Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
JabbaTheHutt

#9776 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JabbaTheHutt »

Klodovik wrote:To da je tebi normalno da se nameće službena verzija historije radije ne bih komentarisao. Historija je nauka i kao takva bi trebala baratati isključivo činjenicama.

U BiH postoje tri konstituentna naroda, pusti se pogrešnih prevoda Dejtonskog sporazuma. Gdje piše i na osnovu koje prakse iz neke druge zemlje jedan konstituentni narod u jednoj zemlji treba imati TV kanal na svom jeziku i pravo na vlastitu verziju historije?
Ne mora meni to biti normalno, to je jednostavno tako. Pa neće svaka manjina određivati povijest. I kao što sam već rekao povijest nije samo skup datuma. U Turskoj neće nazvati pokolj Armena genocidom, ma neće ga nazvati ni zločinom. Razumiješ?

Ne znam za praksu jer ne mogu usporediti BiH sa nekom državom, osim možda sa Libanonom. Kakva je praksa kod njih, ne znam. Logično je da konstitutivni narodi imaju pravo na tv kanal, kada već postoje državni kanali, jer budimo iskreni RTRS je srpski, FTV bošnjačka. I tako to ljudi vide, možeš im sada ti sto godina govoriti da ima Hrvata zaposlenih, da se kaže "tjedan", a ne "hefta" i slično.
_majevica_

#9777 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by _majevica_ »

JabbaTheHutt wrote:
_majevica_ wrote:Sta sa Romima u BiH.Njih ima vise od Hrvata u BiH to je
cinjenica.Nemaju svoj jezik u skolama a nisu ni manjina u BiH.Kako njih demokratski u BiH svrstati..
Romi su manjina, kao i Židovi, Rusi, Mađari, Albanci, a ne konstitutivni narod.
A sto su manjina a ima ih vise nego Hrvata u BiH.Ili vise ih ima nego Srba u FBiH.Zasto nisu konstitivni narod
u BiH...Valjda trebaju imati ista prava kao i ostali vecinski narodi kojih ima manje u navedenim dijelovima BiH
al kojih ima i u velikom broju na nivou BiH.
nokia6170

#9778 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nokia6170 »

JabbaTheHutt wrote:
Alfons Kauders wrote:i ti sad sam upadas u kontradikcije... po tebi je problem u centraliziranoj federaciji, a sad i sam govoris da vecina sredstava zavrsi u nakaradno skrojenim kantonima...

apsolutno se slazem da minijaturni kantoni poput posavskog, 10tke ili bpk ne sluze nikome, tj sami su sebi svrha jer cijede novac iz drugih kantona preko federacije...

i pored toga sto se toboze zalazes za decentralizaciju, nisi mi odgovorio da li je normalno da tk, kao najveci kanton i tuzla, kao najveca opstina u bih, finansiraju razne federalne i drzavne institucije u sarajevu, banjaluci, mostaru, a da pri tome ti nivoi vlasti na tk nisu smjestili niti jedno jedino ministarstvo ili instituciju? skontaj malo sta znaci par stotina radnih mjesta u takvim institucijama... isto tako, po kojoj logici bi tuzlaci trebali finansirati uspostavljanje nekog novog tv kanala na hrvatskom jeziku...

zanimljiva neka ideja decentralizacije, da najsiromasniji kanton finansira razvoj drugih, razvijenijih krajeva... :D isto se moze reci i za unsko-sanski ili zenicko-dobojski kanton... tk, usk i zdk zajedno imaju vise stanovnika od rs ili od ostalih kantona u fbih zajedno...
Nema kontradikcije. Po meni nije problem novac županijama nego federaciji i državi. Bilo bi bolje da nema županija, ali ima i onda bolje napraviti od toga nešto funkcionalno. Dati općinama novac neka one plaćaju svoje stvari i svoju županiju.

Ne, nije pošteno da na Tuzli parazitira netko i slično. Zato i govorim da novac privređen na lokalnoj razini treba većinom ostati tu. U čemu je problem da nekoliko ministarstava ode u Tuzlu, nekoliko u Mostar, Bihać i sl.?

