Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post Reply
Alfons Kauders

#751 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Alfons Kauders »

paloma wrote: Mene licno ne interesuje necija nacionalnost, niti je nacionalnost problem. Nacionalnost je samo obmana kojom se prikriva islamofobija koja se lagano siri cijelom Evropom i koju stranke kao CDU izjavama Seehofera koriste u svoje politicke svrhe, da bi poboljsali dezolatne rezultate izbornih mijenja i da bi pribrali glasove starijih gradjana (a Njemacka je drzava koja stari), koji u sebi nose strah od i netrpeljivost prema muslimanima.
jest, i kraj tog nivoa islamofobije u njemackoj zivi vise bosanaca nego u sarajevu... nesto meni tu ne stima, al hajd... :D
Alfons Kauders

#752 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Alfons Kauders »

JBL wrote:
Alfons Kauders wrote:organizovani, uspjesni, obrazovani... :D ni pod razno, bolje se svrstati uz tih 10%... :D
Samo se ti svstavaj da bi spasio vlastitu g. Prije ili kasnije ce i ona doci na red. Ja cu svakako prije uz tih 10% nego uz naciste. Usput, ne prave oni nikave razlike izmedju Safeta iz BiH i Yusufa iz Tunguzije.
doci ce moja guzica na red? to majke ti mislis da ce njemacka okupirati bih? jarane nije ti ovo 1941... :-)
JBL

#753 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by JBL »

Alfons Kauders wrote:
JBL wrote:
Alfons Kauders wrote:organizovani, uspjesni, obrazovani... :D ni pod razno, bolje se svrstati uz tih 10%... :D
Samo se ti svstavaj da bi spasio vlastitu g. Prije ili kasnije ce i ona doci na red. Ja cu svakako prije uz tih 10% nego uz naciste. Usput, ne prave oni nikave razlike izmedju Safeta iz BiH i Yusufa iz Tunguzije.
doci ce moja guzica na red? to majke ti mislis da ce njemacka okupirati bih? jarane nije ti ovo 1941... :-)
Kad ti dodje do bih bice malo (pre)kasno... i nisam mislio doslovce btw.
Novi_Nick

#754 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Novi_Nick »

JBL wrote:
Greska, pa ne mozes reci da su svi njemci rasisti, fasisti i nacisti? ima ih takvih jedan manji dio kao i u mnogim drzavama svijeta ali su na margini. Drugo trebala bi se napraviti mjerodavna i korektna statistika koliko je recimo njemaca protiv stranaca i zbog cega da bih ih zatim visokoskolovani i profesionalni stranci mogli oficijelno samarati korektnim argumentima i faktima na TV-u i drugim medijima! Na taj nacin ce se dobar dio takvih rasista izbaciti sa politicke i svake druge scene.
Alfons Kauders

#755 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Alfons Kauders »

JBL wrote: Kad ti dodje do bih bice malo (pre)kasno... i nisam mislio doslovce btw.
aha... a ja sam mislio da je "doslo" do bosne jos 1992... :D
zlajapravaraja

#756 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by zlajapravaraja »

---
Last edited by zlajapravaraja on 09/02/2014 03:27, edited 1 time in total.
JBL

#757 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by JBL »

Novi_Nick wrote:Greska, pa ne mozes reci da su svi njemci rasisti, fasisti i nacisti? ima ih takvih jedan manji dio kao i u mnogim drzavama svijeta ali su na margini. Drugo trebala bi se napraviti mjerodavna i korektna statistika koliko je recimo njemaca protiv stranaca i zbog cega da bih ih zatim visokoskolovani i profesionalni stranci mogli oficijelno samarati korektnim argumentima i faktima na TV-u i drugim medijima! Na taj nacin ce se dobar dio takvih rasista izbaciti sa politicke i svake druge scene.
Kad zagori iduci izbjeglicki centar u Njemackoj ti fino teku u ruke pa napravi anketu i statisticku analizu.
Bitte_Halt_ja_ja

