Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Čovjek

#1 Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by Čovjek »

Svjedoci smo da u našoj zemlji postoji višestranački sistem, gdje svako kome padne na pamet može napraviti stranku.

Sada imamo desetak tako malih stranaka koje poberu koje mjesto u skupštinama i onda ucjenjuju državu za svoje lične interese.
BPS-Sefer Halilović, BOSS-Mirnes Ajanović, NS, Radom za Boljitak, SBB-Fahrudin Radončić, SKOK i t.d.
To je neozbiljno, jer prave neke "patriotske slogane" a stranke im se vrte oko dva-tri čovjeka.

Kako eliminisati uticaj tih destruktivaca države, kako ujediniti snage na političkoj sceni i nadglasati Dodikove SNSD-ovce?

Svi pričaju o nekim hitnim promjenama, ako pobjede na izborima, a sami smo svjesni da ukoliko SNSD bude jači nakon ovih izbora, a sve su prilike da hoće, opet će biti isto. U Federaciji će se glumiti evropski standardi i demokratski principi funkcionisanja opozicijie u odnosu na poziciju, a u RS će biti jedinstveni u obaranju zakona i reformi. Ja lično još uvijek ne mogu vjerovati da je Dodiku u obaranju reformi pomogla stranka koja nosi ime: STRANKA ZA BiH, sjetimo se samo Aprilskog paketa 2006. godine.

Žalosno je da se ovako prljava kampanja vodi u Federaciji. Čini mi se da sa takvim kampanjama neki dokazuju da im nije stalo do države, nego samo do fotelja...

Nikako mi ne pada na pamet za koga da glasam, kad vidim takve ljigave stvari.
5 0 5

#2 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by 5 0 5 »

Čovječe, svako glasa za onoga za koga misli da će mu braniti njegove interese. Na to svako ima pravo. Možda je bolje ako male stranke mogu napraviti neki pritisak na velike u parlamentu, a ne da se kao do sad tri čovjeka dogovaraju u kafani o sudbini četiri miliona ljudi.
Što se tiče glasača u entitetu Republika Srpska, njima bih savjetovao isto.
staza

#3 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by staza »

Čovjek wrote:Svjedoci smo da u našoj zemlji postoji višestranački sistem, gdje svako kome padne na pamet može napraviti stranku.

Sada imamo desetak tako malih stranaka koje poberu koje mjesto u skupštinama i onda ucjenjuju državu za svoje lične interese.
BPS-Sefer Halilović, BOSS-Mirnes Ajanović, NS, Radom za Boljitak, SBB-Fahrudin Radončić, SKOK i t.d.
To je neozbiljno, jer prave neke "patriotske slogane" a stranke im se vrte oko dva-tri čovjeka.

Kako eliminisati uticaj tih destruktivaca države, kako ujediniti snage na političkoj sceni i nadglasati Dodikove SNSD-ovce?

Svi pričaju o nekim hitnim promjenama, ako pobjede na izborima, a sami smo svjesni da ukoliko SNSD bude jači nakon ovih izbora, a sve su prilike da hoće, opet će biti isto. U Federaciji će se glumiti evropski standardi i demokratski principi funkcionisanja opozicijie u odnosu na poziciju, a u RS će biti jedinstveni u obaranju zakona i reformi. Ja lično još uvijek ne mogu vjerovati da je Dodiku u obaranju reformi pomogla stranka koja nosi ime: STRANKA ZA BiH, sjetimo se samo Aprilskog paketa 2006. godine.

Žalosno je da se ovako prljava kampanja vodi u Federaciji. Čini mi se da sa takvim kampanjama neki dokazuju da im nije stalo do države, nego samo do fotelja...

