Miješanje IZ u politiku
- Co0l
#51 Re: Miješanje IZ u politiku
A jbg,ne mozes poredit jednonacionalne drzave poput Hrvatske i Srbije sa BiH,u tom i jeste stvar,zato kod nas i treba ozakonit sekularizam.
-
sonor
#52 Re: Miješanje IZ u politiku
Co0l wrote:Bilo bi to mozda i dobro osim sto zanemarujes jednu malu realnost-danas u zemljama gdje se sudi po Serijatu zene i ne smiju prijaviti silovanje jer ih u 80% slucajeva proglase kurvama za sta slijedi bicevanje ili gore kazne...ne mozes bas iz Serijata birat sta bi uzeo a sta ne bi,naravno,ne mora se cijeli Serijat preslikat ali bi morao veliki dio a onda bi opet imo belaja na ovim prostorima,nije to ko da biras iz kataloga i kazes 'e ovaj zakon hocu,ovaj necu'...a da sam i ja za neke Serijatske kazne-jesam,recimo odsjecanje ruku serijskim lopovima koji imaju preko 100 dokazanih kradja i slicno(ko u Iranu neki dan sto su dvojici odsjekli)...al' skontaj da sa takvim zakonima ne bi mogli ni prismrdit EU-u a kamoli sta drugo,jedva bi svi docekali da nas proglase divljacima i varvarima,ionako to misle al bar sad to ne govore tako glasno ko sto bi da prisvojimo neki dio Serijatskog zakona...tako da nema nista od tog.sonor wrote: Skoro sve sadasnje kazne u BiH mozes prenijeti u Serijat jer se skoro nsita ne kosi sa Kur'anom
Serijat je nepotreban BiH zato sto smo multietnicka drzava a i da nismo mislim da nam je put zapad a ne somalija, nigerija itd.. ali cinjenica je da ima nekih stavki i kazni koje bih ja kao pojedinac volio vidjeti u nasem pravu
recimo kastriranje za silovanje itd...
ne bira se IZ serijata nego se Serijat bira iz Kur'ana
- Lakat Jebić
#53 Re: Miješanje IZ u politiku
ja sam levat sto sam ista napisao... naravno da kad bi se to uvelo, da bi odredjeni procenat isao i drzavi... nebitnobiglebovski wrote:
a drzavi (maticaru) da ne platis! E nemere to tako. Bolje ovako, i drzavi i kleru! I svi sretni. Osim tebe.
- wickerman
#54 Re: Miješanje IZ u politiku
Sta mislite o pokusaju obijanja rezidencije(nije ni kuca) a jos malo pa Taj Mahal naseg dobrog reisa ???
Umjesto da pravite skole(da lopove obrazujete pa da ne pljackaju) i da povecate plate policajcima,vi pravite djamije i onda se zacudite kako vas neko zeli opljackat i kako je policija nesposobna u pronalasku pocinitelja ! Sve na kraju se vraca ko boomerang i udara vas po glavi !!! Ja mislim da bi mnogi ljudi volili da su uspjeli u djelu!

Umjesto da pravite skole(da lopove obrazujete pa da ne pljackaju) i da povecate plate policajcima,vi pravite djamije i onda se zacudite kako vas neko zeli opljackat i kako je policija nesposobna u pronalasku pocinitelja ! Sve na kraju se vraca ko boomerang i udara vas po glavi !!! Ja mislim da bi mnogi ljudi volili da su uspjeli u djelu!
- chengaba
#55 Re: Miješanje IZ u politiku
Mačak, taj prvi ispred vas mislećih bošnjaka može biti prvi tebi, ali meni i vjerujem 99% ovog foruma nije, jer ga niko nije izabrao u političku funkciju lidera bošnjačkog naroda, već je on prvi u IZ (politika ≠ religija) , a vala napad na njega nije napad na mene...Falcon wrote: Mačak, kada broj dzamija bude jednak broju dzamija (a ne djamija) prije nego su ih srpsko-crnogorski agresori prorijedili, i kad se te dzamije budu gradile tvojim novcem, a ne novcem dzematlija onda ces imati pravo da kukas. Dotad, mozes da ceskas sta vec imas i ku*či* se na one koji nesto vrijede. Napad na kucu Reis efendije, kao i bilo kojeg gradjanina zasluzuje da bude ispitan profesionalno i rijesen u sto kracem roku. Iz razloga jer je Reis efendija prvi ispred nas mislecih Bošnjaka ovaj napad, ako je napad na njega, i na nas je. Ukoliko se ne radi o politicki motivisanom napadu halal olsun, ali ukoliko je pokusano da se udje u kucu mog poglavara onda se ja pitam zasto ga drzava nije osigurala?
