Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami sebe

Locked
filozofija

#1 Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami sebe

Post by filozofija »

Volimo da se hvalimo kako je BiH prije ratnih sukoba bila multikulturalna, multinacionalna isl. Volimo da se hvalimo kako nam nije bilo ravne na svijetu, te da bi drugi trebali uciti od nas (bar iz tog perioda). Ne volimo kada nam zapadne sile pametuju na tu temu, isl. - jer pobogu, mislimo da smo najpametniji i da nam niko nista reci ne moze.

Da li je to zaista istina, ili se radi o iluziji koju smo sami sebi nametnuti onako kroz mahalsku pricu. O kakvoj mi multikulturalnosti i multieticnosti pricamo ustvari? Da li to sto grupa slavena (i to ne opcenito slavena, nego samo juznih slavena) koja se dijeli na vise religijskih grupa prestavlja multikulturanost ili multinacionalnost? Moje licno misljenje je NE.

Zar bas zapadnoevropski gradovi kao London, Brisel, Pariz, Berlin, Bec isl ne predstavljaju pravi primjer multikulturalnosti i multinacionalnosti za razliku od nas (koji po mom misljenju vise imamo neki urodjeni, ali krivi stav)?

Zar nije multikulturalnost i multinacionalnost kada imas: germane, romane, slavene, nordijce, mongole, pakistance, indijce, kineze, korejance, japance, irance, arape, afrikance, meksikance, brazilce, itd, itd koji pripadaju muslimanima, katolicima, protestantima, pravoslavcima, evangelistima, jevrejima, hindusima, budistima, agnosticima, atestima a pri tome su ili bijelci ili crnci ili azijati, itd??? I plus da je vecina tih grupa zastupljena u vidljivim procentima, a ne par osoba. Suplja je prica da primjer multinacionalnosti, multikulturanosti i nekog "aman zaman suzivota" predstavlja grupa juznih slavena koja ima isti maternji jezik, zivi na istom prostoru vec hiljadu godina te je samo podjeljena u tri ili vise religijskih grupa.

Primjera radi, koliki je procenat crnaca u Sarajevu? Pa vjerujem da nije ni 0.001 %. Koliki je procenat azijata, juznoamerikanaca, germana i drugih u Sarajevu. Ni to, sve ukupno, ne vjerujem prelazi nekih 1%. Ako uzmemo samo London vijdet cemo da su 21% azijati, 15.5% su crnci, 45% su britanci, 5% su mijesanci :) Da ne gorovim da su pored krscana i muslimana tu i hindusi, ateisti, budisti i drugi u primjetnom broju. Prilicno je slicno sa Parisom, Berlinom, Becom, Briselom, pa cak i sam mnogo manjim gradovima.

Je li neko od vas nekada razmisljao o ovome? Kakvo glediste po ovome pitanju vi imate?
trambusek88

#2 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by trambusek88 »

Pa nismo samo mi slaveni tu, imamo i rome.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by Truba »

meni se povraća od te riječi
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#4 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by plain vanilla »

filozofija wrote:Volimo da se hvalimo kako je BiH prije ratnih sukoba bila multikulturalna, multinacionalna isl. Volimo da se hvalimo kako nam nije bilo ravne na svijetu, te da bi drugi trebali uciti od nas (bar iz tog perioda). Ne volimo kada nam zapadne sile pametuju na tu temu, isl. - jer pobogu, mislimo da smo najpametniji i da nam niko nista reci ne moze.

Da li je to zaista istina, ili se radi o iluziji koju smo sami sebi nametnuti onako kroz mahalsku pricu. O kakvoj mi multikulturalnosti i multieticnosti pricamo ustvari? Da li to sto grupa slavena (i to ne opcenito slavena, nego samo juznih slavena) koja se dijeli na vise religijskih grupa prestavlja multikulturanost ili multinacionalnost? Moje licno misljenje je NE.

Zar bas zapadnoevropski gradovi kao London, Brisel, Pariz, Berlin, Bec isl ne predstavljaju pravi primjer multikulturalnosti i multinacionalnosti za razliku od nas (koji po mom misljenju vise imamo neki urodjeni, ali krivi stav)?

