Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#11801 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Bosnohercegovac wrote:
Socijalista wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

zamolio bih moda da ovo uredi, nece me ove linkovi. hvala

Srpski novci samo Dodiku=SNSD

:P
osa

#11802 Re: Dodik će uništiti RS

Post by osa »

probuseni $ wrote:
Ti opet pokazujes neznanje osnovnih pojmova. Nisam ja badava napisao formiranje Bosanske Pravoslacvne Crkve ? Informisi se malo? Pravoslavlje funkcionise na teritorijalnom principu drzave u kojoj djeluje i djelovanje SPC na teritoriji Bosne , u administrativnom smislu je religijska agresija na Bosnu.
Katolcizam je organizovan drugacije. Tu je Vatikan. Valjda ti ne trebam dalje objasnjavati u vezi katolcizma. Islam se organizuje slicno pravolsavlju , na nivou drzave, stim sto je ova IZ i Ceric umjesto da djeluju medju gradjanima Bosne , uzjahali na jedan narod, na Bosnjake i zloupotrebljavaju ih u svoje politicke ciljeve. IZ treba u svo nazivu imati IZ Bosne sto ce je obavezivati da djeluje medju muslimanskim vjernicima a ne samo medju bosnjacima koje prisvaja kao svoje.

Javi se sljedeci put sa necim smislenijim ...
koliko znam recimo srpska i ruska pravoslavna crkva postoje u americi, nema američke, isto tako i armenska, koja postoji i u turskoj, nikad turci nisu formirali tursku pravoslavnu crkvu, ne razbacuj se velikim idejama, promisli malo prije nego što ovako nešto napišeš....
probuseni $

#11803 Re: Dodik će uništiti RS

Post by probuseni $ »

osa wrote:
probuseni $ wrote:
Ti opet pokazujes neznanje osnovnih pojmova. Nisam ja badava napisao formiranje Bosanske Pravoslacvne Crkve ? Informisi se malo? Pravoslavlje funkcionise na teritorijalnom principu drzave u kojoj djeluje i djelovanje SPC na teritoriji Bosne , u administrativnom smislu je religijska agresija na Bosnu.
Katolcizam je organizovan drugacije. Tu je Vatikan. Valjda ti ne trebam dalje objasnjavati u vezi katolcizma. Islam se organizuje slicno pravolsavlju , na nivou drzave, stim sto je ova IZ i Ceric umjesto da djeluju medju gradjanima Bosne , uzjahali na jedan narod, na Bosnjake i zloupotrebljavaju ih u svoje politicke ciljeve. IZ treba u svo nazivu imati IZ Bosne sto ce je obavezivati da djeluje medju muslimanskim vjernicima a ne samo medju bosnjacima koje prisvaja kao svoje.

Javi se sljedeci put sa necim smislenijim ...
koliko znam recimo srpska i ruska pravoslavna crkva postoje u americi, nema američke, isto tako i armenska, koja postoji i u turskoj, nikad turci nisu formirali tursku pravoslavnu crkvu, ne razbacuj se velikim idejama, promisli malo prije nego što ovako nešto napišeš....

Ni ti ne znas kako funkcionise SPC i pravoslavlje...
seln

#11804 Re: Dodik će uništiti RS

Post by seln »

DinoZe wrote:Ja mislim da Dodik nece unistiti RS. Dodo je majstor psihicke manipulacije, a to nemora uvijek biti lose.
Rs prije Dode nije nista imala pa cak ni narod u Rs nije imao psihicku stabilnost, jer su se osjecali uplaseno i ponizeno.Svaki dan se nasrtalo na RS i uzmale se ovlasti. Dodik je to zaustavio i vratio narodu osjecaj da se sa Srbima nemoze svako igrati. Za jednog Srbina u Rs je to najvaznije. Vidim da se ovdije na forumu potencira pitanje ekonomije i gladnog stomaka. Prva stavr je da ekonomija u RS ma koliko bila losa je bolja od ekonomije koju je Rs imala prije par godina. Druga stvar i najvaznija u svemu ovome je da ce se svo Srbi u RS zrtvovati koliko dugo to trebalo za ocuvanje RS, pa makar gladovali godinama. Trebate pogledati istoriju srpskog naroda, vazda se gladovalao ali je srpstvo nije previse izdavalo. Srbi su navikli ako treba da zive u trosnim kucama i jedu proju jos od Turaka pa do danas, ali najvaznije je srpstvo. vecina ljudi u Rs su zemljoradnici tako da se bas i ne gledauje a ostalo stavri im i netrebaju sve dok su oni psihicki stabilni i dok im je uglavi da se bore za RS.
Dodik ce biti i otici, doci ce neko drugi a za sve je najvaznija RS pogotovo sto je Dodika sada pokazao kako se moze.
Image
luckypot

#11805 Re: Dodik će uništiti RS

Post by luckypot »

DinoZe wrote:Ja mislim da Dodik nece unistiti RS. Dodo je majstor psihicke manipulacije, a to nemora uvijek biti lose.
Rs prije Dode nije nista imala pa cak ni narod u Rs nije imao psihicku stabilnost, jer su se osjecali uplaseno i ponizeno.Svaki dan se nasrtalo na RS i uzmale se ovlasti. Dodik je to zaustavio i vratio narodu osjecaj da se sa Srbima nemoze svako igrati. Za jednog Srbina u Rs je to najvaznije. Vidim da se ovdije na forumu potencira pitanje ekonomije i gladnog stomaka. Prva stavr je da ekonomija u RS ma koliko bila losa je bolja od ekonomije koju je Rs imala prije par godina. Druga stvar i najvaznija u svemu ovome je da ce se svo Srbi u RS zrtvovati koliko dugo to trebalo za ocuvanje RS, pa makar gladovali godinama. Trebate pogledati istoriju srpskog naroda, vazda se gladovalao ali je srpstvo nije previse izdavalo. Srbi su navikli ako treba da zive u trosnim kucama i jedu proju jos od Turaka pa do danas, ali najvaznije je srpstvo. vecina ljudi u Rs su zemljoradnici tako da se bas i ne gledauje a ostalo stavri im i netrebaju sve dok su oni psihicki stabilni i dok im je uglavi da se bore za RS.
Dodik ce biti i otici, doci ce neko drugi a za sve je najvaznija RS pogotovo sto je Dodika sada pokazao kako se moze.

