Jel' neko vidio nekog Mosad-ovca
Mossad u Sarajevu?
- Sentinel
#1 Mossad u Sarajevu?
Nakon citanja fascinantne knjige "Gideon's Spies: The Secret History of the Mossad" (Gordon Thomas), posebno dijela koji pise o tome kako je Mossad itekako prisutan na Balkanu "zbog straha od islamske drzave u srcu Evrope", poceo sam se pitati da li su stvarno prisutni ovdje?
!?
- mrtva kokoš
#2 Re: Mossad u Sarajevu?
posto nisam znao sta je mosad malo sam trazio pomoc od googla i dosao do podataka ...
Ha-Mossad le-Modiin ule-Tafkidim Meyuhadim (hebrejski: המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים, "Institut za obaveštajne i specijalne zadatke") je izraelska obaveštajna agencija, u običnom govoru poznata pod imenom Mosad. Odgovorna je za obaveštajno sakupljanje, tajne akcije (uključujući paravojne aktivnosti i atentate) i anti-terorizam. Fokus Mosada je na arapske zemlje i organizacije širom sveta.
Uvod
Mosad je jedna od najčuvenijih obaveštajnih agencija u svetu, uz američku CIA i britanski MI6. Poznata je po svojoj efikasnosti, i mnogi smatraju da daje veliki doprinos stabilnosti i bezbednosti Izraela.
Mosad je formiran u decembru 1949. kao "Centralni institut za koordinaciju", na preporuku Reuvena Šilaoha tadašnjem premijeru Izraela Davidu Ben-Gurionu. Šiloah je želeo centralno telo koje bi koordinisalo i unapredilo saradnju između postojećih bezbednosnih službi - Vojnog obaveštajnog odeljenja (MAMAN), Opšte bezbednosne službe (GSS ili "ŠAbak") i "političkog odeljenja" ministarstva spoljnih poslova. Marta 1951. je reorganizovan, i učinjen delom kancelarije premijera, odgovarajući direktno premijeru. Današnji broj radnika Mosada se procenjuje na oko 1200.
Mosad je civilna služba i ne koristi vojne činove, mada je većina službenika služila u Izraelskim Bezbednosnim Snagama (u Izraelu je obavezno služenje vojnog roka), i mnogi od njih su oficiri.
Originalni moto Mosada je: Betahbulot Ta'ase Lekha Milkhama (hebrejski: בתחבולות תעשה לך מלחמה, "Jer uz mudar savet ćeš voditi rat: a u mnoštvu savetnika je bezbednost." - Izreke XXIV, 6) ali je nedavno promenjen zbog trenda izlazka Mosada u javnost drugom izrekom: Be-ein Tahbulot Yipol Am; Uteshua Berov Yoetz (hebrejski: באין תחבולות יפול עם, ותשועה ברוב יועץ, "Gde nema saveta, ljudi padaju, ali u mnoštvu savetnika leži bezbednost." - Izreke XI, 14)
Mada Mosad ima dugu reputaciju vrlo efikasne agencije, on ima prilično liberalnu politiku kada su u pitanju kidnapovanja i atentati, i nekada ga nazivaju razbojničkom agencijom izvan Izraela. Takođe je bio umešan u nekoliko sramnih debakala.
Odeljenja
Sedište Mosada je u Tel Avivu, i ima osam odeljenja:
* Odeljenje prikupljanja je najveće, i odgovorno je za špijunske operacije.
* Odeljenje političke akcije i veza sprovodi političke aktivnosti i održava veze sa prijateljskim stranim obaveštajnim službama i sa državama sa kojim Izrael nema normalne diplomatske odnose.
* Divizija za specijalne operacije (Metsada) sprovodi atentate, sabotaže i paravojne projekte.
* LAP (Lohamah Psihologit) odeljenje je odgovorno za psihološko ratovanje, propagandu i operacije obmanjivanja.
* Odeljenje za istraživanje je odgovorno za obaveštajnu sintezu.
* Tehnološko odeljenje je odgovorno za razvoj tehnologija za podršku mosadovih operacija.