Zar nije multikulturalnost i multinacionalnost kada imas: germane, romane, slavene, nordijce, mongole, pakistance, indijce, kineze, korejance, japance, irance, arape, afrikance, meksikance, brazilce, itd, itd koji pripadaju muslimanima, katolicima, protestantima, pravoslavcima, evangelistima, jevrejima, hindusima, budistima, agnosticima, atestima a pri tome su ili bijelci ili crnci ili azijati, itd??? I plus da je vecina tih grupa zastupljena u vidljivim procentima, a ne par osoba. Suplja je prica da primjer multinacionalnosti, multikulturanosti i nekog "aman zaman suzivota" predstavlja grupa juznih slavena koja ima isti maternji jezik, zivi na istom prostoru vec hiljadu godina te je samo podjeljena u tri ili vise religijskih grupa.

Primjera radi, koliki je procenat crnaca u Sarajevu? Pa vjerujem da nije ni 0.001 %. Koliki je procenat azijata, juznoamerikanaca, germana i drugih u Sarajevu. Ni to, sve ukupno, ne vjerujem prelazi nekih 1%. Ako uzmemo samo London vijdet cemo da su 21% azijati, 15.5% su crnci, 45% su britanci, 5% su mijesanci :) Da ne gorovim da su pored krscana i muslimana tu i hindusi, ateisti, budisti i drugi u primjetnom broju. Prilicno je slicno sa Parisom, Berlinom, Becom, Briselom, pa cak i sam mnogo manjim gradovima.

Je li neko od vas nekada razmisljao o ovome? Kakvo glediste po ovome pitanju vi imate?

Mislim da si otisao malo predaleko...ne mozemo mi sad uvoziti crnce i ostale da bi dokazivali multikulturalnost ili multieticnost ili sta vec.

Na vrlo malom prostoru zive ljudi koji su medjusobno ratovali i to nedavno. E sad koliko mi zivimo zajedno, a koliko se samo podnosimo, to je vec drugo pitanje.

Jedan grad ne moze biti multietican (dakle ako ne mislimo na broj nacija nego osjecaj sklada medju njima), to mogu biti samo njegovi stanovnici, a to je vec generalizacija..ovisi od osobe do osobe, a po mom misljenju vecina ljudi ni ne zna sta podrazumijeva multinacionalnost...Velika vecina smatra da ako podnosi ljude druge nacije (one koji ne isticu svoju naciju) da su multinacionalni. Cim ovi drugi krenu o svojim pravima, problemima, ovi se pretvore u nacionaliste...
radostan dan

#5 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by radostan dan »

plain vanilla wrote:Velika vecina smatra da ako podnosi ljude druge nacije (one koji ne isticu svoju naciju) da su multinacionalni. Cim ovi drugi krenu o svojim pravima, problemima, ovi se pretvore u nacionaliste...
...što pak dalje vodi pitanju - jesmo li živjeli zajedno, ili jedni pored drugih? batalimo velike gradove, osamdesete,pa i sedamdesete. idemo od 60-tih, pa u rikverc. koje vi multinacionalno i multikulturno selo poznajete? ili tadašnje prigradsko naselje?
koji je procenat - učešće stanovništva tadašnje sr bih u selima i prigr. naseljima spram gradova?
pa još više u rikverc, u kraljevini jugoslaviji, pa kr. shs, pa kao dio au, pa kao dio otom. imperije...

da ne bi onih što su naivno mislili da je industijalizacija plus elektrifikacija jednako komunizam, i dalje bi se znali ko zle pare, a razumjeli taman ko tutsi sa onima iz nagorno karambaha.
Last edited by radostan dan on 05/02/2013 20:03, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#6 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by hAZNADAR »

Lazemo sami sebe sam kada mislimo da se multikulturalnost, mulitnacionalnost,.. moze promovirati kao politicka platforma.
Lazemo sami sebe kada mislimo da je politicki multukulturalizam jedini model tolerancije a model nacionalne drzave netolerantan, diskriminatorski,...
Lazemo sami sebe kada se nadamo da ce multukulturamizam biti prihvatljivija opcija susjednim nacionalistima sto vidimo jako lijepo na kompromisnim primjerima drzavne zastave, himne, dana drzavnosti,.. i opste sprdacine zadnjih 20 god.

