Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1076 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by PipiDugaDevetka »

Image

I Anđa, što mi Srce počasno sarajevsko odnese je za multikulturalni pristup:
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/c7a3b56c-b90e-11e0-bd87-00144feabdc0.html#axzz1TgmnSaEJ wrote:She explains that she chose the location because she is using an office at the studio to put the finishing touches to her directorial debut, In the Land of Blood and Honey, a love story she also wrote, which is set in the Bosnian war. It’s a low budget affair with a little-known cast and today is her final day of post-production. “This is the crazy day,” she says, looking at the menu. “We’re down to the wire. Today at 4 o’clock we make the call and it’s all over. We’re locked and there’s no changing it.”
Bušman

#1077 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Bušman »

Genijalan skec. :D :D Covjek se odlicno obracunava sa Fox Newsom i ostalim konzervativnim idiotima.
Ko to tamo peva

#1078 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Ko to tamo peva »

Multikulturalni pristup nije ni postojao u Evropi.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1079 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Ko to tamo peva wrote:Multikulturalni pristup nije ni postojao u Evropi.
Jeste! Bosna i Hercegovina je Evropa!
vox-populi

#1080 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

PipiDugaDevetka wrote:
A u Bosni milion kultura....

Prvo bi bilo zgodno nauciti sta su to RAZLICITE kulture pa onda se razbacivati pojmovima kao sto je multikulturalno.

Jedan mali tip:

razlicita religija nije jednako razlicita kultura.
PipiDugaDevetka

#1081 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

vox-populi wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
A u Bosni milion kultura....

Prvo bi bilo zgodno nauciti sta su to RAZLICITE kulture pa onda se razbacivati pojmovima kao sto je multikulturalno.

Jedan mali tip:

razlicita religija nije jednako razlicita kultura.
Na drugoj temi sam napisao:
Bh. društvo NIJE ni multi-multi, a ni multi-kulti, nego je to jedna kultura bosanska. Kao kada sabiraš vektore, pa dobiješ rezultantu.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=2950
Vidi naslov, radi se o multi-kulti PRISTUPU.
ImageImageImage
vox-populi

#1082 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

Pipi,

slazem se sa citatom sa te druge teme.

Ali gdje nema multikulturalnosti nema ni multikulturalnog pristupa. A posebno ga nema, nii ga je bilo u BiH. (pogledaj samo kako se vecina odnosi prema Romima, prema Albancima, prema Sandzaklijama... EDIT: da ilustriram: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 11&t=90090 - uvodni post)

I nisu mi jasni ti znakovi, prvo se slozis sa mnom da razlicite religije ne znace i razlicite kulture, i onda stavljas razlicite religijske simbole.
PipiDugaDevetka

#1084 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

vox-populi wrote:Pipi,

slazem se sa citatom sa te druge teme.

Ali gdje nema multikulturalnosti nema ni multikulturalnog pristupa. A posebno ga nema, nii ga je bilo u BiH. (pogledaj samo kako se vecina odnosi prema Romima, prema Albancima, prema Sandzaklijama... EDIT: da ilustriram: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 11&t=90090 - uvodni post)

I nisu mi jasni ti znakovi, prvo se slozis sa mnom da razlicite religije ne znace i razlicite kulture, i onda stavljas razlicite religijske simbole.
Malo sam se zapetljao, mislio sam staviti ovaj crtež Bone Voxa:
Image
http://www.youtube.com/watch?v=zcg3biW5lzk
http://www.youtube.com/watch?v=JgSfii_B ... re=related

Vidi šta ova žena pred kraj priloga priča:

Bosna u Indiji, ovako smo i mi radili k'o mravi, ali smo ispali marva:

Šovinistička farsa!
sammo

#1085 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by sammo »

Ne slazem se...bio je, a i sad je...npr...EU
ja71

#1086 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by ja71 »

sammo wrote:
pa moglo bi se reci ako se izuzmu muslimani
tbv

#1087 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by tbv »

ja71 wrote:
sammo wrote:
a kako to, kad su i muslimani dio europske kulture (barem sto se tice zadnjih 600 godina, a i vise ako prihvatimo da je Turska dio Europe), ne u toliko velikom broju kao kriscani, ali ipak su dio europske kulture... ne mozes izuzimati dio kulture, niti mozes jedan narod poslati u istrebljenje i nestanak, jer ce tragovi tog naroda ostati, a to je to sto cini kulturu u cijelosti...
kiky

#1088 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by kiky »

slažem se da je multikulti princip down ...
vrijeme je da i bosna postane normalna građanska država ...
Skijaš

#1089 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Skijaš »

kiky wrote:slažem se da je multikulti princip down ...
Udar na multietničku prirodu BiH je udar na samu državu.
Hemel

#1090 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Hemel »

