Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post Reply
exliberal

#926 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by exliberal »

Bosnolog wrote:[
Ovdje si rekao real objektivno dosta toka i slazem se sa iznesenim,....Indijci imaju dvije lijeve ruke sto se tice gradevine,kao i drugih koje si nabrajao osim Meksikanaca su nikakvi neimari,....koliko je meni pozanto da niko ne trazi promjene zakona od useljenika vec se stvara stereotipna mrznja zbog coporske i konzervativne sredine doseljneika i razmisljanja te nedostatka medusobne komunkacije domicilnog i useljenickog stanovnistva,...Istocno evropsko i Rusko je bijelorasno stanovnistvo koje se mnogo lakse uklapa u sliku domicilnog u Kanadi kao i Americi dok je rasizam izrazeniji prema drugim etnijama,rasama,kulturama.

Tacno je da su latinoamerikanci daleko juzno pa ih ima manje ali zato postoje kineske cetvrti grada koji sute i rade svoj posao cekajuci svoje vrijeme nadolazak sve jace kineske imperije ;-) ,.....Kanada je ogromna i malo naseljena zemlja istocne i zapadne obale,mnogo vise socijalno i proevropski slicnija od Amerike,.......Tvrdanja da Arapi traze promjenu zakona za radi svojih etnovjerskih obicaja te uvodenja serijata je suplja bez ikakve osnove da se to desi i sluzi iskljucivo kao provokativno opravdavajuca propaganda poput Karadzcieve za pravdanje preventivnog rata u BiH protiv Aljine islamske deklaracije kao izgovor u Hagu za etnicki progon Bosnjka Svijetu (inace najsekularnijih muslimana na Svijetu koji su tada postojali) a za kojima se danas zali jer su ovi sada prezivljeli i novorodeni Bosnjaci mnogo manje tolerantni kako vole reci Didikovi zalopojci,..... :roll:

Jeveji su ti koliko sam upozant koji su se izborili da se u americkim skolama i javnim ustanovama ukloni Jelka(bozicno drvo kao i pice sa svinjskom salamom iz skolskijh menija te mnoge druge stvari sa vjerskim pozadinam su takode uklonjene iz drzavnih institucija,.....ne znam da li je to uspjelo u Kanadi),ili je na aerodromima odredena prostorija za moljenje bogu i slicne stvari.

Pravo na slobodu vjere se smatra jednim od osnovnih i to niko ne moze osporiti doseljenicima a sto smeta mnogima mada ima i onog sto donesu sa sobom iz tih zemlja od nacina zivljenja do drugih stvari koje su daleko iza evropskih standarda i nacina zivota.Toliko o nametanju i promjenam zakonskih propisa i nacela koliko sam upucen a ti svakako znas bolje,.....
Bosnolog malo krenes ulijevo onda udesno.....
Previse stvari navodis da bi sad na sve odgovarao......Jelke su sklonjene iz drzavnih ustanova isto kao sto su sklonjena sva religiozna obiljezja ( tu spadaju i jevrejska obiljezja) , svinjetina nije skinuta sa jelovnika, to znam sigurno....sto se tice aerodroma to svaki normalni aerodrom ima i ta prostorija za vjersko ispoljavanje je za sve ne samo za jevreje nego i za kriscanje i muslimane...zar nije bolje imat jednu prostoriju gdje ako si vjernik mozes u miru da obavis vjerski obred nego da to radis po coskovima . To zasigurno neide u tu tvrdju da je to zbog mrznje prema nejevrejima....
Sto se tice tvrdje da arapi traze izmjene zakona to je pokusano prije par godina ( zamisli zajedno su to radili arapi i jevreji) kad je pokusano ubacivanje serijatskog zakona ( i jevrejskog zakona...neznam kako se zove) kao jednog od zakona sto se tice porodicnog prava ( trazili su da imami/rabini imaju pravo donosenja odluka u vezi razvoda) nedavno je bila frka jer je bilo sudjenje gdje je tuzena strana odbijala da skine veo tokom sudskog postupka ( zena je tuzila muskarca za silovanje) . Sud je uzeo vjeru kao jedan od veoma bitnih sloboda ali je u isto vrijeme rekao da svi moraju pred sudo biti isti pa je doticnoj receno da veo mora da bude skinut. Takodjer je prije sedmica bio slucaj kad se digla cijela frka jer par zena nije htjelo da skine veo tokom ulaska u avion, otac/muz je donijeo sve pasose i one su samo prosle kontrolu ....ministar transporta umalo nije sletio sa polozaja, ljudi koji s to dopustili su suspendovani sa posla....
Mislim zakon je zakon za sve nema tu price zato spominjanje Karadjica i poredit njegov krvavi pohod sa Evropom i Kanadom je stvarno van svakog kontesta....jer na kraju krajeva kad bi se otvorile granice pa pola istoka bi preslo u taj truli pokvareni nedemokratski zapad.....
Kazem opet postoji dosta ljudi sa istoka koji su veoma uspjesni pojednici ali ogromna vecina mrzi zemlju gdje zive ali nemisle da izadju iz njih....mislim zar to nije apsurd?
Pogledaj jedan primjer, prije par godina jedna familija iz ottawe je izasla iz kanade i otisla u afganistan da se bori protiv zapada, otac je bio istaknuti militarista sto je otvoreno podrzavao talibane i pozivao na unistenje zapada....njegova zena i cerka su izjavljivale da je zapad pokvaren, truo , treba ga unistit,...itd sve je bilo na tv....kad su amerikanci upali u afganistan bila je bitka u kojoj su ucestvovali izmedju i clanovi te familije..(svi clanovi)
Otac je poginuo u toj bitci dok je sin ranjen tesko i paralizovan .....i pazi sad...te iste zene traze da kanada izvrsi medicinsku evakuaciju njihovog sina nazad u kanadu na lijecenje sto kanada i radi......sve ih vraca nazad i kakve izjave sad daju....negovore da su pogrijesili nego tvrde da su i dalje u pravu i da je to dio njihovih prava....!!!!!....narod je poludio kad je ovo objavljeno na tv.....sad sto narod pjeni sto drzava placa ogromne troskove lijecenja tipa koji je izjavio da nepostuje vrijednosti zapada, sto je isao da ratuje protiv zapada , sto je cijela familija na socijalnoj pomoci , sto traze da im drzava obezbjedi smjestaj i extra socijalnu pomoc zbog paralizovanog sina...jeli to islamofobija?
MUNAFIK

#927 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by MUNAFIK »

Fratris wrote:
MUNAFIK wrote: Njemacka je trenutno drzava u kojoj zivim, cije zakone postujem i kojoj placam porez, ali to nije moja DOMOVINA (u pravom smislu rijeci), nema tu nekog romantizma, i to je to, cisto POSLOVNO i profesionalno!!!
JA imam pravo na to, a niko mene nema pravo izbaciti iz Njemacke jer eto ja u toj utakmici navijam za BiH.