I opet ne kužiš u vezi financiranja kanala. Govorim teći put: Dati ljudima izbor da izaberu koji kanal žele plaćati od ponuđena tri ... pa neka izvole.
Jesi li ti da se Bosna i Hercegovina uredi, odnosno decentralizuje, na etnickoj osnovi gdje bi tako uredjene jedinice imale skoro sve ovlasti od kulture, nauke, sporta itd?
JabbaTheHutt

#9779 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JabbaTheHutt »

Alfons Kauders wrote:ne znam sta ti nije jasno u mom postu... istorija je nauka, tacka... nema tu autorske slobode i preseravanja... navode se cinjenice, a na ljudima je da ih interpretiraju kako god hoce... nema tu "dogovora" druze, jednostavno nema... tu nauka treba da radi svoj posao, a ne politika...

sto se tice gavrila, dovoljno je napisati sta se sve dogodilo, sta je prethodilo atentatu, koje su bile posljedice... ne mora se govoriti da je borac za slobodu ili terorista... isto vazi i za turke... mada ne znam na koje ulice mislis, jer ja bas i nisam primjetio da neke nose imena sultana...
Ali povijest nije egzaktna nauka i razlikuje se od države do države, barem ona "lokalna povijest". Da je tako lako napraviti objektivno već bi u BiH bila jedinstvena, a nije, niti će vjerojatno ikada biti.
JabbaTheHutt

#9780 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JabbaTheHutt »

_majevica_ wrote:A sto su manjina ...
Zato jer jesu.
Pomozi im ti da budu konstitutivni narod.
:roll:
Alfons Kauders

#9781 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Alfons Kauders »

JabbaTheHutt wrote: Nema kontradikcije. Po meni nije problem novac županijama nego federaciji i državi. Bilo bi bolje da nema županija, ali ima i onda bolje napraviti od toga nešto funkcionalno. Dati općinama novac neka one plaćaju svoje stvari i svoju županiju.
kako nema kontradikcije? pa kakva je razlika ako opstina ubire porez i njime finansira kanton, samo presipanje iz supljeg u prazno... isto vazi i za druge nivoe vlasti... tako bi samo promijenio nacin prikupljanja poreza, dok bi porez na kraju opet zavrsio na istom mjestu... na stranu sto opstine jednostavno ne mogu ubirati npr. indirektne poreze - to nije slucaj nigdje u svijetu...
Ne, nije pošteno da na Tuzli parazitira netko i slično. Zato i govorim da novac privređen na lokalnoj razini treba većinom ostati tu. U čemu je problem da nekoliko ministarstava ode u Tuzlu, nekoliko u Mostar, Bihać i sl.?
problem je u tome sto ja ne vidim da ministarstva i institucije idu u tuzlu, vec u neke druge gradove... tako da nasi porezi uredno placaju stotine radnika u banjaluci, sarajevu, mostaru, a tuzla zauzvrat ne dobije nista...
I opet ne kužiš u vezi financiranja kanala. Govorim teći put: Dati ljudima izbor da izaberu koji kanal žele plaćati od ponuđena tri ... pa neka izvole.
ja sam ti vec rekao na koji nacin se dijeli novac ubran od tv takse... gradjani ne placaju kanale, vec tv taksu, porez...to nije stvar izbora, vec porez... ako bi gradjanima dao izbor, 99% bi izabralo da ne placa nijedan, jer svi ionako gleda kako se guze antilope na national geographicu ili prate hrt...

novac se dijeli (nepravedno) na jednak dio izmedju ftv i rtrs, dok pola uzima bht... znaci ti bi uveo cetvrti, ne treci kanal, a da bi to uradio moras prvo promijeniti sistem prikupljana srestava koji su nametnuli evropljani, jer mora biti u skladu sa EU standarima... cak i kad nekim cudom to isposlovao, postavlja se pitanje da li bi taj novi kanal bio odrziv... radio sam godinama s produkcijskim kucama i tv stanicama, vrlo dobro znam koje su cifre potrebne da se uspostavi iole ozbiljna medijska kuca... ako mislis da bi nekih 100,000 domacinstava moglo finansirati kvalitetnu televiziju, grdno se varas - mogli bi napraviti neku jadnu televizijicu koju niko ne bi gledao i koja ne bi imala kapacitete da proizvodi vlastiti program, a o infrastrukturi i pocetnim ulaganjima da i ne govorim...
kv99