Skijaš wrote:
:thumbup: :thumbup:

kratko i jasno
ja71

#1091 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by ja71 »

tbv wrote:
ja71 wrote:
sammo wrote: Ne slazem se...bio je, a i sad je...npr...EU
a kako to, kad su i muslimani dio europske kulture (barem sto se tice zadnjih 600 godina, a i vise ako prihvatimo da je Turska dio Europe), ne u toliko velikom broju kao kriscani, ali ipak su dio europske kulture... ne mozes izuzimati dio kulture, niti mozes jedan narod poslati u istrebljenje i nestanak, jer ce tragovi tog naroda ostati, a to je to sto cini kulturu u cijelosti...
Izvinjavam se pogresno sam se izrazio.
Htio sam reci da Evropljani ko fol zele multikulturu ali
to ne vazi za muslimane.
exliberal

#1092 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by exliberal »

ja71 wrote: Izvinjavam se pogresno sam se izrazio.
to ne vazi za muslimane.
Cuj to nevazi za muslimane....po cemu to zakljucujes....sto evropa nedozvoljava uspostavu serijata sto mnogi prizeljkuju? I onda odmah ide eto oni nama zabranjuju burke....zabranjuju....i u cemu je problem?....
vee-jay

#1093 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vee-jay »

exliberal wrote:
to ne vazi za muslimane.
Cuj to nevazi za muslimane....po cemu to zakljucujes....sto evropa nedozvoljava uspostavu serijata sto mnogi prizeljkuju? I onda odmah ide eto oni nama zabranjuju burke....zabranjuju....i u cemu je problem?....
Trenutno sirom Evrope vladaju desnicarske stranke. Te desnicarske stranke imaju tradicionalne veze sa crkvama. Nerijetko se iz Evrope cuju negativna misljenja prema islamu i muslimanima. Ta misljenja ne dolaze samo iz manjih evropskh drzava kao sto su Danska, Holandija ili prije Austrija. Ta misljenja dolaze isto tako i iz velikih evropskih drzava kao sto je npr. Njemacka. I prije knjige Thila Sarazzina, u kojoj se cak spominje i genetski identitet i koja je najprodavanija politicka knjiga decenije u Njemackoj, bilo je puno negativnih tema u Njemackoj koje su se vodile o muslimana, npr.: zabrana nosenja marama uciteljicama na skolama dok po istim skolama vise krizevi, ili, gradnja dzamije u Kelnu gdje su gradjani samoincijativno izlazili na demonstracije protiv gradnje dzamije.

Trenutnu situaciju u Evropi koristi cak i Dodik sa svojim fasistima pokusavajuci naci sugovornike u zemljama EUa. Da ih nema, njega danas nebi bilo.
ja71

#1094 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by ja71 »

@vee-jay
ne bih ni ja to bolje objasnio.

Ja zivim u Njemackoj i cudim se nekada kako im je tesko svariti neke stvari
npr. da ne slavis bozic. Oni ti ga redovno cestitaju iako si im vec rekao da ga ne slavis.

Multikultura kod nas podrazumijeva postovanje tudjega.
Kod nas se drugim religijama cestitaju njihovi praznici a ne forsira se sa svojima.
Ja ne osjecam ovdje da se sa postovanjem odnosi prema meni mada sam tako reci los musliman
ako se posmatra cisto sa religijske strane ( sa koje bi druge)

Nisam jednom dozivio situaciju da sa ljudima pricam normalno i onda te
oni nekada upitaju odakle si i ko si .
onda im se promijeni faca.

Ne znaju oni sta je multikultura.

Naravno ima i pozitivnih primjera, ali je gore opisano duboko ukorinjeno
exliberal

#1095 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by exliberal »

ja71 wrote:
exliberal wrote:
to ne vazi za muslimane.
Burka je vise simbol salafista.
Npr. imaju problema sa gradjenjem dzamija.
Zasto ?
zato sto iz prijasnjeg iskustva znaju da se muslimani ( u vecini slucajeva) niju integrisali u zapadni sistem zivljenja pa im onda djamije dodju ko mjesta gdje traze utjehu....a onda vjerski sluzbenici koji su dolazili sa istoka pocnu sirit mrznju i netoleranciju prema tom istom zapadu.....imas slucajeve kad su vjerski sluzbenici hapseni zbog svojih hutbi gdje su pozivali na rat protiv zapada ( Britanija, Italija, Spanija)....
exliberal

#1096 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by exliberal »

vee-jay wrote:
exliberal wrote:
to ne vazi za muslimane.
Trenutno sirom Evrope vladaju desnicarske stranke. Te desnicarske stranke imaju tradicionalne veze sa crkvama. Nerijetko se iz Evrope cuju negativna misljenja prema islamu i muslimanima. Ta misljenja ne dolaze samo iz manjih evropskh drzava kao sto su Danska, Holandija ili prije Austrija. Ta misljenja dolaze isto tako i iz velikih evropskih drzava kao sto je npr. Njemacka. I prije knjige Thila Sarazzina, u kojoj se cak spominje i genetski identitet i koja je najprodavanija politicka knjiga decenije u Njemackoj, bilo je puno negativnih tema u Njemackoj koje su se vodile o muslimana, npr.: zabrana nosenja marama uciteljicama na skolama dok po istim skolama vise krizevi, ili, gradnja dzamije u Kelnu gdje su gradjani samoincijativno izlazili na demonstracije protiv gradnje dzamije.

