Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
- vox-populi
#1126 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
Izjava se nije odnosila samo na imigrante nego i na neuspjeh njemacke integracione politike. Da li je to bilo u smislu: "lose smo do sada radili, moramo bolje" ili "eto mi smo sve probali, oni nece da se integrisu", ostaje da se vidi.
I koliko god to teoreticarima zavjere cudno zvucalo. nisu samo muslimani problem (naravno, pojedini), nego i osobe sa dalekog Istoka i jugoistocne Azije, Kinezi, Vijetnamci, Tajlandjani...
I koliko god to teoreticarima zavjere cudno zvucalo. nisu samo muslimani problem (naravno, pojedini), nego i osobe sa dalekog Istoka i jugoistocne Azije, Kinezi, Vijetnamci, Tajlandjani...
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#1127 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
Samo što poznajem čovjeka koji je zdrav prav u Njemačkoj poslije 11.09 bio u policiji ispitivan, samo zato što je musliman, Bosanac, kompletno integriranvox-populi wrote:I koliko god to teoreticarima zavjere cudno zvucalo. nisu samo muslimani problem (naravno, pojedini), nego i osobe sa dalekog Istoka i jugoistocne Azije, Kinezi, Vijetnamci, Tajlandjani...
Ili kad je za Sanelom (ne znam prezime iz BiH je) cijela Španija brujala poslije atentata na Atochi kako je pobjegao i odbjegao. Čovjek otišao na odmor u Andaluziju i isključio mobitel... Uspostavilo se da niđe veze, sem što se zove Sanel, ali je već bio linčovan.. Nije bilo ni Kineza ni Vijetnamaca...
- vox-populi
#1128 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
A gledaj, poslije 9/11 se desavalo svasta... Tesko da se takvi postupci mogu opravdati ali isto tako tesko da se mogu smjestiti u domen zvanicne politike, bilo drzave, policije, neke vladajuce stranke... Ja ne govorim o izlolovanim slucajevima ili odredjenom, ogranicenom, vremenskom periodu nego o pristupu jedne drzave prema imigracionoj/integracijskoj politici. To su dvije razlicite stvari i potezati 11/9 i dogadjaje nakon toga (koji su uzasni, ne mogu se nicim pravdati) u kontektstu multikulturalnog pristupa je ili namjerna provokacija ili nezrelo razmisljanje.KatarinaKosaca wrote:Samo što poznajem čovjeka koji je zdrav prav u Njemačkoj poslije 11.09 bio u policiji ispitivan, samo zato što je musliman, Bosanac, kompletno integriranvox-populi wrote:I koliko god to teoreticarima zavjere cudno zvucalo. nisu samo muslimani problem (naravno, pojedini), nego i osobe sa dalekog Istoka i jugoistocne Azije, Kinezi, Vijetnamci, Tajlandjani...
Ili kad je za Sanelom (ne znam prezime iz BiH je) cijela Španija brujala poslije atentata na Atochi kako je pobjegao i odbjegao. Čovjek otišao na odmor u Andaluziju i isključio mobitel... Uspostavilo se da niđe veze, sem što se zove Sanel, ali je već bio linčovan.. Nije bilo ni Kineza ni Vijetnamaca...
Ispade sada Sanel mjerilo multikulturalne politike neke zemlje
-
ja71
#1129 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
Mislim da se pod pojmom sta je uopste "integracija" misljenja Nijemaca i stranaca poprilicno razilaze.vox-populi wrote:Izjava se nije odnosila samo na imigrante nego i na neuspjeh njemacke integracione politike. Da li je to bilo u smislu: "lose smo do sada radili, moramo bolje" ili "eto mi smo sve probali, oni nece da se integrisu", ostaje da se vidi.
Cini mi se da Nijemci ocekuju da se (svejedno koji) stranac potpuno zaboravi sta je i odakle je dosao
i da poprimi sve obicaje i kulturu Nijemaca. To se uglavnom obrazlaze "Zasto si onda i dosao ovdje".
Ima nesto cinicno u toj izjavi.
Multikulturalno znaci drustvo sa vise kultura.
Zasto bi onda upirati prstom u ljude ako zele zadrzati svoje kulture ?
-
Bitte_Halt_ja_ja
#1130 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
Pi*ka im materina Sanela dirali. Ovi spanci/njemci/englezi/amerikanci/cia/fbi/mosad/zidari/zidovi/iluminati/krstasi/vanzemaljci vode tajnu rasisticko-nacionalistsicko-komunisticku politiku protiv sanela. Sve to treba spaliti do temelja. A cuo sam od lika iz frankfurta da je to ziva istina
-
Bitte_Halt_ja_ja
#1131 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
ja71 wrote:Mislim da se pod pojmom sta je uopste "integracija" misljenja Nijemaca i stranaca poprilicno razilaze.vox-populi wrote:Izjava se nije odnosila samo na imigrante nego i na neuspjeh njemacke integracione politike. Da li je to bilo u smislu: "lose smo do sada radili, moramo bolje" ili "eto mi smo sve probali, oni nece da se integrisu", ostaje da se vidi.
