Muftija Smajkic: Od Mostara se pravi hrvatski stolni grad

Post Reply
vinja

Post by vinja »

osa wrote:
mostarac wrote:
osa wrote: a ti ćeš biti onaj s fesom koji je malo na jednoj malo na drugoj strani, po potrebi.
ti znas da mi komunisti fesove nismo nikad nosili nego smo od njih pravili petokrake, a i nismo bas hodali tamo vamo, nego uglavnom u jednom smjeru gonili do trsta i bleiburga :D
danas vidiš rezultate svoje borbe i politike, jadno ha.
:-) nema dalje... osa... kad ne znas sta pametno reci - najpametnije je presutjeti...
osa

Post by osa »

vinja wrote:
osa wrote:
mostarac wrote: ti znas da mi komunisti fesove nismo nikad nosili nego smo od njih pravili petokrake, a i nismo bas hodali tamo vamo, nego uglavnom u jednom smjeru gonili do trsta i bleiburga :D
danas vidiš rezultate svoje borbe i politike, jadno ha.
:-) nema dalje... osa... kad ne znas sta pametno reci - najpametnije je presutjeti...
čovjek se kiti tuđim perjem, slabo smo u školi učili o partizanima (istaknutim) s fesovima. ja čuo uglavnom za broza, ribara, gošnjaka, hebranga, končara, rukavinu itd. itd., ali i to su ovom gospodinu vjerovatno "ustaše", jer šta može hrvat drugo biti.
mostarac

Post by mostarac »

osa wrote:
vinja wrote:
osa wrote: danas vidiš rezultate svoje borbe i politike, jadno ha.
čovjek se kiti tuđim perjem, slabo smo u školi učili o partizanima (istaknutim) s fesovima. ja čuo uglavnom za broza, ribara, gošnjaka, hebranga, končara, rukavinu itd. itd., ali i to su ovom gospodinu vjerovatno "ustaše", jer šta može hrvat drugo biti.
ma ja, ko nije ustasa onda nije ni hrvat :D
Tu pricu prodaji nekom drugom i to sto si ti ustasa ne znaci da je cijeli hrvatski narod ustaski. To ja znam da bi ti zelio, ali Tito je najveca istorijska licnost Hrvatske po glasovima Hrvata, a ne Tudjman i Pavelic na tvoju zalost ::D
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

mostarac wrote:
osa wrote:
mostarac wrote:aymeeee ciji si ti mali tako pametan i lip i cime ti je tako lipo ispran mozak

P.S. jebote sta vas se ovde skupi na ovakvim temama mozete komotno osnovat jednu kvalitetnu ustasku satniju :D
Ti budi na strojnici, a basta nek bude sef mladezi :D
Ja cu vas zarobit :D
a ti ćeš biti onaj s fesom koji je malo na jednoj malo na drugoj strani, po potrebi.
ti znas da mi komunisti fesove nismo nikad nosili nego smo od njih pravili petokrake, a i nismo bas hodali tamo vamo, nego uglavnom u jednom smjeru gonili do trsta i bleiburga :D
:thumbup: :bih: To boge
osa

Post by osa »

mostarac wrote:
osa wrote:
vinja wrote: :-) nema dalje... osa... kad ne znas sta pametno reci - najpametnije je presutjeti...
ma ja, ko nije ustasa onda nije ni hrvat :D
Tu pricu prodaji nekom drugom i to sto si ti ustasa ne znaci da je cijeli hrvatski narod ustaski. To ja znam da bi ti zelio, ali Tito je najveca istorijska licnost Hrvatske po glasovima Hrvata, a ne Tudjman i Pavelic na tvoju zalost ::D
al me obradova s ovom konstatacijom, ali slika voljenog maršala i dan danas stoji u mom hodniku, ali to ne znači da se u razmišljanjim moram slagati s jednim bošnjačkim nacionalistom, da ne kažem nešto gore.
mostarac