#758 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

sve je to ok....
medjutim postoji jedan problem...naime, vecina nijemaca ne prave razliku ili ne poznaju dovoljno islam...te cesto ( namjerno li ne ) mijesaju tradiciju i obicaje turskih,arapskih,pakistanskih itd. migranata i cist, jasan stav islamskog ucenja...
jednim dijelom je to tipicna generalizacija koja se vrsi od strane njemaca (kao generalno svi ljudi na planeti) ali takvom stavu su najvise doprinjeli upravo ti neobrazovani turci koji ovdje i predstavljaju problem. Oni su ti koji stavljaju znak jednakosti izmedju tradicije i islama. I jedan njemac kojeg do tada manje vise nije ni interesovalo dobije pogresnu informaciju i tako vec decenijama.
JBL

#759 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by JBL »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:jednim dijelom je to tipicna generalizacija koja se vrsi od strane njemaca (kao generalno svi ljudi na planeti) ali takvom stavu su najvise doprinjeli upravo ti neobrazovani turci koji ovdje i predstavljaju problem.
Nema to veze sa "neobrazovanim Turcima" i nisu oni problem. Desnica prica tu istu pricu u svim evropski drzavama, cak i tamo gdje nema turske zajednice. Turci su u Njemackoj bar 50 godina i neko sad skontao da su "neobrazovani" i problem. :run:
buzzer

#760 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by buzzer »

alfonse :thumbup: , slazem se sa tvojim stavovima na ovoj temi.
poznajem mnoge bosance u becu koji bas i nemaju pojma gdje se nalazi narodno pozoriste, kad je turska vojska bila pred becom, njemackim jezikom se sluze koliko je dostatno da kupe kruh i mlijeko, a posto su drzavljanstvo austrije dobili po osnovu desetogodisnjeg prezivljavanja ovdje prije nego je zakonom regulisano da je za dobijanje drzavljanstva neophodno poloziti ispit iz jezika i osnovnog poznavanja historije i drustvenog uredjenja zemlje, nemaju pretjerano pojma ni o toj materiji. ali, ti ljudi bez greske znaju gdje se nalaze i kako funkcioniraju institucije gdje se moze ogrebati za djecji ili familijarni dodatak, za subvenciju za troskove stanovanja, znaju gdje je otvorena nova "nasa" diskoteka uz program selme bajrami, znaju itekako da su svabe nacisti i da bi nas zik!, samo da im ne trebamo, znaju da je hasan salihamidzic namjerno dobijao crvene kartone...

s druge strane, na nedavno odrzanim demonstracijama beckih desnicara protiv nadogradnje jednog objekta u vlasnistvu turske imigrantske zajednice (htjeli malo prosiriti objekat gdje je smjesten i mesdzid), s druge strane ulice demonstrirali su drugi austrijanci, fina raja kojoj je pun kurac nacistickog lozenja. malo, malo pa prominentne licnosti naprave protestnu setnju protiv desnicarskog stvaranja antiuseljenicke atmosfere...

dakle svako treba pomesti pred svojim vratima, stranci se distancirati od svog olosa, a domacini u vecini evropskih zemalja to vec svakako rade. jebo safeta babica, ima more pravo dobre raje koja drzi do sebe i svoga, ali zivi sasvim normalno u novoj sredini i doprinosi zajednickom napretku.
simpozijum delirijum

#761 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by simpozijum delirijum »

globalna ekonomska kriza i puknuce preko ledja gdje je najtanje i na najslabijima , a to su manjine i imigranti ; Crnci ,Azijati , Muslimani i tako dalje ( poput Roma u Francuskoj , eto ! Francuzi u ekonomskoj krizi zbog sake Roma koje izdrzavaju i prose i kradu po samoposlugama pa ih treba sve protjerati , pa vratite vojnike iz Afganistana i ustedjecete par milijardi tupani Francuski ! isto vazi i za Njemce ) naravno politicari ma kako se predstavljali kao "visokodemokraticni i tolerantni " u visoko civiliziranim Evropskim drzavama postaju populisti i podilaze najnizim strastima zatupljene mase
Evropa zaokrece ostro na desno i militarizuje se , kresite vojni i sigurnosni budzet zbog fantomskih Islamskih terorista i eto vam para u kasi u milijardama
pustite imigrante na miru :x
ja71

#762 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by ja71 »

Priznajem, procitao sam tek 4 stranice ove teme (plus ovu zadnju).
ne znam da li se ovo sto o cemu cu pisati vec prodiskutovalo.
Zato mi oprostite ako se ponavljam.

Vecina onih sto podrzavaju gospodju Merkel to opravdava time da se stranci nisu integrisali (npr. naucili jezik), da zive od socijalne pomoci i sl.

