Mjesani brakovi

shmizlica

#1 Re: Mjesani brakovi

Post by shmizlica »

prošla tema ove tematike je preživjela jedno 2-3 dana......baš me zanima koliko će ovaj put :D
jefferson

#2 Re: Mjesani brakovi

Post by jefferson »

siddo89 wrote:Nekada davno je bilo cuveno kad se sklopi mjesani brak,kad je Fatima Omanovic pobjegla za katolika to su bili protesti sirom Bosne, od Hercegovine do Sarajeva muslimani su protestirali,muslimani su napustali Hercegovinu i hercegovacka sela iz straha da i njihovo djete ne ode za drugu vjeru.Taj dogadjaj je ostao zapamcen.Dolazi Jugoslavija i Tito i to polako postaje cesce,ali jos uvijek rijetko.Kad je mjesani brak poceo biti cesta pojava? Negdje u 60 -im ili???
A koja je poenta tvog pitanja?
neki

#3 Re: Mjesani brakovi

Post by neki »

jefferson wrote:
siddo89 wrote:Nekada davno je bilo cuveno kad se sklopi mjesani brak,kad je Fatima Omanovic pobjegla za katolika to su bili protesti sirom Bosne, od Hercegovine do Sarajeva muslimani su protestirali,muslimani su napustali Hercegovinu i hercegovacka sela iz straha da i njihovo djete ne ode za drugu vjeru.Taj dogadjaj je ostao zapamcen.Dolazi Jugoslavija i Tito i to polako postaje cesce,ali jos uvijek rijetko.Kad je mjesani brak poceo biti cesta pojava? Negdje u 60 -im ili???
nije poenta u prvom pitanju, to je samo uvodni post za ono sto slijedi...linc mjesanih brakova, djece iz istih i usput i onih koji se izjasnjavaju kao bosanci.
tema ionako nece prezivjeti vise od par postova
shmizlica

#4 Re: Mjesani brakovi

Post by shmizlica »

pa uzmeš statističke podatke iz tog vremena pa uporediš kad su počeli biti ''česta pojava''. ovo je ako te to zanima.....ako hoćeš ovo drugo mogao si drugačije da koncipiraš pitanje :zoka:
elma89_

#5 Re: Mjesani brakovi

Post by elma89_ »

Vjerovatno kasne 1960-e i 1970-i
mrtva kokoš

#6 Re: Mjesani brakovi

Post by mrtva kokoš »

sto si ti zanimljiv lik, sve te nesto zanima, siddo, fasov`o sidu.. :mrgreen:
shmizlica

#7 Re: Mjesani brakovi

Post by shmizlica »

nego reci ti nama jesil naš da te ne peremo džaba :D
animals

#8 Re: Mjesani brakovi

Post by animals »

Nema mjesani brakova..postoje samo brak izmedju muskarca i zene..cuj, mjesani brakovi..taj naziv postoji samo u BiH, Srbiji i Hrvatskoj..
Bodkin

#9 Re: Mjesani brakovi

Post by Bodkin »

neki wrote:
jefferson wrote:
nije poenta u prvom pitanju, to je samo uvodni post za ono sto slijedi...linc mjesanih brakova, djece iz istih i usput i onih koji se izjasnjavaju kao bosanci.
tema ionako nece prezivjeti vise od par postova
u stvari kladim se da ce preci na to kako se djeca iz ovih brakova izjasnjavaju kao bosanci i kako su oni izdajnici i najveci problem bosne
groove

#10 Re: Mjesani brakovi

Post by groove »

animals wrote:Nema mjesani brakova..postoje samo brak izmedju muskarca i zene..cuj, mjesani brakovi..taj naziv postoji samo u BiH, Srbiji i Hrvatskoj..
nije tacno. npr. na njemackom se kaze mischehe.
animals

#11 Re: Mjesani brakovi

Post by animals »

groove wrote:
animals wrote:Nema mjesani brakova..postoje samo brak izmedju muskarca i zene..cuj, mjesani brakovi..taj naziv postoji samo u BiH, Srbiji i Hrvatskoj..
nije tacno. npr. na njemackom se kaze mischehe.
Nisi razumio poentu, ali nije ni bitno..
shmizlica

#12 Re: Mjesani brakovi

Post by shmizlica »

animals wrote: Nisi razumio poentu, ali nije ni bitno..
:pasamoj:
Danguba

#13 Re: Mjesani brakovi

Post by Danguba »

shmizlica wrote:prošla tema ove tematike je preživjela jedno 2-3 dana......baš me zanima koliko će ovaj put :D
puno brate... :-) 2-3 stranice u vrh glave... :D
Bodkin

#14 Re: Mjesani brakovi

Post by Bodkin »

sto je najgore tema je dobra za raspraviti sumnje i strahove kod ulaska u brah izmedju razlicitih etnija ali je za lj&s. za politike nikako
shmizlica

#15 Re: Mjesani brakovi

Post by shmizlica »

ma što bi uopšte kvarili lj&s kad bi i tamo počelo preseravanje kao i ovamo......nije to do toga gdje je tema nego šta je tema
Alevn

#16 Re: Mjesani brakovi

Post by Alevn »

Pa u BiH su sve mješani brakovi, jedno muško drugo žensko :D :sax:
hAZNADAR

#17 Re: Mjesani brakovi

Post by hAZNADAR »

Moguce je da je uvodnicar dio ove raje

http://bosniagenocide.wordpress.com/tag ... i-brakovi/
citiram

ZALAŽEMO SE: ↓

( 1 ) PROTIV mržnje, predrasuda ili bilo koje vrste nasilja:

( 2 ) PROTIV etnički mješovitih brakova, jer vode ASIMILACIJI budućih pokoljenja naše djece iz tih brakova u druge etničke grupe, a BiH NEMOŽE OPSTATI bez Bošnjaka;

( 3 ) PROTIV rasipanja Bošnjaka na "Bosance", "Hercegovce" i "Muslimane," jer takvo izjašnjavanje vodi ka procentualnom smanjenju zastupljenosti Bošnjaka u opštinama i gubljenju teritorija koje smo odbranili u ratu 92-95;

( 4 ) PROTIV zaborava genocida nad Bošnjacima 92-95 i 41-45;

( 5 ) ZA afirmaciju bošnjačkog identiteta i bosanskog jezika;

( 6 ) ZA njegovanje običaja, kulture i historije Bošnjaka;

( 7 ) ZA jak i jedinstven bošnjački narod;

( 8 ) ZA povrat teritorija koje su Srbi oteli Bošnjacima u istočnoj Bosni.