Post by mostarac »

slobodno reci balijom pa da bar kazes ono sto mislis pa da ti marsal od stida sam spadne sa zida mada tu pricu o marsalu na zidu prodaji nekom drugom
Ja bar tebe nazivam onim sto jesi, a to je ustasa, jer niko ko iznosi onakve tvrdnje o mostaru ili bilo kojem drugom gradu ne moze biti nista drugo.
osa

Post by osa »

mostarac wrote:slobodno reci balijom pa da bar kazes ono sto mislis pa da ti marsal od stida sam spadne sa zida mada tu pricu o marsalu na zidu prodaji nekom drugom
Ja bar tebe nazivam onim sto jesi, a to je ustasa, jer niko ko iznosi onakve tvrdnje o mostaru ili bilo kojem drugom gradu ne moze biti nista drugo.
možda za tebe, pametni ljudi se uzdrže od isključivih komentara, riječ balija nisam siguran da sam ikad izgovorio, ali sam je sada napisao, čisto zbog konteksta, moram priznati da ne znam točno niti što to znači, to me vuče na kosovo nakon drugog svjetskog rata, a ne na bih.
vinja

Post by vinja »

osa wrote:
mostarac wrote:slobodno reci balijom pa da bar kazes ono sto mislis pa da ti marsal od stida sam spadne sa zida mada tu pricu o marsalu na zidu prodaji nekom drugom
možda za tebe, pametni ljudi se uzdrže od isključivih komentara, riječ balija nisam siguran da sam ikad izgovorio, ali sam je sada napisao, čisto zbog konteksta, moram priznati da ne znam točno niti što to znači, to me vuče na kosovo nakon drugog svjetskog rata, a ne na bih.
"balija" generalno, na turskom, znaci - los, zao covjek. Bilo koje vjere ili nacije. LOS COVJEK. Valjda ih ima u svakom narodu... nazalost...
osa

Post by osa »

vinja wrote:
osa wrote:
"balija" generalno, na turskom, znaci - los, zao covjek. Bilo koje vjere ili nacije. LOS COVJEK. Valjda ih ima u svakom narodu... nazalost...
e onda sam ja za mostarca BALIJA.
Prozor

Post by Prozor »

osa wrote:
Prozor wrote:
osa wrote: Ne dajte da vama vlada mržnja prema svemu što je hrvatsko, mostar je oduvijek bio hrvatski grad i bit će, 1991 je konačno uspio komunistički projekt rashrvaćivanja mostara, ali bio je kratkog daha...
Jer tad je dosao HVO i digao sve dzamije i pravoslavnu crkvu u zrak, a Bosnjake i Srbe "odstranio"...
Netočno, prvo su hrvati i muslimani odstranili srbe i jna, a onda muslimani postaše bošnjaci, pa zaželješe ekskluzivno pravo na cijelu bih, dakle i na mostar, pošto to nije baš tako lako ostvariti pogotovo u mostaru, odstranjen je iz mostara i dio bošnjaka. tako je to nekako bilo, u globalu.
Nek´ znamo...
mladoliki

Post by mladoliki »