- Sto se tice integracije, mislim da su obje strane podjednako krive. Svabe su desetljecima zivjeli u iluziji
da ce se to desiti vremenom samo od sebe, sto u vecoj mjeri se i desilo. Ona manjina koja se sama od sebe nije htjela uklopiti nije nicim motivisana. Sami nisu nudili npr. besplatne kurseve Njemackog. Godinama su takodje dijelili drzavljanstva bez poznavanja Njemackog. To bi se obicnom narodu moglo i oprostiti. Politicarima NE.

- Sto se tice "zivljenja u getu od socijalne pomoci" tu glavnu odgovornost prebacujem Nijemcima:
Kada se neki oglas otvori, biro za zaposljavanja prvo taj posao nudi Nijemcima, pa pa onda EZ gradjanima pa onda drzavljanima sa posebim ugovorima (npr. USA, Kanada). Tek na kraju dolaze gastarbajteri. A znamo da Turska nije u EU. Bilo je logicno da ce se takvim zakonima Turci i Arapi vremenom osiromasiti. Getoizacija u siromasne dijelove grada je logicna posljedica koju odgovorni ne zele da snose.
Mada to nisu prava geta jer se tu bez ikakvih problema moze tu otici. Radi se samo o siromasnim dijelovima grada u kojima vecinom zivi sirotinja. A posto su stranci cesce sirotinja onda tu cesce i zive stranci.
JBL

#763 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by JBL »

buzzer wrote:s druge strane ulice demonstrirali su drugi austrijanci, fina raja kojoj je pun kurac nacistickog lozenja. malo, malo pa prominentne licnosti naprave protestnu setnju protiv desnicarskog stvaranja antiuseljenicke atmosfere...
Jel ti ovo ozbiljno? :shock: :shock: Ti to iz drzave koju i sama EU kaznila zbog desnice?!
tatuovac

#764 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by tatuovac »

test
Last edited by tatuovac on 25/10/2010 17:27, edited 1 time in total.
zlajapravaraja

#765 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by zlajapravaraja »

ja71 wrote:Priznajem, procitao sam tek 4 stranice ove teme (plus ovu zadnju).
ne znam da li se ovo sto o cemu cu pisati vec prodiskutovalo.
Zato mi oprostite ako se ponavljam.

Vecina onih sto podrzavaju gospodju Merkel to opravdava time da se stranci nisu integrisali (npr. naucili jezik), da zive od socijalne pomoci i sl.

- Sto se tice integracije, mislim da su obje strane podjednako krive. Svabe su desetljecima zivjeli u iluziji
da ce se to desiti vremenom samo od sebe, sto u vecoj mjeri se i desilo. Ona manjina koja se sama od sebe nije htjela uklopiti nije nicim motivisana. Sami nisu nudili npr. besplatne kurseve Njemackog. Godinama su takodje dijelili drzavljanstva bez poznavanja Njemackog. To bi se obicnom narodu moglo i oprostiti. Politicarima NE.

- Sto se tice "zivljenja u getu od socijalne pomoci" tu glavnu odgovornost prebacujem Nijemcima:
Kada se neki oglas otvori, biro za zaposljavanja prvo taj posao nudi Nijemcima, pa pa onda EZ gradjanima pa onda drzavljanima sa posebim ugovorima (npr. USA, Kanada). Tek na kraju dolaze gastarbajteri. A znamo da Turska nije u EU. Bilo je logicno da ce se takvim zakonima Turci i Arapi vremenom osiromasiti. Getoizacija u siromasne dijelove grada je logicna posljedica koju odgovorni ne zele da snose.
Mada to nisu prava geta jer se tu bez ikakvih problema moze tu otici. Radi se samo o siromasnim dijelovima grada u kojima vecinom zivi sirotinja. A posto su stranci cesce sirotinja onda tu cesce i zive stranci.
Nedavno nas covjek - privatni poduzetnik - koji zivi ovdje u Njemackoj htio kupiti plac i praviti kucu u jednom sasvim prosjecnom dijelu grada, gdje uglavnom zive Nijemci. Covjek Sarajlija, ateista, ima plavu kosu, ma pljunuti Svabo, uz to zna jezik perfektno, hem uspjesan.