Sta je ovom razmisljaju cudno?
Čudno je to što ti više voliš državu u kojoj ne želiš živjeti nego onu u kojoj želiš živjeti. Otprilike negdje na nivou toga da voliš tuđu ženu a ne svoju.

Konkretno, ako više voliš BiH od Njemačke, zašto ne živiš u BiH. Da ja više volim BiH ili Hrvatsku ili Izrael od Kanade, išao bih živjeti tamo.
ovo sto ti pises nema nikakve veze sa onim sto ja pisem...

Ljudi mogu mjenjati zemlje i mjesta stanovanja radi EKONOMSKE migracije, a ne radi toga da bi neku zemlju vise volio od druge. Meni je sasvim normalno, voliti svoju DOMOVINU BiH za koju je hiljade sinova prolilo krv, od neke drzave u kojoj se radi EKONOMSKE migracije trenutno nalazim... kao sto rekoh moj odnos sa svim ostalim zemljama je cisto poslovan, i to je to, jedan fer odnos... ako to neko ne moze skontati onda fakat nema smisla i o cemu raspravljati... Meni je vise cudno da neko migrira iz BiH radi ratnih ili ekonomskih prilika i ODJEDNOM zavoli zemlju 'macehu' vise od svoje RODNE... To jednostavno ne kontam, uredu je biti zahvalan, posten, postovat zakone, raditi vrijedno i sve to, ali na nekoj utakmici navijati protiv svoje Bosne mi je JADNO (blago receno)...
Fratris

#928 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Fratris »

MUNAFIK wrote: Meni je vise cudno da neko migrira iz BiH radi ratnih ili ekonomskih prilika i ODJEDNOM zavoli zemlju 'macehu' vise od svoje RODNE... To jednostavno ne kontam, uredu je biti zahvalan, posten, postovat zakone, raditi vrijedno i sve to, ali na nekoj utakmici navijati protiv svoje Bosne mi je JADNO (blago receno)...
Ubi bene, ibi patria. Iliti kako je moja baka po seljački govorila "Budala živi gdje je rođen, a pametan gdje mu je bolje."

Kažem, ako tolio voliš Bosnu, zašto si otišao u Njemačku? Ako je Bosna bolja od Njemačke, što u njoj nema posla?
Bosnolog

#929 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Bosnolog »

exliberal wrote:
Bosnolog malo krenes ulijevo onda udesno.....
Previse stvari navodis da bi sad na sve odgovarao......Jelke su sklonjene iz drzavnih ustanova isto kao sto su sklonjena sva religiozna obiljezja ( tu spadaju i jevrejska obiljezja) , svinjetina nije skinuta sa jelovnika, to znam sigurno....sto se tice aerodroma to svaki normalni aerodrom ima i ta prostorija za vjersko ispoljavanje je za sve ne samo za jevreje nego i za kriscanje i muslimane...zar nije bolje imat jednu prostoriju gdje ako si vjernik mozes u miru da obavis vjerski obred nego da to radis po coskovima . To zasigurno neide u tu tvrdju da je to zbog mrznje prema nejevrejima....
Sto se tice tvrdje da arapi traze izmjene zakona to je pokusano prije par godina ( zamisli zajedno su to radili arapi i jevreji) kad je pokusano ubacivanje serijatskog zakona ( i jevrejskog zakona...neznam kako se zove) kao jednog od zakona sto se tice porodicnog prava ( trazili su da imami/rabini imaju pravo donosenja odluka u vezi razvoda) nedavno je bila frka jer je bilo sudjenje gdje je tuzena strana odbijala da skine veo tokom sudskog postupka ( zena je tuzila muskarca za silovanje) . Sud je uzeo vjeru kao jedan od veoma bitnih sloboda ali je u isto vrijeme rekao da svi moraju pred sudo biti isti pa je doticnoj receno da veo mora da bude skinut. Takodjer je prije sedmica bio slucaj kad se digla cijela frka jer par zena nije htjelo da skine veo tokom ulaska u avion, otac/muz je donijeo sve pasose i one su samo prosle kontrolu ....ministar transporta umalo nije sletio sa polozaja, ljudi koji s to dopustili su suspendovani sa posla....
Mislim zakon je zakon za sve nema tu price zato spominjanje Karadjica i poredit njegov krvavi pohod sa Evropom i Kanadom je stvarno van svakog kontesta....jer na kraju krajeva kad bi se otvorile granice pa pola istoka bi preslo u taj truli pokvareni nedemokratski zapad.....
Kazem opet postoji dosta ljudi sa istoka koji su veoma uspjesni pojednici ali ogromna vecina mrzi zemlju gdje zive ali nemisle da izadju iz njih....mislim zar to nije apsurd?
Pogledaj jedan primjer, prije par godina jedna familija iz ottawe je izasla iz kanade i otisla u afganistan da se bori protiv zapada, otac je bio istaknuti militarista sto je otvoreno podrzavao talibane i pozivao na unistenje zapada....njegova zena i cerka su izjavljivale da je zapad pokvaren, truo , treba ga unistit,...itd sve je bilo na tv....kad su amerikanci upali u afganistan bila je bitka u kojoj su ucestvovali izmedju i clanovi te familije..(svi clanovi)
Otac je poginuo u toj bitci dok je sin ranjen tesko i paralizovan .....i pazi sad...te iste zene traze da kanada izvrsi medicinsku evakuaciju njihovog sina nazad u kanadu na lijecenje sto kanada i radi......sve ih vraca nazad i kakve izjave sad daju....negovore da su pogrijesili nego tvrde da su i dalje u pravu i da je to dio njihovih prava....!!!!!....narod je poludio kad je ovo objavljeno na tv.....sad sto narod pjeni sto drzava placa ogromne troskove lijecenja tipa koji je izjavio da nepostuje vrijednosti zapada, sto je isao da ratuje protiv zapada , sto je cijela familija na socijalnoj pomoci , sto traze da im drzava obezbjedi smjestaj i extra socijalnu pomoc zbog paralizovanog sina...jeli to islamofobija?