Lazemo sami sebe kada mislimo da ovo nije tabu i zabranjena tema. Buduci da sam jedared bio banovan zbog kritike nasoj visiji politickog multikulturalizma - bolje je da usutim i na ovome stanem. :skoljka:
radostan dan

#7 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by radostan dan »

ma jok, prebaciš to u rikverc, u istoriju, kao meša, ili prebaciš na životinje ko ezop, i nema brige. :mrgreen:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#8 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by plain vanilla »

hAZNADAR wrote:Lazemo sami sebe sam kada mislimo da se multikulturalnost, mulitnacionalnost,.. moze promovirati kao politicka platforma.
Lazemo sami sebe kada mislimo da je politicki multukulturalizam jedini model tolerancije a model nacionalne drzave netolerantan, diskriminatorski,...
Lazemo sami sebe kada se nadamo da ce multukulturamizam biti prihvatljivija opcija susjednim nacionalistima sto vidimo jako lijepo na kompromisnim primjerima drzavne zastave, himne, dana drzavnosti,.. i opste sprdacine zadnjih 20 god.

Lazemo sami sebe kada mislimo da ovo nije tabu i zabranjena tema. Buduci da sam jedared bio banovan zbog kritike nasoj visiji politickog multikulturalizma - bolje je da usutim i na ovome stanem. :skoljka:
dobar primjer zastava

ako Bosnjak kaze da "ono" plavo zuto nije njegova zastava, da pika samo ljiljane, onda je on patriota i to kakav
ali ako Hrvat/Srbin kaze da :bih: nije njegova zastava, odmah mu predlazu da seli u Hrvatsku/Srbiju :mrgreen:
Morales

#9 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by Morales »

Samo bih volio znati zasto se toliko insisitira na toj multietnicnosti? To nije nista drugo do stalni izvor nestabilnosti i sukoba. U nasem slucaju vise nikad nadam se nece biti toga....
%tacno*

#10 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by %tacno* »

Uvijek je postojala neka ''podjela'' ali se zivjelo normalno i niko nikome nije smetao, svako svakoga uvazavao u njegovim razlicitostima. I to je multikulturalnost. Kada nebi bilo tolerancije, uvazavanja ili progona...tu nema multi-kulti.
U ex Yugoslaviji skoro sva sela su bila jednonacionalna (ili bar njegovi zaseoci). Nije se mijesalo ako se moglo odvojeno ali niko nikome nije stvarao probleme. I to je multinacionalnost, multikulturalnost, multietnicnost. U nekom razdoblju kada su pocele povecane migracije ruralnog stanovnistva ka urbanim, nije se puno gledalo ko ti je komsija. I to je ok.

Mene interesuje sta vi to podrazumijevate pod svim tim multi-kulti???
Na svakom koraku bar kod nas osjeti se jos uvijek sve to. Jeste da je fashizam odradio svoje u zadnjim ratnim desavanjima pa je to malo drugacije ali u sustini jos uvije smo mi multi-kulti.
S4mpion

#11 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by S4mpion »

plain vanilla wrote:
hAZNADAR wrote:Lazemo sami sebe sam kada mislimo da se multikulturalnost, mulitnacionalnost,.. moze promovirati kao politicka platforma.

dobar primjer zastava

ako Bosnjak kaze da "ono" plavo zuto nije njegova zastava, da pika samo ljiljane, onda je on patriota i to kakav
ali ako Hrvat/Srbin kaze da :bih: nije njegova zastava, odmah mu predlazu da seli u Hrvatsku/Srbiju :mrgreen:
Jeste,ali Bosnjo zeli srednjovjekovnu bosansku zastavu koja je predstavljala sve,bez obzira na naciju,a ovima selidbu preporucuju samo zato sto zele(ako zele)nametnuti zastave koje veze sa Bosnom nemaju.
hAZNADAR

#12 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by hAZNADAR »

Morales wrote:Samo bih volio znati zasto se toliko insisitira na toj multietnicnosti? To nije nista drugo do stalni izvor nestabilnosti i sukoba. U nasem slucaju vise nikad nadam se nece biti toga....
Tu nazovi logiku cesto upotebljavaju velikosrbi kada zagovaraju podjelu.
BiH je uvijek, barem u pisanoj historiji bila multietnicna - ali ne po naredbi, dekretu, nametnutoj sili,... vec sto je sama od sebe bila uvijek takva.

