ni Osmanlija.... i ne mozes se meni svetiti za nesto sto su oni (ko fol) uradili (kako to kaze... vas.. jel ono izrod ;) Ratko ... sad smo se osvetili dahijama... i par hiljada ljudi bez glave ostavi)

O istorijskoj istini sa srpske (krivo mi je sto moram reci srpske, jer je to vise procetnicka) strane.... dovoljno mi je supljiranje o Kosovskom boju. Osmanlije su.. mozda ne znas.. bili jako pedantni ;) i biljezili sve svoje bitke... arhive su im i dan danas .. fantasticne... i haj pogodi koja je jedina bitka...ostala bez pomena... Famozni Kosovski boj ;). A srpski izvori su Filip Visnjic... koji btw pjeva i o Marku Kraljevicu ;) :).
Jel to ta istina?
Ferisa

Post by Ferisa »

Historija se moze manupulirati jer je ona uvjek u pogledu pisca i njegovog interesa.
:-D
Da pogledamo sta je genetika pronasla, jer nasa DNK nemoze se manipulirati.
Ovo je iz jedne studije o narodu iz bivse jugoslavije i porijeklo muskaraca razlicitih nacija.
Ona je is godine 2005, mlada studia po mom znanju nepostoji.
Vazno: Ovo je medzunarodna studia i sve drzave u kojima su ljudi bili testirani su radili na otoj studiji.
Tacnost brojeva mozete sami povjevovati na 3 strani studije.

Posto nemogu da stavim Tabelu ovdje u forum ja sam sve brojeve gruppe sabrajala i stvaila ispod porijekla te grupe.

Za obasjenje, jer sumljam da ovdje nema bas puno geneticara u forumu
Haplotyp ili Haplogrupa od Y hromozoma:
Y hromozom samo postoje kod muskaraca. Na njoj ima jedan dio koji se zove haplotipa ili haplogrupa koja se veom rijedko mijenja (svake 5.000-10.000 godina), ali isto do danas postoju haplogrupe koji su preko 40.000 godine stare.
Ota grupa se samo moze od oca na sina (i dalje na unuka, praunuka, itd.) da dadne (ne na kci).
Tako musko moze da sazna (ako zna koju haplotipu nosi) odakle i kada je njegov pra-pra-pra-pra-..-did dosao u evropu.
Zato geneticari i ljudi koji se bavu sa historijom interesuju za otu grupu jer onda mogu da saznaju kako se slaze porijeklo stanovnistva u jednoj regiji sa historijiom i koje dijelove se mora prepraviti.
Narucito dobivaju ovako informacije koliko krv/dnk od invazora ovih zadnjih godina je ostala u populaciji.
I isto kako se evropa naselila, jer su podaci, narcito iz regije balkana i istocne evrope, neprecizni i nepoznate.

Brojevi ispod grupa: koliko posto ljudi pripada otoj grupi

genetska grupa:

-svaka grupa ima drugo porijeklo
do znaci da E3b drugo porijeklo (i u drugo vrijeme u evropu doslo) nego I1b* ili R1a

-Ista slovasu istog porijeklo
to znaci da R1b i R1a su se odvojile od R1, i da svi E3 tipove (E3b*, E3b1, E3b2,..) imaju isto porijeklo ali su se odvojile (mutacije ili genetcka izolacija). Samo na napomenu: osnovanje nove grupe traje nekoliko hiljada godina.

Porjeklo haplotipe: ( 2007)

J (J2e*, J2e1, J2*, J2f1):
Ta haplotipa je anadolskom porijeklom, vjerovatno doslo sa osmanlijama na balkan.

Population J2e* + J2e1 + J2* + J2f1
Croatians Mainland) 1,90
Bosnians 0,00
Herzegovinians 1,40
Serbians 8,00
Kosovar albanians 16,70
Macedonians 12,60
Macedonian Romani 1,80

E (E3b*, E3b1, itd):
Nadena je po cijeloj obali jadranskog mora i u grckoj i italiji, najveci procenat se moze kod kosovski albanaca naci. Do danas distorci svadaju se jeli ovo porijeklo grcki, rimski ili mozda ilirski?? Mislim da ce trajati jos nekoliko godina i genetski analiza stari grobova (stari rimljana ili grka ili ilira) da se tacno zna.

