Makedonija priznala Kosovo

seldzuk

#1 Makedonija priznala Kosovo

Post by seldzuk »

10.10.2008. | 00:07

Vlada Republike Makedonije u četvrtak navečer donijela je odluku o priznavanju neovisnosti Republike Kosovo, priopćeno je u Skoplju.

Odluka je donijeta u koordinaciji sa Vladom Crne Gore, priopćio je makedonski ministar vanjskih poslova Antonio Milošoski.

On je naglasio da je ovo važna odluka za Makedoniju i da nije usmjerena ni protiv jedne države, te da Makedonija i dalje želi surađivati sa Srbijom.

Odluka o priznavanju Kosova uslijedila je nakon što je Sobranje Makedonije usvojilo Rezoluciju stranaka Albanaca u parlamentu o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Kosovom.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti ... osovo.aspx
seldzuk

#2 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by seldzuk »

09 Oct 2008. 23:58 | Izvor: RSE
Pošalji vijest | Verzija za štampanje
Makedonski parlament usvojio je večeras većinom glasova rezoluciju o priznavanju nezavisnosti Kosova. Za tu rezoluciju glasalo je 85 poslanika Sobranja, protiv je bio samo predsjednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoiljković, dok se od glasanja uzdržalo 16 poslanika Socijaldemokratskog saveza Makedonije. Nakon toga je i Vlada Makedonije donijela odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova i tako potvrdila odluku parlamenta.

Prijedlog rezolucije o priznavanju Kosova Sobranju su podnijeli u srijedu uveče poslanici vladajuće partije Albanaca Demokratske unije za integraciju, poslije obavljenih konsultacija sa ostalim partijama albanskog bloka. U ovom dokumentu se navodi da se rezolucija treba donijeti jer je status Kosova bio jedan od ključnih problema u regionu, koji je prouzrokovao permanentne političke potrese, nestabilnost i vojnu konfrontaciju. Zatim se ističe da i pored dugog procesa pregovora nije postignuto nikakvo približavanje stavova Beograda i Prištine, pa su zato mir i stabilnost u regionu postali direktno zavisni od rješavanja statusa Kosova.

“Priznavanjem Republike Kosovo od strane Republike Makedonije doprinijećemo miru i stabilizaciji čitavog regiona”, kaže potpredsjednik makedonskog Sobranja Rafiz Aliti, jedan od potpisnika prijedloga rezolucije.

Poslanici albanskih partija predložili su ovaj dokument, vodeći se time da je proces demarkacije sjeverne granice Makedonije u fazi zaokruživanja, u skladu sa planom Martija Ahtisarija. Oni polaze od strateškog opredjeljenja Makedonije da gradi i razvija dobrosusjedske odnose kao garant stabilnosti regiona i insistirajući na otvorenu perspektivu za ubrzanu evropsku integraciju svih zemalja. U ovom dokumentu se još predlaže da Sobranje preporuči vladi da preduzme sve neophodne aktivnosti za priznavanje Kosova i uspostavljanje diplomatskih odnosa i da nastavi da unapređuje dosadašnju saradnju sa Kosovom u svim oblastima.

Dio makedonskih opozicionih partija imao je primjedbe na način sazivanja hitne sjednice parlamenta, kao i na to što tekst rezolucije nijesu imali na uviđaj do pred sjednicu Sobranja. Oni smatraju da Vlada ovim potezom želi da prebaci odgovornost na parlamentarnu većinu.

“Priznavanje Kosova je nadležnost vlade. Parlamentarna većina izgleda želi da ponese odgovornost od koje bježi vlada. U ovom trenutku, kada je prihvaćena Rezolucija Srbije u UN, treba biti vrlo pažljiv kod zauzimanja stava, ne o Kosovu, već o načinu glasanja na današnjoj sjednici”, izjavila je Roza Topuzova iz Liberaldemokratske partije.