Čuvene Mosadove operacije
* Lociranje i kidnapovanje naciste Adolfa Ajhmana
* Pomolj u imigraciji etiopskih Jevreja u Izrael.
* Likvidacija odgovornih za Minhenski masakr na Olimpijskim igrama 1972. i Aferu Lilehamer.
* Kidnapovanje Mordehaj Vanunua (Mordechai Vanunu) u Italiji
* Dobavljanje visoko osetljivih informacija o iračkom nuklearnom reaktoru Ozirak koji je uništen u izraelskom vazdušnom napadu 1981.
* Dobavljanje obaveštajnih podataka za izraelske vojne operacije, hiljade milja od Izraela, na primer za Operaciju Entebe.
* Likvidacija Abu Džihada.
Čuveni debakli Mosada
1973, je ubijen Ahmed Bučhiki, nedužni arapski konobar u Lilehameru, Norveška. On je bio pomešan sa Ali Hasan Salamehom, jednim od vođa Crnog septembra, palestinske terorističke organizacije odgovorne za Minhenski masakr. Agenti Mosada su koristili lažne kanadske pasoše, što je razljutilo kanadsku vladu. Ovo je bilo slično situaciji iz 1981. kada su lažni britanski pasoši pronađeni u jednoj torbi u Londonu, što je dovelo do diplomatske svađe sa Izraelom, oko mosadovog pokušaja da se infiltrira u Kinu. 1997, dva agenta Mosada su uhvaćena u Jordanu (koji je potpisao mirovni sporazum sa Izraelom) na zadatku da ubiju šeika Halida Mašala, vođu palestinske militantne grupe Hamas, ubrizgavši mu otrov. Ponovo su koristili lažne kanadske pasoše. Ovo je dovelo do diplomatske svađe sa Kanadom i Jordanom, i Izrael je bio primoran da pusti nekoliko palestinskih zatvorenika, posebno duhovnog vođu militantnog Hamasa, šejha Ahmeda Jasina, za koga Izrael tvrdi da je igrao istaknutu ulogu u napadima na izraelske civile (i vojnike) tokom Al-Aksa intifade, u zamenu za agente Mosada (koje je inače čekala smrtna kazna zbog pokušaja ubistva).
U julu 2004, Novi Zeland je stavio Izrael pod diplomatske sankcije zbog incidenta u kome su dva Izraelca, Uriel Kelman i Eli Kara, navodno radeći za Mosad pokušali da na prevaru pribave novozelandske pasoše.
Direktori Mosada
1951. - 1952. Ruben Šiloah
1952. - 1963. Iser Harel
1963. - 1968. Meir Amit
1968. - 1974. Cvi Zamir
1974. - 1982. Jichak Hofi
1982. - 1990. Nahum Admoni
1990. - 1996. Šabtai Šavit
1996. - 1998. Deni Jatom
1998. - 2003. Efraim Halevi
2003. - Meir Dagan
ja ih ne viĐoh do sada
a sigurno da ih ima...kod nas je to lakse biti nego u arapskim zemljama...
Ha-Mossad le-Modiin ule-Tafkidim Meyuhadim (hebrejski: המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים, "Institut za obaveštajne i specijalne zadatke") je izraelska obaveštajna agencija, u običnom govoru poznata pod imenom Mosad. Odgovorna je za obaveštajno sakupljanje, tajne akcije (uključujući paravojne aktivnosti i atentate) i anti-terorizam. Fokus Mosada je na arapske zemlje i organizacije širom sveta.
Uvod
Mosad je jedna od najčuvenijih obaveštajnih agencija u svetu, uz američku CIA i britanski MI6. Poznata je po svojoj efikasnosti, i mnogi smatraju da daje veliki doprinos stabilnosti i bezbednosti Izraela.