U zavodu za urbanizam mu ko iz topa rekli: "Ne moze, vi ste stranac, a Njemacki mjestani nece da se stranci doseljavaju u taj dio grada."
Integracija na djelu...
simpozijum delirijum

#766 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by simpozijum delirijum »

ko razumije ? svhatice ;
U Njemačkoj,

prvo su došli po komuniste,

ja se nisam protivio,

jer nisam bio komunista,

onda dođoše po Jevreje,

ja se nisam bunio,

jer nisam bio Jevrej,

onda su došli po unioniste,

ja nisam protestovao,

jer nisam bio unionist,

onda su došli po Katolike,

ja se nisam suprostavio,

jer sam bio Protestant,

Kad su došli po mene,

niko više nije ni ostao,

ko bi mogao da se pobuni.

Martin Niemoeller
zlajapravaraja

#767 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by zlajapravaraja »

tatuovac wrote:Iskreno rečeno ni sam ne znam da li da se plašim nove njemačke sile ili da se radujem. Razloga i za jedno i za drugo svakako ima, ali mene zabavljaju posebno neki... Lično mi ne bi smetalo da sve Bosance i Hercegovce doslovno istjeraju iz zemalja Evropske Unije, jer bi se mnogo vrijednih i pametnih ljudi vratilo pa da zajedno gradimo BiH i da naš narod vrati u RS i Dodiku zagorčava život. Znam da je to najgora kletva za mnoge naše patriJote, ali je red da i oni dobiju preko leđa kao što mi svaki dan dobijamo.

U zemljama EU bi mom mišljenju trebalo samo da žive studenti i stručnjaci na specijalizaciji i to samo jedno kratko vrijeme, svi ostali na svoja sela i imanja i krampu, motiku i lopatu u šake da se Bosna gradi.

Nisam siguran kako bih se ponio u slučaju da se Njemačka vrati i oslobodi Sarajevo kao u Aprilu 1941 od četnika. Sit sam ratova i sukoba, i nisam baš zagrijan za nove pretumbacije kakve smo imali u ratu kod nas. Bojim se obaveza i odgovornosti koje bi stajale predamnom i sličnima meni. S druge strane kao elitni kadar germanskog porijekla koji je studirao u Njemačkoj i Austriji, koji govori njemački jezik, i kao dugogodišnji član i simpatizer partija i pokreta koji bi došli na vlast, sa širokom lepezom uticajnih prijatelja, teško da bi me mašila funkcija u novoj vlasti, kako vojno-policijskoj tako i civilnoj. Teško je i pretpostaviti kako bi se čovjek ponio u slobodarskom zanosu. Stanje u Sarajevu je tako teško i složeno od kriminala i korupcije do različitih drugih problema ideološke prirode, da je zavođenje reda bez danonoćnog rada prijekih sudova, streljačkih vodova i plesanja na vješalima skoro pa nemoguće. A kakva bi se tek korist i višak vrijednosti za društvo mogli stvoriti u radnim logorima za kriminalnu omladinu našeg grada.

Moja je ocjena da bi bilo potrebno oko 6 mjeseci da se vrati građanska sigurnost da se noću slobodno može kretati, i da nema upotrebe vatrenog oružja i drugih sredstava. Cirka oko 50 % stanovništva Sarajeva treba vratiti u prijašnja prebivališta na selima, i u zavičaj u Srbiji i CG, a nije zanemarljiv broj onih koji bi morali na radno prevaspitavanje na izgradnji autocesta i željeznica. Ništa ne djeluje na čovjeka bolje, nego čist zrak, dijetalna ishrana i težački rad.

BiH može biti kao Bavarska, Štajerska ili barem Slovenija, ali samo uz čeličnu njemačku stegu i spremnost na obračun sa unutarnjim slabostim i snagama. :bih:
Dakako. A cujem da Thilo Sarrazin uskoro ostaje bez posla. Mozda bi se ipak svi u BiH slozili da njega postavimo za premijera, ili pak Zlajinog strucnog saradnika..
buzzer

#768 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by buzzer »

JBL wrote:
buzzer wrote:s druge strane ulice demonstrirali su drugi austrijanci, fina raja kojoj je pun kurac nacistickog lozenja. malo, malo pa prominentne licnosti naprave protestnu setnju protiv desnicarskog stvaranja antiuseljenicke atmosfere...
Jel ti ovo ozbiljno? :shock: :shock: Ti to iz drzave koju i sama EU kaznila zbog desnice?!
ja tu zivim i svjedocim vrlo cesto ovakvim i slicnim desavanjima.
vratnik