Silajdžić je bio naš najbolji ministar vanjskih poslova, a ima u svojoj političkoj karijeri i katastrofalnih poteza: o poštenju njega i njegove stranke neka se brinu oni koji su za to zaduženi ako za to ima osnova: hoću reći uopće mi nije interesantno tim se zamarati u zemlji u kojoj mi jedan policajac jednom davno reče da kada bi on bio vlast i on bi još i više krao...
Ergo: Aprilski paket je neviđeni promašaj, jer je Dodik uskočio kroz dvije godine kasnije i počeo praviti hršum u zemlji, ali isto tako smatram da smo toliko zemlja korumpiranih političara da da je taj Paket i prošao imamo pregršt onih koji bi pozitivni efekt toga naknadno upropastili, pa makar bili i među onima što su nekada glasali za njegovo donošenje.
Sve su stranke jednom bile male i to je demokracija, mada mislim da smo mi više mentalitet za Tita ili za kakvoga kraljevskoga ili plemićkoga namjesnika: može i od strane EU-a, ovako kako će možda imati Kosovo, ali sa mnogo većim ovlaštenjima.
Jedino me plaši da se neće desiti da bude još veći cirkus od one Alijanse, pa da imamo desetak stranaka koje prave koaliciju: ako se to dogodi onda se još veći haos može očekivati na lokalnim tj. općinskim izborima, jer nama malo treba da pred sobom budemo obodreni, zato što ono čega se pametan stidi budala se time ponosi...
:-)
osa

#4 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by osa »

nemoguće je zabraniti osnivanje stranki, doduše može se malo otežati propisivanjem uvjeta, ali zabraniti nemoguće, to je kao kad bi rekao da ima previše vrsta kruha, pa one najbolje imaju slabu prođu, te njihova proizvodnja ne može biti jeftina, izbor je na tebi i na svakom pojedincu.....
5 0 5

#5 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by 5 0 5 »

Ja isto ne mogu da vjerujem da je jedna "velika" stranka kao SDA mogla oboriti investicije od 7 milijardi maraka zbog svojih egoističnih, familijarno poslovnih interesa. SzaBiH nije mala stranka, čini mi se da su 2006 imali popriličnu podršku.
Da, slažem se da su mnogi zbog fotelje a ne interesa države u tom "bussinesu" ali to nije isključivo problem "malih" stranaka, šta više.

Znači nije problem malih nego velikih stranaka. Ono što ja mislim je da sve "federalne" stranke trebaju usaglasiti bar neke osnovne principe, kao što su to napravili u RS. U RS bez obzira na koji način terba voditi državu/entitet, svi su u jednom složni. RS je neupitna. U FBiH takve usaglašenosti nema i zato se dešava to što se dešava. Nekad je SDA-u najveći protivnik bio SDP (glavni konkurent), danas je to SzaBiH. Nikad im nije bio SDS (danas SNSD). U tom grmu leži zec.
osa

#6 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by osa »

505sCrtom wrote:Ja isto ne mogu da vjerujem da je jedna "velika" stranka kao SDA mogla oboriti investicije od 7 milijardi maraka zbog svojih egoističnih, familijarno poslovnih interesa. SzaBiH nije mala stranka, čini mi se da su 2006 imali popriličnu podršku.
Da, slažem se da su mnogi zbog fotelje a ne interesa države u tom "bussinesu" ali to nije isključivo problem "malih" stranaka, šta više.

Znači nije problem malih nego velikih stranaka. Ono što ja mislim je da sve "federalne" stranke trebaju usaglasiti bar neke osnovne principe, kao što su to napravili u RS. U RS bez obzira na koji način terba voditi državu/entitet, svi su u jednom složni. RS je neupitna. U FBiH takve usaglašenosti nema i zato se dešava to što se dešava. Nekad je SDA-u najveći protivnik bio SDP (glavni konkurent), danas je to SzaBiH. Nikad im nije bio SDS (danas SNSD). U tom grmu leži zec.
rs i stranke u rs-u su u puno komotnijoj poziciji što se tiče osnovnih principa političke borbe, naime sve te stranke su srpske.....
staza