Population E3b1 + E3b1-alfa + E3b2 + E3b3
Croatians Mainland) 5,60
Bosnians 10,14
Herzegovinians 8,50
Serbians 21,25
Kosovar albanians 47,40
Macedonians 24,06
Macedonian Romani 29,82

K*:
Hunskog-Turskog porijekla, porijeklo je iz mongolie (vjerovatno sa Atila kralja huna doslo)

Population K*
Croatians Mainland) 0,90
Bosnians
Herzegovinians 2,84
Serbians 7,08
Kosovar albanians
Macedonians 1,27
Macedonian Romani

R:
R1a:
“slavansko” porijeklo, najvjerovatnije doslo sa crnog i kaspiskog mora sa kurgan culturom u evropu. Ima isto vekiki % u rusiji, baltici, ukraini,….

Population R1a
Croatians Mainland) 34,30
Bosnians 24,60
Herzegovinians 12,06
Serbians 15,93
Kosovar albanians 4,42
Macedonians 15,19
Macedonian Romani 1,70

R1b: najvise u zapadnoj evropi, sa maksimum u spanskoj-francuskoj regiji i u irskoj i velikoj britanij. Veoma veliki broj stanovnistva evrope pripada toj grupi.

Population R1b
Croatians Mainland) 15,70
Bosnians 1,40
Herzegovinians 3,55
Serbians 10,62
Kosovar albanians 21,10
Macedonians 5,06
Macedonian Romani 1,75

I:
Samo postoji u evropi (ona je u evropi postala) i sumira se da su to prvi evropljani koji su za vrijeme zadnjeg ledno doba bili u evropi (prezimovali na balkanu). Prije 25.000-20.000 hiljada godina (tacne brojeve se nezna jer neki cak i govore od 40.000 godina, tu se moze jos nesto mijenjati)
Ota haplogrupa samo postoji u evropi, nigde drugo.
.
I1a: najveci maksimum u skandinaviji i island, ta haplgrupa je isto ponzata u velikoj britaniji ispod imenom: vikinger marker
I1b*:najveci maksimum u Bosni i Herzegovini i u regijama oko nje, i pronadena isto u sardiniji.
Nemoze se jos reci koji historski narod nosaci ote haplotipe pripadaju jer nisu prije 5 godina ni zanli da ona postoje na balkanu, jer niko nije sumiro da postoji taka “stara” haplotipa i mislilo se do tada da grupa “I” samo postoji u skandinaviji.

Population I* + I1a + I1b* + I1c
Croatians Mainland) 37,00
Bosnians 53,65
Herzegovinians 70,91
Serbians 36,28
Kosovar albanians 7,96
Macedonians 34,17
Macedonian Romani 5,26

H:
Ta haplotipa je postala u indiji i doslo u evropu sa romima, jer su oni porijeklom iz indije.

Population H1
Croatians Mainland)
Bosnians
Herzegovinians
Serbians 0,90
Kosovar albanians
Macedonians
Macedonian Romani 59,60

Rezultati:
-Vecina stanvnistva bosne i hercegovine je nepoznatom porijeklom (I1b*), jos se nezna kojim narodu pripadaju (to znaci: nista novo)

-25% bosanaca a 12% hercegovaca su slavenskog porijeklo (R1a)
-34,3% hrvata su slavenskog porijeklo
-samo 15,93% srbijanaca su slavenskog porijeko

A za napomenu na srbski ili hrvatski mitha:
1,4% hercegovaca su turskog porijekla
1,9% hrvata su turskog porijekla
8% srbijanaca su turskog porijekla

7,08% srbianaca su hunskog-turskog porijekla

53,65% bosanaca i 70,91% herzegovaca su I1b porjeklom!!!
Mi smo djeca od prvi evropljana.. Nemoj te to nikada zaboraviti, jer su nase pra-didove bili vec u ovoj maloj bosni dok su ostali jos hodali po africi, turskoj i u kaukazus..