Mosad je formiran u decembru 1949. kao "Centralni institut za koordinaciju", na preporuku Reuvena Šilaoha tadašnjem premijeru Izraela Davidu Ben-Gurionu. Šiloah je želeo centralno telo koje bi koordinisalo i unapredilo saradnju između postojećih bezbednosnih službi - Vojnog obaveštajnog odeljenja (MAMAN), Opšte bezbednosne službe (GSS ili "ŠAbak") i "političkog odeljenja" ministarstva spoljnih poslova. Marta 1951. je reorganizovan, i učinjen delom kancelarije premijera, odgovarajući direktno premijeru. Današnji broj radnika Mosada se procenjuje na oko 1200.
Mosad je civilna služba i ne koristi vojne činove, mada je većina službenika služila u Izraelskim Bezbednosnim Snagama (u Izraelu je obavezno služenje vojnog roka), i mnogi od njih su oficiri.
Originalni moto Mosada je: Betahbulot Ta'ase Lekha Milkhama (hebrejski: בתחבולות תעשה לך מלחמה, "Jer uz mudar savet ćeš voditi rat: a u mnoštvu savetnika je bezbednost." - Izreke XXIV, 6) ali je nedavno promenjen zbog trenda izlazka Mosada u javnost drugom izrekom: Be-ein Tahbulot Yipol Am; Uteshua Berov Yoetz (hebrejski: באין תחבולות יפול עם, ותשועה ברוב יועץ, "Gde nema saveta, ljudi padaju, ali u mnoštvu savetnika leži bezbednost." - Izreke XI, 14)
Mada Mosad ima dugu reputaciju vrlo efikasne agencije, on ima prilično liberalnu politiku kada su u pitanju kidnapovanja i atentati, i nekada ga nazivaju razbojničkom agencijom izvan Izraela. Takođe je bio umešan u nekoliko sramnih debakala.
Odeljenja
Sedište Mosada je u Tel Avivu, i ima osam odeljenja:
* Odeljenje prikupljanja je najveće, i odgovorno je za špijunske operacije.
* Odeljenje političke akcije i veza sprovodi političke aktivnosti i održava veze sa prijateljskim stranim obaveštajnim službama i sa državama sa kojim Izrael nema normalne diplomatske odnose.
* Divizija za specijalne operacije (Metsada) sprovodi atentate, sabotaže i paravojne projekte.
* LAP (Lohamah Psihologit) odeljenje je odgovorno za psihološko ratovanje, propagandu i operacije obmanjivanja.
* Odeljenje za istraživanje je odgovorno za obaveštajnu sintezu.
* Tehnološko odeljenje je odgovorno za razvoj tehnologija za podršku mosadovih operacija.
Čuvene Mosadove operacije
* Lociranje i kidnapovanje naciste Adolfa Ajhmana
* Pomolj u imigraciji etiopskih Jevreja u Izrael.
* Likvidacija odgovornih za Minhenski masakr na Olimpijskim igrama 1972. i Aferu Lilehamer.
* Kidnapovanje Mordehaj Vanunua (Mordechai Vanunu) u Italiji
* Dobavljanje visoko osetljivih informacija o iračkom nuklearnom reaktoru Ozirak koji je uništen u izraelskom vazdušnom napadu 1981.
* Dobavljanje obaveštajnih podataka za izraelske vojne operacije, hiljade milja od Izraela, na primer za Operaciju Entebe.
* Likvidacija Abu Džihada.
Čuveni debakli Mosada
1973, je ubijen Ahmed Bučhiki, nedužni arapski konobar u Lilehameru, Norveška. On je bio pomešan sa Ali Hasan Salamehom, jednim od vođa Crnog septembra, palestinske terorističke organizacije odgovorne za Minhenski masakr. Agenti Mosada su koristili lažne kanadske pasoše, što je razljutilo kanadsku vladu. Ovo je bilo slično situaciji iz 1981. kada su lažni britanski pasoši pronađeni u jednoj torbi u Londonu, što je dovelo do diplomatske svađe sa Izraelom, oko mosadovog pokušaja da se infiltrira u Kinu. 1997, dva agenta Mosada su uhvaćena u Jordanu (koji je potpisao mirovni sporazum sa Izraelom) na zadatku da ubiju šeika Halida Mašala, vođu palestinske militantne grupe Hamas, ubrizgavši mu otrov. Ponovo su koristili lažne kanadske pasoše. Ovo je dovelo do diplomatske svađe sa Kanadom i Jordanom, i Izrael je bio primoran da pusti nekoliko palestinskih zatvorenika, posebno duhovnog vođu militantnog Hamasa, šejha Ahmeda Jasina, za koga Izrael tvrdi da je igrao istaknutu ulogu u napadima na izraelske civile (i vojnike) tokom Al-Aksa intifade, u zamenu za agente Mosada (koje je inače čekala smrtna kazna zbog pokušaja ubistva).