#7 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by staza »

Mislim da ću još nešto u ovom postu napisati, pa privesti kraju ovu temu.
SBiH ima odličnih prijedloga u vezi energetskoga sektora.
Ja da sam u SDA-u ili SDP-u isto bih se postavio: jer ne bih dozvolio da SBiH preuzima domanicaju nad energetskim sektorom u zemlji.
Ne radi ni SDA to iz demokratskoga razloga, nego da bi u budućnosti stavila bar dio svoje šape na energetski sektor.
I to isto bi uradio i SDP da može.
Otkud sada Elektroprivreda da se reklamira!?
Na stranu što najjeftinije plaćamo kao individualni, pa i kolektivni, potrošači električnu energiju u regionu i Evropi, ali zašto se ne priča malo, pored onih divnih priča o zapošljavanju rudarske djece u rudnicima, i o tome kako se rudare ucjenjuje otkazima i kolike plate komorati primaju za krvavi i neuvjetni posao.
Nije problem ni u malim ni u velikim strankama: problem je u ljudima i u mentalitet i u strukturi stranačkoj poluurbanoj ili neurbanoj ili komformističkoj ili nemladalačko-neposlijediplomskoj, o čemu ću pričati nakon izbora da ne ispadne da reklamiram ovdje nekog, ili da govorim protiv nekoga.
A ako SAD ima dvije stranke, ne vidim zašto i mi ne bismo mogli nekim dekretom malo uozbiljiti i organizirati politički život.
Njemačka administracija i politički i generalno javni sektor manje troše od istoga u BiH, a nismo ni jedno berlinsko predgrađe.
;-)
black

#8 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by black »

Čovjek wrote:
pa za sda kao shto si i do sada, de ne ofiraj se bezze :lol:
5 0 5

#10 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by 5 0 5 »

staza wrote: A ako SAD ima dvije stranke, ne vidim zašto i mi ne bismo mogli nekim dekretom malo uozbiljiti i organizirati politički život.
;-)
Ovo nije istina. U SAD ima puno više stranaka, ali nemaju podršku velikih korporacija i medija (tj. (para), pa se za njih manje čuje (pa i glasa) kako u Americi, a evo vidim i u Bosni.
Student Exchange

#11 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by Student Exchange »

Ako uzmes cijelu BiH
1.SNSD
2.SDA
3.SDP
4.SDS
5.SBBBiH ili SBiH.......

e sad ti meni reci od ovih "velikih" ko NE RUSI BiH?
probuseni $

#12 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by probuseni $ »

Nema ni jedne ni male ni velike stranke koji zagovaraju interese Bosne. Imas tri bloka koji vode svaki svoju politiku i nastoje da sto manje imaju kontakta jedni sa drugima. Oni samo koriste Bosnu kao bunkere za politike Srbije , Hrvatske i islama. Tu najmanje ima Bosne.
Blobi

#13 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by Blobi »

SDA Demokratija :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
(svoja prava zna, niko nece pobjediti nas)
zindlo

#14 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by zindlo »

Kako glup naziv teme. Prvo sto je to nemoguce,drugo sto ,,velike,, stranke su sve vec srusili da nista nije ostalo i trece za stvarne interese BiH (a BiH su njeni gradjani a ne zgrade i sume) se vec odavno niko ne brine. U moru supljiranja se neko sjeti da napravi jos jednu bespotrebnu temu da palamudimo da zaboravimo na sve probleme,bla,bla...
Čovjek

#15 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by Čovjek »

staza wrote:
Čovjek wrote:Svjedoci smo da u našoj zemlji postoji višestranački sistem, gdje svako kome padne na pamet može napraviti stranku.

