Miješanje IZ u politiku
- Student Exchange
#101 Re: Miješanje IZ u politiku
Sve bi to fino bilo da je samo malo realno. Ono sto nam (Bosnjacima) i danas predstavlja glavni problem je sto se pokusava progutati ono sto nam ne prolazi kroz grlo. Sad evo ovdje nam poturaju da bismo se trebai odreci i samog naziva Bosnjak. pa ljudi moji koja je to ubleha
Samo neuki puk moze misliti da se i Hrvat iz Dalmacije ili Srb iz Kragujevca ili Crnogorac razlikuju i od BH Bosnjaka, Srba i Hrvata. Nauka nije jaca strana na ovim prostorima pa zato i imamo budaljasanje sa jezikom sa 4 imena, milion drzava i bezbroj naziva nacija i vidjenja istih. Politicki je to neugodno reci, znam ali bolje i to nego da budaljasam sa masom.
Samo neuki puk moze misliti da se i Hrvat iz Dalmacije ili Srb iz Kragujevca ili Crnogorac razlikuju i od BH Bosnjaka, Srba i Hrvata. Nauka nije jaca strana na ovim prostorima pa zato i imamo budaljasanje sa jezikom sa 4 imena, milion drzava i bezbroj naziva nacija i vidjenja istih. Politicki je to neugodno reci, znam ali bolje i to nego da budaljasam sa masom.
- vaca
#102 Re: Miješanje IZ u politiku
evo npr ja bih se prije družila sa njim no sa tobomGOLFER wrote:Probseni ti si bas ali ono bas ANTIreligijski nastrojen, nevalja ti to nikako, bas me interesuje ko se druzi sa tobom takvim...
-
GOLFER
#103 Re: Miješanje IZ u politiku
pa dobro znam ja da Vas ima mrzitelja vjere i religije, potvrdila si moje sumnje, sa njim se druze slicni njemu mrzitelji... jadno je kad moras mrzit nekoga i jos jadnije kad moras mrzit cijelu grupu ljudi, samo zato sto vjeruju u nesto i sto se pridrzavaju svojih vjerovanja i ubjedjenja...vaca wrote:evo npr ja bih se prije družila sa njim no sa tobomGOLFER wrote:Probseni ti si bas ali ono bas ANTIreligijski nastrojen, nevalja ti to nikako, bas me interesuje ko se druzi sa tobom takvim...
- Student Exchange
#104 Re: Miješanje IZ u politiku
Evo ja bih se druzio s tobom.vaca wrote:evo npr ja bih se prije družila sa njim no sa tobomGOLFER wrote:Probseni ti si bas ali ono bas ANTIreligijski nastrojen, nevalja ti to nikako, bas me interesuje ko se druzi sa tobom takvim...
-
jarancuga
#105 Re: Miješanje IZ u politiku
pitanje za probusenog...jel to se ne bi dogodio genocid, urbocid, kulturocid nad autohtonim ziteljima BiH da su se zvali bosanci a ne bosnjaci ili muslimani?
lafe, za tvoju informaciju...u bijeljini su ljudi skidali gace, pa ako si bio osunecen ode glava...
pametnom dovoljno...
lafe, za tvoju informaciju...u bijeljini su ljudi skidali gace, pa ako si bio osunecen ode glava...
pametnom dovoljno...
- vaca
#106 Re: Miješanje IZ u politiku
GOLFER wrote:pa dobro znam ja da Vas ima mrzitelja vjere i religije, potvrdila si moje sumnje, sa njim se druze slicni njemu mrzitelji... jadno je kad moras mrzit nekoga i jos jadnije kad moras mrzit cijelu grupu ljudi, samo zato sto vjeruju u nesto i sto se pridrzavaju svojih vjerovanja i ubjedjenja...vaca wrote:evo npr ja bih se prije družila sa njim no sa tobomGOLFER wrote:Probseni ti si bas ali ono bas ANTIreligijski nastrojen, nevalja ti to nikako, bas me interesuje ko se druzi sa tobom takvim...
a 'Vi' ste ljubitelji valjda??
kakogod...
od pamtivjeka se religija mješa u politiku i to petljanje je rijetko gotovo nikada bilo 'u duhu religiuje' kojoj je (svakoj) ako sam shvatila prvenstveni cilj 'vladavina ljubavi mira'?
ako ti znaš reci mi gdje je družba politike i religije donijela blagostanje i dobre međuljudske odnose?
ja nemam ništa protiv vjere....ali to je za kuće, nisam za to da se vjera 'nosa' okolo i njome 'maše' ... a pogotovo ne odobravam barkanje u politiku i državu...
