Mostar - glavni grad Federacije BiH

spokojan

#26 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by spokojan »

RkeKoke wrote:
spokojan wrote:ako bih ostaje organizirana na 2 entiteta, a cini se da ostaje, te ako je jedan od ta dva entiteta fbih sto je u sustini bosnjacko-hrvatski entitet (ako se necemo lagati) ...

... koji je to grad u fbih primjereniji da bude glavni grad bosnjackohrvatskog entiteta od mostara???
sarajevo
Po cemu? Inercija?
RkeKoke

#27 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by RkeKoke »

palermo wrote: Ne postoji način da Mostar postane ono što je nekad bio sa takvim načinom razmišljanja.Nakon tvoga posta čovjek iz Mostara, slabijih živaca, može samo da spakuje kofere i traži negdje stan blizu Ilidže. Što je najžalosnije (po Bošnjake) nije to baš ni rijedak slučaj. Osjećaj besperspektivnosti koji se širi Mostarom je upravo najpogubniji po bošnjačke interese, a nažalost upravo su Bošnjaci ti koji najviše šire taj osjećaj.
pa eto ti odgovora zasto hrvate ne intersuje ta kombinacija
blue_sky

#28 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by blue_sky »

palermo wrote: kako ono kažu, ako skineš naočale, možda umjesto problema vidiš šansu.

Ne postoji način da Mostar postane ono što je nekad bio sa takvim načinom razmišljanja.Nakon tvoga posta čovjek iz Mostara, slabijih živaca, može samo da spakuje kofere i traži negdje stan blizu Ilidže. Što je najžalosnije (po Bošnjake) nije to baš ni rijedak slučaj. Osjećaj besperspektivnosti koji se širi Mostarom je upravo najpogubniji po bošnjačke interese, a nažalost upravo su Bošnjaci ti koji najviše šire taj osjećaj.
Pa dobro,stani malo,hoces da cujes da Mostar: ima gradonacelnika,da ima budzet,da je budzetskim korisnicima osigurana kora hljeba/kruha iduci mjesec,da se nije zatvorilo pozoriste,da se ne namjerava isto i kazasliste i knjiznica i sve ostalo sto sam navela.
Ja to navodim upravo da bi sama sebi, a i nekome ko to ne vidi (mada ne mogu da vjerujem da takav postoji) otvorim oci,jer necu da lazem samu sebe.Ali i dalje ostajem i oPstajem u tom istom Mostaru,valjda luda ljubav ociju nema,sta li :-)
palermo

#29 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by palermo »

RkeKoke wrote:
spokojan wrote:ako bih ostaje organizirana na 2 entiteta, a cini se da ostaje, te ako je jedan od ta dva entiteta fbih sto je u sustini bosnjacko-hrvatski entitet (ako se necemo lagati) ...

... koji je to grad u fbih primjereniji da bude glavni grad bosnjackohrvatskog entiteta od mostara???
sarajevo
da državu čitavu sprcamo u sarajevo ? Može i tako........makar ćemo se i mi trmavajem voziti :D
RkeKoke

#30 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by RkeKoke »

spokojan wrote:
RkeKoke wrote:

sarajevo
Po cemu? Inercija?
pa ozbiljno to bi mogao biti sedmi razlog osim onih 6 koje sam nabrojao, pogotovo sto ne znas sta novim dobijas. inerciju ne moras da finansiras
palermo

#31 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by palermo »

RkeKoke wrote:
palermo wrote: Ne postoji način da Mostar postane ono što je nekad bio sa takvim načinom razmišljanja.Nakon tvoga posta čovjek iz Mostara, slabijih živaca, može samo da spakuje kofere i traži negdje stan blizu Ilidže. Što je najžalosnije (po Bošnjake) nije to baš ni rijedak slučaj. Osjećaj besperspektivnosti koji se širi Mostarom je upravo najpogubniji po bošnjačke interese, a nažalost upravo su Bošnjaci ti koji najviše šire taj osjećaj.
Koja kombinacija ? Nisam shvatio
palermo

#32 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by palermo »

blue_sky wrote:
palermo wrote: kako ono kažu, ako skineš naočale, možda umjesto problema vidiš šansu.