Poslanici opozicije su priznavanje Kosova povezali sa završavanjem demarkacije granice sa Kosovom, kao i sa uslovom da Priština garantuje da će u bilateralnim i međunarodnim odnosima koristiti ustavno ime Republike Makedonije. Poslanici iz albanskih partija na to su odgovorili da je pristup socijaldemokrata negativan i da se time nastoji destabilizovati odnosi između Makedonaca i Albanaca.

Inače, stavljanje ove rezolucije na dnevni red je bio jedan od uslova za vraćanje u Sobranje Demokratske partije Albanaca, koja nije učestvovala na sjednicama jer ne priznaje rezultate posljednjih parlamentarnih izbora. Odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova treba donijeti makedonska vlada, a parlament nakon toga verifikuje to rješenje.

Blagoja Kuzmanovski
http://www.cafemontenegro.com/index.php ... news=48486
rajvosa60

#3 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by rajvosa60 »

Svaka cast Crnoj Gori i Makedoniji.Kad bi se ovi "nasi" mutavci ugledali na njih.I BiH u skoroj buducnosti treba isto da ucini.Sto prije,to bolje.A ne da grmalj iz Laktasa ucjenjuje i povlaci za nos kako on to hoce i koga to on hoce,zahvaljujuci mutavcu H.Silajdjicu.
grki

#4 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by grki »

rajvosa60 wrote:Svaka cast Crnoj Gori i Makedoniji.Kad bi se ovi "nasi" mutavci ugledali na njih.I BiH u skoroj buducnosti treba isto da ucini.Sto prije,to bolje.A ne da grmalj iz Laktasa ucjenjuje i povlaci za nos kako on to hoce i koga to on hoce,zahvaljujuci mutavcu H.Silajdjicu.
Bolje mir u kući :bih:
karanana

#5 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by karanana »

grki wrote:
rajvosa60 wrote:Svaka cast Crnoj Gori i Makedoniji.Kad bi se ovi "nasi" mutavci ugledali na njih.I BiH u skoroj buducnosti treba isto da ucini.Sto prije,to bolje.A ne da grmalj iz Laktasa ucjenjuje i povlaci za nos kako on to hoce i koga to on hoce,zahvaljujuci mutavcu H.Silajdjicu.

Slazem se. nema sanse da to mi ucinimo. samo mi nije jasno kako su crnogorci to uradili i to cini mi se da su to izglasali 100% jednoglasno a i kod njih procentualno ima srba kao i kod nas.
bijelo_dugme

#6 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by bijelo_dugme »

grki wrote:
:lol:
Mahalac

#7 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by Mahalac »

olovo92 wrote:Ali najbolje pitanje je:"Zasto biste to vi uradili?" . Ima li ijedan razlog?
Pa dobro ako to necemo uraditi sta onda dobivamo 8)

...i sve dok je tako....trebace nam 2KM nadopune za mob.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#8 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by mIRCerka »

karanana wrote:
grki wrote:

Slazem se. nema sanse da to mi ucinimo. samo mi nije jasno kako su crnogorci to uradili i to cini mi se da su to izglasali 100% jednoglasno a i kod njih procentualno ima srba kao i kod nas.
cuj kako...pa valjda su skontali da je rat gotov, da je 21 vijek i cemu drama cijela kad ce opet sve biti nekad u buducnosti EU, haman ko jedna zemlja...
chuchumbamayumbe

#9 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by chuchumbamayumbe »

Je'l Kosovo ikada priznalo Bosnu i Hercegovinu?!
:)
Mx

#10 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by Mx »

olovo92 wrote:
Mahalac wrote:
olovo92 wrote:Ali najbolje pitanje je:"Zasto biste to vi uradili?" . Ima li ijedan razlog?
Pa dobro ako to necemo uraditi sta onda dobivamo 8)

...i sve dok je tako....trebace nam 2KM nadopune za mob.
Pitanje je:"A zasto bi ti to uradio, u prvom redu?"
Zato sto