Osa, nemoj da te ko čuje ili pročita tvoje tvrdnje. Ispadaš glup ili u najmanju ruku neinformiran. "Hrvati" su u Zap. Mostaru išli od kuće do kuće i tjerali one Muslimane koji nisu htjeli priznati lojalnost HVO-u tj. Herceg Bosni. Ogromna većina Muslimana otjerana je na Heliodrom u civilu, iznenada, od ručka ili večere, pred očima ukućana, ne znajući zapravo ni šta im se, ni zbog čega događa. Mnogi Muslimani su se pokrstili od čuvenog fra Laste da ne bi imali problema-dosta ih je bilo u HVO-u, pa i kod Štele. u Zapadnom dijelu je ostalo dosta takvih "prekrštenih" Muslimana koji su i dan danas "Hrvati". Čak je jedan lik radio i na Radiju Herceg-Bosna. Takvi su često nastojali da se dokažu i da budu kao ovi "pravi" Hrvati. Ti o ovim stvarima ne znaš ništa, kao što ni Srbi ne znaju za Srebrenicu, genocid,logore, a Bošnjaci nikad nisu čuli za Silos, Čelebiće, Bugojno, Zeničku muzičku školu. Sve znate samo ne znate kada su "naši" tj. "vaši" ubijali i progonili nevine ljude drugih nacionalnosti! Što se tiče priče čiji je Mostar bio, glupo bi bilo reći da je bio ičiji-jer Mostar je bio svačiji, Muslimana je bilo za svega stotinu (100) ljudi više od Hrvata, tako da je Mostar itekako bio i hrvatski, ali i srpski bez obzira na njihov manji broj. Ono što ja znam o efendiji Smajkiću je najgore moguće-neviđeni ratni huškač, koji bi valjda htio da Hrvati nikako ne žive u Mostaru,izgradio je džamiju u kampusu univerziteta Dž.Bijedić na mjestu nekadašnje austrougarske vojne kapelice, a smeta mu križ iliti krst na brdu Hum . Nikada nisam čuo da je taj čovjek, kao ni biskup Perić s druge strane, pozivao na oprost i suživot. To su ti čuveni duhovni lideri-smeće!
osa

Post by osa »

mladoliki wrote:Osa, nemoj da te ko čuje ili pročita tvoje tvrdnje. Ispadaš glup ili u najmanju ruku neinformiran. "Hrvati" su u Zap. Mostaru išli od kuće do kuće i tjerali one Muslimane koji nisu htjeli priznati lojalnost HVO-u tj. Herceg Bosni. Ogromna većina Muslimana otjerana je na Heliodrom u civilu, iznenada, od ručka ili večere, pred očima ukućana, ne znajući zapravo ni šta im se, ni zbog čega događa. Mnogi Muslimani su se pokrstili od čuvenog fra Laste da ne bi imali problema-dosta ih je bilo u HVO-u, pa i kod Štele. u Zapadnom dijelu je ostalo dosta takvih "prekrštenih" Muslimana koji su i dan danas "Hrvati". Čak je jedan lik radio i na Radiju Herceg-Bosna. Takvi su često nastojali da se dokažu i da budu kao ovi "pravi" Hrvati. Ti o ovim stvarima ne znaš ništa, kao što ni Srbi ne znaju za Srebrenicu, genocid,logore, a Bošnjaci nikad nisu čuli za Silos, Čelebiće, Bugojno, Zeničku muzičku školu. Sve znate samo ne znate kada su "naši" tj. "vaši" ubijali i progonili nevine ljude drugih nacionalnosti! Što se tiče priče čiji je Mostar bio, glupo bi bilo reći da je bio ičiji-jer Mostar je bio svačiji, Muslimana je bilo za svega stotinu (100) ljudi više od Hrvata, tako da je Mostar itekako bio i hrvatski, ali i srpski bez obzira na njihov manji broj. Ono što ja znam o efendiji Smajkiću je najgore moguće-neviđeni ratni huškač, koji bi valjda htio da Hrvati nikako ne žive u Mostaru,izgradio je džamiju u kampusu univerziteta Dž.Bijedić na mjestu nekadašnje austrougarske vojne kapelice, a smeta mu križ iliti krst na brdu Hum . Nikada nisam čuo da je taj čovjek, kao ni biskup Perić s druge strane, pozivao na oprost i suživot. To su ti čuveni duhovni lideri-smeće!
A šta sam ja drugo rekao nego ovo što si ti napisao, onog trena kad je alija izetbegović u mostaru formirao vojne postrojbe, koje su mogle biti konfrontirane s tada već postojećim postrojbama hvo, u kojima je bilo puno bošnjaka, došlo je do problema a zatim i do sukoba u kome su činjene ružne stvari, zar misliš da je npr. u travniku bilo drukčije ili da su se u tuzli hrvati postavili kao bošnjaci u mostaru da bi prema njima bilo postupano drukčije nego prema bošnjacima u mostaru. a kad neko kaže da je neki grad hrvatski, bošnjački ili nečiji drugi naravno da se ne misli da u tom gradu nitko drugi ne živi, to bi bio nonsens. što se tiče duhovnih vertikala, nisam baš neki vjernik, ali nikad nisam čuo nekog istaknutog svećenika katoličke crkve da ratnohuškački govori, dapače slušajući izjave komarice, puljiće, sudara čini mi se da oni jedini žele jedinstvenu i nedjeljivu bih, a na to brać bošnjaci naravno odgovore da je to igra vatikana, da oni to moraju, smiješno.
xon_sa