Trenutnu situaciju u Evropi koristi cak i Dodik sa svojim fasistima pokusavajuci naci sugovornike u zemljama EUa. Da ih nema, njega danas nebi bilo.
I kad su Evropom vladali demokrati bila je jaka netolerancija prema muslimanskim doseljenicima i kako se to objasjava?....Evo ja sam u Kanadi....imigrantska drzava i time se dice....ali kad malo zagrebes ispod prvog sloja nadjes duboko podozrenje prema muslimanima....zbog cega?...zbog istih stvari sto sam vec napisao. Kopali su i nogama i rukama da dodju ovdje, a kad su se docepali onda drzava nevalja, zivi na socijali , naredaj milion djece i onda trazi da ti drzava obezbjedi socijalni stan i pmoc....nemas para automatski si nezadovoljan....odbijaj da se prilagodis zapanoj kulturi...trazis da se drzava tebi prilagodjava...
Neki dan je frka cijela ispala jer su u jednoj skoli kafeteriju pretvorili u mesdjid da bi se petkom moglo klanjat....i onda je krenulo e nemoze zena da udje tu cak ni radnim danom ,curice moraju da sjede pozadi, pa i to su im dozvolili jer je tak po kuranu ali kad su poceli da traze da muski sjede naprijed a curice nazad tokom redovne nastave e tu je onda pukla tikva....i kad citas onda komentare citalaca na forumima....pa daj Dodik je malo dijete prema nekima.....a zbog cega ....sve zbog tog guranja nasilu da se drustvo koriguje prema islamu i islamskom ucenju...kad im kazes e nemoze....e onda su ugrozena ljudska prava...kad im kazes ako im se nesvidja nek se vrate nazad....e tad mrzis sve muslimane....
kiky

#1097 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by kiky »

Hemel wrote:
Skijaš wrote:
:thumbup: :thumbup:

kratko i jasno
baš ...
i to u same temelje ...
ja71

#1098 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by ja71 »

exliberal wrote: zato sto iz prijasnjeg iskustva znaju da se muslimani ( u vecini slucajeva) niju integrisali u zapadni sistem zivljenja pa im onda djamije dodju ko mjesta gdje traze utjehu....a onda vjerski sluzbenici koji su dolazili sa istoka pocnu sirit mrznju i netoleranciju prema tom istom zapadu.....imas slucajeve kad su vjerski sluzbenici hapseni zbog svojih hutbi gdje su pozivali na rat protiv zapada ( Britanija, Italija, Spanija)....
Ti sa multikupture predje na integraciju.
Tu prestaje multikultura.

Ili zelis reci da su te kulture nekompatibilne ?

I smanji vise sa ekstremnim primjerima.
Mogu i ja navoditi neke ovamo ekstremne primjere, ali to ne oslikava vecinu.

Zasto npr. Evropa u "nasem" ratu nije podrzala multikulturalni princip za sto se u pocetku zalagala "nasa" strana ?
Zasto u podrzali bas nacionalni princip, (koji je u stvari bio nacionalisticki) ?
vox-populi

#1099 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

ja71 wrote: Ili zelis reci da su te kulture nekompatibilne ?
Pa i jesu nekompatibilne.

Princip je vrlo jednostavan, dolazis u neku zemlju, u neku drugaciju kulturu, drugaciji nacin zivota - prilagodi se. Ili nemoj dolaziti. Ocekivati da se zemlja u koju si ti dosao prilagodi tebi i tvojoj kulturi je malo nerealn. ALo.

Recimo, ja da se nisam mogao prilagoditi zivotu u Njemackoj, ne bih ni dolazio. Ili bih se vratio nazad. Ili izabrao neku drugu drzavu. Ali sigurno ne bih kukao okolo kako me svi mrze, cudno gledaju, ne postuju....

Multikulturalni pristup ne znaci i nikada nije znacio mijenjanje lokalne sredine po volji imigranata. Ko misli drugacije je u nekom nerealnom svijetu.

Vidis, ti si imao te situacije koje si opisao. Ja sam imao potpuno drugacija iskustva, niti me neko cudno gledao kada bih rekao odakle dolazim, niti se ko cudio sto ne slavim Bozic. Niti se tvoje niti moje iskustvo moze uzeti kao neki generalni parametar odnosa drustva prema imigrantima.

Napisao sam na par tema, drustvo ce se prema tebi odnositi onako kako si zasluzio. Ako se bar malo potrudis da budes dio okoline u koju si dosao, okolina ce ti to na najbolji nacin vratiti. To je bar moje iskustvo, i to ne samo iz Njemacke i ne samo licno iskustvo.
fatamorgana

#1100 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by fatamorgana »

Jedino što nas možda može još spasiti je nekulturni pristup .....
Post Reply