Cini mi se da Nijemci ocekuju da se (svejedno koji) stranac potpuno zaboravi sta je i odakle je dosao
i da poprimi sve obicaje i kulturu Nijemaca. To se uglavnom obrazlaze "Zasto si onda i dosao ovdje".
sam ose ponavljate ko papagaji, de malo procitaj sta se sve pisalo. Ovako svakih 5 stranica ponavljamo jedno te isto. Jeste, hoce da budes njemac ili se vrati odakle si dosao. Sta sad?
- KatarinaKosaca
#1132 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
ma, ja, ba šta fali čovjeka proglasiti teroristom, osuditi, presuditi, objaviti u svim novinama i tv kućama da je "garant umješan"... i na kraju da ne bude tako.. Baš bez veze primjer taj Sanel samo zato što se tako zove..Bitte_Halt_ja_ja wrote:Pi*ka im materina Sanela dirali. Ovi spanci/njemci/englezi/amerikanci/cia/fbi/mosad/zidari/zidovi/iluminati/krstasi/vanzemaljci vode tajnu rasisticko-nacionalistsicko-komunisticku politiku protiv sanela. Sve to treba spaliti do temelja. A cuo sam od lika iz frankfurta da je to ziva istina
-
masinovodja
#1133 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
zato sto se u principu zeli asimilacija, a ne integracija...ja71 wrote:Mislim da se pod pojmom sta je uopste "integracija" misljenja Nijemaca i stranaca poprilicno razilaze.vox-populi wrote:Izjava se nije odnosila samo na imigrante nego i na neuspjeh njemacke integracione politike. Da li je to bilo u smislu: "lose smo do sada radili, moramo bolje" ili "eto mi smo sve probali, oni nece da se integrisu", ostaje da se vidi.
naravno da se spominju samo muslimani, bez obzira iz kojih zemalja oni dolaze. njima se spocitava da ne znaju jezik, ne trude se uciti ga ( ok, ima i toga )...medjutim, veliki broj je itekako intergrisan, bar sto se tice njemackog jezika...
naime, postoji masa italijana, grka, spanaca, portugalaca ( prva generacija ) koja jedva sastavi tri rijeci njemackog, medjutim o njima ni habera u njemackim medijima...fokus je na muslimanskim migrantima i na njihovom poimanju zivota...
- ladyada
#1134 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
kao i japanci u diseldorfu totalno ne zaineteresovani da uce ili da se priblize njemackoj kulturi....... imaju sve svoje skole vrtice itd .......nikada nisu spomenuti u diskusijama o integraciji........sve zavisi iz koje zemlje dolazis to ti je to .........masinovodja wrote:
zato sto se u principu zeli asimilacija, a ne integracija...
naravno da se spominju samo muslimani, bez obzira iz kojih zemalja oni dolaze. njima se spocitava da ne znaju jezik, ne trude se uciti ga ( ok, ima i toga )...medjutim, veliki broj je itekako intergrisan, bar sto se tice njemackog jezika...
naime, postoji masa italijana, grka, spanaca, portugalaca ( prva generacija ) koja jedva sastavi tri rijeci njemackog, medjutim o njima ni habera u njemackim medijima...fokus je na muslimanskim migrantima i na njihovom poimanju zivota...
-
ja71
#1135 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
pa nije to taako ekstremno kao sto to ti vidis.Bitte_Halt_ja_ja wrote: sam ose ponavljate ko papagaji, de malo procitaj sta se sve pisalo. Ovako svakih 5 stranica ponavljamo jedno te isto. Jeste, hoce da budes njemac ili se vrati odakle si dosao. Sta sad?
(sad ja moram braniti Nijemce
Pa sta sad ?
"Sad" je cinicno onda upirati prstom u imigranbte i izjaviti da je "Multikulturni pristup je propao, sasvim propao".
Ako je stvrano tako onda ga nije ni bilo.
Kad se takve stvane negdje drugo u svijetu desavaju, Nijemci su (kao i drugi Evropljani)
imaju drugaciju pricu o pravima manjina itd.
