Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami sebe

Locked
Samir_01

#51 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by Samir_01 »

10slukom wrote:
seln wrote:

Da ohanemo polemike, reci direktno: jesmo li "mi" (sad ne znam ko se podrazumijeva kao "mi": Bosanci, Bosnjaci, ljudska vrsta) unistili Jevreje u Bosni?h
Ma kakvi mi... Ustaše se spustile padobranima iz Papua Nove Gvineje...
A ko si ti? Ti si rekao da nisi Bosnjak, prema tome kad kazes "mi" na koga mislis?

Koji su to "tvoji" koji su bili u ustasama?
XXS

#52 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by XXS »

Multikulturalni smo prijepodne.......za poslijepodne nisam bas siguran.
sinuhe

#53 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by sinuhe »

Ne znam za neki antisemitizam u BiH dok je jos bilo Jevreja u Bosni. Prije Drugog svjetskog u ustasama je cak bilo vise Jevreja nego Bosnjaka tako da ni ustase nisu bili neki antisemiti prije nego sto ce im sponzori doci iz Berlina.
I sam sam protiv izraela, ali gledao sam Schindlerovu listu, Anu Frank, Rat i sjecanja. Ne negiram holokaust.
Damir_5

#54 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by Damir_5 »

prorok wrote:Islamizacija muslimana, i muslimansko Sarajevoooo TOOO ALIJA TOOOOOOO LJUBI TE TVOJ MULTIKULTURALNI NAROD
Sarajevo je bilo, jeste i biti ce vecinski muslimansko, sad je druga stvar sto ti zbog toga pjenis, medjutim ako poredimo sredine koje su pod kontrolom kakvom takvom Bosnjaka, sa onima koji su pod kontrolom Srba i Hrvata, ipak nebosnjaci u bosnjackim kontrolisanim sredinama imaju super dobra ljudska prava i sansu u odnosu na recimo nehrvate ili nesrbe tamo gdje su Hrvati i Srbi vecina kojima je polozaj najkrace opisano slican polozaju crnaca u apartheidu. Zato Srbi i Hrvati nemaju nikakva moralna prava bilo kome davati lekcije, pogotovo ne Bosnjacima.

To je i budali jasno, e sad to sto budali nije jasno da zivimo u daytonskom sistemu koji je fasisticki, koji implementira u Bosni fasisticki sustav kojeg su zeljeli Srbi i Hrvati, to je druga stvar. Sarajevo nije nikakva oaza i ne treba biti, u Sarajevu treba da vaze zakoni i pravila kao i u ostatku Bosne.

Sto se tice onih mozemo ih komotno nazvati fasistima, koji tvrde da su Bosnjaci antisemiti ili da "vise mrze Jevreje od Srba i Hrvata", nemojmo gospodo zaboraviti, Jevreji su u Bosnu doselili, znaci nisu starosjedioci, nego su primljeni vecinom od Bosnjaka, a to sto ih je danas malo, to je pretezno posljedica vanjskih (svjetskih i regionalnih) fasistickih pokreta koji su ih na ovaj ili onaj nacin istrijebili tokom okupacija Bosne.

U ostalom kroz historiju nista bolje nisu prolazili ni Bosnjaci, sa jednom razlikom u odnosu na Jevreje, Bosnjaka je puno vise, tako kad su balkanski fasisti klali u hiljadama, to jeste smanjivalo bosnjacki broj, ali ih jos uvijek nije dovelo do brojke potrebne za izumiranje, i ako nije iskljuceno da se i to nece desiti u buducnosti, s obzirom kako su Bosnjaci flegmani na sve to, pogotovo oni zaludjeni i nesvijesni, koji jos uvijek nisu shvatili da su zapravo Bosnjaci i da im je za goli opstanak potrebna puna nacionalna homogenizacija.

"Islamizacija muslimana"? Ovo je greatest shit svih vremena. Pa sta su muslimani po tebi bili prije te tvoje "islamizacije"? Katolici muslimani pa su se u zadnjem ratu "islamizirali"?
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#55 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by plain vanilla »

eto, sam tok ove teme je pokazao koliko smo multi-kulti :roll:
MuaDib

#56 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by MuaDib »

Od nekadašnje multi-kulti države, ostala je samo multibirokratska i multistranačka država, onako iskreno :roll:
Amy-Mia

#57 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by Amy-Mia »

MuaDib wrote:Od nekadašnje multi-kulti države, ostala je samo multibirokratska i multistranačka država, onako iskreno :roll:
+1
Sezam

#58 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by Sezam »

10slukom wrote:U prilog činjenici da smo istrijebili Jevreje je činjenica da ih nema. Sve ostalo je šuplja.
Zalutao si.