Kruške i jabuke kolega, kruške i jabuke!!!
-
Nuclear Winter
#56 Re: Miješanje IZ u politiku
Kont`o sam ti nešto odgovoriti ali nakon ovog podebljanogFalcon wrote:Mačak, kada broj dzamija bude jednak broju dzamija (a ne djamija) prije nego su ih srpsko-crnogorski agresori prorijedili, i kad se te dzamije budu gradile tvojim novcem, a ne novcem dzematlija onda ces imati pravo da kukas. Dotad, mozes da ceskas sta vec imas i ku*či* se na one koji nesto vrijede. Napad na kucu Reis efendije, kao i bilo kojeg gradjanina zasluzuje da bude ispitan profesionalno i rijesen u sto kracem roku. Iz razloga jer je Reis efendija prvi ispred nas mislecih Bošnjaka ovaj napad, ako je napad na njega, i na nas je. Ukoliko se ne radi o politicki motivisanom napadu halal olsun, ali ukoliko je pokusano da se udje u kucu mog poglavara onda se ja pitam zasto ga drzava nije osigurala?wickerman wrote:Sta mislite o pokusaju obijanja rezidencije(nije ni kuca) a jos malo pa Taj Mahal naseg dobrog reisa ???
Umjesto da pravite skole(da lopove obrazujete pa da ne pljackaju) i da povecate plate policajcima,vi pravite djamije i onda se zacudite kako vas neko zeli opljackat i kako je policija nesposobna u pronalasku pocinitelja ! Sve na kraju se vraca ko boomerang i udara vas po glavi !!! Ja mislim da bi mnogi ljudi volili da su uspjeli u djelu!![]()
![]()
![]()
Ipak sam se predomislio pa ću te pitati a ti dobro RAZMISLI: što ne obnavljate i ti i tvoj "misleći" poglavar ferhadiju u banja luci ili čekate kakvu donaciju?
- wickerman
#57 Re: Miješanje IZ u politiku
Falcon wrote:Mačak, kada broj dzamija bude jednak broju dzamija (a ne djamija) prije nego su ih srpsko-crnogorski agresori prorijedili, i kad se te dzamije budu gradile tvojim novcem, a ne novcem dzematlija onda ces imati pravo da kukas. Dotad, mozes da ceskas sta vec imas i ku*či* se na one koji nesto vrijede. Napad na kucu Reis efendije, kao i bilo kojeg gradjanina zasluzuje da bude ispitan profesionalno i rijesen u sto kracem roku. Iz razloga jer je Reis efendija prvi ispred nas mislecih Bošnjaka ovaj napad, ako je napad na njega, i na nas je. Ukoliko se ne radi o politicki motivisanom napadu halal olsun, ali ukoliko je pokusano da se udje u kucu mog poglavara onda se ja pitam zasto ga drzava nije osigurala?wickerman wrote:Sta mislite o pokusaju obijanja rezidencije(nije ni kuca) a jos malo pa Taj Mahal naseg dobrog reisa ???
Umjesto da pravite skole(da lopove obrazujete pa da ne pljackaju) i da povecate plate policajcima,vi pravite djamije i onda se zacudite kako vas neko zeli opljackat i kako je policija nesposobna u pronalasku pocinitelja ! Sve na kraju se vraca ko boomerang i udara vas po glavi !!! Ja mislim da bi mnogi ljudi volili da su uspjeli u djelu!![]()
![]()
![]()
Samo je jos falilo da napises : "Svi smo mi reis"
Eto tebi reisa nek ti pravi bogomolje,pa nek i tebe poneakd,mozda uspjesnije opljackaju !