Ne postoji način da Mostar postane ono što je nekad bio sa takvim načinom razmišljanja.Nakon tvoga posta čovjek iz Mostara, slabijih živaca, može samo da spakuje kofere i traži negdje stan blizu Ilidže. Što je najžalosnije (po Bošnjake) nije to baš ni rijedak slučaj. Osjećaj besperspektivnosti koji se širi Mostarom je upravo najpogubniji po bošnjačke interese, a nažalost upravo su Bošnjaci ti koji najviše šire taj osjećaj.
Pa dobro,stani malo,hoces da cujes da Mostar: ima gradonacelnika,da ima budzet,da je budzetskim korisnicima osigurana kora hljeba/kruha iduci mjesec,da se nije zatvorilo pozoriste,da se ne namjerava isto i kazasliste i knjiznica i sve ostalo sto sam navela.
Ja to navodim upravo da bi sama sebi, a i nekome ko to ne vidi (mada ne mogu da vjerujem da takav postoji) otvorim oci,jer necu da lazem samu sebe.Ali i dalje ostajem i oPstajem u tom istom Mostaru,valjda luda ljubav ociju nema,sta li :-)
pa upravo sve što si nabrojala jesu razlozi zašto Mostar treba da bude glavni grad federacije, i Bošnjaci bi trebali biti ti koji na tome insistiraju
exliberal

#33 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by exliberal »

pa zar nije po Vasingtonskim ugovorom dogovoreno da Mostar bude glavni grad Federacije?
Koliko znam pola ministarstava ( federalnih ) se preselilo u Mostar ....sto je onda problem?
palermo

#34 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by palermo »

exliberal wrote:pa zar nije po Vasingtonskim ugovorom dogovoreno da Mostar bude glavni grad Federacije?
Koliko znam pola ministarstava ( federalnih ) se preselilo u Mostar ....sto je onda problem?
Nije.
Pet Ministarstava je u Mostaru.
blue_sky

#35 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by blue_sky »

palermo wrote:
blue_sky wrote:

pa upravo sve što si nabrojala jesu razlozi zašto Mostar treba da bude glavni grad federacije, i Bošnjaci bi trebali biti ti koji na tome insistiraju
Ja napisah,ti ne procita izgleda.Ne mislim tako,jer kao sto rekoh,meni napredak ne garantuje neki nesposobni i korumpirani politicar/ministar koji ce preseliti iz Sa u Mo i nastaviti raditi isto.Hocu reci da me djon zaboli gdje je njihovo sjediste dok god budu radili svoj posao,a trenutno to nije slucaj,pa makar ih i na Mars smjestili.

P.S. malo me manje zanimaju Bosnjaci,Hrvati,Srbi dok god smo svi u istim g***ima,ja pricam o razvoju,ne o nacionalnim interesima.O tome oni pricaju,i upravo to sam i rekla,da oni to premjestanje ministarstava ne rade za moje i tvoje dobro,za neki razovj, nego za svoje torske interese.
Last edited by blue_sky on 13/10/2009 21:12, edited 1 time in total.
RkeKoke

#36 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by RkeKoke »

palermo wrote:
RkeKoke wrote:

sarajevo
da državu čitavu sprcamo u sarajevo ? Može i tako........makar ćemo se i mi trmavajem voziti :D
sprco ne sprco tako ti je. nije poenta da ce sarajevo sve uzeti (nazalost) ali je bih suvise mala za te kerefeke. globalizacija
RkeKoke

#37 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by RkeKoke »

palermo wrote:
RkeKoke wrote:
Koja kombinacija ? Nisam shvatio
kombinacija sa mostarom kao glavim gradom
palermo

#38 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by palermo »

RkeKoke wrote: kombinacija sa mostarom kao glavim gradom
pa naravno da su protiv hrvatski nacionalisti, podizanje Mostara na noge znači podizanje i učvršćivanje Bosne i Hercegovine, samo je nevolja što oni koji se deklarativno zdušno zalažu za Bosnu i Hercegovinu(čitaj bošnjački politički establishment) ne shvataju ili ne žele da ovo shvate
Haris.ba

#39 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by Haris.ba »

Sumnjam da ce do ovoga doci. I ovo je novinarska patka. Samo cu reci da vec sjediste odredjenih ministarstava je u Mostaru. I nekih samostalih agencija i uprava. I vjerovatno bice jos. I u praksi to ide veoma traljavo. Mislim da se svaka cetvrta sjednica vlade vodi u Mostaru. A nista znacajno te institucije ne bi pomogle Mostaru da rijesi svoje probleme, ili Hrvatima. Jer ti problemi nemaju veze sa mjestom gdje se nalaze institucije.