Sto se tice Burki http://www.youtube.com/watch?v=wZwC-VH8OnI smatram ih da nisu dio islamske tradicinalne niti vjerske nosnje i da je to talibanizacija i tlacenje zene,te ih smatram nepotebnim i represijom nad zenama,Burka nije dio islamske nosnje niti je podrzana kao nacin oblacena zena od strane islamskih zajednica Svijeta a mnogi uticajni uglednici javno traze da se iste odbace ali ih ne bih zakonom zabranjivao jer ce dati samo kontraefekat,vec raditi korz vjerske i druge drustvenoobrazovne institucije na njihovom odbacivanju,mada ih nosi jako mali procenat zena na zapadu,....

Sto se tice Hidzaba to je sasvim nesto drugo i dio je islamske nosnje i prava zene da ga nosi pa tako i u Kanadi,....Hidzab je bio zabranio Ataturk u Turskoj da bi se konacno dalo pravo zenama da same odluce po slobodnoj volji sto je njihovo pravo i u Hidzabu i ne vidim nista lose u tome http://wn.com/hidzab_u_turskoj

Sto se tice mrznje imigranta prema useljenickim zemljiama zapada, kao i onih kako kazes onih koji zive u Kanadi odnosno Americi je tvoja povrsna i subjektivna procjene i zavisi od zemlje iz koje dolaze,drustveno ekonomskih odnosa,ljudskih prava i sloboda i drugih faktora te odnosa prema njima zemlje u koju su uselili,.Niko ne zeli podrzavati niti pravdati opstrukcije integracija od prihvatanja zakona,jezika kao i drugih obaveza....

Sve te arapske doseljneike koje si nabrojao koji po tebi mrze useljenicku zemlju osim sto si preskocio i svoje Srbe i Srbiju koje je taj isti zapad takode bombardovao a koje mnogi Srbi mrze ali isto tako ne idu nazd u Srbiju niti bratsku Rusiju, :mrgreen:....Po komentarima srbijanski i srpskih elektronskih portala to mozes zakljuciti,na kojima se uglavnom siri antizapadna i antievropska histerija a medu njima je najvise onih koji upravo pisu iz tih zapadnih i mrskih zemlja,svasta bih se pisalo protiv mskih zamlja zapada ali se opet bjezi na mrski zapad,.. :lol: :lol: :lol:

Do duse ti si nisi iz Srbije,ti si nas bosnaki Srbin ili Bosanac ako se tako ne osjecas onda ti se izvinjavam, :roll:

Afganistanci su razarani svih ovih godina unazad par decenija od engleskih kolonijalizatora do Sovjeta osamdesetih a potom od Americko zapadne koalicije koja ih je razvalila kao i Irak i druge zemlje posljednjim ratovima.Palestince generacijski proganjaju nakon zavrsetka Holokausta isti oni koji su udomili u svojoj Palestini i uz podrsk Amerike i Zapadne Evrope,....Ti stvari ocigledno gledas crnobijelo i izvlacis iz konteksta prijateljicinih majlova,..... :mrgreen:

Najveci broj tih emigranat bjeze na Zapad kao posljedica kolonijalizma zapadnih eksploatatsorskih zemlja koje su ih ekspolatisali decenijama a u kojima nema demokratije a cije su vlade i kraljevske familija poslusni koji poslucnicki zastupaju interese zapadnih zemlja koji ih eksploatisu i kontrolisu preko papet diktatorskih vlada bez demokratskih sloboda i prava,.....

Ti to odlicno znas, samo sto nista ne napisa o tome zbog tebi znanih razloga,....... :mrgreen:
Mrs.Zurbrigen

#930 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

Fratris wrote: Čudno je to što ti više voliš državu u kojoj ne želiš živjeti nego onu u kojoj želiš živjeti. Otprilike negdje na nivou toga da voliš tuđu ženu a ne svoju.

Konkretno, ako više voliš BiH od Njemačke, zašto ne živiš u BiH. Da ja više volim BiH ili Hrvatsku ili Izrael od Kanade, išao bih živjeti tamo.
s tim se sad bas i ne slazem... ekonomska migracija je apsolutno legitimna. ja mislim, da ce se munafik u slucaju da mu se ekonomska situacija promijeni opet vratiti u bosnu ili traziti posao i ekonomski stabilitet u nekoj trecoj zemlji. posto ga nista idealno ne veze za zemlju u kojoj zivi on postaje puno fleksibilniji... i dok se drzi pravila i zakona koja vaze u toj zemlji, moze navijati za koga god hoce...