I mozda jos jedan interesantan detalj:
U bosni ima samo 6 razliciti grupa, u hercegovini 11, u hrvatskoj 12 a u srbiji 13.
Svaka grupa stoji za 1 pleme i za 1 narod koji se miso u populaciju.

I jos nesto: Nigdje nema u evropi toloki broj samo 1 haplotipe (cak ninkod sami ili u islandu) kao sto je u bosni i herzegovine. Najveca genetska izolacija i jos se nezna zasto je tako..

Ove navadene brojeve se mogu da mijenjaju od studije do studije jer je tipizacija na balknu na pocetku..
Sigutno cemo za 10 godine iimati bolje podatke ali ovo je dobar prvi pogled da se rijesimo mitha i spekulacija o narodu u bosni i hercegovini

Ako hoce neko sa svojim ocima da provijeri ovdje stoji:
http://mbe.oxfordjournals.org/cgi/repri ... 0/1964.pdf

A ovdje mozete naci informacije o raznim haplotipima:
http://www.isogg.org/tree/ISOGG_YDNATreeTrunk07.html

Mozda je grupa I1b* ono sto je zvano bogumila ali jedno je ova studije pokazala:
mi narod u bosni i hercegovini smo narod koji u niku sablonu napasemo i kako su stari uvjek rekli:
mi smo svoji
A na temo, mi imamo svoju naciju… neka komsije sebe prvo uhvate za nos prije nego pokazuju prstom na druge..

I izvinjavam se sto mi fali slova na tastaturi
:sad:
osa

Post by osa »

Ferisa wrote:Historija se moze manupulirati jer je ona uvjek u pogledu pisca i njegovog interesa.
Ovo je iz jedne studije o narodu iz bivse jugoslavije i porijeklo muskaraca razlicitih nacija.
Vazno: Ovo je medzunarodna studia i sve drzave u kojima su ljudi bili testirani su radili na otoj studiji.

Posto nemogu da stavim Tabelu ovdje u forum ja sam sve brojeve gruppe sabrajala i stvaila ispod porijekla te grupe.

Y hromozom samo postoje kod muskaraca. Na njoj ima jedan dio koji se zove haplotipa ili haplogrupa koja se veom rijedko mijenja (svake 5.000-10.000 godina), ali isto do danas postoju haplogrupe koji su preko 40.000 godine stare.
Ota grupa se samo moze od oca na sina (i dalje na unuka, praunuka, itd.) da dadne (ne na kci).
Tako musko moze da sazna (ako zna koju haplotipu nosi) odakle i kada je njegov pra-pra-pra-pra-..-did dosao u evropu.
Zato geneticari i ljudi koji se bavu sa historijom interesuju za otu grupu jer onda mogu da saznaju kako se slaze porijeklo stanovnistva u jednoj regiji sa historijiom i koje dijelove se mora prepraviti.
Narucito dobivaju ovako informacije koliko krv/dnk od invazora ovih zadnjih godina je ostala u populaciji.
I isto kako se evropa naselila, jer su podaci, narcito iz regije balkana i istocne evrope, neprecizni i nepoznate.

genetska grupa:

do znaci da E3b drugo porijeklo (i u drugo vrijeme u evropu doslo) nego I1b* ili R1a

to znaci da R1b i R1a su se odvojile od R1, i da svi E3 tipove (E3b*, E3b1, E3b2,..) imaju isto porijeklo ali su se odvojile (mutacije ili genetcka izolacija). Samo na napomenu: osnovanje nove grupe traje nekoliko hiljada godina.

Ta haplotipa je anadolskom porijeklom, vjerovatno doslo sa osmanlijama na balkan.