Post by xon_sa »

Ma jasta, isto kao sto smo se mi u Sarajevu recimo odnosili prema HVO-u. Jedna obicna grupa nesposobnjakovica, kukavica i izdajica zbog kojih smo morali iza njih uvijek drzati jos jednu liniju...

Nesto mi se ovaj gradjanin susjedne nam drzave nadprosjecno interesuje za stanje u BiH. Malo kamenjarski geni proradili...
osa

Post by osa »

xon_sa wrote:Ma jasta, isto kao sto smo se mi u Sarajevu recimo odnosili prema HVO-u. Jedna obicna grupa nesposobnjakovica, kukavica i izdajica zbog kojih smo morali iza njih uvijek drzati jos jednu liniju...

Nesto mi se ovaj gradjanin susjedne nam drzave nadprosjecno interesuje za stanje u BiH. Malo kamenjarski geni proradili...
a kakve gene može imati netko kom je pola familije iz bih, do kamenjarske, navodno su tvoji drukčiji.
Timotije

Post by Timotije »

mostarac wrote:rodjeni mostarci su ovo i napravili od mostara i dopustili da mu se desi sta se desilo. zato nemoj mi bajki o rodjenim mostarcima molim te jer nikad se mostaru ne bi desilo sta se desilo da mi rodjeni mostarci nismo to htjeli. Okani se suplje price da su drugi krivi. Nisu, jer vecina govana koja je od mostara napravila to sto je mostar danas su rodjeni u mostaru.
Mostarci su generalno kurac ljudi (mada je glupo generalizovat), al su toliko prepotentni i ponosni na to svoje mostarstvo da se sa mostarcima o tome ne moze pricat.
I ovo ti kaze neko kome su i cukun cukun djedovi rodjeni u Mostaru.
Potpuna istina i jedan, meni, neobjasnjiv fenomen. Upoznao sam zaista dosta ljudi iz Mostara, pocevsi od vojske,zatim studentskih dana potom izbjeglistva, i po tom pitanju su svjetski prvaci. Bez izuzetka. Grad ko`grad, jebaji ga, nista ni bolji a ni gori od mase drugih u BiH.
Valjda im se od malih nogu pocne pricati da su oni nesto posebno, i da je je niko ko`Mostar, sta li...!?
mladoliki

Post by mladoliki »