-
convict
#58 Re: Miješanje IZ u politiku
Misleći Bošnjaci, a i bilo koji drugi misleći narod ne treba nekoga da bude "ispred njih". Nisam ovca da mi treba čoban! Reis je na čelu islamske zajednice i poštojem ga kao vođu te institucije (iako ga nimalo ne cijenim). Napad na njega stoga nije napad na mene, a napad treba ispitati taman toliko koliko se ispituje provala u bilo koju drugu kuću, stan ili auto.Falcon wrote:Mačak, kada broj dzamija bude jednak broju dzamija (a ne djamija) prije nego su ih srpsko-crnogorski agresori prorijedili, i kad se te dzamije budu gradile tvojim novcem, a ne novcem dzematlija onda ces imati pravo da kukas. Dotad, mozes da ceskas sta vec imas i ku*či* se na one koji nesto vrijede. Napad na kucu Reis efendije, kao i bilo kojeg gradjanina zasluzuje da bude ispitan profesionalno i rijesen u sto kracem roku. Iz razloga jer je Reis efendija prvi ispred nas mislecih Bošnjaka ovaj napad, ako je napad na njega, i na nas je. Ukoliko se ne radi o politicki motivisanom napadu halal olsun, ali ukoliko je pokusano da se udje u kucu mog poglavara onda se ja pitam zasto ga drzava nije osigurala?wickerman wrote:Sta mislite o pokusaju obijanja rezidencije(nije ni kuca) a jos malo pa Taj Mahal naseg dobrog reisa ???
![]()
![]()
- therrarrius
#59 Re: Miješanje IZ u politiku
Promisli, koliko ga je ljudi izabralo, i ciji je on glas?Falcon wrote:Cuj to, ne treba da neko bude ispred njihZaboga, zar nisi cuo da i u bosanskom jeziku postoji rijec "predstavnik" a Reisu-l-ulema to jest kao neko koga mi, članovi Islamske zajednice biramo da bude nas glas i predvodnik, kao sto u ime sekularne drzave gradjani biraju svoje predstavnike koji u njihovo ime i korist obnašaju političke dužnosti. TI sebe stavljas, očito, u poziciju ovce a onog koji te predvodi u u poziciju čobana iz razloga sto sebe tako dozivljavas a politcari koje biras te i tako tretiraju. Reis efendija, kao glas nekoliko stotina hiljada Bosnjaka zasluzuje da bude zasticen, a javnost ima obavezu umjesto da presutno odobrava, ili kao sto neki cine likuje - ustane protiv napada kao sto je ustajala protiv provalnih kradja koje su se nedavno desavale na vjerskim objektima Katolicke Crkve u Sarajevu. Sve ostalo je licemjerno.
- O'zone
- Globalni moderator
#60 Re: Miješanje IZ u politiku
Mene niko nije pitao niti ispred IZ BIH niti ispred mog mesdžida da li sam ja za to da on bude ponovo izabran za Reis-l-ulemu da me je pitao odlučno bih rekao NE!Falcon wrote:Cuj to, ne treba da neko bude ispred njihZaboga, zar nisi cuo da i u bosanskom jeziku postoji rijec "predstavnik" a Reisu-l-ulema to jest kao neko koga mi, članovi Islamske zajednice biramo da bude nas glas i predvodnik, kao sto u ime sekularne drzave gradjani biraju svoje predstavnike koji u njihovo ime i korist obnašaju političke dužnosti. TI sebe stavljas, očito, u poziciju ovce a onog koji te predvodi u u poziciju čobana iz razloga sto sebe tako dozivljavas a politcari koje biras te i tako tretiraju. Reis efendija, kao glas nekoliko stotina hiljada Bosnjaka zasluzuje da bude zasticen, a javnost ima obavezu umjesto da presutno odobrava, ili kao sto neki cine likuje - ustane protiv napada kao sto je ustajala protiv provalnih kradja koje su se nedavno desavale na vjerskim objektima Katolicke Crkve u Sarajevu. Sve ostalo je licemjerno.
-
high_volume
#61 Re: Miješanje IZ u politiku
Falcon wrote:.... Napad na kucu Reis efendije, kao i bilo kojeg gradjanina zasluzuje da bude ispitan profesionalno i rijesen u sto kracem roku. Iz razloga jer je Reis efendija prvi ispred nas mislecih Bošnjaka ovaj napad, ako je napad na njega, i na nas je. Ukoliko se ne radi o politicki motivisanom napadu halal olsun, ali ukoliko je pokusano da se udje u kucu mog poglavara onda se ja pitam zasto ga drzava nije osigurala?
Ti bi još i da država drži počasnu stražu ispred reisove rezidencije
Najviše me strah ovakvih "mislećih Bošnjaka"
Institucija "reis" niti ičija druga vjerska u BiH nije državna institucija, i nikad neće ni biti. Zapamti i širi svojoj raji!
