muke po Bosnjacima..!
-
signature
#1 muke po Bosnjacima..!
Grubešić: Javni poziv
Beograd - kolektivni zatvor za Bošnjake ?
SPONA bi uskoro mogla put Beograda krenuti s istom onom dokumentacijom koju je svojevremeno u Banju Luku kao nerelevantnu vratio Hag...
03.05.2008. 09:31
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i njegov posebni odjel za ratne zločine,putem javnog saopćenja, pozvalo je sve pojedince, udruženja i institucije da sve prijave, saznanja i dokaze o počinjenim ratnim zločinima u ovoj državi dostavljaju na adresu Tužiteljstva ili drugim nadležnim agencijama za provođenje zakona u BiH.
Susjedne države
U saopćenju, Tužiteljstvo nije direktno imenovalo aktere zbog kojih se odlučilo na ovu vrstu komunikacije s javnošću. Pominju se "uočene pojave" kako asocijacije i pojedinci iz naše zemlje, umjesto domaćim pravosudnim organima, dokumentaciju i saznanja o počinjenim ratnim zločinima u BiH upućuju organima susjednih država, što je Tužiteljstvo javno osudilo smatrajući te postupke "ispolitiziranim".
Očito riječ je o najnovijem potezu udruženja SPONA iz RS i predsjednika Saveza logoraša manjeg bh entiteta Branislava Đukića, koji su prije nekoliko dana, ponovo, umjesto u Tužiteljstvo BiH, dokumentaciju o navodno počinjenim ratnim zločinima nad Srbima u Brčkom, dostavili Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije, odnosno tužitelju Vladimiru Vukčeviću.
- Tužiteljstvo BiH nema informacije protiv koga su sve iz naše zemlje, Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije, podnešene krivične prijave i dostavljena dokumentacija za navodne ratne zločine. Postojala je od ranije inicijativa da se uspostavi jedinstveni registar predmeta ove vrste za područje zemalja regiona kako bi se izbjeglo njihovo dupliranje. Nažalost još ništa nije urađeno. U konkretnom slučaju od prije nekoliko dana, mi nemamo nikakve informacije osim onog što smo čuli iz medija, jer prijave nisu dostavljene nama, već Beogradu. Zašto Beogradu, to je već kompleksnije pitanje - kazao nam je Boris Grubešić portparol Tužiteljstva BiH.
Univerzalni karakter
Tezu da je dostavljanje predmeta ratnog zločina u Beograd, kako to već treći put čini SPONA, evidentno političko, a ne pravno pitanje u odnosima između Srbije i BiH, Grubešić nije želio komentirati, ali je naglasio da "Tužiteljstvo BiH čini sve da ostane van bilo kakve politike".
Znajući da su krivična djela ratnog zločina univerzalnog karaktera i mogu se procesuirati bilo gdje, sasvim je izvjesno da će SPONA, ali i druga udruženja i asocijacije iz RS, uz punu političku podršku, u dogledno vrijeme put Beograda krenuti s istom onom dokumentacijom koju je svojevremeno u Banju Luku, kao nerelevantnu, vratio Hag...
Beograd - kolektivni zatvor za Bošnjake ?
SPONA bi uskoro mogla put Beograda krenuti s istom onom dokumentacijom koju je svojevremeno u Banju Luku kao nerelevantnu vratio Hag...
03.05.2008. 09:31
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i njegov posebni odjel za ratne zločine,putem javnog saopćenja, pozvalo je sve pojedince, udruženja i institucije da sve prijave, saznanja i dokaze o počinjenim ratnim zločinima u ovoj državi dostavljaju na adresu Tužiteljstva ili drugim nadležnim agencijama za provođenje zakona u BiH.
Susjedne države
U saopćenju, Tužiteljstvo nije direktno imenovalo aktere zbog kojih se odlučilo na ovu vrstu komunikacije s javnošću. Pominju se "uočene pojave" kako asocijacije i pojedinci iz naše zemlje, umjesto domaćim pravosudnim organima, dokumentaciju i saznanja o počinjenim ratnim zločinima u BiH upućuju organima susjednih država, što je Tužiteljstvo javno osudilo smatrajući te postupke "ispolitiziranim".
Očito riječ je o najnovijem potezu udruženja SPONA iz RS i predsjednika Saveza logoraša manjeg bh entiteta Branislava Đukića, koji su prije nekoliko dana, ponovo, umjesto u Tužiteljstvo BiH, dokumentaciju o navodno počinjenim ratnim zločinima nad Srbima u Brčkom, dostavili Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije, odnosno tužitelju Vladimiru Vukčeviću.