Silajdžić je bio naš najbolji ministar vanjskih poslova, a ima u svojoj političkoj karijeri i katastrofalnih poteza: o poštenju njega i njegove stranke neka se brinu oni koji su za to zaduženi ako za to ima osnova: hoću reći uopće mi nije interesantno tim se zamarati u zemlji u kojoj mi jedan policajac jednom davno reče da kada bi on bio vlast i on bi još i više krao...
Ergo: Aprilski paket je neviđeni promašaj, jer je Dodik uskočio kroz dvije godine kasnije i počeo praviti hršum u zemlji, ali isto tako smatram da smo toliko zemlja korumpiranih političara da da je taj Paket i prošao imamo pregršt onih koji bi pozitivni efekt toga naknadno upropastili, pa makar bili i među onima što su nekada glasali za njegovo donošenje.
Sve su stranke jednom bile male i to je demokracija, mada mislim da smo mi više mentalitet za Tita ili za kakvoga kraljevskoga ili plemićkoga namjesnika: može i od strane EU-a, ovako kako će možda imati Kosovo, ali sa mnogo većim ovlaštenjima.
Jedino me plaši da se neće desiti da bude još veći cirkus od one Alijanse, pa da imamo desetak stranaka koje prave koaliciju: ako se to dogodi onda se još veći haos može očekivati na lokalnim tj. općinskim izborima, jer nama malo treba da pred sobom budemo obodreni, zato što ono čega se pametan stidi budala se time ponosi...
:-)
Silajdžić ide u Banja Luku da klanja Bajram...Garant je to uradio da bi bio bliže svom kompanjonu Dodiku, kojem je pomogao da sruši sve reforme ove zemlje i da posljednje 4 godine provedemo u stagnaciji svih reformskih procesa.
On je pokazao koliko je uradio "ZA BiH" u posljednje 4 godine. Bilo bi interesantno, da vidimo njegov godišnji plan rada i realizaciju istog. Na žalost, Haris Silajdžić, čovjek koji je doktorirao u Albaniji na temu:"Medijski prikaz diplomatskih odnosa SAD-a i Albanije", nije ni napravio svoj godišnji plan rada niti za jednu godinu svoga mandata u predsjedništvu. Pored njega, svoje godišnje planove rada nisu pravili niti Željko Komšić, niti Nebojša Radmanović.
To su činjenice kad je u pitanju Silajdžić, kojem ti slijepo vjeruješ.

A što se tiče SBiH-a, ne vidim razlog takve tvoje reakcije, jer tu stranku nisam naveo kao malu, međutim kad pogledamo koliko se osuo kadar te stranke na svim nivoima vlasti, nebi me čudilo da ta stranka postane veoma mala nakon ovih izbora.
denis_sa

#16 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by denis_sa »

Samo u SDA vjerujem!
probuseni $

#17 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by probuseni $ »

denis_sa wrote:Samo u SDA vjerujem!
Put za Istok !
Čovjek

#18 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by Čovjek »

Student Exchange wrote:Ako uzmes cijelu BiH
1.SNSD
2.SDA
3.SDP
4.SDS
5.SBBBiH ili SBiH.......

SDA i SDP su po mom mišljenju dvije stranke, koje su najorganizovanije i imaju najjaču infrastrukturu. Pogledaj njihovu organizaciju, a posebno bi istakao mlade ljude, koji su također dobro organizovani u strukturama tih stranaka.

SBBBiH-Fahrudin Radončić, to je kao što i samo ime kaže Stranka Jednog Lica, a takve stranke ne doguraju daleko, baš kao i BOSS i slične stranke.

SNSD, je također velika stranka, koja je dobro organizovana, na žalost u rušenju države. Smatram da je u njihovoj promociji u RS-u u mnogome pomogla parola SBiH-a prije 4 godine, a ona je glasila 100% BiH. Tako da možeš shvatiti šta mislim o toj stranci.
SDS, je pao, čak je PDP jači od njih za klasu.
probuseni $

#19 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by probuseni $ »

Čovjek wrote:
Student Exchange wrote:Ako uzmes cijelu BiH
1.SNSD
2.SDA
3.SDP
4.SDS
5.SBBBiH ili SBiH.......