-
sonor
#62 Re: Miješanje IZ u politiku
Reis ne moze biti prvi ispred Bosnjaka jer on nije predstavnik Bosnjaka nego predstavnik Muslimana BiH.Falcon wrote: Mačak, kada broj dzamija bude jednak broju dzamija (a ne djamija) prije nego su ih srpsko-crnogorski agresori prorijedili, i kad se te dzamije budu gradile tvojim novcem, a ne novcem dzematlija onda ces imati pravo da kukas. Dotad, mozes da ceskas sta vec imas i ku*či* se na one koji nesto vrijede. Napad na kucu Reis efendije, kao i bilo kojeg gradjanina zasluzuje da bude ispitan profesionalno i rijesen u sto kracem roku. Iz razloga jer je Reis efendija prvi ispred nas mislecih Bošnjaka ovaj napad, ako je napad na njega, i na nas je. Ukoliko se ne radi o politicki motivisanom napadu halal olsun, ali ukoliko je pokusano da se udje u kucu mog poglavara onda se ja pitam zasto ga drzava nije osigurala?
Nisu svi Bosnjaci muslimani niti su svi muslimani Bosnjaci
Bosnjaci na ovim prostorima postoje duze od muslimana prema tome reis je poglavar muslimanima ali ne i bosnjacima
- ultima_palabra
#63 Re: Miješanje IZ u politiku
"Misleći Bošnjače", izbori u IZ su demokratski koliko i oni u Nogometnom Savezu
Elem, jučer na džumi pročitaše neki dopis reisa u kojem kaže da se za Ramazan vjernici trebaju osjećati kao kod kuće u džamiji, i da je imam, kao domaćin u džamiji, obavezan da im to obezbjedi. Stoga, on treba poštovati i njihove razlike, naročito političke.
Iznenadih se poprilično, sasvim korektno pismo... eh sad, pitanje je koliko će se to poštovati. Da li je reis skontao da će njegov pulen Fahro ispušiti na izborima, pa sad glumi neutralnost?
Elem, jučer na džumi pročitaše neki dopis reisa u kojem kaže da se za Ramazan vjernici trebaju osjećati kao kod kuće u džamiji, i da je imam, kao domaćin u džamiji, obavezan da im to obezbjedi. Stoga, on treba poštovati i njihove razlike, naročito političke.
Iznenadih se poprilično, sasvim korektno pismo... eh sad, pitanje je koliko će se to poštovati. Da li je reis skontao da će njegov pulen Fahro ispušiti na izborima, pa sad glumi neutralnost?
- Ghost Snake
#64 Re: Miješanje IZ u politiku
Mog dedu kao člana IZ niko nije pitao ko će da bude reis, to je laž.therrarrius wrote:Falcon wrote:Cuj to, ne treba da neko bude ispred njihZaboga, zar nisi cuo da i u bosanskom jeziku postoji rijec "predstavnik" a Reisu-l-ulema to jest kao neko koga mi, članovi Islamske zajednice biramo da bude nas glas i predvodnik, kao sto u ime sekularne drzave gradjani biraju svoje predstavnike koji u njihovo ime i korist obnašaju političke dužnosti. TI sebe stavljas, očito, u poziciju ovce a onog koji te predvodi u u poziciju čobana iz razloga sto sebe tako dozivljavas a politcari koje biras te i tako tretiraju. Reis efendija, kao glas nekoliko stotina hiljada Bosnjaka zasluzuje da bude zasticen, a javnost ima obavezu umjesto da presutno odobrava, ili kao sto neki cine likuje - ustane protiv napada kao sto je ustajala protiv provalnih kradja koje su se nedavno desavale na vjerskim objektima Katolicke Crkve u Sarajevu. Sve ostalo je licemjerno.
Reis može da bude samo predstavnik Muslimana, a ne Bošnjaka, Bošnjak ne mora da vjeruje u Boga, može biti ateista.
-
theTruePath
#65 Re: Miješanje IZ u politiku
Ghost Snake wrote:Mog dedu kao člana IZ niko nije pitao ko će da bude reis, to je laž.therrarrius wrote:Falcon wrote:Cuj to, ne treba da neko bude ispred njihZaboga, zar nisi cuo da i u bosanskom jeziku postoji rijec "predstavnik" a Reisu-l-ulema to jest kao neko koga mi, članovi Islamske zajednice biramo da bude nas glas i predvodnik, kao sto u ime sekularne drzave gradjani biraju svoje predstavnike koji u njihovo ime i korist obnašaju političke dužnosti. TI sebe stavljas, očito, u poziciju ovce a onog koji te predvodi u u poziciju čobana iz razloga sto sebe tako dozivljavas a politcari koje biras te i tako tretiraju. Reis efendija, kao glas nekoliko stotina hiljada Bosnjaka zasluzuje da bude zasticen, a javnost ima obavezu umjesto da presutno odobrava, ili kao sto neki cine likuje - ustane protiv napada kao sto je ustajala protiv provalnih kradja koje su se nedavno desavale na vjerskim objektima Katolicke Crkve u Sarajevu. Sve ostalo je licemjerno.