a sto se arapa i rusa i ostalih tice: u svim grupama ima ljudi koji ne vole ili ne cijene zemlju u kojoj zive. ima cak i "domorodaca" koji ne vole svoju zemlju. pitanje je naravno, koliko lojaliteta se smije traziti od migranata.
vidis argumentacija o arapima i afganistancima je malo kratkovidna. ja ne mogu generalizirati, ali palestinci, ili bolje receno, palestinke koje poznajem su dobro integrirane, visoko obrazovane, i - rado zive u njemackoj. afganistanci koje poznajem su isto sretni da zive ovdje, vecina ih zeli ostati, i stvarno se nadam da ce pokoji uspijeti zavrsiti skolu i biti u mogucnosti da se skuci... sto se njih tice, katkad osjetis da imaju neke "ressentiments" prema njemackoj. ali ne zbog nekih zapadno-kolonizatorskih pokreta, nego jednostavno zato sto ih zbunjuje cinjenica da ovdje postoji drugaciji kanon vrijednosti.
evo na primjer, vecina tih momaka je za moje pojmove vrlo agresivna, agresivnija od standardnog tinejdzera. mada, vecina uopce vise nisu tinejdzeri. dakle, cim neko nekog (u idealnom slucaju iracanin afganistanca ili obrnuto) pogleda, dal krivo ili pravo je svejedno, pocne buka, cesto se i potuku - dakle reagiraju totalno pretjerano... sad je pedagosko objasnjenje za to ponasanje a) trauma, b) patrijarhalno drustvo, c) svakodnevnica koja je bila tako nesigurna, da je taj nacin ponasanja bio jedini koji je funkcionirao i obezbjedjivao sigurnost. plauzibilno, ali ipak se ne moze tolerirati, da svake sedmice neko dodje krvav zato sto je opet bilo belaja...
smijesna stvar je, sto je potrebno jako dugo, da se raji objasni da se ne moraju tuci, da ima i drugih mogucnosti, i da im nije ni zeru kraci ako se ne potuku. u takvim situacijama se cesto dogodi da se dvojica, koja bi se jos prije dva minuta najradije pobila, sjede pred tobom i misle: schajze deutsche! :D

ovo je sad samo mali primjer, ali sto sam htjela reci je da te averzije cesto nisu motivirane nekom mrznjom prema zemlji nego jednostavno znak preopterecenja...

btw, zasto se ovdje toliko fokusira na nacionalnu pripadnost nekih forumasa?

a sto se marame tice: meni licno je vazno, da zene dobiju pravo da nose maramu. ali i da istim pravom odluce da ju ne nose, ako to smatraju nepotrebnim.
mislim da su marame ionako dio zapadnog drustva. i kad malo bolje pogledas, onda i tu imas ogroman diverzitet. od zena koje jos nose one velike mantile, pa do cura koje uz maramu nose uske hlace i sve ostalo sto je sad u modi... :D meni se svidja sto ne izgledamo svi isto... znam da to sad zvuci vrlo multikulturalno. :D
Helikopter

#931 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Helikopter »

MUNAFIK wrote:
Fratris wrote:
MUNAFIK wrote: Njemacka je trenutno drzava u kojoj zivim, cije zakone postujem i kojoj placam porez, ali to nije moja DOMOVINA (u pravom smislu rijeci), nema tu nekog romantizma, i to je to, cisto POSLOVNO i profesionalno!!!
JA imam pravo na to, a niko mene nema pravo izbaciti iz Njemacke jer eto ja u toj utakmici navijam za BiH.

Sta je ovom razmisljaju cudno?
Čudno je to što ti više voliš državu u kojoj ne želiš živjeti nego onu u kojoj želiš živjeti. Otprilike negdje na nivou toga da voliš tuđu ženu a ne svoju.

ovo sto ti pises nema nikakve veze sa onim sto ja pisem...

Ljudi mogu mjenjati zemlje i mjesta stanovanja radi EKONOMSKE migracije, a ne radi toga da bi neku zemlju vise volio od druge. Meni je sasvim normalno, voliti svoju DOMOVINU BiH za koju je hiljade sinova prolilo krv, od neke drzave u kojoj se radi EKONOMSKE migracije trenutno nalazim... kao sto rekoh moj odnos sa svim ostalim zemljama je cisto poslovan, i to je to, jedan fer odnos... ako to neko ne moze skontati onda fakat nema smisla i o cemu raspravljati... Meni je vise cudno da neko migrira iz BiH radi ratnih ili ekonomskih prilika i ODJEDNOM zavoli zemlju 'macehu' vise od svoje RODNE... To jednostavno ne kontam, uredu je biti zahvalan, posten, postovat zakone, raditi vrijedno i sve to, ali na nekoj utakmici navijati protiv svoje Bosne mi je JADNO (blago receno)...
Munafik
Hajde da sad prevedemo preko google translate ovo sto si napisao :-)

Ti imas dvije zene,
1. Jednu koju volis i za koju navijas ali koja nema dobar ili nikakav sistem, nema para i ne moze ti dati nikakvu ekonomsku sigurnost.
2. Drugu koju ne volis i ne navijas za nju ali si po tvom prema njoj fer, posten i flexibilan jer ona ima dobar sistem, ima para koje ti redovno isplacuje i daje ti dobru ekonomsku sigurnost.

Ili ti si ostavio tvoju kucu koju volis i za koju navijas iz ekonomskih razloga sto nisi imao para i sto ima los standard a uselio se u moju koju ne volis iz ekonomskih razloga sto u njoj za tebe ima para, sto ima dobar sistem i standarad i jos na sve to kazes da si fer, posten i flexibilan. E jesi bas neki Munafik, pa hebiga i ti znas sta valja :lol:
exliberal

#932 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by exliberal »

Bosnolog wrote:
exliberal wrote:

Sto se tice Burki http://www.youtube.com/watch?v=wZwC-VH8OnI smatram ih da nisu dio islamske tradicinalne niti vjerske nosnje i da je to talibanizacija i tlacenje zene,te ih smatram nepotebnim i represijom nad zenama,Burka nije dio islamske nosnje niti je podrzana kao nacin oblacena zena od strane islamskih zajednica Svijeta a mnogi uticajni uglednici javno traze da se iste odbace ali ih ne bih zakonom zabranjivao jer ce dati samo kontraefekat,vec raditi korz vjerske i druge drustvenoobrazovne institucije na njihovom odbacivanju,mada ih nosi jako mali procenat zena na zapadu,....