Ali kao sto rekoh nije sve tako crno. Moglo bi se reci da je Njemacka poprilicno podijeljena
po ovom pitanju, kako u obisnom narodu tako i u politickim partijama
- vox-populi
#1136 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
Vidis ja uopste nisam stekao taj dojam. A ni dosta mojih prijatelja imigranata nije takvog misljenja.ja71 wrote:
Tacno je da drzava/Njemci hoce da ja naucim jezik i zakone zemlje u kojoj zivim. To je sve, vise od toga se od mene ne trazi.
- vedomedo
#1137 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
Interesantna stvar se desila prije nekoliko dana u Holandiji. Dok su prisutni zajedno sa holandskom kraljicom Beatrix
cekali pocetak koncerta klasicne muzike na binu je izasao mlad covjek, deklarisao se kao musliman i pozvao sve
prisutne ta prihvate islam.
Za one koji razumiju holandski:
cekali pocetak koncerta klasicne muzike na binu je izasao mlad covjek, deklarisao se kao musliman i pozvao sve
- Skijaš
#1138 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
Da je neko na Koševu, dok se čekalo Brenu, izašao pred publiku i pozvao narod da primi kršćanstvo, da li bi i to bila "interesentna stvar" ili skandalozan potez kojeg treba bezrezervno osuditi ?vedomedo wrote:Interesantna stvar se desila prije nekoliko dana u Holandiji. Dok su prisutni zajedno sa holandskom kraljicom Beatrix
- BiH-x
#1139 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
Brena i klasicna muzikaSkijaš wrote:Da je neko na Koševu, dok se čekalo Brenu, izašao pred publiku i pozvao narod da primi kršćanstvo, da li bi i to bila "interesentna stvar" ili skandalozan potez kojeg treba bezrezervno osuditi ?vedomedo wrote:Interesantna stvar se desila prije nekoliko dana u Holandiji. Dok su prisutni zajedno sa holandskom kraljicom Beatrix
Inace, prilicno glup potez u svakom slucaju.
- vedomedo
#1140 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
Za mene ovo nije bio glup potez i ne moze se porediti sa nekim koncertom Lepe Brene i sl.
Upravo u Holandiji gdje se siri toliko lazi ovo je bila protestna akcija i prilika da ljudi cuju istinu.
Ne razumijem holandski ali na osnovu svog znanja nnjemackog cini mi se da govori i o odnosu Islama prema Isusu.
Upravo u Holandiji gdje se siri toliko lazi ovo je bila protestna akcija i prilika da ljudi cuju istinu.
Ne razumijem holandski ali na osnovu svog znanja nnjemackog cini mi se da govori i o odnosu Islama prema Isusu.
- Skijaš
#1141 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
Boli me uho govori li o Isusu ili svojim novim kopačkama, ne može se ovako zaskakati ljude. Ako se širi dezinformacije, neka dijeli letke, neka osnuju svoje medije, mene ako nekad bude interesovao islam, gledaću "Muslimansku Televiziju Igman", ali nije u redu da mi se pravi zasjede, da mi dolaze ljudi na vrata i maltretiraju pozivima u Jehovine svjedoke i šta sve ne.vedomedo wrote:Za mene ovo nije bio glup potez i ne moze se porediti sa nekim koncertom Lepe Brene i sl.
-
sanaman
#1142 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
samo u minhenu zivi oko 15000 Bosanaca/Bosnjaka i organizovani u 3 dzemata....o Arapskim i turskim nemam infomacija (a sigurno ih ima). Znaci tvrdjan da moras zaboraviti ko si i sta si pada u vodu. Nikad nisam cuo da Bosanci ili konkretno ljudi sa nasih prostora imaju problema. Ali boli istina i treba priznati da je problem sa Arapima i Turcima, pocev od jezika...ako je previse traziti da nauci tecno jezik drzave u kojoj zivi i kruh zaradjuje, onda...vox-populi wrote:Vidis ja uopste nisam stekao taj dojam. A ni dosta mojih prijatelja imigranata nije takvog misljenja.ja71 wrote:
Tacno je da drzava/Njemci hoce da ja naucim jezik i zakone zemlje u kojoj zivim. To je sve, vise od toga se od mene ne trazi.
P.S. a mi u BiH pojma nemamo sta znaci imati problema sa strancima, jer ih nemamo...nama su cak Sandzaklije stranci, kada cujem sta im se govori na temi o GRAS-u
- Skijaš
#1143 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
sanaman wrote:P.S. a mi u BiH pojma nemamo sta znaci imati problema sa strancima, jer ih nemamo...nama su cak Sandzaklije stranci, kada cujem sta im se govori na temi o GRAS-ukako bi tek reagovali na afrikance itd.
