Upravo tako, kreditima, a ne grantovima.detroit-mercy wrote: BiH ne odlucuje nista, ko ti je prodao taj vic. Najveci dio koridora se gradi kreditima EBRDa. Haj nastavi dalje.
Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
-
daddy-kool
#251 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
-
daddy-kool
#252 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
U ovoj državi ništa nikome ne treba. Bar ne treba ovima što ne vide budućnosti ovdje.cindrlimindrli wrote:Tako je, me treba nam nista, sve imamodetroit-mercy wrote:Zasto si neovisan ako izgradis luku u Neumu, imas rijecne luke u Brckom i B. Samcu, medjunarodni plovni put kao i more kod Neuma. Tim putem si povezan sa cijelim svijetom. Pa ni Madjarskoj, Ceskoj, Slovackoj nisu preci ostavili luke pa nesto i ne vidim da ih to pretjerano uzbudjuje.cindrlimindrli wrote:Zasto bi bila fantazija? Postati neovisan od dobre volje Hrvatske je fantazija? Ma jok, ostavi potomcima isto sto su tebi tvoji preci ostavili qrac od ovce i svaka mala zajebancija eto mu komsije da se izivljava na njemu. Al' bitno je biti duhovit, svijet voli Muju veseljaka, a ako ga ugura u rudnik, e onda ga jos vise voli.. Haj zdravo.
Last edited by daddy-kool on 14/05/2013 19:38, edited 1 time in total.
-
detroit-mercy
#253 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Jos da se pocnemo u bulju tucat ko vi Olandjani, dje bi nam kraj biolullooo wrote:muzicar_iz_parka wrote: Što se tiče ganjanja sa vlasnicima, to se fino da rješiti jednostavnim zakonima i proglašenju državnog interesa, a sa obzirom da preko 90% sagrađenih objekata nema uredne građevinske papire, onda im ne moraš ni plaćati neku veliku odštetu.
Možeš uzeti u obzir dionicu Zagreb-Split za poređenje, nije ista ali je slična koridoriu 5c, za koliko su oni sagradili pomenutu a koliko će nama trebati dok bude gotov autoput.
Pa sa vasim mentalitetom je dobro i to sto ste uspijeli izgraditi. Imat cete ipak neki put koji lici na nesto. Dakle pocet cete liciti na drzavu ozbiljnu. Jos ako vam EU sredi malo zakon pa nastave se hapsiti najveci kriminalci i predsjednici federacije onda cete mozda vremenom i dobiti mentalitet evropski.
Nadam se zaista da cete jednog dana malo biti vise zainteresovani za svijet oko vas te da vam se takvi propusti poput dovodjenje puta od 7 miljardi na tudju luku nece vise desavati.
Da ne pricam o tome kako su vam tu luku Ploce oteli; koja je crno na bijelo bila data BiH na 100 godina. U svakom slucaju sada vas levate jos kako ko hoce ali ako vam se mentalitet malo promjeni nadam se da cete u buducnosti malo vise samo svijesti i usuditi se braniti svoje interese jer o tome sada nema govora ni u ludilu.
- Alfons Kauders
#254 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
jebo ovo, hajmo mi u jagode, da se odmorimo od lopatanja ispod tuzle...insomnia78 wrote:De ba Alfons (nije sto je iz tz:-)) i Detroit imaju bas pametne postove
s' moje sokoćalo
jerbo mi smo glupi i za lopate...
- Kyuss
#255 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Lako za prugu, bar su se sjetili luku pravit' uz more, a ne u Brezi il' Ilijašu...Alfons Kauders wrote:jebo ovo, hajmo mi u jagode, da se odmorimo od lopatanja ispod tuzle...insomnia78 wrote:De ba Alfons (nije sto je iz tz:-)) i Detroit imaju bas pametne postove
s' moje sokoćalo![]()
jerbo mi smo glupi i za lopate...nismo vrli menadzeri i makroekonomisti da pricamo o isplativosti luke bez pruge...
- insomnia78
#256 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
A moRemo i do Bjeljine u kupus:mrgreen:Alfons Kauders wrote:jebo ovo, hajmo mi u jagode, da se odmorimo od lopatanja ispod tuzle...insomnia78 wrote:De ba Alfons (nije sto je iz tz:-)) i Detroit imaju bas pametne postove
s' moje sokoćalo![]()
jerbo mi smo glupi i za lopate...nismo vrli menadzeri i makroekonomisti da pricamo o isplativosti luke bez pruge...
s' moje sokoćalo
-
cindrlimindrli
#257 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Evo sad, znao sam, jedna je analiticar za multinacionalnu kompaniju a drugi valja jagode, u startu ste me sjebali.