Ja ti rekoh kako su pokrštavani Srbi i Muslimani u Mostaru, a ti meni opet da nikad nisi čuo Puljića, Komaricu ili Sudara da šire mržnju. Zapjenjeni govori Ratka Perića, od kojih sam i sam neke imao priliku pogledati su više nego huškački, a što se tiče gore navedenog katoličkog trojca reći ću ti sljedeće-ni oni ni bilo koji drugi duhovni autoritet katolika nikada nije osudio zlodjela koja su počinili vojnici sa krunicama oko vrata. Stalno se priča o "našim" žrtvama, a zločini koje su neki "naši" u ime nas činili, se ne spominju eksplicitno. "Naši " su stradali u Grabovici, Uzdolu, Buhinim kućama, Čelebićima, Doljanima, Bugojnu, Gučoj gori, Borovici..., ali nikada nećete čuti od Puljića i co. da su Hrvati odgovorni za Dretelj, Heliodrom, rušenje manastira u Žitu, Ahmiće, Stupni do...-tada se zločini općenito osuđuju. Nemaju oni muda da stanu pred svoj narod i kažu: Ne može se činiti zločin, mi smo ga počinili tu, tu i tu, osuđujemo naše vojnike koji su masakrirali nevine ljude, to nije katolički, to je zlo, ograđujemo se od zločina, izvinjavamo se, moramo zbog toga tražiti oprost od obitelji žrtava itd., nego uvijek se pazi da se ne bi kakav "naš" zločinac nasekirao, pa se to fino umota u oblandu, da su eto svi činili zločine (u određenoj mjeri i jesu), pa ne dao bog da se nešto kaže konkretno, a inače se politikom baviti u božićnim propovjedima ( zadnja ponoćka propovjed o ustavnim promjenama) je uobičajeno i čak šta više poželjno. Otiđosmo od efendije na ove druge, ali ti je to nažalost sve u pet deka- jadni oni koji njih slušaju i njima vjeruju!
xon_sa

Post by xon_sa »

I kao slag na kraju ogroman krst na mjestu s kojeg su ubijali mostarce...
Prozor

Post by Prozor »

osa wrote:
mladoliki wrote:Osa, nemoj da te ko čuje ili pročita tvoje tvrdnje. Ispadaš glup ili u najmanju ruku neinformiran. "Hrvati" su u Zap. Mostaru išli od kuće do kuće i tjerali one Muslimane koji nisu htjeli priznati lojalnost HVO-u tj. Herceg Bosni. Ogromna većina Muslimana otjerana je na Heliodrom u civilu, iznenada, od ručka ili večere, pred očima ukućana, ne znajući zapravo ni šta im se, ni zbog čega događa. Mnogi Muslimani su se pokrstili od čuvenog fra Laste da ne bi imali problema-dosta ih je bilo u HVO-u, pa i kod Štele. u Zapadnom dijelu je ostalo dosta takvih "prekrštenih" Muslimana koji su i dan danas "Hrvati". Čak je jedan lik radio i na Radiju Herceg-Bosna. Takvi su često nastojali da se dokažu i da budu kao ovi "pravi" Hrvati. Ti o ovim stvarima ne znaš ništa, kao što ni Srbi ne znaju za Srebrenicu, genocid,logore, a Bošnjaci nikad nisu čuli za Silos, Čelebiće, Bugojno, Zeničku muzičku školu. Sve znate samo ne znate kada su "naši" tj. "vaši" ubijali i progonili nevine ljude drugih nacionalnosti! Što se tiče priče čiji je Mostar bio, glupo bi bilo reći da je bio ičiji-jer Mostar je bio svačiji, Muslimana je bilo za svega stotinu (100) ljudi više od Hrvata, tako da je Mostar itekako bio i hrvatski, ali i srpski bez obzira na njihov manji broj. Ono što ja znam o efendiji Smajkiću je najgore moguće-neviđeni ratni huškač, koji bi valjda htio da Hrvati nikako ne žive u Mostaru,izgradio je džamiju u kampusu univerziteta Dž.Bijedić na mjestu nekadašnje austrougarske vojne kapelice, a smeta mu križ iliti krst na brdu Hum . Nikada nisam čuo da je taj čovjek, kao ni biskup Perić s druge strane, pozivao na oprost i suživot. To su ti čuveni duhovni lideri-smeće!
A šta sam ja drugo rekao nego ovo što si ti napisao, onog trena kad je alija izetbegović u mostaru formirao vojne postrojbe, koje su mogle biti konfrontirane s tada već postojećim postrojbama hvo, u kojima je bilo puno bošnjaka, došlo je do problema a zatim i do sukoba u kome su činjene ružne stvari, zar misliš da je npr. u travniku bilo drukčije ili da su se u tuzli hrvati postavili kao bošnjaci u mostaru da bi prema njima bilo postupano drukčije nego prema bošnjacima u mostaru. a kad neko kaže da je neki grad hrvatski, bošnjački ili nečiji drugi naravno da se ne misli da u tom gradu nitko drugi ne živi, to bi bio nonsens. što se tiče duhovnih vertikala, nisam baš neki vjernik, ali nikad nisam čuo nekog istaknutog svećenika katoličke crkve da ratnohuškački govori, dapače slušajući izjave komarice, puljiće, sudara čini mi se da oni jedini žele jedinstvenu i nedjeljivu bih, a na to brać bošnjaci naravno odgovore da je to igra vatikana, da oni to moraju, smiješno.
Halo osa, Mostar je u BiH, ABIH je tu bila jedina legalna formacija, a ako je tebi sasvim ok ubijati civile planski i jos to opravdavati sa time kako su se Bosnjaci "postavili", onda to samo govori dovoljno o tebi kao covjeku... Pogledaj onaj link sto sam postavio negdje ranije, ako imas vremena...
Agic Nurija