1. Bosnjaci i Hrvati u F BiH bi pokazali svoje JA i da imaju muda i pravo odlucivanja i politickog vodjenja svoje drzave a ne taoci Dodika i R. Srpske i da im je on kapa svega u BiH. Takva politika zavlacenja glave u pijesak i sliktanja Dodiku i R. Srpskoj ce se najvise odbiti o glavu samim Bosnjacima i Hrvatima u F BiH a i izgubice sav kredibilitet kod medjunarodnog faktora kao sto je USA i nekih zemalja Evrope i ostalog svijeta koji podrzavaju interese USA. SAD sada mogu komotno reci da Bosnjaci i Hrvati iz F BiH nisu stali na stranu USA interesa i adekvatno im vratiti kada Bosnjacima i Hrvatima u F BiH bude trebala njihova bilo kakva pomoc.

2. Zato sto su Kosovo i Albanija pod interesima SAD a ne Rusije. To opet znaci da ako Bosnjaci i Hrvati iz F BiH priznaju Kosovo staju na stranu SAD i njihovih interesa na Balkanu a ne na stranu Srpsko - Ruske koalicije i njihovih interesa.

3. Zato sto ce sutra Srbija prva da se pomiri sa Albancima na Kosovu i da trazi sutra svoje ekonomske interese i na Kosovu i u Albaniji a onda ce BiH ili Federacija BiH ostati kratkih rukava.

Ima jos dosta razloga zasto je Kosovo trebala odmah priznati F BiH (Bosnjaci, Hrvati) ali sam ti nabrojao sam par bitnih :bih:
grki

#11 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by grki »

Pa kad ima toliko "dobrih" razloga priznaj :D
behavac

#12 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by behavac »

Mx wrote: Ima jos dosta razloga zasto je Kosovo trebala odmah priznati F BiH (Bosnjaci, Hrvati) ali sam ti nabrojao sam par bitnih :bih:
Medjunarodno priznavalje novih drzava nije u nadleznosti entiteta, ili se ti zalazes da se vrati ?
Frane-x

#13 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by Frane-x »

Mx wrote:
Ima jos dosta razloga zasto je Kosovo trebala odmah priznati F BiH (Bosnjaci, Hrvati) ali sam ti nabrojao sam par bitnih :bih:

:shock: :shock: :shock: :shock:
Sad je i Federacija država? :-)
Mx

#14 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by Mx »

behavac wrote:
Mx wrote: Ima jos dosta razloga zasto je Kosovo trebala odmah priznati F BiH (Bosnjaci, Hrvati) ali sam ti nabrojao sam par bitnih :bih:
Medjunarodno priznavalje novih drzava nije u nadleznosti entiteta, ili se ti zalazes da se vrati ?
Ne, koliko mogu da vidim cijela BiH (F BiH i R.Srpska) je pod nadleznosti M. Dodika, R. Srpske i SPC-a?

Na kraju, ja sam samo iznio svoje misljene zasto je/su F BiH (Bosnajci i Hrvati) trebali priznati Kosovo.

I evo ja prvi kao gradjanin iz BiH i pripadnik Naroda Bosnjaci, Nacije Bosanci i Hercegovci a nisam taoc Dodika i R Srpske definitivno i odmah priznajem Kosovo kao nezavisnu i suverenu multi kulturnu drzavu svih njihovih gradjana i zelim im svaki moguci uspjeh, prosperitet i sve najbolje u buducnosti :bih:
bijelo_dugme

#15 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by bijelo_dugme »

behavac wrote:
RSK je priznala Osetiju :lol:
nokia6170

#16 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by nokia6170 »

Pa jedan onako zanimljiv razlog bi bio da Bosna i Hercegovina prizna Kosovo kao nezavisnu drzavu je taj recimo da je upravo ta ista Srbija (ranija Savezna Republika Jugoslavija) 1992. godine priznala nezavisnost samoproglasenih drzava Republike Srpske i Republike Srpske Krajine..negirajuci i narusavajuci medjunarodno priznati teritorijalni integritet Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pogotovo imajuci u vidu da se Srbija nikad nije odrekla svoje politike devedestih i dan danas zagovara narusavanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Eto onako cisto da se ne zaboravi sta je komsija radio komsiji i da uvijek dodje dan kad se vrati milo za drago.
nokia6170