U julu 2004, Novi Zeland je stavio Izrael pod diplomatske sankcije zbog incidenta u kome su dva Izraelca, Uriel Kelman i Eli Kara, navodno radeći za Mosad pokušali da na prevaru pribave novozelandske pasoše.
Direktori Mosada
1951. - 1952. Ruben Šiloah
1952. - 1963. Iser Harel
1963. - 1968. Meir Amit
1968. - 1974. Cvi Zamir
1974. - 1982. Jichak Hofi
1982. - 1990. Nahum Admoni
1990. - 1996. Šabtai Šavit
1996. - 1998. Deni Jatom
1998. - 2003. Efraim Halevi
2003. - Meir Dagan
ja ih ne viĐoh do sada
-
Majjah
#3 Re: Mossad u Sarajevu?
Sta se oni imaju sikirati zbog ,,islamske drzave u srcu evrope'' i kada bi zaista postojala teznja da se nesto takvo stvori???
Izraelci nisu pozeljni (da se blago izrazim) gdje god pomole nos van zidova kojima su sami sebe izolovali od komsija kojima su englezi oteli zemlju da bi njima stvaorili drzavu! Apsurdno je da su ih ,,civilizovani'' evropljani i danasnji saveznici proganjali i tlacili 2000 godina, sve to krunisali genocidom (nije njih samo Hitler ubijao, svi su jedva docekali da se obracunaju sa njima, od Portugala do CCCP-a) a oni danas traze krvnog neprijatelja u muslimanima sirom svijeta! 
- viva_castro
#4 Re: Mossad u Sarajevu?
Uvjeren sam da smo mi jedna od najpraćenijih zemalja izvan Bliskog istoka.
Jedan je razlog to sto ne zele Islamsku republiku u srcu Evrope. Drugi je taj sto ovdašnji muslimani od posljednje agresija na BiH imaju tijesne odnose sa Iranom a i građanstvo simpatizuje ovu zemlju. Treci razlog je taj što 49% teritorije kontrolišu vječiti Ruski vazali. Osim što mosadu ne odgovaraju Srbi kao ruski saveznici, dosta ih brine i obimno raskrinkavanje uloge Izraela i jevrejskih lobija u toku protekle agresije na BiH ali i raspada Jugoslavije općenito. Naravno srbi kao i obično tu pretjeruju pa se u tim silnim tomovima knjiga čini kao da su oni samo stajali a njihovo oružije samo pucalo po nagovoru Jevreja... ali svakako je za Izrael nezavidno to što ih Srbi toliko mrze i što su izdali toliku literaturu na pomenutu temu.
Ovdje valja navesti da smo mi trenutno propuh zemlja u kojoj, skoro pa slobodno, djeluju obavještajci iz cijelog svijeta, kao i razne obavještajne službe. To dugujemo labilnoj unutrašnjoj situaciji ali i povoljnom geografskom položaju, kao i vlastitoj gluposti - ponajviše ovom posljednjem.