Pogresno. Nije ovo doba Turaka kad se nije imalo gdje ni otici, jer nije bilo ni autobusa ni vozila niti bilo cega. Sad imas i Srbiju u blizini, a i lijepi bijeli svijet.

A da Srbi nisu srpstvo izdali to mogu reci samo :lol:
bicebolje

#11806 Re: Dodik će uništiti RS

Post by bicebolje »

Rat u BiH nije počeo niti se politički vodi zbog ekonomskih pitanja. Priča pozitivnim ekonomskim pitanjima je samo ukras i obrnuto. Čist primjer je sjever Kosova gdje Srbi godinama žive bez ikakve ekonomije. U poređenju sa njima RS je USA. Ja sam davno rekao da su napadi na Dodika preko ekonomskih pitanja čisto gubljenje vremena jer on ne prikuplja glasače na taj način. Kod nas se decenijama živi loše i ljudi su navikli. Ne može se reći vidi šta im je taj i taj uradio jer ni prije njega nije bilo drastično bolje. Npr. Rudo o kojem Bajić govori je uvijek bilo vukoebina.
probuseni $

#11807 Re: Dodik će uništiti RS

Post by probuseni $ »

bicebolje wrote:Rat u BiH nije počeo niti se politički vodi zbog ekonomskih pitanja. Priča pozitivnim ekonomskim pitanjima je samo ukras i obrnuto. Čist primjer je sjever Kosova gdje Srbi godinama žive bez ikakve ekonomije. U poređenju sa njima RS je USA. Ja sam davno rekao da su napadi na Dodika preko ekonomskih pitanja čisto gubljenje vremena jer on ne prikuplja glasače na taj način. Kod nas se decenijama živi loše i ljudi su navikli. Ne može se reći vidi šta im je taj i taj uradio jer ni prije njega nije bilo drastično bolje. Npr. Rudo o kojem Bajić govori je uvijek bilo vukoebina.
Dodik urlice na sav glas da brani srpstvo, a pigmerji se raduju ekonomskoj propasti RS ... :lol:

Dodika mozes pobjediti samo njegovim oruzjem. On je srpsto izveo na drzavni nivo, dao mu legitimitet kroz RS. Da bi ga Bosna ukrotila mora koristiti sistem vrijednosti koji je jaci od njegovog, a to je Bosanska Nacija. Kad se ustanovi na citavoj teritoriji Bosne , Dodik je na nizoj poziciji. Iznad njega je Bosanska Nacija, Bosanski politicki narod kojem on mora da se povinuje. Svaki njegov potez iz okvira Bosne ce bitiseparatisticki i antidrzavni i bosanski FBI ima pravo da ga uhapsi . Tako je to u normalnim drzavama.... :mrgreen:
Ostri_Mac

#11808 Re: Dodik će uništiti RS

Post by Ostri_Mac »

Uh, procitah sve od prve stranice, ne "mogodoh" a da ne prokomentarisem malo...znam da ce biti off topic, al' ionako vas je vecina otisla na tu stranu...

Što se trenutne situacije i Dodika tiče, nisam neki stručan analitičar trenutnog stanja tako da ne mogu prognozirati ŠBBKBB...al' znam da ne mirišem trenutno stanje nimalo...i jasno je k'o dan da Dodik zastupa koncepciju "prvo JA pa svi ostali" a to što koristi zaostale i neuke narodne mase...pa nije ni prvi ni zadnji, i u FBiH je apsolutno isto...uzimaju nas lopatom svi...o tome na nekim drugim temama.

Probusenom $ ne mozete osporiti sve navode, ima tu finog "kvasca" samo sto je tema otisla skroz off topic, pa umjesto dodika dobro povlacite i genezu samog nastanka problema na ovim prostorima...tu se probuseni malo i zagubio, kao i vecina nas...ja vam mogu malo pomoci, i sam jos uveliko iscitavam sve, u usmjeravanju ako cete vec pricati o tom nepostojanju nacionalnog identiteta, razvaljivanju drzavnosti BiH i totalnom upropastavanju svega sto ima veze i bilo kakvog doticaja sa bošnjačkim identitetom (ne u smislu svojatanja i ekskluzivnog prava Muslimana na isti)...

Za ove aktuelnije i recentnije dogadjaje od '92. pa do danas odlicna knjiga koju bilo ko ko zeli izuciti ove nase otuzne etnopolise i, kao sto rece Fareed Zakaria "iliberalne demokratije," mora procitati je:
- Asim Mujkic "Mi gradjani etnopolisa", odlican prikaz ko, sta, gdje, kako, zasto, s kim, s cim...

- Avishai Margalit- "Pristojno društvo"

Ako cemo zaroniti duboko u historiju da vidimo razvoj i genezu pansrbisma, pancroatizma, prozeletizma i preusmjeravanja same ideologije i politike sa one koja je zagovarala bosansko (bošnjačko)-pravoslavnu na diskurs one "etničko-srpske" u BiH trebamo se vratiti na sami kraj osmanske vladavine i Gavru Vučkovića jer sa njim završava epoha onog prvog tumačenja bošnjačko-pravoslavnog identiteta i od tada se prelazi i uveliko razvija onda druga ideologija i "osvješćivanje" naroda... Bitni autori za taj pregled su Vladimir Gačinović, Petar Kočić, može se uzeti čak i Vaso Pelagić (više je zastupao ideje socijalizma, ali je isto tako ključan radi zastupanja ideja pansrbizma), Nikola Stojanović, Vladimir Čorović, Jefto Dedijer su oni koji su "relevantni" za istraživanje ovih pitanja i, kao što rekoh, zastupaju mišljenja koja su i danas u opticaju i zagovarali su stvarnost u kojoj mi, nazalost, danas živimo. Tako da bih se tu složio 100% sa probusenim da će se boriti do (figurativno) "zadnjeg" poremećnog koji zastupa ove ideologije i diskurse...kao veliki kontrast ovim autorima treba pomenuti Dimitrija Mitrinovića.