Na stranu sto se sve trojica skupa razumijemo u pomorski saobracaj k'o Marica u neku stvar, s tim sto ja ne pokusavam ismijati ovu ideju, jednostavno mi je logicno da svaka zemlja ako nista bar pokusa da bude manje ovisna od komsijske dobre volje, koje u proslosti, jelte, svakako nije manjkalo.
Icemo na pivu alfonso, ja cu zvat', iz iskustva znam da je u tvom kraju dinar tezak k'o zemlja.
Na stranu sto se sve trojica skupa razumijemo u pomorski saobracaj k'o Marica u neku stvar, s tim sto ja ne pokusavam ismijati ovu ideju, jednostavno mi je logicno da svaka zemlja ako nista bar pokusa da bude manje ovisna od komsijske dobre volje, koje u proslosti, jelte, svakako nije manjkalo.
Icemo na pivu alfonso, ja cu zvat', iz iskustva znam da je u tvom kraju dinar tezak k'o zemlja.
-
daddy-kool
#258 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Evo ozbiljno pitanje: kako ocjenjuješ rentabilnost auto put kroz BiH? (ako možeš malo i obrazložiti, kakav god da je odgovor)detroit-mercy wrote: Ne nisam redovan kolumnista na CNBC, samo radim za multinacionalnu koprporaciju i gle cuda, posao mi je da ocjenjujem sta je rentabilno sta ne , koja je dobra iskoristenost koja ne, sta ima smisla sta ne.
E sad ti meni reci koja je tvoja referenca pa da mozes reci da je nama luka u Neumu prijeko potrebna, mani se samo patriotske suplje.
- Alfons Kauders
#259 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
treba napravit u jablanici, pa cekat da se otopi antarktik i da bude tamanhajvan76 wrote:Lako za prugu, bar su se sjetili luku pravit' uz more, a ne u Brezi il' Ilijašu...Alfons Kauders wrote:jebo ovo, hajmo mi u jagode, da se odmorimo od lopatanja ispod tuzle...insomnia78 wrote:De ba Alfons (nije sto je iz tz:-)) i Detroit imaju bas pametne postove
s' moje sokoćalo![]()
- volta dzontra
#260 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Ja ne kuzim jednu stvar.
Ako kojim slucajem Ploce postanu glavna trgovacka luka na Jadranu preko koje ce se sjuriti ogroman promet iz istocne Europe kakva ce steta u tom trenutku nastupiti za BIH???
Mozda se treba nadati da ce Ploce propasti ko zeton a da ce procvijetati Rijeka i Kopar.
Mozda nas sekira sto bi u tom trenutku Vc postao jedan od najisplativijih putnih pravaca u Europi sa svim dodatnim gospodarskim efektima.
Mozda bi nam smetalo da BIH resursi (drvo, rude, energetika, ljudi, poljoprivreda) budu u zaledju najvece luke na Jadranu.
Alternativa je da milijardu maraka ulozimo na "dva para" pa da se nadamo da cemo Neumom sje.bat ploce i zamijeniti Koper, Rijeku i Bar....ako njih ne sjeb.emo....zauhar je da smo barem sjebali Ploce...
Po toj logici bi Hrvatska trebala na granici izliti betonski zid na Vc jer ce se smanjiti promet preko njihove A1 jer ce Poljaci na na srednji i juzni Jadran ici kroz Bosnu a ne kroz Liku pa ce propasti restoran Macola....
Ljudi ovdje na paneuropske prometne koridore gledaju kao da su prolazi kroz avlije ispod sljiva...
Ako kojim slucajem Ploce postanu glavna trgovacka luka na Jadranu preko koje ce se sjuriti ogroman promet iz istocne Europe kakva ce steta u tom trenutku nastupiti za BIH???
Mozda se treba nadati da ce Ploce propasti ko zeton a da ce procvijetati Rijeka i Kopar.
Mozda nas sekira sto bi u tom trenutku Vc postao jedan od najisplativijih putnih pravaca u Europi sa svim dodatnim gospodarskim efektima.
Mozda bi nam smetalo da BIH resursi (drvo, rude, energetika, ljudi, poljoprivreda) budu u zaledju najvece luke na Jadranu.
Alternativa je da milijardu maraka ulozimo na "dva para" pa da se nadamo da cemo Neumom sje.bat ploce i zamijeniti Koper, Rijeku i Bar....ako njih ne sjeb.emo....zauhar je da smo barem sjebali Ploce...
Po toj logici bi Hrvatska trebala na granici izliti betonski zid na Vc jer ce se smanjiti promet preko njihove A1 jer ce Poljaci na na srednji i juzni Jadran ici kroz Bosnu a ne kroz Liku pa ce propasti restoran Macola....