Post by Agic Nurija »

mladoliki wrote:Ja ti rekoh kako su pokrštavani Srbi i Muslimani u Mostaru, a ti meni opet da nikad nisi čuo Puljića, Komaricu ili Sudara da šire mržnju. Zapjenjeni govori Ratka Perića, od kojih sam i sam neke imao priliku pogledati su više nego huškački, a što se tiče gore navedenog katoličkog trojca reći ću ti sljedeće-ni oni ni bilo koji drugi duhovni autoritet katolika nikada nije osudio zlodjela koja su počinili vojnici sa krunicama oko vrata. Stalno se priča o "našim" žrtvama, a zločini koje su neki "naši" u ime nas činili, se ne spominju eksplicitno. "Naši " su stradali u Grabovici, Uzdolu, Buhinim kućama, Čelebićima, Doljanima, Bugojnu, Gučoj gori, Borovici..., ali nikada nećete čuti od Puljića i co. da su Hrvati odgovorni za Dretelj, Heliodrom, rušenje manastira u Žitu, Ahmiće, Stupni do...-tada se zločini općenito osuđuju. Nemaju oni muda da stanu pred svoj narod i kažu: Ne može se činiti zločin, mi smo ga počinili tu, tu i tu, osuđujemo naše vojnike koji su masakrirali nevine ljude, to nije katolički, to je zlo, ograđujemo se od zločina, izvinjavamo se, moramo zbog toga tražiti oprost od obitelji žrtava itd., nego uvijek se pazi da se ne bi kakav "naš" zločinac nasekirao, pa se to fino umota u oblandu, da su eto svi činili zločine (u određenoj mjeri i jesu), pa ne dao bog da se nešto kaže konkretno, a inače se politikom baviti u božićnim propovjedima ( zadnja ponoćka propovjed o ustavnim promjenama) je uobičajeno i čak šta više poželjno. Otiđosmo od efendije na ove druge, ali ti je to nažalost sve u pet deka- jadni oni koji njih slušaju i njima vjeruju!
Najžalosnije od svega je naše, na sve tri bosanske kleronacionalističke strane preparirano i jednosmjerno usađeno ubjeđenje, da je "vjera" dar Neba i da je došla kao "božija riječ", "objava" ....Ono što mi u Bosni nazivamo "narodnom vjerom" su srednjovijekovni Bošnjani odbijali kao kugu! Zašto? Zašto. Zašto? Kršćanstvo, bilo zapadne, bilo istočne provinijencije i naravno na kraju islam, nisu u Bosnu stigli ispisani na receptu, a ljudi poslije u šetnji odlazili mirno u apoteku i svaki na recept uzimao "svoju, baš njemu odozgo propisanu vjeru"!