-
GOLFER
#107 Re: Miješanje IZ u politiku
Po njegovom pisanju da se zakljucit da je opravdano sto su nas pobili jer smo MUSLIMANI, i to je tamo neki sukob vatikana i saudijske arabije(ne znam kakve veza to ima al et valjda stereotipi) svi su krivi to jest sve religije su krive, jer ocito, po njemu religiozni ljudi su klali i bili klani i jedni i dugi podjednako su krivi... kakve bolesne misli,,,jarancuga wrote:pitanje za probusenog...jel to se ne bi dogodio genocid, urbocid, kulturocid nad autohtonim ziteljima BiH da su se zvali bosanci a ne bosnjaci ili muslimani?
pametnom dovoljno...
- Student Exchange
#108 Re: Miješanje IZ u politiku
Ja se ne bi iznenadio da se nadje forumas da napise kako bi Cericu trebalo otfikariti glavu. Onako preventivno demokratski. Ili da se njemu i Rijasetu zasiju usta.
- vaca
#109 Re: Miješanje IZ u politiku
ne vjerujem da bi ti to religija dozvolila...Student Exchange wrote:Evo ja bih se druzio s tobom.vaca wrote:evo npr ja bih se prije družila sa njim no sa tobomGOLFER wrote:Probseni ti si bas ali ono bas ANTIreligijski nastrojen, nevalja ti to nikako, bas me interesuje ko se druzi sa tobom takvim...
- LadyBear
#110 Re: Miješanje IZ u politiku
A zasto se ti onda ovdje na forumu druzis sa svim tim "mrziteljima" vjere??GOLFER wrote:pa dobro znam ja da Vas ima mrzitelja vjere i religije, potvrdila si moje sumnje, sa njim se druze slicni njemu mrzitelji... jadno je kad moras mrzit nekoga i jos jadnije kad moras mrzit cijelu grupu ljudi, samo zato sto vjeruju u nesto i sto se pridrzavaju svojih vjerovanja i ubjedjenja...vaca wrote:evo npr ja bih se prije družila sa njim no sa tobomGOLFER wrote:Probseni ti si bas ali ono bas ANTIreligijski nastrojen, nevalja ti to nikako, bas me interesuje ko se druzi sa tobom takvim...
Zasto covjek kada kaze istinu odmah ispada mrzitelj svega i svacega? Mrzitelj po tvome ispada samo onaj ko kritikuje vjernike, a jesi li ikada jednom vjerniku dobacio i rekao mu, "hej covjece stani ne mozes mrziti cijelu jednu zajednicu nevjernika, Srba itd.?"
-
Mrs.Zurbrigen
#111 Re: Miješanje IZ u politiku
smijem li se i ja druziti sa vama?vaca wrote:ne vjerujem da bi ti to religija dozvolila...Student Exchange wrote:Evo ja bih se druzio s tobom.vaca wrote: evo npr ja bih se prije družila sa njim no sa tobom
ja mislim, iako pojma nemam, kako bi se to moglo implementirati na nasim prelijepim podrucjima, da ni jedna vjerska udruga ne bi smijela imati taj utjecaj na politiku kao sto ga imaju kod nas. mislim, wtf?, to je samo jos jedna prepreka vise prema zadovoljavanju potreba gradjana.