- Tužiteljstvo BiH nema informacije protiv koga su sve iz naše zemlje, Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije, podnešene krivične prijave i dostavljena dokumentacija za navodne ratne zločine. Postojala je od ranije inicijativa da se uspostavi jedinstveni registar predmeta ove vrste za područje zemalja regiona kako bi se izbjeglo njihovo dupliranje. Nažalost još ništa nije urađeno. U konkretnom slučaju od prije nekoliko dana, mi nemamo nikakve informacije osim onog što smo čuli iz medija, jer prijave nisu dostavljene nama, već Beogradu. Zašto Beogradu, to je već kompleksnije pitanje - kazao nam je Boris Grubešić portparol Tužiteljstva BiH.
Univerzalni karakter
Tezu da je dostavljanje predmeta ratnog zločina u Beograd, kako to već treći put čini SPONA, evidentno političko, a ne pravno pitanje u odnosima između Srbije i BiH, Grubešić nije želio komentirati, ali je naglasio da "Tužiteljstvo BiH čini sve da ostane van bilo kakve politike".
Znajući da su krivična djela ratnog zločina univerzalnog karaktera i mogu se procesuirati bilo gdje, sasvim je izvjesno da će SPONA, ali i druga udruženja i asocijacije iz RS, uz punu političku podršku, u dogledno vrijeme put Beograda krenuti s istom onom dokumentacijom koju je svojevremeno u Banju Luku, kao nerelevantnu, vratio Hag...
- Maraschino
#2 Re: muke po Bosnjacima..!
Kako je moguce da Tuziteljstvo u Beogradu zaprimi dokumentaciju a da ih ne pita , da li su to prvo probali predati u Sarajevo?
Ako se nastavi ta praksa, sta nama preostaje, prekinuti diplomatske odnose sa Srbijom jer ni jedan covjek nece moci krociti na tu teritoriju. Sta ce nam onda takav susjed ?
Ako se ta praksa nastavi ( a losa je) mi bi onda mogli 2/3 gradjana Srbije hapsiti prilikom ulaska u BiH. Puni autobusi i kamioni rezervista dolazilo je u BiH na razna ratista a ne sjecam se nikoga ko je isao pucati po Nisu, Pozarevcu, Kraljevu, Novom Sadu, Subotici...i umjesto da mi njih pitamo sta su radili po BiH, oni ce nas hapsiti samo zato sto smo branili svoju zemlju , sto nismo dozvolili da se sa BiH zaokruzi velika Srbija.
Jos jedno ponizenje na koje ne treba da cutimo. Svi vidimo sta se radilo i radi sa Ilijom Jurisicem. Pa zar nam treba jos jedan Ilija da bi adekvatno odgovorili na drskost i bezobrazluk naseg susjeda.
p.s.
kasno primijetih naslov
muke po svakom covjeku ko osjeca drzavu BiH svojom domovinom
Ako se nastavi ta praksa, sta nama preostaje, prekinuti diplomatske odnose sa Srbijom jer ni jedan covjek nece moci krociti na tu teritoriju. Sta ce nam onda takav susjed ?
Ako se ta praksa nastavi ( a losa je) mi bi onda mogli 2/3 gradjana Srbije hapsiti prilikom ulaska u BiH. Puni autobusi i kamioni rezervista dolazilo je u BiH na razna ratista a ne sjecam se nikoga ko je isao pucati po Nisu, Pozarevcu, Kraljevu, Novom Sadu, Subotici...i umjesto da mi njih pitamo sta su radili po BiH, oni ce nas hapsiti samo zato sto smo branili svoju zemlju , sto nismo dozvolili da se sa BiH zaokruzi velika Srbija.
Jos jedno ponizenje na koje ne treba da cutimo. Svi vidimo sta se radilo i radi sa Ilijom Jurisicem. Pa zar nam treba jos jedan Ilija da bi adekvatno odgovorili na drskost i bezobrazluk naseg susjeda.
p.s.
kasno primijetih naslov
muke po svakom covjeku ko osjeca drzavu BiH svojom domovinom
- Prozor
#3 Re: muke po Bosnjacima..!
Ja bih odmah prekinuo sve diplomatske odnose dok ne isplate ratnu ostetu. Sta ce nam?
-
laku noć
#4 Re: muke po Bosnjacima..!
Sud u Hagu je rekao svoje,a za odštetu pitaj Tihića i kompaniju zašto su iz tužbe izbrisali riječ "agresija".Pravno,agresija nije bila i čiča miča gotova priča.Prozor wrote:Ja bih odmah prekinuo sve diplomatske odnose dok ne isplate ratnu ostetu. Sta ce nam?