Croatians Mainland) 1,90
Bosnians 0,00
Herzegovinians 1,40
Serbians 8,00
Kosovar albanians 16,70
Macedonians 12,60
Macedonian Romani 1,80

E (E3b*, E3b1, itd):
Nadena je po cijeloj obali jadranskog mora i u grckoj i italiji, najveci procenat se moze kod kosovski albanaca naci. Do danas distorci svadaju se jeli ovo porijeklo grcki, rimski ili mozda ilirski?? Mislim da ce trajati jos nekoliko godina i genetski analiza stari grobova (stari rimljana ili grka ili ilira) da se tacno zna.

Croatians Mainland) 5,60
Bosnians 10,14
Herzegovinians 8,50
Serbians 21,25
Kosovar albanians 47,40
Macedonians 24,06
Macedonian Romani 29,82

K*:
Hunskog-Turskog porijekla, porijeklo je iz mongolie (vjerovatno sa Atila kralja huna doslo)

Population K*
Croatians Mainland) 0,90
Bosnians
Herzegovinians 2,84
Serbians 7,08
Kosovar albanians
Macedonians 1,27
Macedonian Romani

R:
R1a:
“slavansko” porijeklo, najvjerovatnije doslo sa crnog i kaspiskog mora sa kurgan culturom u evropu. Ima isto vekiki % u rusiji, baltici, ukraini,….

Population R1a
Bosnians 24,60
Herzegovinians 12,06
Serbians 15,93
Kosovar albanians 4,42
Macedonians 15,19
Macedonian Romani 1,70

R1b: najvise u zapadnoj evropi, sa maksimum u spanskoj-francuskoj regiji i u irskoj i velikoj britanij. Veoma veliki broj stanovnistva evrope pripada toj grupi.

Population R1b
Bosnians 1,40
Herzegovinians 3,55
Serbians 10,62
Kosovar albanians 21,10
Macedonians 5,06
Macedonian Romani 1,75

I:
Samo postoji u evropi (ona je u evropi postala) i sumira se da su to prvi evropljani koji su za vrijeme zadnjeg ledno doba bili u evropi (prezimovali na balkanu). Prije 25.000-20.000 hiljada godina (tacne brojeve se nezna jer neki cak i govore od 40.000 godina, tu se moze jos nesto mijenjati)
.
I1a: najveci maksimum u skandinaviji i island, ta haplgrupa je isto ponzata u velikoj britaniji ispod imenom: vikinger marker
I1b*:najveci maksimum u Bosni i Herzegovini i u regijama oko nje, i pronadena isto u sardiniji.
Nemoze se jos reci koji historski narod nosaci ote haplotipe pripadaju jer nisu prije 5 godina ni zanli da ona postoje na balkanu, jer niko nije sumiro da postoji taka “stara” haplotipa i mislilo se do tada da grupa “I” samo postoji u skandinaviji.

Bosnians 53,65
Herzegovinians 70,91
Serbians 36,28
Kosovar albanians 7,96
Macedonians 34,17
Macedonian Romani 5,26

H:
Ta haplotipa je postala u indiji i doslo u evropu sa romima, jer su oni porijeklom iz indije.

Population H1
Croatians Mainland)
Bosnians
Herzegovinians
Serbians 0,90
Kosovar albanians
Macedonians
Macedonian Romani 59,60

Rezultati:
-Vecina stanvnistva bosne i hercegovine je nepoznatom porijeklom (I1b*), jos se nezna kojim narodu pripadaju (to znaci: nista novo)

Mi smo djeca od prvi evropljana.. Nemoj te to nikada zaboraviti, jer su nase pra-didove bili vec u ovoj maloj bosni dok su ostali jos hodali po africi, turskoj i u kaukazus..

U bosni ima samo 6 razliciti grupa, u hercegovini 11, u hrvatskoj 12 a u srbiji 13.

I jos nesto: Nigdje nema u evropi toloki broj samo 1 haplotipe (cak ninkod sami ili u islandu) kao sto je u bosni i herzegovine. Najveca genetska izolacija i jos se nezna zasto je tako..