Jedan je razlog to sto ne zele Islamsku republiku u srcu Evrope. Drugi je taj sto ovdašnji muslimani od posljednje agresija na BiH imaju tijesne odnose sa Iranom a i građanstvo simpatizuje ovu zemlju. Treci razlog je taj što 49% teritorije kontrolišu vječiti Ruski vazali. Osim što mosadu ne odgovaraju Srbi kao ruski saveznici, dosta ih brine i obimno raskrinkavanje uloge Izraela i jevrejskih lobija u toku protekle agresije na BiH ali i raspada Jugoslavije općenito. Naravno srbi kao i obično tu pretjeruju pa se u tim silnim tomovima knjiga čini kao da su oni samo stajali a njihovo oružije samo pucalo po nagovoru Jevreja... ali svakako je za Izrael nezavidno to što ih Srbi toliko mrze i što su izdali toliku literaturu na pomenutu temu.
Ovdje valja navesti da smo mi trenutno propuh zemlja u kojoj, skoro pa slobodno, djeluju obavještajci iz cijelog svijeta, kao i razne obavještajne službe. To dugujemo labilnoj unutrašnjoj situaciji ali i povoljnom geografskom položaju, kao i vlastitoj gluposti - ponajviše ovom posljednjem.
-
Marija Magdalena
#5 Re: Mossad u Sarajevu?
Ne vidjeh niti jednog, ali sam citala Protokole Sionskih mudraca i vjerujem da njihovo prisustvo u BiH nije nikakva novost. Kao ni masonerija...
- arzuhal
#6 Re: Mossad u Sarajevu?
Pošto je običaj kod tajnih službi da se razotkrivaju i pokazuju ko džambo-plakati, nije teško vidjeti ni mossadovca. Ja sam ih upoznao jedno 4-5 komada. Ono, sjedim u nekoj bašti, pijuckam espreso i čitam novine, kad eto ti jednog naočitog momka:Sentinel wrote:Jel' neko vidio nekog Mosad-ovca!?
- Dobro jutro
- O, dobro jutro, kako ste?
- Lijepo.
- Molim Vas...Ako nije nekulturno da pitam...Jel vi radite u MI6?
- A, ne, prevarili ste se! Vidite onog u zelenom kačketu tamo desno? E, on radi za MI6 i upravo prati onog čovjeka u teget odijelu koji radi za iransku obavještajnu..
- Izvinjavam se...
- U redu je. Ja radim za Mossad, znate.
- Ah, pa fino...I tamo neko teba raditi...
-
dallton
#7 Re: Mossad u Sarajevu?
mossad je u bih od 1993, kad su organizovali konvoj iz sarajeva za sarajevske jevreje - u tom konvoju je bilo masa i nejevreja, uglavnom muslimana i to vecinom djece, jer je jevrejska zajednica u sarajevu svjesno izdavala "potvrde" da su porijeklom jevreji da se izvuce koliko god vise moze ljudi...prva stanica je bila spanija, a odatle se biralo ili kanada ili svicarska ili izrael....operacija je zvanicno ubiljezena kao jedan od "blistavih uspjeha" mossada, a izvedena je tako sto su srpskoj vojsci na brdu date granate (i danas se mogu naci u sarajevu u pojedinim kucama, za muzeje ne znam, hebrejska slova na granatam), hvo na stupu i u srednjoj bosni je dobio zivu lovu,cika gojko susak je obezbjedio i helikoptersku pratnju u hercegovini, a ABiH i njeni politicari su dobili vezu sa jevrejskim lobijem u americi i senatorima + plus neometani dotok novca iz arapskih zemalja i irana...Sentinel wrote:Nakon citanja fascinantne knjige "Gideon's Spies: The Secret History of the Mossad" (Gordon Thomas), posebno dijela koji pise o tome kako je Mossad itekako prisutan na Balkanu "zbog straha od islamske drzave u srcu Evrope", poceo sam se pitati da li su stvarno prisutni ovdje?
Jel' neko vidio nekog Mosad-ovca!?
svakom je dato ono sto mu je trebalo
- Šeha
#9 Re: Mossad u Sarajevu?