Ljudi ovdje na paneuropske prometne koridore gledaju kao da su prolazi kroz avlije ispod sljiva...
- insomnia78
#261 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Ja mislim da je Tuzla ipak prirodnije rjesenje, ipak je tu nekad bilo more, ostalo je to u genima.Alfons Kauders wrote:treba napravit u jablanici, pa cekat da se otopi antarktik i da bude tamanhajvan76 wrote:Lako za prugu, bar su se sjetili luku pravit' uz more, a ne u Brezi il' Ilijašu...Alfons Kauders wrote: jebo ovo, hajmo mi u jagode, da se odmorimo od lopatanja ispod tuzle...![]()
A i ovi sa kruzera bi mogli otpocinuti u sojenicama
s' moje sokoćalo
-
daddy-kool
#262 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Možda ljudi vide ovu zemlju kao privremenu kategoriju, koja samo što se ne raspadne, pa vele što bi džaba ulagali pare?cindrlimindrli wrote: Na stranu sto se sve trojica skupa razumijemo u pomorski saobracaj k'o Marica u neku stvar, s tim sto ja ne pokusavam ismijati ovu ideju, jednostavno mi je logicno da svaka zemlja ako nista bar pokusa da bude manje ovisna od komsijske dobre volje, koje u proslosti, jelte, svakako nije manjkalo.![]()
-
lullooo
#263 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Za izgradnju jednog terminala od betona ti treba jedino beton, ekspertiza koja se dobiva na 4. godini faxa gradjevinskog, treba ti hidraolicki jackovi koje mozes iznajmiti za jako male pare sa kojima bi prestresirao beton. Treba ti pored toga sve ono sto ti treba za gradnju obicne zgradice.detroit-mercy wrote:
Terminal u Plocama je u vlasnsitvu federacija. Jedan terminal kosta manje od milion eura. A sta je sa ostalih 500 miliona koju ce RH investirati u luku? Dakle nikakav strasan kapital se ne nalazi u Plocama a da je u vlasnistvu FBIH.
Dakle daj mi sav taj materijal i zeljezo za prestressed concrete koj emozemo uvesti iz njemacke i ja cu ti proracunati taj terminal u Neumu za 10.000 eura. To zna svako ko je zavrsio gradjevinu proracunati.
Nista pretjerano skupo.
Last edited by lullooo on 14/05/2013 19:43, edited 2 times in total.
- Alfons Kauders
#264 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
sta si se ti uhvatio mog kraja ziv bio... haman te neka tuzlanka iscjedila i sutnula cim je diplomirala, ne mogu to drugacije objasnit...cindrlimindrli wrote:Evo sad, znao sam, jedna je analiticar za multinacionalnu kompaniju a drugi valja jagode, u startu ste me sjebali.![]()
Na stranu sto se sve trojica skupa razumijemo u pomorski saobracaj k'o Marica u neku stvar, s tim sto ja ne pokusavam ismijati ovu ideju, jednostavno mi je logicno da svaka zemlja ako nista bar pokusa da bude manje ovisna od komsijske dobre volje, koje u proslosti, jelte, svakako nije manjkalo.![]()
i opet ti o nekim jagodama? pa bolan ako si bio u nasem kraju, valjda znas da od bukinja do husina svaka biljka na sebi ima dovoljno cumura i pepela da mozes crtat njom po papiru...
doduse, opet bi bilo isplativije uzgajati jagode kraj elektrane nego graditi luku u neumu
- Alfons Kauders
#265 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
al sjebace mi luka pogled na jezerainsomnia78 wrote: Ja mislim da je Tuzla ipak prirodnije rjesenje, ipak je tu nekad bilo more, ostalo je to u genima.
s' moje sokoćalo
a tanki smo i s janjetinom.... jedino da im menprom suhovinu uvaljujemo, malo kajmaka i kabilova lepina (huka poceo fuserit)
- Kyuss
#266 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Otvori ti za svaki slučaj lučku kapetaniju Tuzla, ko ga jebe, nikad se ne zna šta nas čeka.Alfons Kauders wrote:al sjebace mi luka pogled na jezerainsomnia78 wrote: Ja mislim da je Tuzla ipak prirodnije rjesenje, ipak je tu nekad bilo more, ostalo je to u genima.
s' moje sokoćaloodma cu trazit arbitrazu
![]()
a tanki smo i s janjetinom.... jedino da im menprom suhovinu uvaljujemo, malo kajmaka i kabilova lepina (huka poceo fuserit)
- volta dzontra
#267 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Jedno pitanje u duhu one da komsiji crkne krava....