Ove navadene brojeve se mogu da mijenjaju od studije do studije jer je tipizacija na balknu na pocetku..
Sigutno cemo za 10 godine iimati bolje podatke ali ovo je dobar prvi pogled da se rijesimo mitha i spekulacija o narodu u bosni i hercegovini

Mozda je grupa I1b* ono sto je zvano bogumila ali jedno je ova studije pokazala:
mi narod u bosni i hercegovini smo narod koji u niku sablonu napasemo i kako su stari uvjek rekli:
mi smo svoji
A na temo, mi imamo svoju naciju… neka komsije sebe prvo uhvate za nos prije nego pokazuju prstom na druge..

Znao sam ja da su na ovim prostorima jedini pravi slaveni hrvati.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

osa wrote:
Ferisa wrote:Historija se moze manupulirati jer je ona uvjek u pogledu pisca i njegovog interesa.

genetska grupa:

Croatians Mainland) 1,90
Bosnians 0,00
Herzegovinians 1,40
Serbians 8,00
Kosovar albanians 16,70
Macedonians 12,60
Macedonian Romani 1,80

E (E3b*, E3b1, itd):

Croatians Mainland) 5,60
Bosnians 10,14
Herzegovinians 8,50
Serbians 21,25
Kosovar albanians 47,40
Macedonians 24,06
Macedonian Romani 29,82

K*:

Population K*
Croatians Mainland) 0,90
Bosnians
Herzegovinians 2,84
Serbians 7,08
Kosovar albanians
Macedonians 1,27
Macedonian Romani

R:
R1a:

Population R1a
Bosnians 24,60
Herzegovinians 12,06
Serbians 15,93
Kosovar albanians 4,42
Macedonians 15,19
Macedonian Romani 1,70

Population R1b
Bosnians 1,40
Herzegovinians 3,55
Serbians 10,62
Kosovar albanians 21,10
Macedonians 5,06
Macedonian Romani 1,75

I:
.

Bosnians 53,65
Herzegovinians 70,91
Serbians 36,28
Kosovar albanians 7,96
Macedonians 34,17
Macedonian Romani 5,26

H:

Population H1
Croatians Mainland)
Bosnians
Herzegovinians
Serbians 0,90
Kosovar albanians
Macedonians
Macedonian Romani 59,60

Rezultati:

mi smo svoji

Znao sam ja da su na ovim prostorima jedini pravi slaveni hrvati.
ma da izvines :) koga boli kukac odakle je dosao neko prije hiljadu godina. Iskreno, ne tice me se previse ni moj pradjed koji je .... osim kao lijepa prica. Da fino je cuti da su Bosnjaci porijeklom Slaveni, ali meni u glavi ne bi nista mijenjalo ni da su Germani... ili Japanci .... ta prica je tolika podvala...

sta imamo od tih DNK analiza? Bolje se osjecam ako mi je DNK kod djevojke ... punokrvnija :D? Manite se budalestine ljudi moji....

Narodi i slicne stvari su haman bitne samo kod sukoba... ono prvo su se ljudi mlatili jedan na jedan... pa porodica na porodicu... pa plemena .. pa gradovi... pa drzave.. pa blokovi.. pa ... ono sto nas je vise.. to smo jaci..
Ferisa

Post by Ferisa »

OK, pa sta nam komsije to tvrde?
Da smo mi turci..
Zato se 2005 uzelo krvi od ljudi koje zive u tim zemljama i da se vidi koliko krvi kojeg plamene je ostalo..

I sta se vidi?
Nase cistokrvne slavenske srbske komsije imaju samo 16% slavenske krvi u stanovnistvo srbije....

Sta su nama izbrajeli odakle smo mi dosli i da bjezimo opet tamo...
..zato su te dnk analize dobre.. da vidimo odakle smo mi postali..
I da se vidi da je propaganda nasih komsija laz

Ali jos nest: Mi nismo postali od germanca ili tako nesto.. nego su se plemena raztdvojile.. svi su bili ovdje pa kad je otoplilo je jedan dio osao prema severu i postao germansko pleme.. mi smo bosansko-hercegovacko-pleme
osa

Post by osa »

Ferisa wrote:OK, pa sta nam komsije to tvrde?
Da smo mi turci..
Zato se 2005 uzelo krvi od ljudi koje zive u tim zemljama i da se vidi koliko krvi kojeg plamene je ostalo..