#17 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by nokia6170 »

behavac wrote:

kako ce se vratiti kad nikad nije ni postojalo to pravo, niti su entiteti ikad imali to pravo..druga je stvar sto se rs furala na drzavu pa imala neke ministre vanjskih poslova koje niko ziv nije priznao ni de iure ni de facto osim Miloseviceve tadasnje Jugoslavije.

sta mislis sto dejt. mir. sporazum nije potpisala republika srpska, vec r bosna i hercegovina?
grki

#18 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by grki »

Mx wrote:
behavac wrote:
Ne, koliko mogu da vidim cijela BiH (F BiH i R.Srpska) je pod nadleznosti M. Dodika, R. Srpske i SPC-a?

Na kraju, ja sam samo iznio svoje misljene zasto je/su F BiH (Bosnajci i Hrvati) trebali priznati Kosovo.

I evo ja prvi kao gradjanin iz BiH i pripadnik Naroda Bosnjaci, Nacije Bosanci i Hercegovci a nisam taoc Dodika i R Srpske definitivno i odmah priznajem Kosovo kao nezavisnu i suverenu multi kulturnu drzavu svih njihovih gradjana i zelim im svaki moguci uspjeh, prosperitet i sve najbolje u buducnosti :bih:
tebi su znači preči tamo neki Šiptari nego tvoje komšije Srbi?
nokia6170

#19 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by nokia6170 »

usput republika srpska ni na koji pravni i demokratski nacin ne moze sprijeciti priznavanje kosova od strane bosne i hercegovine, jer pozivanje na zastitu vitalnog nacionalnog interesa ne bi proslo.

cime je to interes srba u jednoj drzavi ugrozen priznavanjem druge drzave..osim emotivnog subjektivnog osjecaja.

p.s. jedini nacin je dakle nedemokratski i fizicki (koji toliko nesvojstven srpskoj politici) nacin napustanjem institucija bosne i hercegovine i blokiranjem rada tih institucija.
nokia6170

#20 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by nokia6170 »

grki wrote:tebi su znači preči tamo neki Šiptari nego tvoje komšije Srbi?
Pa kad su tebi preci interesi Srba preko Drine, nego interesi komsija Bosnjaka i Hrvata u drzavi s kojima je dijelis, onda sto se cudis ako svoje ineterse Bosnjaci i Hrvati ostvaruju preko tamo nekih siptara.
grki

#21 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by grki »

nokia6170 wrote:
grki wrote:tebi su znači preči tamo neki Šiptari nego tvoje komšije Srbi?
Pa kad su tebi preci interesi Srba preko Drine, nego interesi komsija Bosnjaka i Hrvata u drzavi s kojima je dijelis, onda sto se cudis ako svoje ineterse Bosnjaci i Hrvati ostvaruju preko tamo nekih siptara.
Kakve sad veze imaju Srbi preko Drine i Bošnjaci i Hrvati u BiH?Mislim u vezi Kosova?
cogni

#22 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by cogni »

nokia6170 wrote:usput republika srpska ni na koji pravni i demokratski nacin ne moze sprijeciti priznavanje kosova od strane bosne i hercegovine, jer pozivanje na zastitu vitalnog nacionalnog interesa ne bi proslo.

cime je to interes srba u jednoj drzavi ugrozen priznavanjem druge drzave..osim emotivnog subjektivnog osjecaja.