I Srbima falilo granatadallton wrote: mossad je u bih od 1993, kad su organizovali konvoj iz sarajeva za sarajevske jevreje - u tom konvoju je bilo masa i nejevreja, uglavnom muslimana i to vecinom djece, jer je jevrejska zajednica u sarajevu svjesno izdavala "potvrde" da su porijeklom jevreji da se izvuce koliko god vise moze ljudi...prva stanica je bila spanija, a odatle se biralo ili kanada ili svicarska ili izrael....operacija je zvanicno ubiljezena kao jedan od "blistavih uspjeha" mossada, a izvedena je tako sto su srpskoj vojsci na brdu date granate (i danas se mogu naci u sarajevu u pojedinim kucama, za muzeje ne znam, hebrejska slova na granatam), hvo na stupu i u srednjoj bosni je dobio zivu lovu,cika gojko susak je obezbjedio i helikoptersku pratnju u hercegovini, a ABiH i njeni politicari su dobili vezu sa jevrejskim lobijem u americi i senatorima + plus neometani dotok novca iz arapskih zemalja i irana...
svakom je dato ono sto mu je trebalo
- Vitamin C
#10 Re: Mossad u Sarajevu?
arzuhal wrote:Pošto je običaj kod tajnih službi da se razotkrivaju i pokazuju ko džambo-plakati, nije teško vidjeti ni mossadovca. Ja sam ih upoznao jedno 4-5 komada. Ono, sjedim u nekoj bašti, pijuckam espreso i čitam novine, kad eto ti jednog naočitog momka:Sentinel wrote:Jel' neko vidio nekog Mosad-ovca!?
- Dobro jutro
- O, dobro jutro, kako ste?
- Lijepo.
- Molim Vas...Ako nije nekulturno da pitam...Jel vi radite u MI6?
- A, ne, prevarili ste se! Vidite onog u zelenom kačketu tamo desno? E, on radi za MI6 i upravo prati onog čovjeka u teget odijelu koji radi za iransku obavještajnu..
- Izvinjavam se...
- U redu je. Ja radim za Mossad, znate.
- Ah, pa fino...I tamo neko teba raditi...
Isto mi se dogodilo.
-
dallton
#11 Re: Mossad u Sarajevu?
ko sto ni hvo-u nije falilo paraŠeha wrote:I Srbima falilo granatadallton wrote: mossad je u bih od 1993, kad su organizovali konvoj iz sarajeva za sarajevske jevreje - u tom konvoju je bilo masa i nejevreja, uglavnom muslimana i to vecinom djece, jer je jevrejska zajednica u sarajevu svjesno izdavala "potvrde" da su porijeklom jevreji da se izvuce koliko god vise moze ljudi...prva stanica je bila spanija, a odatle se biralo ili kanada ili svicarska ili izrael....operacija je zvanicno ubiljezena kao jedan od "blistavih uspjeha" mossada, a izvedena je tako sto su srpskoj vojsci na brdu date granate (i danas se mogu naci u sarajevu u pojedinim kucama, za muzeje ne znam, hebrejska slova na granatam), hvo na stupu i u srednjoj bosni je dobio zivu lovu,cika gojko susak je obezbjedio i helikoptersku pratnju u hercegovini, a ABiH i njeni politicari su dobili vezu sa jevrejskim lobijem u americi i senatorima + plus neometani dotok novca iz arapskih zemalja i irana...
svakom je dato ono sto mu je trebalo![]()
- karanana
#12 Re: Mossad u Sarajevu?
ja sam cuo da su imali negdje kod kineske ambasade gore neku svoju celiju.
jos jedna knjiga koju preporucujem na ovu tematiku: by way of deception. cujem da je izasao i drugi dio.
sta mislite citaju li oni ovo? jesmo li u opasnosti?
jos jedna knjiga koju preporucujem na ovu tematiku: by way of deception. cujem da je izasao i drugi dio.
-
dr trocki
#13 Re: Mossad u Sarajevu?