Srbija je prva lijevo.
radostan dan

#59 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by radostan dan »

plain vanilla wrote:eto, sam tok ove teme je pokazao koliko smo multi-kulti :roll:
jesmo mi multi kuli vanila.
taj stav se nosi iz kuće, ili ga tokom života gradimo.
problem je što svijet ili sopstvenu soc. sredinu ocjenjujemo po sebi, pa naopako zaključujemo da je ista multi-kulti.
a nije, naprotiv.
multi-kulti u punom kapacitetu, a ne kao pamflet, parola, trenutni pol. stav ili potreba, je u debelom minusu, kada su u pitanju društva biše sfrj, pa i balkana u kompletu.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#60 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by plain vanilla »

radostan dan wrote:
plain vanilla wrote:eto, sam tok ove teme je pokazao koliko smo multi-kulti :roll:
problem je što svijet ili sopstvenu soc. sredinu ocjenjujemo po sebi, pa naopako zaključujemo da je ista multi-kulti.
a nije, naprotiv.
multi-kulti u punom kapacitetu, a ne kao pamflet, parola, trenutni pol. stav ili potreba, je u debelom minusu, kada su u pitanju društva biše sfrj, pa i balkana u kompletu.
ma jok
mi samo zivimo na jednom prostoru, duramo se i podnosimo...ako je drustvo multi, i mi smo multi
cim se "rascisti", krene druga prica...

jednostavno nismo tolerantni, ne znamo uzivati u nasim razlicitostima, uciti jedni od drugih...nego "svojima" oprastamo sve, a drugima ni vrline

bilo mi dobro svu krivicu svaliti na rat, ali odakle nam rat ako smo bili mutli?

i naravno, kao i u svemu, postoje izuzeci, malobrojni, ali jako vrijedni
jedan_dobar_dan

#61 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by jedan_dobar_dan »

seln wrote:
jedan_dobar_dan wrote:
seln wrote: E. sad, jesmo li mi ustase? Ili je desetka s lukom ustasa?

došli smo do pitanja ko su bile ustaše? :D
nije stvar ko su bili, vec da sva odgovornost ne leži na nekom stranom faktoru (njemcima),
i ne znam ko su MI; ja ih sigurno nisam pobila, niti neko s foruma, ali da to nisu bili neki
apstraktni likovi, to nisu sigurno.
Da ohanemo polemike, reci direktno: jesmo li "mi" (sad ne znam ko se podrazumijeva kao "mi": Bosanci, Bosnjaci, ljudska vrsta) unistili Jevreje u Bosni?h

razmatraj slucaj vjekoslava luburica, vila luburic je bila u samom centru grada, tu je i zavrsila vecina jevreja.
ko su mu bili saradnici,i kako je funkcionirala ndh u sarajevu, mozes naci da ti ja o tome ne pricam,

ali to nije poenta mog komentara, vec da sada govorimo o njemcima, kao iskljucivim krivcima kako da
se tu nisu nasli lokalni oportunisti...

multieticnost je kod nas vec odavno bolest, a ne bogatstvo razlicitosti,
medjutim, vec je neko skrenuo paznju na to da se kod nas taj termin koristi kao politicka platforma,
sto je nemoguca misija i zbog toga i imamo takav animozitet prema tom pojmu.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#62 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

10slukom wrote:
Ali jesu bili Jevreji i svi su protjerani u logore, pobijeni i istrebljeni cim se ukazala prilika 1941.

Toliko o "multikulturnom duhu sarajeva". Da licemjerje bude veće sad voilimo da se hvalimo navodnom postojanju sefardske kulture a ekspresno smo ih smjestili u Jasenovac
.

Jasta ba, Mujo i Suljo skontali i bili vlasnici onih peci u Ausvicu i Jasenovcu. Jos imaju tapije od njih. :oops:

Kako vas vise nije stid pisati takve bezobrazluke. :x
OpusDei

#63 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by OpusDei »

Povraca mi se od te rijeci.