Multietnicnost je dio identiteta BiH i dio nase kulture - ali ne moze biti politika.
hAZNADAR

#13 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by hAZNADAR »

plain vanilla wrote: dobar primjer zastava

Ako Bosnjaci fino jednog dana uzmu zastavu, himnu, praznike,.. koji simbolisu samo bosnjacku naciju, i krenu propagirati nacionalnu drzavu Bosnjaka na cijelom prostoru BiH a ostale proglase manjinama -

To ce ti Srbi i Hrvati u BiH prihvatiti na isti nacin kao sto danas prihvataju aktuelnu zastavu, himnu, dan drzavnosti, bosansku drzavnopravnu tradiciju,....

Pa kada je tako - koga mi onda lazemo sa nekim kao kompromisnim rjesenjima i multi-kulti u politici za sta je potrebno vise od jednog?
Tallahhasee

#14 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by Tallahhasee »

radostan dan wrote:
plain vanilla wrote:Velika vecina smatra da ako podnosi ljude druge nacije (one koji ne isticu svoju naciju) da su multinacionalni. Cim ovi drugi krenu o svojim pravima, problemima, ovi se pretvore u nacionaliste...
...što pak dalje vodi pitanju - jesmo li živjeli zajedno, ili jedni pored drugih? batalimo velike gradove, osamdesete,pa i sedamdesete. idemo od 60-tih, pa u rikverc. koje vi multinacionalno i multikulturno selo poznajete? ili tadašnje prigradsko naselje?
koji je procenat - učešće stanovništva tadašnje sr bih u selima i prigr. naseljima spram gradova?
pa još više u rikverc, u kraljevini jugoslaviji, pa kr. shs, pa kao dio au, pa kao dio otom. imperije...

da ne bi onih što su naivno mislili da je industijalizacija plus elektrifikacija jednako komunizam, i dalje bi se znali ko zle pare, a razumjeli taman ko tutsi sa onima iz nagorno karambaha.
Istorijski gledano, U BiH kada god je neko počeo pročišćavanje, došlo je do krvi. Moglo bi se reći da je Bosna, od najranijih dana iz kojih imamo istorijske izvore istinska multikulturalna sredina. Tome u prilog govori porijeklo naroda u BiH koje nije jedinstveno (Iliri, Slaveni, Goti...), vjera (od najranijih dana imamo tu višeznačnost: bosanske krstjane, katolike i pravoslavce, da bi im se poslije pridružili jevreji i muslimani), kulture... Moglo bi se reći da je multi kulti samo definirano kao izraz u nedavnoj istoriji, ali kao model postoji odavno.

Svi belaji koji su se dešavali su rezultat toga da je neko pokušavao da prisvoji Bosnu kao ekskluzivu. Pojednostavljeno, ali je tako. Sa druge strane, kada smo bili najizmješaniji, išlo nam je najbolje.

Multi-kulti kao izraz ne treba da nam se gadi, ali je istina da je postao prilično izapran od prečeste upotreba. Trebamo se stalno prisjećati svijetlih primjera kojih ima na pretek, jer se ozbiljna društva ne odriču tek tako svog identiteta. Navešću primjer da je do 2.S.R. u Sarajevu stanovništvo govorilo više jezika (spominje se 7). Svaki put kada čujete riječ haver i pomislite da je proizvod nekog šanerskog mentaliteta sjetite se da je to izraz za prijatelja na hebrejskom i da se odomaćio pod uticajem jevrejske zajednice u Sarajevu. Ti isti jevreji su govorili ladino španski i tadašnja Baščaršija je odjekivala španskim jezikom. I to samo nekih 80 godina unazad. Pjesma Kad ja pođoh na Bembašu je izvorno sefardska, a mi je danas smatramo svojom i treba da je smatramo.