Pitanje je koliko je tadasnja vlada Bih spremila u pađe ??dallton wrote:ko sto ni hvo-u nije falilo paraŠeha wrote:I Srbima falilo granatadallton wrote: mossad je u bih od 1993, kad su organizovali konvoj iz sarajeva za sarajevske jevreje - u tom konvoju je bilo masa i nejevreja, uglavnom muslimana i to vecinom djece, jer je jevrejska zajednica u sarajevu svjesno izdavala "potvrde" da su porijeklom jevreji da se izvuce koliko god vise moze ljudi...prva stanica je bila spanija, a odatle se biralo ili kanada ili svicarska ili izrael....operacija je zvanicno ubiljezena kao jedan od "blistavih uspjeha" mossada, a izvedena je tako sto su srpskoj vojsci na brdu date granate (i danas se mogu naci u sarajevu u pojedinim kucama, za muzeje ne znam, hebrejska slova na granatam), hvo na stupu i u srednjoj bosni je dobio zivu lovu,cika gojko susak je obezbjedio i helikoptersku pratnju u hercegovini, a ABiH i njeni politicari su dobili vezu sa jevrejskim lobijem u americi i senatorima + plus neometani dotok novca iz arapskih zemalja i irana...
svakom je dato ono sto mu je trebalo![]()
- Vitamin C
#14 Re: Mossad u Sarajevu?
Meni je takva tematika smiješna. Blago je reći smiješna. Ali je primamljiva i komercijalna.karanana wrote:ja sam cuo da su imali negdje kod kineske ambasade gore neku svoju celiju.
Ko to još može razotkriti bilo što o najboljim svjetskim obavještajnim službama.
Joj što ne mogu neoguljenih oraha.
- vivaldi
#15 Re: Mossad u Sarajevu?
Mi nismo nista specijalno geografski (osim susjedima) zanimljivi bilo kome, ali bez ikakve sumnje da kod nas egzsistiraju brojne sluzbe iz jednostavnog razloga sto se u BiH nalaze brojni kontigenti stranih vojnih/policijskih/medjunarodnih struktura pa s njima "u paketu" mora doci i odredjeni broj osoba koji ce iz sjene brinuti o njihovoj sigurnosti jer je mi nismo u stanju nikome garantirati. Logicno je da i sa nasim (znam da im u par zemalja glumimo plave sljemove) mirovnjacima ide i par njih u "civilu". Sto se tice mosada, pretpostavljam da imaju par "spavaca" (kazu mnogi da su tu najjaci na svijetu) jer sam ubijedjen da ih imaju u svakoj zemlji na svijetu za nedaj boze.viva_castro wrote:Ovdje valja navesti da smo mi trenutno propuh zemlja u kojoj, skoro pa slobodno, djeluju obavještajci iz cijelog svijeta, kao i razne obavještajne službe. To dugujemo labilnoj unutrašnjoj situaciji ali i povoljnom geografskom položaju, kao i vlastitoj gluposti - ponajviše ovom posljednjem.
-
spokojan
#16 Re: Mossad u Sarajevu?
Mossad je vjerojatno prisutan u bih, ali vjerujem i u svim ostalim zemljama u europi.
Medjutim fama o nekakvom strahu Mossada, Amerike ili nekog treceg od formiranja bih kao muslimanske drzave u srcu europe je obicna farsa i spada u cistu teoriju zavjere.
kakva muslimanska drzava? U kakvom li srcu europe? nas glavni problem smo mi sami sebi, a sto se stranaca tice problem se sto nam ovdje salju trecerazredne i isluzene diplomate.
Medjutim fama o nekakvom strahu Mossada, Amerike ili nekog treceg od formiranja bih kao muslimanske drzave u srcu europe je obicna farsa i spada u cistu teoriju zavjere.
kakva muslimanska drzava? U kakvom li srcu europe? nas glavni problem smo mi sami sebi, a sto se stranaca tice problem se sto nam ovdje salju trecerazredne i isluzene diplomate.
- mrtva kokoš
#17 Re: Mossad u Sarajevu?
a tek odjeljenje za prikupljanje i kontrolisanje informacija sa foruma mislim da je cikular ubaceni spavac
a sef odjela je zoomke. pazite sta pisete
a sef odjela je zoomke. pazite sta pisete
Last edited by mrtva kokoš on 03/08/2009 22:54, edited 1 time in total.