Naravno, što se tiče Osmanskog i AU perioda koji je bitan za bošnjačko-muslimansku socijalnu i političku misao ne može se proći bez: Safvet Beg Bašagića, Alija Hotić, Sakib Korkut (AU period)
Osmanski period: Hasan Kafija Pruščak, Muhamed Nerkesi, Muhamed Emin Isević, ABDULVEHAB ŽEPČEVI ILHAMIJA (kritika vjerske elite moći...vrlo aktuelno i danas zar ne?!) Husein Gradaščević- što se njih tiče jako su bitni sa aspekta današnje kritike onog što radi i zagovara IZ (personifikovana i pojmljena u liku Cerića), ne trebate se zaroviti duboko pa da vidite da je ono što su ovi autori kritikovali onda jednakovremeno i aktuelno kao i danas, čak i tu možete naći debeo opus onoga što zagovara Cerić i njegova klika (za SPC i njegovu "svetost" Pavla i Kačavendu sam već naveo gore).

Naravno, da ne bi propustili ni "bratiju" Hrvate treba dobro pročitai sve ono što je u političko-socijalno-nacionalnom smislu zastupao Josip Štadler i Ivo Pilar- temeljni pojmovi su prirodni zakoni, teorija nacije i rase, pancroatizam i prozeletizam, popocezarizam, pojam i politika "Crkva prvo a onda sve ostalo," dezindividualizacija Muslimana, "rješenje" antagonističkih sukoba i "srpsko-hrvatskog" pitanja (dehumanizacijom i konvertiranjem Srba) i sl.

A opet, s druge strane nam Ostaje neprevazidjeni Antun Knežević i njegova koncepcija "bošnjaštva"
Martin Nedić i ilirizam i političke ideje kao veliki zid odbrane Bosne od ovakvih demagogija i primitivizama...(nisu jedini naravno, spomenuh gore i ostale al' da ne zapetljavam previše....)

Nabacah ovo ovako, ali ako doista objektivno želite prodrjeti i oduprijeti se demagogijama koje nas satraše zadnjih 20god ovo štivo gore je nezaobilazno.

Znam da je možda off topic, ali mislim da će zaint barem nekoga...
probuseni $

#11809 Re: Dodik će uništiti RS

Post by probuseni $ »

Ostri_Mac wrote:Uh, procitah sve od prve stranice, ne "mogodoh" a da ne prokomentarisem malo...znam da ce biti off topic, al' ionako vas je vecina otisla na tu stranu...

Što se trenutne situacije i Dodika tiče, nisam neki stručan analitičar trenutnog stanja tako da ne mogu prognozirati ŠBBKBB...al' znam da ne mirišem trenutno stanje nimalo...i jasno je k'o dan da Dodik zastupa koncepciju "prvo JA pa svi ostali" a to što koristi zaostale i neuke narodne mase...pa nije ni prvi ni zadnji, i u FBiH je apsolutno isto...uzimaju nas lopatom svi...o tome na nekim drugim temama.

Probusenom $ ne mozete osporiti sve navode, ima tu finog "kvasca" samo sto je tema otisla skroz off topic, pa umjesto dodika dobro povlacite i genezu samog nastanka problema na ovim prostorima...tu se probuseni malo i zagubio, kao i vecina nas...ja vam mogu malo pomoci, i sam jos uveliko iscitavam sve, u usmjeravanju ako cete vec pricati o tom nepostojanju nacionalnog identiteta, razvaljivanju drzavnosti BiH i totalnom upropastavanju svega sto ima veze i bilo kakvog doticaja sa bošnjačkim identitetom (ne u smislu svojatanja i ekskluzivnog prava Muslimana na isti)...

Za ove aktuelnije i recentnije dogadjaje od '92. pa do danas odlicna knjiga koju bilo ko ko zeli izuciti ove nase otuzne etnopolise i, kao sto rece Fareed Zakaria "iliberalne demokratije," mora procitati je:
- Asim Mujkic "Mi gradjani etnopolisa", odlican prikaz ko, sta, gdje, kako, zasto, s kim, s cim...

- Avishai Margalit- "Pristojno društvo"

Ako cemo zaroniti duboko u historiju da vidimo razvoj i genezu pansrbisma, pancroatizma, prozeletizma i preusmjeravanja same ideologije i politike sa one koja je zagovarala bosansko (bošnjačko)-pravoslavnu na diskurs one "etničko-srpske" u BiH trebamo se vratiti na sami kraj osmanske vladavine i Gavru Vučkovića jer sa njim završava epoha onog prvog tumačenja bošnjačko-pravoslavnog identiteta i od tada se prelazi i uveliko razvija onda druga ideologija i "osvješćivanje" naroda... Bitni autori za taj pregled su Vladimir Gačinović, Petar Kočić, može se uzeti čak i Vaso Pelagić (više je zastupao ideje socijalizma, ali je isto tako ključan radi zastupanja ideja pansrbizma), Nikola Stojanović, Vladimir Čorović, Jefto Dedijer su oni koji su "relevantni" za istraživanje ovih pitanja i, kao što rekoh, zastupaju mišljenja koja su i danas u opticaju i zagovarali su stvarnost u kojoj mi, nazalost, danas živimo. Tako da bih se tu složio 100% sa probusenim da će se boriti do (figurativno) "zadnjeg" poremećnog koji zastupa ove ideologije i diskurse...kao veliki kontrast ovim autorima treba pomenuti Dimitrija Mitrinovića.