Sto se tice Hidzaba to je sasvim nesto drugo i dio je islamske nosnje i prava zene da ga nosi pa tako i u Kanadi,....Hidzab je bio zabranio Ataturk u Turskoj da bi se konacno dalo pravo zenama da same odluce po slobodnoj volji sto je njihovo pravo i u Hidzabu i ne vidim nista lose u tome http://wn.com/hidzab_u_turskoj

Sto se tice mrznje imigranta prema useljenickim zemljiama zapada, kao i onih kako kazes onih koji zive u Kanadi odnosno Americi je tvoja povrsna i subjektivna procjene i zavisi od zemlje iz koje dolaze,drustveno ekonomskih odnosa,ljudskih prava i sloboda i drugih faktora te odnosa prema njima zemlje u koju su uselili,.Niko ne zeli podrzavati niti pravdati opstrukcije integracija od prihvatanja zakona,jezika kao i drugih obaveza....

Sve te arapske doseljneike koje si nabrojao koji po tebi mrze useljenicku zemlju osim sto si preskocio i svoje Srbe i Srbiju koje je taj isti zapad takode bombardovao a koje mnogi Srbi mrze ali isto tako ne idu nazd u Srbiju niti bratsku Rusiju, :mrgreen:....Po komentarima srbijanski i srpskih elektronskih portala to mozes zakljuciti,na kojima se uglavnom siri antizapadna i antievropska histerija a medu njima je najvise onih koji upravo pisu iz tih zapadnih i mrskih zemlja,svasta bih se pisalo protiv mskih zamlja zapada ali se opet bjezi na mrski zapad,.. :lol: :lol: :lol:

Do duse ti si nisi iz Srbije,ti si nas bosnaki Srbin ili Bosanac ako se tako ne osjecas onda ti se izvinjavam, :roll:

Afganistanci su razarani svih ovih godina unazad par decenija od engleskih kolonijalizatora do Sovjeta osamdesetih a potom od Americko zapadne koalicije koja ih je razvalila kao i Irak i druge zemlje posljednjim ratovima.Palestince generacijski proganjaju nakon zavrsetka Holokausta isti oni koji su udomili u svojoj Palestini i uz podrsk Amerike i Zapadne Evrope,....Ti stvari ocigledno gledas crnobijelo i izvlacis iz konteksta prijateljicinih majlova,..... :mrgreen:

Najveci broj tih emigranat bjeze na Zapad kao posljedica kolonijalizma zapadnih eksploatatsorskih zemlja koje su ih ekspolatisali decenijama a u kojima nema demokratije a cije su vlade i kraljevske familija poslusni koji poslucnicki zastupaju interese zapadnih zemlja koji ih eksploatisu i kontrolisu preko papet diktatorskih vlada bez demokratskih sloboda i prava,.....

Ti to odlicno znas, samo sto nista ne napisa o tome zbog tebi znanih razloga,....... :mrgreen:
Bosnolog, pobio sam tvoja prijasnja zapazanja a kad ja tebe nesto pitam izbjegavas da odgovoris na konkretna pitanja. Da pratis moje postove vidio bih da sam ne jedanput tim "mojim srbima, veliko srbima i cetnicima" skresao u lice da se vuku nazad ako im ovdje nevalja....i ne samo njima...zato sam i neprihvacen od domoljubaca svih boja.Opet da se vratimo na temu.
Ova tema je pokrenuta zbog Merkelove izjave i ja sam samo pokusao da dodam da je to manje vise prihvaceno misljenje od velikog dijela populacije.
kiky

#933 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by kiky »

multi kulti evropa polako odlazi u zaborav ...
sa ekonomsko krizom, koja ne jenjava, polako se na scenu vračaju branioci nacionalnih vrijednosti i čistote nacija ...
ruku na srce, zapadne zemlje i nacije su bogate zemlje i nacije i njihova ljubora na vlastito ekonomsko i kulturno nasljeđe je možda i opravdana ...
samo još da bukne njemački nacionalizam, a angela ga je stavila u drugu brzinu ...
čitam vijest englezi i francuzi uvezuju vojnu industriju i vojske te dvije zemlje ...
pa ako su članice eu, kako mogu radit nešto takvo bez da pozovu cijelu eu na stvaranje eu armije ili sanga sigurnosti ...
sutra če nijemci da udruže vojsku sa austrijom ili italijom, možda mađarskom, rumunijom i bugarskom, eventualno hrvatskom ...
i eto dva konkurentska bloka u okviru eu ...
evropa skače iz gluposti u još veče gluposti ...
:D
exliberal

#934 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by exliberal »

Kiki Englezi i Francuzi djelomicno uvezuju svoje vojske jer su vojne sile jos uvijek nezavisne od EU zajednice.
Taj dio nije podpao direktno pod EU integracije. Vojna saradnja je nesto sto se desava po cijelom svijetu....i naravno zaboravljas da su i Engleska i Francuska povezane kroz Nato saradnju....zajedno sa Njemackom....nikakve to veze nema sa integracijom i neintegracijom imigranata
kiky

#935 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by kiky »

exliberal wrote:Kiki Englezi i Francuzi djelomicno uvezuju svoje vojske jer su vojne sile jos uvijek nezavisne od EU zajednice.
Taj dio nije podpao direktno pod EU integracije. Vojna saradnja je nesto sto se desava po cijelom svijetu....i naravno zaboravljas da su i Engleska i Francuska povezane kroz Nato saradnju....zajedno sa Njemackom....nikakve to veze nema sa integracijom i neintegracijom imigranata
pa nema ako stvari gledaš tako usko ...
ali ako dopustiš mogučnost reflektovanja takvog razvoja stvari u širem kontestu tj kroz buđenje nacionalizama i xenofobije na prostorima zapadne evrope onda sve ima veze ...
kao što rekoh, ako se probudi maca u njemačkoj ona če znat skim i kako da se udružuje a onda se pokaki na eu ...
a stranci če to prvi osjetiti na svojoj koži ...
uostalom ...
ako suljo, mujo i fudo zajedno žive u kući, kako če suljo i fudo nabavljat drva samo za sebe a muju ko šiša ...
previše je njemačka uložila u evropsko zajedništvo da bi joj se takve stvari radile ispred nosa ...
vox-populi