#9782 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kv99 »

JabbaTheHutt wrote:
Klodovik wrote:To da je tebi normalno da se nameće službena verzija historije radije ne bih komentarisao. Historija je nauka i kao takva bi trebala baratati isključivo činjenicama.

U BiH postoje tri konstituentna naroda, pusti se pogrešnih prevoda Dejtonskog sporazuma. Gdje piše i na osnovu koje prakse iz neke druge zemlje jedan konstituentni narod u jednoj zemlji treba imati TV kanal na svom jeziku i pravo na vlastitu verziju historije?
Ne mora meni to biti normalno, to je jednostavno tako. Pa neće svaka manjina određivati povijest. I kao što sam već rekao povijest nije samo skup datuma. U Turskoj neće nazvati pokolj Armena genocidom, ma neće ga nazvati ni zločinom. Razumiješ?

Ne znam za praksu jer ne mogu usporediti BiH sa nekom državom, osim možda sa Libanonom. Kakva je praksa kod njih, ne znam. Logično je da konstitutivni narodi imaju pravo na tv kanal, kada već postoje državni kanali, jer budimo iskreni RTRS je srpski, FTV bošnjačka. I tako to ljudi vide, možeš im sada ti sto godina govoriti da ima Hrvata zaposlenih, da se kaže "tjedan", a ne "hefta" i slično.
Mozda je za tebe logicki jer pokazujes da sa svojom "logikom " negiras zakone i odluke suda . Nema ustavnih ili zakonskih odredbi koje dopustaju podjelu drzavnih kanala pa kao sto sam te pitao u slucaju zupanija koje potenciras iako znas da je to nezakonski da li se moze zakon tumaciti kako se zeli ? Kada se negira zakoni koji ne dopustaju podjelu drzavne televizije ili koristenje kantona da li se isto tako mogu negirati zakoni koji kazu da su BiH Hrvati konstitutivan narod ? Kad vec zagovaras da se ne postuju zakoni onda su svi zakoni pod upitnikom a ne kao sto ti radis potenciras konstituivnost iako logicki nemate taj status jer vas je manje nego Roma a negiras sve ostalo.
Last edited by kv99 on 07/04/2010 14:53, edited 3 times in total.
JabbaTheHutt

#9783 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JabbaTheHutt »

nokia6170 wrote:Jesi li ti da se Bosna i Hercegovina uredi, odnosno decentralizuje, na etnickoj osnovi gdje bi tako uredjene jedinice imale skoro sve ovlasti od kulture, nauke, sporta itd?
Ne, ne moraju biti etnički.
Pa već postoje kantoni i općine, samo im treba dati više ovlasti i veći povrata novca, i možda ukrupniti već spomenute. Mislim da je to realno.
veljaca

#9784 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by veljaca »

JabbaTheHutt wrote:
Alfons Kauders wrote:ne znam sta ti nije jasno u mom postu... istorija je nauka, tacka... nema tu autorske slobode i preseravanja... navode se cinjenice, a na ljudima je da ih interpretiraju kako god hoce... nema tu "dogovora" druze, jednostavno nema... tu nauka treba da radi svoj posao, a ne politika...

sto se tice gavrila, dovoljno je napisati sta se sve dogodilo, sta je prethodilo atentatu, koje su bile posljedice... ne mora se govoriti da je borac za slobodu ili terorista... isto vazi i za turke... mada ne znam na koje ulice mislis, jer ja bas i nisam primjetio da neke nose imena sultana...
Ali povijest nije egzaktna nauka i razlikuje se od države do države, barem ona "lokalna povijest". Da je tako lako napraviti objektivno već bi u BiH bila jedinstvena, a nije, niti će vjerojatno ikada biti.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Stvarno :( . Povijest iliti istorija iliti historija jeste jedinstvena, odnosno ima samo JEDNA istorija, ona koja se stvarno desila, a sto ima razlicitih ljudi koji zbog svojih interesa je tumace kako njima odgovora - nije kriva ta ista (h)isorija/poviest - nego ti ( ne)ljudi ....
Klodovik