Reis može da bude samo predstavnik Muslimana, a ne Bošnjaka, Bošnjak ne mora da vjeruje u Boga, može biti ateista.
ali posto su vecina bosnjaka ipak muslimani ti moras da prihvatis generalizaciju
- pike
#66 Re: Miješanje IZ u politiku
Izvor informacije molim.theTruePath wrote:
ali posto su vecina bosnjaka ipak muslimani ti moras da prihvatis generalizaciju
PS: Koliko Bosnjaka ima u BiH?...onako ofrlje?
-
sonor
#67 Re: Miješanje IZ u politiku
Ta generalizacija apsolutno nije prihvatljiva jer je Reisa birala Ulema a ne narod a narod nije birao Ulemu nego ju je birala IVZ. Reis ne moze i nesmije biti prvi i glavni u Bosnjaka jer Bosnjaci nisu vjerska nego nacionalna skupina, a reis je ipak vjerska institucija.theTruePath wrote:
- therrarrius
#68 Re: Miješanje IZ u politiku
Upravo takosonor wrote:Ta generalizacija apsolutno nije prihvatljiva jer je Reisa birala Ulema a ne narod a narod nije birao Ulemu nego ju je birala IVZ. Reis ne moze i nesmije biti prvi i glavni u Bosnjaka jer Bosnjaci nisu vjerska nego nacionalna skupina, a reis je ipak vjerska institucija.theTruePath wrote:
-
michio
#69 Re: Miješanje IZ u politiku
Ceric je kao bivsi UDBAS cijeli zivot u politici kao i sve te hodze. O odvajanju vjere od politike je trebalo razmisljati 45-e.
- nurko
#70 Re: Miješanje IZ u politiku
fakatmichio wrote:Ceric je kao bivsi UDBAS cijeli zivot u politici kao i sve te hodze. O odvajanju vjere od politike je trebalo razmisljati 45-e.
mnogo sposobne sve te hodže i u udbu su se uspjeli ubaciti
- Rimad
#71 Re: Miješanje IZ u politiku
Politika je život. Politička pitanja su životna pitanja i kao takva, direktno utiču na život vjernika, pa se vjerski službenici trebaju miješati u politiku.
Druga stvar je da li su njihovi razlozi interesi vjernika i vjere ili njihovi lični interesi.
Što se tiče Gargamela, mislim da se tu nema šta reći a da nije rečeno.

Druga stvar je da li su njihovi razlozi interesi vjernika i vjere ili njihovi lični interesi.
Što se tiče Gargamela, mislim da se tu nema šta reći a da nije rečeno.
- Rimad
#72 Re: Miješanje IZ u politiku
O školama i platama brine država.wickerman wrote:Sta mislite o pokusaju obijanja rezidencije(nije ni kuca) a jos malo pa Taj Mahal naseg dobrog reisa ???
Umjesto da pravite skole(da lopove obrazujete pa da ne pljackaju) i da povecate plate policajcima,vi pravite djamije i onda
- Rimad
#73 Re: Miješanje IZ u politiku
To Evropu ne interesuje. Sjetimo se knjige Bill Clintona u kojoj govori da je puštena agresija na BiH, jer niko ne želi muslimansku državu, iako "nisu svi Bošnjaci muslimani". Četnici su podjednako klali i silovali, klanjao ti ne klanjao.sonor wrote: Reis ne moze biti prvi ispred Bosnjaka jer on nije predstavnik Bosnjaka nego predstavnik Muslimana BiH.
Nisu svi Bosnjaci muslimani niti su svi muslimani Bosnjaci
Bosnjaci na ovim prostorima postoje duze od muslimana prema tome reis je poglavar muslimanima ali ne i bosnjacima
Ne mora Bošnjak vjerovati. Ako nosiš muslimansko ime, za neprijatelje islama biće obični prljavi musliman.
- DanteX
#74 Re: Miješanje IZ u politiku
Je li istina da su reisa pronašli na granici BiH prije samog početka rata i da je imao još nekoliko hiljada maraka (njemačkih maraka) sa sobom?

- nurko
#75 Re: Miješanje IZ u politiku
nije istinaDanteX wrote:Je li istina da su reisa pronašli na granici BiH prije samog početka rata i da je imao još nekoliko hiljada maraka (njemačkih maraka) sa sobom?
![]()