#769 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vratnik »

Pratim ovaj forum vec duze vremena, prijavljen sam od 2004. godine i jos nisam vidio temu na kojoj se ovoliki broj lazi napisao. Nevjerovatno.
Pa ljudi gdje mislite stati? Kod, zaustavila ga policija radi pojasa, i onda ga strijeljali na cesti zato sto je bio stranac? Ili jos prigodnije za vasu psihu, zaklali?
A o izjavi kancelarke se sve reklo, ko hoce i zna citati.
ja71

#770 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by ja71 »

buzzer wrote: poznajem mnoge bosance u becu koji bas i nemaju pojma gdje se nalazi narodno pozoriste, kad je turska vojska bila pred becom, njemackim jezikom se sluze koliko je dostatno da kupe kruh i mlijeko, ...
... da je za dobijanje drzavljanstva neophodno poloziti ispit iz jezika i osnovnog poznavanja historije i drustvenog uredjenja zemlje,
Moj @buzzeru nemaju Bosanci pojma ni dje im je U Sarajvu pozoriste (vecina mozda ne zna ni da ima uposte).
Ne znaju oni ni svoj jezik (npr. pisu "dje" umjesto "gdje")

Ali nemoj zivjeti u zabludi da su Austrijanci po tom pitanu puno bolji (malo jesu ali ne puno).

U zbog cega je to na kraju krajeva bitno ?
Sta ce biti bolje ako oni te fakte iz istorije nauce napamet.
Mislis li da ce ih to napraviti (ili bar pribliziti) Austrijancima
buzzer wrote: ali, ti ljudi bez greske znaju gdje se nalaze i kako funkcioniraju institucije gdje se moze ogrebati za djecji ili familijarni dodatak, za subvenciju za troskove stanovanja,
ovjde su podjedanki sa Austrijancima
buzzer wrote: znaju gdje je otvorena nova "nasa" diskoteka uz program selme bajrami,
Ti znaci ocekuje asimilaciju a ne integraciju stranaca ?
Sta fali drugim kulturama na Zapadu. sad ce naravno vatromet o tome da li Selma spada pod kulturu, ali pricam generalno o tome da li stracni trebaju zadrzati sopstvenu kulturu (u ovom slucaju kroz muziku) i je li to stvarni problem.
Alfons Kauders

#771 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Alfons Kauders »

zlajapravaraja wrote:
Pa sama cinjenica da zivis u BiH te SAMOG svrstava u tih 10 %...
znaci ja sam neintegrisani emigrant... a zivim u bosni... zanimljivo. :D
Razmisli malo Bosnjo, Bog te ne ubio! Ako rokne ovdje, roknuce i dole, mozda cak i prije nego ovdje. Kad bih sada poceo da iznosim svoje misljenje i vidjenje geo-politicke situacije u Evropi (a smatram se strucno kvalifikovanim za takvo nesto), mislim da bi svaki drugi citalac poceo da povraca od muke.
"ako ovdje rokne"... :-) ma daaaaaaj fakaaaat... :D
JBL

#772 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by JBL »

buzzer wrote:
JBL wrote:
Onda je sigurno tako. A za desnicu u Austriji su masovni glasali Kinezi.
tatuovac

#774 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by tatuovac »

test
Last edited by tatuovac on 25/10/2010 17:27, edited 1 time in total.
buzzer

#775 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by buzzer »

JBL wrote:
buzzer wrote:
JBL wrote: Jel ti ovo ozbiljno? :shock: :shock: Ti to iz drzave koju i sama EU kaznila zbog desnice?!
Onda je sigurno tako. A za desnicu u Austriji su masovni glasali Kinezi.
na nedavnim lokalnim izborima u becu fpö hc stracheTa je dobio 27%.
uporedi to sa procentima desnice u bih, a takodje uporedi suprotno u obje zemlje i sve ce ti se kazati.

islamofobija je izmisljotina drugorazredenih zapadnih politicara i muslimanskih losera kojima je trebao izgovor za njihovo nezadovoljstvom svijetom u kojem zive.
Post Reply