Naravno, što se tiče Osmanskog i AU perioda koji je bitan za bošnjačko-muslimansku socijalnu i političku misao ne može se proći bez: Safvet Beg Bašagića, Alija Hotić, Sakib Korkut (AU period)
Osmanski period: Hasan Kafija Pruščak, Muhamed Nerkesi, Muhamed Emin Isević, ABDULVEHAB ŽEPČEVI ILHAMIJA (kritika vjerske elite moći...vrlo aktuelno i danas zar ne?!) Husein Gradaščević- što se njih tiče jako su bitni sa aspekta današnje kritike onog što radi i zagovara IZ (personifikovana i pojmljena u liku Cerića), ne trebate se zaroviti duboko pa da vidite da je ono što su ovi autori kritikovali onda jednakovremeno i aktuelno kao i danas, čak i tu možete naći debeo opus onoga što zagovara Cerić i njegova klika (za SPC i njegovu "svetost" Pavla i Kačavendu sam već naveo gore).

Naravno, da ne bi propustili ni "bratiju" Hrvate treba dobro pročitai sve ono što je u političko-socijalno-nacionalnom smislu zastupao Josip Štadler i Ivo Pilar- temeljni pojmovi su prirodni zakoni, teorija nacije i rase, pancroatizam i prozeletizam, popocezarizam, pojam i politika "Crkva prvo a onda sve ostalo," dezindividualizacija Muslimana, "rješenje" antagonističkih sukoba i "srpsko-hrvatskog" pitanja (dehumanizacijom i konvertiranjem Srba) i sl.

A opet, s druge strane nam Ostaje neprevazidjeni Antun Knežević i njegova koncepcija "bošnjaštva"
Martin Nedić i ilirizam i političke ideje kao veliki zid odbrane Bosne od ovakvih demagogija i primitivizama...(nisu jedini naravno, spomenuh gore i ostale al' da ne zapetljavam previše....)

Nabacah ovo ovako, ali ako doista objektivno želite prodrjeti i oduprijeti se demagogijama koje nas satraše zadnjih 20god ovo štivo gore je nezaobilazno.

Znam da je možda off topic, ali mislim da će zaint barem nekoga...
Hajde da budemo iskreni...Koliko ljudi uopste cita takve snazne trkstove i razmisljanja, sem onih koji se time bave kao strukom . I koliko je obicnih gradjana svih staleza i obrazovanja sposobno da razumije i izvadi dakljucak iz tog obimnog materijala ?
Ja sam recimo jedne sasvim desete struke i politika me zazulja kad mi se uskrate moja prava ili kad me opljaackaju, te i pisem uprosteno vadeci samo kljucne zakljucke onako kako sam ih vidio i dozivio. Obicnim ljudima treba stvari objasnjavati na prizeman i njima razumljiv nacin.
Daleko od toga da umanjujem vrjednost strucnih tekstova, analiza, ali to je sve na akademskom nivou i sluzi u naucne svrhe. Ta nauka nije dostupna sirokim masama u svom prostom i jednostavnom obliku.
Ljudi danas nemaju vremena da procitaju 12 tomova Mese Selimovica da bi se nasladjivali njegovom literarnom sposobnoscu i da bi donjel izakljuca da smo jeben narod, krvav ispod koze, tmurni balkanci koji se plase svega sto je s one strane brda. Neki imaju, ali ne i vecina.
Zato je ova forma, forma forima, dusu dala da kratko i jasno jedan drugom skresemo u brk sta mislimo uz pominjanje djelova iz naucnih radova kao potkrjepu svog stava. Dobr je da barem imamo ovu mogucnost da se javna rijec cuje malo dalje, pa mozda i oni "gore" procitaju nesto... :lol:
bicebolje

#11810 Re: Dodik će uništiti RS

Post by bicebolje »

Ostri_Mac wrote:Probusenom $ ne mozete osporiti sve navode, ima tu finog "kvasca"
Nije prilagođeno vremenu i više nije moguće. Savršena prilika za to je bila 1992. Da su tad muslimanski političari proglasili bosansku naciju i postavili se na nivo Hrvata u Hrvatskoj ili Srba u Srbiji druga bi priča bila i svijet bi sa BiH postupao kao sa bilo kojim drugom SFRJ republikom. Međutim muslimanski političari su sa proglasili Bošnjacima jednim od tri jednaka i zahtjevali su takvu državu. Svijet je po inerciji tražio rješnjenje za tri strane a to radi i danas. Ta greška je napravljena iz razloga da privuče Hrvate ideji RBiH. Danas se politički pokušava ispraviti ta greška međutim kasno je. Hrvati i Srbi nisu budale koje vjeruju u "majke mi bićete ravnopravni" i imaju istrumente da u manjoj ili većoj mjeri održavaju jednakopravnost a doduše to je ono što bošnjački političari i dan danas načelono zahtjevaju. Stavite se u položaj MZ, ebe lud zbunjenog. Tražiš jednakopravnost naroda a onda kukaš svijetu jer Srbi ili Hrvati koriste tu jednakopravnost.
osa

#11811 Re: Dodik će uništiti RS

Post by osa »

bicebolje wrote:
Ostri_Mac wrote:Probusenom $ ne mozete osporiti sve navode, ima tu finog "kvasca"
Nije prilagođeno vremenu i više nije moguće. Savršena prilika za to je bila 1992. Da su tad muslimanski političari proglasili bosansku naciju i postavili se na nivo Hrvata u Hrvatskoj ili Srba u Srbiji druga bi priča bila i svijet bi sa BiH postupao kao sa bilo kojim drugom SFRJ republikom. Međutim muslimanski političari su sa proglasili Bošnjacima jednim od tri jednaka i zahtjevali su takvu državu. Svijet je po inerciji tražio rješnjenje za tri strane a to radi i danas. Ta greška je napravljena iz razloga da privuče Hrvate ideji RBiH. Danas se politički pokušava ispraviti ta greška međutim kasno je. Hrvati i Srbi nisu budale koje vjeruju u "majke mi bićete ravnopravni" i imaju istrumente da u manjoj ili većoj mjeri održavaju jednakopravnost a doduše to je ono što bošnjački političari i dan danas načelono zahtjevaju. Stavite se u položaj MZ, ebe lud zbunjenog. Tražiš jednakopravnost naroda a onda kukaš svijetu jer Srbi ili Hrvati koriste tu jednakopravnost.
pa današnji bošnjaci a prijašnji muslimani su i bili jedni od tri jednaka, dakle nisu se oni proglasili takvima, nego se izborili dugogodišnjom borbom na tom polju, početkom rata su samo promijenili ime nacije, ništa drugo. zar misliš da su postupili kao što ti kažeš, da su se proglasili bosancima, da rata ne bi bilo, da bi stanje bilo bolje, da u bih ne bi bilo problema ili bi oni bili manji, sumnjam....
nokia6170