#9785 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Klodovik »

JabbaTheHutt wrote:

Kakve veze sad ima Liban? U libanskom ustavu nema konstituentnih naroda, samo Lebanese people i Lebanese Nation. Na šta se tačno pozivaš kad kažeš da konstituentni narodi imaju pravo na TV kanal? Na ustav BiH? Na praksu neke druge zemlje? Međunarodno pravo?
Alfons Kauders

#9786 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Alfons Kauders »

JabbaTheHutt wrote:

istorija je jedna, jer se zasniva na cinjenicama... jedino sto je relativno je percepcija istorije... tako da i danas imas budala koje misle da se holokaust nije dogodio, ili s druge strane imas budale koje misle da je u jasenovcu nastradao milion srba... zasto govorim da su budale? zato jer zanemaruju cinjenice, pa ih i ne treba shvatiti ozbiljno... svi koji se zalazu za "3 verzije istorije" se zapravo zalazu za 3 verzije lazi koja ce dobro posluziti za indoktrinaciju novih generacija...
JabbaTheHutt

#9787 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JabbaTheHutt »

Alfons Kauders wrote:pa kakva je razlika ako opstina ubire porez i njime finansira kanton, samo presipanje iz supljeg u prazno
Nije, jer ovako više novca ostaje onima koji su ga zaista generirali, a manje parazitskim birokratima iz gornje dvije razine vlasti. Jednostavno je riječ o boljoj raspodjeli.
Alfons Kauders wrote:na stranu sto opstine jednostavno ne mogu ubirati npr. indirektne poreze - to nije slucaj nigdje u svijetu...
Mogu, ali ne trebaju. Može se ubirati centralizirano, ali onda vraćati:

- općini (županiji): 90%
- federaciji: 5%
- državi: 5%
Alfons Kauders wrote:problem je u tome sto ja ne vidim da ministarstva i institucije idu u tuzlu, vec u neke druge gradove... tako da nasi porezi uredno placaju stotine radnika u banjaluci, sarajevu, mostaru, a tuzla zauzvrat ne dobije nista
Nema baš ni u Mostaru ministarstava. Ima na papiru, a svi ministri i kabineti u Sarajevu.
To i govorim da se treba promijeniti.
Alfons Kauders wrote:novac se dijeli (nepravedno) na jednak dio izmedju ftv i rtrs, dok pola uzima bht... znaci ti bi uveo cetvrti, ne treci kanal
Ne, nego treći. bht nema svhe tada. I onda se ne bi plaćalo ovako nego bi birao što ćeš plaćati od ta tri. Nešto kao kada u Njemačkoj biraš koju ćeš religijsku zajednicu plaćati, ili ako nećeš religijsku onda humanitarnu.
Alfons Kauders wrote:ako mislis da bi nekih 100,000 domacinstava moglo finansirati kvalitetnu televiziju, grdno se varas - mogli bi napraviti neku jadnu televizijicu koju niko ne bi gledao i koja ne bi imala kapacitete da proizvodi vlastiti program, a o infrastrukturi i pocetnim ulaganjima da i ne govorim...
Ne brini ti ništa za kvalitetu te televizije, svašta se može napraviti. Nije baš ni da su ove postojeće kvalitetne. Previše dajete značaja brojnosti nečega.
JabbaTheHutt

#9788 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JabbaTheHutt »

Klodovik wrote:Kakve veze sad ima Liban? U libanskom ustavu nema konstituentnih naroda, samo Lebanese people i Lebanese Nation. Na šta se tačno pozivaš kad kažeš da konstituentni narodi imaju pravo na TV kanal? Na ustav BiH? Na praksu neke druge zemlje? Međunarodno pravo?
Ima veze jer u Libanonu sve ide prema religjskom ključu, kao u nas po nacionalnom. Ako im je predsjednik kršćan, premijer mora biti suni musliman, šef parlamenta šiitski musliman itd.