-
Umjetnik a
#5 Re: muke po Bosnjacima..!
laku noć wrote:Sud u Hagu je rekao svoje,a za odštetu pitaj Tihića i kompaniju zašto su iz tužbe izbrisali riječ "agresija".Pravno,agresija nije bila i čiča miča gotova priča.Prozor wrote:Ja bih odmah prekinuo sve diplomatske odnose dok ne isplate ratnu ostetu. Sta ce nam?
da li si normalan
- Prozor
#6 Re: muke po Bosnjacima..!
ICJ ne tretira slucajeve agresije, pa se tako za takvo nesto ne moze ni optuzivati drugu drzavu, nego iskljucivo za genocid. A sto za genocid nije presudjeno kako treba, pitaj ICTY sto po dogovoru sa Srbijom nije htio isporuciti sve dokumente Ministarstva odbrane SRJ.laku noć wrote:Sud u Hagu je rekao svoje,a za odštetu pitaj Tihića i kompaniju zašto su iz tužbe izbrisali riječ "agresija".Pravno,agresija nije bila i čiča miča gotova priča.Prozor wrote:Ja bih odmah prekinuo sve diplomatske odnose dok ne isplate ratnu ostetu. Sta ce nam?
-
laku noć
#7 Re: muke po Bosnjacima..!
Ne znam ja šta je razlog nego što je fakat na kraju ispaloProzor wrote:ICJ ne tretira slucajeve agresije, pa se tako za takvo nesto ne moze ni optuzivati drugu drzavu, nego iskljucivo za genocid. A sto za genocid nije presudjeno kako treba, pitaj ICTY sto po dogovoru sa Srbijom nije htio isporuciti sve dokumente Ministarstva odbrane SRJ.laku noć wrote:Sud u Hagu je rekao svoje,a za odštetu pitaj Tihića i kompaniju zašto su iz tužbe izbrisali riječ "agresija".Pravno,agresija nije bila i čiča miča gotova priča.Prozor wrote:Ja bih odmah prekinuo sve diplomatske odnose dok ne isplate ratnu ostetu. Sta ce nam?
-
popajic
#9 Re: muke po Bosnjacima..!
Zasto "kolektivni zatvor za Bosnjake"?
Zar nije logicnije -za gradjane Bosne i Hercegovine?
-
Umjetnik a
#10 Re: muke po Bosnjacima..!
a građani BiH su i srbi, ali naravno neće oni njih nego samo bošnjake i hrvatepopajic wrote:Zasto "kolektivni zatvor za Bosnjake"?
- Maraschino
#11 Re: muke po Bosnjacima..!
sto trcis pred rudu,laku noć wrote:Sud u Hagu je rekao svoje,a za odštetu pitaj Tihića i kompaniju zašto su iz tužbe izbrisali riječ "agresija".Pravno,agresija nije bila i čiča miča gotova priča.Prozor wrote:Ja bih odmah prekinuo sve diplomatske odnose dok ne isplate ratnu ostetu. Sta ce nam?
niko do sada nije potezao pitanje agresije, valjda cekaju da kostunica, nikolic i tadic to sami priznaju
a da je bila agresija, bila je
-
Minhen
#12 Re: muke po Bosnjacima..!
Mi uvjek samo jedni drugima pricamo istinu. Kad god je neki simpozijum o BiH ili Srebrenici dodju samo Bosnjaci. Niko ne povede svog komsiju grka,italijana, turcina, njemca, engleza, srbijanca, hrvata etc. Evropa nezna nista o agresiji itd.
Moramo poceti osnivati portale na stranim jezicima sa temama iz BiH i moramo se druziti sa svim religijama i razgovarati o dogadjajima u BiH i to sa faktima, snimcima itd.
Pravda mora pobjediti inace ce se desiti jos gore stvari nego sto su nam se desile
Moramo poceti osnivati portale na stranim jezicima sa temama iz BiH i moramo se druziti sa svim religijama i razgovarati o dogadjajima u BiH i to sa faktima, snimcima itd.
Pravda mora pobjediti inace ce se desiti jos gore stvari nego sto su nam se desile
-
signature
#13 Re: muke po Bosnjacima..!
zato sto su Bosnjaci najmngobrojniji i zato sto su Bosnjaci branili i koliko toliko odbranili Bosnu a "gradjanski orijentirani"gradjani su dali petama vjetra.kolko sutra ce odgovarati sto su se drznuli da odbrane ono na sta su bili primorani.eto,zbog toga im se mora suditi u Beogradu kad nece ovi u Hagu.popajic wrote:Zasto "kolektivni zatvor za Bosnjake"?