#11812 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nokia6170 »

Bobek wrote:
nokia6170 wrote:
Bobek wrote:
Briga Srbe za koga VI navijate....mozete navijati i za Marsovce....navijajte ,zivite i pustite druge da zive i navijaju

Kada vec spominjes Tursku i Rusiju,te 2 drzave zaista dobro saradjuju i po svemu bice glavni igraci u vezi BiH.Jer je Amerika prdnula u cabar a EU je isuvise razjedinjena i nemoze Rusiji parirati u vezi Srba u RS.

Питање опстанка БиХ – маратон који је почео

Такво континуирано настојање, с друге стране, даје за право српским политичарима у РС да наставе сасвим основано да тврде да дејтонску БиХ може сачувати једино политика чистих рачуна и јасних међунационалних договора, без наметања припремљених решења са стране, а поготово без наметања љубави за државу коју не воли најмање половина њених становника.

Србе превише не онеспокојава ни то што сада босански муслимани радо истичу политичку подршку Турске својим настојањима. Уверени да ни они више нису сирочићи, Срби у РС се у крилу дипломатске подршке Русије не осећају ништа мање спокојно од Бошњака у загрљају Турске. А у мери у којој Русија и Турска буду добро сарађивале, вероватно ни Србима, ни Бошњацима у БиХ неће пуно тога недостајати да би у миру живели једни поред других и пословали једни са другима. Хоће ли њихову судбину делити и значајнији број Хрвата зависиће, изгледа, најпре од тога хоће ли успети да дочекају окончање економске транзиције ФБиХ.

Питање опстанка дејтонске БиХ решаваће се у дужем низу од наредне четири године. У руско-турском двоуглу неће баш бити пуно места за употребу „мишића“ Вилијема Хејга, „бонска овлашћења“ Педија Ешдауна су заборављена, а можда буде тесно и за „европске принципе“ какве је некада у „реформи полиције“ за БиХ прописивао Ешдаунов „драги“ Крис Патен. Напокон, тешко да ће и некакав супститут „бонских овлашћења“ – предвиђен за улогу која се још увек осмишљава у Бриселу под патронатом Кетрин Ештон за будућег наследника Валентина Инцка на функцији првог човека ЕУ у БиХ – моћи да пресече „босански чвор“. Другим речима, о принципима и моделу заједничког живота у БиХ мораће међу собом да се договарају демократски изабрани представници Срба, Бошњака и Хрвата, и то по важећим правилима. Биће то маратонски разговори, а изгледа као да присуствујемо тек првим корацима. Но, неки бољи могући дипломатски излаз још нико није понудио.

Ceo text i jos svasta nesto ovde :
Може ли дејтонска БиХ преживети још четири године?

Слободан Дурмановић

http://www.nspm.rs/sudbina-dejtonske-bi ... ine-q.html
Nemoj se ljutiti, ali vise sam ja ovdje na forumu uradio ozbiljnijih analiza i predvidio politicko-pravna kretanja, nego sto je uradio cijeli trust mozgova sa te stranice koju si mi citirao. Ako treba mozemo proci kroz njihova predvidjanja i analize i kroz moja.

Cuj kao moze li Bosna i Hercegovina prezivjeti...mislim iz samog naslova vidis da je kreten zadojen nacionalizmom i da je odvojen od stvarnosti od svog velikosrpskog onanisanja.

Ta stranica me podsjeca kao u fudbalu...bolji smo, ljepsi smo, imali smo vise prilika, bolje smo se zagrijali..ali nismo imali srece, pobijedili su....a istina je da nije sreca bila u pitanju, vec su ljudi jednostavno objektivno bolji i zato su pobijedili.

Pusti se drug moj vlaznih snova, takvi kao on su u ratu govorili bivsa i nikad sastavljena Bosna i Hercegovina, pa paf potpisase u Dejtonu ustvari nikad od 1992. godine nisu ni izlazili iz te Bosne i Hercegovine i priznase da je referendum 1992. godine bio legalan.
Sta je NEistina od svega sto pise Durmanovic???Pusti sad te tvoje kvalifikacije tipako nije s nama u fonu taj je lud,cetnik,nacionalista,lud.....itd :-)

SARAJEVO - Parlament i Vlada Federacije BiH u proteklom četvorogodišnjem periodu ostvarili su katastrofalne i mizerne rezultate, navodi se u izvještaju Centra civilnih inicijativa (CCI).

"Parlament u cijelom mandatnom periodu nije realizovao čak 83 odsto svojih četvorogodišnjih obaveza, a Vlada je realizovala 53 odsto planiranih", pokazuju podaci CCI.

Nefunkcionalnost i nekoordinacija u radu Vlade i Parlamenta FBiH prisutna ja i u kontinuitetu od formiranja koalicione vlasti. Od 361 zakona koji je planiran programima Vlade u protekle četiri godine utvrđeno je njih 146, a Parlament je taj broj prepolovio.

Konsultant za monitoring rada Vlade FBiH Denis Felić istakao je da je čak predhodni saziv Vlade (2002-2006 godina) u mnogim segmentima nadmašio u efikasnost aktuelnog saziva, da je održao više sjednica, donio više zakona, "a radio za mnogo manje para".

"Građani FBiH su samo na konto neto plate, toplog obroka, odvojenog života i troškove smještaja, rad ministara i premijera Vlade FBiH za ovaj mandat platili više od 3.500.000 KM", rekao je Felić na današnjoj konferenciji za novinare CCI-ija.

Konsultant za monitoring Parlamenta FBiH Mersad Avdić rekao je da je ova institucija prema stepenu realizacije svojih programskih obaveza najnefikasnija institucija u vlasti BiH.