P.S.
Koliko je kilometara autoputa napravljeno od profita BH telecoma, a koliko od HT eroneta? To su istinski problemi.
spokojan

#40 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by spokojan »

blue_sky wrote:

Ovim ti sad meni indirektno govoris,ne meni,nego pokazujes da tvoja prica o ekonomiji i samo ekonomskom razvoju nije ono sto tebe zanima,nego treci entitet!? Ja se nadam da se varam,ali mi lici na to,i moj odgovor je Sarajevo(da se ne lazemo).
Zasto? zato sto ima puno,puno vise sto cini jedan glavni grad,mada i tu puno,puno nedostaje
Nema tu nista indirektno. Meni je jedini motiv ekonomsko jacanje mostara i mostaraca.

Buduci da to nista ne znaci nemostarcima navodim i cinjenicu da je mostar grad u kojem ima briblizno jednak broj gradjana bosnjaka i hrvata. Ili pak stratesku poziciju mostara kad se izgrade autoceste.

Tuzno je to da ti kao mostarka kazes da je bolje da sarajevo bude glavni grad i federacije, osim sto je drzave. Mislim da se rukovodis nekakvim umisljenim visim nacionalnim interesima, a ne lokalpatriotskim (odnosno regionalnim interesima)
blue_sky

#41 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by blue_sky »

spokojan wrote:
blue_sky wrote:

Ovim ti sad meni indirektno govoris,ne meni,nego pokazujes da tvoja prica o ekonomiji i samo ekonomskom razvoju nije ono sto tebe zanima,nego treci entitet!? Ja se nadam da se varam,ali mi lici na to,i moj odgovor je Sarajevo(da se ne lazemo).
Zasto? zato sto ima puno,puno vise sto cini jedan glavni grad,mada i tu puno,puno nedostaje
Nema tu nista indirektno. Meni je jedini motiv ekonomsko jacanje mostara i mostaraca.

Buduci da to nista ne znaci nemostarcima navodim i cinjenicu da je mostar grad u kojem ima briblizno jednak broj gradjana bosnjaka i hrvata. Ili pak stratesku poziciju mostara kad se izgrade autoceste.

Tuzno je to da ti kao mostarka kazes da je bolje da sarajevo bude glavni grad i federacije, osim sto je drzave. Mislim da se rukovodis nekakvim umisljenim visim nacionalnim interesima, a ne lokalpatriotskim (odnosno regionalnim interesima)
Ako si citao do sada,sve mi mozes reci,ali to da se rukovodim nekakvim visim nacionalnim interesima NE MOZES.
Rekla sam ti,cak i argumentovala,zasto mislim da Sarajevo treba biti glavni grad.I popljuvala,kao sto cu uvijek pljuvati upravo njihove (na sve famozne tri strane) vise nacionalne interese.
I da,ne vodim se lokalpatriotizmom,istina,jer sam previse realna,kao sto rekoh.Ne mogu,i pored velike zelje, da uljepsam ono sto nije lijepo.Ako razumijes.Mislim da sam dala dovoljno argumenata zasto to ne bi trebalo biti,i zasto uopste ne mislim da je pametno da imamo mali milion tzv glavnih gradova.Nesposobnjakovic je nesposobnjakovic bio on u SA ili Mo.
jutarnji

#42 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by jutarnji »

O majko mila, svaki dan osvanu neke teme za infarkta, pa ovo ko cita da je normalan pobudalio bi.
Nego, vizavi tog glavnog grada pederacije, posto se vi ocito ne mozete dogovoriti, ja predlazem alternativu.
Travnik :D . Za razliku od ostalih dijelova zemlje, vlada kolika tolika nacionalna tolerancija, a brate ispravila bi se
i istorijska greska kad se ona shupcina vezir :x preslio u Sarajevo :D . Jedino nas `ebe taj aerodrom, al` ne sumnjam
da bi ga Gudelj i ekipa napravili za kratko vrijeme :lol: .
spokojan

#43 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by spokojan »

@bluesky
ako smatras da lociranje entitetskih institucija u mostar (ministarstva, agencije ...) mostaru i mostarcima ne bi donijelo ekonomski prosperitet ... jako se varas i to je lako dokazati (pogledaj recimo banjaluku u odnosu na druge gradove rs-a, recimo prijedor i bijeljinu). Ima milion argumenata za ovo dokazati ali ... nihil probat qui nimium probat.