-
samo malo
#18 Re: Mossad u Sarajevu?
e jebiga, tu ja zivimkaranana wrote:ja sam cuo da su imali negdje kod kineske ambasade gore neku svoju celiju.
Meni je najjaci Mossadov podvig oslobadjanje talaca u sred Ugande, za vrijeme vladavine onog ljudozdera Idi Amina koji je podrzavao Palestince pa im je dopustio da slete sa otetim avionom i taocima-izraelskim gradjanima na Entebbe aerodrom u Kampali.
Mossad slijece na isti aerodrom bez da ih je iko primjetio, na neku sporednu pistu, izlaze sa djipovima i krecu ka aerodromskoj zgradi, upadaju unutra, likvidiraju otmicare, oslobadjaju taoce i regulrano se ukrcaju na avion i pravac tel Aviv.
-
tataratira
#19 Re: Mossad u Sarajevu?
ten lo ba roš !
dobra plata, klizno radno vrijeme, radiš od kuće....
imam jarana radi za Irance, muka živa...kasni regres, nema zdravstveno, nema zimnice preko sindikata
dobra plata, klizno radno vrijeme, radiš od kuće....
imam jarana radi za Irance, muka živa...kasni regres, nema zdravstveno, nema zimnice preko sindikata
-
cheb
#20 Re: Mossad u Sarajevu?
nije direkt o temi ali vezano je za mossad
ako nekoga zanima, jedan od rijetkih koji je uspio 17 godina da spijunira izrael
http://en.wikipedia.org/wiki/Refaat_Al-Gammal
ako nekoga zanima, jedan od rijetkih koji je uspio 17 godina da spijunira izrael
http://en.wikipedia.org/wiki/Refaat_Al-Gammal
-
andrija2007
#21 Re: Mossad u Sarajevu?
Kako ide ona dalmatinska, Mossad plete mrižu svoju, koja njemu triba.....
- mrtva kokoš
#22 Re: Mossad u Sarajevu?
da vidis flesha,tek sto sam napisao ovaj komentar...zablokira mi Sa-x ne mozes se spojiti da si Titozoom66 wrote:majku im imperijal'sticku, OZNA je zakonSplinter wrote:a tek odjeljenje za prikupljanje informacija sa foruma mislim da je cikular ubaceni spavac
a sef odjela je zoomkepazite sta pisete
reko sigurno Zoomke prekino kablove neda pisati protiv OZNE
- tranquil
#23 Re: Mossad u Sarajevu?
Jel' fakat on?zoom66 wrote:leka rankovicu, jes to ti?ostro i na prvu wrote: nikad robom![]()
uz marsala tita junačkoga sina nas neće ni pakao smeststo ukide oznu i osnova udbu?
Zadnji put kada sam išao do njega, nisam ga vidio, ali bilo je mnogo ljudi koji su vikali: Marko, Marko, Marko, Marko...
- karanana
#24 Re: Mossad u Sarajevu?
moze je razotkriti neko iznutra, neko ko je bio njen dio. ovu gore knjigu koju sam ja naveo pisao bivsi agent i oficir mossada. za njim postoji nalog za hapsenje ali je frajer pobjego u kanadu. vjerovatno bi ga i sredili ali bi bilo previse ocigledno i znalo bi se ko ga je sredio, a i kasno je jer je knjigu vec napisao.Vitamin C wrote:Meni je takva tematika smiješna. Blago je reći smiješna. Ali je primamljiva i komercijalna.karanana wrote:ja sam cuo da su imali negdje kod kineske ambasade gore neku svoju celiju.
Ko to još može razotkriti bilo što o najboljim svjetskim obavještajnim službama.
Joj što ne mogu neoguljenih oraha.
- Vitamin C
#25 Re: Mossad u Sarajevu?
Nešto se događa. Pade mi konekcija, diže se, potom mi Sa-x zaštopa i dobih poruku u kojoj mi nude promjenu identiteta u Vitamin E. Mislim da je neko iz OSA-OBA-e. Njoj niko ne može opepelit'.