Sličnih primjera ima dosta i sadašnja kriza identiteta u kojoj se nalazimo je trenutak slabosti kojih je i prije bilo i predstavlja sekundu, kada imamo hiljadu godina istorije društva koje pokazuje suprotno.
cyprus

#15 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by cyprus »

Morales wrote:Samo bih volio znati zasto se toliko insisitira na toj multietnicnosti?...
Zato što je ona neminovnost... Alternativa joj je etničko čišćenje... Koliko vidim ti preferiraš baš tu alternativu...
10slukom

#16 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by 10slukom »

filozofija wrote:Volimo da se hvalimo kako je BiH prije ratnih sukoba bila multikulturalna, multinacionalna isl. Volimo da se hvalimo kako nam nije bilo ravne na svijetu, te da bi drugi trebali uciti od nas (bar iz tog perioda). Ne volimo kada nam zapadne sile pametuju na tu temu, isl. - jer pobogu, mislimo da smo najpametniji i da nam niko nista reci ne moze.

Pa nije kao da su kod nas bili crnci pa smo ih protjerali.

Ali jesu bili Jevreji i svi su protjerani u logore, pobijeni i istrebljeni cim se ukazala prilika 1941.

Toliko o "multikulturnom duhu sarajeva". Da licemjerje bude veće sad voilimo da se hvalimo navodnom postojanju sefardske kulture a ekspresno smo ih smjestili u Jasenovac.

Takođe, kod nas se vjernici plaho vole i jedni drugima rado čestitaju vjerske praznike al zato svi đuture mrze ateiste. Ateisti su kod nas od sloma socijalizma praktično najugroženija grupa ljudi. Pri tom želim da naglasim da nije uopšte važno da li se neko pretvara da je vjernik iako to prije nije bio jer je to sada u modi.

Postoji li i jedna stranka ili nevladina organizacija koja se ikada organizovala da zaštiti prava ateista ili makar da osudi govor mržnje koji je na državnim medijima uobičajen protiv ateista a koje upućuju redovno vjerski službenici kojekakvi ideolozi nacionalnih identiteta i sl.? Da li se iko u javnom diskursu usuđuje reći ista na racun vjere?? Ne na račun sveštenika nego vjere kao dogme? Niko.

Zamislite da se kod nas održi jedna civilizovana debata kao u Engleskoj između nekog sveštenika i proponenta ateizma kao sto se to redovno desava u Engleskoj i širom civilizovanog svijeta?

http://www.guardian.co.uk/science/2013/ ... NTCMP=SRCH

Da npr. svestenik kaže zašto misli da je religija dobra i da ateista kritikuje religiju i ponudi argumente zašto je religija loša, pogrešna i štetna? Nemoguće, jer je kritika religije kod nas je tabu tema. Što je najgore, koristi se ta lažna fama o "multikulturalizmu" da bi se sasjekao bilo kakav pokusaj kritike religije i samim tim slobode govora, i intelektualnog kritičkog razmišljanja pa ti odmah kazu da si anti ovo ili anti ono. A religija je po definiciji anti - svestonijemojavjera. Čisto licemjerje.

Nemoguce je sve to kod nas jer smo prvevise primitivni. A primitivio smo jer smo neobrazovani. A kako da budemo obrazovani kad nam se nameće obrazac razmišljanja i sabotira učenje i kritičko razmišljanje? Zato i ne cudi da je fašizam normala.