#936 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

kiky wrote:
exliberal wrote:Kiki Englezi i Francuzi djelomicno uvezuju svoje vojske jer su vojne sile jos uvijek nezavisne od EU zajednice.
ali ako dopustiš mogučnost reflektovanja takvog razvoja stvari u širem kontestu tj kroz buđenje nacionalizama i xenofobije na prostorima zapadne evrope onda sve ima veze ...
kao što rekoh, ako se probudi maca u njemačkoj ona če znat skim i kako da se udružuje a onda se pokaki na eu ...
uostalom ...
ako suljo, mujo i fudo zajedno žive u kući, kako če suljo i fudo nabavljat drva samo za sebe a muju ko šiša ...
previše je njemačka uložila u evropsko zajedništvo da bi joj se takve stvari radile ispred nosa ...
Isto to mozes gledati iz drugog ugla, Velika Britanija i Francuska zapocele uvezivanje vojske, ko garantuje da im se sutra nece prikljuciti i Njemacka?
exliberal

#937 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by exliberal »

kiky wrote:
uostalom ...
Kao sto rece Fox populi sta ce biti ako se Njemacka pridruzi tom savezu....u neku ruku vec jest jer eurofighter je zajednicki avion Engleske, Njemacke i Italije....znaci manje vise su uvezani.
Nemozes ni ti da gledas svaki potez kao nesto sto se radi protiv imigranata, nepostoji drzava na svijetu koja bi onda zadovoljila tvoje kriterije
kiky

#938 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by kiky »

ma kako hočete ...
da su htjeli, vjerovatno bi zvali njemačku ...
šta če im neki novi vojni savez ako imaju nato ...
čemu eu ako če neke zemlje sklapat drugačije saveze ...
takve stvari vode nejedinstvu i nestabilnosti tj dovode u apsurd postoječe saveze i udruženja ...
na imigrante se to može odrazit posredno i indirektno, kroz eventualne nestabilnosti izazvane ovakvim potezima ...
kao i na sve građane eu-a i euro zone, normalno ...
Bosnolog

#939 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Bosnolog »

exliberal wrote:
Bosnolog, pobio sam tvoja prijasnja zapazanja a kad ja tebe nesto pitam izbjegavas da odgovoris na konkretna pitanja. Da pratis moje postove vidio bih da sam ne jedanput tim "mojim srbima, veliko srbima i cetnicima" skresao u lice da se vuku nazad ako im ovdje nevalja....i ne samo njima...zato sam i neprihvacen od domoljubaca svih boja.Opet da se vratimo na temu.
Ova tema je pokrenuta zbog Merkelove izjave i ja sam samo pokusao da dodam da je to manje vise prihvaceno misljenje od velikog dijela populacije.
Nisi ti nista pobio,vec se nades u neobranom grozdu kada se suocis sa odgovorima koji demantuju ono sto pokusavas da proturis na svakoj temi pa tako i ovoj,.......Cesto spominjes kako si odbacen od domoljubaca svih boja,pitam se cemu takve samozaljuce izjave i konstatacije koje cesto ponavljas :roll: ,....U hitorijskom vremenu si bio na strani pravde i zrtve braneci svoj napadnuti grad,.....sada se ponasas kao da se kajes zbog toga,....kao oni sto su bili na strani antifasiticke kolaicije u Srbiji gdje se desio apsurd i rehabiltovalo cetnistvo,te zbog rehabilitacije cetnistva cetnici sada proganjaju iste te antifasiste i zele im sudititi,.......

Sarajevo nije odbacilo one koju su se za nejga borili,nije valjda da se kajes zbog svoje proslosti u odbrani Sarajeva pa to uporno iznosis i potenciras kako si zbog toga odbacen :? ,.....Uvijek postoji samo jedna istina,oni koji su probali sijediti na dvije stolice obicno su zavrsili na podu izmedu tih stolica,....... :mrgreen:
exliberal

#940 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by exliberal »

Bosnolog wrote:
exliberal wrote:
Nisi ti nista pobio,vec se nades u neobranom grozdu kada se suocis sa odgovorima koji demantuju ono sto pokusavas da proturis na svakoj temi pa tako i ovoj,.......Cesto spominjes kako si odbacen od domoljubaca svih boja,pitam se cemu takve samozaljuce izjave i konstatacije koje cesto ponavljas :roll: ,....U hitorijskom vremenu si bio na strani pravde i zrtve braneci svoj napadnuti grad,.....sada se ponasas kao da se kajes zbog toga,....kao oni sto su bili na strani antifasiticke kolaicije u Srbiji gdje se desio apsurd i rehabiltovalo cetnistvo,te zbog rehabilitacije cetnistva cetnici sada proganjaju iste te antifasiste i zele im sudititi,.......

Sarajevo nije odbacilo one koju su se za nejga borili,nije valjda da se kajes zbog svoje proslosti u odbrani Sarajeva pa to uporno iznosis i potenciras kako si zbog toga odbacen :? ,.....Uvijek postoji samo jedna istina,oni koji su probali sijediti na dvije stolice obicno su zavrsili na podu izmedu tih stolica,....... :mrgreen:
Naravno da sam pobio sve tvoje izjave ....jesi li kontrirao sto sam ja napisao u prethofnim komentarima ili si prebacivao lopticu na druge stvari .
Sto se tice ali se kajem ????? Naravno da se kajem jer sam mogao i ja ko mnogi "domoljubi" da branim drzavu iz udobnog zapada...a ne da ostanem u svog gradu i da na mene gledaju kao na crna ovcu..... Sarajevo je odbacilo svoje gradjane...pogledaj malo gdje se nalaze mnogi znani i neznani gradjani tog bivseg grada....ah da zaboravio sam da su to izdajice....
Sto se tice istine...odkad je ljudskog roda nepostoji jedna istina, to samo zasljepljeni i djeca vjeruju.
U koju grupu ti spadas?
Necemo da zacatavamo temo o nasim licnim zivotima, ovo je rasprava o tome dali su se imigranti integrisali u zapadne drzave i ako nisu zasto nisu. Kraj diskusije o privatnim zivotima.
jutarnji