Pozivam se na logiku i težnje naroda koji žive u BiH. Nije baš da možeš BiH porediti sa normalnim državama.
JabbaTheHutt

#9789 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JabbaTheHutt »

Alfons Kauders wrote:svi koji se zalazu za "3 verzije istorije" se zapravo zalazu za 3 verzije lazi koja ce dobro posluziti za indoktrinaciju novih generacija...
Ali to su tri naroda u BiH.
Da nije tako već davno bi se učila jedinstvena povijest.
Zašto nije tako?
kv99

#9790 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kv99 »

JabbaTheHutt wrote:[

Vidim da imas smisla za ekonomiju kao i za pravo ( poteniciras zupanije umjesto kantona iako znas da je to nezakonito a to povlaci pitanje i ostalih zakona kao one na koje se pozivas da su BiH Hrvati konstitutivan narod) pa mi objasni da li ce to opstine da same finasiraju vlastite vojne snage, javnu infranstrukturu samo u svojoj opstini , otvarati fakultete u svakoj opstini itd. Pa ni Amerika nema takvu raspodjelu sredstava ali kao sto sam ti skrenuo paznju i za tvoje ranije zahtjeve ( podjela TV ) propagiras ono sto vodi podjeli bez obzira na rezultat.
JabbaTheHutt

#9791 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JabbaTheHutt »

kv99 wrote:Vidim da imas smisla za ekonomiju kao i za pravo ( poteniciras zupanije umjesto kantona iako znas da je to nezakonito a to povlaci pitanje i ostalih zakona kao one na koje se pozivas da su BiH Hrvati konstitutivan narod) pa mi objasni da li ce to opstine da same finasiraju vlastite vojne snage, javnu infranstrukturu samo u svojoj opstini , otvarati fakultete u svakoj opstini itd. Pa ni Amerika nema takvu raspodjelu sredstava ali kao sto sam ti skrenuo paznju i za tvoje ranije zahtjeve ( podjela TV ) propagiras ono sto vodi podjeli bez obzira na rezultat.
Vojska: Svesti na minimun i financirati svi ... može od tih 10% što ide na gornje razine.
Infrastruktura: To se ionako ide kreditom u kojem mogu sudjelovati sve općine kada se nešto pravi. Za lokalne putove tu je lokalna jedinica.
Fakultet: Razina kantona (kao i do sada praktično) ili financiranjem iz više županija koje imaju interes (Sveučilište u Mostaru).

Što se tiče podjele, moraš se probuditi i shvatiti da je BiH podjeljena, ovo su preporuke da se zemlja koliko-toliko unormali.
Alfons Kauders

#9792 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Alfons Kauders »

JabbaTheHutt wrote:Nije, jer ovako više novca ostaje onima koji su ga zaista generirali, a manje parazitskim birokratima iz gornje dvije razine vlasti. Jednostavno je riječ o boljoj raspodjeli.
ja nemam nista protiv, samo sto su tvoje ideje nerealne, barem bez radikalnih ustavnih promjena...