-
GOLFER
#112 Re: Miješanje IZ u politiku
naravno da nisi da se nosa okolo... sta ima pokrivena djevojka hodat ulicom i provocirat ostale, nek svoju vjeru zatvori u svoju sobu...vaca wrote:![]()
kakogod...
od pamtivjeka se religija mješa u politiku i to petljanje je rijetko gotovo nikada bilo 'u duhu religiuje' kojoj je (svakoj) ako sam shvatila prvenstveni cilj 'vladavina ljubavi mira'?
ako ti znaš reci mi gdje je družba politike i religije donijela blagostanje i dobre međuljudske odnose?
ja nemam ništa protiv vjere....ali to je za kuće, nisam za to da se vjera 'nosa' okolo i njome 'maše' ... a pogotovo ne odobravam barkanje u politiku i državu...
Posten covjek ce vidjeti da su kod nas politike te koje su uradile zlo i iskoristile religije izmedju ostalih stvari kako bi lakse regrutirali ljude a ne obrnuto!
- Co0l
#113 Re: Miješanje IZ u politiku
Ma nema te drzave na svijetu u kojoj vjera nema uplitanja u politiku,ima samo onih kod kojih je to manje i onih kod kojih je to vise izrazeno.Ja,licno,bih bio presretan kad kod nas ne bi bilo uplitanja vjere u politiku kao sto sad ima ali treba biti svjestan da i ne mora to apriori odmah da bude problem.Nije toliko problem uplitanje vjere u politiku kao recimo mito i korupcija u istoj toj politici.Pa ne treba ici dalje od Sjedinjenih Drzava gdje je vjera,koliko god to na prvi pogled zvucalo nevjerovatno(ono,SAD demokratska drzava sa svim onim Amandmanima koji su svetinja,slobodom vjeroispovijesti i slicno)itekako upetljana u politiku.Trebal bolji dokaz od americke valute na kojoj pise 'In God we trust'...Znaci,da ne bude neke zablude,ja sam za sekularnu drzavu ali tesko koja je drzava na ovom svijetu bas sekularna onoliko koliko bi mi mozda zeljeli da vjerujemo u to.Sa druge strane,agresivni ateizam se po principu ni po cemu ne razlikuje od agresivnog teizma tako da mi pomalo smetaju odmah neko etiketiranje ljudi cim kazu da su vjernici kao sto mi smeta kad isti ti vjernici nekog optuzuju kad se ispostavi da ne djele vjerski zanos sa vjernicima.Sto vise uporedjujem principe odvojenosti(ili negdje neodvojenosti)vjere od drzave to mi se sve vise svidja nacin na koji je Kemal-pasa Ataturk odvojio vjeru od drzave u Turskoj(iako ga novija saznanja povezuju sa Masonima pa odatle se mozda moze i nazrijeti njegov motiv za tako nesto ali to je vec materijal za neku drugu temu
).
- glade
#114 Re: Miješanje IZ u politiku
daj onda da srusimo jedno 20-ak dzamija u sarajevu...Falcon wrote:
Mačak, kada broj dzamija bude jednak broju dzamija (a ne djamija) prije nego su ih srpsko-crnogorski agresori prorijedili, i kad se te dzamije budu gradile tvojim novcem, a ne novcem dzematlija onda ces imati pravo da kukas. Dotad, mozes da ceskas sta vec imas i ku*či* se na one koji nesto vrijede. Napad na kucu Reis efendije, kao i bilo kojeg gradjanina zasluzuje da bude ispitan profesionalno i rijesen u sto kracem roku. Iz razloga jer je Reis efendija prvi ispred nas mislecih Bošnjaka ovaj napad, ako je napad na njega, i na nas je. Ukoliko se ne radi o politicki motivisanom napadu halal olsun, ali ukoliko je pokusano da se udje u kucu mog poglavara onda se ja pitam zasto ga drzava nije osigurala?
-
GOLFER
#115 Re: Miješanje IZ u politiku
da li si ti procitala postove probusenog? covjek javno iznosi svoje antireligijske sklonosti, nema tu nikakve istine on jednostavno valja gluposti i za sve okrivljuje religiju, nije on nista kritikovao on je bio jasan religiju protjerati na sjeverni pol i u to umjesao nekakv price vatikan S arabija itd..., procitaj komentare pa vidi...LadyBear wrote: A zasto se ti onda ovdje na forumu druzis sa svim tim "mrziteljima" vjere??