"Parlament je tokom četiri godine aktuelnog mandata usvojio samo 160 zakona, parlamentarci su radili laganom dinamikom ne pokazujući nikakavu opterećenost svojim lošim rezultatima i namjeru da ih pojačanim intezitetom poprave", obrazložio je Avdić.

U CCI-iju su istakli da je indolentan odnos prema najznačajnijim problemima građana, uz hroničnu neefikasnost Vlade i Parlamenta FBiH, jedan od glavnih uzročnika i generatora krize u Federaciji.

Ova organizacija poziva građane da izađu na izbore i da dobro paze kome daju svoj glas, jer se od 166 sadašnjih članova federalnog Parlamenta na predstojećim izborima nije kandinovalo samo 22.

http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/100922092
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Re ... 68744.html

Sad ces reci da su i ovi nacionalisti,fasisti,cetnici,genocidasi......mmmmmm :-) :sad:

ps
Nista novo...vazno je samo pljuvati po RS,Miloradu,srbima,cetnicima,genocidasima,sumskoj...u pljuvanju prebacena norma za 3000 % :-) :sad:
Prvo mi nije jasna veza izmedju tvog prvog postanog texta u vezi sa ovim drugim koji govori o financijskoj situaciji u Federaciji.

Kao drugo, autor prvog texta je osoba koja osudjuje osobu kojoj se sudi za genocid zato sto je doticna osoba priznala da je pocinila genocid. Ti meni postas textove kao relevantne od osobe koja problem vidi u u tome sto je neko priznao svoj vlastiti zlocin ???

Jesil' ti normalan druze? De se malo sredi pa razmisli koga citiras, ako vec nemas sta svoje licno da napises.

p.s. Milorada ne moze prebaciti nijedan od forumasa kada je pljuvanje u pitanju, on je tolki krkan da je sa pljuvanjem dosegnuo maximume na kojem bi mu pozavidio i sam rahmetli Risto Djogo.
bicebolje

#11813 Re: Dodik će uništiti RS

Post by bicebolje »

osa wrote:pa današnji bošnjaci a prijašnji muslimani su i bili jedni od tri jednaka, dakle nisu se oni proglasili takvima, nego se izborili dugogodišnjom borbom na tom polju, početkom rata su samo promijenili ime nacije, ništa drugo. zar misliš da su postupili kao što ti kažeš, da su se proglasili bosancima, da rata ne bi bilo, da bi stanje bilo bolje, da u bih ne bi bilo problema ili bi oni bili manji, sumnjam....
Bilo bi rata ali bi svijet na Bosance gledao kao na Hrvate u Hrvatskoj. BH Srbi bi bili tretirani poput Srba u Hrvatskoj. Hrvati u Hrvatskoj nisu tražili jednakopravnost za Srbe već su im prije rata ukinuli konstitutivnost, sveli na nivo Mađara ili bilo koje druge manjine i jasno su tražili hrvatsku nacionalnu državu. Bošnjaci su tražili daj ba multiovoono mi ćemo se lako dogovoriti, mi hiljadu godina živimo zajedno, komšije itd. Bježali su od bošnjačke nacionalne države ko đavo od krsta.
Cijeli rat, od Kutiljera do Dejtona su se vodili pregovori o unutrašnjoj podjeli BiH, jedilo što je bilo sporno su %.
Ostri_Mac

#11814 Re: Dodik će uništiti RS

Post by Ostri_Mac »

kratak odgovor na to vase jeste "etnopolitika" i "etnopolis" (svako u svom toru narodski receno, ko ne pripada i ko se ne identifikuje sa tim torom automatski je crna ovca i kao individua i član bilo politički bilo neki drugi te zajednice ne postoji...)

Za to gore su krive sve tri nacionalne stranke podjednako a i sve tri vjerske zajednice (o procentima i tezini krivice, krvavim rukama i ostalom ovdje nije mjesto) jer su kopale prema istom cilju, sto je za rezultat imalo destrukciju bošnjačkog nacionalnog identiteta koji bi neutralizirao sve ostale (samim tim i oni gube svoju moć i kontrolu a to im nije pasalo nikako)... najveća greška (ili svjesna radnja i htjenje) muslimanskih političara i, u ono doba Alije, je upravo to što su prisvojili bošnjaštvo i samim tim uništili ono naše zajedničko bosansko...isto kao što je u ratu bilo ljudi koji su sve predeverali zajedno tako bi se progurala i opstala ova zajednička ideja bošnjaštva, jer bi je zasigurno prihvatili i oni koji vjeruju u ideju Bosne kao jedinstvene države sa "tri unutar izdiferencirane vjerske konfesije" umjesto što su ostali prihvatili ideologije pancroatizma i pansrbizma a onda se "Muslimanska" elita (ili barem njen dobar dio koji se tada pitao i koji je imao političku moć) samo prislonila toj politici i položila ekskluzivno pravo na bošnjaštvo-bosanstvo i samim tim počela kopati raku "ideji bosanske nacije."

No, opet sam off topic...al' eto, Dodik je sve to fino iskoristio preko svoje "buldozer za narodne mase" demagogije...i gura on to fino, htio to neko priznati ili ne...
bicebolje

#11815 Re: Dodik će uništiti RS

Post by bicebolje »

Ostri_Mac wrote:svako u svom toru narodski receno.
Cijela Evropa odnosno svijet je u svojim torovima. Ne znam odakle toliki strah kod Bošnjaka od svog tora ? Da taj strah nije nametnut na bog zna kakav način danas je lako BiH mogla biti bošnjačka država odnosno bosanska na način koji "probušeni" govori. Lupi on poneku smislenu ali kasno se sjetio. Međutim ko ne želi svoju državu ili boji se svoje države, dijeli je sa drugima.
Ostri_Mac