#941 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by jutarnji »

Fratris wrote:Čudno je to što ti više voliš državu u kojoj ne želiš živjeti nego onu u kojoj želiš živjeti.
Smijesno. Prilikom procesa dobijanja vize meni niko od americke administracije nije trazio da iskazem neku
nadri ljubav prema ovoj zemlji. Sve sto se od mene ocekuje je da postujem zakone zemlje u kojoj zivim, sto ja i
radim. Nikog ne ugrozavam, ne kradem, radim, placam porez, klinci se skoluju...sta bih ja to jos trebao da uradim
pa da mi kazu da sam se integrisao? Da kupim pick up truck, okacim na sofersajbi americku zastavu i napisem
"proud to be american"? Ili, da zvacem duhan, pljuckam okolo i redovno odlazim na baseball tekme? Mislim...
Ne mogu ja to na silu, a i ofirno mi je kad sretnem neke nase likove koji su u tom fazonu.
Izvjestaceno, lazno i zesci pederluk :mrgreen: .
vox-populi

#942 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

kiky wrote:ma kako hočete ...
takve stvari vode nejedinstvu i nestabilnosti tj dovode u apsurd postoječe saveze i udruženja ...
na imigrante se to može odrazit posredno i indirektno, kroz eventualne nestabilnosti izazvane ovakvim potezima ...
NATO vec odavno sluzi samo interesima SAD-a, ignorisuci potrebe EU. Spanija, Francuska, Njemacka pa i djelimicno Italija su vec godinama jako nezadovoljne jednostranim odlukama SAD-a unutar saveza. A prica o oruzanim snagama EU nije nova, to je vec 10-tak godina aktuelna tema. Licno mislim da ce neki vojni savez EU vrlo brzo u Evropi zamjeniti NATO. No to nije tema, da ne zacatavamo.

Sto se imigranata tice, da ponovim, sve sto se od njih ocekuje je da rade, placaju poreze, postuju zakone i nauce jezik zemlje u kojoj borave. O tome za koju ce reprezentaciju navijati, u kojim ce prodavnicama kupovati pa i u kojim ce skolama djecu skolovati nikada nije ni bilo rijeci. Sve sto se trazi su gore nabrojane cetiri stvari. Mislim da nije puno.
exliberal

#943 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by exliberal »

jutarnji wrote:
Fratris wrote:Čudno je to što ti više voliš državu u kojoj ne želiš živjeti nego onu u kojoj želiš živjeti.
Smijesno. Prilikom procesa dobijanja vize meni niko od americke administracije nije trazio da iskazem neku
nadri ljubav prema ovoj zemlji. Sve sto se od mene ocekuje je da postujem zakone zemlje u kojoj zivim, sto ja i
radim. Nikog ne ugrozavam, ne kradem, radim, placam porez, klinci se skoluju...sta bih ja to jos trebao da uradim
pa da mi kazu da sam se integrisao? Da kupim pick up truck, okacim na sofersajbi americku zastavu i napisem
"proud to be american"? Ili, da zvacem duhan, pljuckam okolo i redovno odlazim na baseball tekme? Mislim...
Ne mogu ja to na silu, a i ofirno mi je kad sretnem neke nase likove koji su u tom fazonu.
Izvjestaceno, lazno i zesci pederluk :mrgreen: .
Jutarnji

Niko od nas to netrazi sto mnogi nemogu da shvate, to sto ti i ja radimo ( normalan posao, postuj zakon , placaj taksu....mislim budi covjek )je sasvim normalno i normalno smo prihvaceni , problem je sto mnogi nasi ( ali i drugi ) jos uvijek zive kao da su u svojoj drzavi. Ja sam se cudio nasim ljudima kad sam dosao ovdje koji nisu mogli da prihvate najbanalniju stvar da se moras vezat u autu, necu da spominjem neke druge stvari.....sve je bilo ma sta ba, meni to netreba, kako kod nas, vidi evrope....popusili bruku tiketa, otislo osiguranje e onda kukaju kako nevalja drzava !....Bas sam se ove godine raspravljao sa jednim tipom koji nece da se veze ovdje ali se veze kad ode nazad u Bosnu?...kaze dole opasnije...rekoh mozda jeste opasnije ali je ovdje skuplje....ma jok nevalja drzava... :lol:
Ja uporno govorim da nama ovdje niko nesjedi na glavi i tjera nas da budemo veci kanadjani /amerikanci/njemci od domicilog stanovnistva.....dosao si ovdje primili smo te ko i sve druge ponasaj se po pravilima drzave.......
Bosnolog

#944 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Bosnolog »

exliberal wrote:
Naravno da sam pobio sve tvoje izjave ....jesi li kontrirao sto sam ja napisao u prethofnim komentarima ili si prebacivao lopticu na druge stvari .
Sto se tice ali se kajem ????? Naravno da se kajem jer sam mogao i ja ko mnogi "domoljubi" da branim drzavu iz udobnog zapada...a ne da ostanem u svog gradu i da na mene gledaju kao na crna ovcu..... Sarajevo je odbacilo svoje gradjane...pogledaj malo gdje se nalaze mnogi znani i neznani gradjani tog bivseg grada....ah da zaboravio sam da su to izdajice....
Sto se tice istine...odkad je ljudskog roda nepostoji jedna istina, to samo zasljepljeni i djeca vjeruju.
U koju grupu ti spadas?
Necemo da zacatavamo temo o nasim licnim zivotima, ovo je rasprava o tome dali su se imigranti integrisali u zapadne drzave i ako nisu zasto nisu. Kraj diskusije o privatnim zivotima.
U predhodnim postovima sam ti dao dovoljno dokaza i stavova koje si ignorisao jer ti se nisu dopali,.... :mrgreen:
Nisam ni slutio da se kajes i da se stidis sto si branio grad koji ne volis,.....Mozda bi ti nakon svega odabrao onu stranu koja je rusila tvoj grad i pucala na tebe jer te oni kako kazes sikaniraju kada odes u Lukavicu(kako sam negdje procitao) jer na tebe ne gledaju kao na crnu ovcu i u Kanadi (Alijinog Srbina),kao sto se osjecas u dijelu grada koji nisu uspjeli zauzeti Karadzicevi sumljaci,....