p.s. jedini nacin je dakle nedemokratski i fizicki (koji toliko nesvojstven srpskoj politici) nacin napustanjem institucija bosne i hercegovine i blokiranjem rada tih institucija.
Kako ide to priznavanje, u savjetu ministara, ili gdje? Koja institucija BiH moze da donese tu odluku bez saglasnosti predstavnika iz RS? Zasto bi iko i pomisljao da radi stvari protiv kojih su prakticki svi Srbi u BiH?
Cak i kada bi to moglo, BiH nema nikakvog razloga da prizna Kosovo jer i sama ima problem sa separatizmom i ne bi smjela blagonaklono gledati na separatizam u drugim drzavama, pogotovo susjednim. Ako pogledas Slovacku, Spaniju, Cipar, oni ne podrzavaju nezavisnost Kosova iskljucivo zbog svojih unutrasnjih problema, a ne zbog toga sto su povijesni prijatelji Srbije.
KemooSA

#23 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by KemooSA »

Da jos i njihova "braca" Rusi hoce uciniti isto pa da vise odustanu od borbe sa "vetrenjacama".....
nokia6170

#24 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by nokia6170 »

cogni wrote:
nokia6170 wrote:usput republika srpska ni na koji pravni i demokratski nacin ne moze sprijeciti priznavanje kosova od strane bosne i hercegovine, jer pozivanje na zastitu vitalnog nacionalnog interesa ne bi proslo.

Kako ide to priznavanje, u savjetu ministara, ili gdje? Koja institucija BiH moze da donese tu odluku bez saglasnosti predstavnika iz RS? Zasto bi iko i pomisljao da radi stvari protiv kojih su prakticki svi Srbi u BiH?
Cak i kada bi to moglo, BiH nema nikakvog razloga da prizna Kosovo jer i sama ima problem sa separatizmom i ne bi smjela blagonaklono gledati na separatizam u drugim drzavama, pogotovo susjednim. Ako pogledas Slovacku, Spaniju, Cipar, oni ne podrzavaju nezavisnost Kosova iskljucivo zbog svojih unutrasnjih problema, a ne zbog toga sto su povijesni prijatelji Srbije.
P islo bi vrlo jednostavno kroz Predsjednistvo Bosne i Hercegovine gdje se odluke usvajaju vecinom glasova clanova predsjednistva gdje bi Radmanovic vjerovatno vristeci glasao protiv, odnosno napustio sjednicu...a ne bi mogao staviti veto i pozvati se na zastitu vit. nac. interesa.

E sad znaci dolazimo na pricu koliko je to politicki pametno...gdje kad skontas znaci Bosnjaci i Hrvati izlaze u susret emotivnim Srbima i uvazavaju njihove subjektivne osjecaje u pogledu majcice Srbije(s kojom oni apsolutno nemaju nikakve veze)....sto je skroz pravilno...a nek se Srbi zapitaju onda koliko to izlaze u susret Bosnjacima i Hrvatima i uvazavaju ne subjektivne vec OBJEKTIVNA prava Bosnjaka i Hrvata u vlastitoj njihovoj drzavi.

Ja bi najsretniji bio kad bi jedni drugima poceli ne ispunjavati subjektivne osjecaje vec objektivne potrebe.

p.s. i dok Bosnjaci i Hrvati izlaze u susret Srbima u BiH u pogledu njihovih subjektivnih osjecaja dotle ti isti Srbi gledaju kako da zabiju noz u ledja svojim kosmijama i podjele Bosnu i Hercegovinu.
cogni

#25 Re: Makedonija priznala Kosovo

Post by cogni »

nokia6170 wrote: P islo bi vrlo jednostavno kroz Predsjednistvo Bosne i Hercegovine gdje se odluke usvajaju vecinom glasova clanova predsjednistva gdje bi Radmanovic vjerovatno vristeci glasao protiv, odnosno napustio sjednicu...a ne bi mogao staviti veto i pozvati se na zastitu vit. nac. interesa.
Ako se ne varam, kada se Radmanovic pozove na zastitu vit. nac. interesa onda je arbitar koji odlucuje o tome da li je bio u pravu Narodna Skupstina RS. Zasto mislis da to ne bi proslo na NSRS?
Locked