Zar je i dalje teško shvatiti da je sve to došlo na maču, sablji, koplju.... Tvrde neki kako nema sile u vjeri... Isto da smo mahniti, nismo valjda ispišali pamet! Od kojeg vjerskog vrhovnog tutora možeš očekivati da izađe pred narod i da javno kaže kako je u ime vjere koju upravo on propagira napravljen zločin?! Da, zločin i to ne samo u Bosni, več u cijelom svijetu, od kako je neko Jehovu prikucao živog na rimsku drvenu spravu za mučenje političkih buntovnika, čine se zločini da se dokaže, kako je neki tekst u bibliji pravi, kako je kuran ispravio greške biblije.....U ime čega i koga su se osvajali čitavi kontinenti, kupilo i prodavalo roblje, plječkalo i ubijalo, kontinentalna stanovništva masakrirana po amerikama, australijama, afrikama, a o evopama da i ne govorimo.

I šta očekujete u Bosni, da izađu oni koji su to sve zakuhavali i da dobrovoljno priznaju dvomilenijsku grešku?! Na kraju, pošto sam heretik (vječna opozicija silnicima), citiraću bivšeg kardinala Rajsingera, današnjeg papu, koji je povodom otvaranja dijela vatikanske tajne arhive na pitanje jednog njemačkog novinara: "Kako crkva gleda na probleme u njenoj historiji, doslovno, period inkvizicije, lomača, progona vještica, ...", odgovorio: "Pa znate gospodine, to je jednostavno bio nesporazum između crkve i nauke!" Eto, tako su se krvavi nesporazumi nastavili sve do Srebrenice...i dokle tako?!
Prozor

Post by Prozor »

Agic Nurija wrote:
mladoliki wrote:Ja ti rekoh kako su pokrštavani Srbi i Muslimani u Mostaru, a ti meni opet da nikad nisi čuo Puljića, Komaricu ili Sudara da šire mržnju. Zapjenjeni govori Ratka Perića, od kojih sam i sam neke imao priliku pogledati su više nego huškački, a što se tiče gore navedenog katoličkog trojca reći ću ti sljedeće-ni oni ni bilo koji drugi duhovni autoritet katolika nikada nije osudio zlodjela koja su počinili vojnici sa krunicama oko vrata. Stalno se priča o "našim" žrtvama, a zločini koje su neki "naši" u ime nas činili, se ne spominju eksplicitno. "Naši " su stradali u Grabovici, Uzdolu, Buhinim kućama, Čelebićima, Doljanima, Bugojnu, Gučoj gori, Borovici..., ali nikada nećete čuti od Puljića i co. da su Hrvati odgovorni za Dretelj, Heliodrom, rušenje manastira u Žitu, Ahmiće, Stupni do...-tada se zločini općenito osuđuju. Nemaju oni muda da stanu pred svoj narod i kažu: Ne može se činiti zločin, mi smo ga počinili tu, tu i tu, osuđujemo naše vojnike koji su masakrirali nevine ljude, to nije katolički, to je zlo, ograđujemo se od zločina, izvinjavamo se, moramo zbog toga tražiti oprost od obitelji žrtava itd., nego uvijek se pazi da se ne bi kakav "naš" zločinac nasekirao, pa se to fino umota u oblandu, da su eto svi činili zločine (u određenoj mjeri i jesu), pa ne dao bog da se nešto kaže konkretno, a inače se politikom baviti u božićnim propovjedima ( zadnja ponoćka propovjed o ustavnim promjenama) je uobičajeno i čak šta više poželjno. Otiđosmo od efendije na ove druge, ali ti je to nažalost sve u pet deka- jadni oni koji njih slušaju i njima vjeruju!
Najžalosnije od svega je naše, na sve tri bosanske kleronacionalističke strane preparirano i jednosmjerno usađeno ubjeđenje, da je "vjera" dar Neba i da je došla kao "božija riječ", "objava" ....Ono što mi u Bosni nazivamo "narodnom vjerom" su srednjovijekovni Bošnjani odbijali kao kugu! Zašto? Zašto. Zašto? Kršćanstvo, bilo zapadne, bilo istočne provinijencije i naravno na kraju islam, nisu u Bosnu stigli ispisani na receptu, a ljudi poslije u šetnji odlazili mirno u apoteku i svaki na recept uzimao "svoju, baš njemu odozgo propisanu vjeru"!