Ali zaista, gadna mi je.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#64 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by PipiDugaDevetka »

plain vanilla wrote:
radostan dan wrote:
a nije, naprotiv.
ma jok
mi samo zivimo na jednom prostoru, duramo se i podnosimo...ako je drustvo multi, i mi smo multi
cim se "rascisti", krene druga prica...

jednostavno nismo tolerantni, ne znamo uzivati u nasim razlicitostima, uciti jedni od drugih...nego "svojima" oprastamo sve, a drugima ni vrline

bilo mi dobro svu krivicu svaliti na rat, ali odakle nam rat ako smo bili mutli?

i naravno, kao i u svemu, postoje izuzeci, malobrojni, ali jako vrijedni
Rat je došao izvana, izvan BiH. Iz Srbije i njenog SANU-a. Agresorima su se priključili domaći izdajnici.
%tacno*

#65 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by %tacno* »

OpusDei wrote:Povraca mi se od te rijeci.

Ali zaista, gadna mi je.
tvoj problem
%tacno*

#66 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by %tacno* »

radostan dan wrote:
%tacno* wrote:1. Uvijek je postojala neka ''podjela'' ali se zivjelo normalno i niko nikome nije smetao, svako svakoga uvazavao u njegovim razlicitostima. I to je multikulturalnost. Kada nebi bilo tolerancije, uvazavanja ili progona...tu nema multi-kulti.
2. U ex Yugoslaviji skoro sva sela su bila jednonacionalna (ili bar njegovi zaseoci). Nije se mijesalo ako se moglo odvojeno ali niko nikome nije stvarao probleme. I to je multinacionalnost, multikulturalnost, multietnicnost. U nekom razdoblju kada su pocele povecane migracije ruralnog stanovnistva ka urbanim, nije se puno gledalo ko ti je komsija. I to je ok.

1. :-)
2. kako se nije gledalo, bolan ne bio, pa nije se gledalo u soliteru jer nisi mogao da biraš, ali objasni, ako je tako kako pišeš, odakle skoro pa"čista" naselja i prigradski djelovi gdje dominiraju privatne građevine?
Ovo ti meni objasni.
ovo pod 1. kolutanje ocima, ne razumijem pa me ... :D
pod 2. Kako se gledalo. Gdje ti zivis? Ja cu ti nabrojati najmanje dvije gradske sredine sa individualnim objektima gdje se nije gledalo ko je ko. U Tuzli imas 4-6 novih naselja gdje je sve bilo izmijesano, u Bihacu isto tako, u Prijedoru pa i Sarajevska naselja...

Multikulturalnost i multietnicnost jos uvijek postoje (osim u mjestima gdje je ona na silu Izbrisana) a drugo je kroz koju mi prizmu gledamo.
lafony

#67 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by lafony »

treba i ovo rec, multi kulti i ine multi price su potegli bosnjaci ne zato sto zele multi kulti , nego zato sto su muslimani
jer se na zapadu mislilo da bosnjaci zele muslimansku drzavu u europi koja je krscanska.e sad da bi kao dokazili suprotno ,potegli su za multi kulti i fatali su po ulici hrvate i srbe u svojoj okolini i pokazivali ih kao mecke.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#68 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

lafony wrote:treba i ovo rec, multi kulti i ine multi price su potegli bosnjaci ne zato sto zele multi kulti , nego zato sto su muslimani
jer se na zapadu mislilo da bosnjaci zele muslimansku drzavu u europi koja je krscanska.e sad da bi kao dokazili suprotno ,potegli su za multi kulti i fatali su po ulici hrvate i srbe u svojoj okolini i pokazivali ih kao mecke.
Nije tačno da je Evropa kršćanska. To je papa htio da se napiše u Ustavu, ali nije usvojeno i nije istinito.

Ja nisam nikoga fatao po ulicama nego moj komšija je iselio čitavu zgradu od nesrba. Sve kao fol pomoći ću ti da odeš, a vamo puška u gepeku.
radostan dan

#69 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by radostan dan »

Postao/la %tacno* dana 06/02/2013 22:45

Ovo ti meni objasni...
moji stavovi su jednaki kiprovim i vanilinim npr.
ali to je manjina.
i kroz istoriju, uvek je bila manjina.
i te primjere koje navodiš, i oni su manjina, koja će uvijek biti lako poražena, jer je psihologija krda ovdje uvijek bila jača od psihologije individue, da ne ulazimo sad u istorijat razloga zašto je to tako.
multikulturalnost se kao standardni obrazac ponašanja i vrednovanja jednostavno nije primio, iako je uvijek bio tu, pod nosom. tako da je ona više eksces nego pravilo.

kolutanje je reakcija na roze ton kojim bojiš svijet, ja bih volio da je tako, lično bih na to docrtao bijelu radu ili hašišarski znak, ali nije... :-? :)
harell

#70 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by harell »