#11816 Re: Dodik će uništiti RS

Post by Ostri_Mac »

bicebolje wrote:
Ostri_Mac wrote:svako u svom toru narodski receno.
Cijela Evropa odnosno svijet je u svojim torovima. Ne znam odakle toliki strah kod Bošnjaka od svog tora ? Da taj strah nije nametnut na bog zna kakav način danas je lako BiH mogla biti bošnjačka država odnosno bosanska na način koji "probušeni" govori. Lupi on poneku smislenu ali kasno se sjetio. Međutim ko ne želi svoju državu ili boji se svoje države, dijeli je sa drugima.
Da ne ode naširoko, nije evropa u torovima, davno su oni to prevazišli, sad se primjenjuju druge metode da se kontroliše kako živimo, šta radimo i kako da ne uznemiravamo evropske Dodike...samo što smo mi na ovim prostorima još u onom primitivnom poimanju tora, a to što ti spominješ meni ima prizvuk "tolerancije" jednih drugih, što je za mene neprihvatljivo, pročitaj neke od autora koje navedoh gore pa ćeš vidjeti da ne govorim ja o tome da se Muslimani boje svog tora i gdje se tvrdi da se neko (aludiraš na Muslimane?) boje svoje države? Nije cilj u dijeljenju već je cilj (pročitaj Antuna Kneževića) u tome da sile "konvergencije" pobijede sile "divergencije" a taj voz smo davno propustili i sa svakim izborima tonemo još dublje- dakle, ne tor i ne toleranciji jednih prema drugima (ima ih dosta kome to i odg) već konvergencija i suživot- no, to je već utopija u našem nakaradnom društvu...
probuseni $

#11817 Re: Dodik će uništiti RS

Post by probuseni $ »

Imam osjecaj da misliter da je sve vec svrseno i izgubljeno ! Ne, nije !

Ako krenemo od principa da je Bosna nastala kao rezultat dogovora tri naroda, to podrazumijeva da svaki od ta tri naroda raspolaze Bosnom kao cjelinom. Tri naroda se nisu dogovorila u smislu , evo ja imam ovu teritoriju i udruzujem je sa ostalima i postajemo Bosna . Ne. Bosna je postojala , narodi zivjeli skupa i dogovorili se o zajednickom vlasnistvu nad drzavom ali kao cjelinom.
To trojstvo, ta zajednicka masa naroda je ustvari Bosanska Nacija. Svi, i srbi i hrvati i bosnjaci i svi ostali.

Posto je svaki narod i subjekt sam za sebe to znaci da Bosnjaci npr. imaju pravo na citavu Bosnu, kao sto ga imaju i ostali. Ali, Srbi i Hrvati su svoj dio prava poklonili drugim drzavama, dali su pravo HR i SR da kroz njih zive na teritoriji Bosne, sto izlazi iz okvira konstitutivnosti i Ustava Bosne . Posto Sbi i Hrvati ne zele uzivati Bosanski integritet i Bosnsku drzavu, taj dio ostaje Bosnjacima. Sad su Bosnjaci ti koji svojim drzavnim identitetom, bosanskom nacijom pokrivaju citavu teritoriju Bosne. Pravo Bosnjaka je pravo viseg karaktera nego srpskog i hrvatskog i time oni sami sebe svrstavaju u kategoriju nacionalne manjine.
Bosnjaci ovu formu identiteta , drzavnu naciju, trebaju samo verifikovati u Ustavu ne trazeci dozvolu ni od kog, jer na to imaju pravo. Imaju pravo zato sto ni Srbi ni Hrvati nisu pitali za dozvolu Bosnjake o koristenju tudjeg drzavnog identiteta na teritoriji Bosne.
Kad ovo ucinimo RS i hrvatski katni ce se ispuhati kao sulji baloni. Boljeg zastitnog mehanizma od ovog nema.
sofist

#11818 Re: Dodik će uništiti RS

Post by sofist »

probuseni $ wrote: Pravo Bosnjaka je pravo viseg karaktera nego srpskog i hrvatskog i time oni sami sebe svrstavaju u kategoriju nacionalne manjine.
:lol: :lol: :lol: Al' grohotom!
Max Bunker

#11819 Re: Dodik će uništiti RS

Post by Max Bunker »

DinoZe wrote:Pogresno. Nije ovo doba Turaka kad se nije imalo gdje ni otici, jer nije bilo ni autobusa ni vozila niti bilo cega. Sad imas i Srbiju u blizini, a i lijepi bijeli svijet.

A da Srbi nisu srpstvo izdali to mogu reci samo :lol:
Imas autobus ali za Bosnjake i u najvecem dijelu Bosanske katolike takozvane Hrvate koji taj autobus najvise i koriste.
Ali braca Srbi nikada, jer oni sebe vide na braniku Srsptva. Neka u federaciji rastu zlatne ruze a u RS neka bude puko siromastvo opet ce svi ostati tu i niko nece u autobus, jer RS je iznad svega. I za njih je naljepse tamo gdje se zivi na srpskoj zemlji, dise srpski zrak, gledaju srpske sume i plese srpski break dance.[/quote]

Jok...a daj mi onda reci, sto se istocni krajevi PC-a iselise u Srbiju i svijet ? Otidji u Lukavicu ili na Pale, malo razgovaraj sa ljudima, pa ces vidjeti ( narocito ove iz Lukavice ), vise interesuje ekonomska i politicka situacija u F BiH, nego u PC-u jer ih dosta, dosta i radi u Sarajevu i u F BiH.
bicebolje

#11820 Re: Dodik će uništiti RS

Post by bicebolje »

probuseni $ wrote:Imam osjecaj da misliter da je sve vec svrseno i izgubljeno ! Ne, nije !

Ako krenemo od principa da je Bosna nastala kao rezultat dogovora tri naroda, to podrazumijeva da svaki od ta tri naroda raspolaze Bosnom kao cjelinom. Tri naroda se nisu dogovorila u smislu , evo ja imam ovu teritoriju i udruzujem je sa ostalima i postajemo Bosna . Ne. Bosna je postojala , narodi zivjeli skupa i dogovorili se o zajednickom vlasnistvu nad drzavom ali kao cjelinom.
To trojstvo, ta zajednicka masa naroda je ustvari Bosanska Nacija. Svi, i srbi i hrvati i bosnjaci i svi ostali.

