da mi objasne samo jednu stvar:
Kako ću biti Građanin i samo Građanin u Bosni i Hercegovini ?
Molim odgovor/odgovore
Odredba Ustava BiH, koju citiraš, doslovno glasi ovako : " Sva lica na teritoriji Bosne i Hercegovine uživaju ljudska prava i slobode iz stava 2. ovog člana, što uključuje:..."denideni wrote:Svaki GRADJANIN na teritoriji Bosne i Hercegovine uživa ljudska prava i slobode.
a) Pravo na život.
b) Pravo lica da ne bude podvrgnuto mučenju niti nečovječnom ili ponižavajućem tretmanu
ili kazni.
c) Pravo lica da ne bude držano u ropstvu ili potčinjenosti, ili na prisilnom ili obaveznom
radu.
d) Pravo na ličnu slobodu i sigurnost.
e) Pravo na pravično saslušanje u građanskim i krivičnim stvarima i druga prava u vezi sa
krivičnim postupkom.
f) Pravo na privatni i porodični život, dom i prepisku.
g) Slobodu misli, savjesti i vjere.
h) Slobodu izražavanja.
i) Slobodu mirnog okupljanja i slobodu udruživanja s drugima.
j) Pravo na brak i zasnivanje porodice. k) Pravo na imovinu.
l) Pravo na obrazovanje.
m) Pravo na slobodu kretanja i prebivališ
Slazem se,samo sam htjeo reci kolegi forumasu da su mu i kao gradjaninu zagarantovana sva prava.condy wrote:Odredba Ustava BiH, koju citiraš, doslovno glasi ovako : " Sva lica na teritoriji Bosne i Hercegovine uživaju ljudska prava i slobode iz stava 2. ovog člana, što uključuje:..."denideni wrote:Svaki GRADJANIN na teritoriji Bosne i Hercegovine uživa ljudska prava i slobode.
a) Pravo na život.
b) Pravo lica da ne bude podvrgnuto mučenju niti nečovječnom ili ponižavajućem tretmanu
ili kazni.
c) Pravo lica da ne bude držano u ropstvu ili potčinjenosti, ili na prisilnom ili obaveznom
radu.
d) Pravo na ličnu slobodu i sigurnost.
e) Pravo na pravično saslušanje u građanskim i krivičnim stvarima i druga prava u vezi sa
krivičnim postupkom.
f) Pravo na privatni i porodični život, dom i prepisku.
g) Slobodu misli, savjesti i vjere.
h) Slobodu izražavanja.
i) Slobodu mirnog okupljanja i slobodu udruživanja s drugima.
j) Pravo na brak i zasnivanje porodice. k) Pravo na imovinu.
l) Pravo na obrazovanje.
m) Pravo na slobodu kretanja i prebivališ
Ustav BiH nigdje ne spominje građanina!
Tako je...denideni wrote: Slazem se,samo sam htjeo reci kolegi forumasu da su mu i kao gradjaninu zagarantovana sva prava.
Presuda Sejdic-Finci se mora implementirati i sa tim su svi saglasni.I to je jedino sto EU trazi kada su ove stvari u pitanju.-LIBERO- wrote:Da, samo ako se uz to sto se osjecas gradjaninom, ne svrstas u red Bosnjaka, Srba i Hrvata...i ne mozes biti izabran za predsjednika ove drzave. I ne samo predsjednika, vec i mogi drugi izbori na raznim pozicijama i sl. direktno te diskriminiraju ako svoj identitet vezujes izvan nacionalnog (hajd da ne ulazimo o raspravi o naciji,ima tema za to dovoljno) ili etnickog, ko kako gleda na ono Bosnjak, Srbin i Hrvat.
Osjecajuci se samo i iskljucivo gradjaninom ove zemlje, ne mozes reci da su ti sva prava izjednacena sa ovima koji se osjecaju dijelom svojih etniciteta.
trimi68 wrote:Molim najpametnije glave (gornje i donje) članova ovog foruma a Građana Bosne i Hercegovine, a i sam se smatram Građaninom Bosbe i Hercegovine
,
da mi objasne samo jednu stvar:
Kako ću biti Građanin i samo Građanin u Bosni i Hercegovini ?