Zasto covjek kada kaze istinu odmah ispada mrzitelj svega i svacega? Mrzitelj po tvome ispada samo onaj ko kritikuje vjernike, a jesi li ikada jednom vjerniku dobacio i rekao mu, "hej covjece stani ne mozes mrziti cijelu jednu zajednicu nevjernika, Srba itd.?"
Sto se tice muslimana (vjernika) ovdje, nema niko nista nama da prigovori, nit mrzimo niti se svetimo a i dan danas kosti nasih bliznjih iz jama vadimo i dzenaze im klanjamo, dok koljaci opet slobodno setaju i smjese se i provociraju... (ovo vazi za 99,999% bosnjaka
- LadyBear
#116 Re: Miješanje IZ u politiku
Ti jednostavno ne shvatas neke stvari, podmecujes sagovornicima nesto sto nisu rekli.GOLFER wrote:naravno da nisi da se nosa okolo... sta ima pokrivena djevojka hodat ulicom i provocirat ostale, nek svoju vjeru zatvori u svoju sobu...vaca wrote:![]()
kakogod...
Posten covjek ce vidjeti da su kod nas politike te koje su uradile zlo i iskoristile religije izmedju ostalih stvari kako bi lakse regrutirali ljude a ne obrnuto!
- Co0l
#117 Re: Miješanje IZ u politiku
Nista licno al' bas se ismijaLadyBear wrote:Ti jednostavno ne shvatas neke stvari, podmecujes sagovornicima nesto sto nisu rekli.GOLFER wrote:naravno da nisi da se nosa okolo... sta ima pokrivena djevojka hodat ulicom i provocirat ostale, nek svoju vjeru zatvori u svoju sobu...vaca wrote:![]()
kakogod...
- LadyBear
#118 Re: Miješanje IZ u politiku
Ja u njegovom postu ne vidim nista antireligijski, nije nista rekao protiv Islama, druga je stvar kritikovati vjernika odnosno vjernike. Znaci problem je u praktikovanju vjere a ne religije kao takve. Religija se moze tumaciti na vise nacina, neko je iskreni vjernik, neko je pak zloupotrebljava, na cemu vecina takozvanih "mrzitelja vjere" ukazuje, a sto ti neces ili ne mozes da razumijes.GOLFER wrote:da li si ti procitala postove probusenog? covjek javno iznosi svoje antireligijske sklonosti, nema tu nikakve istine on jednostavno valja gluposti i za sve okrivljuje religiju, nije on nista kritikovao on je bio jasan religiju protjerati na sjeverni pol i u to umjesao nekakv price vatikan S arabija itd..., procitaj komentare pa vidi...LadyBear wrote: A zasto se ti onda ovdje na forumu druzis sa svim tim "mrziteljima" vjere??
Sto se tice muslimana (vjernika) ovdje, nema niko nista nama da prigovori, nit mrzimo niti se svetimo a i dan danas kosti nasih bliznjih iz jama vadimo i dzenaze im klanjamo, dok koljaci opet slobodno setaju i smjese se i provociraju... (ovo vazi za 99,999% bosnjaka
Nacin na koji se obracas, izgleda da imas nekakvo ekskluzivno pravo kao musliman, kao da niko od nas drugih nepoznaje taj pojam ili mozda ne pripadamo medju "prave" muslimane.
- LadyBear
#119 Re: Miješanje IZ u politiku
Ladybear wrote:
Ti jednostavno ne shvatas neke stvari, podmecujes sagovornicima nesto sto nisu rekli.
Podbacujes, whatever!Nista licno al' bas se ismija
- Co0l
#120 Re: Miješanje IZ u politiku
A ja mislio pisac htio da kaze 'podmeces' al',opet,svejednoLadyBear wrote:Ladybear wrote:
Ti jednostavno ne shvatas neke stvari, podmecujes sagovornicima nesto sto nisu rekli.Podbacujes, whatever!Nista licno al' bas se ismija
- Zlocin&Kazna
#121 Re: Miješanje IZ u politiku
Kako šupljo razmišljanje..probuseni $ wrote:Komunisti su pozivali na Bratstvo i jedinstvo. Na sta nas pozivaju religije ? Imate li kakvu parolu. Bas bih volio procitati ? Evo vam par inputa....ubi bliznjeg svog , srusi mu bogomolju, istjeraj ga u drugi entitet ili kanton, prekrsti ili pomuslimani komsiju....razdvoji djecu u skolama, u vrticima, ...i svi cemo biti sretni...