evo ti opet primjer tuzle... opstinski budzet oko 60 miliona, kantonalni 700, federalni 1600, drzavni 1100... u opstini tuzla zivi oko 5% stanovnistva bih, oko 190000 po zadnjim procjenama... s obzirom da se radi o velikoj i razvijenoj sredini u odnosu na veliku vecinu opstina, realno je pretpostaviti da tih 5% stanovnistva uplacuje vise od 5% prema budzetima, vjerovatno 7-8%, ako ne i 10%... i sad bi te stotine miliona trebale ostati u tuzli, a da u susjednoj, maloj i nerazvijenoj opstini kalesija zatvorimo skole i domove zdravlja? nidje veze drug... dodatni je problem sto se neki porezi ne ubiru tamo gdje bi trebali... npr... kanton sarajevo zvanicno izvozi najvise elektricne energije, mada se u njemu ne proizvodi ni kilovat...
Nema baš ni u Mostaru ministarstava. Ima na papiru, a svi ministri i kabineti u Sarajevu.
To i govorim da se treba promijeniti.
tu se slazem
Ne, nego treći. bht nema svhe tada. I onda se ne bi plaćalo ovako nego bi birao što ćeš plaćati od ta tri. Nešto kao kada u Njemačkoj biraš koju ćeš religijsku zajednicu plaćati, ili ako nećeš religijsku onda humanitarnu.
znaci ukidamo drzavnu televiziju da bi napravili etnicku? a sta cemo s bht-a onda? s ljudi, opreme, onih 50% koji im idu za taksu? kako da onda raspodjelimo ta sredstva?
Ne brini ti ništa za kvalitetu te televizije, svašta se može napraviti. Nije baš ni da su ove postojeće kvalitetne. Previše dajete značaja brojnosti nečega.
ja ti s decenijom i kusur iskustva u toj struci lijepo govorim da se s nekih pola miliona mjesecno ne moze napraviti puno... da i ne govorimo o tome da bi opremanje te televizije kostalo nekoliko desetina miliona prije nego sto bi i krenula s emitiranjem programa...
Klodovik

#9793 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Klodovik »

JabbaTheHutt wrote:
Klodovik wrote:Kakve veze sad ima Liban? U libanskom ustavu nema konstituentnih naroda, samo Lebanese people i Lebanese Nation. Na šta se tačno pozivaš kad kažeš da konstituentni narodi imaju pravo na TV kanal? Na ustav BiH? Na praksu neke druge zemlje? Međunarodno pravo?
Ima veze jer u Libanonu sve ide prema religjskom ključu, kao u nas po nacionalnom. Ako im je predsjednik kršćan, premijer mora biti suni musliman, šef parlamenta šiitski musliman itd.

Pozivam se na logiku i težnje naroda koji žive u BiH. Nije baš da možeš BiH porediti sa normalnim državama.
U Libanu su prema ustavu svi Libanci. To je bitno drugačije.

Logika i težnje naroda? Nedefinirane i neuhvatljive stvari.
Alfons Kauders

#9794 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Alfons Kauders »

JabbaTheHutt wrote:
Alfons Kauders wrote:svi koji se zalazu za "3 verzije istorije" se zapravo zalazu za 3 verzije lazi koja ce dobro posluziti za indoktrinaciju novih generacija...
Zašto nije tako?
nije tako zato jer su na vlasti fasisti...
JabbaTheHutt

#9795 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JabbaTheHutt »

Alfons Kauders wrote:evo ti opet primjer tuzle... opstinski budzet oko 60 miliona, kantonalni 700, federalni 1600, drzavni 1100... u opstini tuzla zivi oko 5% stanovnistva bih, oko 190000 po zadnjim procjenama... s obzirom da se radi o velikoj i razvijenoj sredini u odnosu na veliku vecinu opstina, realno je pretpostaviti da tih 5% stanovnistva uplacuje vise od 5% prema budzetima, vjerovatno 7-8%, ako ne i 10%... i sad bi te stotine miliona trebale ostati u tuzli, a da u susjednoj, maloj i nerazvijenoj opstini kalesija zatvorimo skole i domove zdravlja? nidje veze drug... dodatni je problem sto se neki porezi ne ubiru tamo gdje bi trebali... npr... kanton sarajevo zvanicno izvozi najvise elektricne energije, mada se u njemu ne proizvodi ni kilovat...
Pa lijepo se Kalesija pripoji Tuzli ako ne može samo ni jednu školu i Dom zdravlja financirati, ili se u tom kantonu napravi fond solidarnosti za općine u tom kantonu koje su u problemima. Sve se to da lijepo urediti samo prvo treba napraviti decentralizaciju, a početak toga je vraćanje više novca općinama, spajanje nekih besmislenih općina, ukrupnjavanje kantona.
Alfons Kauders wrote:znaci ukidamo drzavnu televiziju da bi napravili etnicku? a sta cemo s bht-a onda? s ljudi, opreme, onih 50% koji im idu za taksu? kako da onda raspodjelimo ta sredstva?
Može ta televizija ostati kao spomenuti servisni kanal. Sposobni ljudi idu na druge televizije, privatne, ili ako nisu sposobni idu na biro i prekvalificiraju se, uče, traže nešto drugo, Moj posao meni nije zagarantiran, zašto bi bio njima? Ako se sada plaća 7 KM (nešto je tako) za TV, lijepo dadneš ljudima da biraju što će plaćati za recimo isto 7 KM. 5 KM od toga ide toj televiziji, a 2 KM za taj servisni kanal.
Alfons Kauders wrote:da i ne govorimo o tome da bi opremanje te televizije kostalo nekoliko desetina miliona prije nego sto bi i krenula s emitiranjem programa
Dobiješ jedan čitav narod zadovoljniji. Nekoliko desetaka milijuna nije nešto. Popije i pojede to predsjedništvo godišnje. :-D
JabbaTheHutt