Molim odgovor/odgovore
Vidim. Svi se otimaju da provedu tu odluku. U krajnjem slucaju, drzava nam je takva, da je morala izgubiti sudski spor da bi izjednacila sve svoje stanovnike sa jednakim pravima. Tj. samo su jos uvijek svi deklerativno za to. Mogu samo zamisliti kada bi sveto doslo na red, i kako bi se "usvojilo" da se ne primoravaju od strane MZ.denideni wrote:Presuda Sejdic-Finci se mora implementirati i sa tim su svi saglasni.I to je jedino sto EU trazi kada su ove stvari u pitanju.-LIBERO- wrote:Da, samo ako se uz to sto se osjecas gradjaninom, ne svrstas u red Bosnjaka, Srba i Hrvata...i ne mozes biti izabran za predsjednika ove drzave. I ne samo predsjednika, vec i mogi drugi izbori na raznim pozicijama i sl. direktno te diskriminiraju ako svoj identitet vezujes izvan nacionalnog (hajd da ne ulazimo o raspravi o naciji,ima tema za to dovoljno) ili etnickog, ko kako gleda na ono Bosnjak, Srbin i Hrvat.
Osjecajuci se samo i iskljucivo gradjaninom ove zemlje, ne mozes reci da su ti sva prava izjednacena sa ovima koji se osjecaju dijelom svojih etniciteta.
Na koje druge pozicije mislis
Boom71 wrote:
pomiri se sa cinjenicom da vrijednosti koje ti djelis,ne djeli vecina stanovnika bih.
sasvim si u pravu.mada je moj komentar i poimanje rijeci 'gradjanin' vise bio sveobuhvatan,kao neki sistem vrijednosti i to.a recimo i ne mora nuzno biti pozitivan ili negativan.tvsabina wrote:Prvo treba skinuti opanke..uvijek me je nervirao ovaj termin "građanin"..on je totalno dikriminatorski spram divnih i časnih i radnih i vrijednih ljudi koji žive na - selu i koji možda nikada u svom životu nisu bili u gradu. Kako su onda oni - građani? Mislim da je primjerenije reći "stanovnik" ili "državljanin" Bosne i Hercegovine.
Pa to smo mi "bisr"sumirprimus wrote:tctctctc opet niĐe nas seljaka...
denideni wrote:Pa to smo mi "bisr"sumirprimus wrote:tctctctc opet niĐe nas seljaka.....Jesil i Ti nas
To je isto i Gavro reko 1914sumirprimus wrote:denideni wrote:Pa to smo mi "bisr"sumirprimus wrote:tctctctc opet niĐe nas seljaka.....Jesil i Ti nas
mis`im,jesam groHno,al tolko![]()
![]()
na stranu ćak i bijele ćorapice...
tvsabina wrote:Prvo treba skinuti opanke..uvijek me je nervirao ovaj termin "građanin"..on je totalno diskriminatorski spram divnih i časnih i radnih i vrijednih ljudi koji žive na - selu i koji možda nikada u svom životu nisu bili u gradu. Kako su onda oni - građani? Mislim da je primjerenije reći "stanovnik" ili "državljanin" Bosne i Hercegovine.
Pade mi na pamet... imate li vas dvoje možda neki novi prijevod naslova poznatog filma "Citizen Kane"?cyprus wrote:tvsabina wrote:Prvo treba skinuti opanke..uvijek me je nervirao ovaj termin "građanin"..on je totalno diskriminatorski spram divnih i časnih i radnih i vrijednih ljudi koji žive na - selu i koji možda nikada u svom životu nisu bili u gradu. Kako su onda oni - građani? Mislim da je primjerenije reći "stanovnik" ili "državljanin" Bosne i Hercegovine.I mene vala... Čuj građanin
U zadnje vrijeme mi se posebno zgadilo ''građanstvo'' i ''urbanština''
Ma razumijem ja to sve... Samo me generalno nervira to navlačenje grada i ''urbanog'' kao aksioma nečeg a priori dobrog i pozitivnog-LIBERO- wrote:Vidi ovo dvoje bukvalaca![]()
Gradjanin moze biti i pojam koji je zapravo "politicke" osobnosti. Gradjanin nije samo, i iskljucivo, stanovnik urbane sredine koja je dovoljno velika da se zove gradom.