Da mozete odluciti koju bi ste luku na Jadranu pretvorili u najvecu pritiskom na dugme....od postojecih naravno....ne nekih zamisljenih inat luka u zaljevima
Da mozete odluciti koju bi ste luku na Jadranu pretvorili u najvecu pritiskom na dugme....od postojecih naravno....ne nekih zamisljenih inat luka u zaljevima
- insomnia78
#268 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Otvorio bi on da nije Jasko Maidu obećohajvan76 wrote:Otvori ti za svaki slučaj lučku kapetaniju Tuzla, ko ga jebe, nikad se ne zna šta nas čeka.Alfons Kauders wrote:al sjebace mi luka pogled na jezerainsomnia78 wrote: Ja mislim da je Tuzla ipak prirodnije rjesenje, ipak je tu nekad bilo more, ostalo je to u genima.
![]()
s' moje sokoćalo
- Alfons Kauders
#269 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
jebace nas lukavcani... vec imaju jezero, prije ce otvorit lucku kapetaniju...hajvan76 wrote:Otvori ti za svaki slučaj lučku kapetaniju Tuzla, ko ga jebe, nikad se ne zna šta nas čeka.Alfons Kauders wrote:al sjebace mi luka pogled na jezerainsomnia78 wrote: Ja mislim da je Tuzla ipak prirodnije rjesenje, ipak je tu nekad bilo more, ostalo je to u genima.
![]()
a i tu im moremo dohakat, samo nastelimo da na tenderu prodje giprom, nece bit gotova makar 50 godina...
- Alfons Kauders
#270 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
insomnia78 wrote: Otvorio bi on da nije Jasko Maidu obećo
s' moje sokoćalo
strucnjak za sve i direktor za sva vremena...
da je njeg nekako dovest na forum, da nam sve objasni
- insomnia78
#271 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Fakat hahaAlfons Kauders wrote:jebace nas lukavcani... vec imaju jezero, prije ce otvorit lucku kapetaniju...hajvan76 wrote:Otvori ti za svaki slučaj lučku kapetaniju Tuzla, ko ga jebe, nikad se ne zna šta nas čeka.Alfons Kauders wrote: al sjebace mi luka pogled na jezeraodma cu trazit arbitrazu
![]()
a tanki smo i s janjetinom.... jedino da im menprom suhovinu uvaljujemo, malo kajmaka i kabilova lepina (huka poceo fuserit)a i taman se svi vratili iz afgana - mogu pocet pravit luku kod Camdzeta il Senada...
![]()
a i tu im moremo dohakat, samo nastelimo da na tenderu prodje giprom, nece bit gotova makar 50 godina...
s' moje sokoćalo
-
cindrlimindrli
#272 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Tvoj kraj je sasvim slucajno upao u pricu, jbg. kad je savrsen primjer nase limitiranosti i nesposobnosti da se maknemo dalje od krampe i lopate. Saka jada u Hercegovini uzima te k'o zadnjeg bekana a ti se tari vijekovima pod zemljom. Kad neko slucajno predlozi da se proba drugacije odmah ga ismij i zabudalesi, djes bolan mijenjati ovu dobrotu.Alfons Kauders wrote:sta si se ti uhvatio mog kraja ziv bio... haman te neka tuzlanka iscjedila i sutnula cim je diplomirala, ne mogu to drugacije objasnit...cindrlimindrli wrote:Evo sad, znao sam, jedna je analiticar za multinacionalnu kompaniju a drugi valja jagode, u startu ste me sjebali.![]()
Na stranu sto se sve trojica skupa razumijemo u pomorski saobracaj k'o Marica u neku stvar, s tim sto ja ne pokusavam ismijati ovu ideju, jednostavno mi je logicno da svaka zemlja ako nista bar pokusa da bude manje ovisna od komsijske dobre volje, koje u proslosti, jelte, svakako nije manjkalo.![]()
i opet ti o nekim jagodama? pa bolan ako si bio u nasem kraju, valjda znas da od bukinja do husina svaka biljka na sebi ima dovoljno cumura i pepela da mozes crtat njom po papiru...
doduse, opet bi bilo isplativije uzgajati jagode kraj elektrane nego graditi luku u neumu
- Alfons Kauders
#273 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
raja u gipromu uzimala stanove kad su se zenili...insomnia78 wrote: Fakat haha
s' moje sokoćalo
- Kyuss
#274 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Otvorio bi on da nije Jasko Maidu obećoinsomnia78 wrote:
Otvori ti za svaki slučaj lučku kapetaniju Tuzla, ko ga jebe, nikad se ne zna šta nas čeka.
s' moje sokoćalo[/quote]
-
lullooo
#275 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Imate drugi forum za chat.Alfons Kauders wrote:raja u gipromu uzimala stanove kad su se zenili...insomnia78 wrote: Fakat haha
s' moje sokoćalohaman planirali da budu taman gotovi kad im se djeca pocnu zenit i udavat