I ja bi reko da je to vise od osobe do osobe, kako ko vidi ljude oko sebe to jest kroz kakve ih naocale gleda, mogu ja sad bit multi kulti i imat prijatelje razno raznih nacionalnosti vjerskih i rasnih pripadnosti i ne imati predrasude, ali s druge strane ima onih koji bi kao sto neko rece sve one koji su drugaciji iselili iz zgrade, naselja, grada, drzave. Ha hu na balkanu nista novo.

radosni sta se desilo na temi o srbiji s kim si to ping ponga igro i jesi li vivace zajebavo opet :mrgreen:
Bodkin

#71 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by Bodkin »

radostan dan wrote:
Postao/la %tacno* dana 06/02/2013 22:45

Ovo ti meni objasni...
moji stavovi su jednaki kiprovim i vanilinim npr.
ali to je manjina.
i kroz istoriju, uvek je bila manjina.
i te primjere koje navodiš, i oni su manjina, koja će uvijek biti lako poražena, jer je psihologija krda ovdje uvijek bila jača od psihologije individue, da ne ulazimo sad u istorijat razloga zašto je to tako.
multikulturalnost se kao standardni obrazac ponašanja i vrednovanja jednostavno nije primio, iako je uvijek bila tu, pod nosom. tako da ona je više eksces nego pravilo.

kolutanje je reakcija na roze ton kojim bojiš svijet, ja bih volio da je tako, lično bih na to docrtao bijelu radu ili hašišarski znak, ali nije... :-? :)
isto :thumbup: u svakom ratu smo se krvavo podijelili po tim kulturama iz multikulti. ne znam da li smo uopste sposobni istinski zivjetu u takvom nekom drustvu. ovo sad nije ni m od multi-bla bla pojmova i izraza kojima se razbacujemo. prije zadnjeg rata se javio tracak nade ali jebiga..
cyprus

#72 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by cyprus »

harell wrote:Znaci ako ne podrzavam ono sto izrael radi palestini ja sam antisemit? ok
Naravno da ne. Ali antisemit si ako smatraš da je šteta što Hitler nije završio poso, ako u bilo kom kontekstu spominješ Hitlera u pozitivnom svjetlu, ako smatraš da su Jevreji najveće zlo ovog svijeta, ako smatraš da Izrael treba uništiti, a njegovu jevrejsku populaciju pobit, protjerat, tj. reducirat... A ljudi sa takvim razmišljanjima u BiH nažalost ne manjka...
PipiDugaDevetka

#73 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Bodkin wrote: isto :thumbup: u svakom ratu smo se krvavo podijelili po tim kulturama iz multikulti. ne znam da li smo uopste sposobni istinski zivjetu u takvom nekom drustvu. ovo sad nije ni m od multi-bla bla pojmova i izraza kojima se razbacujemo. prije zadnjeg rata se javio tracak nade ali jebiga..
Ponavljam: Sarajevo nije multi-kulturan grad. Jedna jedinstvena kultura je Bosanskohercegovačka.

London jeste multikulturan grad.
lafony

#74 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by lafony »

Naravno da ne. Ali antisemit si ako smatraš da je šteta što Hitler nije završio poso, ako u bilo kom kontekstu spominješ Hitlera u pozitivnom svjetlu, ako smatraš da su Jevreji najveće zlo ovog svijeta, ako smatraš da Izrael treba uništiti, a njegovu jevrejsku populaciju pobit, protjerat, tj. reducirat... A ljudi sa takvim razmišljanjima u BiH nažalost ne manjka...
sve to stoji sto velis , ali niko nikad i nigdje barem javno nije postavio pitanje , kako to da su jevreji cesto protjerivani kroz proslost , sta to oni rade da cesto bivaju zlostavljani ubijani , od egipta, spanije , europe , kolko su oni doprinjeli tome.to niko kroz medije ne smije ni pomislit a kamoli pitati , povesti diskusiju , jer i taj koji bi nesto takvo potegao bio bi proglasen antisemitom.
OpusDei

#75 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by OpusDei »

lafony wrote:
sve to stoji sto velis , ali niko nikad i nigdje barem javno nije postavio pitanje , kako to da su jevreji cesto protjerivani kroz proslost , sta to oni rade da cesto bivaju zlostavljani ubijani , od egipta, spanije , europe , kolko su oni doprinjeli tome.to niko kroz medije ne smije ni pomislit a kamoli pitati , povesti diskusiju , jer i taj koji bi nesto takvo potegao bio bi proglasen antisemitom.
Mogu postaviti isto pitanje samo vezano za muslimane na Balkanu: kako to da su oni tako cesto protjerivani kroz proslost? Jesu li i oni sami krivi zbog toga?
Locked