Al što smo rasisti to je čudo jedno. Kažu, Englezi hladni, Holanđani i Šveđani hladni. Mi merhametli. Mi smo najveći šovinisti i rasisti. Mogu samo da zamislim šta bi radili imigrantima da ih ovde ima u većem broju, da pričaju strani jezik, da traze neka svoja prava, da prate neke svoje običaje...
filozofija

#17 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by filozofija »

10slukom wrote:Mogu samo da zamislim šta bi radili imigrantima da ih ovde ima u većem broju, da pričaju strani jezik, da traze neka svoja prava, da prate neke svoje običaje...
Evo neki dan baš pričam sa jednim sunarodnjakom (nas obojica imigranti u Austriji) koji je porijeklim iz Višegrada, ali ima kuću u Živinicama i tama često boravi. Kaže lik da se osjeća prihvaćenije u Austriji kao musliman i stranac porijeklom iz Bosne, nego u Tuzli, a za Sarajevo da i ne govorimo. Da li je vrijeme da mijenjamo mentalitet naših ljudi? Ja mislim da jeste. Kako? Nemam blage veze :run:
sumirprimus

#18 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by sumirprimus »

eđukejšn...eđukejšn...eđukejšn...
radostan dan

#19 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by radostan dan »

%tacno* wrote:1. Uvijek je postojala neka ''podjela'' ali se zivjelo normalno i niko nikome nije smetao, svako svakoga uvazavao u njegovim razlicitostima. I to je multikulturalnost. Kada nebi bilo tolerancije, uvazavanja ili progona...tu nema multi-kulti.
2. U ex Yugoslaviji skoro sva sela su bila jednonacionalna (ili bar njegovi zaseoci). Nije se mijesalo ako se moglo odvojeno ali niko nikome nije stvarao probleme. I to je multinacionalnost, multikulturalnost, multietnicnost. U nekom razdoblju kada su pocele povecane migracije ruralnog stanovnistva ka urbanim, nije se puno gledalo ko ti je komsija. I to je ok.

1. :-)
2. kako se nije gledalo, bolan ne bio, pa nije se gledalo u soliteru jer nisi mogao da biraš, ali objasni, ako je tako kako pišeš, odakle skoro pa"čista" naselja i prigradski djelovi gdje dominiraju privatne građevine?
seln

#20 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by seln »

10slukom wrote:Pa nije kao da su kod nas bili crnci pa smo ih protjerali.

Ali jesu bili Jevreji i svi su protjerani u logore, pobijeni i istrebljeni cim se ukazala prilika 1941..
A mi smo ih protjerali, jel' de? :-)
sumirprimus

#21 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by sumirprimus »

Ratimir Deletis i Dr. Mustafa Mujbegović...
U prilog činjenici da nisu svi jevreji,otjerani u logore i pobijeni...
PRAVEDNICI

Miriam Steiner-Aviezer

SPASIO STO ŽIDOVA

U Tuzli, tom lijepom gradiću u brdovitom pejsažu Bosne živjeli su prije Drugog svjetskog rata zajedno, mirno Srbi, Hrvati, Muslimani i Židovi. Njemačka invazija i postavljanje ustaške vlade potpuno su promjenili tu idiličnu atmosferu. Mir u Tuzli je poremećen i mnogi gradjani su bili ugroženi, naročito Jevreji. U tom presudnom vremenu našao se izuzetan čovjek, Ratimir Deletis.

Njegova priča hrabrosti se razlikuje od već poznatih. Deletis se nije borio oružjem protiv nacista, nije bio u partizanima. Naprotiv, bio je državni službenik ustaškog režima. On se borio protiv neprijatelja odvažnošću i lukalstvom, tajno kujući smjele planove, ulazeći u čeljust neprijatelja, kako bi spasio Jevreja iz željeznog obruča.

Deletis, Hrvat, rodom iz Umaga, bio je pravnik koji je još prije rata bio okružni sudija u Tuzli. Početkom rata, kad je gradska vlast pala u ruke ustaša, ponudjen mu je položaj predsjednika Vanrednog suda, koji je odbio. Medjutim, prihvatio je položaj javnog tužioca iz dva razloga: nije željeo da tako značajan položaj pripadne drugom i već u to vrijeme je shvatio da će njegova pomoć biti potebna drugima. Na toj dužnosti je bio tokom rata. Kad su napadi partizana na njemačke vlakove postali češći, nacisti su postupili po poznatoj taktici: oteli su dvadeset pet uglednih Židova i Srba kao taoce. Medju taocima je bio David Domany. Supruga Domanyeva obratila se Deletiću molbom da joj spasi muža. Deletis je odlučio da primjeni zakonsku formu. Tražio je sjednicu suda i tamo svojim znanjem, dobrim poznavanjem zakona i vanrednom retorikom uspjeo ubjediti svoje kolege da je ovaj postupak "nezakonit". Taoci su pušteni na slobodu.