Zar je i dalje teško shvatiti da je sve to došlo na maču, sablji, koplju.... Tvrde neki kako nema sile u vjeri... Isto da smo mahniti, nismo valjda ispišali pamet! Od kojeg vjerskog vrhovnog tutora možeš očekivati da izađe pred narod i da javno kaže kako je u ime vjere koju upravo on propagira napravljen zločin?! Da, zločin i to ne samo u Bosni, več u cijelom svijetu, od kako je neko Jehovu prikucao živog na rimsku drvenu spravu za mučenje političkih buntovnika, čine se zločini da se dokaže, kako je neki tekst u bibliji pravi, kako je kuran ispravio greške biblije.....U ime čega i koga su se osvajali čitavi kontinenti, kupilo i prodavalo roblje, plječkalo i ubijalo, kontinentalna stanovništva masakrirana po amerikama, australijama, afrikama, a o evopama da i ne govorimo.

I šta očekujete u Bosni, da izađu oni koji su to sve zakuhavali i da dobrovoljno priznaju dvomilenijsku grešku?! Na kraju, pošto sam heretik (vječna opozicija silnicima), citiraću bivšeg kardinala Rajsingera, današnjeg papu, koji je povodom otvaranja dijela vatikanske tajne arhive na pitanje jednog njemačkog novinara: "Kako crkva gleda na probleme u njenoj historiji, doslovno, period inkvizicije, lomača, progona vještica, ...", odgovorio: "Pa znate gospodine, to je jednostavno bio nesporazum između crkve i nauke!" Eto, tako su se krvavi nesporazumi nastavili sve do Srebrenice...i dokle tako?!
Nemoj podvaljivati anti-vjersku propagandu...
leonard

Post by leonard »

Prozor wrote:
Agic Nurija wrote:

Nemoj podvaljivati anti-vjersku propagandu...
U-I-O-I-S-I-D-S-j-1
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

xon_sa wrote:I kao slag na kraju ogroman krst na mjestu s kojeg su ubijali mostarce...
Ali to za njih nije provokacija :x Ili sto su od Stolackog starog grada izbijali kamene blokove da naprave i nabiju krst :roll:
osa

Post by osa »

Bosanac_21 wrote:
xon_sa wrote:I kao slag na kraju ogroman krst na mjestu s kojeg su ubijali mostarce...
Ali to za njih nije provokacija :x Ili sto su od Stolackog starog grada izbijali kamene blokove da naprave i nabiju krst :roll:
ili kao džamije po istočnom mostaru, a eto odatle se malo pucalo po hrvatima, a jesu nam argumenti.
xon_sa

Post by xon_sa »

osa wrote:
Bosanac_21 wrote:
ili kao džamije po istočnom mostaru, a eto odatle se malo pucalo po hrvatima, a jesu nam argumenti.
E jest tebi protuargument, pravi dodikovski...
osa

Post by osa »

xon_sa wrote:
osa wrote:
Bosanac_21 wrote: Ali to za njih nije provokacija :x Ili sto su od Stolackog starog grada izbijali kamene blokove da naprave i nabiju krst :roll:
E jest tebi protuargument, pravi dodikovski...
Vidiš i po ovom da su u bih svi isti.
Post Reply