I sta se vidi?
Nase cistokrvne slavenske srbske komsije imaju samo 16% slavenske krvi u stanovnistvo srbije....

Ali jos nest: Mi nismo postali od germanca ili tako nesto.. nego su se plemena raztdvojile.. svi su bili ovdje pa kad je otoplilo je jedan dio osao prema severu i postao germansko pleme.. mi smo bosansko-hercegovacko-pleme
čemu to pleme nije li to malo anakrono.
Ferisa

Post by Ferisa »

osa wrote: čemu to pleme nije li to malo anakrono.
Jeste i po historiji nije moguce jer se osim severnim nacijama(Island, Sami) svi se izmisali i tako da smo trebali i mi biti izmijesani kao i ostali..

Ali narod u BiH se nije izmisao tako..... i zato sada je velika diskusija zasto je tako...
Ota studija nije prva niti nece biti zadnja.. ali sve studije od 2002 pokazivaju istu sliku (prije se nije testiralo na balkanu)..
osa

Post by osa »

šta misliš koje probleme imaju građani usa s definicjom svoje dnk i utvrđivanjem porijekla, kakav tek oni imaju košmar u glavi po tom pitanju.
Ferisa

Post by Ferisa »

osa wrote:šta misliš koje probleme imaju građani usa s definicjom svoje dnk i utvrđivanjem porijekla, kakav tek oni imaju košmar u glavi po tom pitanju.
lol
Ja sumljam da je amerika jedna od najbolji tipizirani regija ne zemlji, jer gledaju odakle i kojim putem su dosli indianci i juzni amerikanci..
Za ostale zna se da su tek u zadnjih 500 god. otisli tamo
:-)
Sarafcina

Post by Sarafcina »

osa wrote:¹ta misli¹ koje probleme imaju graðani usa s definicjom svoje dnk i utvrðivanjem porijekla, kakav tek oni imaju ko¹mar u glavi po tom pitanju.

ma nemaju nikakav... kao sto i u BiH najmanje problema sa porijeklom imaju Bosnjaci... samo im se to stalno pokusava spocitavati. Naravno nikad u zvancnoj nauci (jer se zna da ta argumentacija zavrsava na smecu), nikada na javnoj politickoj sceni (iz slicnih razloga)... ali redovno na forumima... pa i mene zivo zanima gdje komsijski nacionalisti pokupe tu retoriku.
osa

Post by osa »

Sarafcina wrote:
osa wrote:šta misliš koje probleme imaju građani usa s definicjom svoje dnk i utvrđivanjem porijekla, kakav tek oni imaju košmar u glavi po tom pitanju.

ma nemaju nikakav... kao sto i u BiH najmanje problema sa porijeklom imaju Bosnjaci... samo im se to stalno pokusava spocitavati. Naravno nikad u zvancnoj nauci (jer se zna da ta argumentacija zavrsava na smecu), nikada na javnoj politickoj sceni (iz slicnih razloga)... ali redovno na forumima... pa i mene zivo zanima gdje komsijski nacionalisti pokupe tu retoriku.
kome iole pametnom i obrazovanom možeš nešto spočitavati.
goldenlily

Post by goldenlily »

Ferisa wrote:OK, pa sta nam komsije to tvrde?
Da smo mi turci..

I sta se vidi?

Najaca si mi :D ,jesi ti hemicarka ili biohemicarka? :D
Salim se naravno,mislim ovi Bosancerosi ce te odmah pokusta napasti sto nisi kao tolerantna prema papcima sa Durmitora nego boze sacuvaj korisits se naukom da razbijes mitove ,ma mislim vecina stvari je nama poznata,mislim sto puta mi je neki taksista ono prostim rjecnikom objasnjavao sta je bilo ''pravo prve bracne noci'' i kako se to odrazava na gentsku sliku stanovnista.Narvano ''nebeski narod'' gura svoju varijantu.
Jel studiras neki genetski inzinjering?i gdje?
Post Reply