#9796 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JabbaTheHutt »

Klodovik wrote:U Libanu su prema ustavu svi Libanci. To je bitno drugačije. Logika i težnje naroda? Nedefinirane i neuhvatljive stvari.
Ma nije različito, samo im je religija ključ, a ne nacija.
Oni se identificiraju po religiji.
JabbaTheHutt

#9797 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JabbaTheHutt »

Alfons Kauders wrote:
JabbaTheHutt wrote:
Zašto nije tako?
nije tako zato jer su na vlasti fasisti...
Vlast je preslika naroda.
Nisu njih birali vanzemaljci.
Tko god u BiH bio na vlasti taj problem će isti biti.
zavrzlama

#9798 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by zavrzlama »

Zašto nije tako?
Sad ce tebi cika zavrzlama objasniti najrazumljivijim jezikom zasto...

zato sto BIH nije ko srbija i hrvatska, da sve koji nisu za jednu policiju,vojsku,zastavu i vjeru pobiju protjeraju i sikaniraju,pa kad su sami i sva prava imaju i samo jedan vecinski narod ,tad i istoriju je istim lako napisati...

BIH ima problem sto je dala konstutivnost uhljupima koji se zahvaljuju BIH na najbolji nacin,omalovazavajuci istu i radeci na njenom nestanku konstantno...ovi uhljupi i ljudski sljamovi sami tjeraju nas Bosance i Hercegovce da uzmemo isti (ustvari sami sebi jamu kopaju) recept kao i matice im...tad se istorija lako pise jer nema drugih da pisu i svoju verziju..(ovo je samo metaforicki)
Last edited by zavrzlama on 07/04/2010 15:34, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#9799 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by ultima_palabra »

@jabba
U svijetu ne postoji takva država kakvu ti zagovaraš :roll: Rijetke su države koje su decentraliziranije od ove (a da ne govorimo kako je decentralizovana na bazi etničkog čišćenja), a ti zagovaraš nove podjele.
Što se tiče televizije, FTV zadovoljava potrebe Hrvata isto koliko i Bošnjaka što se tiče jezika, istorije, kulture, religije... Jedini je problem što bi HDZ htio svoju stranačku televiziju, što se mene tiče neka je osniva, ali svojim parama 8-)
JabbaTheHutt

#9800 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JabbaTheHutt »

ultima_palabra wrote:U svijetu ne postoji takva država kakvu ti zagovaraš
Ne postoji u svijetu ni država kao BiH. Ja samo govorim što bi ja volio i što mislim da je realnije od nerealnih priča o ukidanju RS-a, otcjepljenju RS-a, trećih entiteta i slično.

Što se tiče novca, ja to upravo i predlažem. Neka svatko financira televiziju koju hoće. Nitko tebe novac neće pitati, ne boj se.
Last edited by JabbaTheHutt on 07/04/2010 15:39, edited 1 time in total.
Locked