SDA i SDP su po mom mišljenju dvije stranke, koje su najorganizovanije i imaju najjaču infrastrukturu. Pogledaj njihovu organizaciju, a posebno bi istakao mlade ljude, koji su također dobro organizovani u strukturama tih stranaka.

SBBBiH-Fahrudin Radončić, to je kao što i samo ime kaže Stranka Jednog Lica, a takve stranke ne doguraju daleko, baš kao i BOSS i slične stranke.

SNSD, je također velika stranka, koja je dobro organizovana, na žalost u rušenju države. Smatram da je u njihovoj promociji u RS-u u mnogome pomogla parola SBiH-a prije 4 godine, a ona je glasila 100% BiH. Tako da možeš shvatiti šta mislim o toj stranci.
SDS, je pao, čak je PDP jači od njih za klasu.
U cemu je razlika izmedju SDA i SNSD ?
Čovjek

#20 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by Čovjek »

probuseni $ wrote:U cemu je razlika izmedju SDA i SNSD ?
Ako ti ne uočavaš razliku, onda ti nema pomoći...
Student Exchange

#21 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by Student Exchange »

Jedna stvar je nenormalna. Srbi imaju svoj politicki pokret, i kod veliki i malih nema puno razlike. Bosnjaci ga nemaju i ne zna se sta je cilj. I jos kazu da je to odlicno i da nista ne treba mijenjati.
probuseni $

#22 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by probuseni $ »

Čovjek wrote:
Pa objasni mi kuda vuce jedna a kuda druga stranka. Znam da SNSD radi za Srbiju. Za koga radi SDA ?
Čovjek

#23 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by Čovjek »

probuseni $ wrote:
Čovjek wrote:
Pa objasni mi kuda vuce jedna a kuda druga stranka. Znam da SNSD radi za Srbiju. Za koga radi SDA ?
Ja stvarno nebih tebi objašnjavao za koga radi SDA, ako ne znaš evo ti link pa pročitaj.
http://www.sda.ba/bs/txt.php?id=6

Ova tema je isključivo postavljena za ljude koji su informirani o načinu funkcionisanja vlasti u BiH. Ako nisi informiran, onda se malo informiši.
Moraš znati da, ako si aktivista neke od malih stranaka, ta tvoja stranka neće ostvariti ništa korisno za Državu na ovim izborima, nego će jedino ostvariti svoj cilj, a to je koje mjesto u nekoj od skupština i onda će pokretati inicijative koje nemaju smisla i usporavati reforme ove zemlje.

To je jasno kao dan, svakome ko i malo prati dešavanja na političkoj sceni u BiH. ;)
probuseni $

#24 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by probuseni $ »

Čovjek wrote:
Ova tema je isključivo postavljena za ljude koji su informirani o načinu funkcionisanja vlasti u BiH. Ako nisi informiran, onda se malo informiši.
Moraš znati da, ako si aktivista neke od malih stranaka, ta tvoja stranka neće ostvariti ništa korisno za Državu na ovim izborima, nego će jedino ostvariti svoj cilj, a to je koje mjesto u nekoj od skupština i onda će pokretati inicijative koje nemaju smisla i usporavati reforme ove zemlje.

To je jasno kao dan, svakome ko i malo prati dešavanja na političkoj sceni u BiH. ;)
U kojem to smjeru te velike stranke vode zemlju, kao npr. SDA ili SNSD, pa ce ih ove male strnke "zaustaviti " u tom njihovom progresu ?
JThomas

#25 Re: Male stranke u federaciji, ruše snagu i interese BiH.

Post by JThomas »

:lol: :lol:

jah, opozicija je za sve kriva, ni u kom slučaju vlast i to još male i marginalne stranke... :D e ovo je originalan i svjež pristup, ovo još nije bilo... :D
Post Reply