Mogu ti samo reci da sam zakljucio da ti nakon svega sto si prezivio u ratu svojim stavovima pravdas one Karadzcieve granate sto si ih prezivljavao skupa sa drigim Sarjlijama,.....

Vezano za istinu,.......u pravu si imaju dvije istine jedna je opsteznana istina i srpska velikoguslarska odnosno Cosiceva istina,...... :mrgreen:

Sve je ovo vezano za temu multikulturnosti koja je u nasoj domovini pokdana ideoloskim nozevima ali i stvarnim nozevima i haubicama bolesna velikosrpkih ideologija i od gradana BiH i multikulturalnog visestoljetnog drustva stvorila zrtve i kolateralnu stetu,.....

Uzivaj u svom ubjedenju i predrasudama prema drugima i svojom prijateljicom koja ti je proslijedila majl a koja je takode doseljenik kako rece druge generacije,samo nam nisi rekao iz kojeg vakta i sa kog prostora ali to svakako nije vise ni vazno,........
zemo_online

#945 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by zemo_online »

zar vam nije jasno da zapadne bogate zemlje demografski izumiru? tu spada i njemacka. prosjecan njemac je star 45 godina. da u njemackoj nema 16 miliona imigranata ne bi se svi starci u njemackoj mogli ni da lijece niti bi imali dobre penzije vec penzije kao u bih,znaci nikakve.

na zapadu se sve svodi na novac i dovoljno je da ih dobro udarite po dzepu i svi ce da glasaju za extremiste. samo im uzmite lovu i svi ce da optuze imigrante da su krivci za sve. i obratno. dajte im povisicu i no problem.

ne zeli njemac da se opterecuje djecom vec da mu je pun novcanik i da uziva u svom novcu.djeca su teret u bogatim drustvima. zato zapadu slijedi kraj.
zemo_online

#946 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by zemo_online »

zapadnu evropu ce da nasele azijsko-africki narodi do kraja ovoga vijeka,a sjevernu ameriku latinosi. bijeli evropeidi ce da budu u manjini.

sto se nas tice, mi smo sirotinja i ostacemo jos dugo tako,decenijama i zato nismo privlacni imigrantima. od nas bjeze.
opet smo u plusu demografskom u odnosu na okruzenje,srbiju i hrvatsku koje imaju prosjecnu starost 42 godine i ogroman demografki minus. za usporedbu zemlje crne afrike imaju prosjecnu starost 15-20 godina.

-drugim rijecima,mi smo na nuli i trebalo bi vise da poradimo da udjemo jos vise u pozitivu. i ove nase zene sve vise imitiraju zapadni nacin zivota,individualizam isl. ali je to druga tema.
Mrs.Zurbrigen

#947 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

test01 wrote:zapadnu evropu ce da nasele azijsko-africki narodi do kraja ovoga vijeka,a sjevernu ameriku latinosi. bijeli evropeidi ce da budu u manjini.

sto se nas tice, mi smo sirotinja i ostacemo jos dugo tako,decenijama i zato nismo privlacni imigrantima. od nas bjeze.
opet smo u plusu demografskom u odnosu na okruzenje,srbiju i hrvatsku koje imaju prosjecnu starost 42 godine i ogroman demografki minus. za usporedbu zemlje crne afrike imaju prosjecnu starost 15-20 godina.

-drugim rijecima,mi smo na nuli i trebalo bi vise da poradimo da udjemo jos vise u pozitivu. i ove nase zene sve vise imitiraju zapadni nacin zivota,individualizam isl. ali je to druga tema.
sram ih i stid bilo! :x
sindzerveza

#948 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by sindzerveza »

test01 wrote: i ove nase zene sve vise imitiraju zapadni nacin zivota,individualizam isl. ali je to druga tema.
stace hoce da su IN,od drzanje do svoje kulture i tradicije napravili su globalisti seljakluk a posto danas niko nece da je seljak onda zaboravlja ko je odakle,stidi se svojih korjena pa ih ko macka go.no pokriva.IN je globalizacija i blue jeans generacija.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#949 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by PipiDugaDevetka »

sindzerveza wrote:
test01 wrote: i ove nase zene sve vise imitiraju zapadni nacin zivota,individualizam isl. ali je to druga tema.
stace hoce da su IN,od drzanje do svoje kulture i tradicije napravili su globalisti seljakluk a posto danas niko nece da je seljak onda zaboravlja ko je odakle,stidi se svojih korjena pa ih ko macka go.no pokriva.IN je globalizacija i blue jeans generacija.
Nije sve tako crno, dimije su ponovo ''IN'', a dukati nisu nikada ni prestali biti ''IN''.
ImageImageImageImage
kiky

#950 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by kiky »

vox-populi wrote:
kiky wrote:ma kako hočete ...
NATO vec odavno sluzi samo interesima SAD-a, ignorisuci potrebe EU. Spanija, Francuska, Njemacka pa i djelimicno Italija su vec godinama jako nezadovoljne jednostranim odlukama SAD-a unutar saveza. A prica o oruzanim snagama EU nije nova, to je vec 10-tak godina aktuelna tema. Licno mislim da ce neki vojni savez EU vrlo brzo u Evropi zamjeniti NATO. No to nije tema, da ne zacatavamo.

Sto se imigranata tice, da ponovim, sve sto se od njih ocekuje je da rade, placaju poreze, postuju zakone i nauce jezik zemlje u kojoj borave. O tome za koju ce reprezentaciju navijati, u kojim ce prodavnicama kupovati pa i u kojim ce skolama djecu skolovati nikada nije ni bilo rijeci. Sve sto se trazi su gore nabrojane cetiri stvari. Mislim da nije puno.
čini mi se da se od emigranata traži još i da se vračaju odakle su došli ...
Post Reply