- vox-populi
#1144 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
Ova glupost me podsjetila na slicnu "akciju" koju su odredjeni muslimani organizovali u Svajcarskoj. Naime, tamo su se penjali na crkvene zvonike i postavljali zvucnike sa snimljnim ezanom. Ili penjali se na planine iznad nekog svajcarskog sela i tu postavljali zvucnike sa ezanom....vedomedo wrote:
Da li je ovo bila reakcija na zabranu izgradnje minareta u Svajcarskoj, nisam siguran, cini mi se da se desavalo prije toga. U svakom slucaju je notorna glupost.
I onda se bune i cudom cude zasto ih lokalno stanovnistvo ne prihvata....
- KatarinaKosaca
#1145 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
Moj muž je stranac, brka padeže, loše govori i kaže da bolje ljude i ljepšu zemlju nije vidio. NIkad nikakav problem.Skijaš wrote:sanaman wrote:P.S. a mi u BiH pojma nemamo sta znaci imati problema sa strancima, jer ih nemamo...nama su cak Sandzaklije stranci, kada cujem sta im se govori na temi o GRAS-ukako bi tek reagovali na afrikance itd.
Tako, ne mislim ja da smo mi tako loši. Kinezi isto koliko znam se ne bune i ne diraju ih.
- vedomedo
#1146 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
Jesi ti siguran da su to bili muslimani?vox-populi wrote: Ova glupost me podsjetila na slicnu "akciju" koju su odredjeni muslimani organizovali u Svajcarskoj. Naime, tamo su se penjali na crkvene zvonike i postavljali zvucnike sa snimljnim ezanom. Ili penjali se na planine iznad nekog svajcarskog sela i tu postavljali zvucnike sa ezanom....
Da li je ovo bila reakcija na zabranu izgradnje minareta u Svajcarskoj, nisam siguran, cini mi se da se desavalo prije toga. U svakom slucaju je notorna glupost.
I onda se bune i cudom cude zasto ih lokalno stanovnistvo ne prihvata....
- vox-populi
#1147 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
Moguce da nisam u pravu, ne mogu 100% tvrditi, davno sam te klipove gledao. Ali cini mi se da su bili muslimani i da su na taj nacin "protestovali" protiv necega. Potrudicu se da nadjem klipove i postavim.vedomedo wrote:
Jesi ti siguran da su to bili muslimani?Tu se zapravo radilo o potpuno besmislenoj akciji jednog svicarskog umjetnika. To nema veze sa ovim slucajem gore.
- vedomedo
#1148 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
Religious Fantastic wrote:vedomedo wrote:Za mene ovo nije bio glup potez i ne moze se porediti sa nekim koncertom Lepe Brene i sl.
Ehmm...da, a ovo će kao pomoći? Pogotovo onaj trenutak kada muziKanti počinju odlaziti sa bine a on ih poziva da ostanu jer nema bombu!U biti, kao da si u avionu i kažeš NEMAM BOMBU, ALI...
Kraljevsko osiguranje u 'olandiji je očajno...primjer tome masakr u Apeldoornu prije par godina. Holanđani su još uvijek daleko najtolerantnija zapadno Evropska nacija. Da je ovakav upad izvršio na događaj gdje je neko iz Engleske kraljevske porodice, naprimjer, za svoj govor imao bi nekih 10 sekundi.
Da bi ovaj covjek uopste dosao u koncertnu salu on je morao proci kroz metalne detektore. Ovde apsolutno nije bilo prijernje nikome od prisutnih - to je osiguranje od pocetka moralo znati.
Ponasao se mirno i dostojanstveno, ako si slusao do kraja cuo bi da je u sali bilo i dosta aplauza.
- vedomedo
#1149 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
U krivu si 100% ako potrazis malo po interenetu i sam ces se uvjeriti. Za mene je to bila nikakva umjetnicka akcijavox-populi wrote:Moguce da nisam u pravu, ne mogu 100% tvrditi, davno sam te klipove gledao. Ali cini mi se da su bili muslimani i da su na taj nacin "protestovali" protiv necega. Potrudicu se da nadjem klipove i postavim.vedomedo wrote:
Jesi ti siguran da su to bili muslimani?Tu se zapravo radilo o potpuno besmislenoj akciji jednog svicarskog umjetnika. To nema veze sa ovim slucajem gore.
nego cisto ismijavanje i izrugivanje.
- vox-populi
#1150 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao
OK, lik se zove Johannes Gees, svajcarski "umjetnik".
Da li je on musliman ili ne, zaista ne znam. Ali ovo sto radi samo idiot moze nazvati umjetnoscu.
Da li je on musliman ili ne, zaista ne znam. Ali ovo sto radi samo idiot moze nazvati umjetnoscu.