Iznosis neistine, tj. LAŽEŠ. Nadji mi upute tih religija (monoteističkih) koje govore UBIJ; SRUŠI; ISTJERAJ;...
Ako mislis da su religije krivci za zlo i ratove i svijetu, ja cu ti reci samo dva imena: Adolf Hitler, i J. Staljin (stotine miliona žrtava iza njih), a govorili su o religiji slično kao ti....
I sada ti meni možeš nači hiljadu dobrih stvari "svijeta bez relgija", a ja cu ti nacih hiljadu puta toliko dobrih stvari "svijeta religija". Samo je stvar u nama ljudima, nismo savršeni, pa i najsavršeniju stvar vremenom, pomalo, kvarimo...
Al nemoj živ bio lagat...
- Co0l
#122 Re: Miješanje IZ u politiku
Ma ne laze covjek svjesno,samo je uvjeren da je upravu...
-
Mrs.Zurbrigen
#123 Re: Miješanje IZ u politiku
ma pobrkao covjek religiju i instituciju... desi se...Co0l wrote:Ma ne laze covjek svjesno,samo je uvjeren da je upravu...
nego, jel taj hitler stvarno bio ateista?
- Co0l
#124 Re: Miješanje IZ u politiku
Moracemo pitat Reisa pa nek nam on kazeMrs.Zurbrigen wrote:ma pobrkao covjek religiju i instituciju... desi se...Co0l wrote:Ma ne laze covjek svjesno,samo je uvjeren da je upravu...
nego, jel taj hitler stvarno bio ateista?
Pa sad,kolko se sjecam,vecina nacista je vjerovala u neki misticizam koji je u konacnici predstavljao njih kao nadnaciju i nadljude.Malo sam zahrdjo na tu temu,podavno sam citao o tome pa da ne iznosim neke povrsne konstatacije moze neko ko se bolje u to razumije da kaze al nesto ne bih rekao da su bili direktno protiv Crkve inace ih ne bi nakon rata vatikanskim 'pacovskim kanalima' onoliko u Juznu Ameriku prebacili...
-
Mrs.Zurbrigen
#125 Re: Miješanje IZ u politiku
Co0l wrote:Moracemo pitat Reisa pa nek nam on kazeMrs.Zurbrigen wrote:ma pobrkao covjek religiju i instituciju... desi se...Co0l wrote:Ma ne laze covjek svjesno,samo je uvjeren da je upravu...
nego, jel taj hitler stvarno bio ateista?![]()
Pa sad,kolko se sjecam,vecina nacista je vjerovala u neki misticizam koji je u konacnici predstavljao njih kao nadnaciju i nadljude.Malo sam zahrdjo na tu temu,podavno sam citao o tome pa da ne iznosim neke povrsne konstatacije moze neko ko se bolje u to razumije da kaze al nesto ne bih rekao da su bili direktno protiv Crkve inace ih ne bi nakon rata vatikanskim 'pacovskim kanalima' onoliko u Juznu Ameriku prebacili...
naja, hitlerova retorika vrvi od nekih religioznih pojmova (der allmächtige, vorsehung, itd...). on je smatrao da svojim djelima ispunjava bozije zapovijedi. da mu je "svemoguci" naredio, da je njega izabrao, da donese neki new world order. zar to ne zvuci malo mesijanski?
ali back on topic: ja stvarno ne razumijem zasto se religija i vjerske institucije (koje s tom vjerom katkad bas i nemaju neke veze) tako cesto bacaju u isti kos? buniti se protiv utjecaja - i to cesto negativnog - nekih zastupnika vjerskih zajednica nije omalovazavanje religije.