14. siječnja 1942. objavljeno je da treba protjerati u logore sve Zidove Tuzle Travnika. Cinilo se da nema spasa. Deletis se zgrozio: "Ono što se dogadjalo pred mojima očima me je užasavalo, nisam mogao mirno da sjedim i da ne učinim nista".

Dugo je razmišljao šta da čini i odlučio se na hrabar postupak: da spasi, barem djelimicno, Židove svojeg grada. Kao prvo, organizirao je peticiju gradjana Tuzle "za oslobodjenje Jevreja". Opremljen tom peticijom (koju je potpisala većina stanovništva) imao je namjeru otputovati u Zagreb i stići do Dide Kvaternika da ga ubedi da odustanu od plana likvidacije Židova Tuzle. Stvar nije bila jednostavna. Biti primljen kod Kvaternika, u to vrijeme ministra odbrane, trebalo je preporuka od utjecajne osobe i navesti dobar razlog. Deletis je uradio potrebne pripreme. Sastao se sa gradonačelnikom Tuzle, Hrvatom, koji je bio desna ruka Ante Pavelića. Gradonačelnik, koji nije bio vičan pravosudju, više puta se obraćao Deletisu koji mu je pomogao u mnogim, birokratskim i administrativnim pitanjima. Znajući za prijateljstvo izmedju poglavnika Pavelića i gradonačelnika Tuzle, Deletis mu se obratio.

"Gospodine gradonačelniče, treba mi vaša pomoć. Imam ovdje peticiju večine gradjana Tuzle koji mole da se oslobode Zidovi od progona. Zeljeo bih da zajedno odemo do Kvaternika, da mu predam tu peticiju i molim za oslobodjenje naših Židova."

"Pa i ja bih voljeo da ih ne šalju u logore. Ali ne vjerujem da će Dido Kvaternik pristati na tako nesto."

"Može se pokušati".

"Gledat ću šta mogu da učinim".

Nakon par dana stigao je odgovor, da im je zakazan sastanak krajem sječnja.

Deletis je ponovo posjetio gradonačelnika.

Gradonačelnik se rado odazvao pozivu i tako su krenuli u Zagreb.

Stigavši u Kvaternikovu kancelariju predstavljeni su kao "delegacije gradjana Tuzle" i obasnili da se gradjani ne slažu progonom svojih sugradjana Zidova i mole njihovo oslobodjenje.

Kvaternik je pobjesneo: "Nemam namjeru govoriti sa braniocima Židova, oni treba da se istrebe do posljednjega."

Deletis nije odustajao i koristeći svoje retorične sposobnosti počeo je ubedjivati Kvaternika:

"Imamo svega 200 Židova i želja je svih građana da budu oslobođeni. Uvažit ćemo svaki uslov kojeg postavite".

"Dobro," složio se Kvaternik, "16 obitelji pod uslovom da se odreknu svoje vjere i predju na drugu, krišćansku, muslimansku".

Kvaternik je potpisao potvrdu kojom se oslobadjaju 16 židovske obitelji od deportacije. (Ovo je vjerovatno jedina potvrda koju je potpisao Dido Kvaternik, taj žestoki antisemita, u dobrobit Židova).

Kada je izašao iz kancelarije, Deletis nije mogao da vjeruje da ima u džepu potvrdu koja će donjeti spas mnogim Židovima.

Došavši kući pitao se: "Kako da izaberem 16 obitelji"? Supruga, kojoj je sve ispričao, rekla je: "Nigdje ne stoji koliko osoba može biti u jednoj obitelji."

Supruga je imala pravo. Treba "proširiti" familiju i priključiti još nekoliko osoba iz druge obitelji. Počeli su da sastavljaju velike obitelji, sa ne baš jasnim srodstvom. Obašnjeno im je da moraju preći na drugu vjeru. Katolička crkva bila je jako susretljiva i davali su gotovo svakom Židovu, koji im se obratio, potvrdu da su pokršteni.