:-) Itd, itd,..
Bodkin

#18 Re: Mjesani brakovi

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:Moguce je da je uvodnicar dio ove raje

citiram

ZALAŽEMO SE: ↓

( 1 ) PROTIV mržnje, predrasuda ili bilo koje vrste nasilja:

( 2 ) PROTIV etnički mješovitih brakova, jer vode ASIMILACIJI budućih pokoljenja naše djece iz tih brakova u druge etničke grupe, a BiH NEMOŽE OPSTATI bez Bošnjaka;

( 3 ) PROTIV rasipanja Bošnjaka na "Bosance", "Hercegovce" i "Muslimane," jer takvo izjašnjavanje vodi ka procentualnom smanjenju zastupljenosti Bošnjaka u opštinama i gubljenju teritorija koje smo odbranili u ratu 92-95;

( 4 ) PROTIV zaborava genocida nad Bošnjacima 92-95 i 41-45;

( 5 ) ZA afirmaciju bošnjačkog identiteta i bosanskog jezika;

( 6 ) ZA njegovanje običaja, kulture i historije Bošnjaka;

( 7 ) ZA jak i jedinstven bošnjački narod;

( 8 ) ZA povrat teritorija koje su Srbi oteli Bošnjacima u istočnoj Bosni.

:-) Itd, itd,..
:-) :-) :-) pa prva im je u suprotnosti sa drugom i trecom. ko su ovi svega ti?
ZV Keli

#19 Re: Mjesani brakovi

Post by ZV Keli »

Ja sam protiv mijesanih brakova,pa evo vi me odmah ubijte. Demokratiju velika vecina vas prihvata ako se ljudi slazu sa vasim misljenjem ako ne odmah su fasisti jer ne zele da se mijesaju sa drugim narodima sto ne znaci da ne mogu zivjeti sa njima ili pored njih :roll:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#20 Re: Mjesani brakovi

Post by plain vanilla »

ja sam za gej brakove :mrgreen:
ulciscorr

#21 Re: Mjesani brakovi

Post by ulciscorr »

hAZNADAR wrote:Moguce je da je uvodnicar dio ove raje

Sa linka:

Aleksandra Simikic, 28, changed her name from Mirsada when she was baptised in the Orthodox Church. She says two of her friends have also taken the plunge adopting a Serb name and the Orthodox faith.

Her mother is a Muslim [Bosniak] and her father a Serb, and she says she and her friends call themselves “Yugoslavs” in censuses.

Zina Cujic, 21, who also adopted the name Aleksandra, said: “I have always lived with the Serbs and it is better like this.”
TDK-90

#22 Re: Mjesani brakovi

Post by TDK-90 »

Ja još nisam u BiH vidio niti čuo za miješani brak . Svi koje znam da su u braku su istih ubijeđenja u nacionalnom-vjerskom smislu
Niti su vjernici niti ih zanima pripadnost nekoj nacionalnoj skupini , znači istih su svjetonazozara nisu različiti i zato ni nema miješanja - mješovitih brakova
Bodkin

#23 Re: Mjesani brakovi

Post by Bodkin »

plain vanilla wrote:ja sam za gej brakove :mrgreen:
zamisli te teme kad ovi hoce da zabrane brakove izmedju ljudi razlicitih etnija :-) jebote kao da kazu austrijanci da su protiv brakova izmedju austrijanaca i francuza
hAZNADAR

#24 Re: Mjesani brakovi

Post by hAZNADAR »

ZV Keli wrote:Ja sam protiv mijesanih brakova,pa evo vi me odmah ubijte. Demokratiju velika vecina vas prihvata ako se ljudi slazu sa vasim misljenjem ako ne odmah su fasisti jer ne zele da se mijesaju sa drugim narodima sto ne znaci da ne mogu zivjeti sa njima ili pored njih :roll:
Mijesani brakovi i jesu odraz demokratije i slobode izbora. Cim si protiv slobode izbora bracnog druga - ti nisi demokrata vec ....... - logika kaze sama. Demokrati imaju pravo konstatovati tj. prepoznati fasizam - bez ubijanja naravno.

Barack Obama, Kemal Monteno, .. sjeticu se jos kojeg polutana
Last edited by hAZNADAR on 07/09/2013 20:25, edited 1 time in total.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#25 Re: Mjesani brakovi

Post by plain vanilla »

Bodkin wrote:
plain vanilla wrote:ja sam za gej brakove :mrgreen:
zamisli te teme kad ovi hoce da zabrane brakove izmedju ljudi razlicitih etnija :-) jebote kao da kazu austrijanci da su protiv brakova izmedju austrijanaca i francuza
ovo, kao i mnoga druga pitanja, svako treba odgovoriti u svoje ime

razvodi su postali svakodnevnica, a nisam cula da se iko razveo zbog toga jer je brak "mijesani"
ali nama dusa palamuditi o budalastinjama
Locked