Posto je svaki narod i subjekt sam za sebe to znaci da Bosnjaci npr. imaju pravo na citavu Bosnu, kao sto ga imaju i ostali. Ali, Srbi i Hrvati su svoj dio prava poklonili drugim drzavama, dali su pravo HR i SR da kroz njih zive na teritoriji Bosne, sto izlazi iz okvira konstitutivnosti i Ustava Bosne . Posto Sbi i Hrvati ne zele uzivati Bosanski integritet i Bosnsku drzavu, taj dio ostaje Bosnjacima. Sad su Bosnjaci ti koji svojim drzavnim identitetom, bosanskom nacijom pokrivaju citavu teritoriju Bosne. Pravo Bosnjaka je pravo viseg karaktera nego srpskog i hrvatskog i time oni sami sebe svrstavaju u kategoriju nacionalne manjine.
Bosnjaci ovu formu identiteta , drzavnu naciju, trebaju samo verifikovati u Ustavu ne trazeci dozvolu ni od kog, jer na to imaju pravo. Imaju pravo zato sto ni Srbi ni Hrvati nisu pitali za dozvolu Bosnjake o koristenju tudjeg drzavnog identiteta na teritoriji Bosne.
Kad ovo ucinimo RS i hrvatski katni ce se ispuhati kao sulji baloni. Boljeg zastitnog mehanizma od ovog nema.
E vidiš, to "samo" je danas nemoguća misija. Moglo je do 1992-95. dok se u parlamentu glasalo prostom većinom glasova. Danas Bošnjaci za sva pitanja na nivou BiH moraju tražiti dozvolu od Srba odnosno RS i obrnuto.
bicebolje

#11821 Re: Dodik će uništiti RS

Post by bicebolje »

Max Bunker wrote:Jok...a daj mi onda reci, sto se istocni krajevi PC-a iselise u Srbiju i svijet ? Otidji u Lukavicu ili na Pale, malo razgovaraj sa ljudima, pa ces vidjeti ( narocito ove iz Lukavice ), vise interesuje ekonomska i politicka situacija u F BiH, nego u PC-u jer ih dosta, dosta i radi u Sarajevu i u F BiH.
Koliko miliona stanovnika imaju ti istočni krajevi RS kad sele već 15 godina a nikako da odsele ?
Max Bunker

#11822 Re: Dodik će uništiti RS

Post by Max Bunker »

bicebolje wrote:
Max Bunker wrote:Jok...a daj mi onda reci, sto se istocni krajevi PC-a iselise u Srbiju i svijet ? Otidji u Lukavicu ili na Pale, malo razgovaraj sa ljudima, pa ces vidjeti ( narocito ove iz Lukavice ), vise interesuje ekonomska i politicka situacija u F BiH, nego u PC-u jer ih dosta, dosta i radi u Sarajevu i u F BiH.
Koliko miliona stanovnika imaju ti istočni krajevi RS kad sele već 15 godina a nikako da odsele ?
Pa prvo, ne sele oni vec 15 godina.
Drugo, nisam ja to napisao da likujem nad tim sto oni sele, vec da srusim generalizaciju o tome, kako ce Srbi gladovati, da bi branili srpstvo i kako tamo zivi milion i po ( koliko vec ) Srba-kamikaza, koji ce se odreci svojih zivota, radi ocuvanja PC-a. Svi su ovdje u banani, samo neko malo manje, neko malo vise.
probuseni $

#11823 Re: Dodik će uništiti RS

Post by probuseni $ »

bicebolje wrote:
probuseni $ wrote:Imam osjecaj da misliter da je sve vec svrseno i izgubljeno ! Ne, nije !

E vidiš, to "samo" je danas nemoguća misija. Moglo je do 1992-95. dok se u parlamentu glasalo prostom većinom glasova. Danas Bošnjaci za sva pitanja na nivou BiH moraju tražiti dozvolu od Srba odnosno RS i obrnuto.
Za takvo nesto postoji mehanizam u Ustavu samo ovi nasi uhljupi to ne znaju iskoristiti. Ne trenba ocekivati ni da znaju ni da hoce jer nad Bosnjacima danas bdije IZ koja ih sprijecava da postanu drzavna nacija. Njima je IZ namjenila jedan drugi identitet, muslimansku naciju globalnog tipa.
Zna se vec odavno da Bosnjaci ne misle nista dobro Bosni bas kao ni Srbi ni Hrvati.
bicebolje

#11824 Re: Dodik će uništiti RS

Post by bicebolje »

probuseni $ wrote:Za takvo nesto postoji mehanizam u Ustavu samo ovi nasi uhljupi to ne znaju iskoristiti.
Ne postoji. Da postoji ikakva mogućnost usvajanja u Parlamentu bez saglasnosti iz RS do sad bi bila usvojena bar rezolucija o Srebrenici ili zakon o negiranju genocida.
probuseni $

#11825 Re: Dodik će uništiti RS

Post by probuseni $ »

bicebolje wrote:
probuseni $ wrote:Za takvo nesto postoji mehanizam u Ustavu samo ovi nasi uhljupi to ne znaju iskoristiti.
Ne postoji. Da postoji ikakva mogućnost usvajanja u Parlamentu bez saglasnosti iz RS do sad bi bila usvojena bar rezolucija o Srebrenici ili zakon o negiranju genocida.
Ima odluka naroda koje ne moraju ici u proceduru , vec se vade direktno iz Ustava, a to sto savjetnici ne znaju ili ne zele je druga stvar.

Ti ocekujes da to ucine parlamentarne stranke koje predstavljaju Bosnjake ? Ne to cini Bosanski Sabor i njegove odluke su obavezujuce za sve pol. partije i vaze na citavoj teritoriji BH.
Posto se precizno zna ko je pocinio genocid Bosanski Sabor donosi odluku o zastiti negiranja genocida , jer se radi o gradjanima Bosne i to je samo protokolarna procedura u parlamentu. Pa necu valjda pitati cetnike i ustase hoce li se sloziti s tim. ... :lol:
Locked