Obitelj Domany obratila se lokalnom imamu: "Šta treba da učinimo da predjemo na islam"?

"Ništa ne treba da učinite" odgovorio je imam koji je bio upućen u cijelu akciju. "Dajte mi spisak ljudi kojima treba potvrda, a ja ću se pobrinuti da dokumenta stignu na pravo mjesto"
16 židovskih obitelji (u svakoj po 6-7 osoba) bili su oslobođeni deportacije, ali nije se znalo šta će biti dalje, opasnost je rastla svakim danom. Zidovi su bili još uvijek u opasnosti. I opet se tu našao Deletis. Nagovorio je šefa policije, a na osnovu Kvaternikove potvrde, da treba "da se dozvoli tim Židovima prelaz na teritoriju pod taljanskom okupacijom".

I tako je bilo. Svi ovi Židovi preživjeli su rat. 10 obitelji stiglo je u Izrael. To su obitelji: Domany David sa familijom Domany Hermina sa familijom; Domany Ruben sa familijom; Wiesler Lina sa familijom, Wiesler Ruben sa familijom; Segal Dina sa familijom; Hirschbein Edi; Kleinman Elsa, Altarac Hana; Šaban-Danon Hana. Za ostale nemamo podatke.

Godine 1989. Ratimir Deletis proglašen je Pravednikom medju narodima.

Deletisu, koji je stigao u Izrael na poziv preživjelih, priređena je zvanična ceremonija u Jad Vašemu u šatoru sjećanja na mjestu gdje državnici postavljaju vjence odavajući poštu stradalima i zahvaljuju ljudima kao što je Deletis
.
lafony

#22 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by lafony »

o multikulturalnosti i multinacionalnosti u bih se ne bi trebalo razgovarati jer to se podrazumjeva.cime se prica multi prica znaci da nisu cista posla od onih koji potezu tu pricu.
FreakyStyley

#23 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by FreakyStyley »

Black swan wrote:meni se povraća od te riječi
Bravo i meni isto. Ta je rijec prakticno izrabljena i silovana od strane demagoga svih boja i uvjerenja. Potpuno se slazem s postavljacem teme da je taj pojam neprimjenjiv kod nas. Plasira se ta prica, kao mi smo svi potpuno razliciti, ali se postujemo. Ma jesmo kurac da oprostite, svi smo mi ista govna. Nacionalne i vjerske razlike treba brisati medju ljudima, jer su to izmisljene kategorije, koje prakticno nista ne treba da znace, a ne isticati ih i satro dicit se time.
Damir_5

#24 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by Damir_5 »

FreakyStyley wrote:Nacionalne i vjerske razlike treba brisati medju ljudima, jer su to izmisljene kategorije, koje prakticno nista ne treba da znace, a ne isticati ih i satro dicit se time.
Super, javi kad to urade Srbi i Hrvati, ja cu identicno uraditi NAKON pet minuta. Do tad, nece moci ove noci. Te utopijske ideje treba staviti u neki forum za bajke.

Nacionalno je pogotovo vazno, ne samo u osjecanjima ljudi, nego pogotovo u ekonomiji. Znaci ti ne bi imao problema uvesti sad pet miliona Kineza u Srbiju recimo, jer ipak svi smo ljudi, nas i Kineza 12 miliona, je li?
AkHolic

#25 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by AkHolic »

Multikulturanost ako pod njom podrazumijevamo prisutnost više etno-kultura na istom prostoru bez izrazitog favorizovanja jedne,jeste postojala u BiH s prekidima, u periodu od početka 20 stoljeća do drugog svjetskog rata.Poslije drugog svjetskog rata,politička ali i kulturna udruženja s etničkim predznakom bila su zabranjena a kulturna dešavanja stavljena pod nadzor i u funkciju države-partije.Izuzetak su bile vjerske zajednice kojima je znatno otežano ali ne i sasvim onemogućeno djelovanje.
Locked