S druge strane ako razumijes da bi to jako ekonomski ojacalo mostar ... nevjerojatno je da te to ne privlaci kao pozitivna ideja?!
Last edited by spokojan on 13/10/2009 21:51, edited 1 time in total.
palermo

#44 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by palermo »

jutarnji wrote:O majko mila, svaki dan osvanu neke teme za infarkta, pa ovo ko cita da je normalan pobudalio bi.
Nego, vizavi tog glavnog grada pederacije, posto se vi ocito ne mozete dogovoriti, ja predlazem alternativu.
Travnik :D . Za razliku od ostalih dijelova zemlje, vlada kolika tolika nacionalna tolerancija, a brate ispravila bi se
i istorijska greska kad se ona shupcina vezir :x preslio u Sarajevo :D . Jedino nas `ebe taj aerodrom, al` ne sumnjam
da bi ga Gudelj i ekipa napravili za kratko vrijeme :lol: .
Ma naravno, ima ko hoće.........
Lug

#45 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by Lug »

Jajce, glavni grad drzave BiH !
.. pored drzavljanstva evo entiteti ce dobiti i glavne gradove.. ???? Beton!
spokojan

#46 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by spokojan »

jajce nema status grada :)
jutarnji

#47 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by jutarnji »

palermo wrote:Ma naravno, ima ko hoće.........
Eno sad, pa nisam ja to predlozio sto sam neki lokal patriota :roll: :D , vec da se vi ne svadjate i ne komplikujete.
Dok bi se Vi dole dogovorili gdje ce ova zgrada, onaj parking....izginuli bi svi, komplikovani ste brate do bola :D
Lug wrote:Jajce, glavni grad drzave BiH !
E jbg, jarane, kako bi ga ugurali medju one stijene? :lol:
blue_sky

#48 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by blue_sky »

spokojan wrote:@bluesky
ako smatras da lociranje entitetskih institucija u mostar (ministarstva, agencije ...) mostaru i mostarcima ne bi donijelo ekonomski prosperitet ... jako se varas i to je lako dokazati (pogledaj recimo banjaluku u odnosu na druge gradove rs-a, recimo prijedor i bijeljinu). Ima milion argumenata za ovo dokazati ali ... nihil probat qui nimium probat.

S druge strane ako razumijes da bi to jako ekonomski ojacalo mostar ... nevjerojatno je da te to ne privlaci kao pozitivna ideja?!
Ma joj,ja se prijatelju koliko toliko pokusavam drzati argumenata,a s tvoje strane dobijem ovakva pitanja.
Pa hajde ti meni reci sta si ti do sada,ili sta je ovaj grad do sada dobrog vidio od toga sto imamo ovdje par ministarstava i sto se tu odrzi pokoja sjednica Vlade FBiH?

Kako ce onaj nesposobni,korumpirani ministar koji sada sjedi u Sa,kada preseli dupe u Mo donijeti nesto dobro ovome gradu? ili bilo kojem gradu?
Kako ce nas to ekonomski ojacati?
Ne vidim da sama cinjenica da je sjediste neke vlade tu i tu ojacava ilitiga rjesava sve probleme.

Ja ti kazem,meni je suluda uopste ta ideja da jedna ovakva drzava,koja i ovako jedva funkcionise,pomislja na glavni grad Federacije,pa cemo imati i onaj RS-a,pa glavni grad drzave? Izmisljamo samo gluposti,ne mozemo ni ovo sto imamo finansirati,sa silnim kantonima.

A ako govorimo uopste o statusu glavnog grada onda se moramo upitati sta taj grad mora da ima da bi zasluzio da bude glavni grad? Mostar,kakav je sada,nazalost,to potrebno nema.
spokojan

#49 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by spokojan »

@bluesky

Ne radi se samo o ministrima nego i zaposlenim u ministarstvima i drugim entitetskim institucijama. Za pocetak, procjenjujem da takvih zaposlenih ima barem 1.000. Znas li sta znaci 1.000 radnih mjesta za mostar???

Hocemo li dalje?
Skyfox

#50 Re: Mostar - glavni grad Federacije BiH

Post by Skyfox »

Da je i Gorazde glavni grad nista se nece promijeniti!
Post Reply